Реферат: Навчально-методичний комплекс для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напряму підготовки 0304 «Право» для студентів юридичного факультету



МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА І ПСИХОЛОГІЇ

Кафедра економічних та фінансово-правових дисциплін


вступ до маркетингу


НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС


для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

напряму підготовки 0304 «Право»


для студентів юридичного факультету

та факультету правового забезпечення підприємницької діяльності

та психології денної форми навчання


Київ – 2012

Кафедра економічних та фінансово-правових дисциплін

факультету правового забезпечення підприємницької діяльності та психології

Навчально-наукового інституту права і психології НАВС


^ Навчально-методичний комплекс

з курсу «Вступ до маркетингу»

для студентів юридичного факультету та

факультету правового забезпечення підприємницької діяльності

та психології ННІПП НАВС


Укладачі:

кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економічних та фінансово-правових дисциплін, Котирло О.О.

викладач кафедри економічних та фінансово-правових дисциплін Процюк Т. Б.


Рецензенти:

завідувач відділу проблем галузевого і територіального управління ННЦ «Інститут аграрної економіки» НААН України, доктор економічних наук, професор, академік НААН України Кропивко М.Ф.




директор навчально-наукового інституту права і психології Національної академії внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор О.Г.Колб



ЗМІСТ
вступ до 1

маркетингу 1

ЗМІСТ 3

1. Вступ 4

2. Робоча програма 6

2.1 Пояснювальна записка 6

2.2 Тематичний план 12

3. ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ і ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ 16

^ 4. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПІДГОТОВКИ РЕФЕРАТІВ З ДИСЦИПЛІНИ 40

4.1. Тематика рефератів з дисципліни 40

4.2. Рекомендації підготовки рефератів з дисципліни 42

^ 5. МЕТОДИКА оцінювання знань студентів з дисципліни 43

5.1 Попередній контроль знань студентів 43

5.2 Поточний контроль знань студентів та розрахунок рейтингової оцінки за змістовний модуль 43

^ Таблиця бальних коефіцієнтів 46

5.3 Підсумковий контроль та розрахунок рейтингової підсумкової оцінки 50

Підсумкова рейтингова оцінка за заліковий кредит (дисципліну) виставляється в журналі обліку успішності, у відомості обліку успішності та заліковій книжці за вище наведеною шкалою ECTS (літери, бали) та національною шкалою - «зараховано», «не зараховано». 52

6. Література 53

6.1 Основна література 53

6.3Нормативно-правові акти (www.zakon.rada.gov.ua) 54

6.4 Електронні джерела 55



1. Вступ
В процесі побудови незалежної демократичної правової держави та становлення ринкової економіки важливе значення має вдосконалення маркетингової діяльності та ефективне її правове регулювання.

Вивчення студентами основ фундаментальної економічної науки дасть їм змогу опанувати інші фундаментальні дисципліни, сформувати економічне мислення, потрібне для ефективної практичної діяльності в умовах становлення ринкової економіки в Україні. Передбачається вивчення актуальних питань маркетингової діяльності для конкретної галузі господарської, економічної та науково-дослідної діяльності з урахуванням особливостей майбутньої професійної діяльності випускників, а також сформувати економічне мислення, потрібне для ефективної практичної діяльності в умовах становлення ринкової економіки в Україні.

Дисципліна «Вступ до маркетингу» передбачає можливість розв’язання конкретних ситуаційних завдань, які дозволяють здійснити аналіз та управління маркетинговою діяльністю на підприємствах України та в світі в цілому.

Програма курсу «Вступ до маркетингу» для неекономічних спеціальностей вищих навчальних закладів має певну специфіку порівняно з програмою для економічних. Це зумовлено як особливістю професійної підготовки, так і кількістю годин, відведених на цю дисципліну.

Специфіка запропонованого курсу полягає в невеликій за обсягом кількості аудиторних годин, відведених на його викладання, і вивченні більшої його частини самостійно. Саме тому зміст дисципліни охоплює актуальні проблеми, характеристики основних ланок маркетингової діяльності, а також розкриває специфіку механізму її регулювання.

