Реферат: Назвіть склад І зміст проекту провадження робіт по зведенню пальових фундаментів


Назвіть склад і зміст проекту провадження робіт по зведенню пальових фундаментів.

Як проводять контроль якості процесу влаштування паль?

Яких заходів слід дотримуватись при виконанні пальових робіт?



5. Кам'яні роботи


5.1. Види кладки


Камені, покладені на будівельному розчині в заданому порядку, являють собою конструкцію, яку називають кам'яною кладкою. Вона сприймає навантаження від власної маси і конструктивних елементів, що спираються на неї, а також експлуатаційні.

При зведенні будинків і споруд, залежно від різновиду застосовуваних каменів, використовують такі основні види кладки.

Із звичайної глиняної і силікатної цегли зводять стіни, перегородки, простінки, стовпи, арки і зводи.

Кладку з вогнетривкої цегли застосовують при будівництві промислових печей, димарів, що працюють в умовах високих температур.

Дрібноуламкову кладку виконують з керамічних, бетонних, шлакобетонних, гіпсових, силікатних, вапнякових і туфових каменів масою до 16 кг. Це дозволяє укладати їх вручну при зведенні стін, перегородок, а також стовпів.

^ Бутове мурування з каменів неправильної форми застосовують при зведенні фундаментів, стін підвалу і підпірних стін.

Великоуламкову кладку виконують із блоків, виготовлених з бетону, керамзито- і шлакобетону, цегли, керамічних каменів або з природного каменю з офактуреною і неотфактуреною лицьовою поверхнею. При зведенні стін і фундаментів блоки монтують кранами. Ця кладка може виконуватися з одночасним або наступним облицюванням штучними або природними каменями й плитами.

Усі види кладки виконують горизонтальними рядами. Камені, покладені рядами уздовж стіни довгою бічною гранню – ложком, утворюють ложковий ряд, короткою бічною гранню – тичком – тичковий ряд. Ложковий і тичковий ряди стосовно фасаду будинку являють собою зовнішню і внутрішню версти. Простір, заповнюваний між верстами, називають забуткою. Верхню грань каменю, що сприймає зусилля, і нижню, що передає, називають постіллю, а простори між каменями, заповнені розчином, – швами. При облицюванні й штукатуренні кам'яних поверхонь, кладку виконують у пустошовку. Для кращого зчеплення упоряджувального шару з кладкою шви не заповнюють розчином на глибину 1...1,5 см.

Кам'яна кладка повинна бути стійкою і міцною, мати необхідну щільність і опір теплопередачі, несучу здатність і монолітність, відповідати естетичним вимогам.

^ Міцність і стійкість кам'яної кладки обумовлюється матеріалами – каменем і розчином, а також якістю виконання робіт і відповідності зведених конструкцій вимогам проектних рішень.

Міцність кладки забезпечується застосуванням каменів і розчину, розрахункових марок за умови дотримання правил розрізу кладки і високого рівня якості робіт. Стійкість кладки досягається дотриманням розрахункової ширини і висоти конструкції за умови достатньої міцності. Несуча здатність кам'яної конструкції визначається монолітністю кладки і міцністю каменів і розчину. Камені кладки не повинні переміщуватися під дією навантажень. Монолітність кладки забезпечується дотриманням правил розрізки, що передбачають певне розміщення її рядів і розташування швів у суміжних рядах.


^ 5.2. Розчини для кам'яної кладки


Для кам'яних кладок застосовують прості (вапняні, цементні) й складні (цементно-глиняний, цементно-вапняний) розчини. Глина і вапно в цементних розчинах поліпшують зручність їх укладання. При використанні як заповнювача природних (річних, гірських та ін.) пісків розчини називають важкими (щільністю більше 1500 кг/м3), а за умови застосування штучних (жужільних, керамзитових, пемзових) – легкими (щільністю менше 1500 кг/м3) .

Вапняні й гіпсові розчини застосовують для кладки конструкцій, що сприймають невеликі навантаження і розташовані у сухих місцях. На цементних розчинах ведуть кладку особливо міцних підземних і наземних конструкцій (стіни, простінки і стовпи, які мають великі навантаження, армована кладка), а також конструкцій, що працюють у насичених водою ґрунтах.

Цементно-вапняні й цементно-глиняні розчини використовують для кладки конструкцій, що експлуатуються у сухих і вологих умовах.

