Реферат: План вступ 3 Пошукові прикмети 5 Скільки слів використовувати у запиті Які слова використовувати у запиті


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ПРАВА НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАНИ


Реферат

з дисципліни

Сучасні інформаційні технології

на тему:


«Мова запиту пошукової системи “МЕТА”»


Виконали:

студентки І курсу

групи МП-12

Шимон Настя

Гнітецька Наталія


Київ 2011

ПЛАН


1. Вступ 3

2. Пошукові прикмети 5

Скільки слів використовувати у запиті

Які слова використовувати у запиті

Стоп-слова

Багатомовні запити

Українсько-російські збіги

Ключова фраза

Концепт Вашого запиту

^ 3. Як скласти запит 8

Найпростіший пошук

Простий пошук

Розширений пошук

Параметри пошуку

Результати пошуку

Підсвітка

Пошук в знайденому

4. Інформація для WEB-майстра 16

Як працює зі списком ресурсів (серверів)

Що Вам варто робити

Чого Вам не треба робити

Як індексує документи

Пошукова форма сервера <МЕТА>

^ 5. Список використаних сайтів 18

6. Висновок 19


Вступ


Українська пошукова система "МЕТА" є найвідомішим проектом компанії -  ЗАТ «МЕТА» - розробника пошукових і інформаційних рішень. Сьогодні "МЕТА" — один з найбільш відвідуваних українцями сайтів і найбільший рекламний майданчик України.

«Мета.ua» – проект український, він створений і працюватиме тільки для України.

А технології, які були створені в процесі роботи, цілком можуть бути використані в інших країнах.

Пошукові технології компанії працюють у внутрішніх мережах Верховної Ради і кабінету міністрів України, на сайтах національного банку України, фонду Разумкова, сайті Віктора Ющенка.

За 2005 рік аудиторія збільшилася більш ніж в два рази.

«Мета» – це безкоштовний сервіс, який не має ніяких зобов'язань перед власниками сайтів і не гарантує «правильного» місця видачі.

Нові сервіси пошукової системи "МЕТА" можна поділити на три типи: пошукові, інформаційні і комунікаційні.

З пошукових сервісів хочеться відзначити «Метановини». Це найпопулярніший розділ після великого пошуку і каталогу. Зараз там збираються новини від більше як 200 українських інтернет-джерел, близько 10 000 новин в день. Весь цей масив в режимі реального часу індексується, групується по темах і стає доступним для пошуку.

«^ Пошук рефератів». Практично єдиний сервіс в СНД, що дозволяє шукати не тільки по назві і опису, але і по всьому тексту. В період сесій і іспитів студенти і школярі активно користуються цим сервісом.

З інформаційних сервісів цікавими є «^ Карти» і «Розклади потягів». В «Картах» зібрано найбільшу кількість карт по містах і областях України, що є доступними в Інтернеті, а «Розклади» – є найповнішими та найточнішими.

Комунікаційні сервіси – форум, який став найбільшим українським неполітичним форумом. Поштовий сервіс розроблявся значно пізніше за тих, що є зараз на ринку,  тому в ньому вдалося обійти відомі недоліки і він вийшов зручним і функціональним. Пошта зараз самий швидкозростаючий сервіс на «Мете».

Пошуковому сервісу доводиться збільшувати потужність одночасно в двох площинах – з одного боку збільшується кількість запитів, з іншої - зростає об'єм індексу. З схожими проблемами працює всього декілька компаній в світі, і тому на вирішення технічних проблем, пов'язаних з швидким зростанням витрачається багато зусиль. Впроваджено і відпрацьовано технологію, що дозволяє швидко масштабувати систему, Мета може без проблем збільшити розмір індексу і обробити число запитів на порядок більше.

З останніх вдосконалень – «перевірка» правопису в запитах і додавання нових форматів документів – doc, pdf, xls, ppt.

«Повільна індексація» - це вже легенда, яка залишилася у минулому. Черги на розміщення в каталог зараз немає, бо технічних потужностей вистачає. Якщо сайт через 4-5 днів після додавання в каталог не потрапив в індекс, це означає, що він є або недоступним, або не піддається індексації. Окрім цього є спеціальний кластер, документи в якому оновлюються двічі у день.

По суті META.ua представляє широкопрофільний портал із зручною пошуковою системою. Пошукова система МЕТА дозволяє шукати по всьому українському Інтернету, а також по Реєстру українських сайтів з урахуванням російської і української морфології. Це означає, що незалежно від граматичної форми ключових слів, отримаються документи, які містять шукані слова у всіх формах.

