Реферат: До п. 2 порядку денного



До п.2 порядку денного


Аналітична довідка

про захисту внутрішнього ринку та забезпечення конкурентоспроможності вітчизняного товаровиробника


З набуттям повноправного членства у Світовій організації торгівлі (далі – СОТ) Україна приєдналась до системи міжнародних правил торгівлі, які в т.ч. регламентують використання тих чи інших інструментів з метою захисту внутрішнього ринку країнами-членами.

Захист інтересів вітчизняних виробників на внутрішньому ринку забезпечується за рахунок низки важелів, уключаючи тарифне регулювання, нетарифні заходи, технічні бар’єри, санітарні та фітосанітарні заходи, внутрішні податки, використання інструментів торговельного захисту тощо.


Митне регулювання.


На сьогодні обкладення товарів увізним митом при ввезенні на митну територію України здійснюється у відповідності до Закону України від 05.02.92 № 2097-ХІІ “Про Єдиний митний тариф” за ставками, затвердженими Законом України від 05.04.01
№ 2371-ІІІ “Про Митний тариф України”, в частині, що не суперечить додатку I до Протоколу, ратифікованого Законом України від 10.04.08 № 250 “Про ратифікацію Протоколу про вступ України до СОТ”.

Законом України від 10.04.08 № 250 передбачено щорічне зниження ставок ввізного мита на окремі товари відповідно до міжнародних тарифних зобов’язань України в умовах членства у СОТ.

Після вступу України до СОТ середньоарифметична ставка ввізного мита по всьому Митному тарифу зменшилась з 5,09 до 4,96 %.

Середньоарифметична ставка ввізного мита на продовольчі товари зменшилась з 13,79 до 9,16 %.

Зокрема, рівень середньоарифметичної ставки ввізного мита зменшився:

на групу 02 (м’ясо та харчові нутрощі) – з 21,5 до 12,3 %,

на групу 04 (молоко та молочні продукти) – з 24,9 до 10,01 %,

на групу 11 (продукція борошномельно-круп’яної промисловості) – з 23,4 до 10,3 %,

на групу 16 (готові харчові продукти з м’яса, риби або ракоподібних) – з 17,3 до 8,9 %.

В інших продовольчих групах зміна ставок відбулася тільки за окремими товарними підкатегоріями УКТЗЕД, що є незначними.

Рівень середньоарифметичної ставки ввізного мита на промислові товари зменшився з 4,43 до 4,22 %.

Зменшення ставок ввізного мита відбулось по 8 товарних групах УКТЗЕД. Зокрема, рівень середньоарифметичної ставки ввізного мита зменшився:

на групу 48 (папір, картон) – з 2,8 до 0 %,

на групу 74 (мідь і вироби з неї) – з 2,5 до 0,01 %,

на групу 87 (автомобілі, тягачі, велосипеди та інші наземні засоби) – з 10,5 до 6,3 %,

на групу 94 (меблі) – з 9,6 до 3,9 %.

В результаті приведення ставок увізного мита на товари у відповідність із рівнем, визначеним Графіком тарифних зобов’язань України перед СОТ на 2009 рік, у порівнянні з 2008 роком середньоарифметична ставка ввізного мита по всьому Митному тарифу зменшилась з 5,45 до 5,43 %, у тому числі на продовольчі товари – з 9,16 до 9,15 %, на промислові товари - з 4,22 до 4,18 %;

на 2010 рік, середньоарифметична ставка ввізного мита по всьому Митному тарифу зменшилась з 5,43 до 5,42 %, у тому числі на продовольчі товари – з 9,15 до 9,14 %, на промислові товари - з 4,18 до 4,16 %;

на 2011 - 2013 роки ставки ввізного мита будуть зменшені тільки по окремих товарних підкатегоріях УКТЗЕД, що не призведе до зменшення рівня середньоарифметичної ставки мита по всій товарній номенклатурі.

На даний час у Митному тарифі України нараховується 2615 товарних підкатегорій (23,6 % від загальної кількості десятизначних товарних кодів тарифу), на які встановлені менші ставки ввізного мита, ніж відповідні рівні, що визначені додатком 1 до Протоколу про вступ України до СОТ, а саме:

- 378 (14,4 %) товарні коди, що класифікуються у 1-24 групах згідно з УКТЗЕД. Серед них товарні коди, за якими класифікуються – тварини для зоопарків, племінні тварини, риба, жири, продукція з тропічних плодів, тощо;

- 2 237 (85,6 %) товарні коди, що класифікуються у 25-97 групах УКТЗЕД. Серед них понад 200 товарних підкатегорій, за якими класифікуються товари, що призначені для промислового складання транспортних засобів.

