Реферат: Біле братство

Реферат


натему « Білебратство »

Вступ


Практичнобудь-який новийкульт є синкретичнимпоєднаннямсамих різнихідей, які сприймаютьсясуспільствомяк божевілляабо екстравагантна«сектантська»поведінка, апослідовникамияк одкровення.Проте, якщорозглядатисвітоглядкожного новогорелігійногоруху по суті, то опиниться, що правотинемає ні в точцізору громадськостіпро «секти», ні в тому, щоговорять послідовникинових культівпро граничнуновизну ученняхсвоїх новихпророків ібогів. Деякінові релігійнірухи (НРД) розвиваютьсяв руслі традиціїтієї християнськоїцеркви, відякої вони узяливелику частинупрактики іідей, інші єяскравимипредставникамиНью Ейджа, вониберуть своюпідставу втеософськихконцепціяхабо окремихсхідних ученняхі релігіяхСходу. Втім, укожному окремомувипадку можливеунікальнепоєднання всіхперерахованихнапрямів.

Однимз показовихприкладів того, як складаєтьсявіровченняНРД і як розвиваєтьсясамо НРД якорганізація,є Велике БілеБратерство- Юсмалос, якимкерує «живийбог» Марія ДевіХрістос і їїчоловік Іоанн-ПетроДругий. У назвіЮсмалос, яквважаєтьсяв Білому Братерстві, міститься«божественнакосмічна програмапорятунку», яку пропонуєМарія ДевіХрістос. Забуквами ховаютьсяімена планет, які маютьапокаліптичнезначення длялюдства: Ю — Юпітер, З — Сатурн, МА- Марс, Л — Луна, Про — Оріон, З- Сіріус. За іншоюверсією ЛОС- це стародавняназва сузір'яВеликої Ведмедиціабо ВеликогоКовша, з якоговиливається«Жива Вода Духусвятого, — прийдешньоїЕпохи Водолія»(див. також статтюР. Лункина і С.Філатова «ВеликеБіле Братерство(ВББ) ЮСМАЛОС», засновану наінтерв'ю авторівз представникамиБілого Братерствав кн.: Сучаснерелігійне життяРосії. Досвідсистематичногоопису. Отв. ред.М. Бурдо, С.Б.Філатов. М.: Логос,2006, том IV). БілеБратерствоМарини Цвігуні Юрія Крівоногова(якого потімзмінив третійчоловік ЦвігунПетро Ковальчук- Іоанн ПетроДругий) вжестало культурно-суспільнимрухом в Росіїі в Україні, девоно зародилося.Як і більшістьНРД, Біле Братерствонечисленне, але щодо іншихрухів вонодостатньопоширене і має, принаймні, декілька тисячпослідовників.Учення МаріїДеві Христосось вже 18 роківпривертає людейсвоїми химернимиідеями. Юсмаліанствоабо Біле Братерствоспочатку розвивалосяв руслі теософськихідей. Як наголошуєтьсяв більшостівизначеньтеософії (згреч. theos, «бог»і sophia, «мудрість»), це сукупністьучень, що пропонуютьпоясненнявитоків і сенсужиття. Вонавключає антропогенезі космогенез, розглядаєєдність життя, матеріальногоі духовного, в категоріяхеволюції, щопідкоряєтьсяякомусь абсолютномузакону. Окрімцього, теософіяприпускаєбогопознанієчерез власнийунікальниймістичнийдосвід, якийпротиставляєтьсядосвіду традиційногохристиянства.Серед теософівзазвичай називаютьтаких мислителів, як Я. Беме, Е.Сведенборг, про «вільнутеософію» яксинтез критичноїдумки, досвідуі містичногоодкровенняписав філософВолодимирСоловьев. Протевирішальнезначення врозвитку теософськихідей зігралаОлена ПетрівнаБлаватськая(1831-1891), автор «таємноїдоктрини» і«ВикритоїІзіди». СамеБлаватськаяпоказала, якможна шукатиі знаходитиезотеричний,«таємний», сенссвітових релігій, перш за все, християнства.У 1875 році в Нью-ЙоркуБлаватськаязаснувалаТеософськесуспільство, однією з цілейякого стало: утворити ядроУсесвітньогоБратерствабез відмінностіраси, кольорушкіри, підлоги, касти і віросповідання.


/>

«Живий бог Марія Деві Хрістос»(що був комсорг Марина Цвігун), мессия «Великого

білого братерства»


/>

Юанн Свамі (він же "Іоанн хреститель") колишній чоловік «живого бога Марії Деві»- Юрій Крівоногов.


Іншіназви: «Міжнароднийінститут душіАтма», «ВеликеБіле Братерство»(ББ), юсмаліане, юсмалітяне.Друкарськіоргани — «Атма»і «Юсмалос».

