Реферат: Загальна характеристика підприємства: площа, яка прибирається двірниками 54,012 тис


Аналіз

регуляторного впливу регуляторного акта - проекту

рішення виконавчого комітету міської ради

„Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків

і споруд та прибудинкових територій

Синельниківському міському комунальному підприємству

„Житлово – експлуатаційна контора – 2”

1. Опис проблеми

Синельниківське міське комунальне підприємство „ЖЕК - 2” підпорядковане міській раді, обслуговує 44 житлових будинків загальною площею 149831 м2. Загальна характеристика підприємства:

- площа, яка прибирається двірниками 54,012 тис. м2;

- кількість робітників 41 особи;

- кількість квартир 3024;

- кількість особових рахунків 3056;

- кількість жителів 6735;

Діючий тариф на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, який був встановлений Синельниківському міському комунальному підприємству „ЖЕК – 2” розрахований на рівні витрат 2007 року і складає в середньому 0,96 грн. за 1 м2 загальної житлової площі.

Експлуатаційні витрати   підприємства не відповідають рівню діючих тарифів. Основні причини  невідповідності пов’язані із зростанням:

З початку 2010 року перевитрати підприємства на послугу з прибирання прибудинкової території склав 176,6 тис.грн., або збільшення на 35 %; збиток з вивезення твердих побутових та негабаритних відходів склав 31,8 тис.грн., перевищення витрат складає 13%.

Основні причини  невідповідності пов’язані зі зростанням розміру мінімальної заробітної плати від 545 грн. до 941 грн. (рівень зростання на 72%),  цін на паливо-мастильні матеріали (16%), енергоносіїв (73%) проти 2009 року, вартості послуг  сторонніх організацій, зміни законодавчої бази формування тарифів, таких як, відміна в тарифі послуги категорії інших витрат (послуги паспортиста) та введення в розрахунок на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій рентабельності в розмірі до 12%.

Відсоток фактичної оплати населенням квартирної плати за 2010 рік склав у середньому 97 % від нарахувань. Хоча відсоток оплати населенням квартирної плати в середньому за останні роки не нижчий 97,0 %, дебіторська заборгованість продовжує залишатися значною, і складає 398,5 тис. грн.

У листопаді 2010 року Синельниківське міське комунальне підприємство „ЖЕК–2” обрахувало нагально необхідні послуги, які відповідають стовідсотковому рівню відшкодування послуг в розмірі середньому по підприємству 2,67 за 1 м2 загальної житлової площі з урахуванням поточного ремонту, рентабельності 6%, премії працівникам 50% на сім видів послуг.

На виконання доручення міського голови від 19 січня 2011 року, проведеного спільно з заступниками міського голови, керівниками житлово – комунальних підприємств, представниками засобів масової інформації і телебаченням і враховуючи низьку фінансову платежеспроможність населення, підприємством виконані нові розрахунки вартості тарифів з урахуванням зниження їх до мінімального забезпечення економічно – обґрунтованих витрат, які складаються з семи видів послуг без поточного ремонту, без нарахування премії і рентабельності:

1. Прибирання прибудинкової території

2. Вивезення побутових відходів (збирання, зберігання, перевезення, перероблення, утилізація, знешкодження та захоронення)

3.Технічне обслуговування систем холодного та гарячого водопостачання, водовідведення, теплопостачання, зливової каналізації та ліквідації аварій

4. Дератизація

5. Дезінсекція

6. Обслуговування димовентиляційних каналів

7. Прибирання і вивезення снігу, посипання призначеної для проходу та проїзду частини прибудинкової території протиожеледними сумішами

Середній тариф по підприємству складає 1,34 грн. за 1 м2 загальної житлової площі без поточного ремонту, з рентабельністю 0%, премією працівникам підприємства в розмірі 0%:

Середній тариф по групах будинків:

9 - ти поверхові будинки 1,23 грн.;

5 - ти поверхові будинки 1,35 грн.;

3- х поверхові будинки 1,39грн.;

2- х поверхові будинки 0,83 грн.;

з переліком нагально необхідних послуг:


Враховуючи викладене, єдиним прийнятним на цей час недопущенням подальшої руйнації житлового фонду, його збереження, забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій, стабілізація фінансового стану міських комунальних підприємств, своєчасної виплата заробітної плати робітникам житлово – комунальних підприємств є прийняття тарифів на послуги з їх утримання, які відшкодовують витрати  підприємства.                 

^ 2. Мета та завдання регулювання.

Введення в дію зазначеного рішення спрямовано на забезпечення державного регулювання тарифів на послуги  з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Основні цілі, на досягнення яких спрямоване  дане рішення:

- створення умов для якісного та безперебійного надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій;

- забезпечення беззбитковості діяльності комунального підприємства шляхом приведення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій до рівня економічно обґрунтованих витрат;

- недопущення подальшої руйнації житлового фонду;-   забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій.