Потужна повнотекстова пошукова система, має оригінальну базу даних. Підтримує розвинену мову запитів, пошук за окремими полями документів. Виконує пошук з урахуванням морфології української, російської та англійської мов. Посилання супроводжуються анотаціями. Зручний та швидкий перегляд результатів.



^ Пошукові прикмети


Пошукова система <МЕТА> надає цілий ряд можливостей, які дозволяють вести більш доцільний пошук. Однак, пошукова система -- тільки інструмент, тож головний внесок в швидке отримання точних результатів робите Ви, коли формулюєте свій запит.

Пошукові прикмети -- це перелік пошукових прийомів, які, як ми сподіваємося, дозволять Вам більш ефективно організувати пошук і оперативно знайти те, що треба.

а. Скільки слів використовувати у запиті

По статистиці користувачі зарубіжних пошукових систем використовують в середньому 1,5 слова у запиті. Наші користувачі більш "багатослівні" -- 2,5 слова на один запит.

У тому випадку, якщо Вам потрібна загальна інформація, що має хоч якесь відношення до теми, досить одного слова. Напевно серед декількох сотень документів, які видасть Мета буде документ, який відповідає темі Вашого пошуку. Однак, де буде цей документ -- в першій десятці результатів або десятій десятці -- справа випадку.

Щоб отримати добірку результатів, яка буде більш точно відповідати темі Вашого запиту та одночасно зекономити час на перегляд відповідей пошукової машини, краще шукати відразу за декількома словами, що характеризують Ваш запит більш детально.

б. Які слова використовувати у запиті

Основне смислове навантаження в мові несуть іменники. Цікаво, що таке становище наочно виявляється, коли автор web-сторінки прописує ключові пошукові слова (метатегі), які потім використовуються багатьма пошуковими машинами (Метою в тому числі) для індексування та пошуку. Основна маса цих ключових слів -- це іменники. Значно рідше використовуються прикметники, і зовсім рідко дієслова, прислівники, прийменники, сполучники.

Прикметники у запиті -- просто незамінні, якщо Ви полюбяєте та хочете знайти в Інтернет саме "голландський сир", з "баварським пивом" в "нічному клубі".

Дуже ефективний засіб для швидкого отримання точних посилань -- це використання рідкісних слів. До таких слів можна віднести спеціальні терміни, назви місцевості, організації, імена людей та інше. Наприклад, поливинилхлорид, Пномпень, УКРНИИЛХА, Лорак тощо. Використання точних слів відразу "занурює" Вас в потрібну тематику.

в. Стоп-слова

Існує цілий ряд слів, котрі нехтуються пошуковими системами під час запиту і пошук по них неможливий. Це так звані стоп-слова, наприклад: на, що, це, для.

Стоп-слова настільки часто зустрічаються у мові (в нашому випадку в тексті документа), що шукати по них дуже скрутно -- їх дуже багато. Цікаво, що в такі списки стоп-слів на деяких машинах вже входять такі слова як Інтернет, комп'ютер, Мережа -- ці слова вже настільки поширені, що "нічого не означають".

До речі, не всі прийменники входять до списку стоп-слів -- справа в омонімії мови. Наприклад, прийменник "при" одночасно є формою дієслова "переть" в російській мові, а також складовою частиною такого слова, як "Гран-при". У випадку з українською мовою виходить зовсім цікава історія. За запитом "при" можна отримати документи, в яких зустрічаються слова "перших", в значенні – "те, что перли".

г. Багатомовні запити

По статистиці Мети більша частина запитів поступає російською мовою. В той же час пошукова база Мети містить документи російською, українською та англійською мовами.

Така багатомовність задає свої особливості пошуку на Меті. До прикладу, для того, щоб отримати повний список сторінок, що мають відношення до освіти, необхідно крім слова "освіта" також задіяти слова "образование" та "education". Якщо Вас цікавить повнота пошуку -- то це найбільш короткий шлях, щоб отримати посилання на весь масив цікавлячих Вас документів.

Звісно, великий масив відповідей буде містити однакову інформацію, яку просто подано різними мовами. Однак, за нашими дослідженнями, значна кількість сторінок не перекриваються, тобто містять інформацію, яка залучає до списку результатів тільки за запитом певною мовою.