Характеристика: Добре законспірованийдеструктивнийкульт з ученнямокультногонапряму. Маємобільну, добрекеровану структуру.Потенційнонебезпечнийдля суспільства.

Зв'язки: По деяких відомостях, в даний час йдепроцес об'єднанняБілого братерстваз сектою Віссаріона.НаголошуєтьсяспівпрацяБілого братерстваз Богородічнимцентром. Маєзв'язки з держструктурами.

Специфічніцілі діяльності: Можливо, культбув свого родуполігоном дляапробаціїпевними силамирізного родуметодик психофізіологічноїдії на людейв широких масштабах.

«Білебратерство»(Уселенськацерква «ВеликеБіле братерство»,«ЮСМАЛОС», юсмаліане) — деструктивнасекта, близькадо перебігуНью-ейдж, заснованав 1991 році в КиєвіколишньоюкомсомольськоюактивісткоюМариною Цвігуні колишнімінженером НДІкібернетикиЮрієм Крівоноговим.


Білебратство

11 квітня1990 в Києві уродженкаДонецька МаринаЦвігун післядосвіду клінічноїсмерті оголосиласебе втіленнямСвятого Духу.У 1991 році, післязнайомстваЦвігун з ЮріємКрівоноговим, що керував тодірелігійноюобщиною «Атма», була заснованарелігійнаорганізаціяЮСМАЛОС, щопроповідувалашвидкий кінецьсвіту, датоюякого булооголошено 10листопада 1993р. У 1992 р. протисекти булизаведені кримінальнісправи. В цейчас общиназбільшує свійвплив, відкриваютьсяфілії «Білогобратерства»в Білорусії, Росії і Казахстані.10 листопада1993 — день кінцясвіту, передбаченогоМарією ДевіХрістос. Юсмаліанечекають зішестяСвятого Духу, зібравшисьв Софійськийсобор в Києві, але дійствобуло зірванеміліцією. Частинаюсмалиан булаарештована.У 1996 р. Цвігун булазасуджена на4 роки колоніїстрого режиму, Крівоногов(що носив в сектізвання «ІоаннаСвамі») — на 6років. Післявиходу з в'язниціЦвігун порваластосунки зКрівоноговим, назвала|накликала|його Антихристомі вийшла заміжза нового «ІоаннаКрестітеля»— Петра Ковальчука.Діяльністьобщини булавідновлена, в даний часЦвігун намагаєтьсязареєструватиїї як громадськуорганізацію.


Доктрина


УченнямБілого братерстває суміш різнихрелігійнихпредставленьхристиянства, буддизму іінших культів.

Основніположення:

ЮСМАЛОС— це програмаперетворенняЗемлі, якарозшифровуєтьсяяк Юпітер, щоототожнюєтьсяз апокаліптичнимвершником набілому коні(Одкровення6:3); Сатурн, щоототожнюєтьсяіз Смертю, щосидить на блідомуконі (Одкровення6:8); Марс, що ототожнюєтьсяз апокаліптичнимвершником нарудому коні(Одкровення6:4); Лось — староруськаназва сузір'яВелика Ведмедиця, символізуючихсім апокаліптичнихЗірок (Одкровення1:20), тобто сімСефіротов(вищих ангелів), складовихмістичний ківшживої водибожественноїблагодаті, якавиллється наЗемлю в прийдешнєЗолоте СтоліттяЕри Водолія.Господь МаріяДеві Хрістосвідкрила мируОстанній (Третій)Заповіт — заповітСвятого Духу.Мета її місіївизначаєтьсяяк «затвердженняуселенськоїгармонії міжчоловічим іжіночим началом».


ВеликеБіле БратерствоЮСМАЛОС

(офіційнийсайт Білогобратсва usmalos.com)


