Реферат: Розвиток сімейних форм виховання серед пріоритетів міської служби у справах дітей Передумови


Бориспіль


Розвиток сімейних форм виховання серед пріоритетів міської служби у справах дітей


Передумови


Пріоритетність сімейних форм виховання перед інтернатними очевидна - жоден такий заклад ніколи не зможе стати для дитини сім’єю, навіть найкращого вихователя дитина ніколи не назве мамою. У випускників інтернатів часто не складається власна доля і їхні діти так само потрапляють до інтернатів. Особливо жахливе становище у дитини, яка потрапляє до дитячого будинку із віку немовляти.

Істотні відмінності між дітьми, які виховуються в інтернатах та тими, які зростають у сім’ї, зумовлені тим, що заклад не може забезпечити найголовніше – індивідуальний підхід до дитини. Адже, здоровий та всебічний розвиток дітей напряму залежить від умов, в яких вони зростають, а впевненість у своєму майбутньому та повноцінне самоусвідомлення значною мірою формуються завдяки можливості жити у добробуті, безпечним та гідним життям.

Відповідно до чинного законодавства, одним із найпріоритетніших завдань служби у справах дітей виконавчого комітету міської ради є забезпечення виключно сімейних форм виховання для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Фахівці цієї служби мають визначити найоптимальніші шляхи вирішення проблем у відповідності до індивідуальних потреб кожної дитини та влаштувати її на виховання у сім’ю опікунів, піклувальників, національного усиновлення, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу. Також до напрямів роботи служби відноситься утворення закладів нового типу із сімейними формами виховання, запобігання поширенню соціального сирітства, максимальне сприяння збереженню біологічної родини, а також забезпечення належного захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Нововведення

Важливим досягненням у справі забезпечення виключно сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на території громади Борисполя є створення банку даних потенційних опікунів, піклувальників та усиновителів. Вже сьогодні дев’ять міських сімей готові прийняти до себе дітей та вирішувати питання щодо їх усиновлення.

Службою у справах дітей не допущено жодного випадку направлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, щодо яких здійснюються функції опіки, піклування або всиновлення, до інтернатних закладів. Так з 2005 року по даний час на сімейні форми виховання влаштовано 57 дітей, вісім усиновлено громадянами України.

З метою подальшого розвитку сімейних форм виховання за рішенням виконавчого комітету міської ради у 2007 році утворено перший у Борисполі дитячий будинок сімейного типу батьків-вихователів Соломахи. Виховуючи двох власних малолітніх дітей, подружжя прийняло у свою сім’ю ще шестеро дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Для забезпечення збереження житла та майна, належного дітям-сиротам та діям, позбавленим батьківського піклування, міською службою у справах дітей створено та ведеться єдиний Реєстр сирітського житла, що дозволяє дієво контролювати його збереження та утримання. Відповідними захисними листами органу опіки і піклування накладена безтермінова заборона на будь-які дії щодо відчуження житла та майна, належного та закріпленого за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Для реформування міського дитячого будинку „Берегиня” у заклад соціальної реабілітації служба у справах дітей виконавчого комітету міської ради ініціювала внесення змін до його статуту, якими передбачається розширення переліку категорій дітей, що можуть перебувати тут на вихованні. Тепер у „Берегиню” поміщають дітей, тимчасово вилучених з сім’ї через кризові, неблагополучні обставини. Такі заходи сприяють зменшенню соціального сирітства. Так протягом 2007-2008 років з 10 таких дітей шестеро повернулися до батьків. У сім’ях в результаті проведеної профілактичної роботи усунуто причини, які спонукали до неблагополучних обставин, а для дітей збережено біологічні родини.


Результати

Бориспіль став одним із лідерів Київської області у зниженні соціального сирітства, розвитку сімейних форм виховання, національному усиновленні дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Нині у місті не існує проблеми влаштування цих дітей на виховання.

Також суттєво зменшилася кількість дітей, які виховуються в інтернатних закладах: з 29 у 2006 році до 18 у поточному. При цьому, всі діти віком до шести років переведені з інтернатної системи на сімейні форми виховання.

Завдяки високій ефективності роботи служби у справах дітей та відповідальності її працівників забезпечено соціальний супровід та надання соціальних послуг дитячому будинку сімейного типу (діє вже два роки), сім’ям опікунів і піклувальників (таких в місті 48) та кризовим, неблагополучним сім’ям, яких на обліку 55 ( у них виховується 72 дитини). Дітям із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли повноліття повертається належно збережене житло та майно.

До пропаганди сімейних форм виховання та висвітлення кращого досвіду у цій сфері міська влада залучає місцеві ЗМІ, зокрема телерадіостудію «Бориспіль», якій доручено створити тематичний відеофільм.


Інформація для контактів

Виконавчий комітет

Бориспільської міської ради

вул. Київський шлях,

м. Бориспіль,

Київська область, 08300

тел. 04495-6 02 35

ел. пошта: inf@borispol-rada.gov.ua

http://borispol-rada.gov.ua/
еще рефераты
Еще работы по разное