Реферат: Залізничний транспорт

Гипероглавление:
КУРСОВА РОБОТА
Залізничний транспорт.
І. Вступ.
ІІ. Основна частина.
ВСТУП.
ОСНОВНА ЧАСТИНА.
ПРАВИЛА ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВАНТАЖІВА У
СПЕЦІАЛЬНИХ ТА СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ
КОНТЕЙНЕРАХ ВІДПРАВНИКІВ І
ОДЕРЖУВАЧІВ
ТЕХНІЧНЕ ОСНАЩЕННЯ КОНТЕЙНЕРНИХ ПУНКТІВ
Перевантаження контейнерів козловим краном КДКК-10
ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ТРАНСПОРТНІ ПАКЕТИ
ЗАСОБИ І МЕТОДИ ПАКЕТУВАННЯ
Піддони плоскі
Схеми укладки і кріплення вантажів на плоских піддонах
Решітчатий ящик піддон
ТРАНСПОРТУ
ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА
КУРСОВА РОБОТА
на тему:
Залізничний транспорт. План
І. Вступ.
Залізничний транспорт в новому віці.
ІІ. Основна частина.
Контейнерна транспортна система.

Правило перевезення вантажів у спеціальних та спеціалізованих контейнерах відправників і одержувачів.

Технічне оснащення контейнерних пунктів.

Формування вагонів з контейнерами, навантаження і кріплення контейнерів.

Загальні відомості про транспортні пакети.

Засоби і методи пакетування.

Умови і правила перевезення вантажів в транспортних пакетах.

ІІІ. Заключна частина.

Вимоги охорони праці для працівників залізничного транспорту.

ІV. Використана література.
ВСТУП.
Залізничний транспорт

в новому віці.
Залізниця… Без неї неможливо уявити собі сучасне життя. Наче кров по судинах мчать по стальних магістралях мільйони все можливих вантажів, забезпечуючи життєдіяльність країни і регіону.
Більше чим 140 років тому перший поїзд прибувши з Вапнярки в Києві поклав початок залізничному руху в Україні. І весь цей час залізничне сполучення залишалося оплотом порядку і організованості.

Так історично склалося, що залізницею керували сильні особистості С.Віттес, Ф.Дзержинський, Л.Каганович, В.Бещев і нині “головний машиніст” Георгій Кирпаробить все, щоб відповідати вимогам і рівню нового віку.

Стан економіки в країні вплинув на положення справ на залізниці. Але з 2000 року ситуація поступово покращується.

Стабільно працююче підприємство – це гарантована зарплата залізничникам, це засоби на розвиток інфраструктури. Залізниця стає на ноги. Це особливо стало очевидно з приходом до керівництва галуззю Г.Н.Кирпи.

Перше що він зробив, очолив Укрзалізницю, — заборонив бартерні операції. Це зразу ж оздоровило ситуацію. Відпала необхідність шукати десь на стороні дизпаливо, матеріали для проведення ремонту.

За останній час порівняно швидко почала формуватися особиста виробнича база по будівництву рухомого -----. Дніпропетровський вагоноремонтний завод впровадив капітальний ремонт пасажирських вагонів по європейських стандартах.

Луганський тепловозобудувальний завод за короткий час засвоїв виробництво дизельних поїздів. Зараз приступили до виробництва електропоїздів, які не мають аналога в СНД.

В наступному році залізниці країни отримають ще 200 нових вагонів для приміського сполучення.

Важливим є питання розвитку колійного господарства. Йде процес заміни стрілочних переводів, обладнання об’єктів засобами сигналізації, блокування і зв’язку.

В цілому ж, покращення ситуації на залізниці повпливало на настрій людей, що позитивно сказалося на якості роботи і на трудовій дисципліні.