д. Українсько-російські збіги

Однакове написання різних по значенню слів (омонімія) при пошуку по ключовим словам може привести до появи в списку відповідей досить несподіваних результатів. Наприклад, слово "лист". Додатково до омонімії російської мови: "лист каштана" і "лист бумаги", під час пошуку на Меті додається ще значення "лист" з української. Тобто крім омонімії в російській та українській мовах окремо, з'являється ще українсько-російська омонімія: приклад перекладу -- приклад ружья, свято перемоги -- свято верить, важкий стан -- прокатный стан, Влада народу -- позвать Влада тощо.

Частково зняти таку неоднозначність можна за допомогою оператора нормальної форми (поставити поперед "підозрілим" словом у запиті знак вигуку). Якщо ж використати пошук по фразі, омонімія мови майже не впливає на видачу результатів пошуку.

е. Ключова фраза

У своїй промові ми використовуємо безліч стійких виразів, словосполучень. Творці інтернет-сторінок користуються такими ж поєднаннями слів в своїх документах, і тому, запит з використанням стійких фраз і виразів, що відносяться до теми Вашого пошуку -- один з могутніх засобів швидко отримати добротну добірку результатів.

Для пошуку у таких випадках треба використати лапки (дужки) або оператори відстані. (див. ^ Як скласти запит). Іншими словами, треба шукати не слова, а словосполучення. Наприклад, за запитом "Век живи" -- в лапках Мета з великою точністю видасть сторінки, де міститься прислів'я "Век живи -- век учись" і його варіації, при цьому в короткій анотації ресурсу буде підсвічена саме ключова фраза. Запити по фразі "Комп'ютерна периферія", "курс валют", "прайс-лист" тощо значно скорочують загальне число знайдених документів та дозволяють уточнити пошук.

ж. Концепт Вашого запиту

У самому загальному вигляді концепт -- це смисл, який Ви вкладаєте у запит. Питання в тому, яким чином передати те, що Ви хочете відшукати в ключових словах Вашого запиту?

Можна спробувати пошукати інформацію в лоб -- просто ввести ключові слова, які відповідають Вашому запиту. Як правило, цього досить. Якщо ж результатів пошуку немає зовсім або вони не точні, то треба спробувати переформулювати запит (тобто використати інші ключові слова, синоніми, які відповідають змісту Вашого пошуку).

Можливо зробити інакше. Документи, які містять цікавлячу Вас інформацію, можуть не бути присутні в індексі Мети, однак, те, що вони існують десь в українському Інтернеті -- більш ймовірно. Залишається тільки добратися до них, використовуючи більш загальні по смислу категорії, які включають Ваші ключові слова.

Наприклад, якщо Вам потрібен конкретний український закон, то краще шукати сервера, присвячені українському законодавству, якщо ж поштова адреса якої-небудь організації -- краще спробувати знайти Жовті сторінки тощо.

Використаний сайт

http://meta.ua/ua/pages/omen.asp





Як скласти запит




Найпростіший пошук

Найпростіший пошук так само простий, як 1, 2, 3:

1. Ввести ключові слова запиту в довільній формі в пошуковий рядок;

2. Якщо необхідно, вибрати одну або декілька підрубрик пошуку (Київ, Харків, Зарубіжжя);

3. Натиснути Enter (кнопку "Знайти/Find").

Можливо, це все, що Вам зажадається для того, щоб знайти цікавлячу інформацію. У іншому випадку можна пошукати її інакше.

б. ПРОСТИЙ ПОШУК

Звичайно, запит являє собою одне або декілька слів, наприклад:

швидкий пошук інформації

За таким запитом Ви отримаєте документи, в яких зустрічаються всі слова запиту. Виняток складають сполучники, прийменники, вигуки тощо. Ці слова (так звані стоп-слова) можна не писати в запиті, оскільки самі по собі вони не несуть смислового навантаження і будуть нехтуватися. Наприклад, за запитом: погода в Криму будуть знайдені всі документи, в яких зустрічаються одночасно два слова: "погода" и "Крим". Де саме в документі розташовані слова, в якій граматичній формі вони знаходяться -- не важливо. Слово "в", що є прийменником, нехтується. Отже наведений запит можна написати і так:

^ Крим в погоді

Або

погода Крим

Результат пошуку буде таким, як і в першому випадку.