Вивчення студентами основ маркетингу дасть їм змогу опанувати інші фундаментальні дисципліни, сформувати економічне та правове мислення, потрібне для ефективної практичної діяльності в умовах становлення ринкової економіки в Україні.
^ 2. Робоча програма ^ 2.1 Пояснювальна записка
Навчальна дисципліна «Вступ до маркетингу» викладається на юридичному факультеті та на факультеті правового забезпечення підприємницької діяльності та психології ННІПП для студентів-правознавців 1-го курсу освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» в обсязі 72 години, відповідно до затверджених керівництвом університету навчальних, робочих та тематичних планів.

Предметом цієї навчальної дисципліни є основні економічні явища, процеси та показники, що характеризують маркетингове середовище, особливості маркетингової діяльності підприємства, причини, етапи і наслідки організації маркетингової діяльності. Важливість потреби правового регулювання відносин, що виникають в маркетинговій сфері, потребує розуміння глибоких закономірностей, здатності добре орієнтуватись у правових актах – тобто всього того, що необхідно сьогодні фахівцеві-юристу.

Метою цього навчального курсу є формування світогляду студентів – фахівців правового спрямування, здатних розв'язувати складні господарсько-правові проблеми розвитку елементів господарювання ринкового середовища, аналізувати основні економічні явища, процеси та показники, що характеризують маркетингове середовище, формувати індивідуальний підхід до процесів, що відбуваються на сучасному ринку.

Завдання навчальної дисципліни полягає у формуванні студентам-юристам знань про поняття, системи і ролі основних економічних явищ, процеси та показники, що характеризують маркетингове середовище, особливості маркетингової діяльності підприємства, причини, етапи і наслідки організації маркетингової діяльності, систему законодавства, яке регулює маркетингову діяльність і практику його застосування.

У результаті вивчення навчальної дисципліни «Вступ до маркетингу» бакалаври за напрямом підготовки «Право» мають вміти вирішувати професійні завдання з урахуванням вимог маркетингової діяльності на підприємствах та володіти такими основними професійними компетенціями з маркетингу:

у професійній діяльності:

вміння тлумачити положення маркетингової діяльності;

вільна орієнтація в системі законодавства України щодо регулювання маркетингової діяльності, у тому числі у міжнародно-правових актах у цій сфері;

розв’язання теоретичних і практичних завдань з маркетингової діяльності;

використання знань з маркетингу як підґрунтя для набуття досвіду в сфері регулювання економіки;

у науково-дослідній діяльності:

готовність застосовувати сучасні методи дослідження та аналізу обов’язкових економічних нормативів для підприємств;

здатність поставити завдання та організувати наукові дослідження з надання маркетингових послуг;

в організаційно-управлінській діяльності:

здатність та готовність до врахування положень нормативно-правових актів України щодо регулювання маркетингової діяльності при виконанні управлінських функцій;

здатність до використання маркетингової діяльності в індивідуальній практичній діяльності;

управління діями щодо запобігання виникненню суперечок у маркетинговій діяльності;

впровадження ефективного маркетингового регулювання та нагляду;

у консультаційній діяльності:

надання допомоги та консультації працівників з практичних питань маркетингової діяльності на підприємстві;

готовність застосовувати приклади та досвід інших підприємств, маркетологів у практичній діяльності.


у педагогічній діяльності:

розробка методичного забезпечення і проведення навчання та перевірки знань з питань маркетингу.

Обов'язковою умовою успішного засвоєння змісту основних положень дисципліни є вивчення базових нормативних актів та літературних джерел відповідно рекомендацій до кожного заняття.

Дисципліна «Вступ до маркетингу» складається з 2 змістових модулів. Кількість кредитів, відповідно до ЕСТS – 2. Загальна кількість годин становить 72. З них: лекцій всього - 8 години, а семінарських занять - 24 години. На семінарські заняття виносяться ті проблеми, що потребують найбільш глибокого осмислення та детального обговорення і відзначаються певною складністю. При викладенні матеріалу використовується активні методи навчання: наочний, програмований і проблемний.