Для кам'яних конструкцій передбачають такі проектні марки розчинів: 10, 25, 50, 75, 100, 150 і 200. В основному розчин виготовляють на автоматизованих вузлах. У всіх випадках повинна бути забезпечена необхідна точність дозування складових.

Одним з ефективних способів підвищення міцності кладки є ретельне її виконання. Якісне заповнення горизонтальних і вертикальних швів розчином, рівномірне ущільнення та однакова товщина швів, правильна перев'язка забезпечують високу міцність кладки. Погана якість кладки, застосування розчинів, що не відповідають будівельним нормам, правилам на виробництво і приймання робіт, можуть служити причиною руйнування кладки. Чим товща цегла, тим важче досягти рівномірної її щільності, і тим у більшій мірі розчин піддається у кладці напруженням вигину і зрізу. При товстих швах збільшуються деформації і знижується міцність кладки.


^ 5.3. Правила розрізу кам'яної кладки


У всіх видах кладки камінь і розчин повинні працювати спільно, обумовлюючи її монолітність. При цьому забезпечується неможливість зсуву каменів під дією прикладених навантажень.

Для монолітності кладки необхідно дотримуватись правил розрізки, що передбачають певне розміщення її рядів, поділ кожного з них на окремі камені і розташування швів у суміжних рядах.

^ Перше правило розрізу вимагає, щоб поверхні, які передають зусилля від вищепокладених шарів до нижчепокладених, були плоскими і перпендикулярними до сил, що діють на них, або сприймали зусилля, і спрямовані під кутом, що виключає зрушення каменів (рис.5.1, б).

Припустимий кут  відхилення від вертикалі діючої сили обчислюють наступним чином (рис.5.1, б). Сила Р розкладається на силу, що стискує ряди каменів – Р1=Р  cos і силу, що рухає їх, – Р2=Р  sin. Зрушенню каменів перешкоджає сила P1 f = f  P cos , де f – коефіцієнт тертя каменя з каменем. Положення каменя стійке, якщо

P  sin ≤ f  P  cos.

Розділивши обидві частини нерівності на P  cos, одержимо

tg ≤ f.

Коефіцієнт тертя f = tg, де  = 30...35° – кут тертя каменя по каменю. Підставимо значення f у нерівність, тоді

tg  ≤ tg ,

звідки  ≤ . З урахуванням дворазового запасу міцності кут не повинен перевищувати 15. ..17°.

^ Друге правило розрізу вимагає усунення можливості зрушення каменів, або відколення їхньої частини під впливом зусиль, що виникають у самій кладці, тобто масив кладки повинен розмежовуватися на окремі камені системою вертикальних площин (швів), одні з яких перпендикулярні до верстових рядів кладки, а інші їм рівнобіжні (рис.5.1, в). У разі невиконання правила відбувається розклинення рядів або відколення частин каменя (рис.5.1, г; камені А, Б і В).

Третє правило зобов'язує дотримуватись перев'язки вертикальних швів, яка виключає збіг поперечних і поздовжніх швів у суміжних рядах кладки (рис.5.1, д). При недотриманні цього правила кладка здобуває вид окремих стовпчиків (рис.5.1, е), що деформуються в результаті поздовжнього вигину і призводить до руйнування конструкції.

При виконанні виробничих операцій користуються наступними інструментами: лопатою для розчину, якою перемішують розчин у шухлядах і подають на стіну; комбінованою кельмою розрівнюють розчин, одночасно заповнюючи вертикальні шви, підрізають розчин і перемішують його в ящику; молотком-кирочкою обрубують і стесують цеглу і керамічні камені; розшивками додають швам, які заповнені розчином, відповідну форму.

При виконанні контрольно-вимірювальних операцій застосовують: поря-

довки, причалку, будівельний рівень, рулетку вимірювальну, метр складний, висок, косинець.

Порядовки забезпечують можливість: дотримувати горизонтальність кладки, зберігати необхідну товщину горизонтальних швів і контролювати висотні позначки. Виконані з дерева або металу порядовки мають розподіли, розташовані через кожні 77 мм, що обумовлені висотою цегли 65 мм і товщиною шва 12 мм. Відповідно до вирізів розподілів на порядовці фіксують рівень причалки. Порядовки встановлюють по нівеліру і вимірюють за виском, на прямих ділянках стін не менше ніж через 12 м, усіх кутах і перетинах стін.

