Реферат: Аналіз регуляторного впливу від 17. 10. 2011 року Назва регуляторного органу


Аналіз регуляторного впливу

від 17.10.2011 року

Назва регуляторного органу: Херсонська обласна рада.

Назва документа: проект рішення обласної ради «Про встановлення ставок збору за заготівлю другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань та використання корисних властивостей лісів»

Розробник аналізу регуляторного впливу: Херсонське  обласне управління лісового та мисливського господарства.

1.      Визначення та аналіз проблеми, яку передбачається вирішити 

1.1.  Опис проблеми та її проявів

   Раціональне використання лісових ресурсів місцевого значення  потребує державного регулювання, що забезпечить надходження коштів від сплати нормативних зборів до місцевих бюджетів.

   У  відповідності до Лісового кодексу України спеціальне використання лісових ресурсів є платним. Даним рішенням пропонується затвердити ставки збору на всі види лісових ресурсів місцевого значення.

^ 1.2. Причини та умови виникнення проблеми

   Проблемою, на розв'язання якої направлено видання рішення (регуляторного акту), є приведення нормативів збору (ставок збору) за спеціальне використання лісових ресурсів в порядку заготівлі другорядних лісових матеріалів, побічних лісових користувань і використання корисних властивостей лісів у відповідність до видів спеціального використання лісових ресурсів, передбачених статтею 67 Лісового Кодексу України, а також затвердження ставок збору обласною радою.

   Існуюче розпорядження голови Херсонської обласної державної адміністрації «Про нормативи збору за спеціальне використання лісових ресурсів місцевого значення від неоподаткованого мінімуму заробітної плати» (зі змінами)  від 20.10.2003 р. № 1081 не може надалі виконувати регуляторну функцію, остільки Податковим кодексом України повноваження щодо встановлення ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів місцевого значення надані Верховній Раді Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським радам.

^ 1.3.Обґрунтування неможливості її розв'язання за допомогою ринкових механізмів

    Ринок не вирішує ці проблеми, остільки вони вирішуються шляхом державного регулювання.

^ 1.4.Обґрунтування неможливості її розв'язання за допомогою чинних регуляторних актів

       Діючі нормативні акти передбачають необхідність розроблення та затвердження обласною радою розміру плати (ставок збору) за заготівлю другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань та використання корисних властивостей лісів

^ 1.5. Суб'єкти, на яких проблема справляє негативний вплив          

Проблема відсутності затверджених в установленому порядку ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів негативно впливає на:

- юридичних та фізичних осіб, від яких надходять заяви (клопотання) на  використання лісових ресурсів;

- постійних лісокористувачів,  власників лісів, які забезпечують ефективне використання лісових ресурсів та їх облік;

- показник надходжень до місцевих бюджетів.  

^ 2.      Визначення цілей державного регулювання

   Цілями державного регулювання є:

- затвердження обласною радою розміру плати (ставок збору) за спеціальне використання всіх видів лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань, заготівлі другорядних лісових матеріалів та використання корисних властивостей лісів державної, комунальної та приватної власності, як цього вимагають Лісовий та Податковий кодекси України.

- забезпечення умов для раціонального використання не деревних ресурсів лісу та корисних властивостей лісів суб'єктами господарювання;

- створення додаткових джерел поповнення місцевих бюджетів; 

    Впровадження підготовленого проекту рішення буде сприяти посиленню державного контролю в галузі охорони, збереження, раціонального, невиснажливого використання лісових ресурсів, забезпечення відтворення відновлювальних властивостей  лісу та наповнення місцевих бюджетів.  

^ 3.      Визначення та оцінка усіх прийнятих альтернативних способів досягнення встановлених цілей

   Альтернативних способів досягнення встановлених цілей не передбачено. Відповідно до ст. 331 розділу 17 Податкового кодексу України за заготівлю другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань та використання корисних властивостей лісів ставки збору встановлюються Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами.   

   Здійснення спеціального використання лісових ресурсів місцевого значення на безоплатній основі буде суперечити ст.18,77 Лісового кодексу України, згідно з якими спеціальне використання лісових ресурсів, крім розміщення пасік є платним. Як наслідок - контроль за спеціальним використанням лісових ресурсів буде відсутній, місцеві бюджети недоотримають кошти за використання цих ресурсів.

 ^ 4. Опис механізму і заходів, які передбачають розв'язання визначеної проблеми

   Територіальний орган центрального органу виконавчої влади з питань лісового господарства (Херсонське обласне управління лісового та мисливського господарства) подає на розгляд та затвердження в обласну раду проект рішення про встановлення ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів місцевого значення.

