Реферат: Наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 10 червня 2008 року n 447 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України



Про затвердження Інструкції про виплату грошового забезпечення особам рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту
Наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи
від 10 червня 2008 року N 447

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
7 липня 2008 р. за N 612/15303

Із змінами і доповненнями, внесеними
 наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій
 та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи
 від 26 травня 2009 року N 362

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2007 року N 1294 "Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу" та з метою визначення порядку та умов виплати грошового забезпечення особам рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Інструкцію про виплату грошового забезпечення особам рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, що додається.

2. До упорядкування додаткових видів грошового забезпечення виплати додаткових видів грошового забезпечення, передбачені пунктами 4.9 - 4.11, 4.13 - 4.15 та пунктом 6.1 (крім щомісячних виплат особам рядового і начальницького складу льотного та наземного складу авіації, плаваючого складу, а також тим, які виконують водолазні роботи), здійснювати в обсязі до 50 відсотків установленого згідно із зазначеною Інструкцією розміру.

3. Перерахунок грошового забезпечення особам рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту здійснити з 1 січня 2008 року.

4. Департаменту економіки і фінансів у встановленому порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

 

Міністр 

В. Шандра 



 


ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи
від 10 червня 2008 р. N 447

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
7 липня 2008 р. за N 612/15303 


^ Інструкція
про виплату грошового забезпечення особам рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту I. Загальні положення
1.1. Інструкція про виплату грошового забезпечення особам рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту (далі - Інструкція) визначає порядок та умови виплати грошового забезпечення особам рядового і начальницького складу, які проходять службу в органах і підрозділах цивільного захисту Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Ця Інструкція розроблена відповідно до Законів України "Про правові засади цивільного захисту", "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", постанов Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2007 року N 1294 "Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу", від 21 липня 2005 року N 629 "Про затвердження Положення про порядок проходження служби особами рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту", від 22 грудня 1995 року N 1037 "Про надбавки до посадових окладів працівників, зайнятих на шифрувальній роботі", від 15 червня 1994 року N 414 "Про види, розміри і порядок надання компенсації громадянам у зв'язку з роботою, яка передбачає доступ до державної таємниці". 

1.2. Грошове забезпечення осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту (далі - особи рядового і начальницького складу) визначається залежно від посади, спеціального звання, кваліфікації, наукового ступеня, вченого звання, тривалості та умов служби.

1.3. До грошового забезпечення осіб рядового і начальницького складу належать: посадовий оклад, оклад за спеціальним званням, щомісячні (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премії) та одноразові додаткові види грошового забезпечення.

1.4. Грошове забезпечення виплачується в межах асигнувань, визначених у кошторисі органу управління (підрозділу) на грошове забезпечення особового складу.

Грошове забезпечення виплачується особам рядового і начальницького складу, які:

займають посади (посади осіб рядового і начальницького складу, передбачені штатами) в органах і підрозділах цивільного захисту (центрального апарату спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту, територіальних органів управління, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, Державної авіаційної пошуково-рятувальної служби, урядового органу державного нагляду у сфері цивільного захисту, навчальних закладів, науково-дослідних та інших установ, підрозділів забезпечення спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту) (далі - органи управління (підрозділи));

перебувають у розпорядженні відповідних начальників органів управління (підрозділів) МНС (далі - розпорядження);

навчаються у навчальних закладах МНС.

1.5. Підставами для виплати грошового забезпечення є наказ начальника органу управління (підрозділу) по особовому складу органів управління (підрозділів) про призначення на штатну посаду, яка входить у його номенклатуру, наказ керівника навчального закладу про зарахування на навчання, наказ про зарахування в розпорядження відповідного начальника органу управління (підрозділу) та встановлення відповідних окладів, надбавок, доплат тощо.

Проекти зазначених наказів по особовому складу органів управління (підрозділів) готуються підрозділами кадрового забезпечення та погоджуються з відповідними фінансовими і юридичними підрозділами.

1.6. Грошове забезпечення виплачується особам рядового і начальницького складу за місцем їх постійної служби.

Виплата грошового забезпечення не за місцем постійної служби здійснюється особам рядового і начальницького складу, які перебувають у навчальних закладах МНС, на навчальних зборах та на курсах перепідготовки, удосконалення і підвищення кваліфікації кадрів.