Таким чином, відповідно до Митного тарифу України менші ставки порівняно з рівнями, визначеними домовленостями України перед СОТ, встановлені на: хімічні продукти, миючі засоби, добрива, фототовари; машини та побутову техніку; пластикові та гумові вироби; сіль, руди, шлаки нафтопродукти; живі тварини, м’ясо, рибу та молоко; овочі, каву, чай, зернові, борошно; автотранспорт та інші засоби; текстиль та вироби з нього; метали та вироби з них.

В якості окремого аспекту є необхідним зазначити, що серед цих товарних груп зниження рівня митних ставок помітно позначилося на зростанні обсягів імпорту ряду видів продукції, насамперед аграрного сектору, які виробляються в Україні.

Довідково

протягом 2008 року збільшився імпорт: яловичини мороженої – у 2,4 рази, свинини – 4,4 рази, харчових субпродуктів ВРХ, свиней, овець – 6,8 рази, м’яса та субпродуктів домашньої птиці – 6,1 рази, масла вершкового – 3,9 рази, томатів – в 16 разів, цибулі та часнику – 19,6, капусти – 13,8, огірків – 7,7, моркви, буряку – 30,9 рази, цукор з цукрової тростини або цукрових буряків - 4,6, патока – 2,2, вермути – 2,4 рази, пиво – 2,5 рази;

протягом 2009 року збільшився імпорт: молока та вершків згущених – в 10,1 рази, масла вершкового – 4,7 рази, цукор з цукрової тростини або цукрових буряків – 1,9 рази, томатів – на 56,1%, огірків – на 49,9%, яблук, груш та айви свіжих – на 55,9%.

Українським законодавством, з метою захисту національного товаровиробника, встановлений механізм підвищення ставок ввізного мита на товари до рівня міжнародних зобов’язань

Так, згідно із статтею 2 Закону України “Про Митний тариф України” встановлення нових та зміна діючих ставок увізного мита здійснюється Верховною Радою України шляхом прийняття законів, з урахуванням висновків Кабінету Міністрів України.

Водночас згідно з Митним тарифом України, ставки ввізного мита для 76,4 %товарів дорівнюють рівням, визначеним Протоколом про вступ України до Світової організації торгівлі, ратифікованим Законом України від 10 квітня 2008 року № 250-VI.

Таким чином, підвищення ставок ввізного мита на ці та інші аналогічні товарні угрупування призведе до порушення міжнародних тарифних зобов’язань України і може спричинити цілу низку негативних наслідків, таких як:

- застосування санкцій обмежувального характеру по відношенню до України;

- застосування до України компенсаторних механізмів, наприклад, зниження рівня мит на інші товари, які б становили інтерес для певних країн-членів СОТ;

- проведення консультацій із заінтересованими країнами та в разі недосягнення компромісу – початок процедури врегулювання суперечок.

Крім цього необхідно зазначити, що зв’язані тарифні ставки можуть бути підвищені або відкликані відповідно до статті XXVIII ГАТТ не раніше ніж через 3 роки після вступу України до СОТ та при виконанні певних умов. Основний принцип зміни тарифних поступок полягає в тому, що в разі початку переговорів з приводу зміни зв’язаних розмірів тарифних ставок, які зафіксовані у розкладах тарифних зобов’язань, сторони мають прагнути зробити компенсаційну поступку відносно інших товарів з метою збереження загального рівня взаємних та взаємовигідних поступок. Країна-член СОТ, яка має намір змінити або відкликати поступку повинна провести переговори із сторонами, які мають першочергові переговорні права та є значно зацікавленими у поступках.

Зазначене свідчить, що від України будуть вимагатися поступки щодо інших товарів, зниження ставок мита, на які може зашкодити виробництву в інших галузях економіки України.

З урахуванням зазначеного часового аспекту доцільним є розпочати роботу щодо підготовки до проведення процедури ініціювання перегляду домовленостей та визначити перелік товарів, на які доцільно підвищити мито; визначити країни, що мають першочергові переговорні права з доступу на ринок; провести аналіз експортно-імпортних операцій щодо торгівлі цими товарами; визначитись, на які компенсаційні поступки Україна може піти в обмін на збільшення мита по відповідним товарам (врахувавши інтереси відповідних українських галузей – виробників); здійснити аналіз щодо загального впливу на економіку України від перегляду зобов’язань.


