Реферат: Подскажите, по какой ставке надо удержать налог с доходов физ лиц, если зарплата за август превысила 9640,00, в этой суме включена зарплата за разные налоговые периоды (отпускные за сентябрь, больничный за июль)


Подскажите, по какой ставке надо удержать налог с доходов физ. лиц, если зарплата за август превысила 9640,00, в этой суме включена зарплата за разные налоговые периоды (отпускные за сентябрь, больничный за июль)? Если по ставке 17%, то надо ли в конце года делать перерасчет соответственно налоговым периодам?


Відповідь: Відповідно до пп. 164.2.1 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV із змінами та доповненнями (далі – Кодекс), доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного платника податку і є базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Нормами Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.04 № 5 (далі – Інструкція) передбачено, що суми виплат у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) та відпускні розглядається з метою оподаткування як заробітна плата платника податку.

Відповідно до пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Кодексу, якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному, то з метою їх оподаткування, такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування.

При цьому, відповідно до пп. 1.6.2 п. 1.6 розділу 1 Інструкції, якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, у якому були здійснені нарахування.

Враховуючи вищевикладене, у випадках, коли проводяться донарахування і виплати сум за попередні податкові періоди (місяці), зокрема, суми виплат у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні), або нарахування відпускних за майбутні періоди, то такі суми донарахувань (нарахувань) слід відносити до відповідних податкових періодів, за які провадяться нарахування.

Керуючись пп.169.4.2 п.169.4 ст.169 Кодексу роботодавець платника податку зобов'язаний здійснити, у тому числі за місцем застосування податкової соціальної пільги, з урахуванням положень абзацу третього пункту 167.1 статті 167 цього Кодексу, перерахунок суми доходів, нарахованих такому платнику податку у вигляді заробітної плати, а також суми наданої податкової соціальної пільги:

а) за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року;

б) під час проведення розрахунку за останній місяць застосування податкової соціальної пільги у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника податку або у випадках, визначених підпунктом 169.2.3 пункту 169.2 цієї статті;

в) під час проведення остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з таким роботодавцем.

ДПА у м. Києві
еще рефераты
Еще работы по разное