Лекция: Множини

Мета роботи:

1. Засвоєння структурованих даних множинного типу і операцій над цими даними.

2. Практичні навички розробки алгоритмів і програм з використанням множин.

В запропонованих нижче завданнях, якщо про це не вказано, використати множини.

 

Завдання:

 

1. Задано два символьних масиви із малих латинських літер та розділових знаків, і,. Розробити програму, яка друкує в алфавітному порядку літери першого масиву, що не належать другому, та літери другого масиву, що не належать першому.

2. Задано множину із цілих чисел з інтервалу,. Розробити програму, яка визначає, скільки серед базових елементів цієї множини є чисел Фібоначчі і друкує їх за зростанням. (Числа Фібоначчі визначаються за формулою: ).

3. Задано символьний масив із малих латинських літер, цифр і круглих дужок,. Розробити програму, яка знаходить групи символів, взятих у круглі дужки, і друкує в лексикографічному порядку символи, що містяться у всіх групах, і символи, що не входять у жодну групу. Вважається, що вкладених дужок немає.

4. Задано символьний масив із малих латинських літер, цифр і знаків арифметичних операцій,. Розробити програму, яка визначає і друкує всі літери, які входять в цей масив, всі цифри, що входять по одному разу, і всі знаки арифметичних операцій, що не входять жодного разу.

5. Задана матриця, та дві множини із номерів рядків і номерів стовпців (значення номерів не перевищують ). Розробити програму, яка знаходить максимальний елемент та його розташування серед елементів матриці з індексами, що є базовими елементами заданих множин.

6.Задано два символьних масиви з малих латинських літер та цифр, і,. Розробити програму, яка знаходить і друкує: літери, які є в обох масивах; літери, яких немає в обох масивах і цифри, які є в першому і другому масивах окремо.

7. Задано множину із цілих чисел з інтервалу. Розробити програму, яка визначає і друкує за зростанням усі парні, непарні і ті, що діляться на 3 базові елементи заданої множини.

8. Задано два символьних масиви із малих і великих латинських літер та цифр, і,. Розробити програму, яка визначає і друкує в алфавітному порядку літери, які є в обох масивах, літери, які є в обох масивах і повторюються по декілька разів і цифри першого масиву, яких немає в другому масиві.

9. Задано натуральне число. Розробити програму, яка друкує в зростаючому порядку всі цифри, які не входять у це число, і всі цифри, які входять більше одного разу.

10.Задано символьний масив із малих латинських літер, цифр і круглих дужок,. Розробити програму, яка визначає і друкує всі літери, які є, і всі цифри, яких немає між першою круглою дужкою, що відкривається, і останньою круглою дужкою, що закривається.

11. Задана символьна матриця,. Розробити програму, яка підраховує і друкує окремо, скільки в кожному рядку міститься великих латинських літер і цифр.

12. Задано символьний масив,. Розробити програму, яка визначає і друкує всі знаки арифметичних операцій і операцій відношення, які входять у заданий масив, і всі знаки арифметичних операцій і операцій відношення, які не входять у заданий масив.

13. Розробити програму, яка будує множину всіх цілих чисел, множину всіх простих чисел і множину складених чисел із діапазону від 2 до, та виводить за зростанням базові елементи кожної множини.

14.Задано символьний масив,. Розробити програму, яка визначає і друкує в лексикографічному порядку: усі великі латинські літери, які є в масиві; усі великі латинські літери, яких немає в масиві; усі цифри, які є в масиві; усі цифри, які є в масиві і повторюються.

15. Задано символьний масив,. Розробити програму, яка будує, визначає і друкує в лексикографічному порядку: усі цифри, які є в масиві; усі цифри, які повторюються; усі знаки арифметичних операцій, які є в масиві; усі знаки арифметичних операцій, яких немає в масиві .

16. Задана символьна матриця,. Розробити програму, яка визначає і друкує за алфавітним порядком окремо приголосні та голосні малі літери латинського алфавіту, які є в кожному рядку.

17. Задано символьний масив,. Розробити програму, яка вилучає з цього масиву всі повторні входження цифр і знаків арифметичних операцій. Друкує перетворений масив по 35 символів у рядку.

18.Задано символьний масив,. Розробити програму, яка визначає і друкує за лексикографічним порядком усі малі, усі великі латинські літери, які є в заданому масиві, і всі цифри, яких немає у масиві.

19. Задано символьний масив,. Розробити програму, яка знаходить групи цифр, записаних підряд, і вилучає із них всі початкові нулі, крім останнього, якщо за ним знаходиться крапка. Друкує модифікований масив по сорок символів у рядку.

20. Задана матриця, та дві множини із номерів рядків і номерів стовпців (значення номерів не перевищують ). Розробити програму, яка обчислює суму елементів матриці з індексами, що є базовими для заданих множин і добуток елементів матриці з індексами, які не входять до заданих множин.

21. Задано два символьних масиви із малих і великих латинських літер та цифр, і,. Розробити програму, яка друкує за алфавітним порядком літери першого масиву, яких немає в другому масиві, літери другого масиву, яких немає в першому масиві і цифри, які є в обох масивах.

22. Задано натуральне число. Розробити програму, яка друкує в зростаючому порядку всі цифри, які входять в це число по одному разу, і всі цифри, які входять в це число більше одного разу.

23. Задано множину із цілих чисел з інтервалу. Розробити програму, яка вилучає з цієї множини всі парні і ті, що діляться на 3 базові елементи. Виводить базові елементи модифікованої множини.

24. Задано символьний масив,. Розробити програму, яка друкує в лексикографічному порядку всі цифри, розміщені між першою і останньою двокрапкою. Якщо в наборі менше двох двокрапок або немає цифр, то надрукувати відповідне повідомлення.

25. Задано множину цілих чисел з інтервалу. Розробити програму, яка будує множину всіх дільників елементів заданої множини та друкує базові елементи, з яких складається ця множина.

26. Задана матриця та два набори номерів рядків і номерів стовпців (значення номерів не перевищують ). Розробити програму, яка знаходить максимальне значення серед скалярних добутків рядків з номерами із першого набору та стовпців з номерами із другого набору.

27. Задано масив цілих чисел,. Розробити програму, яка будує множину із індексів елементів цього масиву, які не повторюються. Виводить базові елементи цієї множини або повідомлення, якщо таких елементів у масиві немає.

28.Задана матриця, та дві множини із номерів рядків і номерів стовпців (значення номерів не перевищують ). Розробити програму, яка знаходить мінімальний елемент та його розташування серед елементів матриці з індексами, що належать заданим множинам.

29. Задано масив цілих чисел,. Розробити програму, яка будує множину – індексів тих елементів масиву, які утворюють найдовшу зростаючу послідовність, і виводить базові елементи цієї множини.

30. Задано масив цілих чисел. Розробити програму, яка будує множину із індексів елементів масиву кратних 2 та множину із індексів елементів масиву кратних 3 і виводить базові елементи цих множин.

 

еще рефераты
Еще работы по информатике