Реферат: Затверджую” Голова Правління зат “Київський страховий дім”



“ЗАТВЕРДЖУЮ”

Голова Правління

ЗАТ “Київський страховий дім”


___________________________ С.М. Єрмак


П Р А В И Л А

добровільного страхування цивільної відповідальності

власників наземного транспорту

(включаючи відповідальність перевізника)


м. Київ “18” грудня 2006 р.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ


1.1. По умовам цих Правил проводиться добровільне страхування цивільної відповідальності власників наземного транспорту (автотранспортних засобів) за збиток, завданий життю, здоров'ю та майну третіх осіб.

1.2. Страховик - за даними Правилами ЗАТ “Київський страховий дім”.

1.3. Страхувальник (Полiсодержатель) – юридичні особи та дієздатні громадяни, які уклали Договір страхування з Страховиком.

1.4. Вигодонабувач – громадянин або юридична особа, яка призначається Страхувальником, для отримання страхового відшкодування.

1.5. Договір страхування укладається з юридичними особами (далі Страхувальник) при пред'явленні ними документів, необхідних для внесення в нього достовірних даних. Факт укладання Договору страхування може посвідчуватись страховим свідоцтвом (полісом), що є формою Договору страхування.

1.6. Предметом страхування є цивільна відповідальність власників автотранспортних засобів за збиток, завданий життю, здоров'ю та майну третіх осіб.

1.7. Об`єктами страхування можуть бути майнові інтереси, що не суперечать законодавству України пов`язані з відшкодуванням Страхувальником заподіяної ним шкоди фізичної особі або її майну, а також шкоди, заподіяної юридичній особі.


^ 2. СТРАХОВІ РИЗИКИ ТА ВИПАДКИ


2.1. Страховий ризик є нанесення збитків життю та здоров`ю, або майну юридичних чи фізичних осіб при дорожньо-транспортній пригоді (надалі – ДТП) автотранспортним засобом Страхувальника по вині водія, дані про якого вказані в заяві на страхування.

2.2. Страховий випадок – настання події, що передбачено п. 2.1.

2.3. По умовам цих Правил Страховик бере на себе зобов’язання виплатити страхове відшкодування при настанні страхового випадку, а саме збиток завданий життю, здоров’ю та майну третіх осіб при ДТП автотранспортним засобом Страхувальника по вині водія, дані про якого вказані в заяві на страхування.


^ 3. СТРОК ТА МІСЦЕ ДІЇ ДОГОВОРУ СТРАХУВАННЯ


3.1. Строк страхування складає один рік, якщо інше не обумовлено Договором страхування.

3.2. Договір страхування діє на території України.

3.3. Страхувальник за згодою Страховика встановлює страхову суму для страхування цивільної відповідальності власників автотранспортних засобів за збиток, завданий життю, здоров'ю та майну третіх осіб.

3.4. Дія Договору страхування розповсюджується на страхові випадки, які відбулися за участю автотранспортного засобу, дані про який вказані в Договорі страхування.


^ 4. ОБМЕЖЕННЯ СТРАХУВАННЯ


4.1. Страховими випадками не є і виплати страхового відшкодування не здійснюються за подіями, які сталися внаслідок:

порушення вимог ПДР, яке встановлюється компетентними органами;

використання автотранспортного засобу та причепів до нього в за відомо відомому Страхувальнику аварійному стані (визначення технічного стану автотранспортного засобу здійснюється згідно з ГОСТ 25478-82 і відповідного розділу Правил Дорожнього руху);

управління автотранспортним засобом особою, що не має посвідчення водія і/або що знаходиться у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп'яніння;

непідкорення (втеча з місця пригоди, переслідування робітниками ДАІ), скоєння кримінальних дій, крім дій, зв'язаних з порушенням ПДР;

використання автотранспортного засобу не за призначенням;

подій, які сталися в період дії Договору страхування але в ситуаціях, які не відносяться до дорожньо-транспортних пригод;

самогубства, спроби самогубства при управлінні автотранспортним засобом чи находженні в ньому;

використання автотранспортного засобу для перевезення заборонених для застосування та вжитку матеріалів;

взаємодії з радіоактивними речовинами;

крадіжки, пошкодження антикварних та унікальних предметів, виробів з дорогоцінних металів та каменів, предметів релігійного культу, колекцій, картин, рукописів, грошових знаків, цінних паперів, документів та фотознімків.


^ 5. ПОРЯДОК УКЛАДЕННЯ ДОГОВОРУ СТРАХУВАННЯ


5.1. Договір страхування укладається на підставі Заяви, за формою встановленою Страховиком. При заповненні бланку Заяви, Страхувальнику на підставі даних, визначається розмір страхової премії. Заповнення бланку Заяви не зобов'язує Страхувальника укладати Договір страхування. При укладені Договору страхування, Страхувальнику видається страхове свідоцтво (поліс).