Залізниця живе і розвивається думаючи про майбутнє. Під стук коліс проходить життя, в якому в жару і в морози, крізь труднощі і проблеми мчать, залізничні состави, з’єднує минуле і майбутнє, будні і свята, приближуючи нас до станції під назвою “Благополуччя”.
ОСНОВНА ЧАСТИНА.
КОНТЕЙНЕРНА ТРАНСПОРТНА СИСТЕМА
Вантажним контейнером називається елемент транспортного обладнання, яке багаторазово використовується на одному чи декількох видах транспорту, призначений для перевезення, тимчасового зберігання вантажів, обладнаний пристроями для механізованої установки і зняття його з транспортних засобів, які мають постійну технічну характеристику і об'єм 1 куб.м. і більше.

Контейнер виконує в основному 4 фікції: збільшеної вантажної одиниці, з'ємного кузова рухомого складу, зовнішньої тари і тимчасової складської ємкості. Тому перевезення вантажів в контейнерах дозволяє повністю і комплексно механізувати вантажно-розвантажувальні і складські операції, знизити їх собівартість вдвічі, в 4-5 раз підвищити продуктивність праці, скоротити простої рухомого складу під вантажними операціями, повністю забезпечити збереження перевозимих вантажів. Крім цього, застосування контейнерів дозволяє: знизити затрати на зовнішню тару і упаковку вантажу, ліквідувати витрати і псування вантажів в процесі транспортування, підвищити пропоскну спроможність вантажо-вивантажувальних фронтів, збільшити ступінь використання складських приміщень, в окремих випадках і виключати потреби в критих складах; уніфіцірувати вантажні одиниці і підвищити їх масу, що створює можливість виконання вантажних робіт з застосуванням обмеженої кількості уніфікованих і високопродуктивних механізмів; спростити транспортно-експедиційні, передаточні та інші комерційні операції; підвищити культуру перевезень, вантаж доставляється по принципу «від дверей до дверей»; доставляти вантажі різними видами транспорту в населені пункти віддалені від залізниці.
Система доставки вантажів від відправника до отримувача в контейнерах отримала назву контейнерної транспортної системи.
/>

Контейнер УУК-2,5
/>

Довгобазова спеціалізована платформа для перевезення багатотоннажних контейнерів
--PAGE_BREAK--ПРАВИЛА ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВАНТАЖІВА У
СПЕЦІАЛЬНИХ ТА СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ

КОНТЕЙНЕРАХ ВІДПРАВНИКІВ І

ОДЕРЖУВАЧІВ
Для перевезення вантажів можуть застосовуватися спеціальні та спеціалізовані контейнери, що належать відправникам або одержувачам і призначені для перевезення залізничним транспортом певних видів вантажів, які вимагають дотримання особливих умов при транспортуванні. Ці контейнери за розмірами і вантажопідйомністю повинні відповідати вимогам стандартів (технічних умов).

На спеціальні контейнери повинні бути нанесені такі знаки і написи:

— умовне (скорочене) найменування організації, підприємства, установи, міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади, яким належить контейнер;

— номер контейнера;

— маса тари і маса брутто в кг;

— внутрішній об'єм;

— місце, місяць і рік виготовлення;

— місце, місяць і рік останнього капітального ремонту.

Перевезення залізничним транспортом завантажених та порожніх спеціальних контейнерів здійснюється згідно з планами перевезень або за пред'явленням. Порожні спеціальні розбірні контейнери у складеному вигляді та зібрані з декількох штук. а також зв'язані в пакети можуть перевозитися як вантаж дрібними відправками або в середньотонажних контейнерах на загальних підставах.

Навантаження спеціальних контейнерів у вагони та вивантаження їх провадиться на місцях не загального користування.

Перевезення спеціальних контейнерів на залізничних платформах, у критих вагонах і напіввагонах провадиться комплектами з розміщенням їх у вагоні згідно зі схемами, передбаченими Технічними умовами навантаження і кріплення вантажів (надалі -ТУ), затверджених наказом Мінтрансу від

08.05.98 p. № 174 та зареєстрованих Міністерством юстиції 26.05.98р. № 346/2786. Якщо технічні умови навантаження та кріплення для деяких типів спеціальних контейнерів не передбачені, то порядок розміщення їх на залізничному рухомому складі, а також способи кріплення розробляються та узгоджуються відправником у відповідності до вимог, визначених у розділі І ТУ.