   Виділення лісових ділянок для заготівлі другорядних лісових матеріалів, побічних лісових користувань та використання корисних властивостей лісів здійснюється власниками лісів або постійними лісокористувачами відповідно до ст. 18,67,72,73,74,77 Лісового кодексу України та Порядку спеціального використання лісових ресурсів, затвердженого Постановою Кабінету міністрів України від 23 травня 2007 року № 761 „Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів".

   Ліміти використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненні побічних лісових користувань згідно ст. 30, 31 Лісового кодексу України встановлюються облдержадміністрацією за погодженням з обласною радою.

^ 5.      Обґрунтування можливостей досягнення встановлених цілей у разі прийняття регуляторного акту

5.1.  Оцінка впливу зовнішніх факторів на дію акту

   Зовнішні фактори, які б мали позитивний чи негативний вплив на дію акта відсутні.

^ 5.2.  Оцінка можливостей впровадження та виконання вимог акту органами влади, фізичними та юридичними особами

    Положення даного регуляторного акту розроблені у відповідності до вимог Лісового та Податкового кодексів України, якими чітко визначено повноваження органів державної влади.

   Виконання вимог акту фізичними та юридичними особами буде контролюватися територіальним органом центрального органу виконавчої влади з питань лісового господарства, податковими а також природоохоронними органами та органами місцевого самоврядування.

   Прийняття вказаного регуляторного акта надасть змогу суб'єктам господарювання на законних підставах проводити промислову заготівлю другорядних лісових матеріалів, здійснювати побічні лісові користування, а також використовувати корисні властивості лісів в цілях рекреації.

В свою чергу, державне регулювання забезпечить:

 - раціональне використання другорядних лісових матеріалів, невиснажливе здійснення побічних лісових користувань;

- планування і проведення господарських і природоохоронних заходів, спрямованих на усунення або запобігання негативному впливу надмірного рекреаційного навантаження;

- збільшення джерел надходження коштів місцевих бюджетів.

^ 5.3.  Характеристика механізму повної або часткової компенсації можливої шкоди у разі настання очікуваних наслідків дії акту.

    За заготівлю лісових ресурсів від побічних лісових користувань та другорядних лісових матеріалів суб'єктами господарювання без спеціального дозволу (лісового квитка) лісова охорона, природоохоронні та правоохоронні органи застосовують фінансові санкції до порушників відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 року № 655 „Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісовому господарству".

   За неподання (невчасне подання) розрахунків збору за спеціальне використання лісових ресурсів, несплату або порушення термінів сплати збору до суб'єктів господарювання застосовується штрафні санкції та пеня згідно з чинним законодавством.

^ 5.4.  Здійснення державного контролю та нагляду за додержанням вимог акту

    Контроль за додержанням вимог акта при спеціальному використанні лісових ресурсів місцевого значення буде здійснюватися органами державної влади та місцевого самоврядування у відповідності до Порядку спеціального використання лісових ресурсів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2007 року № 761 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів».

 ^ 6.      Визначення очікуваних результатів - метод аналізу вигод та витрат

6.1.  Групи, на які документ має вплив

    Впровадження рішення не потребує додаткових матеріальних та інших витрат. Проект рішення не обмежує прав громадян щодо вільного перебування в лісах державної власності, а також безоплатного збору для власного споживання дикорослих трав'яних рослин, квітів, грибів, ягід, горіхів та інших продуктів лісу.

    Документ безпосередньо має вплив на лісогосподарські підприємства, які є постійними лісокористувачами та власників лісів з однієї сторони, а з іншої сторони на підприємства, установи, організації, громадян України (тимчасові лісокористувачі), які зацікавлені у спеціальному використанні лісових ресурсів в межах лісових ділянок, виділених для цієї мети.

^ 6.2. Опис впливу

    Вплив регуляторного акту на постійних лісокористувачів виражений у дотриманні ними вимог лісового та природоохоронного законодавства, здійснення функцій охорони та контролю над спеціальним використанням лісових ресурсів.

^ 6.3. Оцінка вигод і витрат у грошовій формі

   Впровадження проекту рішення дасть можливість забезпечити надходження до місцевих бюджетів області орієнтовно більше 10 тис.грн. щорічно за рахунок сплати зборів за спеціальне використання недеревних лісових ресурсів місцевого значення. Витрати та вигоди органів державної влади, місцевого самоврядування, суб'єктів господарювання та населення, на які даний проект розпорядження має вплив, наведені нижче.