Хтоб міг подумати, що в кінці двадцятогостоліття, вцентрі Европи, в невеликійСлов'янськійкраїні, виникнеРелігія прояку заговоритьвесь світ! Іяка зруйнуєтрадиційноспотвореніуявлення проБога, як прочоловіка. Ісповістить.Велику Істину: БОГ Є МАТИ. ВеликаМатерь ВсьогоСущого, щоПронародилаБога-Сина, Якийі став ОтцемНебесним. І осьнині, ця ВеликаМатір Зійшлав Світ Матерії, Ставши МатерьюСвіту. Ім'я Її– Марія ДЕВІХристос (www|.usmalos.com).Світ створенийЖінкою! Богом-Жінкою.Хіба в це важкоповірити? ЩоВона виявилаЧоловіче Начало.Яке Було Сокровеннев Ній. І так ЯвилаРівність ДваПочав, Чоловічогоі Жіночого, Якев Ній і з Неї,– Гармонію.Створила Світдля Щастя, щобВсі були в НімЩасливі! Аджеце завжди творитьжінка, радицього Живе. Такнавіть у нашомужитті буває! Самі подивиться.У різній мірі, це виявляється.Звичайно, вдеяких такепрагненнясильне пригнічено, вони про цезабуваютьнавіть і мріяти,і перемикаютьсятільки на егоїзм.Але це лишемана, яка в одномуз народжень(втілень душі, свідомості– в “плоть”)пройде! І всестане на своємісце. І чоловікі жінка зновузлитимуться.Удвох будутьЄдиною Свідомістюїх Душ в БОЗІ, в Любові Найбільшій! ПрославлятьЛЮБОВ ЄдинуМатерь Светов, подякують Їїза СтворенийМир Щастя іДізнаються, що Вони – є ОДНЕЗ НЕЮ. Матір-Отецьі Людство, –Одне! ЄдинеБуття, ВічністьЛюбові. А зараз– поки що тільките, що всімадосягнуто (євеличезнийдосвід у Душ, що давно народжуютьсяна цьому світі), але тількивидно явнопроблему із|із|злом, що розрослося, яке вийшловипробовуватилюдство. «Віра, непідвладнаніякому розуму, виткана змарновірств, розіп’ятий, церква, – символіввіри всіх минулихі нинішніхцивілізаційгоре втратикоханих і упевненостів їх вічномуіснуванні.Подивитесяв очі своїхблизьких, неслухайте, щовони говорять.Очі, в яких зібранийдосвід всіхіснуючих цивілізацій, скажуть саміза себе. Очілюдини – осьвікна у Всесвіт.Змиритеся переднеймовірноюглибиною, якубачите, відчуйтеїї нескінченністьі преклонитесяперед Верою, яка дивитьсяочима Всесвітуз|із| очей незнайомихі знайомихлюдей. І кожногоразу не втомлюйтесядивуватисяз феноменулюдськогорозуму, навітьякщо цей розумзнаходиться|перебуває|на стадії свогозародження.І пишіть вірші, казки, картини, тому що|бо| длявас іншоговиходу немає, якщо ви хочетевижити на вашійпланеті.» ( (*) — «ПосланняСолунянам».з: Передмова, с.9).


1. Зарадянськихчасів Крівоноговвиконував різнізамовленнядля КДБ

Не можнане відзначити, що більшістьдоморослихвітчизнянихсект, про якійде мова в цьомувиданні, в томуабо іншомуступені заснованона ученні сім'їРеріхов. Алеякщо “Богородічнийцентр” діє назагальномуідеологічномуполі з Реріхамі, в ідеологіях“Білого братерства”і Віссаріоназначно більшебезпосередніхзапозиченьз учення “гімалайськихвідлюдників”.Образно виражаючись, реріхианство- це якась болотянарідота, непридатнадля пиття нормальноїлюдини, алеразом з тим цевельми насиченеживильне середовищедля розмноженнярізних мікроорганізмів, хвороботворнихамеб і отруйнихводоростей.Такий реріхианськийбульйон і плодитьу великій кількостісектантськізбочення.

“Білебратерство”(ББ) [2] — одна знайскандальнішихвітчизнянихсект. ОкрімРеріхов, в їїідеологіїпростежуєтьсяочевиднийзв'язок з рухом“Нью ейдж”(втім, Реріхипоза сумнівомє одними знатхненниківруху). Засновникисекти проповідуваликінець ери Риб- ери християнстваі початок новоїери Водолія, яку вони ототожнювализ приходом довлади “Білогобратерства”і настаннямЦарства Божієгона землі. Засновникі до недавньогочасу головнадійова особасекти (в усякомуразі видиме, але можливо, що є і якийсьневидимийцентр) — ЮрійКрівоногов.Ця людина — творецьідеї, кандидаттехнічних наук, майже написавдокторськудисертацію.Він працювавв київськомуІнститутіневралгії іпсихіатріїі цілком мігби просуватисяпо науковихсходах, алевирішив зайнятисядіяльністюна іншому терені.Колеги згадуютьмайбутньогополум'яноготрибуна іхаризматичногопроповідникаяк дуже спокійного, до занудлівостіпунктуальноїі акуратноїлюдини. ЗаймавсяКрівоноговметодами діїна людськуособу, і, судячипо цілому рядугазетних публікацій, у нього бувсекретнийзв'язок з певнимвідділом КДБ, який займавсятим же. Крівоноговвиконував якісьзамовленняцій організації[3]. Природно, щоспадкоємціКДБ це не афішують, хоча матеріалістично-прагматичнийінтерес, якийживлять спецслужбидо паранормальнихі окультнихявищ, широковідомий.