Звертаемо Вашу увагу на важливу особливість пошуку: незалежно від того, в якій граматичній формі Ви писатимите слово у запиті, воно буде знайдено в документах у всіх своїх формах. Наприклад, за запитом:

дитина йшла

буде знайдено серед інших і документи, які містять текст "діти йдуть". Таке розпізнавання форм працює для звичайних слів української/російської мови (базова лексика), тобто для яких-небудь специфічних слів, термінів, неологізму і т.п. воно не спрацює.

^ ДО ЗМІСТУ | ПОЧАТИ ПОШУК

в. РОЗШИРЕНИЙ ПОШУК

Різниця між простим і розширеним засобами пошуку в тому, що при розширеному пошуку використовуються групи операторів, які дозволяють точно указати, яким чином повинні бути зв'язані між собою слова запиту, указати відстань між ними тощо.

Перша група -- це логічні оператори.

Оператор

Синоніми

Описання

ТА

AND

И

&

+

Логічне ТА мається на увазі, його можна опускати, тобто потрібна інформація повністю эквивалентний запиту потрібна та інформація. По будь-якому з цих запитів будуть знайдені документи, що містять обидва слова.

^ Оператор ТА уточнює область Вашого пошуку.

АБО

OR

ИЛИ

|

Логічне АБО дозволяє шукати документи, що містять хоч би одне з слів в запиті. Так, за запитом швидкий або пошук будуть знайдені документи, що містять будь-яке з вказаних слів або обидва слова одночасно.

^ Оператор АБО розширює сферу Вашого пошуку.

НЕ


NOT

-

Логічне НЕ обмежує пошук документами, що не містять слово, вказане після оператора. Наприклад, за запитом напій не кава будуть знайдені документи, що містять слово "напій", але не містять слово "кава".
^ Оператор НЕ обмежує область Вашого пошуку.

( )

 

Круглі дужки задають порядок дії логічних операторів. Наприклад, Ви друкуєте запит швидкий або якісний пошук. За таким запитом Ви отримаєте документи, що містять або слово "швидкий", або одночасно слова "якісний" та "пошук" (оскільки оператор ТА мається на увазі і діє першим). Якщо ж Ви напишете запит (швидкий або якісний) пошук, то отримаєте документи, де зустрічаються одночасно слова "швидкий" та "пошук", або "якісний" та "пошук".

Друга група операторів дозволяє задати відстань між словами запиту.

Оператор

Синоніми

Описання

" "

 

Подвійні лапки дозволяють знаходити словосполучення, вказане в них, або близьке до нього. Останнє застереження пов'язано з двома обставинами. По-перше, стоп-слова (прийменники, сполучники тощо) в лапках нехтуються, як у звичайному запиті. По-друге, граматична форма слів також лапками не фіксується (щодо запитів росйською мовою). Наприклад за запитом "погода в Криму" будут знайдені документи, що містять наступні словосполучення: "погода в Криму", "погода та Крим", "погода над Кримом", "погода Крим" тощо.

сл2(...)

с2(...)
w2(...)
[2,...]

Обмеження вiдстанi у словах (двiйка вказана як приклад). Якщо Ви потребуєте, щоб заданi Вами слова зустрiчались, скажiмо, у межах 5 слiв, треба написати: сл5(сонце вітер вода). У цьому випадку будуть знайденi документи, де мiж словами "сонце", "вітер" та "вода" розташовано не бiльш двох iнших слiв (тобто загальне число слiв у фрагментi не перевищує 5). Порядок, в якому зустрiчаються заданi слова -- не важливий.

пр2(...)

п2(...)
реч2(...)
s2(...)
{2,...}

Обмеження вiдстанi у реченнях (двiйка вказана як приклад). Якщо Ви потребуєте, щоб заданi Вами слова зустрiчались, скажiмо, у межах 1 речення, треба написати: пр1(сонце вітер вода).

Ще один поширений випадок -- пошук за адресами Web-серверів.

Оператор

Синоніми

Описання

url=

url:

Обмеження пошуку одним або декількома серверами, або навіть частиною сервера. Ось декілька прикладів.

Приклад 1. Запит:

url=www.kharkiv.com

За таким запитом будуть видані всі документи, проіндексовані машиною на сервері www.kharkiv.com. У цьому разі документи видаються у випадковому порядку.

Приклад 2. Запит:

url=www.kharkiv.com & довідкова & інформація

За таким запитом будут выдані усі документи сервера www.kharkiv.com, що містять слова "довідкова" та "інформація".

