Реферат: Фінансовий ринок


Фінансовий ринок

Фінансовий ринок – це система економіко-правових відносин на тих ринках, де проявляється попит і пропозиція на різні фінансові активи, це сукупність всіх фінансових активів країни, які знаходяться в постійному русі, розподілі і перерозподілі, що змінюються під впливом співвідношення попиту і пропозиції з боку різних суб’єктів економіки.

Навчальна дисципліна “Фінансовий ринок” є однією з нормативних дисциплін у підготовці навчальними закладами України фахівців з економічних спеціальностей. При її вивченні студенти оволодівають знаннями щодо особливостей перерозподілу фінансових ресурсів, закономірностей і тенденцій розвитку фінансових відносин, механізму фінансових потоків в економіці.

Враховуючи це, можна зробити висновок, що без знання та постійного дослідження механізмів, особливостей функціонування фінансового ринку неможливий розвиток економічної науки та розбудова ринкової економіки.

Вивченню та розв’язанню цих проблем і покликана сприяти робоча програма навчальної дисципліни “Фінансовий ринок”, призначена для підготовки бакалаврів за спеціальностями “Фінанси” та “Оподаткування”.

^ Мета та завдання навчальної дисципліни. Метою вивчення дисципліни є формування у студентів теоретичних та практичних знань з основ функціонування та розвитку фінансового ринку як підсистеми фінансових відносин, а також щодо значення кожної з його складових у становленні і розвитку економіки країни, ролі фінансових інструментів у формуванні фінансових ресурсів країни, механізму організації обігу фінансових активів на відповідному сегменті ринку.

Завданням дисципліни є вивчення суті та значення фінансового рикну у сфері економічних відносин; взаємозв’язків між джерелами формування фінансових ресурсів та їх використанням; функціонування фінансових інструментів, суті фінансового посередництва, особливостей обігу різних видів фінансових інструментів; форм і методів регулювання фінансового ринку.

^ Предмет вивчення навчальної дисципліни. Предметом дисципліни є система економічних відносин, які виникають між учасниками фінансового ринку (населенням, суб’єктами господарювання, органами державної влади, фінансовими посередниками та інститутами інфраструктури ринку) у процесі купівлі-продажу фінансових активів, надання різних видів фінансових послуг та здійснення різноманітних фінансових операцій.

^ Місце в структурно-логічній схемі напряму підготовки. Дана дисципліна є нормативною та вивчається студентами після вивчення таких базових дисциплін, як “Фінанси”, “Гроші та кредит”, та “Державне регулювання економіки”. У свою чергу навчальна дисципліна “Фінансовий ринок” є базою для вивчення дисциплін “Ринок фінансових послуг” і “Міжнародні фінанси”. Крім того навчальна дисципліна “Фінансовий ринок” тісно пов’язана з іншими навчальними дисциплінами, такими як “Міжнародна економіка”, “Фінанси підприємств”, “Страхування”, “Фінансова діяльність суб’єктів господарювання”, “Міжнародні розрахунки і валютні операції”, “Банківські операції”, “Фондовий ринок і цінні папери”.

^ У результаті вивчення дисципліни студенти повинні вміти: на основі статистичних даних та офіційних звітів аналізувати та оцінювати діяльність професійних учасників ринку, зокрема, і досліджувати стан окремих структурних сегментів фінансового ринку в цілому; робити відповідні обґрунтовані висновки і прогнози за результатами проведеного аналізу; розробити аргументовані пропозиції щодо розвитку фінансового ринку України та його інтеграції у світовий фінансовий простір.

^ Після вивчення дисципліни студенти повинні знати: суть поняття фінансовий ринок, його структуру та основних учасників; законодавчі акти та нормативні документи з питань регулювання діяльності суб’єктів фінансового ринку; основні фінансові операції, що здійснюються та фінансові послуги, що надаються на грошовому ринку і ринку позик, валютному ринку, ринку облігацій, пайових цінних паперів і похідних фінансових інструментів; механізми обслуговування діяльності основних суб’єктів ринку інститутами інфраструктури (фондовими біржами, учасниками Національної депозитарної системи); основні форми регулювання фінансового ринку.

Викладання дисципліни передбачає проведення лекцій і семінарських занять. Певна частина програмного матеріалу повинна бути засвоєна студентами в процесі самостійної роботи, виконання тестових та науково-пошукових завдань.


^ Структура навчальної дисципліни

“Фінансовий ринок” на ІІ семестр 2010-2011 н.р.