^ Будівельним рівнем довжиною 700 мм контролюють горизонтальність і вертикальність площин кладки, а правилом, у вигляді дерев'яної рейки

(30×80 мм) довжиною 1,5...2 м перевіряють лицьову площину кладки.



а

б

в

г

д

е

Рис.5.1 – Види розшивки кладки й особливості її розрізу:

а – розшиті шви; б – вплив на кладку похилої сили; в, г – відповідно правильне і неправильне розташування площин розрізу; д, е – кладка відповідно без перев'язки і з перев'язкою швів; 1, 2, 3 – розшиті шви (неповний, увігнутий, опуклий)


^ Рулетку і метр використовують для розмітки і контролю лінійних розмірів кам'яних конструкцій.

Виском перевіряють вертикальність поверхонь і кутів кладки.

Для перевірки кутів і перетинань застосовують косинець.


^ 5.4. Підмости і риштування


Кладка стін по висоті вимагає зміни рівня робочого місця мулярів. У зв'язку з цим використовують спеціальні інвентарні підмости (рис.5.2).


Рис.5.2 – Помости і риштування для кам’яної кладки:

а – інвентарні блокові помости; б - шарнірно-панельні помости; в – установка блокових помостів для кладки другого ярусу стін; г – переносна площадка для кладки стін сходової клітки; д – підвісні струнні риштування; е – трубчасті безболтові риштування; 1 – каркас блока; 2, 11 – відкидні опори; 3 – канат для закріплення відкидної опори у складеному положенні; 4 – підкіс для закріплення відкидної опори; 5, 16, 24 – робочі настили; 6 – канатні підвіски; 7 – кільця для установки помостів для кладки третього ярусу стін; 8 – бантина робочого настилу; 9, 22 – інвентарні огородження; 10 – гак для закріплення відкидної опори; 12 – дерев’яні опорні бруси (нижній і верхній); 13, 18 – троси; 14 – скоби для стояків огородження; 15 – провушина для бантин настилу і риштування; 17 – болтові стики; 19 – кронштейн; 20 - хомут; 21 – колона; 23 – стояк



Частіше застосовують інвентарні підмости і риштування, виготовлені в заводських умовах. У випадках, коли габарити таких типових допоміжних пристроїв не відповідають умовам провадження робіт, допускається з дозволу головного інженера будівництва застосування неінвентарних підмостей і рештування за затвердженим проектом.

При зведенні стін і перегородок багатоповерхових будинків, коли висота кладки не перевищує 6 м, застосовують: блокові (рис.5.2, а), шарнірно-панельні (рис.5.2, б) з відкидними опорами, що створює можливість змінювати їхню висоту від 1 до 2 м; а також переносні площадки для кладки стін сходово-ліфтової клітки (рис.5.2, г).

Струнні підвісні ліси складаються з верхніх підтримуючих конструкцій і підвісок (струн) з круглих сталевих стержнів з вушками; болтових з'єднань, прогонів, щитів, настилу, огороджень і сходів (рис.5.2, д).

При кладці стін одноповерхових будинків висотою більше 6 м застосовують риштування. Їх установлюють ззовні будинків на підкладках з дошок, покладених на спланованій поверхні землі, або підвішують до розташованих зверху підтримуючих конструкцій (консолей, ферм, кронштейнів), що закріплені до каркаса будинку.

Стійкові трубчасті інвентарні риштування являють собою просторову конструкцію (висотою до 40 м), що складається з: двох рядів нарощуваних стінок довжиною 2 або 4 м, діаметром 60 мм, встановлених у башмаках (опорах), і ригелів такого ж діаметра, довжиною 2 м; дерев'яного щитового настилу товщиною 50 мм; легких металевих сходів і секцій огороджень; елементів вузлів з'єднань у вигляді гаків або хомутів і анкерів для кріплення стояків до стін будинку (рис.5.2, е).

Підприємство „МБМ-Арнхольд” виготовляє сучасні стаціонарні й пересувні системи будівельних риштувань, що відрізняються універсальністю застосування, можливістю регулювання висоти (з кроком 25 см) і ширини основи (за допомогою телескопічних опор), швидко монтуються без інструменту, можуть бути підігнані до фасаду будь-якої складності, а також забезпечують надійність і безпеку в процесі виконання робіт.