5.2. При укладенні Договору страхування Страхувальник зобов'язаний надати Страховику інформацію про всі відомі йому обставини ризику.

5.3. Страхувальник має право сплачувати страхові премії:

шляхом безготівкових розрахунків;

готівкою в касу Страховика (при дотриманні умов діючого законодавства України).

5.4. Страхова премія сплачується одноразово, якщо інше не обумовлено Договором страхування.

5.5. Страховий захист вступає в силу наступного дня, після надходження страхової премії Страховику.

5.6. У випадку втрати страхового поліса в період дії Договору страхування, Страхувальник має право звернутися з письмовою заявою до Страховика про видачу дублікату. З моменту видачі дублікату втрачений поліс вважається недійсним.


^ 6. СТРАХОВІ ПРЕМІЇ (ПЛАТЕЖІ)


6.1. Страховий платіж (страхова премія) – плата за страхування, яку страхувальник зобов'язаний внести страховику згідно з договором страхування. Страхова премія визначається в залежності від страхової суми та факторів, що впливають на рівень ризику виникнення страхового випадку, згідно з Додатком № 1 до цих Правил.

6.2. Страховий тариф - ставка страхового внеску з одиниці страхової суми за визначений період страхування. Страхові тарифи при добровільній формі страхування обчислюються страховиком актуарно на підставі відповідної статистики настання страхових випадків. Конкретний розмір страхового тарифу визначається в договорі страхування за згодою сторін.

6.3. Страхові тарифи та розрахунки по ним є інтелектуальною власністю Страховика, складають комерційну таємницю і не підлягають розголосу.


^ 7. ОБОВ'ЯЗКИ СТОРІН


7.1. Страховик зобов'язується:

виплатити Страхувальнику (третім особам), при настанні страхового випадку, страхове відшкодування в порядку та на умовах, передбачених цими Правилами. Страховик несе майнову відповідальність за несвоєчасне здійснення страхової виплати шляхом сплати Страхувальнику пені, розмір якої визначається у Договорі страхування;

ознайомити Страхувальника з умовами та Правилами страхування;

протягом двох робочих днів, як тільки стане відомо про настання страхового випадку, вжити заходів щодо оформленню всіх необхідних документів для своєчасної виплати страхового відшкодування Страхувальнику;

відшкодувати витрати, понесені Страхувальником при настанні страхового випадку щодо запобігання або зменшення збитків, якщо передбачено умовами Договору страхування;

за заявою Страхувальника у разі здійснення ним заходів, що зменшили страховий ризик, або збільшення вартості майна переукласти з ним Договір страхування;

тримати у таємниці відомості про Страхувальника та його майновий стан, за винятком випадків, передбачених законодавством України.

7.2. Страховик виплачує страхове відшкодування після подачі Страхувальником належним чином оформлених документів згідно з п. 9.6. цих Правил.

7.3. Страховик має право:

якщо Страхувальник порушує встановлені законами або іншими нормативними актами правила і норми експлуатації власного транспортного засобу, достроково припинити дію Договору страхування та повідомити про це Страхувальника згідно з в п. 10.2. цих Правил;

виступати в суді на боці Страхувальника, у випадку пред`явлення йому судового позову з боку потерпілих у зв`язку із страховим випадком;

у випадку необхідності, робити запити про відомості, які пов`язані з страховим випадком, в правоохоронні органи, банки, медичні, інші установи та організації.

7.4. Страхувальник зобов'язується:

надати Страховику інформацію про всі відомі йому обставини ризику;

повідомити Страховика про всі діючі договори страхування у відношенні об'єкту страхування;

приймати заходи щодо попередження та зменшення збитків;

сплатити Страховику страхову премію за взяті на себе страхові ризики;

негайно, як тільки йому стане відомо, повідомляти Страховику про істотні зміни в ризикові (передача автомобіля в користування по дорученню водію з меншим стажем і т.п.) для перерахунку страхової премії. У іншому випадку Страховик має право відмовити Страхувальнику в страхових виплатах чи зменшити їх величину;

при настанні страхового випадку, якщо проти Страхувальника будуть заявлені претензії по відшкодуванню збитків з боку третіх осіб, не пізніше 24 годин повідомити про це Страховика та передати йому всі документи, що відносяться до цієї справи;

при вимозі страхового відшкодування документально доказати наявність страхового випадку, для чого представити документи встановленого взірця з органів МВС чи інших компетентних органів в залежності від характеру страхового випадку.