для груп ДФ-44, ДФ-45, ФП-46 (ФЕФ)


Укладач: викладач Грубляк О.М.

^ Назва модуля, змістового модуля, тем та їх змісту

всього

Розподіл навчальної роботи (години)

Оцінка видів навчальної діяльності за змістовими модулями (бали)

^ Підсумкова оцінка видів навчальної діяльності за модулями (бали)

лекційні

Семінарські заняття (годин)

Самостійна робота (годин)

Індивідуальна робота, ІНДЗ

Скорочення

^ Модуль I. Поточний контроль

Змістовий модуль 1. Суть, учасники фінансового ринку та особливості регулювання їх діяльності

Тема 1. Фінансовий ринок: сутність, функції та роль в економіці

10

2

2

6







4

16

Тема 2. Регулювання фінансового ринку

8

-

8







Тема 3. Фінансові посередники

10

2

2

6







4

Тема 4. Процентні ставки та їх структура

10

2

2

6




1

4

Тема 5. Ризик і ціна капіталу

6

2

4




1

Тема 6. Ринок облігацій як складова ринку капіталів

8

2

2

4







4

^ Разом за змістовий модуль 1

52

10

8

34




2




16

^ Змістовий модуль 2. Організація діяльності на різних сегментах фінансового ринку

Тема 7. Ринок пайових цінних паперів

10

2

2

6







4

24

Тема 8. Ринок похідних фінансових інструментів

8

2

2

4







4

Тема 9. Грошовий ринок і ринок банківських позик

12

2

2

8







4

Тема 10. Валютний ринок

8

2

2

4







4

Тема 11. Фондова біржа і біржові операції

12

2

2

8







4

Тема 12. Фундаментальний і технічний аналіз

6

2

4







4

^ Письмова контрольна робота




5

Разом за змістовий модуль 2

56

10

12

34










29

Разом за модуль І

45

^ Модуль II. Індивідуальна та самостійна робота

10

Заохочувальний бал. (За активність та відвідування занять)

5

Екзамен

40

Загальна кількість годин, балів

108

20

20

68




2




100


^ Зміст навчальної дисципліни “Фінансовий ринок” за темами


Змістовий модуль 1. Суть, учасники фінансового ринку та особливості регулювання їх діяльності
^ Тема 1. Фінансовий ринок: сутність, функції та роль в економіці

Предмет дисципліни “Фінансовий ринок”. Передумови виникнення, роль та функції фінансового ринку. Рух фінансових потоків в економіці та його забезпечення. Перетворення заощаджень в інвестиції.

Склад учасників (суб’єктів) фінансового ринку. Класифікація учасників фінансового ринку: за формою (домашні господарства, господарюючі суб’єкти, держава, органи місцевого самоврядування); за функціями (емітенти, інвестори, інституційні інвестори, фінансові посередники, інститути інфраструктури ринку). Система взаємодії суб’єктів фінансового ринку.

Поняття структуризації та сегментації фінансового ринку. Загальна структуризація фінансового ринку (за основною групою фінансових активів).

Фінансові активи, їх класифікація та властивості.


^ Тема 2. Регулювання фінансового ринку


Основні завдання державного регулювання ринку фінансових послуг.

Органи державного регулювання фінансового ринку в Україні. Верховна Рада України. Кабінет Міністрів України. Міністерство фінансів України. Фонд державного майна України. Антимонопольний комітет України.

Національний банк України як орган регулювання фінансового ринку.

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг як орган регулювання діяльності страхових компаній, недержавних пенсійних фондів, довірчих товариств, кредитних спілок, ломбардів, факторингових і лізингових компаній, інших учасників ринків фінансових послуг.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку як орган регулювання ринку цінних паперів.

Саморегулівні організації на фінансовому ринку. Вимоги до саморегулівних організацій та делегування їм функцій регулювання на ринку фінансових послуг.

^ Тема 3. Фінансові посередники


Поняття фінансового посередництва. Роль та функції фінансових посередників. Основні переваги фінансового посередництва. Класифікація фінансових посередників.

Банківська система. Спеціалізовані та універсальні банки. Основні банківські операції на фінансовому ринку.

Небанківські фінансово-кредитні інститути. Кредитні спілки. Ломбарди. Факторингові компанії. Лізингові компанії.

Контрактні фінансові інститути. Інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди). Компанії з управління активами. Фінансові компанії. Пенсійні фонди. Страхові компанії.