При направленні осіб рядового і начальницького складу на навчальні збори і на курси перепідготовки, удосконалення й підвищення кваліфікації кадрів на термін до трьох місяців виплата грошового забезпечення провадиться кожного місяця за місцем постійної служби.

1.7. Виплата особам рядового і начальницького складу грошового забезпечення провадиться один раз за поточний місяць у період з 20 до 25 числа.

У той же термін виплачується грошове забезпечення за перерахунками у зв'язку з присвоєнням чергового спеціального звання, призначенням на іншу посаду, зміною розміру відсоткової надбавки за вислугу років тощо.

1.8. Виплата грошового забезпечення раніше встановленого терміну допускається лише у випадках:

вибуття осіб рядового і начальницького складу у відпустки або переміщенні по службі - за поточний і наступний місяці, але не раніше ніж за три дні до вибуття у відпустку або до нового місця служби, не враховуючи вихідних і святкових днів;

вибуття осіб рядового і начальницького складу у службові відрядження - за поточний місяць, якщо вони на день виплати грошового забезпечення за поточний місяць не можуть прибути до місця служби, але не раніше ніж за день до вибуття у відрядження, не враховуючи вихідних і святкових днів.

При переведеннях по службі, пов'язаних із переїздом до іншого населеного пункту, у тому числі й при вибутті у навчальні заклади, із звільненням з посади, грошове забезпечення за попереднім місцем служби виплачується по день прибуття до нового місця служби, зазначений у приписі відповідного начальника.

Видача авансів у рахунок грошового забезпечення не допускається.

1.9. При виплаті грошового забезпечення за неповний місяць розмір виплати за кожний календарний день перебування на службі визначається шляхом поділу суми грошового забезпечення, належного за повний місяць, на кількість календарних днів у місяці, за який здійснюється виплата.

Якщо в період, за який виплачується грошове забезпечення, за правилами, викладеними в цьому пункті, особа рядового чи начальницького складу набуває права на отримання первинної чи чергової надбавки за вислугу років, а також інших додаткових видів грошового забезпечення, то за час з дня виникнення цього права грошове забезпечення виплачується з урахуванням згаданих змін.

1.10. Грошове забезпечення, виплачене за правилами і нормами, які діяли в момент виплати, поверненню не підлягає, якщо право на нього повністю або частково особами рядового і начальницького складу надалі втрачене.

Виплачене грошове забезпечення стягується на підставі наказу начальника органу управління (підрозділу) лише у випадку, якщо особа одержала грошове забезпечення у зв'язку з переведенням по службі (пункт 1.8 Інструкції), а переведення не відбулося.

1.11. Особам начальницького складу, які займаються педагогічною роботою на умовах погодинної оплати, оплата провадиться за діючими ставками в межах дозволених обсягів педагогічної роботи.

1.12. Грошове забезпечення особам рядового і начальницького складу за час перебування їх у відпустці по догляду за дитиною не виплачується. Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами оплачується згідно з чинним законодавством.

1.13. Грошове забезпечення, що належить особі рядового і начальницького складу і своєчасно не виплачене йому або виплачене у меншому, ніж належно, розмірі, виплачується (здійснюється доплата різниці) за весь період, протягом якого особа рядового і начальницького складу мала право на нього, але не більше ніж за три роки, що передували зверненню за одержанням грошового забезпечення.

1.14. Заяви і скарги осіб рядового і начальницького складу щодо грошового забезпечення беруться на облік і розглядаються в установленому чинним законодавством України порядку.

1.15. Пункт 1.15 виключено

(згідно з наказом Міністерства України з питань
 надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків
Чорнобильської катастрофи від 26.05.2009 р. N 362,
у зв'язку з цим пункти 1.16 та 1.17
 вважати відповідно пунктами 1.15 та 1.16)

1.15. Особам рядового і начальницького складу, прикомандированим (відрядженим) у встановленому законодавством порядку до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та інших установ (далі - державні органи, установи і організації) із залишенням на службі, грошове забезпечення виплачується в державних органах у розмірах і порядку, що встановлюються законодавством України, за рахунок коштів державних органів, установ і організацій, до яких вони прикомандировані (відряджені).

За період виконання особами рядового і начальницького складу повноважень народного депутата України або депутатських повноважень за відповідними виборними посадами на постійній основі грошове забезпечення не виплачується.