7.5. При зміні власника застрахованого автотранспортного засобу, новий власник повинен звернутися до Страховика для внесення змін у страховий поліс. У іншому випадку на нього не розповсюджується страховий захист.

7.6. Страхувальник має право:

змінювати умови Договору страхування згідно умові розділу 11 цих Правил;

на дострокове припинення Договору;

змінювати Вигодонабувача до настання страхового випадку, якщо інше не обумовлено Договором страхування.


^ 8. ВІДМОВА У ВИПЛАТІ СТРАХОВОГО ВІДШКОДУВАННЯ


8.1. Підставою для відмови Страховика у здійсненні страхових виплат або страхового відшкодування є:

навмисні дії страхувальника або третьої особи спрямовані на настання страхового випадку. Зазначена норма не поширюється на дії, пов'язані з виконанням ними громадянського чи службового обов'язку, в стані необхідної оборони (без перевищення її меж) або захисту майна, життя, здоров'я, честі, гідності та ділової репутації. Кваліфікація дій страхувальника або третьої особи встановлюється відповідно до чинного законодавства України;

вчинення страхувальником-громадянином або третьою особою умисного злочину, що призвів до страхового випадку;

подання страхувальником свідомо неправдивих відомостей про об'єкт страхування або про факт настання страхового випадку;

несвоєчасне повідомлення страхувальником про настання страхового випадку без поважних на це причин або створення страховикові перешкод у визначенні обставин, характеру та розміру збитків;

задовольняння чи визнання будь-якої претензії, чи увійти в угоду з цього приводу, чи інакше ускладнити судовий захист Страховика по цій справі, якщо це передбачено Договором страхування;

інші випадки, передбачені законодавством України.

8.2. Умовами договору страхування можуть бути передбачені інші підстави для відмови у здійсненні страхових виплат, якщо це не суперечить законодавству України.

8.3. Рішення про відмову у страховій виплаті приймається Страховиком у строк 10 (десяти) днів після отримання всіх оформлених належним чином документів та повідомляється Страхувальнику в письмовій формі з обґрунтуванням причин відмови.

8.4. Відмову Страховика у страховій виплаті може бути оскаржено Страхувальником у судовому порядку.


^ 9. ВИЗНАЧЕННЯ РОЗМІРУ СТРАХОВОЇ СУМИ, ЗБИТКІВ ТА СТРАХОВІ ВИПЛАТИ


9.1. Страхова сума встановлюється за згодою сторін і вказується в договорі страхування.

9.2. Базовий розмір страхового внеску визначається Страховиком на підставі ставки страхових тарифів, в залежності від заявлених Страхувальником страхової суми, виду транспортного засобу та терміну укладання Договору страхування.

9.3. Виплати по цим Правилам здійснюються, як правило, на підставі вироку суду, або у випадках, коли характер пригоди визначений та заявлений у встановленому порядку, та при наявності необхідних документів і відсутності сумнівних питань. При досудовому врегулюванні Страховик може самостійно прийняти рішення про виплату страхового відшкодування, якщо є згода Страхувальника та потерпілої особи на запропонований Страховиком розмір страхового відшкодування, при цьому складається компенсаційний акт. Рішення про виплату чи відмову страхового відшкодування приймається протягом 10 (десяти) днів з дня одержання всіх необхідних документів за п. 9.6.. Страхове відшкодування виплачується в строк 10 (десяти) днів після прийняття рішення або письмово обґрунтовується відмова у виплаті.

9.4. Якщо сукупність сум відшкодувань, назначена судом, перевищує страхову суму, виплати всім потерпілим проводяться пропорційно сумам відшкодувань, назначених судом.

9.5. Сукупна сума відшкодувань не може перевищувати страхової суми.

9.6. Для одержання страхового відшкодування Страхувальник (Полiсодержатель або особа, яка представляє його інтереси) повинна надати такі документи:

Заяву про виплату страхового відшкодування;

Страховий поліс;

довідку з ДАІ про дорожньо-транспортну пригоду з вказівкою прізвища постраждалого (лих);

документи, які підтверджують правонаступність особи, що звернулася (в разі смерті Полiсодержателя);

виписку з рішення суду;

інші документи по мірі необхідності.

9.7. Виплати страхових сум у зв`язку з травмою, одержаною у випадку ДТП, внаслідок чого настала смерть або погіршення здоров`я потерпілого, провадиться одноразово наступним чином:

у разі смерті – 100% страхової суми;

при встановленні інвалідності 1 групи – 100% страхової суми;

при встановленні інвалідності 2 групи – 80% від страхової суми;

при встановленні інвалідності 3 групи – 60% від страхової суми;

за кожний день втрати працездатності – 0,2% від страхової суми, але не більше 50% від страхової суми.

