Реферат: 1. Визначення та аналіз проблеми, яку пропонується розв'язати шляхом державного регулювання господарських відносин, а також оцінка важливості цієї проблеми


АНАЛІЗ


регуляторного впливу до проекту рішення сесії Олексіївської сільської ради «Про встановлення ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території сільської ради на 2012 рік»


Назва регуляторного акту: Про встановлення ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території сільської ради на 2012 рік


Регуляторний орган: Олексіївська сільська рада


Розробник документа: виконавчий комітет Олексіївської сільської ради


^ Контактний телефон : 4-52-19


Цей аналіз регуляторного впливу розроблений на виконання та з дотриманням вимог Податкового кодексу України.


1.Визначення та аналіз проблеми, яку пропонується розв'язати шляхом державного регулювання господарських відносин, а також оцінка важливості цієї проблеми

У зв'язку з набранням чинності Податкового кодексу України, кий затверджено від 02.12.2010 р.№ 2756-\/І та на виконання статті 265 Кодексу, пропонується розроблений новий акт, а саме: «Про встановлення ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», сплата справляється у відповідності до діючого на сьогоднішній день законодавства і потребує щорічного перегляду ставок.

Податковим Кодексом затверджено порядок розрахунку ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, її встановлює сільська рада за 1 кв. метр житлової площі об’єкта житлової нерухомості:

- для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів ставки поадку не можуть перевищувати 1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

- для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв.метрів - 2,7 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

Податковий кодекс регулює відносини, що виникають у процесі встановлення та скасування податків та зборів в Україні, визначає вичерпний їх перелік, що справляються в Україні, порядок адміністрування, платників податків та зборів, їх права, обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства. Цей Податковий кодекс набрав чинності з 01.01.2011.

Відповідно до Податкового кодексу в переліку місцевих податків та зборів встановлено податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Таким чином, з метою безумовного виконання вимог Податкового кодексу України та недопущення суперечливих ситуацій сільська рада повинна прийняти рішення «Про встановлення ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території сільської ради на 2012 рік». Регуляторний акт підготовлено з метою мобілізації надходжень коштів до доходної частини сільського бюджету з урахуванням темпів розвитку окремих напрямків бізнесу.

Сфера дії визначеного регуляторного акта розповсюджується на юридичні та фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової нерухомості.

^ 2.Мета правового регулювання

Метою цього регуляторного акту є встановлення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території села відповідно до вимог Податкового кодексу України, оптимізація ставок збору з урахуванням пільг із сплати податку та зміцнення ресурсної бази бюджету села.


3.^ Механізм та заходи для розв'язання проблеми

Згідно з Податковим кодексом України до повноважень сільських рад належить прийняття рішення про встановлення місцевих податків та зборів. Зробити це можливо за рахунок прийняття відповідного рішення сільської ради. Тому вирішення проблеми щодо врегулювання питань справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки в селі через прийняти рішення сільської ради. Запропонований спосіб досягнення цілей є єдиним і безумовним шляхом вирішення проблеми і ґрунтується на загальнообов'язковості виконання всіма учасниками правовідносин у системі оподаткування норм зазначеного проекту рішення. Основним принципом запропонованого проекту рішення є забезпечення:


- дотримання сплати податку та зарахування його до відповідного бюджету згідно з положенням Бюджетного кодексу України;

- належного порядку використання пільги та звірки даних щодо житлової площі житлової нерухомості, ставки податку та нарахованої суми податку податковою інспекцією;


З метою реалізації поставленої мети пропонується проведення таких заходів:

- встановлення ставок;

- визначення порядку та строків сплати збору;

- порядок використання пільги;

Запропонований механізм дії даного проекту регуляторного акту відповідає принципам державної регуляторної політики, а саме: доцільності, адекватності, ефективності, прозорості, передбачуваності.


4.Альтернативи.

Регуляторний акт - є безальтернативним, так як він розроблений у відповідності до положень Податкового кодексу України.