Технічні бар’єри в торгівлі


У переговорному процесі щодо вступу до СОТ Україна зобов‘язалася привести національний торговельний режим у відповідність з нормами та принципами угод СОТ, зокрема, Угоди СОТ про технічні бар‘єри в торгівлі.

У зазначеному контексті Україною повинен надаватися пріоритет використанню міжнародних (над регіональними та національними стандартами інших країн) стандартів, вказівок та рекомендацій, як основи для власних стандартів, технічних регламентів та відповідних процедур оцінки відповідності.

Українська система технічного регулювання переходить до такої, де обов’язковими для дотримання є технічні регламенти (які визначають характеристики товару, або пов‘язані з ним виробничі процеси чи способи виробництва, включаючи адміністративні положення). В той же час, дотримання стандарту (який визначає призначені для загального і багаторазового використання правила, інструкції або характеристики товарів чи пов’язаних з ними виробничих процесів або способів виробництва) не є обов’язковим. Проте розширюватиметься практика визнання декларації постачальника (виробника) про відповідність, та скорочуватиметься перелік товарів, які підлягають обов’язковій сертифікації третьою стороною. Разом з цим запроваджуватиметься система ринкового нагляду, тобто постійне спостереження за відповідністю продукції, введеної в обіг, технічним регламентам, правомірністю застосування на ній Національного знака відповідності, повнотою і достовірністю інформації про таку продукцію.

Виконання важливих завдань щодо забезпечення інтеграційних процесів України у світову економіку, підтримку вітчизняних виробників на зовнішніх ринках і захисту внутрішнього ринку не можливо без удосконалення існуючої системи технічного регулювання.

На сьогодні Міжвідомчою робочою групою щодо розроблення законопроектів про державний ринковий нагляд (контроль), про загальну безпеку продукції, про відповідальність постачальника за дефектну продукцію та внесення змін до окремих законів України підготовлено проекти законів про державний ринковий нагляд; про загальну безпечність продукції; про відповідальність за шкоду, завдану внаслідок дефекту в продукції. Підготовлений пакет зазначених проектів законів поданий до Мінекономіки для погодження із заінтересованими центральними органами виконавчої влади та подальшого внесення на розгляд Уряду.

Прийняття цього пакету Законів України має забезпечити перехід на європейську системи державного ринкового нагляду за безпечністю продукції, замість існуючого на сьогодні контролю продукції за її виробництвом, встановлення правових та організаційних засад забезпечення введення в обіг на внутрішньому ринку України безпечної продукції, встановлення відповідальності виробника, постачальника за шкоду, заподіяну споживачеві внаслідок дефекту в продукції.

Одним з важливих напрямів створення сприятливих умов для підвищення конкурентоспроможності української продукції, розвитку торгівлі і створення однакових умов як для вітчизняного товаровиробника, так і імпортера є впровадження в українське законодавство європейських директив Нового і Глобального підходів.

Станом на 1 червня 2010 року постановами Кабінету Міністрів України прийнято 30 технічних регламентів, адаптованих до європейських директив Нового і Глобального підходів. Зокрема, це стосується продукції, потенційно небезпечної для здоров’я та життя громадян, довкілля. Впровадження технічних регламентів буде проводитись поетапно з урахуванням прийняття необхідних гармонізованих стандартів, які є доказовою базою відповідності продукції вимогам технічних регламентів, підготовки виробництва, створення сучасної ефективної системи ринкового нагляду.

У період з 2010 до 2012 року планується впровадити понад 25 технічних регламентів на конкретні види продукції, що дасть змогу перейти від Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, до застосування визнаних в ЄС та на міжнародному рівні процедур оцінки відповідності.

Для реалізації зазначеної програми впровадження технічних регламентів Держспоживстандартом разом з центральними органами виконавчої влади, на які покладаються функції технічного регулювання у визначених сферах діяльності, вживаються такі заходи:

наказами Комітету створено інфраструктуру з 33 призначених органів з оцінки відповідності продукції, на яку поширюються вимоги технічних регламентів, запланованих до впровадження у 2009 – 2010 роках;

спільними наказами Держспоживстандарту та відповідних центральних органів виконавчої влади затверджено Плани спільних дій з впровадження технічних регламентів;

створено консультативно-методичні центри з питань впровадження зазначених технічних регламентів;

актуалізовано Переліки національних стандартів, добровільне застосування яких є доказом відповідності продукції вимогам цих технічних регламентів.