Вивчення дисципліни рекомендується почати з ознайомлення з тематичним планом, який містить структуру курсу, з планами семінарських та практичних занять та завданнями для самостійної роботи. В результаті студент отримує уяву про завдання, що має виконати під час вивчення курсу «Вступ до маркетингу», а також методичні рекомендації для самостійного опрацювання матеріалу та підготовки до семінарських занять з метою засвоєння основних, сформульованих на основі останніх досягнень науки, теоретичних положень і новітнього законодавства України.

^ Лекційні заняття з дисципліни являють собою найбільш економічний спосіб передачі й засвоєння навчальної інформації, зокрема щодо розуміння найсуттєвіших чи проблемних питань теорії та чинного законодавства, вони проводяться з використанням мультимедійного проектора, що підвищує ефективність засвоєння матеріалу, робить його доступнішим, сприяє активізації студентів.

На семінарські заняття виносяться найбільш складні проблеми, які націлюють студентів на всебічне і дискусійне обговорення тем. При підготовці до семінарських занять студенти можуть скористатися консультацією науково-педагогічних працівників кафедри, які викладають дисципліну під час їх чергування на кафедрі, згідно з відповідним графіком. Крім того, ознайомитися з кафедральними дидактичними матеріалами та методичними розробками, а також з навчальною та науковою літературою, яка є в наявності в бібліотеці університету та інших бібліотеках м. Києва та України в цілому.

До кожної теми семінарського заняття наведено ряд ключових понять, які доречно законспектувати в окремому зошиті (або розділі робочого зошиту) у формі словника.

До кожної теми наведено проблемні та контрольні завдання, вирішення яких потребує засвоєння певних знань. Завдання не мають фіксованих відповідей, тому їх можна перевірити під час консультацій з викладачем. Після аналізу результатів контролю відбувається корекція навчання. Таким чином забезпечується індивідуальний підхід до навчального процесу.

^ Самостійна робота є індивідуальним видом роботи кожного студента над першоджерелами та навчальними посібниками і оцінюється лектором або викладачем за результатами виступів на семінарах, конференціях. Контроль за виконанням завдань на самостійну роботу викладачем здійснюється регулярно (під час опитування на семінарських заняттях, під час кожного рубіжного модульного контролю, у тому числі шляхом перевірки записів у робочих зошитах).

^ Теми рефератів та доповідей відображені для заволікання студентів до наукової роботи. Студент має право, керуючись списком рекомендованих тем рефератів, що містить навчально-методичний комплекс, обрати одну з них та, після узгодження її з викладачем, підготувати один реферат протягом всього періоду вивчення дисципліни.

Індивідуальна робота проводиться зі студентами з метою виявлення рівня їх підготовки, проблемних питань у навчанні та засвоєнні матеріалу, а також з метою виправлення незадовільних оцінок, отриманих під час семінарських. Також студентам пропонується виконати індивідуальну творчу роботу, що закріпить їх теоретичні знання.

^ Модульнорейтинговий контроль. Кожний студент, відповідно до програми курсу, після завершення вивчення кожного модуля зобов’язаний здати модульний контроль (в письмовій формі) і отримати певні бали. Підсумковий рейтинговий бал за дисципліну визначається в кінці курсу і служить основою для визначення підсумкової оцінки за дисципліну та отримання заліку.

В результаті вивчення дисципліни випускник факультету повинен:

Знати:

сутність і зміст маркетингу;

предмет, метод, принципи, функції маркетингу;

суть економічних явищ та процесів маркетингового середовища;

процеси розробки нового товару;

особливості цінової політики підприємства;

чинники, що впливають на вибір споживача;

заходи просування товарів на ринку;

специфіку маркетингової комунікаційної політики;

взаємозв’язок товарної, цінової та збутової маркетингових політик.

Уміти:

дати тлумачення особливостей становлення і розвитку соціально-економічних процесів в умовах сучасної ринкової трансформації економіки України та значення при цьому маркетингових стратегій;

орієнтуватись в проблемах розвитку ринкових відносин, становлення нових господарських форм за умов зміни структури форм власності;

приймати практичні рішення щодо ефективного застосування набутих знань при виконанні своїх професійних обов’язків;

аналізувати та пояснювати економічні явища й процеси, що відбуваються в маркетинговому середовищі підприємства.