На кожний комплект завантажених у вагон спеціальних контейнерів відправник оформляє один комплект перевізних документів на бланках форми ГУ-29, затверджених наказом Мінтрансу від 19.11.98р. № 460.
На лицевій стороні накладної повинно бути вказано:

у графі «Найменування вантажу» — номери контейнерів;

у графі «Кількість місць» — кількість контейнерів;

у графі «Упаковка» — «Контейнер».
Інші грапфи перевізних документів заповнюються відправником у порядку, передбаченими Правилами оформлення перевізних документів.

При перевезенні порожніх контейнерів вагонами або дрібними відправками в накладній у графі «Найменування вантажу» вказується: «Порожній спеціальний контейнер», а в графі «Маса вантажу, кг, визначена відправником» — загальна маса всіх порожній контейнерів (маса тари контейнерів згідно з трафаретом), які перевозяться.

Приймання до перевезення вантажів у спеціальних контейнерах провадиться залізницею за масою і пломбами або запірнопломбувальними пристроями (ЗПП) відправників після зовнішнього огляду контейнерів та пломб (ЗПП). Правильність завантаження та кріплення контейнерів на відкритому рухомому складі перевіряється працівниками залізниці згідно з ТУ.

Спеціальні контейнери, конструкція і параметри яких збігаються з конструкцією і параметрами універсальних контейнерів транспорту, допускається перевозити (з дозволу Укрзалізниці) спільно з універсальними контейнерами з навантаженням і вивантаженням таких контейнерів на контейнерних майданчиках загального користування. У цьому разі приймання, видача, навантаження і вивантаження контейнерів із залізничного рухомого складу провадиться на

місцях загального користування. Збори за вантажні операції сплачуються в порядку і розмірах, установлених для універсальних контейнерів транспорту. Збори за зберігання завантажених та порожніх контейнерів на місцях загального користування стягуються на загальних підставах у відповідності до діючих на залізниці тарифів.
Навантаження вантажів у несправні спеціальні контейнери не допускається. Ремонт спеціальних контейнерів провадиться їх власниками.

Питання відповідальності за несвоєчасне повернення та пошкодження спеціальних контейнерів регулюються між одержувачами і власниками контейнерів без участі залізниці. Прийняті до перевезення завантажені або порожні спеціальні контейнери доставляються залізницями в пункти призначення у відповідності до чинних на залізничному транспорті термінів доставки вантажів.

Спеціалізовані великовантажні контейнери:

рефрижераторні (ізотермічні), танки-контейнери (контейнери-цистерни), хопери-контейнери повинні відповідати вимогам міжнародного стандарту ІСО. На них повинні бути нанесені такі трафарети:

код власника і номер контейнера;

код країни;

маса бруто і власна маса контейнера;

табличка про допущення контейнера до експлуатації за умовами безпеки згідно з ГОСТ-25588-83;

Оформлення перевізних документів провадиться окремо на кожний спеціалізований контейнер. При цьому в комплекті перевізних документів у графі «На перевезення вантажу в контейнері» проставляється штемпель або робиться напис «Спеціалізований».

Завантаження та вивантаження танків-контейнерів, хоперів-контейнерів на (із) вагони, як правило, провадиться на місцях незагального користування. Вантажні операції з такими контейнерами допускається провадити і на місцях загального користування.

У разу перевезення небезпечних вантажів у танках-контейнерах, хоперах-контейнерах, а також повернення їх у порожньому стані, завантаження, вивантаження вагонів та оформлення перевізних документів провадиться з Правилами перевезення небезпечних вантажів,

Контейнери для перевезення сипучих вантажів, обладнані з однієї сторони дверима, з іншої — люком в нижній частині, розміщуються на платформі люками назовні (дверима всередину) На такі контейнери наносяться відповідні трафарети згідно з назвою вантажу «Добрива», «Калійна сіль» тощо.