В рамках СОТ неодноразово наголошувалося, що міжнародні стандарти мають вирішальне значення для міжнародної торгівлі. Їх використання допомагає уникнути виникнення численних видів технічних вимог і процедур випробування на національному рівні, які мають потенціальну протидію торговельним потокам. Переваги використання міжнародних стандартів стосуються як споживачів, так і виробників.

Згідно з Державною програмою стандартизації на 2006 – 2010 роки продовжується процес гармонізації національних стандартів з міжнародними та європейськими, в першу чергу тих, що є доказовою базою впровадження технічних регламентів.

На сьогодні в Україні діє понад 13 тис. стандартів ГОСТ (колишнього СРСР), біля 4 тис. міждержавних стандартів ГОСТ та 10251 національний стандарт ДСТУ.

Станом на 1 червня 2010 року в Україні є чинними 6396 національних стандартів, гармонізованих з міжнародними і європейськими (із них 4859 гармонізовано з міжнародними і 1537 з європейськими стандартами).

Крім того, відповідно до Програми перегляду чинних в Україні міждержавних стандартів (ГОСТ), розроблених до 1992 року, та приведення їх у відповідність до Угоди про технічні бар’єри у торгівлі, починаючи з 2006 року скасовано 3501 застарілих неактуальних стандартів колишнього СРСР.

Протягом 2010-2011 років Держспоживстандартом планується забезпечити першочергове розроблення не менше 1500 стандартів, необхідних для впровадження технічних регламентів, за умови відповідного бюджетного фінансування.

Впровадження у вітчизняну економіку в якості національних міжнародних та європейських стандартів може стати не тільки засобом ефективнішого захисту прав українських споживачів, а й посилення конкурентних позицій відповідних українських підприємств, які виробляють експортоспроможну продукцію.

Однак, збереження нинішніх темпів процесу гармонізації стандартів та повільне застосування їх вітчизняними виробниками тягне за собою ризик, що в Україну можуть завозити будь-яку продукцію, яка має підтвердження відповідності міжнародним стандартам, Україна ж може за своїми гармонізованими стандартами, що є прийнятними у світі, вивозити лише відповідну їм продукцію в обмеженій кількості.

Для прискорення процесу гармонізації національних стандартів необхідно усунути певні чинники, які на сьогодні стримують цей процес, а саме: нескоординованість дій центральних органів виконавчої влади щодо мобілізації фінансових ресурсів на розробку та затвердження саме національних стандартів, гармонізованих з міжнародними та європейськими, необхідне залучення усіх зацікавлених сторін, насамперед бізнесу, до робіт з стандартизації.

Недофінансування з року в рік бюджетної програми "Гармонізація національних стандартів з міжнародними та європейськими" та неузгодженість на законодавчому рівні питання щодо проведення тендерів на замовлення робіт з стандартизації, гальмує процес гармонізації національних стандартів та виконання зобов’язань України в СОТ.

Ще однією проблемою залишається залучення усіх зацікавлених сторін, насамперед бізнесу, до робіт з стандартизації. На сьогодні український бізнес майже не фінансує роботи з стандартизації. У розвинених країнах навпаки. Держава, як правило, фінансує розроблення стандартів у важливих стратегічних секторах економіки, що складає приблизно 10 %. Решта стандартів розробляються за рахунок бізнесу, асоціацій підприємців і промисловців, які зацікавлені у підвищенні конкурентоспроможності своєї продукції, забезпеченні належної позиції на ринку, зокрема для малих і середніх підприємств.

З метою гармонізації процедур у сфері метрології з європейською практикою Урядом України прийнято постанову від 8 квітня 2009 року № 332 "Про затвердження Технічного регламенту щодо суттєвих вимог до засобів вимірювальної техніки" на основі Директиви Європейського Парламенту та Ради ЄС 2004/22/ЄС на вимірювальні прилади та додатків 1, В, F, G і МІ-001 – МІ-010 до неї.

Для сприяння розвитку міжнародної торгівлі та усунення технічних бар’єрів, забезпечення міжнародного визнання результатів вимірювань Держспоживстандарт з жовтня 2003 року є активним учасником багатосторонньої міжнародної «Угоди про взаємне визнання національних еталонів, сертифікатів калібрування та вимірювань, що видаються національними метрологічними інститутами» (CIPM MRA).

