Реферат: Про затвердження Програми поводження з побутовими відходами у м. Бориславі на 2011-2014 роки





УКРАЇНА

БОРИСЛАВСЬКА МІСЬКА РАДА ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13 сесія міської ради 6 демократичного скликання

позачергова

Р І Ш Е Н Н Я


Від 13.05.2011 року № 252


Про затвердження Програми

поводження з побутовими відходами у м.Бориславі

на 2011-2014 роки


Відповідно до п.22 ст.26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, Закону України „Про відходи” (зі змінами та доповненнями), постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2004 № 265 „Про затвердження Програми поводження з твердими побутовими відходами”, наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 10.01.2009 року №2 „Про затвердження Методичних рекомендацій про застосування Порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів”, відповідно до наказу Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.01.2006 року №2 „Про затвердження Рекомендацій щодо підготовки місцевих програм поводження з твердими побутовими відходами”, з метою забезпечення комплексу взаємопов’язаних та узгоджених у часі технологічних, технічних, ресурсозберігаючих, екологічних, санітарно-гігієнічних, фінансово-економічних заходів, спрямованих на розв’язання проблем сфери поводження з побутовими відходами у місті і зменшення їх утворення, збирання, транспортування, зберігання, оброблення, перероблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронення, включаючи контроль за цими операціями та нагляд за місцями видалення, беручи до уваги рішення постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку, оборонної роботи від 13.05.2011 року №11/4 та охорони навколишнього природного середовища, регулювання земельних відносин, будівництво та архітектури від 13.05.2011 року №1 міська рада


ВИРІШИЛА:


1. Затвердити Програму поводження з побутовими відходами у м.Бориславі на 2011-2014 роки згідно з додатком.


2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника міського голови Р.Зелінського, постійну депутатську комісію з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку, оборонної роботи (Б.Городиський) та з питань охорони навколишнього природного середовища, регулювання земельних відносин, будівництво та архітектури (І.Михаць).


Бориславський міський голова

(підпис)

В.С.ФІРМАН



Додаток

до рішення міської ради

від 13.05.2011 року № 252


ПРОГРАМА

поводження з побутовими відходами у м. Бориславі

на 2011-2014 роки


ВСТУП


Місто Борислав у сучасних умовах зіткнулося однією з найбільш гострих екологічних проблем України, проблемою з утилізації твердих побутових відходів (надалі – ТПВ). Кількість відходів в середньому щорічно зростає на 10-15%, забруднюється навколишнє довкілля. Серед розповсюджених явищ по територіях міста є експлуатація переповнене та перевантажене сміттєзвалище, які дестабілізують екологію довкілля та середовище проживання людини. Основна схема видалення ТВП для території міста - є захоронення відходів на сміттєзвалищі. Доля утилізації (переробки) на цей час не значна і не перевищує 2%. І це є проблемою для вирішення.

Тверді побутові відходи це насамперед джерело вторинних цінних ресурсів (поліетилену ,паперу, дерево - відходів і чорних та кольорових металів), а також відходи, які є сировиною для виробництва енергетичних ресурсів та створення альтернативної енергії.

Для використання сміттєвого потенціалу відходів необхідні інвестиційні ресурси для впровадження передових технологій, які в результаті переробки забезпечують отримання нових матеріальних та енергетичних ресурсів, і в результаті забезпечується прогнозований дохід і окупність залучених інвестицій. Таким дієвим крокам сприяє і прийнятий в листопаді місяці 2010р. Закон України „Про взаємодію державних і приватних партнерів”. Це дає можливість використати залучений інвестиційних ресурс для рішення державних, комунальних проблем на взаємовигідних засадах з приватним капіталом. Поки такий потенціал на територіях до цього часу не було задіяно і це відповідно потребує проведення інженерних досліджень по конкретних містах та розробки проекту, який спрямований на врегулювання проблеми з побутовими відходами та різкого скорочення утворення самих відходів з отриманням прогнозованих результатів.

В містах Борислав, Трускавець і Східниця компактно проживає більш як 48 тис. мешканців. В середньому, один мешканець (згідно статистичних даних) утворює в рік до 1,5 м3 побутових відходів. Тобто , спільно ці міста за рік формують більш , як 60 000х1,5=90 000 м3 відходів або 20,25 тис.тон змішаних побутових відходів з вологістю до 50%.