Приклад 3. Запит:

url=www.kharkiv.com/assistance/*

За таким запитом будуть видані усі документи, проіндексовані Метою на сервері www.kharkiv.com у каталозі assistance та його підкаталогах.

Приклад 4. Запит:

url=*.kharkiv.com

За таким запитом будуть видані всі документи, проіндексовані машиною на серверах kharkiv.com, users.kharkiv.com тощо. Запити такого типу можуть оброблятися досить довго. Не варто давати запит типу *.uа, оскільки видача декількох сотен тисяч документів не допоможе Вам знайти потрібну інформацію, а система може і взагалі "роздумати" повертати Вам результати пошуку.

Окрім позначених вище можна користуватися спеціалізованими операторами -- зрізання та нормальної форми.

Оператор

Синоніми

Описання

*

 

Оператор зрізання. Зірочка наприкінці слова замінює довільне число будь-яких літер. Отже за запитом вол* окрім "вола" буде знайдено документи, що містять слова "воля", "Волинь", "вольт" та інші у будь-якій грамматичній формі.

!

 

Оператор нормальної форми. Іноді деякі форми різних слів співпадають за написанням. До прикладу, слово "лада" -- це нормальна форма іменника жіночого роду та одночастно родовий відмінок слова "лад". Для того, щоб усунути таку неоднозначність, Ви можете поставити поперед слова у запиті знак вигуку (!). Таким чином Ви підкреслюєте, що це нормальна форма, та відтинаєте деяку частину непотрібних словоформ та якось обмежуєте видачу результатів. За запитом !лад не буде знаходитись словоформа "ладой", що є тільки у іменника жіночого роду "лада".

^ ДО ЗМІСТУ | ПОЧАТИ ПОШУК

г. ПАРАМЕТРИ ПОШУКУ

На відміну від операторів розширеного пошуку, які встановлюють взаємозв'язок між словами, оператори параметрів запиту дозволяють обмежити область пошуку (як за часом створення, так і за рядом службових полів документа).


Оператор обмеження інтервалу дат:

Оператор

Синоніми

Описання

дата=

дата:
date=
date:

Цей оператор дозволить Вам обмежити пошук тільки тими документами, які попадають в заданий інтервал дат. Ось декілька прикладів.

Приклад 1. Запит:

Україна дата=01/01/99-01/02/99

За таким запитом будуть видані всі документи, що містять слово "Україна", і що мають дату від 1 січня 1999 року до 1 лютого 1999 року.

Приклад 2. Запит:

date=01/01/99 Україна

За таким запитом будуть видані всі документи, що містять слово "Україна", і що мають дату 1 січня 1999 року.

Приклад 3. Запит:

дата:<01/02/99 Україна
или
дата:-01/02/99 Україна

За таким запитом будуть видані всі документи, що містять слово "Україна", і що мають дату не пізніше 1 лютого 1999 року.



Оператори пошуку по службових полях документа:

Оператор

Синоніми

Описання

з=

t=
заг=
title=

Слово, що вказане пiсля знаку рiвняння (або складна конструкцiя у дужках) буде шукатись у назвах документiв (попереду дужок знак рiвняння можна не друкувати). За запитом t=(море або сонце) буде знайдено документи, що мiстять в назвi слово "море" або слово "сонце", або обiдва слова одночасно.

кл=

kw=
клсл=
keywords=

Вказане після знака рівності слово (або складова конструкція в круглих дужках) будуть шукатися в полі META KEYWORDS документів (перед круглими дужками знак рівності можна опускати). За запитом kw(море та сонце) будуть знайдені документи, для яких автор Web-сторінки в ключових словах указав обидва слова: "море" та "сонце".

р=

a=
рис=
alt=

Вказане після знака рівності слово (або складова конструкція в круглих дужках) будуть шукатися в полях ALT (коментарі до картинок). За запитом alt=weather будуть знайдені документи, в яких є картинка з коментарем, що містить слово "weather".

сс=

L=
ссылка=
link=

Вказане після знака рівності ім'я интернет-серверу буде шукатися в посиланнях, що є в HTML-документах. Цей пошук ведеться тільки по посиланнях, де вказане повне ім'я сервера (шлях до конкретного файла нехтується). За запитом link=www.kharkiv.com будуть знайдені документи, в яких є посилання на документи з сервера www.kharkiv.com, в тому числі будуть знайдені й локальні посилання в межах самого www.kharkiv.com, але тільки в тому випадку, якщо в посиланні вказане повне ім'я сервера.