Станом на 1 червня 2010 року створено 60 державних еталонів і 70 вторинних еталонів. За результатами міжнародних звірень в рамках MRA Генеральної конференції мір та ваг (CGPM) визнано вимірювальні та калібрувальні можливості ННЦ «Інститут метрології», ДП «НДІ «Система», ДП «Укрметртестстандарт», і ДП «Івано-Франківськстандартметрологія», 102 СМС-рядки занесено до бази даних BIРM.

Одним з напрямів державної економічної політики має бути політика у сфері управління якістю, спрямована на державну підтримку розроблення, впровадження, сертифікації систем управління якістю, довкіллям, безпечністю харчових продуктів суб'єктами господарювання з метою підвищення конкурентоспроможності та якості вітчизняної продукції (товарів, робіт, послуг), а також інформаційне забезпечення із зазначених питань.

Вітчизняний виробник запровадивши систему якості не тільки підвищить конкурентоздатність продукції, але й отримає потенційну можливість залучити у сертифіковане виробництво зовнішні інвестиції (фінансові кошти, обладнання, технології).

У порівнянні з країнами-членами ЄС в Україні спостерігається низький рівень впровадження систем управління якістю, екологічного управління, управління безпечністю харчових продуктів.

За даними моніторингу станом на 31 березня 2010 року в Україні є чинними більше 2600 сертифікатів виданих вітчизняним підприємствам на системи управління якістю відповідно до вимог стандартів серії ISO 9001 (в т.ч. 1388 в УкрСЕПРО), 135 сертифікатів на системи екологічного управління стандартів серії ISO 14001 (в т.ч. 69 в УкрСЕПРО), 152 сертифікати на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до вимог стандартів серії ISO 22000 та НАССР.

Активізація заходів щодо створення на вітчизняних підприємствах сучасних систем управління допоможе підприємствам адаптуватися до нових економічних умов та підвищити конкурентоспроможність на зовнішніх ринках.

Україна набула членства у впливових міжнародних і регіональних фахових організаціях. Держспоживстандарт представляє Україну як національний орган з стандартизації, метрології та оцінки відповідності в 9 міжнародних і регіональних організаціях: Міжнародній організації зі стандартизації (ISO), Міжнародній електротехнічній комісії (IEC), Європейському комітеті зі стандартизації (СЕN), Європейському комітеті зі стандартизації в електротехніці (CENELEC), Міждержавній Раді з стандартизації, метрології та сертифікації (МДР) країн-членів СНД, Міжнародній організації законодавчої метрології (OIML), Організації Євроазіатського співробітництва державних метрологічних установ (COOMET), Організації національних метрологічних установ держав Європи (EURАMET), Генеральній конференції мір та ваг (СGPM).

Участь у цих організаціях дає можливість українським товаровиробникам і фахівцям у сфері стандартизації доступу до фонду міжнародних і європейських стандартів, настанов і рекомендацій, брати участь у розробленні міжнародних і європейських стандартів у складі технічних комітетів ISO, IEC, СЕN, CENELEC, МДР та впроваджувати їх з метою підвищення конкурентоспроможності продукції.

^ Проводиться укладення двосторонніх угод з державами-торговими партнерами України щодо взаємного визнання результатів робіт з оцінки відповідності. Це є міжнародною практикою і одним з механізмів, обумовлених Угодою про технічні бар’єри в торгівлі СОТ.

Станом на 1 липня 2010 року укладено 48 угод з 37 країнами, 19 з яких на міжурядовому рівні у сфері стандартизації, метрології, оцінки відповідності, управління якістю та захисту прав споживачів.

На сьогодні врегульовано договірну базу з країнами СНД, яка складається з 16 міжнародних договорів у сфері стандартизації, метрології та оцінки відповідності. В рамках двосторонніх договорів взаємно визнаються результати оцінки відповідності (сертифікації) продукції та результати випробувань, затвердження типу, повірки, метрологічної атестації і калібрування засобів вимірювань.

З огляду на євроінтеграційну політику України, Держспоживстандартом на сьогодні укладено 14 міжнародних договорів з 11 країнами ЄС, зокрема, з Австрією, Грецією, Італією, Німеччиною, Францією, Польщею, Чехією, Словаччиною, Латвією, Литвою. Співробітництво в рамках цих договорів спрямоване на отримання допомоги з метою приведення української законодавчої та нормативної бази у відповідність з міжнародними і європейськими нормами та правилами.