^ Тема 4. Процентні ставки та їх структура

Процентні ставки, їх види. Номінальна та реальна процентні ставки. Структура процентних ставок.

Підходи до визначення процентних ставок.

Вплив політики Національного банку України на формування процентних ставок.

Компаундинг і дисконтування за схемами простих і складних відсотків. Банківський компаундинг та дисконтування.

Визначення основних параметрів ануїтету: розміру платежу, нарощеної і теперішньої суми.

^ Тема 5. Ризик і ціна капіталу

Ризик, його сутність та види. Розвиток теорій ризику.

Поняття та класифікація фінансових ризиків. Методи оцінки ризику на фінансовому ринку. Методи управління фінансовими ризиками.

Завдання і принципи ціноутворення на фінансовому ринку. Види та функції цін. Методи ціноутворення. Специфіка ціноутворення на фінансовому ринку.

Вартість капіталу та методи її оцінювання.


^ Тема 6. Ринок облігацій як складова ринку капіталів


Ринок капіталів як частина фінансового ринку. Значення ринку для процесу накопичення капіталу. Особливості функціонування ринку капіталів, його структура та функції. Основні учасники ринку капіталів.

Сутність облігації як цінного паперу. Цілі випуску облігацій. Реквізити облігацій. Права і обов’язки емітента та власника облігацій. Класифікація облігацій. Корпоративні, державні та муніципальні облігації.

Визначення вартості облігацій та доходів від їх обігу.

Особливості функціонування й розвитку ринку облігацій в Україні.


^ Змістовий модуль 2. Організація діяльності на різних сегментах фінансового ринку


Тема 7. Ринок пайових цінних паперів


Сутність акції як цінного паперу. Мета випуску акцій. Реквізити акцій. Емісія, реєстрація, розміщення та обіг акцій. Анулювання, консолідація та дроблення акцій. Права і обов’язки емітента та власника акцій. Класифікація акцій.

Методи формування пакетів акцій та оцінювання акцій.

Методика розрахунку курсу акцій.

Сутність інвестиційних сертифікатів як видів пайових цінних паперів.

Сутність дивідендів і дивідендної політики. Фактори, що визначають дивідендну політику. Види дивідендних виплат.

Особливості функціонування й розвитку ринку акцій в Україні.


^ Тема 8. Ринок похідних фінансових інструментів


Причини появи та розвитку ринку похідних фінансових інструментів. Хеджування. Види похідних цінних паперів, їх особливості.

Форвардні контракти та їх особливості. Форвардна маржа. Ціна форвардного контракту.

Ф’ючерсні контракти, їх особливості. Роль розрахункової палати біржі. Ф’ючерсна ціна. Базис рівноваги.

Опціони та їх особливості. Нерівномірний розподіл ризику між продавцем і покупцем опціону. Американський та європейський опціони. Опціон на купівлю та продаж фінансового активу. Ціна опціону – страйкова ціна та премія.

Контракти своп. Процентні та валютні свопи. Банківський ринок своп, його особливості.

Американські депозитарні розписки. Варанти.


^ Тема 9. Грошовий ринок і ринок банківських позик


Розміщення капіталу в банківських установах. Безстрокові і термінові вклади (депозити). Ощадні вклади. Основні інструменти грошового ринку та операції з ними. Вексель, його види, банківські операції з векселями.

Державні фінансові інститути на грошовому ринку. Діяльність Національного банку України та Державного казначейства України. Операції з державними інструментами грошового ринку: депозитними сертифікатами НБУ та казначейськими векселями.

Взаємозв’язок грошово-кредитної та бюджетної політики держави.

Банківський кредит, його види. Грошова позика та її форми.

Споживчий кредит. Особливості операцій з платіжними картками. Позики на здобуття освіти. Пільгові державні позики на будівництво та придбання житла. Іпотечний кредит. Інвестиційний кредит. Позики під боргові зобов’язання суб’єктів господарювання.

Факторинг. Учасники та механізм здійснення факторингових операцій. Види факторингу. Основні переваги та недоліки факторингу.

Лізинг. Учасники та механізм здійснення лізингових операцій. Види лізингу. Основні переваги та недоліки лізингу.


^ Тема 10. Валютний ринок


Поняття і структура валютного ринку, його учасники. Валюта і валютний курс.

Види операцій з валютою. Поняття закритої та відкритої (довгої та короткої) валютної позиції. Конверсійні операції на валютному ринку. Ринок операцій спот. Розрахунок крос-курсів валют. Валютні форварди, ф’ючерси, опціони та свопи.

