Реферат: Опис кредитного модуля


Опис кредитного модуля


НП-07, „Економіка і організація виробництва”

(код та назва кредитного модуля, дисципліни)

Статус кредитного модуля ___________обов’язковий____________________

(обов’язковий або за вільним вибором студентів)

Лектор Бахмачук Сергій Васильович, ст.викл. каф. економіки і підприємництва

(прізвище, ім’я та по батькові, посада)

Інститут/факультет _факультет ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ ТА АВТОМАТИКИ

(назва)

Кафедра ________________Економіки і підприємництва__________________

(назва)

І. Загальні відомості

Згідно з навчальними планами підготовки бакалаврів 6.050701 Електротехніка та електротехнології на факультеті ЕЛЕКТРОЕНЕРГОТЕХНІКИКИ ТА АВТОМАТИКИ Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут”, кредитний модуль „Економіка і організація виробництва”, НП-07 відноситься до циклу дисциплін професійної та практичної підготовки за напрямом Електричні станції.

В кредитному модулі „Економіка і організація виробництва” у відповідності до чинних в Україні законів розглянуто загальні правила підприємництва, ведення господарської діяльності і прояв об’єктивних ринкових закономірностей в енергетичній галузі щодо прийняття економічних рішень енергопідприємствами з метою досягнення поставлених ними цілей, а також отримання прибутку. Висвітлюються питання цінової політики підприємства, а також господарської практики формування ринкового підприємницького мислення, що застосовуються в практичній діяльності енергетичних підприємств.

Засвоєння студентами економічних принципів, політики підприємств та методів роботи підприємств створює передумови щодо оволодіння інструментами організації та економічної діяльності енергопідприємств, енергосистем та ОЕС України.

Кредитний модуль „Економіка і організація виробництва”, НП-07 належить до циклу професійно – орієнтованих дисциплін, вона тісно пов’язана з курсами економічної теорії, макроекономіки, мікроекономіки, інвестування.

За переліком кредитних модулів програми підготовки бакалаврів з 6.050701 Електротехніка та електротехнології кредитний модуль “Економіка і організація виробництва” має код НП-07_ і викладається в обсязі 3 кредитів ECTS.

ІІ. Розподіл навчального часу

Семестр

Код кредитного
модуля

Всього (кред./год)

Розподіл за видами занять

(всього год./год. у тижні)

СРС

Модульні контр. роб. (кількість)

Індивід. завдання

(вид)

Семестрова

атестація (вид)

Лекції

Практичні/
семінарські

Лабораторні/

комп’ютерний практикум

6

НП-07

3/108

36/2



18/1

54

1

РР

диф. залік



ІІІ. Мета і завдання кредитного модуля

Мета: є вивчення конкретних форм проявлення економічних закономірностей в енергетичному виробництві в умовах ринкових відносин з урахуванням особливостей енергетичного виробництва, координації роботи усіх його елементів, прийняття інженерних та управлінських рішень., виконання комплексних економічних розрахунків для ефективного здійснення господарської діяльності.

Головна мета вивчення кредитного модуля “Економіка підприємства”, НФ-09 – допомогти студентам засвоїти теоретичні основи економіки підприємства при здійсненні своєї виробничої діяльності, набути системних знань і навичок щодо забезпечення об’єктивності та економічної ефективності процесу економічної діяльності підприємства в різних сферах.

Досягнення головної мети обумовлює вирішення наступних задач курсу:

Дати понятійний інструментарій в теорії економіки підприємства і організації виробництва;

Навчити студентів методам, теоретичним основам та навичкам визначення оптимальних режимів роботи енергообладнання, економії палива та енергії, підвищення надійності та економічності енергопостачання, техніко-економічних обґрунтувань планових і проектних рішень.

Сформувати у студентів навички калькуляції витрат на виробництво та передачу електричної енергії, нової техніки, науково-дослідних робіт, визначення їх собівартості;

Надати студентам теоретичні знання та практичні навички розрахунків техніко-економічних показників енергетичних установок, мереж та систем,(спеціальності ЕС), нової техніки, ЕОМ та науково-дослідних робіт (ЕК);

Навчити використовувати одержані знання та навички для оцінки економічної ефективності виробництва електричної енергії, оптимізації параметрів енергоустановок, вибору оптимального варіанта технічних рішень;

IV. Зміст кредитного модуля

^ ТЕМА 1. ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ ЕНЕРГЕТИКИ

Загальна характеристика паливно-енергетичного комплексу країни. Особливості енергетики як галузі матеріального виробництва. Предмет, задачі та структура курсу. Характеристика енергетики України та основні напрямки її розвитку. Основні технічні показники, які використовуються при економічних розрахунках в енергетиці.