ком=

c=
к=
comment=

Вказане пiсля знаку рiвняння слово (або складова конструкцiя у дужках) буде шукатись у полях COMMENT (коментарi). За запитом с=(файли у мережі) будуть знайдені документи, в коментарях до котрих зустрiчаються обидва слова: "файл" та "мережа".

текст=

x=
т=
text=

Вказане після знаку рівності слово (або складова конструкція в круглих дужках) будуть шукатися тільки в звичайному тексті. За умовчанням слова запиту шукаються як в тексті, так і у всіх вказаних вище полях. Щоб шукати тільки по тексту, який Ви бачите в основному вікні програми перегляду (browser), користуйтесь цим оператором. За запитом text=(підсумки або коментарі) будуть знайдені документи, в яких будь-яке з вказаних слів зустрічається в межах основного тексту документа.

Інший, більш швидкий шлях вибору області пошуку -- перейти на сторінку ^ ПАРАМЕТРИ ЗАПИТУ та вибрати необхідні значення.

ДО ЗМІСТУ | ПОЧАТИ ПОШУК


д. РЕЗУЛЬТАТИ ПОШУКУ

Декілька слів про форму представлення результатів пошуку.

Загальна кількість результатів пошуку показується на початку сторінки.

Найбільш релевантні запиту відповіді показуються вгорі списку, з вказівкою кількості речень, відповідаючих запиту.

Крім посилання на знайдений документ (з вказівкою дати створення і кодування документа ) видається назва сторінки, дата створення файла і кодування документа. У тому випадку, якщо один і той же документ розташований на різних серверах, або поданий в різному кодуванні, буде показана тільки одна відповідь з декількома посиланнями.

Текстовий опис ресурсу настроюється зі сторінки ^ ПАРАМЕТРИ ЗАПИТУ. Можна вибрати коротку форму видачі результату, при якій буде показана тільки назва документа, середню форму -- при цьому показується 2-3 релевантних речення із знайденого документа і докладну форму -- текстовий фрагмент документа до 10 релевантних речень.

У другому і третьому випадках ключові слова запиту будуть підсвічені.

Після натисненні на посилання знайденого документа буде відкрите інше вікно. Якщо Ви хочете відкрити посилання в цьому ж вікні -- натисніть на іконку . Крім того, є можливість прямо зі сторінки результатів завантажити в новому вікні головну сторінку сервера, на якому розташований знайдений документ. Для цього натисніть іконку .

У тому випадку, якщо знайдений документ не доступний або істотно змінився з моменту індексації, можна використати "Реконструкцію тексту". У цьому випадку буде відкрите інше вікно із змістом сторінки.

^ ДО ЗМІСТУ | ПОЧАТИ ПОШУК




е. ПІДСВІТКА

Якщо ключові слова Вашого запиту зустрічаються не в основному тексті документа, а в будь-якому службовому полі, буде видана вказівка, до якого поля сторінки належить даний фрагмент тексту, одночасно з цим результати пошуку будуть підсвічені іншим кольором.

Для поля META KEYWORDS: Keywords:...

Для поля ALT: Малюнок:...

Для поля COMMENT: Коментар:...

Для поля A HREF: Посилання:...

Правило навпівжирного зображення ключових слів Вашого запиту діє і в цьому випадку.

^ ДО ЗМІСТУ | ПОЧАТИ ПОШУК

ж. ПОШУК В ЗНАЙДЕНОМУ

Ви можете уточнити результати з використанням параметра "Шукати в знайденому", який доступний з усіх сторінок результатів пошуку. Для цього необхідно відмітити check-box (поставити галочку) та ввести додаткові ключові слова. При цьому пошук буде проводитися по вже знайденому масиву результатів. У іншому випадку пошук буде проведено по всій базі.

Використаний сайт

http://meta.ua/ua/pages/help.asp






^ ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ WEB-МАЙСТРА


а. Як працює зі списком ресурсів (серверів)

Список ресурсів, що індексуються Метою, може включати як цілий сервер (наприклад, www.volia.com), так і частину серверу (наприклад, www.garazd.gorod.ua/~petro/). Останній, однак, буде існувати доки не буде доданий батьківський сервер цілком (www.ura.gorod.ua в попередньому прикладі). Батьківський сервер поглине дочірній ресурс і той стане його частиною, втративши самостійний статус.