п/п

Вигоди

Витрати

Органи державної влади та місцевого самоврядування

1.

Додаткове надходження коштів до місцевих бюджетів в порядку справляння збору за спеціальне використання лісових ресурсів (більше 10 тис. грн. щорічно).

Сприяння розвитку зеленого туризму.

Витрати на прийняття регуляторного акту відсутні

  

^ Суб'єкти господарювання - тимчасові та постійні лісокористувачі

2.

Раціональне,  невиснажливе використання лісових ресурсів.  Отримання додаткового прибутку від реалізації не деревних продуктів лісу та надання  культурно-оздоровчих та рекреаційних послуг.

Витрати згідно з нормативами збору за відповідні види лісових ресурсів

Населення

3.

Збільшення зайнятості населення та його доходів, покращення охорони лісів

Витрати відсутні

^ 7.      Строк дії регуляторного акту

    Термін дії запропонованого регуляторного акту не обмежено, із можливістю внесення до нього змін та його відміни у разі змін нормативно-правових актів, що врегульовують дане питання.

^ 8.      Визначення показників результативності акту

8.1.  Розмір надходжень до державного та місцевих бюджетів, пов'язаних з дією акту

   Прогнозні значення показників результативності регуляторного акта в грошовій формі (10 тис.грн. щорічно) є орієнтовними, оскільки результати  залежать від багатьох чинників, кількісне значення яких стане відомим лише після реалізації права підприємств, установ, організацій і громадян на спеціальне використання  лісових ресурсів. Сплата зборів за спеціальне використання лісових ресурсів місцевого значення здійснюється до місцевих бюджетів в розмірі 100 відсотків.

^ 8.2.  Кількість суб'єктів господарювання або фізичних осіб, на яких поширюватиметься дія акту

   Суб'єктами правовідносин тимчасового користування лісами є:

-         постійні лісокористувачі або уповноважені ними особи;

-         тимчасові лісокористувачі (юридичні та фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності);

^ 8.3.  Розмір коштів і час, що витрачатимуться суб'єктами господарювання або фізичними особами, пов'язаними з виконанням вимог акту

     Розмір плати, яку щорічно пропонується сплачувати суб'єктам господарювання за спеціальне використання лісових ресурсів місцевого значення становить не більше 3-5% від закупівельних цін на сировину, а у випадку використання корисних властивостей лісів в порядку довгострокового тимчасового користування 3%, або 5% від грошової оцінки земель лісового фонду, що є посильним для суб'єктів господарювання. Перерахування коштів проводиться в розмірі 100% до місцевих бюджетів по місцю розташування лісової ділянки на вказані розрахункові рахунки.

     Постійні лісокористувачі, які надають спеціальний дозвіл на використання лісових ресурсів місцевого значення, до 10 числа місяця, що настає за звітним кварталом, направляють органам державної податкової служби перелік тимчасових лісокористувачів, яким видано лісові квитки, за формою, встановленою центральним органом державної податкової служби за погодженням з центральним органом виконавчої влади з питань лісового господарства.

^ 8.4.  Рівень поінформованості суб'єктів господарювання або фізичних осіб з основних положень акта

     Проект рішення обласної ради та аналіз регуляторного впливу оприлюднені у мережі Інтернет на веб-сторінці Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства в розділі «Законодавча і нормативна база».

^ 9. Визначення заходів, з допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акту

    Територіальний орган центрального органу виконавчої влади з питань лісового господарства, податкові і природоохоронні органи та органи місцевого самоврядування здійснюють постійний контроль за виконанням рішення обласної ради, розглядають в установленому порядку виявлені порушення чинного законодавства.

   Для відстеження результативності дії рішення будуть використовуватись статистичні дані та зауваження і пропозиції від лісокористувачів. Зведена інформація щодо відстеження дії рішення обласної ради буде подаватись Херсонським обласним управлінням лісового та мисливського господарства в обласну  раду щорічно до 1 лютого за попередній рік.

   Базове відстеження значень буде проведено в термін не пізніше 1 року з дня набрання чинності даного акту.

    Повторне відстеження значень результативності буде проведено не пізніше двох років з дня набрання чинності даного акту.


