Реферат: Аналіз регуляторного впливу наказу «Про затвердження Порядку акредитації науково-дослідних установ та організацій, яким надається право на проведення державних випробувань для встановлення біологічної ефективності та екологічної безпеки пестицидів І


Аналіз регуляторного впливу

наказу «Про затвердження Порядку акредитації науково-дослідних установ та організацій, яким надається право на проведення державних випробувань для встановлення біологічної ефективності та екологічної безпеки пестицидів і агрохімікатів»


1. Визначення та аналіз проблеми, яку буде розв’язано шляхом державного регулювання

Опис проблеми:


В Україні питання поводження з пестицидами та агрохімікатами відносяться до сфери, що становить підвищену екологічну та соціально-економічну небезпеку, і врегулювання яких здійснюється відповідно до законів України «Про пестициди і агрохімікати», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про санітарно-епідеміологічне благополуччя населення», «Про екологічну експертизу», «Про захист рослин».

Основними принципами державної політики у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами (далі – препаратами) є пріоритетність збереження здоров’я населення та охорона навколишнього природного середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування препаратів, державний контроль щодо їх реєстрації та державних випробувань, ввезення їх на митну територію України, виробництва, зберігання, транспортування, застосування та торгівлі.

Пестициди, відповідно до їх високого ступеню небезпеки, сукупністю токсикологічних та фізико-хімічних властивостей, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.98 № 1287 та ГОСТ 12.1.007 «Вредные вещества. Классификация и общие требования безопасности» відносяться до категорії особливо небезпечних хімічних речовин, ввезення, виготовлення та реалізація яких підлягає ліцензуванню.

Мінприроди, у відповідності до статті 16-1 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» та згідно з покладеними на міністерство завданнями здійснює в установленому порядку державну реєстрацію препаратів, організовує державні випробування препаратів вітчизняного та іноземного виробництва, видає дозволи на використання залишків препаратів, термін реєстрації яких закінчився та на ввезення, використання дослідних партій незареєстрованих препаратів для державних випробувань та наукових досліджень, а також обробленого ними насіннєвого (посадкового) матеріалу.

Регламентування процедури державної реєстрації пестицидів і агрохімікатів забезпечується згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.1996 № 295 «Про затвердження Порядку проведення державних випробувань, державної реєстрації та перереєстрації, видання переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Згідно з п. 2 вищезазначеної постанови Уряду, з метою біологічної, токсиколого-гігієнічної та екологічної оцінки і розроблення нормативів та регламентів безпечного застосування препаратів, проводяться державні випробування нових препаратів.

^ Обґрунтування необхідності державного регулювання та неможливості розв’язання проблеми за допомогою чинного регулювання:


Відповідно до абзацу другого пункту 1 Положення про Міністерство екології та природних ресурсів, затвердженого Указом Президента України від 13.04.2011 № 452/2011, Мінприроди України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади у формуванні і забезпеченні реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, екологічної та у межах своєї компетенції біологічної, генетичної та радіаційної безпеки, поводження з відходами, пестицидами і агрохімікатами, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів. Відповідно до покладених завдань у сфері екологічної безпеки, поводження з відходами, небезпечними хімічними речовинами, пестицидами та агрохімікатами, Міністерство забезпечує нормативно-правове регулювання з питань здійснення державної реєстрації пестицидів і агрохімікатів.

Згідно з п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 04.03.1996 № 295 «Про затвердження Порядку проведення державних випробувань, державної реєстрації та перереєстрації, видання переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», з метою біологічної, токсиколого-гігієнічної та екологічної оцінки і розроблення нормативів та регламентів безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів, проводяться державні випробування нових препаратів.

Враховуючи те, що державні випробування препаратів з метою їх біологічної оцінки проводяться в науково-дослідних установах та організаціях, акредитованих Мінприроди, Міністерством розроблено наказ «Про затвердження Порядку акредитації науково-дослідних установ та організацій, яким надається право на проведення державних випробувань для встановлення біологічної ефективності та екологічної безпеки пестицидів і агрохімікатів».



^ Цілі державного регулювання.

Проект цього регуляторного акта розроблено з власної ініціативи Мінприроди.