Якщо особи рядового і начальницького складу до дня вибуття з органу управління (підрозділу) не отримали належного їм грошового забезпечення за поточний місяць, то органи управління (підрозділи) виплачують їм грошове забезпечення до дня прикомандирування (відрядження) до державного органу включно з урахуванням часу, необхідного для проїзду до нового місця служби, визначеного в наказі начальника органу управління (підрозділу), де проходила службу особа.

1.16. Роз'яснення підпорядкованим органам управління (підрозділам) МНС з питань грошового забезпечення осіб рядового і начальницького складу надаються Департаментом економіки і фінансів відповідно до чинного законодавства України.
^ II. Посадові оклади осіб рядового і начальницького складу
2.1. Посадові оклади особам рядового і начальницького складу виплачуються за займаними посадами в розмірах, передбачених у штаті (штатному розписі) органу управління (підрозділу).

Особам рядового і начальницького складу, призначеним на посади, за якими встановлені посадові оклади від мінімуму до максимуму, конкретні розміри посадових окладів встановлюються або змінюються (підвищуються або знижуються) у межах зазначених розмірів наказом начальника органу управління (підрозділу) (начальнику органу управління (підрозділу) - наказом його безпосереднього начальника) залежно від складності, обсягу, досвіду роботи і ставлення до виконання службових обов'язків.

При цьому особам рядового і начальницького складу, які одержували за раніше займаними посадами оклади у розмірах, передбачених у межах окладів від мінімуму до максимуму, призначеним на однойменні чи рівні (з однаковими окладами) або вищі посади, посадові оклади за новими посадами встановлюються на загальних підставах, але не менше окладів, які їм виплачувалися за попередніми посадами.

2.2. У разі призначення осіб рядового і начальницького складу на посади оклади за цими посадами виплачуються з дня, з якого вони приступили до виконання обов'язків за посадою, але не раніше дня підписання наказу про призначення.

Призначення здійснюється наказами по особовому складу, що видаються посадовими особами, яким Міністром МНС надане право призначення осіб рядового і начальницького складу на посади. Дата, коли особа рядового і начальницького складу стала до виконання обов'язків за посадою, зазначається у наказі начальника органу управління (підрозділу).

2.3. Особам рядового та молодшого начальницького складу з дня присвоєння спеціального звання осіб середнього, старшого і вищого начальницького складу, в тому числі після закінчення навчальних закладів екстерном, крім окладів за спеціальними званнями осіб середнього, старшого і вищого начальницького складу, виплачуються:

особам, які на день присвоєння спеціального звання займають посади середнього, старшого та вищого начальницького складу, - посадові оклади, встановлені за цими посадами для осіб середнього, старшого та вищого начальницького складу;

особам, які на день присвоєння спеціальних звань середнього, старшого та вищого начальницького складу займають посади рядового та молодшого начальницького складу, - мінімальний посадовий оклад, передбачений за первинною посадою середнього начальницького складу - "інспектор", а з дня вступу до виконання обов'язків за посадою середнього, старшого та вищого начальницького складу, але не раніше дня підписання наказу про призначення, - оклад за цією посадою (з урахуванням пунктів 9.2, 12.1-12.3 і 12.6 цієї Інструкції).

Якщо до надходження наказу про присвоєння спеціального звання середнього, старшого і вищого начальницького складу грошове забезпечення за поточний місяць особі рядового і начальницького складу виплачене, то за період з дня присвоєння звання виплачується відповідна різниця у грошовому забезпеченні.

2.4. За особами рядового і начальницького складу з числа осіб, віднесених до першої або другої категорії, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС - і осіб, віднесених до третьої категорії, призначених у зв'язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів на посади з меншими посадовими окладами, на новій посаді зберігаються протягом одного року посадові оклади за попередньою посадою відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".
^ III. Оклади за спеціальним званням
3.1. Особам рядового і начальницького складу, які обіймають штатні посади в органах управління (підрозділах), виплачуються оклади за персонально присвоєними їм спеціальними званнями рядового і начальницького складу.

Виплата окладів за спеціальними званнями рядового і начальницького складу провадиться з дня підписання наказу про присвоєння відповідного спеціального звання.