Звалище у м.Бориславі переповнене і не відповідають вимогам ДБН В 2.4-2 2005 „Полігон ТПВ. Основи проектування”.

Рішення проблеми в основному стримується відсутністю скоординованих конкретних дій місцевих органів та відсутністю фахових менеджерів для вирішення спільної проблеми в місті в перспективі і регіоні проживання – м.Борислав, с.м.т.Східниця, м.Трускавець. Тільки підписання економічної угоди між самоврядними органами може стати базовою для залучення приватного капіталу і менеджменту в рішення гострої проблеми. При цьому місцеві органи створюють відповідні умови та видають дозвільні документи для впровадження проекту такого регіонального рівня. Такі дозвільні документи знижують фінансові ризики, створюють комфортні умови для інвестування та ефективного використання ресурсів всіх зацікавлених сторін.


^ Мета Програми – координація та активізація дій Бориславської міської ради, комунального підприємства, „ЕКО –МІСТО” - об’єкту господарювання, населення для забезпечення реалізації загальнодержавної Програми поводження з твердими побутовими відходами та державної політики у цій сфері, яка спрямована на підвищення ресурсозбереження, зменшення шкідливого впливу відходів на довкілля і здоров’я людей. Метою розроблення та реалізації Програми є зменшення впливу твердих побутових відходів на довкілля, покращання санітарного стану міста та покращання умов життя мешканців м.Борислава. Основними завданнями цієї програми є створення у місті системи поводження з твердими побутовими відходами, заснованої на нових технологіях для вирішення наявних проблем у короткостроковій перспективі та підготовки матеріальної, інформаційної і фінансової бази для управління ТПВ у місті на довгострокову перспективу.


^ Основні завдання Програми: зменшити обсяги утворення відходів та захоронення їх на полігоні, негативний вплив ТПВ на довкілля і здоров’я населення, збільшити використання ресурсоцінних компонентів ТПВ, поетапне впровадження новітніх технологій і сучасних та ефективних засобів механізації, підвищити ефективність виробничої діяльності, покращити якість і розширити обсяги надання послуг, впровадити систему моніторингу поводження з ТПВ та покращити облік і звітність. Проблеми, що мають місце у сфері поводження з побутовими відходами, потребують невідкладного розв’язання та фінансування заходів, як на державному, так і на місцевому рівні. Протягом останнього десятиріччя в Україні продовжується відбуватися прогресуюче накопичення відходів, не є винятком і м.Борислав. Розрив між прогресуючим накопиченням відходів і заходами, спрямованими на запобігання їх утворенню, розширення утилізації, знешкодження та видалення, загрожує не тільки поглибленням екологічної кризи, а й загостренням соціально-економічної ситуації в цілому. Звідси – необхідність подальшого удосконалення та розвитку з врахуванням вітчизняного та світового досвіду всієї правової, нормативно-методичної та економічної системи поводження з відходами.


^ Основні цілі програми:

- охоплення 100 % міста послугами зі збору та вивезення ТПВ;

- спрямування потоків ТПВ у контрольоване русло;

- мінімізація відходів;

- впровадження системи роздільного збирання ТПВ;

- впровадження системи збору негабаритних та будівельних відходів;

- затвердження схем розташування майданчиків для збору ТПВ ;

- оновлення контейнерного господарства та парку сміттєвозів ;

- належне облаштування контейнерних майданчиків;

- створення потужностей (заводу) з сортування та переробки ТПВ ;

- зменшення навантаження на діючий полігон та виділення земельної ділянки на новий полігон ТПВ;

- удосконалення нормативно-методичного, організаційного, інформаційного та іншого забезпечення сфери поводження з ТПВ;

- підвищення свідомості населення;

- створення системи моніторингу і контролю за поводженням з ТПВ.


Згідно з європейською практикою проблема відходів має розглядатися як один з визначальних факторів екологічної безпеки, а у плані вибору пріоритетів виходити з оцінки як ресурсного джерела і як екологічно небезпечного чинника. Сьогодні у більшості розвинених країн у сфері поводження з ТПВ спостерігається перехід від стратегії складування на полігонах та сміттєспалювання до альтернативних рішень цієї проблеми, які максимально знижують негативний вплив відходів на довкілля.


