Реферат: Про підсумки виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку Тернопільської області за 2010 рік та проект програми соціально-економічного та культурного розвитку області на


ТЕРНОПІЛЬСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ


РОЗПОРЯДЖЕННЯ

голови обласної державної адміністрації


від 23 лютого 2011 року м. Тернопіль № 102


Про підсумки виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку Тернопільської області

за 2010 рік та проект програми соціально-економічного та культурного розвитку області на 2011 рік





Аналіз підсумків розвитку області в 2010 році вказує на формування стійких тенденцій до стабілізації в економічній та соціальній сферах. Зазначене підтверджується зростанням обсягу виробленої (+2,5%, програмні завдання виконано на 101,5%) та реалізованої (+11%) промислової продукції, виробництва продукції тваринництва в агропідприємствах (+15%, програмні завдання з виробництва м’яса перевиконано на 17,1%, молока – на 4,4%), обсягу вкладення інвестицій в основний капітал (+9,2%, програмні завдання виконано на 3,5%), зовнішньоторговельного обороту (+10,9%, програмні завдання виконано), обсягу роздрібного товарообороту (+2,1%, програмні завдання виконано на 7,2%), стабілізацією цінової ситуації, зростанням реальної заробітної плати, зменшенням рівня безробіття. Як результат, нарощено податкову базу, обсяг сплати податків до державного бюджету зріс на 16%, до місцевих – на 15,5%.

Водночас, у розвитку краю залишається ряд проблемних питань, які будуть вирішуватись у 2011 році. Так, не виконано програмні завдання з промислового виробництва легкою, деревообробною, м’ясною і борошно-круп’яною підгалузями харчової промисловості, промисловістю будматеріалів. Не забезпечено виконання програмних завдань з промисловості у Козівському, Лановецькому, Монастириському та Тернопільському районах.

У 2010 році обсяг виробництва валової продукції рослинництва до 2009 року знизився на 9,1%. Програмні показники з виробництва зернових усіма категоріями господарств виконано на 96,5%, найбільше відставання допущено агропідприємствами Гусятинського, Збаразького, Зборівського, Козівського, Монастириського, Підгаєцького, Чортківського, Шумського районів. Програму з виробництва цукрового буряка усіма категоріями господарств виконано на 96,5%. Не забезпечили виконання програмних завдань агропідприємства Бучацького, Заліщицького, Зборівського, Монастириського, Підгаєцького, Теребовлянського, Чортківського, Шумського районів. Попри позитивні тенденції у тваринництві, не забезпечили виконання річної програми з виробництва м’яса агропідприємства Кременецького, Збаразького, Монастириського, Гусятинського, Борщівського, Лановецького районів, з виробництва молока - Гусятинського, Заліщицького, Кременецького, Теребовлянського, Зборівського, Підволочиського, Борщівського та Тернопільського районів.

Підрядними будівельними організаціями області у 2010 році недовиконано програмні завдання на 19,9%. Не забезпечили реалізацію завдань і знизили темпи будівництва будівельники м. Тернопіль, Зборівського, Козівського, Кременецького, Монастириського, Підгаєцького, Тернопільського, Чортківського, Шумського районів.

Проектом програми соціально-економічного і культурного розвитку на 2011 рік пропонується впровадження інвестиційної моделі розвитку краю, розробленої на основі президентської програми «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», що має на меті створити передумови для зростання промислового виробництва на 4,2%, обсягів валової продукції сільського господарства на 0,7%, обсягів капітальних інвестицій на 15,4%, обсягів прямих іноземних інвестицій на 20,6%, експорту на 7,3%, роздрібного товарообороту на 11,6%, середньомісячної заробітної плати на 13,5%. Вжиті заходи дозволять зменшити рівень безробіття, забезпечити цінову стабілізацію, здійснити ряд реформ у соціальній сфері з метою наближення соціальних послуг до населення.

Планується реалізація ряду інвестиційних проектів, а саме: будівництво сучасних тваринницьких комплексів у кожному районі, оптового сільськогосподарського ринку, спортивних об’єктів, об’їзних доріг, об’єктів торгівлі, побутового обслуговування та туристичної інфраструктури із врахуванням потенціалу Почаєва, Зарваниці - духовних перлин України, будівництво нових та відновлення діяльності низки підприємств м’ясо-, молокопереробної та консервної галузей тощо. Передбачається оптимізація структури сільськогосподарських посівів, що відповідатиме вимогам продовольчої безпеки держави, розвиток садівництва.