Отже, плануючи навчальний курс з дисципліни «Вступ до маркетингу» ставилося за мету формування нової генерації фахівців правового спрямування, здатних розв'язувати складні господарсько-правові проблеми розвитку елементів господарювання ринкового середовища. Це призведе до становлення України як високорозвинутої, цивілізованої держави з високим рівнем життя, та забезпечить її партнерство в Європі та у світі загалом.



Курс

Характеристика дисципліни

Кількість залікових кредитів, відповідних ЕСТS: 2

Змістових модулів: 2

Загальна кількість годин: 72


Рік підготовки: 1-й

Семестр: 2

Лекції: 8 год.

Семінарські заняття: 24 год.

Самостійна робота: 32 год.

Індивідуальна робота – 4 год.

Поточний контроль:2 модульні контрольні роботи

Вид підсумкового контролю: залік
^ 2.2 Тематичний план
з дисципліни «Вступ до маркетингу» для студентів 1-курсу денної форми навчання юридичного факультету та факультету правового забезпечення підприємницької діяльності та психології ННІПП НАВС















































№ з/п

Номер змістового модуля

і назва тем

Всього годин

Всього годин з викладачем

З них:




Лекцій

Семінарських занять

Практичних занять

Модульний контроль

Індивідуальна робота

Самостійна робота




^ Змістовий модуль 1. Поняття про маркетинг




1

Тема 1. Поняття про маркетинг. Комплекс маркетингу.

16

8

2

6

-

-

2

6




2

Тема 2. Управління та контроль за маркетинговою діяльністю підприємства.

18

8

2

6

-

-

-

10




3

Модульний контроль

2

2

 



-

2

-

-




^ Всього по змістовому модулю

36

18

4

12

-

2

2

16




^ Змістовий модуль 2. Складові елементи комплексу маркетингу




4

Тема 3. Маркетингова товарна та цінова політика підприємства.

18

8

2

6

-

-

2

8




5

Тема 4. Маркетингова збутова та комунікаційна політика підприємства.

16

8



6

 -

-

-

8










6

Модульний контроль

2

2

 






2

-

-










^ Всього по змістовому модулю

36

18

4

12

-

2

2

16




 

^ Всього годин по дисципліні

72

36

8

24

-

4

4

32







^ Форма контролю: залік































































































^ 2.3 Зміст навчальної дисципліни


Змістовий модуль 1 «ПОНЯТТЯ ПРО МАРКЕТИНГ»


Тема 1. Поняття про маркетинг. Комплекс маркетингу

Сутність та визначення поняття «маркетинг». Історичні віхи формування теорії маркетингу. Складові теорії маркетингу. Концепція удосконалення виробництва. Концепція удосконалення товару. Концепція інтенсифікації комерційних зусиль. Комплекс маркетингу. Концепція соціально-етичного маркетингу. Принципи маркетингу.

Дослідження ринку. Сегментація ринку та позиціонування товару. Фактори, що впливають на поведінку споживача. Психологічні фактори. Особистісні фактори. Фактори соціокультурного впливу. Фактори ситуаційного впливу.

Вплив комплексу маркетингу. Промисловий маркетинг. Місткість ринку. Частка ринку. Прогнозування попиту. Кон’юнктура ринку. Види товарної кон’юнктури. Дослідження кон’юнктури. Маркетингові можливості фірми.

Сегмент ринку. Принципи сегментації споживчого ринку. Принципи сегментації промислового ринку. Стратегії охоплення ринку. Масовий маркетинг. Цільовий маркетинг. Диференційований маркетинг. Вибір сегментів. Позиціонування товару.


Тема 2. управління та контроль за маркетинговою діяльністю підприємства

Маркетингове середовище підприємства. Мікросередовище. Складові мікросередовища: постачальники, маркетингові посередники. Клієнтурні ринки, конкуренти, контактні аудиторії. Макросередовище. Фактори, що впливають на макросередовище.

Маркетингова інформаційна система. Система МІС. Маркетингове дослідження. Види маркетингової інформації. Збирання первинних даних. Методи дослідження. Принцип формування вибірки. Знаряддя дослідження. Спосіб зв’язку з аудиторією. «Польові» дослідження.