У якийсьмомент свогожиття Крівоноговвступив в“СуспільствосвідомостіКрішни” і якийсьчас пробувкришнаїтом(тут теж простежуєтьсявельми цікавийзв'язок). Засвідченнямколишніх кришнаїтів, вітчизнянакрішнаїтськаяорганізація- дуже жорстка, надзвичайноавторитарна.Крівоноговтеж є вельмиавторитарноюлюдиною, томунеминуче відбулосязіткненняхарактерів,і врешті-рештвін написавзаяву про відхідз секти “завласним бажанняму зв'язку з переходому Велике Білебратерство”.Невідомо, наскількищирим кришнаїтомбув Крівоногов, але можна припустити, що, керуючисьсвоїми давнімиінтересами, він увійшовдо секти длятого, щоб вивчатиспособи діїна людськийрозум — горезвісного“промиваннямізків”.

Пішовшивід кришнаїтів, Крівоноговзаснував “Інститутдуші” під назвою“Атма”, відімені якоговін видававрізні брошури, що друкувалисясуспільством“Знання”. Їхдо цих пір можназнайти в бібліотекахі ознайомитисяз крівоноговськимірозробкамипро способидії на людину[4].

Колиу Крівоноговасправа нарештіпішла і з'явилася“Біле братерство”, всі адептиспочатку ходилиз крішнаїтськиміцимбалами — маленькимитарілочками, якими вони весьчас дзвеніли.Але поступововони розробиливласну обрядовість.Крівоноговїздив з вербовочнимілекціями повсій країніі, як відомо, отримував врізних містахнайрозкішнішізали. Які зв'язкийому це забезпечували, невідомо — цеповинно булорозкритисяв ході київськогослідства усправі про“Біле братерство”, але слідствочомусь найважливішіпитання залишилобез відповіді.


2. “Злийсвіт загинев язиках полум'я, а «Біле братерство»відродитьсядля новогожиття”


У однійз таких поїздок, будучи в Дніпропетровську, Крівоноговпознайомивсяз молодою паніна ім'я МариниЦвігун. Вінвідразу оцінивїї по гідностіі узяв в своюкоманду, а незабаромоголосив її“Богом” наземлі, заздалегідьна ній оженившись.Відомо, що Цвігунпрацювала вдніпропетровськомурайкомі комсомолу, потім в місцевійгазеті, потімредакторомрадіомовленняДонецькоїкамвольно-прядильноїфабрики. Булачленом КПРСі Спілки журналістівУкраїни. Засвідченнямїї чоловіка, під час сьомого(sic!) аборту вонапережила щосьподібне доклінічноїсмерті, і у неїбув якийсьдосвід галюцинацій.В усякому разіКрівоноговоголосив, щодуша її покинулатіло і піднесласяна небеса, а впокинуте тілоМарини вселиласяінша душа — Божественна.Схоже, що самаМарина в цещиро повірила.

Крівоноговдовго “шукавсебе”: він називавсебе то ІоанномПредтечей, тоІлією Пророком, але врешті-рештназвався ЮоаннСвамі і заявив, що душа йогопройшла цілусерію втілень: він був і ІоанномКрестітелем,і Тутанхамоном,і князем Володимиром, пророком Ілією, Ниємо, “пророкомІаковом” ібагато ким ще, перш ніж душайого поселиласяв крівоноговськомтілі. МаринаЦвігун тежпройшла еволюціюв самоідентифікації: спочатку вонабула МатерьюБожієй, алепоступово сталаБогом Отцем, Богом Синомі Богом СвятимДухом, Творцемвсесвіту наім'я Марії ДевіХрістос. Незовсім зрозуміліїї стосункиз Богом Отцем, тому що ЮоаннСвамі теж якимсьчином мав відношеннядо Бога Отцеві.Тут вони щосьне поділили, тому в їх листівкахі публікаціяхце визначаєтьсяпо-різному.Марина Цвігун(сама вона називаласебе “Він”)повинна булапровести триз половиноюроки на землі, щоб зібрати“вірний залишок”-144 тисячі вірні.Це і буде новараса юсмаліан(ЮСМАЛОС — абревіатуравід “ЮоаннСвамі МаріяЛогос”; хтосьвідзначив, щопо-латині Jus malosозначає “законзла”, але випадковістьце чи ні, невідомо).

У кінецьземного служінняістоти, якавселилася вМарину Цвігун, була “включена”“програмапорятунку Землі- Юсмалос”. Проце було оголошено1 липня 1990 р. Буланазвана і датазавершенняпрограми — 24листопада 1993року. ЮоаннСвамі і МаріяДеві Хрістосповинні булипіти останніми.Їх повинні булирозіпнути, їхтрупи три дляпролежали бна вулиці, апотім вонивоскресли бі піднеслися.Цього дня повиненбув відбутисяСтрашний суд, мир звалитися, а світло згаснути.Злий мир загинев язиках полум'я, а ББ врешті-рештвідродитьсядля новогожиття. Це жертва, яка необхідназемлі за гріхилюдські. “Білібрати” повиннібули опинитисяв раю, а всі останнів пеклу. З раюнова раса юсмаліанзаволодівалавсім світомі починала новежиття в ЦарствіБожієм.