Враховуючи підсумки виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2010 рік, та з метою забезпечення сталого розвитку області у 2011 році:

1. Визнати недостатньою організаторську роботу районних державних адміністрацій:

1.1. Козівської, Лановецької, Монастириської, Тернопільської – щодо виконання програмних завдань з промислового виробництва.

1.2. Усіх районів – з виконання програмних показників з валового збору продукції рослинництва.

1.3. Борщівської, Гусятинської, Заліщицької, Зборівської, Кременецької, Підволочиської, Теребовлянської, Тернопільської - з виконання програмних показників сільськогосподарськими підприємствами з виробництва молока.

1.4. Борщівської, Гусятинської, Збаразької, Кременецької, Лановецької, Монастириської – з виконання програмних показників агропідприємствами з виробництва м’яса.

1.5. Борщівської, Збаразької, Монастириської, Підволочиської – щодо виконання програмних завдань із залучення інвестицій в основний капітал.

1.6. Зборівської, Козівської, Кременецької, Монастириської, Підгаєцької, Тернопільської, Чортківської, Шумської – щодо забезпечення виконання завдань програми з діяльності будівельної галузі.

1.7. Гусятинської, Зборівської, Козівської, Підволочиської, Теребовлянської – з виконання програмних завдань з обсягу роздрібного товарообороту.

1.8. Бережанської, Бучацької, Збаразької, Зборівської, Шумської, Козівської, Підгаєцької, Тернопільської – щодо упередження зростання та ліквідації заборгованості з виплат заробітної плати.

2. Вказати виконавчому комітету Тернопільської міської ради на недостатній рівень організації роботи щодо забезпечення роботи будівельної галузі, залучення інвестицій в основний капітал та ліквідації заборгованості з виплат заробітної плати.

3. Структурним підрозділам обласної державної адміністрації, районним державним адміністраціям, виконавчому комітету Тернопільської міської ради проаналізувати підсумки розвитку галузей господарського комплексу і сфер діяльності територій, причини невиконання програмних показників за 2010 рік та вжити конкретних заходів для усунення виявлених негативних тенденцій.

4. Схвалити проект програми соціально-економічного та культурного розвитку Тернопільської області на 2011 рік (далі – проект Програми), що додається.

5. Головному управлінню економіки обласної державної адміністрації:

5.1. Оперативно, у міру надходження статистичної звітності за 2010 рік, вносити зміни до основних показників проекту Програми на 2011 рік.

5.2. В установленому порядку подати проект Програми на розгляд сесії обласної ради відповідно до регламенту обласної ради.

5.3. Спільно із структурними підрозділами обласної державної адміністрації, територіальними підрозділами центральних органів виконавчої влади розробити річний та середньостроковий (на 2011-2015 роки) плани реалізації Стратегії регіонального розвитку Тернопільської області на період до 2015 року із врахуванням пріоритетних напрямків, взаємоузгоджених із положеннями Програми економічних реформ «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» до 15 квітня 2011 року та подати на затвердження голові обласної державної адміністрації.

5.4. Підготувати план спільних заходів із питань детінізації економічних процесів в області та подати на затвердження голові облдержадміністрації у І кварталі 2011 року .

6. Структурним підрозділам обласної державної адміністрації, територіальним підрозділам центральних органів виконавчої влади, правоохоронним органам забезпечити у 2011 році безумовне виконання затвердженого головою обласної державної адміністрації 4 листопада 2010 року №96/01 «Плану спільних заходів з вирішення проблемних питань щодо боротьби із ухиленням від оподаткування та мінімізацією податкових зобов’язань».

7. Головному управлінню агропромислового розвитку обласної державної адміністрації спільно з районними державними адміністраціями вжити заходів щодо приведення посівних площ у відповідність із потребами переробних підприємств та споживчого ринку області.