3.2. Особам рядового і начальницького складу, які звільнені зі служби за віком, за станом здоров'я чи у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів без права на пенсію, поряд із виплатою одноразової допомоги зберігається виплата окладу за спеціальним званням протягом одного року з дня звільнення у порядку, визначеному розділом XVII цієї Інструкції.
^ IV. Надбавки і доплати
4.1. Виплата надбавки за вислугу років

4.1.1. Особам рядового і начальницького складу виплачується відсоткова надбавка за вислугу років до посадових окладів та окладів за персонально присвоєними спеціальними званнями у розмірах:

від 1 до 2 років 

- 5 відсотків; 

від 2 до 5 років 

- 10 відсотків; 

від 5 до 10 років 

- 20 відсотків; 

від 10 до 15 років 

- 25 відсотків; 

від 15 до 20 років 

- 30 відсотків; 

від 20 до 25 років 

- 35 відсотків; 

25 років і більше 

- 40 відсотків. 



4.1.2. До вислуги років особам рядового і начальницького складу для виплати їм надбавки за вислугу років зараховуються в календарному обчисленні періоди:

військової служби;

служби в органах внутрішніх справ, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції, Державній кримінально-виконавчій службі України на посадах начальницького і рядового складу з дня призначення на відповідну посаду;

роботи (служби) в органах державної влади, органах місцевого самоврядування або сформованих ними органах, на підприємствах, в установах, організаціях і у вищих навчальних закладах із залишенням на військовій службі, службі в органах внутрішніх справ, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі України;

виконання депутатських повноважень із залишенням на військовій службі, службі в органах внутрішніх справ, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі України;

перебування під вартою та час відбуття покарання в місцях позбавлення волі військовослужбовцями, особами рядового і начальницького складу, притягнутими до кримінальної відповідальності, безпідставно репресованими та згодом реабілітованими;

роботи в судових органах та органах прокуратури осіб, які працювали на посадах суддів, прокурорів, слідчих і перебувають на військовій службі або службі в органах і військових формуваннях Служби безпеки України, службі в органах внутрішніх справ, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі України на посадах офіцерського та начальницького складу;

військової служба у збройних силах, органах внутрішніх справ, органах державної безпеки СРСР, держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав та інших військових формуваннях, створених законодавчими органами цих держав, Об'єднаних Збройних Силах Співдружності Незалежних Держав. Вислуга років (у тому числі на пільгових умовах) у цьому випадку обчислюється в порядку, встановленому законодавством СРСР, держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав, на території яких військовослужбовці, особи рядового і начальницького складу проходили військову службу, службу в органах внутрішніх справ, органах державної безпеки, якщо інше не встановлено відповідними міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України;

перебування на посадах службовців у підрозділах професійної (невоєнізованої) пожежної охорони, які в подальшому були переведені в категорію посад, що заміщуються рядовим і начальницьким складом за переліком посад і на умовах, які визначаються Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

4.1.3. До вислуги років особам рядового і начальницького складу для виплати їм надбавки за вислугу років зараховуються в пільговому обчисленні періоди:

4.1.3.1. За два місяці - місяць служби на посадах льотного складу; на посадах, служба яких пов'язана з виконанням стрибків з парашутом і які входять у склад екіпажів пошуково-рятувальних літаків, вертольотів) за умови виконання норм нальоту, встановлених Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи для зарахування вислуги років на пенсію на пільгових умовах.

4.1.3.2. За півтора місяця - місяць служби особам рядового і начальницького складу, які проходять службу в підрозділах, служба в яких пов'язана з виконанням стрибків з парашутом.

При обчисленні вислуги років особам рядового і начальницького складу, служба яких пов'язана з виконанням стрибків з парашутом, враховуються періоди служби за умови виконання річних норм стрибків з парашутом, встановлених Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи для зарахування вислуги років на пенсію на пільгових умовах.

4.1.3.3. За півтора місяця - місяць служби на посадах, де виконання обов'язків пов'язано з роботами зі знешкодження вибухонебезпечних предметів, у період виконання робіт, перелік яких визначається Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

4.1.3.4. За півтора місяця - місяць служби на посадах водолазів.

4.1.4. Якщо особа рядового і начальницького складу перебувала на льотній роботі (проходила службу на посадах у підрозділах, служба в яких пов'язана з виконанням стрибків з парашутом) неповний календарний рік, то норма нальоту годин (стрибків з парашутом) для зарахування цього періоду до вислуги років у пільговому обчисленні визначається пропорційно до часу фактичного перебування на льотній роботі (на посадах у підрозділах, служба в яких пов'язана з виконанням стрибків з парашутом).