Змістовий модуль 2 «складові елементи комплексу маркетингу»


Тема 3. МАРКЕТИНГОВА Товарна та цінова політика підприємства

Товар. Класифікація товару. Класифікація товарів широкого вжитку. Класифікація товарів промислового призначення. Асортиментна політика. Характеристики товарного асортименту. Фактори впливу на асортиментну політику.

Розробка нового товару. Причини невдач нових товарів. Етапи розробки нового товару. Життєвий цикл товарів. Етапи ЖЦТ. Якість товару. Сертифікація. Конкурентоспроможність.

Товарний знак. Функції товарного знаку. Стратегії використання товарних марок. Упаковка. Функції упаковки. Штрихове кодування товарів.

Ціна. Цілі ціноутворення. Оцінка витрат. Цінові стратегії. Цінова дискримінація. Ціни встановлені за географічним принципом. Моделі ціноутворення. Аналіз беззбиткової роботи. Пристосування ціни. Знижки на ціни.


Тема 4. МАРКЕТИнгова Збутова та комунікаційна політика підприємства

Канали розподілу (збуту) товарів. Функції каналів збуту. Довжина каналу збуту. Ширина каналу збуту. Вертикальні маркетингові системи. Горизонтальні маркетингові системи. Багатоканальні маркетингові системи. Вибір каналу. Фактори впливу на вибір каналу. Форми організації оптової та роздрібної торгівлі.

Система маркетингових комунікацій (СМК). Реклама. Персональний продаж. Стимулювання збуту. Цілі комунікативної політики. Характеристики складових СМК. Фактори, що визначають структуру СМК.

Планування рекламної діяльності. Характеристики засобів розповсюдження реклами. Заходи паблік рілешнз. Персональний продаж. Етапи процесу персонального продажу. Стимулювання збуту. Заходи стимулювання збуту.
^ 3. ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ і ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Змістовий модуль 1. поняття про маркетинг

Тема 1. Поняття про маркетинг. комплекс маркетингу

Семінарські заняття – 6 год.

Самостійна робота – 6 год.

Питання для обговорення на 1 семінарському занятті:

Сутність та розвиток маркетингу.

Концепції маркетингу.

Принципи маркетингу.

Комплекс маркетингу.




Питання для обговорення на 2 семінарському занятті:

Аналіз ринкових можливостей підприємства.

Сегментація ринку.

Позиціонування товару.




Питання для обговорення на 3 семінарському занятті:

Розв’язування індивідуальних ситуаційних завдань.


Вправа 1.

Згідно із сучасною концепцію маркетингу придбання товару споживачем здійснюється для задоволення певної потреби й отримання вигоди від використання товару. За допомогою ієрархії потреб Маслоу проаналізуйте, які види потреб намагаються задовольнити виробники такої продукції:

а) аспірин «Байєр»;

б) засіб для підкрохмалювання;

в) газета;

г) зволожувальний крем;

д) річне навчання за програмою «Магістр права»;

е) цукерки «Вечірній Київ».


Вправа 2.

У малого виробничого підприємства «Черевичок» за останні півроку значно скоротилися обсяги збуту. Підприємство спеціалізується на виробництві взуття. За браком досвіду керівництво підприємства не має чітко розробленої маркетингової програми, а найголовніше – не визначилось із вибором цільового сегмента.

Допоможіть керівництву підприємства провести сегментацію ринку взуття за найпоширенішими ознаками.


^ 2. Індивідуальне навчально-дослідне завдання

Коротко охарактеризуйте товар (згідно Вашого варіанту, Додаток А), наведіть його особливості та необхідність, значення для споживачів, його технічні та фізіологічні властивості.

Проаналізуйте ринок Вашого товару (згідно Вашого варіанту). Визначте місце Вашого підприємства за допомогою матриці Бостонської консалтингової групи та здійсніть SWOT-аналіз.

Можливості

Загрози







^ Сильні сторони (переваги)

Слабкі сторони (недоліки)









3. Здійсніть позиціонування та сегментування Вашого товару (згідно Вашого варіанту) за найпоширенішими ознаками.