9.8. Якщо в період дії Договору страхування страхові випадки виникали неодноразово, то наступні виплати страхового відшкодування будуть проводитись із розрахунку страхової суми, зменшеної на розмір раніше виплачених сум страхових відшкодувань (страхових виплат).

9.9. За одержанням суми страхового відшкодування Страхувальник або його правонаступник має право звернутися до Страховика протягом трьох років з дня настання страхового випадку.


^ 10. ПРИПИНЕННЯ ДІЇ ДОГОВОРУ СТРАХУВАННЯ


10.1. Дія Договору страхування припиняється за згодою сторін, а також в разі:

10.1.1. Закінчення терміну дії Договору страхування.

10.1.2. Виконання Страховиком зобов'язань перед Страхувальником у повному обсязі.

10.1.3. Несплати Страхувальником страхових платежів у встановлений Договором термін. При цьому Договір вважається достроково припиненим у разі, якщо перший (або черговий) страховий платіж не був сплачений за письмовою вимогою Страховика на протязі 10 робочих днів із дня подання такої вимоги Страхувальнику, якщо інше не передбачено Договором страхування.

10.1.4. Ліквідації Страховика у порядку, встановленому законодавством України.

10.1.5. Ліквідації Страхувальника - юридичної особи, крім випадків передбачених чинним законодавством.

10.1.6. Прийняття судового рішення про визначення Договору страхування недійсним.

10.1.7. Інших випадків, передбачених чинним законодавством.

10.2. При намірі достроково припинити дію Договору страхування сторони зобов'язані не пізніше як за 30 днів до дати, що визначається як дата припинення дії Договору страхування в письмовій формі повідомити про це один одного, якщо інше не обумовлено Договором страхування.

10.2.1. При достроковому припиненні Договору страхування за ініціативою Страхувальника, Страховик повертає йому страхові платежі за період, що залишився до закінчення дії Договору страхування, з відрахуванням нормативних витрат на ведення справи, визначених при розрахунку страхового тарифу, фактичних виплат страхових сум та страхового відшкодування, що були здійснені за Договором страхування. Якщо вимога Страхувальника обумовлена порушенням Страховиком умов Договору страхування, то останній повертає Страхувальнику сплачені ним страхові платежі повністю.

10.2.2. При достроковому припиненні дії Договору страхування за ініціативою Страховика Страхувальнику повертаються повністю сплачені ним страхові платежі.

Якщо вимога Страховика обумовлена невиконанням Страхувальником умов Договору страхування, то Страховик повертає Страхувальнику страхові платежі за період, що залишився до закінчення дії Договору, з вирахуванням нормативних витрат на ведення справи, визначених при розрахунку страхового тарифу, фактичних виплат страхових сум та страхового відшкодування, що були здійснені за Договором страхування.

10.3. Якщо Страхувальник втратив права юридичної особи внаслідок реорганізації, то права i обов'язки за Договором страхування переходять до правонаступника Страхувальника за згодою Страховика.

10.4. Договір страхування вважається недійсним з моменту його укладання:

у випадках, передбачених законодавством України;

у разі його укладання після настання страхового випадку;

10.5. Закінчення терміну дії Договору страхування не звільняє сторони від виконання розрахунків між ними в повному обсязі.


^ 11. ЗМІНА УМОВ СТРАХУВАННЯ


Якщо в період дії Договору Страхувальник побажає змінити умови (страхову суму, адресу та місцеперебування застрахованого автомобіля та ін.), то в цьому випадку складається перерахунок страхової премії та вносяться нові умови страхування в Страховий поліс в графу “Доповнення та зміни”. Внесені доповнення та зміни завіряються підписом і печаткою Страховика і Страхувальника.


^ 12. ПОРЯДОК ВИРІШЕННЯ СУПЕРЕЧОК


12.1. Вимоги, що випливають з Договору страхування, що оскаржуються однією з сторін, вирішуються в судовому порядку згідно з діючим законодавством України.

12.2. Право Страхувальника на пред'явлення претензій Страховику по виплаті страхового відшкодування зберігається протягом строку, передбаченого законодавством України.

12.3. В усьому, що не урегульовано цими Правилами, Сторони керуються діючим законодавством України.


13. ОСОБЛИВІ УМОВИ


В разі відсутності страхових виплат по п. 2.2. цих Правил на протязі всього періоду (не менш року) дії Договору страхування і при укладенні Договору страхування на наступний строк Страхувальник має право на знижку з платежу в таких розмірах:

10% на другий рік;

20% на на третій;

30% на четвертий та наступні роки.


еще рефераты
Еще работы по разное