Суть, значення та основні форми міжнародних розрахунків. Акредитив, інкасо, їх особливості та види. Банківський переказ. Авансові платежі. Розрахунки за відкритим рахунком.

Валютний дилінг у банках. Міжбанківський валютний ринок в Україні.

Валютна політика центрального банку. Особливості валютного регулювання і курсової політики Національного банку України.

^ Тема 11. Фондова біржа та біржові операції

Історія створення бірж у західних країнах. Розвиток фондових бірж в Україні.

Основи організації та роботи фондової біржі. Внутрішні документи: статут і правила фондової біржі. Органи управління фондовою біржею. Учасники торгів на фондовій біржі: брокери, дилери, спеціалісти, маклери, реєстратори.

Біржовий бюлетень, його значення для організації торгівлі. Встановлення ціни (курсу) на цінні папери.

Лістинг, основні вимоги та умови здійснення операцій на фондовій біржі.

Види біржових наказів (заявок). Особливості виконання наказів. Механізм здійснення біржових операцій.

Біржові (фондові) індекси, їх значення. Зарубіжні та українські фондові індекси: Dow Jones, Standart and Poors, Індекс ПФТС.

Позабіржова торгівля цінними паперами. Особливості функціонування торговельно-інформаційних систем, система лістингу та механізм здійснення операцій.

Національна депозитарна система України, її роль, функції, структура та учасники: депозитарії (Національний депозитарій України, Міжрегіональний фондовий союз), зберігачі і незалежні реєстратори.


^ Тема 12. Фундаментальний і технічний аналіз


Сутність та завдання фундаментального аналізу корпоративних прав.

Складові фундаментального аналізу корпоративних прав: аналіз надійності, аналіз прибутковості.

Сутність та завдання технічного аналізу корпоративних прав. Основні методи технічного аналізу: традиційний графічний метод, метод середньої плинної, метод “моментів”, згладжування і екстраполяція динамічних рядів.

Мета та принципи формування портфеля цінних паперів. Прибуток у контексті управління портфелем цінних паперів. Управління портфельним ризиком.


Список рекомендованої літератури


Основна література


Про акціонерні товариства: Закон України від 17.09.2008 № 514-VI.

Про банки і банківську діяльність: Закон України від 07.12.2000 № 2121-III (зі змінами).

Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні: Закон України від 30.10.1996 № 448/96-ВР (зі змінами).

Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди): Закон України від 15.03.2001 № 2299-III (зі змінами).

Про іпотеку: Закон України від 05.06.2003 № 898-IV (зі змінами).

Про кредитні спілки: Закон України від 20.12.2001 № 2908-III (зі змінами).

Про Національний банк України: Закон України від 20.05.1999 № 679-XIV (зі змінами).

Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні: Закон України від 10.12.1997 № 710/97-ВР (зі змінами).

Про недержавне пенсійне забезпечення: Закон України від 09.07.2003 № 1057-IV (зі змінами).

Про обіг векселів в Україні: Закон України від 5.04.2001 № 2374-III (зі змінами).

Про страхування: Закон України від 7.03.1996 № 85/96-ВР (зі змінами).

Про фінансовий лізинг: Закон України від 16.12.1997 № 723/97-ВР (зі змінами).

Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг: Закон України від 12.07.2001 № 2664-III (зі змінами).

Про цінні папери та фондовий ринок: Закон України від 23.02.2006 № 3480-IV (зі змінами).

Про додаткові заходи щодо вдосконалення діяльності Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку: Указ Президента України від 25.09.2002 № 861 (зі змінами).

Про затвердження Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України: Указ Президента України від 04.04.2003 № 292 (зі змінами).

Про довірчі товариства: Декрет Кабінету Міністрів України від 17.03.1993 № 23-93 (зі змінами).

Про систему валютного регулювання і валютного контролю: Декрет Кабінету Міністрів України від 19.02.1993 № 15-93 (зі змінами).

Про затвердження Положення про вимоги до стандартної (типової) форми деривативів: Постанова Кабінету Міністрів України від 19.04.1999 № 632.

Про затвердження Положення про надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла: Постанова Кабінету Міністрів України від 29.05.2001 № 584 (зі змінами).

Про затвердження Порядку застосування векселів Державного казначейства: Постанова Кабінету Міністрів України від 27.06.1996 № 689 (зі змінами).

Про затвердження Порядку надання цільових пільгових державних кредитів для здобуття вищої освіти: Постанова Кабінету Міністрів України від 16.06.2003 № 916.

Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі: Постанова Кабінету Міністрів України від 05.10.1998 № 1597 (зі змінами).

Про затвердження Положення про порядок здійснення банками операцій з векселями в національній валюті на території України: Постанова Правління Національного банку України від 16.12.2002 № 508 (зі змінами).

Про затвердження Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами: Постанова Правління Національного банку України від 03.12.2003 № 516 (зі змінами).

Про затвердження Положення про процентну політику Національного банку України: Постанова Правління Національного банку України від 18.08.2004 № 389 (зі змінами).

Про затвердження Правил випуску та обігу валютних деривативів: Постанова Правління Національного банку України від 07.07.1997 № 216 (зі змінами).

Про затвердження основних засад грошово-кредитної політики на 2009 рік: Рішення Ради Національного банку України від 15.09.2008 № 14.

Про затвердження Положення про порядок надання фінансових послуг ломбардами: Розпорядження ДКРРФП від 26.04.2005 № 3981 (зі змінами).

Про затвердження Положення про організаційно оформлені позабіржові торговельно-інформаційні системи: Наказ ДКЦПФР від 23.12.1996 № 328 (зі змінами).

Про затвердження Положення про депозитарну діяльність: Рішення ДКЦПФР від 17.10.2006 № 999 (зі змінами).

Про затвердження Положення про особливості здійснення діяльності з управління активами інституційних інвесторів: Рішення ДКЦПФР від 02.11.2006 № 1227.

Про затвердження Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів: Рішення ДКЦПФР від 17.10.2006 № 1000 (зі змінами).

Про затвердження Положення про порядок випуску облігацій підприємств: Рішення ДКЦПФР від 17.07.2003 № 322 (зі змінами).

Про затвердження Положення про порядок збільшення (зменшення) розміру статутного капіталу акціонерного товариства: Рішення ДКЦПФР від 22.02.2007 № 387 (зі змінами).

Про затвердження Положення про порядок реєстрації випуску акцій акціонерного товариства при зміні номінальної вартості та кількості акцій без зміни розміру статутного фонду: Рішення ДКЦПФР від 14.09.2000 № 125 (зі змінами).

Про затвердження Положення про порядок реєстрації випуску акцій з метою здійснення діяльності зі спільного інвестування корпоративного інвестиційного фонду: Рішення ДКЦПФР від 21.12.2006 № 1585 (зі змінами).

Про затвердження Положення про порядок реєстрації випуску акцій під час створення акціонерних товариств: Рішення ДКЦПФР від 15.03.2007 № 487 (зі змінами).

Про затвердження Положення про порядок реорганізації інвестиційних фондів та інвестиційних компаній, створених відповідно до Указу Президента України від 19 лютого 1994 року № 55 „Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії” в інститути спільного інвестування: Рішення ДКЦПФР від 08.07.2003 № 304 (зі змінами).

Про затвердження Положення про розрахунково-клірингову діяльність за договорами щодо цінних паперів: Рішення ДКЦПФР від 17.10.2006 № 1001 (зі змінами).

Про затвердження Положення про саморегулівні організації професійних учасників фондового ринку: Рішення ДКЦПФР від 17.02.2009 № 125.

Про затвердження Положення про функціонування фондових бірж: Рішення ДКЦПФР від 19.12.2006 № 1542 (зі змінами).

Банківські операції: Підручник / За ред. д.е.н., проф. А.М. Мороза. – К.: КНЕУ, 2008. – 608 с.

Смолянська О.Ю. Фінансовий ринок: Навч. посібник. – К.: Центр навчальної літератури (ЦУЛ), 2005. – 384 с.

Сохацька О.М. Біржова справа: Підручник. – Тернопіль: Карт-бланш, 2003. – 602 с.

Терещенко О.О. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання: навч. посіб. – К.:КНЕУ, 2003. – 554 с.

Шелудько В.М. Фінансовий ринок. – К.: Знання, 2006. – 535 с.


Додаткова література


Буднік М.М., Мартюшева Л.С., Сабіна Н.В. Фінансовий ринок: Навч. пос. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 334 с.

Бюлетень Національного банку України.

Віднійчук-Вірван Л.А. Міжнародні розрахунки і валютні операції: Навчальний посібник. – Львів: “Магнолія 2006”, 2007. – 214 с.

Газета “Цінні папери України”.