Якщо згідно з Правилами пломбування вагонів і контейнерів вантаж перевозиться за пломбами, приймання до перевезення залізницею завантажених спеціалізованих контейнерів провадиться за пломбами або ЗПП відправників.

За перевезення спеціалізованих контейнерів у завантаженому та порожньому стані стягуються платежі згідно з тарифом.

Перевезення спеціалізованих контейнерів у межах однієї залізниці може здійснюватися за місцевими технічними умовами.

Перевезення вантажів у спеціалізованих контейнерах за межі України провадиться згідно з вимогами відповідних угод про міжнародне залізничне сполучення.
    продолжение
--PAGE_BREAK--ТЕХНІЧНЕ ОСНАЩЕННЯ КОНТЕЙНЕРНИХ ПУНКТІВ
Для переробки на залізницях організують контейнерні пункти, де виконується навантаження, вивантаження, сортування, зберігання, завезення, вивезення, технічний огляд і поточний ремонт контейнерів, оформлення перевізних і транспортно-експедиційних документів, інформація вантажовідправників та інше.
Комплекс пристроїв, які входять в контейнерний пункт: площадка для короткотермінового зберігання контейнерів, автопоїзди, залізничні вантажо-вивантажувальні колії, вантажопідйомні механізми, стоянки для напівпричепів і причепів, службові і побутові приміщення.
Контейнерні пункти розміщують або безпосередньо на залізничних станціях, або на під'їздних коліях підприємств. По характеру виконуємих операцій вони бувають:

— вантажні;

— вантажосортувальні;

— сортувальні.
На контейнерному пункті може бути одна чи декілька площадок. В останньому випадку їх спеціалізують, призначаючи кожну для переробки контейнерів, слідуючих на станції однієї залізниці чи декількох залізниць одного напрямку.
При спеціалізації контейнерної площадки виділяють окремі дільниці для розміщення контейнерів по відправленню і прибуттю.
Контейнери розміщують довгою стороною вздовж площадки дверима один до одного з зазором між контейнерами ОД 5-0,20 м. Два ряди контейнерів, розташованих впоперек площадки утворюють сектор. Між секторами залишають проходи о,6 м, через кожні 100м. довжини фронта передбачається протипожежний розрив 10м.
На площадці передбачають поперечні заїзди для автомобілів через кожні 19м. при роботі з мостовими кранами і 44 м при роботі з кранами на залізничному ходу, шириною 4 -5м.
Для перевантаження контейнерів в основному застосовують козлові крани, при великому об'ємі переробки -мостові, рідше використовуються інші крани і автонавантажувачі.
/>
Перевантаження контейнерів козловим краном КДКК-10
ФОРМУВАННЯ ВАГОНІВ З

КОНТЕЙНЕРАМИ, НАВАНТАЖЕННЯ,

РОЗМІЩЕННЯ І КРІПЛЕННЯ

КОНТЕЙНЕРІВ.
Вагони з контейнерами бувають прямі ( призначенням на одну станцію) і перевантажувальні (з сортуванням в дорозі). Порядок формування вагонів з контейнерами оформляється планом, затвердженим Укрзалізницею., який встановлює категорії і призначення вагонів з контейнерами.
Контейнери в вагони і автомобілі завантажують і вивантажують на місцях загального користування засобами залізниць. На місцях незагального користування ці операції виконують відправники і отримувачі.
Вагони до навантаження контейнерів повинні бути очищені від сміття, льоду і снігу. При навантаженні контейнерів на неспеціалізовані платформи в зимовий період на підлогу платформи підсипають шар сухого піску товщиною 1-2 мм. В період з 1 жовтня по 15 квітня торцові борта платформ, завантажених середньотонажними контейнерами, додатково закріплюють короткими стойками ( по дві на кожний борт), а повздовжні борта — ув'язкою бортових запорів дротом діаметром 4-6 мм. в два оберти. Повздовжні борти чотирьохвісних платформ замість ув'язки дротом, можна кріпити короткими стойками ( по одній на кожну секцію борта). В чотирьохвісних платформах з клиновими запорами додаткового кріплення повздовжніх бортів не потрібно.
ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ТРАНСПОРТНІ ПАКЕТИ
Вантажі у тому числі експортні та імпортні, які за своїми розмірами та властивостями можуть бути сформовані в транспортні пакети, повинні пред'являтися відправником до перевезення у вагонах та контейнерах тільки в пакетному вигляді.
Транспортний пакет — це збільшене вантажне місце, сформоване з кількох окремих місць у тарі (ящиках, мішках, бочках тощо) або без тари (дошки, шпали, труби, тарна дощечка тощо), скріплених між собою за допомогою універсальних чи спеціальних, разового або багаторазового користування пакетувальних засобів, на піддонах або без них, яке в процесі транспортування та зберігання забезпечує:

— можливість механізованого навантаження (вивантаження);

— цілісність пакетів;

— цілісність вантажів;

— безпеку працівників, що виконують транспортні, складські та вантажні роботи;

— безпеку руху поїздів.
Засоби кріплення вантажу в пакети повинні мати контрольні знаки відправника й унеможливлювати вилучення окремих вантажів місць з пакета без порушення укріплення та контрольних знаків. Контрольні знаки — це пломба з найменуванням відправника; контрольна стрічка, скріплена в замок; усадкова плівка.
Приймання до перевезення вантажів, сформованих у пакети з порушенням зазначених вимог не допускається.
    продолжение
--PAGE_BREAK--ЗАСОБИ І МЕТОДИ ПАКЕТУВАННЯ
Пакетування вантажів здійснюється силами та засобами відправників. Пакетовані вантажі транспортуються без переформування пакета під час перевезення від відправника до одержувача.
Відправник зобов'язаний сформувати пакети згідно з вимогами стандартів або технічних умов транспортування вантажу. У кожний пакет дозволяється вкладати тільки однорідний вантаж в однаковій упаковці або без неї, який перевозиться на адресу одного одержувача. За надійність конструкції транспортного пакета відповідальність несе відправник.

На пакеті вказується кількість місць у ньому.

Пакетувальні засоби багаторазового використання, які належать залізниці, забороняється використовувати для пакетування небезпечних вантажів і вантажів із специфічним запахом.
На стандартних обмінних піддонах багаторазового використання не допускається кріплення вантажів цвяхами., скобами або іншими подібними засобами, що можуть пошкодити вантаж або піддон.
Пакети, що перевозяться в критих та ізотермічних вагонах, навантаження та вивантаження яких провадиться на місцях незагального користування, без перевантаження в дорозі, можуть бути закріплені у вагоні загальними способами кріплення (поясами, щитами тощо) для групи пакетів.
Параметри пакетів, спосіб укладання та кріплення вантажів у пакеті повинні відповідати стандартам. При перевезенні в критих вагонах параметри транспортного пакета із застосуванням піддона багаторазового користування розміром 800x1200 мм, не повинні перевищувати 840*1240 мм. Маса транспортного пакета (маса вантажу разом з пакетувальними засобами) при перевезенні в критих, ізотермічних вагонах і великовантажних контейнерах не повинна перевищувати 1 т, у середньотонажних контейнерах — 120 кг. У разі перевезення транспортних пакетів на відкритому рухомому складі їх маса погоджується між відправником і одержувачем.
/>
Піддони плоскі
/>
Схеми укладки і кріплення вантажів на плоских піддонах
/>