Всіросійські, українськіі білоруськіміста булизаклеєні плакатамиіз зображенням“Марії ДевіХрістос” — полногрудой“Гарной дивчини”в білому простирадлінавколо тілаі білій же чалміна голові, знаперснимхрестом іпсевдоєгипетськимскіпетром влівій руці.Пальці правоюскладені вблагословляючийжест. Картинкав стилі журналу“Войовничийбезбожник”20-х рр. ОрганізаціяББ будуваласяна системі“кілець”. Вищекільце — “хрестителі”, за ними — “вербувальники”, потім — “щури”.Останніминазивалиспівчуваючих.Проте зовнібуло ще однекільце — щоколиваються.Що провинилисяжорстоко каралиі знижувалив статусі.

У мірунаближенняпризначеноїдати “белобратчики”почали хуліганити, нариваючисьна мучеництво: уломлювалисяв православніхрами і намагалисязірвати богослужіння.Крівоноговоголосив: “Васмордуватимутьі рубатимутьвам голови. Алеця кров потрібнаЗемлі. На цюжертву згоднітільки дійсніхрістово-богородічниєбрати і сестри”.Але православніпроявили достатньовитримки іпросто виводилисектантів, щорозбушувалися, під руки, такщо мучеництване вийшло. Листівки“белобратчиков”(у їх термінології“хрістовочки”)ставали всебільш істеричними:“Проклянітьтого, хто незвертаєтьсядо нас! Якщо вийого проклянете, він втратитьнеобхіднужиттєву силу”.Ета життєвасила називаласяфохат — ще одинреріхианськийтермін. І якщолюдина втратитьцю силу, вінвідразу ж захворієвсіма хворобами, які є на світі,і помре в страшнихмуках. А якщоякий-небудьдоктор посмієлікувати того, хто втративфохат, то і самдоктор захворієі помре. Словарнийсклад цих листівок- типовий ньюейджевськийсловник зблаватсько-реріхианськимакцентом.

Напруженістьі істеричністьпоступовонагніталися.У листівкахпрославляласясмерть, томущо ті юсмаліане, які зазнаютьвсе до кінцяі приймутьсмерть, врятуютьсяі відразу жпіднесутьсяна небеса. Немаєнічого кращого, ніж зазнатимуки від рукигрішників.Виходило, щопроклинатипотрібно всіх, хто був навколо: батьків, якіне розумілисвоїх дітей, правителівРосії і України, які не повірилив “Живого Бога”, керівниківвсіх країнсвіту, які підтрималисвоїх російськихколег, телебаченняі комп'ютери, тому що цеінструментиЕммануїлаАнтіхріста(у їх системіантихристазвуть Еммануїл), який роботизуєвсю планету, програмує її,“промиваємізки” планетіі всім, хто наній живе. І лишеМарія ДевіХрістос і їївірний соратникЮоанн Сва-миможуть врятувативід роботизації: віддавайтесянам, і ви знайдетесправжню свободу, а все навколо- з промитимимізками, ніякоїсвободи у нихне немає.

Найжахливішийінструментсатани, по словахюсмаліан, — ПравославнаЦерква, яка невизнала своговладику і відкинуласявід нього. Правда,“Богородічномуцентру” тежвлетіло за те, що вони не підтрималиББ. СпочаткуББ висловлювалообережні похвалина аресу “Богородічногоцентру”, алепотім вониразругалісьна грунті взаємноїневизнанні,і почалисянепривабливірозбирання, в яких Береславськийфігурував як“жид”.

Допризначеноїдати в Києвізібралосядекілька тисячмолодих людей, що чекали кінцясвіту. Протейого не відбулося.“Белобратчики”похуліганілів київськійСв. Софії, нацьому все ікінчилося. Булозатриманодекілька сотівсектантів, якісходу впадалив ступор іоголошувалисуху голодовку.Марину Цвігун, Крівоноговаі Віталія Ковальчука(тодішнійпатріарх-татосекти, а засумісництвомі “апостолІоанн-ПетроII”) заарештували,і почалосяслідство. Правда, ніяких відповідейна питання вононе дало — все, що можна, замовчувалося.Підсліднимпред'явилизвинуваченняв збудженнібезладів, нанесеннізбитку здоров'юі майну громадяні засудили дотюремних термінів.