- збереження житлового фонду міста, підвищення якості надання послуг населенню з утримання будинків та прибудинкових територій, поліпшення житлових умов проживання ;

- своєчасна виплата заробітної плати робітникам підприємства;

-своєчасність розрахунків за спожиті енергоносії, збільшення обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів;

- збереження прав мешканців будинків на отримання субсидій та пільг по оплаті за житлово-комунальні послуги;

^ 3. Опис механізмів і заходів для розв’язання проблем

 Даним регуляторним актом забезпечується збалансованість інтересів споживачів послуг та підприємства:

- споживачам забезпечується прозорість та доступність структури плати за послуги по обслуговуванню житла та прибудинкових територій;

- запроваджується диференціація плати за послуги для конкретного будинку в залежності від обсягу послуг, що надаються виконавцем;

- виконавцям послуг забезпечується повне відшкодування вартості послуг з утримання житла та прибудинкових територій; -       створюються умови стабілізації роботи  підприємства та поступове покращення технічного стану житлового фонду;  

Дана проблема не може бути розв’язана за допомогою ринкових механізмів і потребує вирішення шляхом встановлення виконавчим комітетом міської ради розмірів оплати за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій згідно з законодавством.

^ 4. Опис альтернатив запропонованому регуляторному акту

Альтернативою цьому регуляторному акту може бути:

- часткове збільшення тарифу квартирної плати не дасть можливість підприємствам утримувати житловий фонд у належному стані, не поліпшить фінансово-економічний стан підприємств. Така альтернатива лише відтягне фінансовий та господарський крах підприємств;

- часткове збільшення тарифу квартирної плати з наданням з міського бюджету фінансової підтримки у розмірі, який би повною мірою відповідав збиткам. На жаль, міський бюджет не має можливості надати таку фінансову підтримку;

- реєстрація об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) з подальшою передачею житлового будинку з балансу житлових підприємств на баланс ОСББ. У цьому випадку загальні збори ОСББ самі визначають розмір витрат, пов’язаних з утриманням, експлуатацією та ремонтом будинку. На жаль, Закон України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” передбачає ініціювання створення таких ОСББ тільки з боку власників квартир житлового будинку;

- надання житлового фонду в експлуатацію підприємству іншої форми власності (приватну) - не знаходить відгуку, так як ці приватні підприємства повинні будуть працювати по занижених тарифах. Ні один приватний підприємець не буде працювати зі збитками.

^ 5. Аналіз вигод та витрат.

Прийняття регуляторного акта надасть можливість утримувати житловий фонд в належному стані, створювати умови для комфортного проживання мешканців міста, поліпшити фінансово-економічний стан підприємств.

Очікуваними вигодами внаслідок прийняття зазначеного рішення є:

Сфера інтересів

Вигоди

Витрати

Інтереси громади

Збереження, поліпшення комфортності житла, надання повноцінних якісних та своєчасних послуг, утримання житлового фонду у належному стані, скорочення термінів виконання замовлень

Збільшення витрат на оплату послуг  з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій


Інтереси житлово-експлуатаційних підприємств

Збільшення доходів підприємств від основної діяльності, стабілізація фінансово-економічного стану, своєчасна виплата заробітної плати робітникам (5 % населення працює у житлово-комунальному господарстві)

Збільшення надходжень на оплату послуг з утримання будинків та прибудинкових територій

Інтереси держави

Збереження та якісне обслуговування житлового фонду, як власності територіальної громади міста, своєчасність розрахунків за використані енергоносії, збільшення обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів.

Субвенції на покриття витрат з надання субсидій та пільг за надані населенню житлово-комунальні послуги



Встановлення тарифу на утримання будинків та прибудинкових територій на рівні економічного обґрунтованих витрат надасть можливість споживачам отримувати більш якісні та сучасні послуги, що дозволить жити в більш комфортних умовах; підприємствам - підвищити рівень доходів від основної діяльності, що безпосередньо вплине на поліпшення їх фінансового стану, буде виступати мотивуючим фактором в утриманні в належному стані житлового фонду; державі – своєчасне надходження обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів, розрахунки за енергоносії, що в свою чергу дасть можливість своєчасної оплати соціальних виплат населенню.

^ 6. Характеристика очікуваних соціально-економічних наслідків

Впровадження та виконання даного регуляторного акта вплине на збільшення незадоволення населення щодо підвищення тарифу квартирної плати, так як заробітна плата та пенсії залишаються ще на низькому рівні.

Однак не слід забувати, що збереження статус-кво, тобто збереження діючого тарифу незмінним, призведе до подальшого погіршення фінансово-господарського становища підприємств, до їх банкрутства і ліквідації, що залишить житлові будинки без експлуатуючих організацій, ще більше погіршиться технічний стан житлового фонду та може привести до руйнації будинків. Мешканці будинків залишаться сам-на-сам з проблемами експлуатації будинків.

^ 7. Обґрунтування терміну дії регуляторного акту

Строк дії запропонованого регуляторного акта встановлюється довгостроковий. В разі потреби вноситимуться зміни до нього за підсумками аналізу відстеження його результативності.

При виникненні змін у чинному законодавстві, які можуть впливати на дію запропонованого регуляторного акта, до нього будуть вноситися відповідні коригування.

^ 8. Заходи, з  допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта.

Показником результативності є підвищення якісного та своєчасного надання послуг з утримання будинків та прибудинкових територій, покращення та збереження житлового фонду, поліпшення умов проживання.

Результативність регуляторного акта буде щоквартально відстежуватися шляхом аналізу наступних показників:

- доходи від реалізації;

- заробітна плата працівників;

- проплата податкових платежів; прибутки(збитки);

- заборгованість споживачів;

- наявність скарг на якість послуг.

Базове відстеження: дані за рік, який передує набуттю чинності рішення виконавчого комітету Синельниківської міської ради. Повторне відстеження: через рік після проведення базового відстеження.


Начальник управління житлово –

комунального господарства

та комунальної власності В.В. Вісіч


Вик. Мойса
еще рефераты
Еще работы по разное