Єпіфанов А.О., Маслак Н.Г., Сало І.В. Операції комерційних банків: Навчальний посібник. – Суми: ВТД “Університетська книга”, 2007. – 523 с.

Журнал “Вісник Національного банку України”.

Журнал “Инвест-газета”.

Журнал “Ринок цінних паперів України”.

Журнал “Фінанси України”.

Крамаренко В.І., Холод Б.І. Біржова діяльність: Навч посіб. – К.: ЦУЛ, 2003. – 264 с.

Маслова С.О., Опалов О.А. Фінансовий ринок: Навч. посібник. 3-є вид., виправл. – К.: Каравела, 2004. – 344 с.

Мендрул О.Г., Павленко І.А. Фондовий ринок: операції з цінними паперами: Навч. посібник. Вид 2-ге, допов. та перероб. – К.: КНЕУ, 2000.

Міжнародні розрахунки та валютні операції: Навч. посібник / За заг. ред. М.І. Савлука. – К.: КНЕУ, 2002.

Павлов В.І., Пилипенко І.І., Кривов’язюк І.В. Цінні папери в Україні: Навчальний посібник. – Видання 2-ге, доповнене. – К.: Кондор, 2004. – 400 с.

Портфельне інвестування: Навч. посібник / А. А. Пересада, О. Г. Шевченко, Ю. М. Коваленко, С. В. Урванцева. – К.: КНЕУ, 2004. – 408 с.

Ринок фінансових послуг: Навч. посібник / М.А. Коваленко, Л.М. Радванська, Н.В. Лобанова, Г.М. Швороб. – Херсон: Олді-плюс, 2003. – 572 с.

Таркуцяк А.О. Страхові послуги: Навч. посіб. – К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2004. – 584 с.

Фінанси підприємств: Підручник / За ред. д.е.н., проф. А.М. Поддєрьогіна. – 7-ме вид., без змін. – К.: КНЕУ, 2008. – 552 с.

Ходаківська В.П., Бєляєв В.В. Ринок фінансових послуг: теорія і практика: Навч. посібник. – К.: ЦУЛ, 2002. – 615 с.

Центральний банк та грошово-кредитна політика: Підручник / Кол. авт.: А. М. Мороз, М. Ф. Пуховкіна, М. Т. Савлук та ін.; За ред. д-ра екон. наук, проф. А. М. Мороза і канд. екон. наук, доц. М. Ф. Пуховкіної. – К.: КНЕУ, 2005. – 556 с.

Череп А.В., Андросова О.Ф. Банківські операції: Навч. посібник. – К.: Кондор, 2008. – 410 с.


Інтернет-ресурси


www.bank.gov.ua – Національний банк України.

www.dfp.gov.ua – Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг.

www.finance.ua – система розкриття інформації на фінансовому ринку України.

www.kontrakty.com.ua – журнал “Контракти”.

www.minfin.gov.ua – Міністерство фінансів України.

www.nbuv.gov.ua – Національна бібліотека України ім. В.І. Вернадського.

www.pfts.com – Перша фондова торговельна система.

www.securities.org.ua – інтернет-бібліотека “Цінні папери України”.

www.smida.gov.ua – система розкриття інформації на фондовому ринку України.

www.ssmsc.gov.ua – Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку.

www.uaib.com.ua – Українська асоціація інвестиційного бізнесу.

www.ukrse.kiev.ua – Українська фондова біржа.

www.ukrstat.gov.ua – Державний комітет статистики України.

www.utis.mk.ua – Південноукраїнська торговельно-інформаційна система “Південь-Сервер”.

www.zakon.rada.gov.ua – Верховна Рада України.

Самостійна робота студентів


Самостійна робота студентів – один з основних засобів оволодіння навчальним матеріалом у час, вільний від аудиторних занять.

Головною метою самостійної роботи є закріплення, розширення та поглиблення набутих у процесі аудиторної роботи знань, вмінь та навичок, а також самостійне вивчення і засвоєння нового матеріалу під керівництвом викладача, але без його безпосередньої участі.

Питання, що виникають у студентів стосовно виконання запланованих завдань, вирішують на консультаціях, які проводяться згідно з графіками, затвердженими кафедрою.

Самостійна робота студентів над навчальною дисципліною “Фінансовий ринок” включає такі форми:

самостійна робота з літературними джерелами та Інтернет-ресурсами з метою кращого засвоєння програмного матеріалу після відвідування лекцій;

підготовка до семінарських занять;

підготовка до написання модульних контрольних робіт;

виконання завдань, поданих у картці самостійної роботи студента;

систематизація вивченого матеріалу дисципліни перед екзаменом.