Розділ 1. Загальна характеристика м. Борислава та аналіз

існуючого стану у сфері поводження з ТПВ


1.1. Аналіз природно-кліматичних, гідрогеологічних, соціально-економічних, демографічних та інших умов, які впливають на санітарне очищення і прибирання у сфері поводження з ТПВ на території Бориславської міської ради

1.1.1. Географічне розташування та соціально-економічна значимість м. Борислава :

Місто Борислав розташований у західній частині Львівської області. На даний час практично всі потужні промислові підприємства припинили свою діяльність. Вулиці Трускавецька, Коваліва, вул.Володимира Великого, 600 – річчя Борислава місто характеризується високою щільністю забудови. У місті проживає понад 35,2 тис. мешканців.

Житловий фонд міста складається з будинків комунальної власності, відомчих, житлово-будівельних кооперативів, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків і приватних. Забудова центральної частини міста 1-4 поверхова і сформована у ХІХ – на початку ХХ ст.ст. За межами центру розміщені житлові масиви висотної забудови та мікрорайони садибного типу, значна частина яких не каналізована, а вулиці без твердого покриття.

1.1.2. Природно-кліматичні умови :

Клімат міста Борислава помірно-континентальний з холодними малосніжними зимами та спекотним посушливим літом. Поверхня – горбиста. Вцілому місто розташоване у підніжжі Карпат на висоті 250 м. над рівнем світового океану. Пересічна температура повітря січня -5оС, липня +17оС; опади – 678 мм на рік, максимальна кількість випадає у червні-липні, мінімальна – узимку. Період температур понад +10оС становить 158 днів на рік. На околицях Борислава беруть початок річки Тисмениця – притока Дністра, Лошань, Понерла – притоки Тисмениці та р.Раточинка. Місто багате зеленими насадженнями (парк культури та відпочинку, ліси на околицях).

1.2. Наявний житловий фонд, його розподіл за типами житлової забудови та рівнем благоустрою

Наявний житловий фонд міста станом на 01.01.2011



Назва міста

Комунальна власність

ЖБК, ОСББ

Гуртожитки

К-ть будинків (од.)

Площа (м.кв)

К-сть будинків (од.)

Площа (м.кв)

К-сть будинків (од.)

Площа (м.кв)

Борислав

421

87625

14

11378

2

4869


1.3. Система виробничих підприємств і організацій сфери поводження з твердими побутовими відходами та структура управління.

Збирання та вивезення ТПВ на полігон здійснюється спеціалізованим автотранспортом підприємств-перевізників різних форм власності.


^ Обсяги вивозу підприємствами ТПВ на міський полігон за 2010 рік

та 3 місяці 2011 року


№ з/п


Підприємство-перевізник

Обсяги збирання,

куб.м

% вивозу

2010 рік

Три

місяці

2011 р.

2010 рік

Три

міцсяці

2011 р.

1.

^ КП

«ЕКО-МІСТО»

-

-

-

-

2.

ТзВО

„Ком-ЕКО Борислав”

47645,33

11000

100

100


Адміністративне управління комунальним підприємством здійснює міська рада через відділ ЖКГ та Б .

Органи Міністерства житлово-комунального господарства України здійснюють методичне, інструкційне та нормативне забезпечення комунальних підприємств. Діяльність ТзОВ „Ком – ЕКО Борислав” повинно регулюватися рішеннями Виконкому Бориславської міської ради.

Органи Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства охорони навколишнього природного середовища України здійснюють нагляд і контроль за дотриманням чинного екологічного законодавства та санітарно-гігієнічних вимог.

^ 1.4. Структура, склад та обсяги ТПВ

ТПВ – це відходи, що утворюються у процесі життєдіяльності людини (харчові відходи, макулатура, скло, метали, полімерні матеріали тощо) і накопичуються у житлових будинках, закладах соцкультпобуту, громадських, навчальних, лікувальних, торговельних та інших закладах.