Алепитань залишилосязначно більше, чим відповідей- незрозуміло, чому і якимчином вонидіяли так довго, хоча були оголошенів розшук. Нетаївшись, вониїздили по всійкраїні, виїжджализа кордон, ініхто їх незатримував.Жили вони вКиєві, збудувавшисобі розкішнийбудинок. У статтів “Вістях”київська журналістказ провінційнимзахопленнямписала проякусь незвичайнуюгославськуплитку і угорськіунітази. Особнякдійсно буврозкішний, іміліція з'явиласятам тількипісля того, якКрівоноговивідрубали собішматок сусідськоїземлі. Огорожа, до речі, бувтриметровий, з колючим дротом, а до приходуміліції, якувикликалисусіди, мешканціособняка віддалилисячерез підземнийхід [5].

Врешті-рештїх заарештували, але три іншихкерівників(“Гебара” (Поліщук),“Ізраїлю”(Журавель) і“Ієрофана”(Солов'їв)) відпустили.Потім спохопилися, оголосили їхв розшук, алеце не заважаєдіяти їм абсолютноу відкриту, якдіяла свогочасу, такожзнаходячисьв розшуку, ісама “солодкапарочка”.

Неясніїх джерелафінансування, хоча гроші уних, ймовірно, були великі.Вони моглимиттєво перевезтиз кінця в кінецькраїни декількасотень людей, друкували своїлистівки величезнимитиражами, якірозвозили навантажівкахпо різних містах.Марина Цвігунстраждає графоманієюі пише вірші, які не витримуютьніякої критики.Вони публікувалисямільйоннимитиражами ірозповсюджувалисяпо всій країні.


3. Враженнятаке, що це бувякийсь експеримент, автори якогохотіли подивитися, наскільки можназмусити людейвпасти в масовийпсихоз


Тутможна зробитиодне припущення.Чому Крівоногові Цвігун в останнюмить “підставилися”, навіщо вонидозволили себезаарештувати? Вони прийшливідкрито івіддалися вруки властей.Навіщо це булоїм потрібно? Судячи по характеруКрівоногова, йому здаватисябуло ні до чого, він міг продовжуватизнаходитисяв розшуку і прицьому жити собіна втіху. Осьдружина йогомогла і “підставитися”- судячи з усього, вона щиро вірила, що її заразрозіпнуть, апотім вонавоскресне. АлеКрівоноговцілком віддаєсобі звіт всвоїх діях.Невже він мігнастількивтратити властивійому розсудливістьі холоднокровність? Чи підставивсявін сам абойого підставили? Враження таке, що це був якийсьексперимент, авторам якогобуло простоцікаво подивитися, наскільки можназмусити людейвпасти в масовийпсихоз і що зцього вийде.Схоже на те, щопостановникиексперименту, переконавшисьв тому, що всейде “як треба”, просто відклалиподальше докращих часів.

ББ діє; хоча великачастина адептівпішла, але кістякзалишився.Марина Цвігунписала з в'язницінові вірши ідала вказівкуповертатисяв сім'ї і навітьхарчуватисянормально.Спочатку системаживлення у нихбула дуже строгою- агресивневегетаріанство(та ще у поєднанніз колосальнимнедосипом).Разом з тимзагрожувалавона і відплатою:“Ті міста, якістали, — як Содомі Гомора — причиноюМого і дітейБожих гоніння, випробовуютьстрашні лиха.Каменя на каменіне залишитьсявід Києва, Свердловська, Саранська, Рязані, Кургану, Тамбова, Смоленську, півдня Україниі інших попраннихмісць в деньМого гніву”.[6]

Післяарешту лідерівбагато хто зсектантів впавв свого родулетаргічнийстан і почаличекати, колиїх призвутьзнов. Час відчасу вони десьвипливали. Щев час наслідкуМаріна Цвігунпосвариласяз Крівоноговимі вирішила ув'язниці вийтизаміж за молоденького“Іоанна-Петра”.

З Крівоноговимвона розвелася.Прокурор, якавела цей процес, розповідаламені, що колиЦвігун виводилив коридор,“Іоанн-Петро”падав на колінаі повз до неїтаким зразкомз іншого кінцякоридору. Разомвони сиділина лаві підсудних, тримаючисьза руки. КрівоноговаЦвігун проклялаі назвала Іудою.Вже тоді булоочевидне, щоісторія ця покине закінчена.Перший часздавалося, щоврешті-решт, якщо Цвігунвсе ж таки вирішитьпродовжитисвою сектантськусправу, їй раночи пізно потрібнобуде миритисяз Крівоноговим: якщо він настількивбудованийв цей самий“юсмалос” (двіперші букви), то куди ж безнього? Протеми недооцінили, до якого ступеняконтролюєтьсясвідомістьчленів ББ: їмвеліло оголоситиКрівоноговаІудою і зненавидітийого, і вонислухняно виконалипотрібне.