Положеннями угод з країнами Грецією, Німеччиною, Словаччиною, Литвою, Чехією передбачено співробітництво з оцінки відповідності.

Слід зазначити, що співробітництво в рамках двосторонніх договорів з європейськими країнами активізується і набирає конкретної дії, як правило, після отримання фінансової підтримки з боку Європейської Комісії. Як приклад, протягом 2007 – 2009 років Держспоживстандарт співпрацював з інститутами з стандартизації Франції (AFNOR) і Німеччини (DIN) в рамках двостороннього співробітництва та проекту технічної допомоги Twinning “Зміцнення стандартизації, ринкового нагляду, вимірювань і законодавчої метрології, оцінки відповідності та споживчої політики в Україні”. В рамках проекту підготовлено плани дій щодо удосконалення діяльності в сфері стандартизації, метрології, ринкового нагляду, оцінки відповідності шляхом створення відповідної законодавчої та нормативної бази, реформування інфраструктури. Крім того, було проведено низку семінарів для представників українського бізнесу щодо існуючого законодавства в країнах ЄС, принципів розміщення продукції на ринку, відповідальності постачальника за дефектну продукцію.

Аналогічна співпраця здійснюється наразі з Іспанською асоціацією з стандартизації та сертифікації (AENOR), Словенським інститутом стандартизації (SIST) та Чеським інститутом стандартів (CNI) в рамках проекту технічної допомоги Tacis «Технічна допомога українській інфраструктурі забезпечення якості».

Питання розширення двосторонньої договірно-правової бази у сфері технічного регулювання потребує виваженого підходу з урахуванням показників торговельного балансу, експортоспроможності української продукції, а також аналізу загроз і переваг від практичної реалізації таких домовленостей.

Україна, набувши членства в СОТ, отримала можливість використовувати можливості угод цієї організації для захисту внутрішнього ринку.

Створений в рамках СОТ Комітет з технічних бар’єрів в торгівлі надає членам можливість отримати консультації з будь-яких питань, що стосуються функціонування Угоди ТБТ або реалізації її цілей, виконує обов’язки, покладені на нього Угодою ТБТ або членами СОТ. Приблизно третина зустрічей Комітету з ТБТ присвячена обговоренню конкретних проблем у торгівлі, які постають перед членами СОТ, зокрема, технічних регламентів, стандартів та процедур оцінки відповідності, прийнятих іншими членами. Найчастіше піднімаються проблеми стосовно надання докладнішої інформації та роз’яснень про заходи, що розглядаються у рамках Комітету з ТБТ, та встановлення зайвих бар’єрів у торгівлі.

Найбільше захисних заходів, які обговорювались в рамках Комітету з ТБТ, приймалось країнами-членами СОТ з метою забезпечення здоров’я, безпеки життя, захисту споживачів та їх інформування, безпеки харчування, добросовісної торгівлі, спрощення торгівлі, захисту навколишнього середовища.

Найбільш активну участь у засіданнях Комітету з питань ТБТ беруть такі розвинені країни, як ЄС, США, Японія, Корея, які за допомогою ефективного використання інструментів та механізмів, закладених в Угоді ТБТ, з одного боку захищають свої ринки і громадян від небезпечної продукції, а з іншого не дозволяють іншим країнам вводити необґрунтовані технічні бар’єри для доступу своєї продукції на ринки цих країн.

Україні, як новому члену СОТ, необхідно долучитись до активної участі у засіданнях Комітету з питань ТБТ на постійній основі, використовувати досвід розвинених країн для захисту внутрішнього ринку.

Необхідно на постійній основі забезпечити підготовку і передачу Комітету з питань ТБТ СОТ нотифікацій щодо прийняття Україною науково обґрунтованих відповідних заходів у сфері стандартизації та оцінки відповідності, які можуть впливати на торгівлю.

Відповідно до досвіду багатьох країн-членів СОТ може бути доцільним опрацювати питання відкриття спеціалізованого представництва України при Секретаріаті СОТ для оперативної роботи з питань захисту національних інтересів щодо доступу української продукції на ринки країн-членів СОТ, укомплектувавши його висококваліфікованими фахівцями за спеціалізацією угод Світової організації торгівлі.