Щорічне накопичення ТПВ на міському полігоні:

- 2005 рік – 2899433 куб.м

- 2006 рік – 3203702 куб.м

- 2007 рік – 4864923 куб.м

- 2008 рік – 2983824 куб.м

- 2009 рік – 3559781 куб.м

- 2010 рік - 59336,16 куб.м

Норми утворення твердих побутових відходів для міста Борислава розроблені на підставі наказу Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 01.10.2006 № 7 “Про затвердження Норм утворення твердих побутових відходів для населених пунктів України“ та постанови Кабінету Міністрів України від 10.12.2008 № 1070 “Про затвердження Правил надання послуг з вивезення побутових відходів“. Щільність твердих побутових відходів для м.Борислава – 124 кг/куб.м.



з/п

Назва об’єкта

Розрахункова одиниця

Середньорічна норма утворення (куб.м)

1.

Упорядкований будинок

мешканець

1,44

2.

Неупорядкований будинок:

- з газовим опаленням

мешканець

1,5

3.

Будинок приватного сектору з присадибною ділянкою з газовим опаленням

мешканець

1,51

4.

Готель

місце

1,20

5.

Гуртожиток

місце

0,70

6

Лікувально-профілактичні установи:








- лікарня

місце

0,80




- поліклініка

відвідування

0,02

7

Дитяча дошкільна установа

місце

0,30

8

Склад

1 кв.м площі

0,06

9

Адміністративні та громадські установи, організації

робоче місце

0,35

10

Учбовий заклад:








- середній спеціальний

учень

0,12




- школа

учень

0,11




- школа-інтернат

учень

0,57




- профтехучилище

учень

0,52

11

Підприємство торгівлі:








- промтоварний магазин

1 кв.м торговельної площі

0,25




- продовольчий магазин

1 кв.м торговельної площі

0,47




- ринок

1 кв.м торговельної площі

0,50

12

Видовищна установа

місце

0,23

13

Підприємство побутового обслуговування

робоче місце

1,1

14

Вокзал, автовокзал

1 кв.м пасажирської площі

0,62

15

Кемпінг, автостоянка

1 кв.м площі

0,04

16

Підприємство громадського харчування:








ресторан :







- з відбором харчових відходів

місце

1,85



- без відбору харчових відходів

місце

2,30



кафе, їдальня:







- з відбором харчових відходів

місце

0,68



- без відбору харчових відходів

місце

0,80



^ 1.5. Існуючі технології та засоби механізації у сфері поводження з ТПВ

Поводження з побутовими відходами здійснюється за застарілими технологіями і фактично зводиться до збору ТПВ з контейнерів, транспортуванні за допомогою сміттєвозів і захоронення (метод ущільнення та перешарування грунтом) на міському сміттєзвалищі. Спецтехніка комунальних підприємств для вивозу та захоронення ТПВ є застарілою, яка повністю вичерпала свій ресурс. Тому для перспективи розвитку комунального підприэмства „ЕКО –МІСТО”.

^ 1.5.1. Контейнерне господарство та контейнерні майданчики

місті налічується, 116 контейнерні майданчики, на яких розміщено 420 контейнерів. Якість послуг у сфері поводження з ТПВ є недостатньою.

Невпорядковано 84 майданчики, потребують заміни 240 контейнерів. Рівень охоплення ними населення, що проживає у приватних будинках, є низьким і складає 15-35 % від кількості будинковолодінь, що не дозволяє забезпечити приватний сектор необхідною кількістю контейнерів для збору ТПВ. Необхідно додатково облаштувати 7 нових майданчиків з 21 контейнером. На даний час контейнери для побутових відходів міста лише частково знаходяться на балансі підприємства, яке їх експлуатує. На вулицях біля об’єктів торгівлі встановлені урни. Урни у переважній кількості закупляються і встановлюються власниками цих закладів. За кошти міського бюджету комунальними підприємствами міста встановлюються урни на автобусних зупинках та парку культури.

^ 1.5.2. Збирання та вивезення ТПВ

Міська адміністрація організовує збирання, зберігання та вивезення ТПВ через підпорядковані комунальні підприємства (КП) і підприємства-перевізники різних форм власності, а також веде контроль за санітарним станом прибудинкових територій житлових будинків.