Усі завдання самостійної роботи студентів виконуються у встановлені терміни.

Самостійна робота студентів оцінюється викладачем під час проведення семінарських занять відповідно до визначених критеріїв.


^ Завдання для самостійної роботи студентів

для груп ДФ-44, ДФ-45, ФП-46 (ФЕФ)

^ Тема 1. Фінансовий ринок: сутність, функції та роль в економіці (6 год)



Рух фінансових потоків в економіці та його забезпечення. Перетворення заощаджень в інвестиції.

Класифікація учасників фінансового ринку за формою.

Система взаємодії суб’єктів фінансового ринку.

Загальна структуризація фінансового ринку.

Фінансові активи, їх класифікація та властивості.

Рекомендована література: 44, 47, 48, 63, 66.


Тема 2. Регулювання фінансового ринку (8 год)


Основні завдання державного регулювання фінансового ринку та органи, що його здійснюють.

Роль Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України і Міністерства фінансів України у регулюванні фінансового ринку.

Функції Антимонопольного комітету України та Фонду державного майна України у регулюванні фінансового ринку.

Національний банк України як орган регулювання фінансового ринку.

Повноваження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг.

Діяльність Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку у сфері регулювання ринку фінансових послуг.

Саморегулівні організації на фінансовому ринку.

Рекомендована література: 3, 7, 13, 15, 16, 41, 44, 48, 56, 63, 66, 67, 69, 70.


Тема 3. Фінансові посередники (6 год)


Діяльність комерційних банків на фінансовому ринку.

Ломбарди як фінансові посередники на ринку.

Специфіка послуг факторингових і лізингових компаній.

Особливості діяльності фінансових компаній.

Фінансові послуги пенсійних фондів на ринку.

Страхові компанії як фінансові посередники на ринку.

Рекомендована література: 2, 6, 9, 11, 12, 29, 44, 47, 48, 62, 64, 65, 72.
^ Тема 4. Процентні ставки та їх структура (6 год)



Вплив політики Національного банку України на формування процентних ставок.

Теорія вартості грошей у часі.

Компаундинг і дисконтування за схемами простих відсотків.

Компаундинг і дисконтування за схемами складних відсотків

Банківський компаундинг та дисконтування.

Визначення основних параметрів ануїтету: розміру платежу, нарощеної і теперішньої суми.

Рекомендована література: 26, 43, 44, 47, 58, 62, 69, 71.


^ Тема 5. Ризик і ціна капіталу (4 год)



Види та функції цін.



Розвиток теорій ризику.

Методи оцінки ризику на фінансовому ринку.

Методи ціноутворення. Специфіка ціноутворення на фінансовому ринку.

Вартість капіталу та методи її оцінювання.

Рекомендована література: 44, 47, 48, 58, 62, 66.


Тема 6. Ринок облігацій як складова ринку капіталів (4 год)


Права і обов’язки емітента та власника облігацій.

Випуск та розміщення облігацій підприємств.

Емісія облігацій державних та місцевих позик.

Особливості функціонування й розвитку ринку облігацій в Україні.

Рекомендована література: 14, 34, 44, 46, 47, 59, 61, 62, 76, 78.


Тема 7. Ринок пайових цінних паперів (6 год)


Анулювання, консолідація та дроблення акцій.

Права і обов’язки емітента та власника акцій.

Емісія, реєстрація, розміщення та обіг акцій.

Методика розрахунку курсу акцій.

Фактори, що визначають дивідендну політику.

Особливості функціонування й розвитку ринку акцій в Україні.

Рекомендована література: 1, 4, 14, 35, 36, 37, 38, 44, 46, 47, 61, 62, 78.


Тема 8. Ринок похідних фінансових інструментів (4 год)


Ф’ючерсні контракти, їх значення та характеристика.

Особливості контрактів своп. Процентні та валютні свопи.

Банківський ринок своп, його особливості.

Випуск та обіг американських депозитарних розписок та варантів.

Рекомендована література: 19, 43, 44, 45, 47, 61, 62, 66.


Тема 9. Грошовий ринок і ринок банківських позик (8 год)


Вексель, його види. Банківські операції з векселями.

Державні інструменти грошового ринку: депозитні сертифікати НБУ та казначейські векселі.

Взаємозв’язок грошово-кредитної політики з бюджетною політикою держави.

Банківський кредит, його види. Грошова позика та її форми.

