Реферат: Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення Чернівецької міської ради «Про впорядкування надання дозвільно-погоджувальних документів на відкриття об’єктів грального бізнесу в м. Чернівцях»


Аналіз регуляторного впливу

до проекту рішення Чернівецької міської ради «Про впорядкування надання дозвільно-погоджувальних документів на відкриття об’єктів грального бізнесу в м.Чернівцях»


1.Опис проблеми

На території міста функціонує 116 об’єктів грального бізнесу, які внесені в базу даних об’єктів торгівлі та сфери послуг міста Чернівців і встановлення зручного для населення режиму їх роботи.

Діяльність фізичних і юридичних осіб в сфері грального бізнесу регламентується Законами України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» та “Про патентування деяких видів підприємницької діяльності ”, Ліцензійними умовами провадження організації діяльності з проведення азартних ігор та Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Чернівецькій області, іншими законодавчо-нормативними актами.

Згідно з:

Ліцензійними умовами провадження організації діяльності з проведення азартних ігор, пункт 3.6.2. - ліцензіат повинен здійснювати організацію діяльності з проведення азартних ігор лише у відведених для цього приміщеннях.

Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Чернівецькій області:

Пункт 2.8.1. - гральний заклад повинен відповідати вимогам діючих нормативних актів з питань пожежної безпеки, охорони праці, санітарних норм, будівельних норм і правил.

Пункт 2.8.2. – встановлене в ігровому залі обладнання грального закладу має знаходитись у справному технічному стані.

Пункт 2.10. –ліцензіат повинен мати:

Пункт 2.10.3. – документи про походження устаткування та грального обладнання.

Пункт 2.10.4. – дані про облік грального обладнання, термін його експлуатації, наявності сертифікації, відповідно до чинного законодавства.

Пункт 2.10.10. –торгові патенти на кожне гральне місце (гральний автомат, гральний стіл).

За результатами перевірок закладів грального бізнесу, проведених органами державного пожежного нагляду, прокуратурою міста, управлінням УВС України в Чернівецькій області, представниками Держфінмоніторингу, обласної державної адміністрації, представництва Держкомпідприємництва України в Чернівецькій області за участі представників департаменту економіки міської ради встановлено факти невідповідності кількості гральних місць та наявних торгових патентів, неможливості встановлення справності технічного стану гральних автоматів із-за відсутності їх повірок, відсутності паспортів та сертифікатів на них, зміни профілю об’єктів без введення їх в експлуатацію, функціонування без отримання інформації про внесення об’єктів торгівлі та сфери послуг в базу даних міста Чернівців і встановлення зручного для населення режиму їх роботи та без отримання документів дозвільно-погоджувального характеру державних органів санітарно-епідеміологічного та пожежного нагляду, що є порушенням ліцензійних вимог. Також встановлені факти роботи без однієї з ліцензій.

Мають місце випадки, коли дозвільно-погоджувальні документи відповідними службами надаються без врахувань вимог ліцензійних умов щодо відповідності гральних закладів вимогам діючих нормативних актів з питань пожежної безпеки, охорони праці, санітарних норм, будівельних норм і правил.


За фактами недотримання ліцензійних умов на суб’єктів господарювання складені протоколи. За порушення податкового законодавства до суб’єктів господарювання застосовано фінансові санкції., а на їх керівників складено протоколи про адміністративне правопорушення.

У вересні поточного року органом ліцензування – обласною державною адміністрацією було скасовано раніше видану ліцензію на організацію та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Чернівецькій області.

Окремі суб’єкти господарювання після проведених перевірок в об’єктах грального бізнесу припинили свою діяльність за адресами цих об’єктів, інші ухиляються від перевірок та відповідальності шляхом зміни дислокації об’єктів.


^ 2.Визначення мети і завдання регулювання

Метою зазначеного регулювання є:

-Впорядкування надання дозвільно-погоджувальних документів на відкриття об’єктів грального бізнесу в м.Чернівцях з врахуванням вимог Ліцензійних умов.

- Забезпечення безумовного виконання вимог Ліцензійних умов, у т.ч. пунктів 3.6.2.і 3.6.3. Ліцензійних умов провадження організації діяльності з проведення азартних ігор та пунктів 2.8.1., 2.8.2., 2.10., 2.10.3., 2.10.4., 2.10.10. Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Чернівецькій області:

- Забезпечення повноти сплати податків і зборів до бюджету та відповідності отриманих патентів кількості наявних в об’єктах грального бізнесу гральних місць.