Вивезенням ТПВ у місті займаються спеціалізовані підприємства:

- комунальної власності – 12 % вивозу - КП „ЕКО – МІСТО”;

- 2 % – самовивіз - ДКП „ЖЕК №1”, ДКП „ЖЕК №2”, ДКП „ЖЕК №3”;

Морфологічний склад ТПВ:

Склад твердих побутових відходів:

1. Папір, картон 35 %

2. Шкіра, тканини 30 %

3. Деревина ( стружка, тирса ) 5 %

4. Органічні відходи 10 %

5. Будівельні відходи 10%

5. Інші ( відходи пластмаси, скла) 10%

Відходи в основному інертні , органічні – легко розкладаються , становлять четвертий клас небезпеки .

Сезонність зміни складу ТПВ характеризується збільшенням харчових відходів з 20-25 % весною до 40-55 % восени, а зимою зменшується кількість вуличного відсіву.

Для вивозу ТПВ задіяні 5 сміттєвозів і 2 одиниць іншої техніки, зношеність яких у середньому становить 65 % .

Рідкі відходи з неканалізованих будинків, у яких проживає понад 10 тис. чоловік, вивозяться на зливну станцію міських очисних споруд м.Дрогобича асенізаційними машинами КП „Бориславводоканал“, в перспективі асенізаційними машинами КП „Вододар”

^ 1.5.3. Захоронення ТПВ на полігоні і звалищі та стан цих об’єктів

Сміттезвалище ТПВ експлуатується з 1978 року. На сміттєзвалищі застосовується застаріла технологія схеми складування ТПВ ( складування по системі вирівнювання). Перевагою цієї схеми є постійне накриття грунтом ТПВ. Щорічно у м.Борислав накопичується понад 6,0 тис.куб.м ТПВ, а відповідно за один день – біля 22 куб.м,з них близько 80 % – побутові відходи з прибудинкових територій, а 20 % – відходи від інших підприємств та організацій.


Розділ 2. Обгрунтування напрямів розвитку сфери поводження з ТПВ та основних заходів Програми

^ 2.1. Порівняльний аналіз можливих варіантів вирішення проблеми поводження з побутовими відходами та обгрунтування найбільш оптимального варіанту. Розглядаючи накопичений у світі досвід щодо охорони довкілля та ресурсозбереження, для практичного використання пропонується три підходи, що відповідають принципам інтеграції екології та економіки.

1. Основна увага приділяється зменшенню відходів, насамперед через встановлення очисних споруд і установок з нейтралізації та оброблення відходів для зменшення їх небезпечності, а також здійснення заходів з утилізації та видалення відходів.

Цей підхід характеризується такими основними принципами:

- утилізація або видалення відходів у межах їх утворення, нагромадження і зберігання;

- контроль якості довкілля (води, повітря, грунтів) безпосередньо на техногенних системах;

- моніторинг джерел і місць накопичення і зберігання відходів.

2. Системний підхід, за яким запобігання забрудненню довкілля виконується на основі схеми, з врахуванням всього виробничого циклу і запровадження засобів боротьби з відходами на всіх етапах їхнього виникнення. Цей підхід встановлює чітку послідовність пріоритетів у цій сфері, що включає:

- запобігання утворенню відходів;

- утилізацію відходів, що передбачає комплекс заходів щодо їх збирання, зберігання, перероблення, транспортування, утилізації тощо;

- остаточне видалення та захоронення лише тих відходів, які на даному етапі розвитку техніки і технології не можуть бути перероблені іншим шляхом.

3. Третій підхід носить більш системний характер, при ньому розгляд і облік всіх збитків та шкоди природі і здоров’ю людини проводиться від стадії видобутку і первинного перероблення всіх видів природної сировини і далі, на стадіях проміжного та кінцевого виробництва, а також у процесі експлуатації виробленої кінцевої продукції і аж до утилізації або знешкодження (видалення) відходів та виробів, які відслужили свій термін. Тут йдеться вже не стільки про заміну технологій, скільки про зміну характеру самого продукту та ідеології здійснення суспільного виробництва у цілому. Цей підхід розглядається як перспективний і набирає сили у найбільш розвинених країнах світу. Його реалізація неминуча, але вона можлива тільки в умовах державного регулювання ринкової економіки у напрямі її екологізації.

Застосування одного з вищенаведених підходів вимагає створення дієвої системи управління поводження з відходами, перш за все державного регулювання у цій сфері, створення відповідної нормативно-правової бази, а також здійснення комплексу заходів, спрямованих на збільшення обсягів залучення відходів у господарський обіг. Враховуючи специфіку твердих побутових відходів, європейський досвід вирішення цієї проблеми, а також діючої законодавчої бази, цикл “сировина – продукція – відходи“ повинен замикатися, тобто, відходи повинні максимально повертатися у виробничий цикл і тільки при неможливості їх застосування підлягають видаленню.