^ 5.5. Технологія кладки стін з цегли


До початку проведення робіт по зведенню цегельних стін слід уважно вивчити технологічну документацію (проектну і нормативну). Необхідно установити: види матеріалів і міцнісні характеристики, передбачені проектом для цоколя, стін, простінків, перемичок і карнизів. При цьому треба визначити розташування місць можливого армування кладки, а також вимоги до контролю якості матеріалів і робіт із зведення цегельних конструкцій.

Потім виконують розбивку осей будинку відповідно до проекту, а також розмітку місць з’єднання зовнішніх і внутрішніх стін, деформаційних швів, прорізів, пілястр, ніш і можливих отворів. Крім цього, визначають нульову позначку і передають проектні позначки по елементах кам'яних стін, міжповерхових перекриттях та інших конструкціях.

Кладку зовнішніх і внутрішніх стін необхідно виконувати одночасно, однак у виробничих умовах іноді виникає потреба тимчасово припинити кладку. При такій умові в місці припинення укладання цегли влаштовують штрабу, що забезпечує надійний зв'язок між двома частинами кладки. Розрізняють вертикальну й убіжну штрабу. Вертикальні штраби армують стержнями, кількість яких повинна бути не менше трьох, а укладають їх через 2 м по висоті й обов'язково в рівнях перекрить.


^ 5.5.1. Способи укладання цегли та

основні системи перев'язки швів


Прийоми укладання цегли, виконувані муляром, істотно впливають на продуктивність праці. При цьому враховують кваліфікацію виконавця робіт, пластичність розчину та ряд інших факторів. Залежно від технологічних властивостей розчину і вимог до зовнішньої (лицьової) поверхні конструкцій (під штукатурку або розшивку) застосовують наступні способи укладання цегли.

^ Укладання у притиск (рис.5.3) застосовують, вкладаючи тичкові й ложкові ряди на жорсткому і пластичному розчині. Таке укладання муляр виконує в наступній послідовності. Поданий розчин розрівнюють кельмою, підготовляють постіль для укладання декількох цеглин. При цьому розчин розстеляють з відступом від лицьової поверхні стіни на 10 мм. Ребром кельми підгортають частину розчину з верху постелі і притискають до вертикальної грані раніше покладеної цегли. Лівою рукою муляр укладає цеглу і притискає її до раніше покладеної, одночасно правою рукою витягаючи кельму догори. При цьому утворюється щільно заповнений розчином вертикальний шов. Далі рукою або рукояткою кельми муляр осаджує цеглу на розчинній постелі до необхідної товщини шва. Після укладання двох - чотирьох цеглин він підрізає кельмою розчин, що виступив зі швів, і накидає його на розчинну постіль.


а

б


Рис.5.3 – Укладання цеглин способом впритиск ложкового (I) і тичкового (II) рядів:

а – підгортання розчину кельмою; б – присування цеглини і заповнення поперечного вертикального шва


^ Укладання вприсик (рис.5.4) ведуть на пластичному розчині з неповним заповненням розчином швів на лицьовій поверхні. Кладку вприсик муляр виконує в такому порядку. Поданий розчин розстелює з відступом від краю стіни на 20...30 мм. З відстанню 50...80 мм муляр підгортає розчин з верху постелі гранню цеглини, трохи нахиленої вперед. Муляр, присуваючи цеглину, повертає її і притискує до раніше укладеної. Натисканням руки він осаджує цеглину до необхідної товщини шва.

Такий спосіб кладки, при якому муляр не користується кельмою, відрізняється високою продуктивністю, але поверхні викладених стін треба штукатурити.

^ Укладання вприсик з підрізанням розчину (рис.5.5) виконують на пластичному розчині з повним заповненням швів розчином на лицьовій поверхні. Цей спосіб кладки муляр виконує в наступному порядку. Готує розчинну постіль, що не доходить на 10 мм до лицьової поверхні стіни. Підгортає частину розчину з верху постелі гранню цеглини, трохи нахиленої вперед. Присуваючи цеглину, муляр повертає її і притискає до раніше покладеної, після чого покладену цеглину натисканням руки або рукояткою кельми осаджує до необхідної товщини шва. Надлишки розчину, що виступив зі швів, підрізає кельмою.