^ Перелік ключових понять теми:

Маркетинг, Концепція удосконалення виробництва, Концепція удосконалення товару, Концепція інтенсифікації комерційних зусиль, Концепція маркетингу, Концепція соціально-етичного маркетингу, Цінності, Потреби, Побажання (запити), Попит, Вартість, Задоволення від товару, Ринок, Позиціонування, Сегментація, Комплекс маркетингу, Товар, Ціна, Просування товару (маркетингові комунікації), Збут товару, Місткість ринку, Кон’юнктура ринку, Прогнозування, Масовий маркетинг, Цільовий маркетинг, Диференційований маркетинг.


Теми рефератів і доповідей:

Сутність маркетингу та його роль у ринковій економіці.

Маркетинг як філософія ведення бізнесу.

Концепції маркетингу.

Принципи маркетингової діяльності.

Модель маркетингової діяльності.

Комплекс маркетингу.


Питання для самоконтролю:

Поясніть сутність терміну «маркетинг».

Яке з відомих визначень маркетингу Вам найбільш подобається і чому?

Чим пояснюється підвищення ролі маркетингу в сучасних умовах?

З яким науками найбільш пов’язана теорія маркетингу?

Проаналізуйте походження маркетингу.

Оцініть головні особливості товарної концепції маркетингу.

Охарактеризуйте збутову концепцію маркетингу.

Охарактеризуйте сутність потреб. Наведіть їх класифікації.

У чому полягає сутність цінностей? Які існують їх класифікації?

У чому полягає сутність товару? Яким чином його класифікують у маркетингу?

Наведіть та проаналізуйте головні особливості та класифікацію послуг.

У чому полягає і чим визначається вартість та цінність товару?

Що визначає особливість задоволення споживачів?

Охарактеризуйте обмін та визначте його особливості в маркетингу.

Оцініть головні особливості побажань, як зовнішню форму прояви потреб?

У чому полягає сутність ринку? Які існують його види?

Сегментування ринку та його ознаки.

Проаналізуйте сутність позиціювання продукції і підприємства на ринку.

Оцініть головні особливості елементів «товар» і «ціна», як складових комплексу маркетингу.


Завдання для самостійної роботи:

Завдання 1. Охарактеризуйте сутність потреб за А. Маслоу.


Завдання 2. Зобразіть схематично ознаки, за якими можна сегментувати ринок.


Завдання 3.Згідно із сучасною концепцією маркетингу придбання товару споживачем здійснюється для задоволення певної потреби й отримання вигоди від використання товару. За допомогою ієрархії потреб Маслоу проаналізуйте, які потреби намагаються задовольнити виробники наступної продукції (згідно Вашого варіанту, Додаток А):


Завдання 4. Дайте характеристику принципів маркетингу.


Завдання 5. Обґрунтуйте, які складові включає в себе комплекс маркетингу (система marketing-mix):


Завдання 6.Опишіть фактори, які враховують при виборі стратегії охоплення:


Тестові завдання до теми «Поняття про маркетинг. Комплекс маркетингу»

1. Маркетинг як нова філософія бізнесу — це насамперед:

певна концепція;

спосіб мислення;

різноманітні види діяльності фахівців;

усі наведені відповіді правильні.

^ 2. Підприємці домаркетингового періоду концентрували увагу переважно на розв’язанні проблем:

виробничого характеру;

пов’язаних зі збутом виробів;

закупівлі сировини, комплектуючих;

максимізації прибутків будь-яким способом.

^ 3. Концепція маркетингу виникла:

в Японії, ще в XVII ст.;

США, наприкінці ХІХ — на початку ХХ ст.;

європейських країнах, у XVIIІ ст.;

поступово, еволюційно, і тому важко встановити дату.

4 Без забезпечення якого процесу маркетингова діяльність фірми втрачає для неї будь-який сенс:

виявлення потреб;

пошук нових способів задоволення традиційних потреб;

обмін;

створення потреб.

^ 5. Маркетингова діяльність фірми полягає:

у виявленні й задоволенні потреб і запитів клієнтів, пошуку нових способів задоволення їхніх запитів;

створенні раніше невідомих клієнтурі потреб та їх задоволенні;

діях, спрямованих на освоєння нових ринків, активізацію потенційних можливостей обміну;

відповіді п. 1—3 доповнюють одна одну.