Перспективою майбутнього вирішення проблеми знешкодження побутових відходів є використання ТПВ як сировини. Одним з варіантів застосування інноваційного технічного інструмента (технологій низькотемпературного піролізу) є перетворення у теплову або електричну енергію.


^ 2.2. Обгрунтування вибору схеми збирання, перевезення, перероблення, захоронення ТПВ

Практичний досвід знешкодження ТПВ у різних країнах свідчить, що не існує універсального методу, який би задовільняв сучасні вимоги екології, економіки, ресурсозбереження та ринку. Цим вимогам, тенденціям розвитку світової практики найбільшою мірою відповідає впровадження комплексної системи збирання та утилізації ТПВ, яка забезпечує використання відходів як джерела вторинної сировини.

Всі розглянуті вище методи мають свої недоліки та переваги і повинні застосовуватися залежно від конкретних умов. Одним з головних завдань при створенні цілісної системи знешкодження відходів є зниження ризику для здоров’я людей та забруднення довкілля. Тому, при виборі способу видалення, перероблення, утилізації та знешкодження відходів мають бути визначені можливі негативні наслідки для здоров’я населення та впливу на стан довкілля. Пріоритетними методами є такі, що зводять негативні наслідки нанівець чи хоча б дозволяють їх мінімізувати. У будь-якому разі зниження ризику при поводженні з відходами повинно гарантуватися виконанням санітарних правил та відповідних гігієнічних нормативів.

Наведені приклади спалювання та компостування відходів не можуть бути застосовані у місті, бо окрім економічної необгрунтованості, вони так і не вирішують основних проблем, таких як зменшення кількості відходів, повторне використання ресурсу оцінних компонентів. Хоча, як складові елементи системи поводження з ТПВ, вони можуть використовуватися.

Морфологічний склад ТПВ не впливає (або майже не впливає) на технологію робіт, технічні показники та екологічний стан довкілля, то при промисловій переробці він має дуже важливе значення. Головними показниками якості відходів стають їх вологість, склад та співвідношення органічних і неорганічних речовин. В останні роки відбулася значна зміна у морфологічному складі ТПВ: збільшилася кількість полімерів, картону та значно менше стало харчових відходів. У цьому зв’язку постає питання про необхідність роздільного збирання окремих компонентів ТПВ як населенням, так і невеликими торговельними підприємствами. Зарубіжний досвід засвідчує, що у країнах, де працює система роздільного збирання, сміттєпереробні заводи працюють ефективніше.

Враховуючи реальний стан речей у місті Бориславі, оптимальною схемою поводження з ТПВ є роздільний збір ресурсоцінних матеріалів, з подальшим їх сортуванням на сміттєсортувальному заводі і утилізацією невідсортованого залишку на сучасному полігоні з перспективою поетапного впровадження новітніх технологій (низькотемпературного піролізу) для перетворення ТВП у теплову або електричну енергію.


^ 2.3. Обгрунтування заходів з вирішення проблем поводження з ТПВ

Охоплення послугами збирання відходів повинно підвищуватися поступово. Спочатку зусилля слід зосереджувати на районах приватної забудови, які у даний час не охоплені послугою. Збирання повинно здійснюватися у контейнери. Цим передбачається встановлення у зручному місці достатньої кількості контейнерів. Контейнери повинні бути універсальними, з довгим строком служби та повинні забезпечувати схоронність ресурсоцінних матеріалів від атмосферних опадів та несанкціонованого вилучення матеріалів. Найбільш відповідають цим вимогам оцинковані контейнери ємністю 1100 л, на колесах, з можливістю пристосування для роздільного збору відходів. Контейнери потрібно встановлювати на чітко визначених контейнерних майданчиках, які повинні бути обладнаними твердим покриттям та огорожею відповідно до діючих норм. Контейнери та площадки слід періодично обробляти дезинфікуючими засобами відповідно до існуючих нормативів.