а

б

в


Рис. 5.4 – Укладання цеглин способом вприсик тичкового (I) і ложкового (II) рядів:

а – підгортання розчину гранню цеглини; б – притискання цеглини до раніше укладеної;

в – осаджування цеглини



в

б

а


Рис.5.5 – Укладання цеглини способом вприсик з підрізуванням розчину

ложкового (I) і тичкового (II) рядів:

а – підгортання розчину гранню цеглини; б – притиснення цеглини до раніше укладеної;

в – осаджування цеглини і підрізування надлишків розчину

^ Укладання напівуприсик (рис.5.6) використовують при кладці цеглин у забутку. Для цього спочатку рівним шаром розстелюють розчин. Муляр веде кладку обома руками, при цьому ребрами цеглин підгортає розчин для часткового заповнення вертикальних швів. Покладені цеглини осаджує до однакового рівня з верстовими рядами. Такий спосіб кладки виконують муляри 2-го розряду, що обумовлено нескладним її виконанням.


б

а


Рис.5.6 – Укладання цеглин способом напівуприсик ложкового (I ) і тичкового (II) рядів:

а – підгортання розчину гранями цеглини; б – осаджування цеглини


Основні системи перев'язки швів кам'яної кладки


^ Системою перев'язки називають порядок укладання каменів (цеглин) у кладці відносно один одного з дотриманням правил розрізки кладки. У процесі зведення кам'яних конструкцій виконують перев'язку вертикальних, поздовжніх і поперечних швів.

Для здійснення перев'язки швів застосовують неповномірні цеглини (тричвіртки, половинки, четвіртки). Використовуючи прийоми рубання і тесання цеглин, муляр лезом молотка-кирочки відзначає лінію обрубання. Потім робить насічку ударом спочатку по ложку з одного боку, потім по ложку з іншого і різким ударом по відзначеній лінії перерубує цеглину.

У кладці розрізняють перев'язку поздовжніх і поперечних швів.

^ Перев'язку поздовжніх швів виконують для того, щоб напруження в кладці від навантаження рівномірно розподілялися по ширині стіни, і кладка не роз-

шаровувалась у поздовжньому напрямку стіни на більш тонкі елементи.

^ Перев'язка поперечних швів необхідна для поздовжнього зв'язку між окремими цеглинами. Поперечні шви перев'язують ложковими і тичковими рядами, а поздовжні – тичковими.

Основними системами перев'язки цегельної кладки стін є ланцюгова (однорядна, дворядна) і багаторядна, а також перев'язка за системою проф. Л.І.Онищенка – трирядна.

При однорядній (ланцюговій) перев'язці (рис.5.7) ложкові й тичкові ряди в кладці чергуються. Вертикальні шви кожного нижнього ряду повністю перекривають цеглинами верхнього ряду в поздовжньому і поперечному напрямках. Поздовжні вертикальні шви кожного ряду перекривають цеглинами ряду, що лежить вище, на 1/2 цеглини, а поперечні – на 1/4 цеглини. Забутку між верстовими рядами ведуть тичками.



Рис.5.7 – Однорядна (ланцюгова) система перев'язки швів:

1 – тичковий ряд; 2 – ложковий ряд


Однорядна система кладки відрізняється високою міцністю, що обумовлено дотриманням усіх трьох правил розрізки.

Дворядна (ланцюгова) перев'язка (рис.5.8) складається з двох повторюваних рядів: тичкового 1 (перший ряд) і ложкового 2 (другий ряд). Вона забезпечує перев'язку усіх поперечних і поздовжніх вертикальних швів. З фасадної сторони вертикальні поперечні шви тичкового ряду зміщені на чверть цеглини щодо поперечних швів ложкового ряду, тим самим усі цеглини зв'язані між собою немовби в єдиний «ланцюг».


в

г


б

а

Рис.5.8 – Дворядна перев'язка в стінах товщиною в дві цеглини:

а – кута стін; б – примикання стін; в – вертикального укосу без чверті; г – вертикального укосу з чвертю; 1 – тичковий ряд; 2 – ложковий ряд; 3 – внутрішній верстовий ряд; 4 – забутка; К – «тричвертка»


Ланцюгова кладка вимагає великої кількості тричвертних цеглин для торцевої частини стовпів, стін і кутів. При її виконанні об’єм трудових витрат на укладання верстових рядів складає 75%, а на забутку – 25%. Ланцюгова перев'язка швів у порівнянні з багаторядною потребує в три рази більше неповномірних цеглин, що обумовлює додаткові трудовитрати на обрубку цегли і призводить до втрат. Кладку стовпів найчастіше виконують за трирядною системою перев'язки, розробленою проф. Л.І.Онищенком, що передбачає використання цілого ряду цеглин з додаванням деякої кількості половинок. При такій кладці зовнішні вертикальні шви в трьох суміжних рядах кладки збігаються, а в кожному четвертому шви перев'язують (рис.5.9).