Позики фізичним особам: позики громадянам на отримання освіти, користування платіжними картками.

Пільгові державні позики на будівництво та придбання житла.

Інвестиційний кредит і позики під боргові зобов’язання суб’єктів господарювання.

Факторинг і лізинг: механізм здійснення операцій, види, переваги і недоліки.

Рекомендована література: 10, 12, 20, 21, 22, 23, 24, 28, 43, 44, 47, 49, 53.


Тема 10. Валютний ринок (4 год)


Валютні деривативи: суть та види.

Банківський переказ, авансові платежі та розрахунки за відкритими рахунками.

Валютна політика Національного банку України.

Міжбанківський валютний ринок в Україні.

Рекомендована література: 18, 27, 43, 44, 47, 50, 57, 60, 68, 69.

^ Тема 11. Фондова біржа та біржові операції (8 год)



Історія створення бірж у західних країнах. Розвиток фондових бірж в Україні.

Біржовий бюлетень, його значення для організації торгівлі.

Встановлення ціни на цінні папери.

Види біржових наказів. Механізм здійснення біржових операцій.

Особливості лістингу цінних паперів на фондовій біржі, основні вимоги та умови.

Торговельно-інформаційні системи як інститути позабіржової торгівлі цінними паперами.

Система лістингу цінних паперів у торговельно-інформаційній системі.

Діяльність учасників Національної депозитарної системи: депозитаріїв, зберігачів, незалежних реєстраторів.

Рекомендована література: 8, 14, 30, 31, 33, 40, 42, 44, 45, 47, 54, 57, 75, 82.


Тема 12. Фундаментальний і технічний аналіз (4 год)


Аналіз прибутковості корпоративних прав як складова фундаментального аналізу.

Основні методи технічного аналізу:

метод середньої плинної;

метод “моментів”;

згладжування і екстраполяція динамічних рядів.

Прибуток у контексті управління портфелем цінних паперів.

Управління портфельним ризиком.

Рекомендована література: 44, 45, 46, 47, 62.


Види самостійної роботи студентів, форми контролю та звітності

з дисципліни “Фінансовий ринок”



Види та форми самостійної роботи студентів

Форми контролю та звітності

І. Підготовка до поточних аудиторних занять

1.1. Вивчення обов’язкової та додаткової літератури, текстів лекцій тощо

1.2. Підготовка до семінарських занять

1.3. Підготовка до контрольних робіт, тестування

1.1. Активна участь у різних видах аудиторних занять

1.2. Виступи та доповнення на семінарських заняттях

1.3. Написання контрольної роботи, тестів

ІІ. Навчально-дослідна робота

2.1. Пошук (підбір) та огляд літературних джерел за заданою проблематикою

2.2. Написання рефератів, науково-пошукових робіт за заданою проблематикою

2.3. Аналітичний огляд наукової публікації

2.4. Підготовка презентацій

2.1. Розгляд підготовлених матеріалів під час аудиторних занять

2.2. Обговорення (захист) матеріалів науково-пошукової роботи під час аудиторних занять або ІКР

2.3. Обговорення результатів проведеної роботи під час аудиторних занять або ІКР

2.4. Демонстрація слайдів

ІІІ. Наукова робота

3.1. Підготовка наукових публікацій

3.1. Обговорення з викладачем підготовлених матеріалів, подання їх у друк

^ Картка самостійної роботи студентів, форми контролю та звітності

з дисципліни “Фінансовий ринок”

для груп: ДФ-44, ДФ-45, ФП-46 (ФЕФ)


№ з/п

Назва тем, питань на самостійне вивчення, на семінарські заняття, тематика індивідуальних навчально-дослідних завдань

Календарний

строк виконання

Вид та форми

самостійної роботи

Оформлення

результатів роботи

Форма

контролю

Джерела

інформації

Кількість

балів

Змістовий модуль 1. Суть, учасники фінансового ринку та особливості регулювання їх діяльності

1.
^ Тема 1. Фінансовий ринок: сутність, функції та роль в економіці (6 год)
Рух фінансових потоків в економіці та його забезпечення. Перетворення заощаджень в інвестиції.

Класифікація учасників фінансового ринку за формою.

Система взаємодії суб’єктів фінансового ринку.

Загальна структуризація фінансового ринку.

Фінансові активи, їх класифікація та властивості.


Тема 2. Регулювання фінансового ринку (8 год)

Повноваження Верховної Ради України на фінансовому ринку.

Роль Кабінету
еще рефераты
Еще работы по разное