Реферат: 1089 ставить за мету не тільки комплексне вирішення проблем забезпечення молоді житлом, але І поліпшення кризової демографічної ситуації, яка склалась в Україні



ІНСТИТУТ ПОЛІТИЧНОЇ ОСВІТИ

ФОНД ЕДУАРДО ФРЕЯ (НІДЕРЛАНДИ)



ПЕРШІ КРОКИ НОВОЇ ВЛАДИ: МОЛОДІЖНА ПОЛІТИКА В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ




АНАЛІЗ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

СИСТЕМИ МОЛОДІЖНОГО

ЖИТЛОВОГО КРЕДИТУВАННЯ


Володимир СТЕЦЕНКО


Перший заступник голови

правління Державного фонду

сприяння житлового будівництва


Київ – 2005



Державна програма забезпечення молоді житлом на 2002 – 2012 роки, що затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 2002 року № 1089 ставить за мету не тільки комплексне вирішення проблем забезпечення молоді житлом, але і поліпшення кризової демографічної ситуації, яка склалась в Україні.


Відповідальним виконавцем Програми є Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Робота Фонду спрямована на те, щоб Програма отримала загальнодержавний розвиток, протягом останніх років вже прийнято 25 обласних програм забезпечення молоді житлом і програма у місті Севастополі. А також прийнято 43 районні програми та 31 міська програми забезпечення молоді житлом.


На даний час Фонд здійснює такі види діяльності:

- згідно постанови Кабінету Міністрів України від 29 травня 2001 року № 584 “Про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла” надає довгострокові кредити на будівництво та придбання житла молодим сім’ям, у яких вік кожного із подружжя становить до 35 років включно, а також одиноким молодим громадянам до 35 років включно. Кредит надається терміном до 30 років.


- згідно постанови Кабінету Міністрів України від 4 червня 2003 року № 853 “Про затвердження Порядку часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла” здійснює часткову компенсацію відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла. Позичальник відповідно до постанови отримує компенсацію на суму облікової ставки Національного банку України.


З 1998 по 2004 роки Фондом надано кредитів на будівництво та придбання житла для молоді на суму понад 460 млн.грн і через різні механізми забезпечено житлом більше 8,5 тис. молодих сімей у всіх регіонах України.


Рисунок 1.




Як видно з рисунку 1, вирішальний імпульс для подальшого успішного розвитку програми молодіжного житлового кредитування надав у 2000 році уряд Ющенка В.А.


Згідно з орієнтовними підрахунками у поточному році кількість сімей, які через різні механізми будуть забезпеченні Фондом житлом збільшиться більше ніж у п’ять разів. Позабюджетні джерела фінансування Державної програми забезпечення молоді житлом у 2005 році набудуть найбільшу питому вагу. За результатами 2004 року Фондом було залучено близько 100 млн.грн. позабюджетних ресурсів.


На даний час Міністерством України у справах молоді та спорту разом з Фондом розроблено заходи щодо вдосконалення діяльності, які будуть передбачати:

1. Розширення переліку послуг, які надає Фонд молоді по забезпеченню житлом;

2. Удосконалення діючих механізмів забезпечення молоді житлом;

3. Запровадження прозорого і соціально обґрунтованого механізму відбору потенційних позичальників;

4. Залучення додаткових позабюджетних джерел фінансування молодіжного житлового будівництва;

5. Розширення сфери діяльності Фонду на інші соціально незахищені верстви населення;

6. Організацію будівництва соціального житла.


За умови впровадження комплексу заходів, які викладенні вище, передбачається поряд з вдосконаленням діяльності Фонду суттєво збільшити кількість молоді, яка за допомогою держави поліпшить свої житлові умови. Робота Фонду передбачатиме, що кожна сім’я, яка в силу різних причин не може придбати житло за власні кошти, або отримати в комерційному банку кредит на житло, буде отримувати в різних формах державну допомогу для будівництва чи придбання житла.


Запропонована форма вдосконалення діяльності Фонду узгоджується з Програмою діяльності Кабінету Міністрів України “Назустріч людям”, яка схвалена постановою Верховної Ради України від 4 лютого 2005 року № 2426 – ІV визначено, що одним з пріоритетів політики Уряду щодо сім’ї, жінок, дітей та молоді є всебічне сприяння розвитку молодіжного житлового будівництва.


Виходячи з вище викладеного Державна програма забезпечення молоді житлом в поточному році отримає стрімкий розвиток чому сприятиме впровадження інноваційних форм та механізмів забезпечення молоді житлом.


За тісної співпраці Міністерства молоді та спорту і Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву буде вибудована нова система молодіжного житлового будівництва, яка передбачатиме повну відкритість, громадський контроль та ефективність.
еще рефераты
Еще работы по разное