Реферат: Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення виконавчого комітету Комсомольської міської ради «Про коригування тарифу на послуги з утримання будинків та прибудинкової території»


Аналіз

регуляторного впливу до проекту рішення

виконавчого комітету Комсомольської міської ради «Про коригування тарифу на послуги з утримання будинків та прибудинкової території».

Цей аналіз регуляторного впливу (надалі Аналіз) розроблено на виконання та з дотриманням вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності" від 11.09.03 р. № 1160-ІV та з урахуванням Методики проведення аналізу впливу регуляторного акту, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.04 р. № 308. Аналіз визначає правові та організаційні засади реалізації проекту рішення виконавчого комітету Комсомольської міської ради «Про коригування тарифу на послуги з утримання будинків та прибудинкової території», як регуляторного акту.

^ Визначення проблеми

В березні місяці 2011 року Рішеннями виконавчого комітету Комсомольської міської ради №124-335 були відкориговані тарифи на послуги з утримання будинків та прибудинкової території. За цей час суттєво змінилася економічна ситуація в країні:

за період з березня 2011р. по січень 2012р. зросла мінімальна заробітна плата з 941 грн. до 1073 грн. (ріст на 14,0%);

зросли ціни на паливно-мастильні матеріали на 39,2%;

подорожчали на 12% матеріали, необхідні для утримання будинків, у тому числі на дератизацію, дезінсекцію.

Заробітна плата у структурі тарифу на послуги з утримання будинків та прибудинкової території складає до 76%. Згідно з рішенням виконкому з 01.03.2011р. прийняті тарифи для населення на послуги з утримання будинків та прибудинкової території з рентабельністю 12% і пільговий тариф для своєчасних платників на 10% нижчий за діючий. Рівень нарахування по пільговому тарифу в м. Комсомольську становить близько 80% загальної кількості квартир, що з урахуванням зростання складових витрат у структурі тарифу призводить до від’ємної рентабельності.

^ Цілі державного регулювання

Метою державного регулювання щодо коригування тарифу на послуги з утримання будинків та прибудинкової території є забезпечення відповідності їх рівня розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, відкритості та прозорості структури тарифів для населення м. Комсомольська, відповідності оплати наявності, кількості та якості послуг.

^ Визначення альтернативних способів досягнення цілей

1-й – залишити рівень тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкової території, таким який діє на даний час, але це призведе до неналежного утримання будинків та прибудинкових територій, виникнення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам житлово-експлуатаційних підприємств.

2-й – відмінити пільговий тариф на послуги з утримання будинків та прибудинкової території, але це є порушенням Положення про заохочення справних платників за житлово-комунальні послуги, затвердженого рішенням виконкому від 30.10.2007 р. № 674.

3-й – коригування тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкової території за складовою «заробітна плата», це суттєво покращить ситуацію в роботі житлово-експлуатаційних підприємств, всі споживачі отримають якісні послуги.

Третій спосіб дасть найбільший ефект.

^ Механізм і заходи, які забезпечать розв’язання проблеми

Коригування тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкової території встановлюється виконавчим комітетом Комсомольської міської ради.

У проекті запропоновано для обговорення з громадськістю міста відкориговані тарифи з утримання будинків та прибудинкової території. Міському управлінню житлово-комунального господарства виконкому забезпечити виконання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Довести дане рішення через засоби масової інформації до відома мешканців міста.

^ 5. Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

На дію запропонованого регуляторного акта можуть вплинути зміни в чинному законодавстві, підвищення рівня мінімальної заробітної плати, ціни на паливно-мастильні матеріали.

^ Очікувані результати прийняття регуляторного акта, очікувані витрати та вигоди

Даний регуляторний акт стосується надання послуг з утримання будинків та прибудинкової території.




Вигоди

витрати

^ Орган місцевого самоврядування

Беззбитковість житлово-експлуатаційних підприємств, що надають послуги з утримання будинків та прибудинкових територій

Витрати, пов’язані з впровадженням регуляторного акта

^ Суб’єкт господарювання

Відповідність тарифів економічно обґрунтованим витратам з надання послуг, беззбиткова робота житлово-експлуатаційних підприємств

Не передбачає матеріальних витрат

Громада

Стабільність отримання якісних послуг

Збільшення витрат на послуги з утримання будинків та прибудинкової території на 10,0%



^ Обґрунтування строку чинності регуляторного акта

Строк дії регуляторного акта не обмежно і залежить від зміни у законодавстві із зазначеного питання та економічних умов у країні.


Показники результативності регуляторного акта

Розмір доходів підприємства.

Наявність прибутку.

Рівень відшкодування середньозваженим тарифом собівартості послуг.




Визначення заходів по відстеженню результативності регуляторного акта в разі його прийняття

Відстеження буде здійснене сектором економіки та фінансів управління житлово-комунального господарства виконкому за результатами аналізу фінансово-господарської діяльності житлово-експлуатаційних підприємств.

Базове відстеження буде здійснено після першого кварталу з дня набрання чинності цим регуляторним актом.

Повторне відстеження – через 1 рік з дня набрання ним чинності.


Головний спеціаліст сектору

економіки та фінансів УЖКГ І.В.Литвинова
еще рефераты
Еще работы по разное