^ ТЕМА 2. РЕСУРСИ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ВИРОБНИЦТВА. Схема господарського механізму. Капітал підприємства

Схема господарського механізму. Ресурси виробництва та основний капітал. Особливості господарського механізму в енергетиці.

Основні фонди та їх структура. Особливості основних фондів в енергетиці. Зношення основних фондів та форми його відшкодування. Амортизація основних фондів, методи її нарахування. Нематеріальні активи. Система забезпечення енергопідприємств основними фондами та їх відтворення. Показники використання основних фондів та виробничих потужностей стосовно енергетики. Загальна характеристика та нормування оборотного капіталу (оборотних коштів) підприємства.


^ ТЕМА 3. Персонал підприємства, продуктивність і оплата праці.

Поняття, класифікація та структура персоналу підприємства. Визначення чисельності окремих категорій працівників підприємства. Кадрова політика й система управління персоналом. Оцінка персоналу (оплата праці) як важливий елемент системи управління трудовим колективом підприємства. Продуктивність праці, сутність, методи визначення та чинники зростання. Мотивація трудової діяльності. Сучасна політика оплати праці. Застосування форм та систем оплати праці. Доплати й надбавки до заробітної плати та організація преміювання персоналу.


^ ТЕМА 4. Витрати на виробництво та реалізацію продукції

Загальна характеристика витрат виробництва та їх класифікація. Об'єкти калькуляції. Собівартість продукції, її структура собівартості. Особливості собівартості енергії та її структури. Методика калькуляції собівартості відпуску електроенергії КЕС, ГЕС, АЕС, альтернативних джерел електроенергії. Експлуатаційна економічна характеристика. Особливості калькуляції собівартості енергії в комбінованих установках. Калькуляція собівартості енергії в електричних мережах та в енергосистемах Собівартість в електричних мережах та в енергосистемах (енергокомпаніях). Фактори впливу на підвищення собівартості електроенергії у енергосистемах. Шляхи зниження собівартості енергії.

^ ТЕМА 5. ТАРИФИ НА ЕНЕРГІЮ

Тарифи на електроенергію, їх види, концепції побудови та принципи формування. Переваги та недоліки різних тарифних формул.

Проблеми вдосконалення ціноутворення. Ціни на енергетичне обладнання та їх формування в умовах ринку. Ціни на паливо та енергоносії, їхнє формування.


^ ТЕМА 6. Фінансово-економічні результати діяльності підприємства

Поняття фінансового результату. Зміст і форми фінансової діяльності підприємства. Формування й використання прибутку підприємства. Особливості утворення прибутку в енергетиці, фактори його зростання.

Структура Енергоринку та взаємовідносини між суб’єктами Енергоринку. Формування оптової та роздрібних цін на електроенергію на Енергоринку. Схема платежів за спожиту енергію.


^ ТЕМА 7. Економічна ефективність в енергетиці.


Сутнісні характеристики та вимірювання ефективності виробництва. Чинники зростання ефективності виробництва. Методи визначення ефективності господарських та інженерних рішень в енергетиці. Проблема економічної ефективності капіталовкладень. Основні показники економічної ефективності інженерних рішень. Показники загальної та порівняльної економічної ефективності затрат. Складові доходів, капіталовкладень та річних експлуатаційних витрат. Порівняння варіантів з різним рівнем надійності. Замикаючі витрати на паливо та електроенергію. Оцінка ефективності дострокового введення нових об’єктів в експлуатацію.


^ ТЕМА 8. Методика техніко-економічних розрахунків.

Основні положення методики техніко-економічних розрахунків. Умови енергетичного та економічного співставлення варіантів. Врахування фактора часу, дисконтування. Параметричні та структурні задачі. Розрахунки вартості втрат електроенергії в елементах електричних мереж.