Прийняття нового регуляторного акту дасть можливість врегулювати питання сплати пдатку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Даний проект рішення збільшить надходження до бюджету, забезпечить неухильне виконання норм Податкового кодексу України, який затверджено 02.12.2010 року № 2756-\/І.

У ході пошуку альтернативних способів досягнення визначених цілей доцільно розглянути такі можливості:

- пропозицію відмови від введення в дію запропонованого акта;

- установлення єдиних найвищих розмірів ставок податку;

- здійснення регулювання нормативним актом іншого органу.

Відмова від введення в дію запропонованого регуляторного акту приведе до сплати збору за мінімальними ставками, одночасно з цим не буде забезпечено безумовне виконання вимог чинного законодавства.

У разі не встановлення розміру податку рішенням сесії сільської ради цей податок буде сплачуватись платниками за мінімальними ставками, що призведе до значних втрат бюджету.

Здійснення регулювання нормативним актом іншого органу не є можливим у зв'язку з тим, що право самостійно встановлювати і визначити порядок сплати місцевих податків і зборів відповідно до чинного законодавства належить сільській раді шляхом прийняття відповідного проекту рішення.


^ 5. Обгрунтування можливостей досягнення цілей

Можливість досягнення цілей у разі прийняття зазначеного проекту рішення є цілком реальною та обґрунтованою у зв'язку з тим, що метою розробки проекту рішення є цілеспрямоване вирішення проблеми.

Ураховуючи, що виконання зазначеного рішення є загальнообов'язковим для всіх учасників правовідносин у системі досягнення цілей вбачається цілком реальним.

Рішенням буде запроваджено на належному рівні і підлягатиме обов'язковому виконанню органами місцевого самоврядування, органами державної податкової служби та платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Досягнення цим регуляторним актом визначених цілей не вплине на економічні витрати територіальної громади, держави, а для фізичних та юридичних осіб вони будуть приведені до економічного обґрунтованих розмірів.


6^ . Очікувані результати прийняття акта

У разі прийняття запропонованого проекту регуляторного акту очікуються наступні вигоди та витрати, інтереси органів місцевого самоврядування:

1.Чіткий порядок встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

2. Приведення місцевої нормативно-правової бази у відповідність до вимог чинного законодавства України;

3. Мобілізація коштів до бюджету, процедура розробки проекту нового регуляторного акту.


Інтереси територіальної громади села та суб'єктів господарювання:


1.Стабільність та передбачувані, прогнозовані ставки податку.. Сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки - до сільського бюджету.

2.Покращення стану прозорості дій влади та можливість реалізації соціальних заходів у зв'язку з додатковими надходженнями до сільського бюджету.

Крім кількісних показників, до вигоди належать:

- для членів територіальної громади – досягнення стабільності в питаннях соціально-економічного розвитку та вирішення проблем благоустрою села, всебічного забезпечення їх прав;

- органи місцевого самоврядування дотримуються принципу верховенства закону та враховують особливості соціально-економічного розвитку села;

- органи державної податкової служби та платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки застосовуватимуть нормативний акт Олексіївської сільської ради, який відповідатиме вимогам чинного законодавства.


^ 7. Строк дії.

Термін дії запропонованого регуляторного акта обмежений. Потреби визначити строк дії цього акту не існує через визначеність строків, протягом яких будуть існувати правовідносини, що регулюються цим актом.

За підсумками аналізу відстеження його результативності, а також у разі потреби та з прийняттям урядом нормативних актів, до нього теж будуть вноситься відповідні зміни відповідно до регуляторної процедури.


8. Показники результативності.

Показники результативності дії рішення сільської ради:

- кількість доходної частини бюджету;

9.Заходи відстеження результативності рішення.

Стосовно регуляторного акту постійною робочою комісією з питань регуляторної політики буде здійснюватися базове та повторне відстеження результативності його дії та не пізніше за 3 місяці до кінця строку дії рішення.


Сільський голова В.М.Степанова
еще рефераты
Еще работы по разное