Якомога швидше слід розпочати введення в експлуатацію адекватних транспортних засобів для збирання відходів з метою підвищення ефективності збирання та запобігання подальшому погіршенню послуг поводження з відходами. Транспортні засоби повинні мати відповідний об’єм, враховуючи розмір району обслуговування та відстань перевезення до полігона (заводу), а також бути обладнаними відповідним підіймальним обладнанням. Ефективність збирання та перевезення відходів слід підвищити через запровадження нових та сучасних контейнерів і транспортних засобів для збирання відходів, оптимізації маршрутів збирання відходів, враховуючи введення більш продуктивних сміттєвозів. Повного охоплення послугами збирання відходів слід досягнути у 2011році.

Окрім повного охоплення населення послугами з вивозу ТПВ, паралельно слід взяти під контроль некеровані потоки відходів, які у даний час формують несанкціоновані звалища. У місцях, де на сьогоднішній день відходи звалюються несанкціоновано, потрібно встановити великовантажні контейнери та визначити регулярний графік їх випорожнення.

У результаті робіт з будівництва, робіт з демонтажу конструкцій та розбирання матеріалів утворюються великі обсяги відходів. Будівельні відходи головним чином складаються з бетону та цегли, а також змішаної фракції відходів, до якої входять деревина, метал, пластмаса, грунт та інші матеріали. Відходи будівництва та руйнування мають цінність, а значна їх частка може повторно використовуватися або перероблятися, до того ж, їх перевезення на спеціальному автотранспорті є також прибутковим. Для збору великогабаритних та будівельних відходів потрібно застосовувати великогабаритні змінні контейнери та спеціальний автотранспорт. Вивезення будівельних та побутових великовантажних відходів повинно здійснюватися за принципом “забруднювач платить“ та оплачуватися: населенням – через включення цієї послуги до загального тарифу, а у разі будівельних відходів – за прямими договорами з виконавцями будівельних робіт.

Існують особливі види відходів, які утворюються населенням, проте, поводження з ними не здійснюється у рамках системи поводження з ТПВ. До таких особливих видів відходів відносяться:

- побутові миючі засоби;

- батареї та акумулятори;

- фарби та хімікати побутового призначення;

- продукти садівництва (наприклад: пестициди та добрива);

- прострочені медикаменти;

- відходи електричного та електронного обладнання;

- відпрацьовані транспортні засоби;

- відходи лікарні;

- інші небезпечні предмети.

Більшість батарей та акумуляторів, що звичайно використовуються у повсякденному житті, містять такі речовини як кадмій, ртуть та свинець, які є дуже шкідливими для навколишнього середовища. При захороненні разом з іншими відходами на полігонах або спалюванні вони становлять серйозну небезпеку для навколишнього середовища та здоров’я. Старе відпрацьоване електричне та електронне обладнання (надалі – відходи електричного та електронного обладнання) містить небезпечні речовини і матеріали, які можуть перероблятися. На сьогоднішній день ці види відходів збираються разом з іншими ТПВ та захоронюються на полігоні, де вони становлять серйозну небезпеку для довкілля та здоров’я. Це є екологічно неприпустимо, а тому у місті слід створювати альтернативні методи збирання та переробки небезпечних побутових відходів.

Утворювані побутові відходи у місті Бориславі містять значну органічну фракцію, наприклад садові та харчові відходи, які за умови їх окремого збирання можуть біологічно розкладатися, утворюючи кінцеві продукти у вигляді компосту. Органічні відходи, отримані на центральній сортувальній станції, також можуть компостуватися, однак, якість отриманого компосту буде вірогідно такою, що можливість його використання буде сумнівною. Компостування передбачає аеробне розкладання органічних речовин різними видами бактерій, у результаті чого утворюється компост – продукт для кондиціювання та удобрювання грунту. Століттями компостування здійснювалося у різному вигляді і може також здійснюватися у різному масштабі. Це може бути централізовано з залученням значних площ та фінансових ресурсів або власниками приватних будинків – дворове (місцеве) компостування.