^ 6. З чого випливає категорія потреб людини?

З того, що людина існує сама по собі як істота;

з того, що людина є частиною суспільної системи;

з того, що людина контактує з навколишнім середовищем;

відповіді п. 1—3 доповнюють одна одну.

^ 7. Основна відмінність попиту від потреби полягає в тому, що:

попит забезпечений купівельною спроможністю;

попит є конкретнішим поняттям, а потреба — переважно абстрактна;

попит реалізується на ринку;

попит, порівняно з потребою, є суб’єктивним.

8. Товар — це:

усе, що може задовольнити потреби людини;

усе, що пропонується на ринку;

усе, запропоноване на ринку з метою привертання уваги, придбання, використання, споживання;

усе, що наділене хоча б одним видом корисності.

^ 9. Яке із завдань не можна назвати маркетинговим?

Удосконалення системи і методів збуту;

реалізація маркетингової політики цін;

підвищення продуктивності праці на фірмі і результативності роботи апарату управління;

аналіз маркетингової діяльності.

^ 10. Мета системи маркетингу:

досягнення максимуму споживання товарів;

якнайповніше задоволення потреб споживачів;

поліпшення якості життя суспільства;

відповіді п. 1—3 правильні.

11 Концепція маркетингу — це:

система зв’язків виробника і споживача товару;

наукова система надання послуг;

одержання суб’єктами маркетингу взаємної вигоди;

відповіді п. 1—3 доповнюють одна одну.

12. «4П» у контексті маркетингової діяльності фірми означає:

спосіб шифрування певного переліку маркетингових робіт на фірмі;

скорочені назви відомих стратегій маркетингу в англійській термінології;

класифікацію операцій маркетингу за певною ознакою;

поділ регіональних ринків, що мають відмінності маркетингового характеру.


Тема 2. ^ УПРАВЛІННЯ ТА КОНТРОЛЬ ЗА МАРКЕТИНГОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА

Семінарські заняття – 6 год.

Самостійна робота – 10 год.

Питання для обговорення на 1 семінарському занятті:

Маркетингове середовище.

Система маркетингових досліджень, їх організація.

Дослідження поведінки покупців на споживчому ринку.

Моделювання купівельної поведінки організацій-споживача.




Питання для обговорення на 2 семінарському занятті:

Управління маркетингом підприємства.

Контроль маркетингової діяльності.

Ревізія маркетингової діяльності підприємства.




Питання для обговорення на 3 семінарському занятті:

Розв’язування індивідуальних ситуаційних завдань.


Індивідуальне навчально-дослідне завдання


Працюючи на ринку організацій-споживачів, підприємство має врахувати особливості роботи на ньому. Сформулюйте основні відмінності між споживчим ринком і ринком організацій-споживачів. При відповіді дотримуйтеся запропонованої таблиці:

№ п/п

Основні відмінності

Споживчий ринок

^ Ринок організацій

1

Споживачі







2

Концентрація споживачів







3

Розміри ринку







4

Потреби споживачів







5

Характер попиту







6

Можливе придбання







7

Прийняття рішення про придбання








^ Перелік ключових понять теми:

Маркетингове середовище, Мікрофактори, що впливають на маркетингове середовище, Макрофактори, що впливають на маркетингове середовище, Маркетингові дослідження, Постачальники, Конкуренти, Посередники, Маркетингова інформаційна система, Первинна маркетингова інформація, Вторинна маркетингова інформація, Методи дослідження, Промисловий маркетинг, Вибірка, Анкета, Ринок споживача

Теми рефератів і доповідей:

Сутність та зміст маркетингового середовища.

Маркетингова інформаційна система.

Процес маркетингових досліджень.

Процедура зібрання та обробки маркетингової інформації.

Типи маркетингового контролю.

Ревізія маркетингу.

Організація служб маркетингу.

Комплексне дослідження ринку.

Дослідження поведінки покупців на споживчому ринку.

Ринкові можливості підприємства.

Використання SWOT-аналізу в маркетинговій діяльності.

Сегментування та позиціонування на ринку.