^ Трирядна система перев'язки, розроблена проф. Л.І.Онищенком, виконується з цілої цегли з додаванням певної кількості половинок. При такій системі кладки зовнішні вертикальні шви в трьох суміжних рядах збігаються. Перев'язують шви в кожному четвертому ряді (рис.5.9). Послідовність укладання цеглин при трирядній системі перев'язки наведена на рис.5.9, а.



а


б

Рис.5.9 – Послідовність укладання цеглин:

а – трирядна система перев'язки; б – багаторядна система перев'язки.


Трирядна кладка за міцністю перевищує багаторядну. Але у порівнянні з однорядною її міцність менше на 13%.

^ Багаторядна система перев'язки заснована на тому положенні, що для міцності кладки немає необхідності перев'язувати всі шви. Перекривати цеглинами слід тільки поперечні вертикальні шви в кожному ряді, поздовжні вертикальні шви досить перекривати через кожні п'ять горизонтальних рядів (див. рис.5.10, б).

Таким чином, при багаторядній системі перев'язки п'ять ложкових рядів перекриваються одним тичковим, стіна являє собою декілька окремих ложкових стін товщиною в півцеглини і висотою в п'ять рядів, з'єднаних між собою поперечним тичковим горизонтальним рядом (рис.5.10).


г

б

в

а

3 і 5 ряди

4 і 6 ряди


Рис.5.10 – Багаторядна кладка:

а – плани першого - шостого рядів багаторядної кладки; б – фасад стіни багаторядної кладки; в – поперечний розріз стіни багаторядної кладки; г – трирядна система перев'язки


При багаторядній системі перев'язки не повністю дотримується третє правило розрізання кладки. Однак відсутність перев'язки поздовжніх швів на висоту п'яти рядів кладки практично не знижує її міцності.

Багаторядна система перев'язки передбачає багаторядну і змішану кладку цегли.

^ Багаторядну кладку виконують у такій послідовності. Спочатку ведуть зовнішні версти, нижню тичкову і п'ять ложкових. Після цього укладають внутрішню тичкову версту, потім послідовно в п'ять рядів внутрішні ложкові версти і забутку. Далі порядок кладки повторюється.

При п'ятирядній перев'язці стін, наприклад товщиною в дві цеглини, у версти укладають в 1,3 раза менше цеглин, ніж при ланцюговій. Це значно полегшує роботу муляра, тому що укладання ложкових цеглин по шнуру більш продуктивне, ніж тичкових: простіше забезпечуються точність перев'язки, скорочується кількість поперечних швів кладки.


^ 5.5.2. Кладка стін


Кладку простінків виконують двома способами (рис.5.11).


а


б


Рис.5.11 – Кладка простінків:

а – система перев'язки з чвертями; б – без чвертей


Перший спосіб виконують з викладенням чвертей, а другий – без них. Вибір способу обумовлений системою перев'язки цегельної кладки і розмірами простінків.

При кладці прямих кутів у напрямку ложкового ряду (по лицьовій стороні стіни) укладають стільки тричверток, скільки їх міститься по ширині стіни (рис.5.12, а, б). У тичковому, другому ряді поперек стіни на кут кладуть тричвертки, а проміжок між ними заповнюють цілою цеглиною. На рис.5.12, в показано, як утворюються прямі кути. Перший ряд однієї з стін, що складає прямий кут, доводять до зовнішньої поверхні другої стіни, перший ряд другої стіни примикає до першого ряду першої стіни. Процес у другому ряді йде в зворотному порядку. Кладка прямих кутів повинна забезпечувати перев'язку вертикальних поперечних і поздовжніх швів. Кладку виконують так, що ложкові ряди однієї стіни виходять тичками на лицьову поверхню другої.