Цвігундали чотирироки, ВіталієвіКовальчуку- шість років, Крівоногову- сім. У серпні1997 р. “громадянкаЦвігун” вийшлана свободу. Їїновий судженийКовальчуквийшов незабаромпісля неї — поамністії. Крівоноговвідсидів повнийтермін і вийшовна свободу лишена початку 2000р. Він заявив, що “Біле братерство”було помилкою, за яку він заплативсвоєю відсидкою,і більш не хочепро нього згадувати.


4. “Я- Твій Єлей! НаЦеркву МенеВозлий!”


Спочатку“живий Бог”ховалася відбільшості своїхприхильниківі не поверталасядо активноїдіяльності, спілкуючисьз вибраними“белобратчикамі”по глибокозаконспірованихканалах. Воначекала виходуна свободугромадянинаКовальчука.Як тільки цезнаменна подіявідбулася,“молоді” поєднувалисязаконним бракомв палаці одружень.Жених, що ще необлямувавсяпісля тюремнихперукарень, був в чорномукостюмі і прикраватці, нареченабула в біломувінчальномуплатті і фаті, що символізувалиїї невинність.Біля виходумолодих чекававтомобільз прив'язаноюдо бампералялькою, наякому вонипомчали довершин безмежногорайськогощастя.

Тимчасом “белобратчики”почали зновробитися помітнимиі висвічуватисяв різних російськихі українськихмістах. В кінці1998 р. десять членівсекти подализаявку на реєстраціюв Мінюст України.Серед їх іменне було ні Цвігун, ні Ковальчука.Після довгоїтяганини українськийМінюст відмовивїм в легалізації.

Алесекта живе іна Україні, ів Росії. Правда, акцент їх діяльностідещо змінився.Секта тепервидає журнал“Юсмалос”(тираж 777 екземплярів), що є головнимвероучительнимджерелом длячленів “Білогобратерства”.Головна темаглянсовогокольоровогожурналу — бракі щасливе сімейнежиття “МатеріМиру Марії ДевіХрістос” і“Отця СветовІоанна-ПетраДругого”. Навідміну відчасу з апокаліптичнийнастроєнимКрівоноговим, тепер громадянкаЦвігун упиваєтьсясімейним щастямз молоденькимчоловіком ібільш не бажаєшвидкого кінцясвіту. Крівоноговвідданий прокляттю, названий Іудоюі є об'єктомправедноїненависті“белобратчиков”.Всі минулінеприємностісекти оголошуютьсяпровиною мерзотногопровокатораІуди Крівоногова.

У ученнісекти ще більшпосиливсяреріхианськийакцент. І реріхианськиетерміни, і постійніпосилання наРеріхов переповнюютьнові публікації“Білого братерства”.Апокаліптізмсекти зберігся, але набув частковоеволюційногохарактеру.Людське тілоповинне пройти“всі сім октавсвого розвитку”і “49 циклів”переходів відтіла до тіла.Пройшовши черезсім ступеніврозвитку, людинадосягає “останньоїформи перевтілення”:

Сімосновних октаврозвитку душі.Ступені: мінеральниймир — 1-а октаварозвитку душі; рослинний мир- 2-а; тваринний- 3-а; середня людина- 4-а; геній — 5-а; пророк- 6-а; Боголюдина- 7-а, остання формаперевтілення(Логос).

Сучаснелюдство порівню розвиткузнаходитьсяна 4 і 5 ступенях.Людина 6-ої расиповністювідрізнятиметьсявід сучасноїлюдини рівнемсвоєї свідомості.Він мислитимеКосмічнимикатегоріями, стане повнимвіддзеркаленнямМакрокосмуВсесвіту. Мікрокосм(людина) тонковідчуватимеєство, що оточуєйого. Людиспілкуватимутьсяодин з однимна відстані- телепатично, посилаючилюбов, радістьі необхіднуінформацію.

Продовженняслідує в цілком“середньостатистичному”ньюейджевськомдусі. Яким чиномдосягти 6-ої і7-ої раси, такожне повідомляється.Висловлюютьсяякісь загальнісловеса пролюбов, але конкретнихрецептів недається. Такимчином, небезпекатого, що нинішнійлатентнийперіод існуваннясекти зновперейде в будь-якогороду загострення, залишається.

Ще одинкомпонентзмісту публікаційсекти — це “персональнірозбирання”зі всіма “ворогами”: прокуроромГанною Мулюн, полковникомміліції С.Подгородецким, українськимиі російськимичиновниками,ієрархами“чорної” ПравославноїЦеркви (ним, природно, дістаєтьсянайбільша дозаненависті) і, зрештою, зівсіма, хто неприймає ученнясекти.