Кількісні обмеження імпорту, ліцензування імпорту.


Згідно із прийнятими зобов’язаннями з дати вступу до СОТ Україна зобов’язалась скасувати і не впроваджувати повторно або застосовувати кількісні обмеження на імпорт або інші нетарифні заходи, такі як ліцензування, квотування, заборони, дозволи, вимоги попереднього санкціонування, вимоги ліцензування та інші обмеження з подібним ефектом, які не можуть бути обґрунтовано згідно з положеннями відповідної Угоди СОТ.

Україна має здійснювати свої процедури ліцензування імпорту відповідно до правил Угоди про ліцензування імпорту СОТ, які передбачають прозорість, спрощення та прискорення процедур, та не мають справляти надто обмежувальний та порушуючий вплив на торгівлю.

Отже, Україна повинна дотримуватися правил СОТ при застосуванні заходів, які можуть справити обмежувальний вплив на торгівлю, зокрема при ліцензуванні імпорту.

З метою гармонізації національного законодавства з нормами та вимогами Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року (ГАТТ) та на виконання узятих Україною зобов’язань з цього питання перед державами–членами Робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ окремі статті Закону України “Про зовнішньоекономічну діяльність” викладено у новій редакції (Закон України від 16.11.2006 № 360-V) та приведено у відповідність із принципами ГАТТ/СОТ.

Статтею 16 “Ліцензування зовнішньоекономічних операцій” цього Закону чітко встановлено основні засади та правила, а також випадки запровадження ліцензування експорту та імпорту товарів, що, у свою чергу, відповідають загальноприйнятим міжнародним вимогам, а саме нормам та принципам ГАТТ/СОТ.

Так, відповідно до статті 16 цього Закону Кабінет Міністрів України приймає рішення про застосування режиму ліцензування експорту (імпорту) товарів, у тому числі встановлення квот (кількісних або інших обмежень), за поданням центрального органу виконавчої влади з питань економічної політики з визначенням конкретного переліку конкретних товарів, експорт (імпорт) яких підлягає ліцензуванню, періоду дії ліцензування та кількісних або інших обмежень щодо кожного товару.

Під час підготовки проекту постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот у 2010 році”, Мінекономіки здійснило оптимізацію та скорочення переліку товарів, експорт (імпорт) яких підлягає ліцензуванню на 2010 рік, відповідно до вимог та правил ГАТТ/СОТ.

Що стосується застосування кількісних обмежень щодо імпорту. Згідно із зобов’язаннями при вступі України до СОТ, будь-які заходи мають здійснюватися та застосовуватися однаково, неупереджено, обґрунтовано, прозоро, передбачувано та справедливо. Попередньо до внесення змін до положень стосовно тарифних квот про такі плани має бути публічно повідомлено та торговим партнерам будуть надані можливості зробити коментарі до прийняття остаточних рішень щодо змін.

Отже, застосування кількісних обмежень на імпорт, ліцензування імпорту як можливий інструмент захисту внутрішнього ринку згідно із положеннями документів СОТ має певні рамки, які регламентують обмеження щодо його використання.


Санітарні та фітосанітарні заходи.


Згідно із прийнятими в рамках СОТ зобов’язаннями, з дати вступу до СОТ Україна має виконувати вимоги Угоди про санітарні та фітосанітарні заходи та раціоналізувати повноваження своїх наглядових та контролюючих органів у цій галузі.

При цьому згідно з Угодою про застосування санітарних та фітосанітарних заходів країни СОТ мають право застосовувати такі заходи для захисту життя чи здоров’я людини, тварин чи рослин, ґрунтувати їх на наукових принципах і не створювати невиправданої дискримінації чи прихованого обмеження торгівлі.


^ Внутрішні податки

Згідно із прийнятими зобов’язаннями внутрішні податки мають застосовуватися на недискримінаційній основі до імпорту з країн-членів СОТ і товарів вітчизняного виробництва.

Це є одним з базових принципів СОТ – забезпечення національного режиму щодо внутрішнього оподаткування та регулювання, тобто імпортним товарам надається режим не гірший ніж товарам вітчизняного виробництва.

Отже, застосування податкових важелів в контексті зобов’язань України в рамках СОТ є можливим лише із одночасною зміною (підвищенням) відповідних податків, які стягуються із вітчизняних виробників. Отже, подібний крок не може бути окремим важелем, застосованим виключно з метою захисту внутрішнього ринку.