Стоєчні піддони
/>
/>
Решітчатий ящик піддон
УМОВИ І ПРАВИЛА ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВАНТАЖІВ В ТРАНСПОРТНИХ ПАКЕТАХ
На транспортні пакети наноситься марка відправника та залізниці., а при потребі — спеціальна в повній відповідності з вимогами Правил приймання вантажів д перевезення.
Розміщення та кріплення пакетів у вагоні та контейнері здійснюється відповідно до Технічних умов навантаження і кріплення вантажів, затверджених наказом Мінтрансу від 08.05.1998 року № 174 та зареєстрованих Міністерством юстиції 26.05.98 за № 346/2786, із дотриманням Правил перевезення вантажів. При цьому в міждверному просторі критих та ізотермічних вагонів пакети повинні розміщуватися так, щоб забезпечувалось механізоване вивантаження їх через будь-які двері вагону.
Якщо для окремих пакетів спосіб розміщення та кріплення на відкритому рухомому складі діючими Технічними умовами навантаження та кріплення вантажів не передбачений, то відправник зобов'язаний розробити технічні умови та представити їх на затвердження у встановленому порядку.
При оформленні перевізних документів відправник у відповідних графах усіх примірників перевізних документів вказує:

у графі «Кількість місць» у чисельнику — кількість пакетів, у знаменнику — загальну кількість вантажних місць у пакетах (тільки тих вантажів, які приймаються до перевезення, із зазначенням кількості місць)·,

під найменуванням вантажу — «пакет» (штемпелем), а при перевезенні вантажу пакетами, які сформовані із застосуванням засобів пакетування (піддон, стропи тощо), які належать залізниці, — тип і кількість засобів пакетування, завантажених у вагон;

у графі «маса вантажу» — масу вантажу брутто (разом з пакетувальними засобами), а при перевезенні збірних відправок,

які складаються з декількох найменувань вантажів., — також масу вантажу кожного найменування;

у разі перевезення вантажів дрібними відправками в транспортних пакетах, сформованих із застосуванням піддонів, у накладній у графі «маса вантажу» вказується у числівнику — маса пакета брутто, у знаменнику — маса пакета нетто (маса пакета без урахування маси піддона).

У разі використання засобів пакетування, які належать відправнику, в графі 4 зворотного боку накладної відправник вказує тип і кількість завантажених у вагон засобів пакетування.
Приймання та видача вантажів, сформованих у пакети, а також визначення маси вантажу в пакетах проводиться згідно зі Статутом та Правилами перевезення вантажів. На місцях загального користування залізниця приймає вантаж у пакетах після його зовнішнього огляду без перевірки кількості вантажу в пакетах.
Піддони та інші засоби, які використовуються для пакетування вантажів, повинні відповідати вимогам стандартів і можуть належати залізницям відправникам і одержувачам.
Укрзалізниця може дозволити залізницям здійснювати з відправниками і одержувачами рівночисельний обмін стандартними справними піддонами багаторазового користування.
На станції призначення піддони, що належать залізниці, видаються разом з вантажем одержувачу, який зобов'язаний у порядку обміну надати станції відповідну кількість стандартних та справних навантажених або порожніх піддонів багаторазового користування.

Порядок обліку прийнятих та виданих залізницею відправникам і одержувачам засобів пакетування (піддонів, строп тощо), що належить залізницям, а також порядок користування цими засобами встановлюється Укрзалізницею. За пошкодження або втрату пакетувальних засобів, що належать залізницям, відправники та одержувачі несуть відповідальність.
Пошкоджені обмінні піддони в навантаженому стані приймаються одержувачами безперешкодно, якщо несправність піддона не впливає на цілість вантажу та безпеку вантажних і транспортних операцій.
Після звільнення від вантажу пошкодженні піддони обмінюються станцією на справні. Обмін порожніми пошкодженими піддонами між відправником, одержувачем і залізницею не допускається.
Порядок використання і терміни повернення засобів пакетування, що належать відправникам (одержувачам), установлюються їх власниками.
Прийняті до перевезення засоби пакетування доставляються залізницями в пункти призначення у відповідності до діючих на залізничному транспорті термінів доставки вантажів.
Здійснення технічного нагляду, ремонту, випробувань на міцність засобів пакетування провадиться їх власниками.
/>

Автоматична пакетоформуюча машина
/>

Схеми комплексної механізації переробки тарно-штучних вантажів.
/>
Автоматизована секція стелажного складу.
ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА.
ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ

ПРАЦІВНИКІВ ЗАЛІЗНИЧНОГО
ТРАНСПОРТУ
До самостійної роботи на станціях допускаються лише особи, які пройшли професійне навчання і перевірку знань з охорони праці в об'ємі, що потрібно знати перебуваючи на даній посаді.