^ ТЕМА 9. Інвестиції

Поняття, склад і структура інвестицій. Визначення необхідного обсягу та джерел фінансування виробничих інвестицій. Формування і регулювання фінансових інвестицій (цінних паперів) підприємства. Оцінка ефективності виробничих і фінансових інвестицій. Критерії економічної ефективності розробки та впровадження нової техніки, ЕОМ та науково-дослідних робіт.

^ ТЕМА 10. Інноваційна діяльність

Поняття інноваційних ресурсів підприємства. Інноваційна діяльність підприємства. Види інноваційної діяльності підприємства. Результати інноваційної діяльності підприємства. Управління інноваційним розвитком.


^ ТЕМА 11. Економічні та організаційні результати функціонування енергосистем.

Комбінування, концентрація, централізація в енергетиці. Переваги та недоліки. Економіко-організаційні наслідки об’єднання енергосистем. Резервування в енергетичних системах. Поняття виробничої, наявної, та диспетчерської потужностей; експлуатаційного та ремонтного резервів ЕС. «Ремонтна площинка». Планування термінів проведення ремонту енергообладнання. Покриття добового графіку навантаження ЕС електростанціями різних типів. Витратна та прибуткова частини енергобалансу ЕС. Планування графіків роботи електростанцій енергосистеми.

Визначення поняття техніко-технологічної бази виробництва. Виробнича потужність підприємства. Економічна суть формування виробничої потужності. Порядок формування техніко-технологічної бази. Види потужності. Визначення величини виробничої потужності бази виробництва підприємства.


^ ТЕМА 12. ВИКОРИСТАННЯ ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНИХ МЕТОДІВ В ЕКОНОМІЦІ, ОРГАНИЗАЦІЇ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ВИРОБНИЦТВА.

Особливості та переваги сітьових моделей в організації та плануванні. Сфери застосування систем СПУ. Основні поняття та визначення. Правила побудови сітьових моделей. Параметри сітьової моделі та методи її розрахунку. Часові оцінки робіт: нормативні та імовірнісні. Резерви часу подій та робіт.

Аналіз сітьових графіків та їх оптимізація.

Зміст та задачі оперативного керування в системах СПУ. Оптимізація та коригування графіків на стадії оперативного управління.


^ V. Методи навчання та інформаційно-методичне забезпечення

Кредитний модуль „Економіка і організація виробництва”, НП-07_, відноситься до циклу професійної та практичної підготовки бакалаврів. Кредитний модуль містить велику кількість базових економічних понять в процесі виробничої діяльності енергопідприємств та енергосистем. Тому для перевірки знань студентів окрім стандартних усних опитувань варто використовувати тестові питання.

Усне опитування варто замінити по окремим темам експрес-контролем у вигляді тестових запитань, тому що це значно економить обмежений час занять, дає змогу швидко перевірити рівень засвоєння у всіх студентів в групі. На проведення тестового опитування необхідно виділити 5-10 хвилин на початку пари. В кінці заняття проведення тестів на перевірку теоретичного матеріалу не рекомендується, оскільки увага студентів дещо розсіюється. Для відповідей на питання, де необхідно обрати вірну відповідь, рекомендується давати час із розрахунку не більше однієї хвилини на кожне питання.

Основна література з кредитного модуля „Економіка і організація виробництва”, НП-07,




Назва видання

Місце знаходження

1.

Економіка підприємства: [навч. посіб. для студ. вищих навч. закладів] / [ П.В. Круш, В.І.Подвігана, Б.М. Сердюк та ін.]; за заг.ред. П.В.Круша, В.І.Подвігіної, Б.М.Сердюка. – [2-ге вид., стереотип.] – К.: Ельга-Н, КТН, 2009. – 780 с. – Авт. зазначено на стор. 778. – Бібліоргр. в кінці розл. – ISBN 978-966-373-503-0. – 1000 пр.

НТБ

^ НТУУ „КПІ”

2

Федишин Б.П. Економіка енергетики: Навчальний посібник. – Тернопіль: Астон, 2003. – 160 с.

НТБ

^ НТУУ „КПІ”

3

Мельник Л.Г., Карінцева О.І., Сотник І.М. Економіка енергетики: Навчальний посібник. – Суми: ВТД "Університетська книга", 2006. – 238 с.

НТБ

^ НТУУ „КПІ”

4

Самсонов В.С., Вяткин М.А. Экономика предприятий энергетического комплекса: Учеб. для вузов. - М.: Высш. шк., 2003. - 416 с.