Кожний самостійний ресурс (звичайно це сервер) періодично перевіряється на предмет появи нових документів, зміни або видалення старих. Нові документи додаються в базу, змінені віддаляються і додаються в новому вигляді. Документи, які не знайшлися на якому-небудь сервері з бази Мети відразу не віддаляються. Видалення відбувається в тому випадку, якщо документ не доступний на сервері при декількох оновленнях підряд. Таким чином, загалом, база Мети завжди містить деяку кількість видалених документів. Нам здається, що цей "історичний шлейф" не шкідливий, а інколи навіть і корисний. Враховуючи, що <МЕТА> дозволяє отримати реконструкцію будь-якого документу, який недоступний через Інтернет, Ви можете іноді отримати дані, які в оригіналі вже відсутні.

б. Що Вам варто робити

1. Додавати новий ресурс за допомогою сторінки ^ Додати URL, якщо: а) це сервер, і Ви підозрюєте, що він ще не відомий Меті; б) це частина сервера, і Ви підозріваєте, що на нього немає посилань з інших сторінок сервера ( "висячий" URL).

2. Повідомляти нам (по e-mail metamaster@meta-ukraine.com), якщо сервер змінив ім'я або остаточно припинив своє існування. В цьому випадку ми зможемо оперативніше видалити старі дані, чим це сталося б автоматично.

в. Чого Вам не треба робити

1. Писати обурені листи про те, що доданий вами ресурс не знаходиться Метою або ж видаються застарілі сторінки. <МЕТА> працює так швидко, як може, ми стараємося підняти продуктивність. Рано або пізно ваш ресурс з'явиться в індексі. Максимум, що вам варто зробити в даній ситуації -- додати адресу ресурсу ще раз (на всякий пожежний випадок), але не варто це робити постійно, пріоритет його більше від цього не стане.

2. Сповіщати нас, що у видачі зустрічаються сторінки, яких вже немає. не поспішає видаляти, але те, що зникло з Інтернету остаточно, буде рано або пізно видалене.

г. Як індексує документи

При перегляді змісту сервера для індексування обов'язково перевіряє файл ROBOTS.TXT. Так що Ви можете використати його, щоб обмежити "діяльність" Мети на своєму сервері.

-- повнотекстова пошукова система. Це означає, що вона індексує всі слова, які б побачила на екрані людина, проглядаючи конкретну сторінку вашого сервера. У результаті будь-яке слово з тексту Ваших документів може служити критерієм подальшого пошуку. Для документів HTML крім звичайного тексту індексується також зміст ряду полів. До них відносяться: назва документу (TITLE), ключові слова (META KEYWORDS), підписи до картинок (ALT), коментарі (COMMENT), посилання (А HREF).

Крім того, індексує й текстові файли (з розширенням TXT), на які знайде посилання.

д. Пошукова форма сервера <МЕТА>

Разом з Метою Ви можете надати користувачам Вашого сайту нові пошукові можливості:

пошук по своєму сайту

тематичний пошук

пошук по регіону

пошук по всьому українському інтернету

Як це зробити Ви можете подивитись тут.


Використаний сайт

http://meta.ua/ua/webmaster/webmast.asp





Список використаних сайтів




http://meta.ua/ua/pages/omen.asp

http://meta.ua/ua/pages/help.asp

http://meta.ua/ua/webmaster/webmast.asp

6. Висновки


META — український пошуковий портал в Інтернеті. Використовує пошукову систему власної розробки з українською, російською та англійською мовами пошуку. Зона пошуку — українські сайти та сайти, що стосуються України. Ще однією особливістю МЕТИ є те, що ця пошукова система здійснює пошук інформації не тільки по українських серверах, а й у всесвітніх серверах з українською тематикою.

На нашу думку, пошукова система «МЕТА» не погана, тому що:

- Потужна повнотекстова пошукова система, має оригінальну базу даних. Підтримує розвинену мову запитів, пошук за окремими полями документів. Посилання супроводжуються анотаціями. Зручний та швидкий перегляд результатів.

- Пошукова система "МЕТА" надає цілий ряд сервісних можливостей, які дозволяють вести більш прицільний пошук. Проте, пошукова система - тільки інструмент, і головний внесок в швидке отримання точних результатів робить користувач, коли формулює свій запит.


еще рефераты
Еще работы по разное