4.1.5. Особам рядового і начальницького складу, які отримали тяжкі травми під час здійснення польотів на літаках, вертольотах чи стрибків з парашутом, служба на відповідних посадах у календарному році, в якому отримана травма, зараховується до вислуги років у пільговому обчисленні. Підставою для пільгового обчислення вислуги років у зазначених випадках є довідка Центральної лікарсько-експертної комісії.

У разі перенавчання осіб рядового і начальницького складу льотного складу на нову льотну спеціальність чи на нові для них типи літаків, вертольотів перший календарний рік перенавчання зараховується при обчисленні вислуги років за два роки.

4.1.6. Особам рядового і начальницького складу, що займають посади, за якими вислуга років для виплати відсоткової надбавки за вислугу років обчислюється у пільговому порядку, періоди служби протягом року зараховуються до вислуги років у календарному обчисленні. Після закінчення календарного року вислуга років особам рядового і начальницького складу, за наявності відповідної підстави для обчислення її у пільговому порядку, перераховується з урахуванням пільгового обчислення служби в минулому році й оголошується наказом начальника органу управління (підрозділу), для начальників органів управління (підрозділів) - наказом МНС. Вислуга років зазначених осіб рядового і начальницького складу у випадках призначення їх до кінця року на посади, за якими пільгове обчислення вислуги років не встановлено, або звільнення зі служби чи направлення на навчання без збереження посад за місцем служби перераховується безпосередньо після настання таких випадків і оголошується наказом відповідних начальників.

Якщо виявиться, що з урахуванням пільгового обчислення вислуги років відсоткова надбавка за окремі місяці року підлягає виплаті особі рядового і начальницького складу у більшому розмірі, ніж вона фактично виплачувалась, то йому виплачується відповідна різниця.

4.1.7. Вислуга років особам рядового і начальницького складу для виплати відсоткової надбавки визначається на підставі їх особових справ, витягів із наказів про залучення до виконання відповідних робіт, актів виконання робіт та інших документів, що підтверджують проходження служби.

4.1.8. Періоди служби, які підлягають зарахуванню у вислугу років згідно з підпунктами 4.1.3 - 4.1.6 цієї Інструкції в пільговому порядку, обчислюються з того дня, з якого особа рядового і начальницького складу стала до виконання обов'язків за посадою, але не раніше дня підписання наказу про призначення, і до дня звільнення з посади включно з урахуванням часу перебування в установленій відпустці, на лікуванні, у службовому відрядженні та на навчанні за спеціальністю - у випадках збереження посад за місцем служби.

4.1.9. Визначення періодів служби для виплати надбавки за вислугу років рядовому і начальницькому складу здійснюється комісіями МНС України, а також головних управлінь (управлінь) МНС в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, навчальних і науково-дослідних закладів та інших підрозділів центрального підпорядкування.

4.1.10. У випадку зменшення вислуги років, у зв'язку з введенням в дію цієї Інструкції, перерахунок вислуги років в бік зменшення не проводиться.

4.1.11. Виплата надбавки за вислугу років особам рядового і начальницького складу здійснюється на підставі висновків про вислугу років, які складаються відповідною комісією органу управління (підрозділу), в якому особа рядового і начальницького складу проходить службу.

4.2. Виплата надбавки за виконання особливо важливих завдань

4.2.1. Особам рядового і начальницького складу за виконання особливо важливих завдань під час проходження служби виплачується надбавка за виконання особливо важливих завдань у розмірі до 50 відсотків посадового окладу з урахуванням окладу за спеціальне звання та надбавки за вислугу років.

Особам рядового і начальницького складу, які безпосередньо розробляють, проводять експертизу проектів нормативно-правових актів, які передбачено положеннями про відповідні структурні підрозділи; виконують спеціальні завдання, пов'язані з антитерористичною діяльністю, виплачується надбавка за виконання особливо важливих завдань у розмірі до 100 відсотків посадового окладу з урахуванням окладу за спеціальне звання та надбавки за вислугу років.

4.2.2. Розмір надбавки встановлюється наказом керівника органу управління (підрозділу) на початку року із зазначенням конкретного розміру кожній особі рядового і начальницького складу залежно від якості, складності, обсягу та важливості виконуваних завдань з урахуванням асигнувань на грошове забезпечення на поточний рік.