8. Районним державним адміністраціям та виконавчому комітету Тернопільської міської ради:

8.1. Розробити та затвердити річні та середньострокові (на 2011-2015 роки) плани реалізації Стратегії регіонального розвитку Тернопільської області на період до 2015 року із врахуванням пріоритетних напрямків взаємоузгоджених із положеннями Програми економічних реформ «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» на 2010-2014 роки і до 30 квітня 2011 року подати у головне управління економіки обласної державної адміністрації.

8.2. Спільно з керівниками систематично здійснювати аналіз результатів фінансово - господарської діяльності підприємств і оперативно розглядати проблемні підприємства на спільних засіданнях комісій із вивчення причин безприбуткової діяльності підприємств та з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, за результатами розробляти конкретні заходи з подолання проблем і тримати на постійному контролі їх виконання.

8.3. Здійснити аналіз діяльності та забезпечити ефективну роботу утворених робочих груп та комісій, спрямованих на вирішення проблем соціально-економічного розвитку, результативність яких повинна підтверджуватись відповідними статистичними показниками.

9. Взяти на особистий контроль цінову ситуацію на ринках соціальнозначимих продовольчих товарів та забезпечення ними торговельної мережі районів та міста Тернополя.

10. Визнати такими, що втратили чинність, розпорядження та доручення голови облдержадміністрації згідно з переліком, що додається.

11. Структурним підрозділам обласної державної адміністрації, територіальним підрозділам центральних органів виконавчої влади, районним державним адміністраціям, виконавчому комітету Тернопільської міської ради інформувати головне управління економіки обласної державної адміністрації про проведену роботу з виконання цього розпорядження та завдань, визначених проектом Програми, щокварталу до 20 числа місяця, що настає за звітним періодом.

12. Головному управлінню економіки обласної державної адміністрації інформувати обласну державну адміністрацію про проведену роботу щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним періодом.

13. Контроль за виконанням розпорядження доручити заступникам голови облдержадміністрації згідно з розподілом обов’язків.


^ Голова обласної державної

адміністрації В.А.ХОПТЯН



ЗАТВЕРДЖЕНО


Розпорядження голови

обласної державної адміністрації

23.02.2011 № 102


ПЕРЕЛІК

розпоряджень та доручень голови обласної державної адміністрації,

які втратили чинність


Розпорядження голови обласної державної адміністрації від:

17.01.2007 року №10 «Про консультативну раду з питань розвитку та контролю за інфраструктурою фондового ринку області».

14.05.2008 року №346 «Про заходи з питань детінізації економічних процесів в області».

24.02.2009 року №133 «Про внесення змін до розпорядження голови ОДА від 14.05.2008 року №346 «Про заходи з питань детінізації економічних процесів в області».

23.09.2009 року №685 «Про заходи на 2010 рік щодо реалізації Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2015 року».

30.12.2009 року №984 «Про стимулювання у 2010 році залучення інвестицій в економіку області».

03.03.2010 року №108 «Про підсумки виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2009 рік та проект програми соціально-економічного та культурного розвитку області на 2010 рік».

28.04.2010 року №249 «Про стан соціально-економічного розвитку області за І квартал 2010 року».

29.07.2010 року №537 «Про стан та проблемні питання соціально-економічного розвитку області за перше півріччя 2010 року».

04.11.2010 року №882 «Про стан соціально-економічного розвитку області за 9 місяців 2010 року».

15.11.2010 року №910 «Про схвалення проекту змін до програми соціально-економічного та культурного розвитку Тернопільської області на 2010 рік».

30.04.2010 року №254 «Про заходи щодо виходу промислового комплексу області з кризового стану».

Доручення голови обласної державної адміністрації від:

14.07.2010 року №64 «Про розроблення проекту обласної програми підтримки малого підприємництва на 2011-2012 роки».

03.08.2010 року №88 «Про підтримку виробничої діяльності в установах кримінально-виконавчої служби області».

16.12.2010 року №159 «Про розроблення проекту обласної програми соціально-економічного та культурного розвитку Тернопільської області на 2011 рік».

28.07.2010 року №82 «Про стимулювання розширення доступу промислових товарів на внутрішній ринок області та нарощення експорту продукції».


Заступник голови – керівник апарату

обласної державної адміністрації О.В.ГУЗАР





еще рефераты
Еще работы по разное