б

в

а


Рис.5.12 – Кладка прямого кута при ланцюговій системі перев'язки:

а – кладка в півтори цеглини; б – кладка в дві цеглини; в – схема кладки


Примикання стін при ланцюговій системі перев’язки показано на рис.5.13, а. До основної стіни примикає перший ряд другої стіни; другий ряд стіни, що примикає, прокладають через основну стіну, закінчуючи її тричвертками. Основна стіна тоді примикає з двох сторін до другої, і кладку основної стіни по фасаду ведуть у другому ряді тичками. Кладка примикання стіни повинна забезпечувати перев'язку вертикальних поперечних і поздовжніх швів. При кладці по ланцюговій системі перев'язки примикання стін перев’язка між першим і другим рядами виходить на чверть цеглини. На рис.5.13 показано два приклади примикання стін: на рис.5.14, б – примикання стін у 2 цеглини, на рис.5.13, в – у 1,5 цеглини.

Перетинання стін причіпної системи перев'язки виконують, пропускаючи змінно ряди кладки з однієї стіни на іншу. На рис.5.14 показана кладка перетинання стін у 2,5 цеглини під прямим кутом. При ланцюговій кладці перетинання стін повинна забезпечуватися перев'язка вертикальних поперечних і поздовжніх швів. Шви при такій перев'язці збігаються через один ряд. Перев'язка між першим і другим рядами виходить на чверть цегли.


б

а

в

Рис.5.13 – Кладка примикання стін під прямим кутом при ланцюговій системі перев'язки:

а – схема примикання; б – кладка в 2,5 цеглини; в – кладка в 2 цеглини




Рис.5.14 – Кладка перетинання стін у дві і дві з половиною цеглини під прямим кутом при ланцюговій системі перев'язки


Взаємно пересічні стіни, що примикають одна до одної, слід зводити одночасно. Змушені розриви в місцях кладки слід виконувати у вигляді похилої

або вертикальної штраби.

Карнизи влаштовують з напуском рядів кладки й укладанням залізобетонних елементів.

Карнизи і паски, виконувані шляхом напуску рядів кладки, допускається робити з виносом від зовнішньої поверхні стіни не більше ніж на половину товщини стіни. Кладку ведуть тільки тичковими рядами, причому звис кожного ряду кладки не повинний перевищувати 1/3 довжини цеглини (рис.5.15). Карнизи із загальним виносом більше половини товщини стіни повинні виконуватися з армованої кладки або залізобетонних плит.



а

б


Рис.5.15 – Кладка карнизів кам'яних стін:

а – з напуском цегли; б – із залізобетонною збірною плитою.


^ 5.5.3. Армування кладки


Арматура, встановлена в кладці підвищує її несучу здатність, стійкість і надійність з'єднання в стінах, що примикають, і кутах.

Ділянки стін, простінки, пілястри, стовпи, до яких прикладені вертикальні сили, що обумовлюють стиск, армують прямокутними або зиґзаґоподібними сітками (рис.5.16, а, б).

Таке армування влаштовують не рідше ніж 4...5 рядів кладки. Зиґзаґоподібні сітки в двох рядах, що чергуються, укладають так, щоб напрямок стержнів був взаємно перпендикулярним. Для контролю розташування сіток їхні кінці повинні виступати на 2...3 м у сторони кладки, що згодом штукатурять. У кутах, примиканнях стін, а також у перегородках використовують армування поздовжніми стержнями (рис.5.16, г), що закладають у горизонтальні шви. При цьому ретельно заповнюють шви розчином, що захищає арматуру від корозії.



а

б

в

г

Рис.5.16 – Армування цегельної кладки:

а – стовпів прямокутними сітками; б – стовпів зиґзаґоподібними сітками; в – простінка арматурним каркасом; г - кутів стін полегшеної кладки поздовжніми стержнями; 1 – прямокутні сталеві сітки; 2 – кінці сіток, що виступають з кладки; 3 – зиґзаґоподібні сітки; 4 – поздовжні стержні арматури; 5 – поперечні стержні (хомути); 6 – поздовжні стержні діаметром 6 мм


^ 5.5.4. Кладка стін з облицюванням


Поверхні фасадних стін, вестибулів, сходових кліток, переходів та ін. виконують з облицюванням. Її здійснюють одночасно при зведенні конструкцій або по раніше виконаній кладці.