Алепоки переважаючийнастрій журналів, напевно, всеж таки милостиво-зворушливе.Вони наповненіфотографіями“божественноїчети” (під однієюз них коштуєпідпис “Богосоїтіє”).На фотографіях, витриманихв кращих традиціяхнавіть не індійською, а якоїсьузбецько-таджицькоїкінематографічноїестетики, зображенапомітно роздобрілапані середніхроків, що милується, цілується іобнімаєтьсяз худенькимдовговолосим(у останніхномерах короткостриженим)хлопцем з пушкомна верхнійгубі. Пара нарядженав жахливо позбавленийсмаку екзотичнийодяг — весь часразниє: псевдоєгипетські, псевдосередньовічні, псевдогавайські, псевдоіндійськіі ін., і ін., і ін.(у останніхномерах Цвігунперейшла навечірні платтяз глибокимдекольте, аКовальчук — напіджаки, краваткиі метеликів, що роблять йогосхожим на офіціанта).Цілуються вониі ляскають вдолоньки натлі пальм, пірамід, езотеричнихзнаків, квітучихсадів і іншихзадників, якіможна відшукатив провінційнихфотолабораторіях.

Окрімфотографійі викриттівв журналахдрукуютьсяграфоманськиевірши “живогоБога”, які вонапродовжуєпроводити взавидних кількостях.Іноді нам здається, що багатографоманів-невдахзасновуютьсекти лише длятого, щоб матиможливістьне тільки публікуватисвої творіння, але і мати натовпибезумовнихцінителів інекритичнихшанувальників.

Щобне бути голослівними, приведемоприклади творіньпані Цвігун(правопис ізаголовні буквидані по оригіналу):

ГосподьМарія ДЕВІХристос Іоанну-ПетруДругому

Як ЯЛюблю Іоанна-ПетраДругого! Це — Мій Синій АтлантичнийОкеан, СхіднийВітер, БузковийТуман, ЯблуневийСвітанок, ГоризонтНезбагненностіЗакінченняМоєї ЛЮБОВІ, Якої немаєкінця, немаємежі, а Є тількиВічність. І цезапечатлітВсесвіт. Я ОГОЛОШУЮпро це ВсімСвітам і Просторам![8]

Ще вірш:

Первосвященикові

Я — Полум'яВогню!

НемаєТебе поза Мною!

Я — світлов Ночі!

Ти — Прозрів! Випромінюй!

Я — ТвійЄлей!

НаЦеркву МенеВозлей!

Розплющнезрячим очі!

Я всеСказала… [9]

Даліможна не продовжувати.Невеликі групиадептів “Білогобратерства”- здебільшого“священики”і “диякони”(згадуєтьсяамериканськаприказка: “Всівожді і жодногоіндійця”) — збираютьсяна конспіративнихквартирах, розглядаютьжурнали, милуючисьна таке щастясвоїх кумирів,і проводятьбагатогодиннібогослужіння, що складаютьсяз скандуваннявіршів Цвігуні нескінченнихзакликів донеї. Природно, такі ритуали, що висушуютьмозок, впливаютьна свідомістьі розум адептів, що перебуваютьу вельми залежномуі абсолютнонеадекватномустані.

Сектапродовжуєпредставлятизначну потенційнунебезпеку.Кожне слово, витікаюче від“живого Бога”, абсолютно іпідлягає негайноговиконання.Можна припустити, що щасливесімейне життянестримностаріючоїматрони з молодоюлюдиною можене продовжитисявічно (на журнальнихфотографіяханфас вонипонад усе нагадуютьматір і сина)і благодушнийнастрій паніЦвігун зновзміниться наістеричнийапокаліптізм.При явній їїпсихічнійнеадекватностівона може прийнятибудь-яке, навітьнайстрашнішерішення, а члениїї секти беззастережнопідуть за нею.Це лише одинз варіантіврозвитку подій, але, безумовно,і його потрібнопрораховуватиі не скидатиз рахунків.

Історія“Білого братерства”ще не закінчена...

Списоквикористаноїлітератури:


Релігієзнавство.Навч.посіб

Видавництво: Київськийнаціональнийекономічнийуніверситет

Автор: Присухін С. І.

Ріквипуску: 2005

Релігієзнавство: Підручник/Заред. В.І. Лубського, В.І. Теремка. — К.: Видавничийцентр «Академія»,2000. — 408 с.

(http://www.pravbeseda.ru/library/index.php?page=book&id=926)

(http://orthodox.is.lviv.ua/nhtm/belbrat/bharakt.htm)

(http://www.geocities.com/Athens/Cyprus/6460/handbook/h203.html)

еще рефераты
Еще работы по религии