В.о. начальника управління                                                                           В.Д. Михайленко


Україна


Херсонська обласна рада


Р І Ш Е Н Н Я



                  сесія




 скликання










від 18.04.2008          № 
















Про встановлення  ставок збору за  

заготівлю другорядних лісових матеріалів,

здійснення побічних лісових користувань

та використання корисних властивостей лісів









 

Відповідно до статі 13, 29, 41 Закону України «Промісцеві державні адміністрації», статей 72, 73, 77 Лісового кодексу України, пункту 331.11., статті 331 Податкового кодексу України та з метою збільшення надходжень до місцевих бюджетів області, відтворення, збереження і раціонального використання лісосировинних ресурсів, враховуючи рекомендації постійної комісії обласної ради  з питань екології та використання природних ресурсів від 00.00.000        , обласна рада

 ВИРІШИЛА:

1. Затвердити нормативи збору за спеціальне використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань і заготівлі другорядних лісових матеріалів згідно з додатком.

2 Проводити спеціальне використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань та заготівлі другорядних лісових матеріалів відповідно до Порядку спеціального використання лісових ресурсів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.07 № 761 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів».

 3. Збір за спеціальне використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань і заготівлі другорядних лісових матеріалів зараховувати в розмірі 100 відсотків до місцевих бюджетів за місцем заготівлі лісових ресурсів. 

          4. Районним державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування рекомендувати спрямовувати 50 відсотків коштів, що надходять від нормативних зборів за спеціальне використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань і заготівлі другорядних лісових матеріалів державним підприємствам лісового господарства, на території яких згідно з виданими лісовими квитками використовуються лісові ресурси, для фінансування державної програми «Ліси Херсонщини» на 2010-2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради  L сесії V скликання від 21 жовтня 2010 року №1458.

          5. Збір громадянами у лісах дикорослих трав'яних рослин, квітів, грибів, ягід, горіхів та інших плодів для власного споживання відноситься до загального використання лісових ресурсів і проводиться безкоштовно. 

         6. Координацію роботи з виконання рішення обласної ради покласти на державну податкову адміністрацію в Херсонській  області.

        7. Рекомендувати  Херсонському обласному управлінню лісового та мисливського господарства, Державній екологічній інспекції в Херсонській області , відповідно до своїх повноважень посилити контроль за дотриманням вимог лісового та природоохоронного законодавства при використанні лісових ресурсів місцевого

        8. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію обласної ради з питань екології та використання природних ресурсів.


Голова ради                                                                           

 


ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням Херсонської обласної ради

 №


CТАВКИ

збору за заготівлю другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань та використання корисних властивостей лісів в області





Назва продукції, що заготовляється, або користувань

Одиниця виміру

Ставки збору, грн



1

2

3

4

І. Заготівля другорядних лісових матеріалів

1.

Кора

1 кг

0,02

2.

Деревна зелень

1 кг

0,21

3.

Інші (хвойна лапка, деревна зелень)




0,21

ІІ. Здійснення побічних лісових користувань

1.

Заготівля сіна

1 кг

1 га

0,01

10

2.

Випасання худоби:




великої рогатої худоби

1 голова на сезон

48,92




молодняка великої рогатої худоби

1 голова на сезон

25,52




овець та кіз

1 голова на сезон

15,95

3.

Збирання і заготівля дикорослих плодів і ягід:







 

Глід

1 кг

0,50

 

Горіх грецький

1 кг

1,00

 

Горобина звичайна

1 кг

0,50

 

Горобина чорноплідна

1 кг

0,50

 

Абрикос

1 кг

0,50

 

Каштан

1 кг

0,10

 

Кизил

1 кг

0,10

 

Обліпиха

1 кг

0,10

 

Алича

1 кг

0,50

 

Груша лісова

1 кг

0,50

 

Бузина

1 кг 

0,50

 

Шипшина

1 кг

0,50

4.

Збирання і заготівля грибів:







 

Білі

1 кг

2,00

 

Рядовки зелена та сіра

1 кг

0,50

 

Маслюки

1 кг

0,50

 

Рядовки біла та фіолетова

1 кг

0,50

 

Рижики

1 кг

0,50

5.

Збирання і заготівля лікарських рослин і технічної сировини (у сухому вигляді)

1 кг

0,64

6.

Збирання і заготівля очерету

1 кг

1 га

1,90

10

^ III. Використання корисних властивостей лісів

1.

Використання корисних властивостей лісів для культурно - оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних і освітньо - виховних цілей та проведення науково - дослідних робіт

За 1 га лісових площ в рік

5% від нормативної грошової оцінки земель лісового фонду



Керуючий справами виконавчого

апарату обласної ради                                                                 
еще рефераты
Еще работы по разное