Реферат: Про посилення контролю за погашенням І попередженням виникнення заборгованості перед бюджетом Пенсійного фонду України


Проект


Про посилення контролю за погашенням і попередженням виникнення заборгованості перед бюджетом Пенсійного фонду України

З початку року до бюджету Пенсійного фонду з усіх джерел фінансування надійшло 2659,3 млн. гривень, у т.ч. власні доходи за 9 місяців 2008 року становили 1463,6 млн. гривень. Планові показники власних надходжень при темпі росту до минулого року 137,1% виконано на 103,7%. Рівень сплати поточних зобов’язань склав 99,7%.

На обліку в управліннях Пенсійного фонду області перебуває 357,5 тис. пенсіонерів. Середній розмір пенсійної виплати від початку року зріс до 808,11 гривень. Середній розмір пенсії в порівнянні з груднем 2007 року збільшився на 44,8%.

Відставання темпів росту фонду оплати праці і внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування від зростання розмірів пенсій створило підстави для зменшення рівня самозабезпеченості бюджету Пенсійного фонду області власними коштами від минулорічного на 3%.

Заборгованість платників до бюджету Пенсійного фонду платників з початку року зросла на 19,2 млн. гривень і станом на 01.10.2008 складає 106,4 млн. гривень. На 18,3 млн. гривень. (59,5%) зросли борги економічно активних платників і склали 49 млн. гривень. Борги платників, відносно яких діють судові процедури банкрутства (пасивний борг), збільшились на 1 млн. гривень (2%) та склали 57,4 млн. гривень.

Найбільшу питому вагу в зростанні економічно активного боргу до бюджету Фонду по області мають платники міст Шостка (80%) та Суми (10,2%). Понад 80% боргів економічно активних платників належать до державного сектору.

Завдяки проведенню значної організаційної роботи і контролю за виконанням управлінських рішень досягнуто позитивних результатів у скороченні як загального боргу до бюджету Фонду так і боргу економічно активних платників у Білопільському, Великописарівському, Глухівському, Краснопільському, Кролевецькому, Липоводолинському, Путивльському, Роменському, Сумському районах. Вдалось зменшити борг економічно активних платників, але це не зупинило зростання загального боргу до Пенсійного фонду у Середино-Будському, Ямпільському районах, містах Ромни, Глухів, Лебедин.

Поряд з цим допустили зростання заборгованості економічно активних платників у Конотопському, Тростянецькому, Шосткинському районах, містах Суми, Конотоп, Шостка, Охтирка.

Збільшили заборгованість з початку року на 28 тис. гривень підприємства комунального господарства. Найбільшу питому вагу боргу комунальних підприємств мають Білопільський - 21%, Кролевецький - 27,8% райони. Не виконано п.2 розпорядження голови обласної державної адміністрації від 08.08.2008 №563 щодо ліквідації боргів підприємствами комунальної власності перед Пенсійним фондом України у Білопільському, Кролевецькому, Недригайлівському, Тростянецькому, Ямпільському районах та місті Ромни. Створено борг підприємств комунальної власності в Буринському районі та місті Шостка.

Відбулось незначне скорочення заборгованості до Пенсійного фонду бюджетних організацій за рахунок зусиль органів місцевої виконавчої влади Недригайлівського, Ямпільського районів та міста Шостка, разом з тим зріс борг бюджетних організацій в Путивльскому районі та місті Охтирка.

Борг економічно активних платників повністю заявлений установами Пенсійного фонду до примусового стягнення. З початку року з цією метою до суду подано 3186 позовів, проведено 152 спільні наради органів Пенсійного фонду та Державної виконавчої служби, ініційовано перегляд 43 актів опису майна боржників, здійснено 255 спільних виїздів працівників Пенсійного фонду та державної виконавчої служби за місцезнаходженням боржників та їх активів, вживались інші заходи, спрямовані на погашення боргів неплатників.

Від примусового стягнення до бюджету Фонду мобілізовано близько 25 млн. гривень. За результами роботи державних виконавців надійшло 7,7 млн. гривень, що на 5,3 млн. гривень менше відповідного показника минулого року.