Завдання: недопущення самовільного відкриття об’єктів грального бізнесу без дотримання вимог пункту 2.8.1. Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Чернівецькій області та визначення єдиного локального місця розміщення об’єктів грального бізнесу на території міста Чернівців.


^ 3. Механізм та заходи досягнень поставленої мети і завдань

При розробці проекту рішення міської ради «Про впорядкування надання дозвільно-погоджувальних документів на відкриття об’єктів грального бізнесу в м.Чернівцях» враховані вимоги Законів України “Про ліцензування певних видів господарської діяльност ”, “Про місцеве самоврядування в Україні”; “Про патентування деяких видів господарської діяльності”, “Про ліцензування певних видів господарської діяльності”, Ліцензійних умов провадження організації діяльності з проведення азартних ігор та Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з організації та утримання тоталізаторів, гральних закладів у Чернівецькій області, а також інших законодавчих та нормативних документів.

Визначення єдиного локального місця розміщення об’єктів грального бізнесу на території міста Чернівців попередить скоєння правопорушень під час відвідування закладів грального бізнесу, створить прозорі умови функціонування закладів грального бізнесу, забезпечить безумовне виконання вимог Ліцензійних умов, унеможливить порушення податкового законодавства, створить середовище здорової конкуренції для суб’єктів господарювання.

Це в свою чергу сприятиме збільшенню надходжень до бюджету, адже вартість торгового патенту на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу встановлюється у фіксованому розмірі (за рік):

для використання грального автомата з грошовим або майновим виграшем - 4200 гривень;

для використання грального столу з кільцем рулетки - 192000 гривень;

для використання інших гральних столів (спеціальних столів для казино, крім столів для більярду) - 144000 гривень за кожний стіл;

для використання кегельбанів, що вводяться у дію за допомогою жетона, монети або без них, - 6000 гривень за кожний гральний жолоб (доріжку);

для використання столів для більярду, що вводяться в дію за допомогою жетона, монети або без них, крім столів для більярду, що використовуються для спортивних аматорських змагань, - 1800 гривень за кожний стіл для більярду;

для провадження інших видів грального бізнесу, включаючи розиграші з видачею грошових виграшів у готівковій формі поза банківські установи або у майновій формі на місці, - 7200 гривень за кожний окремий вид (місце) грального бізнесу.


^ 4.Аналіз вигод, витрат і можливої вигоди від впровадження запропонованого регуляторного акта (див. таблицю)




Сфера впливу

Вигоди

Витрати

1.

Органи місцевого самоврядування

Попередження правопорушень

Збільшення надходжень до бюджету


Процедура розробки регуляторного акту (втрати робочого часу спеціалістів, пов’язані з підготовкою

регуляторного акту)

2.

Територіальна громада м.Чернівці

Попередження правопорушень Прозорість функціонування закладів грального бізнесу





3.

Суб’єкти господарювання

Створення середовища здорової конкуренції для суб’єктів господарювання

Сплата обов’язкового податкового платежу


5.Альтернативи

Альтернативні способи – відсутні.

На підставі вищевикладеного можна стверджувати, що прийняття цього регуляторного акта є доцільним.


^ 6.Термін дії регуляторного акта

Термін дії рішення виконавчого комітету «Про впорядкування надання дозвільно-погоджувальних документів на відкриття об’єктів грального бізнесу в м.Чернівцях» - до прийняття відповідного законодавства щодо умов та порядку функціонування об’єктів грального бізнесу.


^ 7.Показники результативності

Попередження правопорушень.

Збільшення надходжень до бюджету.

Безумовне виконання вимог ліцензійних умов.


Виконавці:

Депутати Чернівецької міської

ради V скликання В.Максимюк

В.Забродський


Заступник директора, начальник

управління розвитку споживчого

ринку та туризму департаменту

економіки Чернівецької міської ради Є.Крамаренко


Примітка: пропозиції та зауваження щодо цього проекту приймаються протягом 30 днів від опублікування департаментом економіки Чернівецької міської ради за адресою: вул.Кобилянської,3, каб.6, 8-9, телефони 52-54-19; 52-61-78 і представництвом державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва у Чернівецькій області за адресою: вул.Руська,1, телефон 55-37-05.
еще рефераты
Еще работы по разное