Застосування інструментів торговельного захисту


Угодами СОТ встановлюються певні правила, яких країни повинні дотримуватися при застосуванні заходів захисту від демпінгового, субсидованого або зростаючого імпорту, який може завдати шкоди вітчизняному виробнику.

В Україні з 1998 року діє наближене до норм СОТ законодавство щодо проведення антидемпінгових, антисубсидиційних або спеціальних розслідувань і застосування відповідних заходів.

Захист національних товаровиробників на внутрішньому ринку від демпінгового, субсидованого та зростаючого імпорту здійснюється відповідно до положень Законів України "Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту", "Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту", "Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну". Крім того, після вступу України до СОТ невід’ємною частиною нормативно – правової бази, яка регулює питання захисту від демпінгового, субсидованого та зростаючого імпорту, є відповідні Угоди СОТ "Про застосування статті VI ГАТТ 1994", "Про захисні заходи", "Про субсидії і компенсаційні заходи". Ці нормативні акти регулюють порядок і процедури порушення, проведення розслідувань та застосування відповідних антидемпінгових, компенсаційних та спеціальних заходів за їх результатами.

У рамках виконання зобов’язань, що були прийняті при вступі до СОТ, Верховною Радою України був прийнятий Закон України від 10.04.2008 N 252-VI "Про внесення змін до деяких законів України з питань захисту національного товаровиробника від субсидованого, демпінгового та зростаючого імпорту". Зазначений закон було прийнято з метою приведення законодавства України у галузі застосування антидемпінгових, компенсаційних та спеціальних заходів у відповідність з положеннями Угоди про застосування статті VІ ГАТТ/СОТ, Угоди про субсидії і компенсаційні заходи ГАТТ/СОТ та Угоди про захисні заходи ГАТТ/СОТ.

Разом з тим, слід зазначити, що порушення будь-якого розслідування або перегляду діючих заходів – це процедура, яка здійснюється відповідно до вимог зазначених Законів та Угод СОТ, зокрема щодо переліку інформації, яку повинна містити скарга (заява) про порушення розслідування. Виходячи з інформації, що міститься в скарзі (заяві), визначається наявність належних доказів, що дають підставу для порушення розслідування. Недотримання цих вимог може призвести до нелегітимності усього процесу проведення розслідування та його результати, що, у свою чергу, може стати причиною позовів до України з боку інших країн, у тому числі і до відповідних органів СОТ.

Загалом з моменту створення в Україні в 1998 році відповідної нормативної бази, було порушено 61 розслідування щодо імпорту з інших країн – 27 антидемпінгових та 34 спеціальних.

За 2009 – 2010 роки було порушено 7 розслідувань щодо імпорту товарів в Україну, у тому числі два антидемпінгових (щодо імпорту половин та четвертин курей свійських, ніжок та їх частин; шин пневматичних гумових нових) та п’ять спеціальних (щодо імпорту хлору рідкого; листового скла; фосфоровмісних мінеральних добрив; феросплавів; холодильного та морозильного обладнання). Було також порушено перегляд застосованих антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну плит ДВП.

Довідково.

Загалом на даний момент тривають

2 антидемпінгових розслідування:

- щодо імпорту в Україну шин пневматичних гумових нових для легкових автомобілів походженням з Республіки Білорусь;

- щодо імпорту в Україну половин та четвертин курей свійських, а також ніжок та їх частин походженням з Сполучених Штатів Америки та Федеративної Республіки Бразилія.

^ 4 спеціальних розслідування:

- щодо імпорту в Україну феросплавів;

- щодо імпорту в Україну мінеральних добрив із вмістом трьох поживних елементів:азоту, фосфору, калію;

- щодо імпорту в Україну листового скла термічно полірованого (флоат-скло) неармованого, прозорого, безбарвного товщиною більш як 3,5 мм., але не більше 4,5 мм незалежно від країни походження та експорту;

- щодо імпорту в Україну холодильного та морозильного обладнання.

1 перегляд застосованих заходів щодо імпорту в Україну гвинтових компресорів виробництва ЗАТ "Ремеза" походженням з Республіки Білорусь.

Застосування антидемпінгових, компенсаційних та спеціальних заходів з урахуванням вимог чинних нормативних актів, уключаючи Угоди СОТ, вирішується збалансовано, а саме: на підставі доведення наявності факту демпінгу, величини та вплив
еще рефераты
Еще работы по разное