Розмір зазначеної надбавки зменшується або надбавка скасовується у разі несвоєчасного, неякісного виконання завдань, що оформляється відповідними наказами керівника органу управління (підрозділу) із зазначенням причини зменшення розміру або скасування надбавки.

4.2.3. Виплата зазначеної надбавки за минулий місяць здійснюється одночасно з виплатою грошового забезпечення за поточний місяць.

4.3. Порядок виплати надбавки за знання та використання іноземної мови

4.3.1. Особам рядового і начальницького складу, призначеним на посади, на яких передбачено обов'язкове знання та використання іноземних мов, що визначається їх посадовими інструкціями, виплачується надбавка у відсотках до посадового окладу:

за знання однієї європейської мови - 10 відсотків;

однієї східної, угро-фінської або африканської мови - 15 відсотків;

двох і більше мов - 25 відсотків посадового окладу.

Виплата надбавки здійснюється з дня, з якого особи рядового і начальницького складу приступили до виконання обов'язків за посадою, яка передбачає обов'язкове знання та використання іноземних мов, що визначається їх посадовими інструкціями, але не раніше дня підписання наказу про призначення їх на зазначену посаду та за умови володіння іноземною мовою на рівні, не нижчому мінімального стандартизованого мовного рівня.

Порядок вивчення іноземних мов (мовної підготовки) та визначення рівня володіння іноземними мовами осіб рядового і начальницького складу визначається наказами МНС.

Перелік посад, за якими передбачена виплата надбавки за знання та використання іноземної мови, визначається наказом МНС.

4.3.2. Надбавка за знання та використання у службовій діяльності іноземної мови виплачується:

особам рядового і начальницького складу, які обіймають посади, пов'язані з необхідністю знання та використання іноземних мов у службовій діяльності, та вперше отримали (підтвердили) певний рівень володіння іноземною мовою, - із дня видання наказу про виплату надбавки;

особам рядового і начальницького складу, призначеним на посади, пов'язані з необхідністю знання та використання іноземних мов у службовій діяльності, які мають необхідний рівень володіння іноземними мовами, - із дня, з якого вони приступили до виконання обов'язків за посадою, але не раніше дня видання наказу про призначення.

4.3.3. Особам рядового і начальницького складу, які отримують надбавку за знання і використання іноземної мови та допущені до тимчасового виконання обов'язків за посадами, за якими виплата цієї надбавки не встановлена, за період тимчасового виконання обов'язків за цими посадами надбавка не виплачується.

4.4. Порядок виплати доплати за науковий ступінь

4.4.1. Особам рядового і начальницького складу виплачується доплата за науковий ступінь кандидата або доктора наук з відповідної спеціальності, якщо їхня діяльність за профілем відповідає науковому ступеню у таких розмірах від посадового окладу:

4.4.1.1. Особам начальницького складу центрального апарату та територіальних органів управління МНС:

за науковий ступінь доктора наук - у розмірі 10 відсотків;

за науковий ступінь кандидата наук - у розмірі 5 відсотків.

4.4.1.2. Особам начальницького складу, що проходять службу в інших підрозділах (крім зазначених у підпункті 4.4.1.1 цієї Інструкції):

за науковий ступінь доктора наук - у розмірі 25 відсотків;

за науковий ступінь кандидата наук - у розмірі 15 відсотків.

4.4.2. Відповідність наукового ступеня профілю службової діяльності особи начальницького складу на займаній посаді визначається керівником, якому надано право призначення цих осіб на посади.

4.4.3. У разі наявності у особи начальницького складу двох наукових ступенів доплата виплачується за одним (вищим) науковим ступенем.

4.4.4. Доплата за науковий ступінь особі начальницького складу встановлюється на підставі наказу по особовому складу.

4.4.5. Особам начальницького складу, які до дня призначення на посаду мали науковий ступінь, вказана доплата встановлюється з дня, з якого вони приступили до виконання обов'язків за посадою, профіль діяльності за якою відповідає науковому ступеню, але не раніше дня підписання наказу про призначення.