^ Облицювання одночасно з кладкою ведуть, застосовуючи лицьовий (лицювальна цегла), керамічний камінь з різним розцвіченням і фактурною поверхнею, керамічною плиткою із заставною полицею (Г-подібна плитка), приставною плиткою, плитками з природного каменя і декоративного бетону та ін.

Широке застосування знаходить облицювання фасадів лицьовою цеглою (рис.5.17, а, б, в) і керамічним каменем (рис.5.17, г, д). Такий вид облицювання передбачає укладання лицювального виробу в стіну як верстові ряди, що відносяться до фасаду, з перев'язкою з масивом кладки стіни. Цю кладку виконують за багаторядною або ланцюговою системою перев'язки швів.

Спосіб облицювання лицьовою цеглою передбачає умову, при якій тичкові ряди, що перев'язують облицювання з кладкою, розташовують не рідше ніж через п'ять ложкових рядів при виконанні кладки із звичайної цегли (рис.5.17, а), через три ряди – у кладці в три цеглини (рис.5.17, б) і через два ряди – у кладці з керамічних каменів (рис.5.17, в). Керамічні камені, використовувані при облицюванні, перев'язують з основним масивом тичковими рядами, через шість рядів кладки із звичайної цегли (рис.5.17, д) і через три ряди кладки з керамічних каменів (рис.5.17, г).

Перев'язку Г-подібної плитки з масивом кладки здійснюють заставною частиною – її полицею (рис.5.17, е). Послідовність лицювальних робіт наступна: розстелюють розчин для укладання ряду плитки, встановлюють плитку, осаджуючи її відповідно до рівня шнура, потім викладають масив кладки до рівня облицювання. У наступному ряді порядок робіт повторюється.

Щоб уникнути зрізу заставних полиць при осіданні стін горизонтальні шви облицювання не заповнюють розчином.

Для облицювання плоскими керамічними, бетонними і плитами з природного каменя влаштовують прокладні ряди з цих плит, заведені в кладку на глибину не менше 120 мм. При цьому спочатку послідовно встановлюють плити прокладного ряду і приставні плити, а потім викладають кладку до рівня облицювання.

Кріплення великих лицювальних плит виконують із застосуванням гнучких зв'язок (рис.5.17, і, к) у вигляді сталевих анкерів і скоб, які закріплюють у кладку. На початку встановлюють кутові й рядові маякові плити і по шнуру укладають проміжні і закріплюють їх тимчасовими зв'язками, потім викладають внутрішню частину стіни і встановлюють металеві анкерні зв'язки.

^ Облицювання раніше викладених стін виконують плитками невеликого розміру на розчині і великих плитах з анкерним кріпленням до масиву кладки. Приставну керамічну плитку (рис.5.17, з) установлюють порядно після усадки

кладки.

Плити з великого природного або штучного каменя при облицюванні частини фасаду будинку і внутрішнього інтер'єра кріплять за допомогою заставної арматури або інших металевих кріплень.



Рис.5.17 – Кладка з облицюванням:

а – облицювання лицьовою цеглою кладки із звичайної цегли; б – те ж з цегли товщиною 88 мм; в – те ж з керамічних каменів; г – облицювання лицьовим керамічним каменем кладки з керамічного каменя; д – те ж кладки із звичайної цегли; е – керамічною плиткою з заставною полицею; ж – приставною керамічною плиткою з прокладними рядами; з – приставною керамічною плиткою на розчині; і – плитами з природного каменя; к – плитами з декоративного бетону; 1 – лицьова цегла; 2 – звичайна цегла; 3 – цегла товщиною 88 мм; 4 – керамічні камені; 5 – лицьовий керамічний камінь; 6 – Г-подібна лицювальна плитка; 7 – шви, не заповнювані розчином; 8 – приставна плитка; 9 – прокладний ряд; 10 – приставна керамічна плитка; 11 – плита з природного каменя; 12 – пірони; 13 – анкер-скоба; 14 – плита з бетону; 15 – дріт


а

б

в

г

д

е

ж

з

і

к

^ 5.6. Кладка цегельних стін у сучасному будівництві


У даний час застосовують три найбільш перспективні технічні рішення зовнішніх стін з використанням цегли:

цегельні стіни з використанням ефективних теплоізоляційних матеріалів (мінераловатних
еще рефераты
Еще работы по разное