Реферат: Явність промислових підприємств, учбових закладів, культурних І торгових центрів, місць для розваг І відпочинку обумовлює велику транспортну рухомість населення


Аналіз

регуляторного впливу проекту рішення виконавчого комітету міської ради “Про затвердження маршрутів громадського транспорту загального користування в м. Тернополі”


1. Наявність промислових підприємств, учбових закладів, культурних і торгових центрів, місць для розваг і відпочинку обумовлює велику транспортну рухомість населення.

На даний час нині діюча маршрутна мережа не задовольняє потреби населення в перевезеннях. На зупинках громадського транспорту спостерігається велика скупченість пасажирів при наявності достатньої кількості транспортних засобів.

Проходження максимального числа маршрутів по одним і тим же вулицям приводить до погіршення умов руху транспорту, підвищенню забруднення прилеглих житлових районів відпрацьованими газами, погіршенню безпеки руху через конкуренцію водіїв різних маршрутів. Наявність перелічених фактів погіршують якість транспортного обслуговування населення міста.

Виникла потреба в створені нової маршрутної мережі, яка б дозволила:

розвантажити центральні магістралі міста;

з’єднати густонаселені райони міста з промисловими підприємствами, установами, організаціями, торговими точками;

максимально задовольнити потреби населення у перевезенні з різних районів міста до об’єктів охорони здоров’я, закладів культури, відпочинку, освіти та інших місць.


^ 2. Цілі державного регулювання:

Метою прийняття нового рішення є задоволення потреб мешканців міста в якісному, своєчасному та в повному обсязі транспортному обслуговуванні, а також в забезпеченні суб’єктів господарювання, які здійснюють пасажиро перевезення, обсягами роботи.


^ 3. Визначення та оцінка усіх прийняті альтернативні способи досягнення зазначених цілей

Розробник вбачає декілька альтернатив вирішення проблеми:

^ Перша альтернатива: Відмовитися від встановлення маршрутів. Тоді водії будуть мати можливість їхати у вільному режимі за власним бажанням або бажанням пасажирів. Але ця альтернатива є непридатною, оскільки веде до створення небезпечних умов на дорогах міста та сприяє виникненню скупченості транспорту. При цьому водій не буде здатним задовольнити потреби в перевезенні всіх пасажирів маршрутних таксі, а невдоволеність пасажирів може бути підставою для виникнення непоодиноких конфліктних ситуацій та нездорової конкуренції серед водіїв. Тому ця альтернатива не може бути придатною для втілення.

^ Друга альтернатива: залишити все без змін, але це не буде сприяти вирішенню існуючої проблеми, оскільки вона при діючий схемі маршрутів вже виникла.


Аналізуючи вищенаведені альтернативи, розробник прийшов до висновку, що запропонований до розгляду проект регуляторного акту є найбільш придатним до впровадження, оскільки шляхом опитування мешканців міста було визначено маршрути , які користуються найбільшим попитом і задовольняють потреби населення у щоденному переміщенні.


^ 4. Опис механізмів і заходів, які забезпечать розв’язання визначеної проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акту


На сьогоднішній день в місті діє 33 маршрут. Передбачається ввести 27 маршрутів за рахунок вдосконалення діючих.

У разі прийняття рішення про їх затвердження, буде об’явлено конкурс на обслуговування маршрутів. Переможці конкурсу отримають право на надання послуг з перевезення пасажирів по конкретному маршруту.

З переможцями конкурсу будуть укладені договори на перевезення пасажирів.

Контроль за дотриманням схем руху на маршруті чинним законодавством покладено на Територіальне управління Головавтотрансінспекції на автомобільному транспорті в Тернопільській області.


5. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття запропонованого регуляторного акта та оцінка можливості впровадження та виконання вимог регуляторного акта.


  Введення в дію запропонованого рішення дозволить усунути скарги, які надходять від перевізників та громадян щодо виникнення конфліктних ситуацій. Існування чітко визначеної схеми руху автобусів дозволить ліквідувати нездорову конкуренцію між перевізниками та обмежити монопольне становище окремих суб’єктів господарювання.

На думку розробника негативно вплинути на дію запропонованого регуляторного акта можуть погіршення соціально – економічного характеру, які приведуть до зростання цін на пальне та підвищення цін на перевезення. Це змусить населення користуватись альтернативним видом транспорту – тролейбусом та обмежити кількість проїздів в громадському транспорті. Така ситуації може привести до зменшення рентабельності маршрутів та скорочення їх кількості.


6. ^ Очікувані результати прийняття акта.

Визначення очікуваних результатів прийняття цього регуляторного акта проводиться із застосуванням методу аналізу вигод та витрат:


ВИГОДИ ВИТРАТИ
Сфера інтересів держави

Впорядкування перевезень населення міста

На проведення опитування населення щодо встановлення маршрутів в місті.

Забезпечення безпеки руху на дорогах міста

На організацію маршруту: облашту-вання зупинок, інформування насе-лення про розклад руху та ін.)

Витрати на здійснення контролю.

Сфера інтересів суб’єктів господарювання

Встановлення чітких правил щодо організації руху автобусів

на оформлення необхідної документації

Захист власників маршрутів від неофіційної конкуренції

зменшення прибутків внаслідок обмеження руху перевізника

Сфера інтересів громадян

Покращення якості транспортного обслуговування.

Не визначені

Покращення показників безпеки перевезень




Зменшення кількості нещасних випадків

Покращення стану навколишнього

природного середовища


Планується встановити необмежений строк дії акта. У разі надходження пропозицій, або виникнення потреби в інших маршрутах, можливо внести до рішення необхідні доповнення.


^ 7. Показники результативності рішення виконавчого комітету міської ради “Про затвердження маршрутів громадського транспорту загального користування в м. Тернополі”.

Показниками результативності рішення є:

1. Кількість маршрутів.

Кількість звернень громадян про доцільність відкриття нових маршрутів протягом року.

Кількість наданих пропозицій перевізниками про доцільність відкриття маршруту протягом року .

Кількість відкритих маршрутів протягом року .




Заходи, з допомогою яких буде здійснюватися відстеження

результативності акта.

Для здійснення відстеження проекту цього рішення будуть використані статистичні показники управління транспорту та зв’язку .


Строки проведення базового, повторного та періодичного відстежень пропонується встановити у відповідності з вимогами Закону України „Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.


Виконавчий комітет міської ради
еще рефераты
Еще работы по разное