НТБ

^ НТУУ „КПІ”

5

Басова Т.Ф., Борисов Е.И., Бологова В.В. и др. "Экономика и управление энергетическими предприятиями." учеб. для вузов, издат. Академия, 2004.

НТБ

^ НТУУ „КПІ”

6

Бойчик І.М. Економіка підприємства. Навчальний посібник. - К.: Атіка, 2002.-480 с.

НТБ

^ НТУУ „КПІ”

7

Экономика энергетики: учеб. пособие / Н.В. Нагорная; Дальневосточный государственный технический универси-тет. – Владивосток: Изд-во ДВГТУ, 2007. – 157 с.

НТБ

^ НТУУ „КПІ”

8

Економіка та організація виробництва: Підручник / За заг.ред. В.Г. Герасимчука, А.Е.Розенплентера. – К.: Знання, 2007.- 678 с. – (Вища освіта ХХІ століття).

НТБ

^ НТУУ „КПІ”

9

Шевельов В.Е., Скловська Є.Г., Шевченко Т.Є. Сітьове планування та управління виробничими процесами. Конспект лекцій з дисципліни "Організація та планування виробництва". - К.:КПI, 1993.-71 с.

НТБ

^ НТУУ „КПІ”

10

Економіка підприємства: Збірник задач і тестів; Навч. Посіб. Для ВНЗ, Рекомендовано МОН, 2-е видання / Харів П.С.-К.: Знання-Пресс, 2003. –301с.

НТБ

^ НТУУ „КПІ”

Викладач надає електронні версії підручників, конспекту лекцій та презентації


Викладач призначає щотижневі індивідуальні консультації з кредитного модуля “ Економіка і організація виробництва ”, НП-07, щоб студенти мали змогу з’ясувати всі проблемні питання стосовно процесу навчання.


VI. Мова

Викладання кредитного модуля здійснюється українською мовою, для іноземних студентів – російською.


^ VII. Характеристика індивідуальних завдань

Згідно з навчальним планом бакалаврів за спеціальністю __________ „____”, факультету ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ ТА АВТОМАТИКИ Національного технічного університету України „Київський політехнічний інститут” в процесі викладання кредитного модуля „Економіка і організація виробництва”, НП-07 не передбачено виконання курсової роботи.

Кредитний модуль „Економіка і організація виробництва” передбачає виконання індивідуального завдання у формі розрахунково – графічної роботи (РГР). Метою розрахунково – графічної робота є ознайомлення з розрахунком річних витрат, собівартості вироблення, передачі електроенергії та її повної собівартості в енергосистемі, відображенням вартості основних засобів в зв’язку зі зносом основних засобів або побудови експлуатаційної економічної характеристики. РГР виконується за варіантами. Також кожним із студентів може бути підготовлена доповідь за темами дисципліни та винесена на обговорення на практичних заняттях для кращого засвоєння матеріалу.


^ VIII. Методика оцінювання

Рейтинг студента з кредитного модуля складається з балів, що він отримує за:

1) відповіді (кожного студента в середньому) на семінарських заняттях (за умови, що на одному занятті опитується 10 студентів при максимальній чисельності групи 20 осіб).

(9-1) пр.×10 студ. = 4 відповіді;

20 ст.

2) дві контрольні роботи ( кожна тривалістю 1 академічна година);

3) одну доповідь (або реферат) з проблемного питання по курсу;

4) одну розрахункова роботу;

5) відповідь на диференційованому заліку.


Система рейтингових (вагових) балів та критерії оцінювання.

Робота на практичних заняттях

Ваговий бал – 5. Максимальна кількість балів на всіх практичних заняттях дорівнює 5 балів × 5 = 25 балів

х

- вирішення задачі з чіткими поясненнями і висновками або повна і ґрунтовна відповідь на основні та додаткові запитання 5 балів;

вирішення задачі з поясненнями, але без висновків або достатньо повна відповідь на основне запитання правильна, а відповіді на додаткові запитання

з деякими неточностями 4 бали;

вирішення задачі без чітких пояснень та висновків або неповна

відповідь 3 бали;

неповне вирішення задачі без пояснень та висновків або спрощена

необґрунтована відповідь 2 бали;

- відсутність вирішення задачі або відповіді 0 балів.