Для працівників, які пов'язані з рухом поїздів, встановлена періодичність перевірки знань з охорони праці. Ця перевірка проводиться в терміни, і одночасно із здачею екзаменів з правил технічної експлуатації.

При знаходженні на залізничних коліях працівники станції зобов'язані дотримуватись слідуючих заходів безпеки:

— проходити вздовж колії лише по обочині колії чи по середині міжколійної відстані, при цьому слідкувати за поїздами що рухаються, маневровими составами і локомотивами, відчепленими вагонами;

— слідкувати чи немає предметів, що виходять за межі контуру габаритів навантаження і рухомого складу;

— звертати увагу на пристрої і предмети, що знаходяться на колії, щоб не спіткнутися при виході на колію з-за рухомого складу, по цій колії;

— переходити колію під прямим кутом, попередньо переконавшись що в цьому місці немає на небезпечній відстані рухомого составу, який рухається;

— не ставати на рейки між вістряком і рамною рейкою в жолоби на стрілочному переводі;

— при переході через колію, яка зайнята составом не підлізати під вагони, а користуватися гальмівними площадками;

— при переході через колію обходити поїзд, що стоїть на цій колії, на відстані не менше трьох метрів;
Якщо колія зайнята окремими групами рухомого складу, то переходити не менше 5 метрів. До місця роботи і з місця роботи по території станції проходити тільки по спеціально встановлених маршрутах службового переходу;

— перш ніж зійти з гальмівної площадки на міжколійний прохід, переконатись у справності підніжки і ручок;

— у відсутності сторонніх предметів на міжколійних проходах, а також у відсутності руху по сусідній колії на близькій відстані локомотива чи вагонів, і сідати на гальмівну площадку чи спеціальну підніжку, і зходити з них тільки при повній зупинці поїзда, а складачам поїздів і їх помічникам - при швидкості слідування рухомого складу не більше 3 км/год;

— під час руху не сідати на гальмівні площадки, спеціальні підніжки, та не сходити з них на стрілочних переводах, поїздах і інших небезпечних місцях;

— при небезпечних умовах (туман, зливи, снігопади, ожеледиця) в недосить освітлених місцях біля високих платформ, вантажних складів, при слідуванні швидких поїздів більш як 120 км/год, — знаходитися від найближчої рейки колії, по якій рухається поїзд, на відстані не менше як 2 м;

— зчеплення і розчеплення, вагонні з'єднання гальмівних рукавів проводити лише в рукавицях, перед розчепленням обов'язково перекривати кінцеві крани двох сусідніх вагонів, здійснювати розчеплення з міжвагонних проміжків.
На станціях з електрофікованими коліями:
— не підходити до контактної мережі, яка знаходиться під напругою;

— не торкатися до електричного обладнання;

— не підніматися на дах рухомого складу;

— виконання необхідних робіт, пов'язаних з ремонтом, проводити лише після віключення напруги в контактній мережі;

— при виявленні розірваних проводів, ліній електропередач, що пересікаються з залізничними коліями, чи звисання з проводів зайвих предметів — негайно повідомити про це відповідних працівників (чергового по станції, маневрового диспетчера), які зобов'язані якнайшвидше прийняти необхідні заходи;

— до прибуття аварійної бригади відгородити небезпечне місце, і негайно вжити заходів, що виключають підхід людей на відстань ближче 10 метрів до місця обриву проводу.
ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА
1. В.Π.Перепон «Грузовая и комерческая работа»

2. Статут Залізниць України 1998 р.

3. Газета «Магістраль» квітень 2002 року.

еще рефераты
Еще работы по производству