4.4.6. Особам начальницького складу, які займають посади, що за профілем діяльності відповідають науковому ступеню, і яким присуджено науковий ступінь у період виконання обов'язків за цими посадами, у тому числі вперше, зазначена доплата встановлюється на підставі рішення спеціалізованої вченої ради про присудження наукового ступеня кандидата або доктора наук з дня прийняття президією Вищої атестаційної комісії рішення про видачу диплома кандидата або доктора наук.

4.4.7. Виплата особам начальницького складу, зазначеним у підпункті 4.4.1 цієї Інструкції, доплати за науковий ступінь припиняються із дня, наступного за днем звільнення з посади, або вступу до тимчасового виконання обов'язків за посадами, профіль діяльності за якими не відповідає науковому ступеню.

4.5. Виплата доплати за вчене звання

4.5.1. Доплата за вчене звання виплачується особам начальницького складу, які займають посади, пов'язані з педагогічною або науковою діяльністю, і мають вчене звання:

доцента (старшого наукового співробітника) - 25 відсотків посадового окладу;

професора - 33 відсотки посадового окладу.

Відповідність вченого звання профілю діяльності особи начальницького складу на займаній посаді визначається керівником, якому надано право призначення цих осіб на посади.

4.5.2. У разі наявності у особи начальницького складу двох або більше вчених звань доплата встановлюється за одним (вищим) званням.

4.5.3. Доплата за вчене звання особам начальницького складу встановлюється на підставі наказу по особовому складу.

4.5.4. Особам начальницького складу, які до дня призначення на посаду мали вчене звання, вказана доплата виплачується з дня призначення на посаду, пов'язану з педагогічною або науковою діяльністю.

4.5.5. Особам начальницького складу, які займають посади, що пов'язані з педагогічною або науковою діяльністю, і яким присвоєно вчене звання у період виконання обов'язків за цими посадами, у тому числі вперше, зазначена доплата встановлюється:

а) на підставі рішення атестаційної колегії про присвоєння вченого звання доцента або професора з дня підписання відповідного наказу Міністерства освіти і науки України;

б) на підставі рішення вченої (науково-технічної) ради вищого навчального закладу або наукової установи про присвоєння вченого звання старшого наукового співробітника з дня прийняття Вищою атестаційною комісією відповідного рішення.

4.5.6. Виплата особам начальницького складу, зазначеним у підпункті 4.5.1 Інструкції, доплати за вчене звання припиняється із дня, наступного за днем звільнення з посади, або вступу до тимчасового виконання обов'язків за посадами, що не пов'язані з педагогічною або науковою діяльністю.

4.6. Виплата надбавки за спортивні звання

4.6.1. Особам рядового і начальницького складу, які мають спортивні звання, виплачується надбавка до посадових окладів у таких розмірах на місяць:

за спортивні звання "Заслужений тренер", "Заслужений майстер спорту" - 20 відсотків від посадового окладу;

за спортивне звання "Майстер спорту міжнародного класу" - 15 відсотків від посадового окладу;

за спортивне звання "Майстер спорту" - 10 відсотків від посадового окладу.

4.6.2. Надбавка за спортивне звання виплачується зазначеним особам рядового і начальницького складу, якщо вони є чи були членами національної збірної команди України або були членами національних збірних команд СРСР, країн СНД та Балтії не менше ніж один рік і їх діяльність відповідає за профілем спортивним званням.

Відповідність спортивного звання профілю діяльності особи начальницького складу на займаній посаді визначається керівником, якому надано право призначення цих осіб на посади.

4.6.3. У разі наявності двох або більше спортивних звань надбавка до посадового окладу виплачується за одним (вищим) спортивним званням.

4.6.4. Надбавка за спортивне звання виплачується особам рядового і начальницького складу на підставі наказу начальника органу управління (підрозділу) про виплату зазначеної надбавки з дня, з якого вони стали до виконання обов'язків за посадами, але не раніше дня видання наказу про призначення, і припиняється з дня, наступного за днем звільнення з посади, чи вступу у тимчасове виконання обов'язків за посадою, за якою виплата надбавки не встановлена.

Підставами для видання наказу є:

довідка Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту, відповідних органів державного управління з фізичної культури і спорту СРСР, держав СНД та Балтії про термін перебування осіб рядового і начальницького складу членами національної збірної команди України, СРСР, країн СНД та Балтії;

засвідчена копія посвідчення про наявність спортивного звання.

У разі відсутності вищенаведених документів надбавка випл
еще рефераты
Еще работы по разное