Реферат: Проблема віл/снід збережи собі життя


Проблема ВІЛ/СНІД


Збережи собі життя

Літо і розпал пляжного сезону – не привід втрачати голову і кидатися у вир пристрастей. Треба завжди пам'ятати, що захист свого організму від усіляких інфекцій, що передаються, зокрема, статевим шляхом, – на користь кожного.

Рівно рік діє в Мелітополі проект «Надихання найуразливіших у боротьбі проти СНІДу». Організатором програми в нашому місті є Мелітопольський офіс благодійної організації (БО) «Все можливо». Фінансову допомогу надає Всеукраїнська мережа людей, які живуть із ВІЛ (ЛЖВ), яку, у свою чергу, підтримує Нідерландське агентство з Міжнародного розвитку (N(o)VIB). Ось така піраміда виходить!


^ Статева нерівність

Проект заснований на гендерних аспектах ВІЛ і спрямований на те, щоб боротися з гендерними стереотипами, тобто сформованими уявленнями про поведінку чоловіків і жінок. Метою проекту є покращення якості життя ВІЛ-позитивних людей якраз через подолання статевої нерівності. Про те, як гендерні стереотипи впливають на життя людей і як вони сприяють розповсюдженню Віл-інфекції, розповів регіональний представник Всеукраїнської організації ЛЖВ, консультат БО «Все можливо» Сергій Назаренко:

– Справа в тому, що поведінка, погляди на життя й інтереси у чоловіків і жінок – різні. Це і є, по-простому, – гендер. А по-науковому, гендер – це соціальна характеристика, за допомогою якої люди дають визначення таким поняттям, як «чоловік» і «жінка», – говорить Сергій. – Основною причиною розповсюдження епідемії ВІЛ / СНІДу в світі експерти називають не складну економічну ситуацію або недосконалу медичну систему, і навіть не вживання наркотиків, а саме гендерні нерівності. Відмічено, що з початку розповсюдження ВІЛ-інфекції в Україні, а це 90-і роки минулого століття, ця хвороба частіше уражала чоловіків. На початок 2000-х років чисельність інфікованих чоловіків і жінок майже зрівнялася. Тепер же кількість жінок, які страждають на ВІЛ / СНІД порівняно з чоловіками зростає. Така тенденція і підштовхує говорити про гендерний чинник ВІЛ.


^ Нерішучість згубна

В Україні існують серйозні гендерні нерівності, вважають фахівці. Це є причиною значного інфікування ВІЛ статевим шляхом, а, як відомо, саме цей шлях зараження на сьогоднішній день переважає. За словами Сергія Назаренко, основною причиною гендерної нерівності є те, що жінка найчастіше не наважується запропонувати своєму партнерові використовувати презерватив. За статистикою 70% жінок інфікувалися від своїх постійних статевих партнерів. Причому ці жінки не були споживачами ін'єкційних наркотиків, вони не брали участі у секс-бізнесі і не мали сексуальних контактів на стороні.

Гендерні відмінності існують і в сім'ях споживачів ін'єкційних наркотиків. У такій сім'ї наркозалежна жінка має подвійну залежність – від «дурману» і від чоловіка. Це виражається в тому, що вона робить ін'єкцію після нього тим же шприцем і, крім того, не наполягає на безпечному сексі, оскільки не хоче втратити чоловіка і джерела придбання наркотика в одній особі. Таким чином, жінка більш підпадає під ризик ураження, відзначив представник Всеукраїнської організації ЛЖВ.


^ Принцип «рівний рівному»

Найбільш ефективний шлях подолання гендерної нерівності, який застосовується у БО «Все можливо», – групова робота. Перш за все, це групи взаємодопомоги, тренінги, терапевтичні групи, дискусійні клуби, на яких обговорюється проблема використання, а точніше, невикористання засобів особистого захисту під час статевих контактів, передача Віл-інфекції ін'єкційним шляхом, насильство в сім'ї та багато інших.

Групи взаємодопомоги в організації проводяться окремо для чоловіків (кожен вівторок із 15:00 до 17:00) і для жінок (кожен понеділок із 15:00 до 18:00).

Це необхідно для обговорення тем, про які незручно говорити у змішаних групах. Існують і комбіновані групи, коли особи однієї статі розкривають погляд іншої статі на існуючу проблему. Вони працюють по середах із 17:00 до 19:00.

Чималу роль відіграє й індивідуальна робота з кожним клієнтом – консультація чоловіків і жінок за принципом "рівний рівному". Консультації можуть надаватися працівниками благодійної організації на місці, за телефоном або в консультаційному центрі при Мелітопольському центрі СНІДу. Принцип "рівний рівному" найбільш ефективний при спілкуванні між двома інфікованими особами.


«^ Серця жінок»

У даний час все активніше впроваджуються заходи з подолання гендерних аспектів ВІЛ / СНІДу. Так, на базі організації «Все можливо» діє поки єдина в місті жіноча ініціативна група «Серця жінок», яка займається розвитком жіночого лідерства. БО «Все можливо» бере активну участь у регіональних координаційних радах, співпрацює з центрами зайнятості з метою працевлаштування своїх підопічних, а також із іншими неурядовими організаціями (наприклад, християнськими реабілітаційними центрами, центрами реабілітації наркозалежних і т.ін.). Організація також поширює інформаційні матеріали, спрямовані на руйнування гендерних стереотипів.

За детальнішою інформацією про проект можна звернутися до Мелітопольського офісу благодійної організації «Все можливо» за адресою вул. Фрунзе 55/1, або зайти на сайт Всеукраїнської мережі ЛЖВ: www.network.org.ua .


Ірина Камінська, Олександр Ємельянов

Молодіжний журнал «Блоггер», №1, 2009

На фото Олександра Ємельянова:

Регіональний представник Всеукраїнської організації ЛЖВ Сергій Назаренко

Мелітопольський інститут екології та соціальних технологій
еще рефераты
Еще работы по разное