Модульний контроль

Ваговий бал – 5. Максимальна кількість балів за всі контрольні роботи дорівнює 5 балів × 2 = 10 балів

вірні відповіді на всі запитання (4-й рівень складності) – 5 балів;

- у відповідях присутні помилки - ( 4 -1) бали

відсутня жодна правильна відповідь - 0 балів.


3. Доповідь з проблемного питання

Ваговий бал – 10

Критерії оцінювання:

10 балів – доповідь підготовлена у відповідності з темою, проблема обґрунтована і ретельно досліджена, розкриті теоретичні та практиці аспекти, доповідь містить критичний аналіз інформаційних джерел, повні відповіді на додаткові запитання;

5 – 9 балів – в доповіді містяться деякі неточності або проблема не повністю розкрита, відсутня думка студента, неповні відповіді на додаткові запитання;

0 – 4 бали – проблема розкрита не повністю, актуальність її необґрунтована, студент не може відповісти на додаткові запитання і не орієнтується в проблемі.


4. Розрахункова робота

Ваговий бал – 20 балів;

вірне виконання з дотриманням вимог та вичерпним графічним матеріалом – 20 балів;

виконання роботи з незначними помилками в практичній частині та в графічному матеріалі – 15 балів;

не вірне виконання – 0 балів.


Штрафні та заохочувальні бали за:

не допуск до контрольних робіт (за пропущені практичні) – (– 2) бал;

відсутність на семінарі без поважної причини – (– 2)бали;

відсутність на лекції без поважної причини – (- 1 бал);

несвоєчасне (пізніше ніж на тиждень) подання РР – (- 3) балів;

додатковий розрахунок в РР – (+5) балів

участь в олімпіаді з дисципліни, розробка ситуаційних вправ, тестових завдань та задач з курсу, виконання завдань із удосконалення дидактичних матеріалів з дисципліни, участь у науковій студентській конференції – (+5 - 10) балів.



^ Умови позитивної проміжної атестації

Для отримання „зараховано” з першої проміжної атестації (8 тиждень) студент матиме не менше, ніж 14 балів (за умови, якщо на початок 8 тижня згідно з календарним планом контрольних заходів „ідеальний” студент має отримати 24 бали).

Для отримання „зараховано” з другої проміжної атестації (14 тиждень) студент матиме не менше, ніж 27 балів (за умови, якщо на початок 14 тижня згідно з календарним планом контрольних заходів „ідеальний” студент має отримати 36 балів).

Розрахунок шкали (R) рейтингу:

Сума вагових балів контрольних заходів протягом семестру складає:

Rc= 20+10+10 +20 = 60 балів.

Студенти, які набрали протягом семестру рейтинг з кредитного модуля менше 36 балів, зобов’язані виконувати залікову контрольну роботу.

Студенти, які набрали протягом семестру необхідну кількість балів (RD≥36), мають можливості:

отримати залікову оцінку (залік) так званим „автоматом” відповідно до набраного рейтингу;

виконувати залікову контрольну роботу з метою підвищення оцінки;

у разі отримання оцінки, більшої ніж „автоматом” з рейтингу, студент отримає оцінку за результатами залікової контрольної роботи.

Рейтингова оцінка з кредитного модуля, семестровий контроль з якого передбачено у вигляді диференційованого заліку, формується як сума всіх рейтингових балів за семестр, а також заохочувальних або штрафних балів.

Для отримання студентом відповідних оцінок (ECTS та традиційних) його рейтингова оцінка RD переводиться згідно з таблицею:


RD

Оцінка ECTS

Традиційна оцінка

Традиційна залікова оцінка

57...60

A

Відмінно

Зараховано

51...56

B

Добре

45...50

C

39...44

D

Задовільно


36...38

E

RD<36

FX

Незадовільно

Не зараховано

rC<30 або не виконані інші умови допуску до заліку

F

Не допущений

Не допущений



IX. Організація

Оскільки кредитний модуль „ Економіка і організація виробництва ”, НП-07 відноситься до нормативних дисциплін, то організація навчання проходить у групах, визначених деканатом ФЕА у відповідності до розкладу занять.

Семестрова атестація проводиться у відомостях, підготовлених деканатом ФЕА НТУУ „КПІ”.

Бахмачук С.В. д.4003490, моб.050-6122185.




30>
еще рефераты
Еще работы по разное