Питання для самоконтролю:

Поясніть сутність поняття «маркетингові дослідження».

Охарактеризуйте види маркетингових досліджень.

Розкрийте сутність основних етапів алгоритму процесу маркетингових досліджень.

Назвіть основні види та джерела маркетингової інформації.

В чому переваги методу збору первинної інформації?

Охарактеризуйте сутність маркетингових інформаційних систем.

Обґрунтуйте визначення місткості ринку.

Які фактори слід ураховувати при визначенні кон’юнктури ринку?

Прогнозування збуту.

Аналіз конкурентного середовища.

Аналіз конкурентів підприємства.

В чому полягає сутність факторів зовнішнього впливу на поведінку споживачів?

Чим обумовлено процес прийняття рішень про купівлю?

За якими критеріями відбувається оцінка іміджу підприємства?


Завдання для самостійної роботи:

Завдання 1. Зобразіть у таблиці фактори, що впливають на мікросередовище та макросередовище підприємства:


Завдання 2. Зобразіть схематично етапи маркетингового дослідження.


Завдання 3. Обґрунтуйте зміст «кабінетні» дослідження та «польові» дослідження.


Завдання 4. Складіть план збирання первинної інформації.


Завдання 5. Обґрунтуйте методи опитування.


Завдання 6. Зобразіть схему процесу прийняття рішення про покупку кінцевим споживачем.


Завдання 7. Розробіть процес прийняття рішення про закупівлю товарів організацією-споживачем.


Тестові завдання до теми «УПРАВЛІННЯ ТА КОНТРОЛЬ ЗА МАРКЕТИНГОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ»


^ 1. Маркетингове середовище фірми — це:

сукупність суб’єктів і сил, що діють у межах і за межами фірми;

атмосфера ділової активності, що оточує фірму та впливає на результативність її дій;

наслідок діяльності фірми на цільових ринках;

відповіді п. 1 і 3 доповнюють одна одну

^ 2. Складовими маркетингового середовища фірми є:

макросередовище в його різноваріантних виявах;

мікросередовище і засоби нейтралізації його негативного впливу;

макро- і мікросередовище;

різноманітні інструменти впливу на це середовище.

^ 3. Мікромаркетингове середовище фірми — це:

ті сили мікромаркетингового середовища, вплив яких ледь відчутний;

середовище, яке формується під впливом макромаркетингового середовища та є цілком залежним від нього;

суб’єкти, які мають безпосередні стосунки з фірмою та впливають на реалізацію її можливостей на ринку;

субстанція, яка існує незалежно від макромаркетингового середовища, але суттєво впливає на остаточний результат діяльності.

^ 4. Маркетингова інформаційна система — це:

організаційно-технічна система збирання, систематизації та оброблення інформації;

система, спрямована на забезпечення процесу прийняття рішень у маркетинговій програмі;

система, що діє в комплексному та безперервному варіантах;

відповіді п. 1—3 є правильними й доповнюють одна одну.


^ 5. Вторинну інформацію можна одержати з таких джерел:

періодичні видання та спеціальна література;

статистичні щорічники, звіти фірм;

дані власних соціологічних досліджень;

усі відповіді, крім п. 3, є правильними.

^ 6. Первинну інформацію не можна здобути опрацюванням:

спеціальної періодики;

звітів торгових агентів;

звітів фірм-конкурентів;

усі варіанти відповідей є правильними.

^ 7. Вивчення поведінки покупців безпосередньо у крамниці доцільніше здійснювати:

візуальним спостереженням безпосередньо в торговому залі або з допомогою прихованих теле- та відеокамер, щоб не бентежити відвідувачів;

опитуванням відвідувачів;

методом телефонічного інтерв’ю;

опитуванням продавців.

^ 8. Візуальне спостереження має такі характерні особливості:

його не можуть замінити інші види досліджень;

воно фіксує поведінку покупців аж до найменших дрібниць (емоції, жести, міміка тощо);

воно потребує великих витрат часу і є надто дорогим;

усі відповіді є правильними.

^ 9. Анкетування має такі переваги перед інтерв’ю:

витрачається менше часу на опитування, оскіль
еще рефераты
Еще работы по разное