До порушників платіжної та звітної дисципліни установами Фонду з початку року застосовано 1028 адміністративних стягнень на суму 179,2 тис. гривень, 53 матеріали передані до правоохоронних органів з метою притягнення посадових осіб - боржників до кримінальної відповідальності, сформовано 17 подань до уповноважених органів та 19 – до органів, уповноважених управляти майном боржників державного сектору, для припинення трудових відносин з керівниками підприємств - боржників з метою погашення боргів перед Пенсійним Фондом, збереженням платників та запобігання їх банкрутству.

У результаті прокурорських приписів та подань по фактах порушення законодавства у сфері загальнообов´язкового державного пенсійного страхування, ініційованих установами Пенсійного фонду, надійшло близько одного млн. гривень.

У результаті роботи комісій з питань погашення заборгованості, робочих груп за участі місцевих органів виконавчої влади, правоохоронців, державних виконавців та керівників Фонду погашено до Пенсійного фонду 4,8 млн. гривень.

Протягом дев´яти місяців досягнуто зменшення кількості боржників Фонду на 231 одиницю.

Проведені в області організаційні заходи дали позитивні результати в чотирнадцяти районах. У решті дієвість цих заходів виявилася недостатньою, що і призвело до зростання заборгованості.

На підставі Закону України “Про місцеві державні адміністрації”, з метою посилення контролю за погашенням і попередженням виникнення заборгованості перед бюджетом Пенсійного фонду України:

1. Відмітити недостатній рівень організаційних заходів, проведених місцевими органами влади з погашення заборгованості економічно активних платників Конотопського, Тростянецького, Шосткинського районів, міст Суми, Конотоп, Шостка, Охтирка.

2. Звернути увагу на невиконання п.2 розпорядження голови обласної державної адміністрації від 08.08.2008 №563 “Про посилення контролю за погашенням і попередженням виникнення заборгованості перед бюджетом Пенсійного фонду України” головами Білопільської (Дворник С.І.), Кролевецької (Бузовський М.В.), Недригайлівської (Петльований В.П.), Тростянецької (Бабич С.О.), Ямпільської (Животенюк В.П.) районних державних адміністрацій та Роменським міськвиконкомом (Помаран П.І.).

3. Головам районних державних адміністрацій та міськвиконкомам:

3.1. Забезпечити координацію дій платників органів Пенсійного фонду України, державної виконавчої служби, правоохоронних органів у виконанні Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” в частині сплати внесків до бюджету Пенсійного фонду.

3.2. Посилити ефективність роботи комісій з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій ті інших соціальних виплат, забезпечивши дієвість прийнятих рішень стосовно стану розрахунків з Пенсійним фондом.

3.3. Сприяти розміщенню інформації про наслідки несплати, несвоєчасної сплати або сплати не в повному обсязі страхових внесків до Пенсійного фонду, що позбавляє працівників підприємств - боржників Пенсійного фонду права на державне пенсійне страхування, у комунальних засобах масової інформації.

4. Начальнику головного управління юстиції у Сумській області Ващенко Л.В. підвищити результативність стягнень за виконавчими документами, що перебувають на виконанні в органах ДВС області, виданими на користь Пенсійного фонду України.

Начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області Машкіній Л.Є.

5.1. Ініціювати протягом листопада цього року перед правоохоронними органами порушення кримінальних справ стосовно посадових осіб ВАТ “SELMI”, комерційного малого підприємства “НАСА”, охоронно – детективного агентства “Скорпіон” у разі несплати ними до 15.11.2008 боргу до бюджету Пенсійного фонду.

5.2. Забезпечити щомісячне інформування громадськості через засоби масової інформації про посадових осіб підприємств - боржників, з вини яких порушені пенсійні права працівників та допущено борг до Пенсійного фонду.

5.3. Підготувати пропозиції щодо змін до нормативно-правових актів з посилення адміністративної відповідальності посадових осіб - суб’єктів господарювання за несвоєчасні розрахунки з Пенсійним фондом та зниження меж заподіяної шкоди, з яких настає кримінальна відповідальність за ухилення від сплати страхових внесків.

6. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника голови обласної державної адміністрації Цупра О.М.


Тимчасово виконуючий

обов´язки голови обласної

державної адміністрації М.І. Лаврик

еще рефераты
Еще работы по разное