За даними морфологічного складу ТПВ у м.Бориславі більшу частину складають компоненти, що можуть бути повторно використані. У складі ТПВ є значний вміст паперу, полімерів, скла та ін., які є цінною вторинною сировиною, але вони не відбираються на стадії утворення у достатній кількості, а вивозяться та захоронюються на полігоні і є небезпечними забруднювачами довкілля. Зважаючи на це, у місті постало питання організації роздільного збирання відходів, що надасть такі суттєві переваги порівняно з існуючою ситуацією:

- зменшить вплив поводження з ТПВ на здоров’я людей та довкілля;

- зменшить потреби у потужностях об’єктів обробки та видалення відходів;

- підвищить рівень переробки та утилізації відходів упаковки;

- принесе прибуток завдяки продажу перероблених матеріалів;

- збереже недостатні природні та екологічні ресурси;

- створить можливості зайнятості населення;

- заохотить участь громадськості.

Зважаючи на великий вміст полімерів та паперу у складі ТПВ, роздільний збір відходів доцільно здійснювати за схемою № 3 відповідно до Методики організації роздільного збирання твердих побутових відходів, затвердженої наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.01.2006 № 2, яка передбачає роздільне збирання. В одному контейнері – одного певного виду ресурсоцінних компонентів, у другому контейнері – другого певного виду ресурсоцінних компонентів, у третьому контейнері – інших ресурсоцінних компонентів, у четвертому контейнері – змішаних відходів. За цією схемою на контейнерному майданчику встановлюють:

- один контейнер жовтого кольору з написом “Полімери“ для збирання полімерних відходів;

- один контейнер синього кольору з написом “Папір“ для збирання паперу;

- один контейнер блакитного кольору з написом “Вторинна сировина“, призначений для збирання інших ресурсоцінних компонентів ТПВ;

- один контейнер сірого кольору, призначений для збирання змішаних відходів.

Роздільний збір відходів доцільно розпочинати впроваджувати поступово. Розпочинати потрібно з району багатоповерхової забудови, де мешкають люди, які звикли до контейнерного збору відходів. Під час впровадження у мікрорайоні потрібно чітко відстежити всі позитивні і негативні моменти з метою їх врахування під час розповсюдження на решту районів міста.

Окрім збирання вторинної сировини у контейнери, слід розвивати мережу пунктів з приймання вторинної сировини, у яких здійснювати прийом сировини від населення за певну плату чи в обмін на товари широкого вжитку. Створення мережі таких пунктів надасть змогу підвищити якість вторинної сировини та зменшити витрати на транспортування відходів у цілому по місту. Небезпечні відходи слід приймати на цих пунктах безкоштовно з метою запобігання потраплянню останніх у контейнери, де вони змішаються з іншими побутовими відходами та засмітять їх.

Після збирання якість перероблюваних матеріалів не завжди є такою, що дає змогу перевозити їх безпосередньо на переробні підприємства. З огляду на це виникає необхідність створення сортувального комплексу, який буде використовуватися для відокремлення, сортування та пакування вторинної сировини для перевезення на переробне підприємство (паперову фабрику, склозавод тощо).

Створення сортувального комплексу надасть такі переваги порівняно з існуючою ситуацією:

- підвищить рівень переробки, оскільки якість відходів, що є в наявності для переробних підприємств, є більш високою;

- покращить експлуатаційні умови подальшої переробки, оскільки якість попередньо підготовлених матеріалів/фракцій є вищою порівняно зі стандартами звичайного збирання;

- збільшить ціну реалізації попередньо підготовлених для переробки матеріалів, оскільки вона є зазвичай вищою порівняно з ціною на непідготовлені матеріали;

- можливо зменшить транспортні витрати, оскільки матеріали розподіляються на потрібні фракції на початку процесу, внаслідок чого після підготовчих процесів виникає необхідність перевезення менших обсягів залишкових продуктів.

Після відокремлення та сортування вторинної сировини залишиться залишок відходів, що не підлягає переробці. Такий залишок підлягає захороненню на полігоні. З метою зменшення впливу на довкілля цей залишок потрібно зменшити в обсягах. Універсальним і перевіреним часом методом є пресування залишку у брикети високої щільності, хоча існують і інші технології. Для м.Борислава можливі декілька варіантів вирішення цієї проблеми: пресування залишку потужними пресами, компостування та спалювання (у тому числі методом піролізу, тління). Вибір варіанту вирішення проблеми доцільно здійснити після впровадження роздільного збору відходів по місту у цілому та запуску лінії сортування, бо морфологічний склад залишкови
еще рефераты
Еще работы по разное