Проект регуляторного акта спрямований на розв’язання проблеми, визначеної в попередньому розділі АРВ в цілому, основними цілями прийняття є:

організація та координація діяльності, спрямованої на забезпечення проведення державних випробувань та реєстрації пестицидів і агрохімікатів;

участь у формуванні механізмів та забезпечення реалізації природоохоронної політики у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами та вдосконалення нормативно-правової бази для її забезпечення, зокрема екологічно-обґрунтованого поводження з ними;

здійснення ефективної державної політики щодо забезпечення аграрно-промислових, фермерських, лісових та житлово-комунальних господарств безпечними за екологічними та санітарними нормативами пестицидами та агрохімікатами;

удосконалення процедури проведення державних випробувань препаратів науково-дослідними установами та організаціями з метою їх біологічної оцінки;

здійснення державної реєстрації пестицидів і агрохімікатів; 

забезпечення реалізації функцій держави у сфері охорони навколишнього природного середовища.


^ 3. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення визначених цілей.

Під час розробки наказу «Про затвердження Порядку акредитації науково-дослідних установ та організацій, яким надається право на проведення державних випробувань для встановлення біологічної ефективності та екологічної безпеки пестицидів і агрохімікатів», було враховано такі альтернативні способи:


^ 3.1. Залишення без змін процедури надання акредитації науково-дослідним установам та організаціям

Залишення без змін існуючої процедури надання акредитації науково-дослідним установам та організаціям призведе до подальшого виникнення непорозумінь в роботі Науково-експертної ради з питань розроблення пропозицій та рекомендацій про можливість проведення державної реєстрації препаратів, утвореної при Мінприроди, експертної групи з проведення наукової екологічної експертизи пестицидів і агрохімікатів, погіршення якості підготовки результатів державних випробувань препаратів екологічної оцінки та їх безпечного застосування.

Таким чином, запровадження такої альтернативи визнано недоцільним.


3.2. Розробка наказу «Про затвердження Порядку акредитації науково-дослідних установ та організацій, яким надається право на проведення державних випробувань для встановлення біологічної ефективності та екологічної безпеки пестицидів і агрохімікатів» відповідає потребам у розв’язанні визначеної проблеми у цілому та принципам державної регуляторної політики.

Затвердження цього регуляторного акта забезпечить досягнення встановлених цілей, починаючи з дня його прийняття, та допоможе підвищити рівень підготовки наукових звітів про біологічну ефективність та екологічну безпеку пестицидів і агрохімікатів.


^ 4. Механізми та заходи, що пропонуються для розв’язання проблеми.

Механізм дії регуляторного акта

Для досягнення цілей, визначених у другому розділі АРВ, у проекті регуляторного акта передбачено, що наказ Міністерства екології та природних ресурсів розроблено з метою усунення недоліків у ході проведення державних випробувань на біологічну ефективність та екологічну безпеку пестицидів і агрохімікатів.

Таким чином, вищезазначений регуляторний акт містить норми, які спрямовані на приведення існуючих у відповідність до чинного законодавства.

^ Організаційні заходи для впровадження регулювання

Для впровадження цього регуляторного акта необхідно здійснити такі організаційні заходи:

1. Провести погодження проекту регуляторного акта з заінтересованими центральними органами виконавчої влади та зареєструвати його в установленому порядку в Мін’юсті.

2. Забезпечити інформування громадськості про вимоги регуляторного акта шляхом його оприлюднення в засобах масової інформації та мережі Інтернет – на офіційному веб-сайті Міністерства екології та природних ресурсів.


^ 5. Можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта.

Вплив зовнішніх факторів на дію регуляторного акта

Вплив зовнішніх факторів на дію регуляторного акта не передбачається.

^ Оцінка можливості впровадження акта та виконання вимог регуляторного акта

Для впровадження та виконання вимог регуляторного акта органами державної влади не потрібно додаткових витрат з державного бюджету.

Враховуючи те, що наказ «Про затвердження Порядку акредитації науково-дослідних установ та організацій, яким надається право на проведення державних випробувань для встановлення біологічної ефективності та екологічної безпеки пестицидів і агрохімікатів» перш за все спрямований на удосконалення процедури проведення державних випробувань препаратів науково-дослідними установами та організаціями з метою їх біологічної оцінки, вбачається висока реалізація його положень.


^ 6. Очікувані результати від прийняття регуляторного акта. Аналіз вигод та витрат


Сфери впливу

Вигоди

Витрати

Інтереси держави

Приведення нормативно-правового акта Мінприроди у відповідність до чинного законодавства;

Не передбачено

Інтереси суб’єктів господарювання

Приведення нормативно-правового акта Мінприроди і у відповідність до чинного законодавства

Не передбачено

Інтереси громадян

Не передбачено

Не передбачено



^ 7. Обґрунтування строку дії регуляторного акта.

Строк дії регуляторного акта встановлюється на необмежений термін, оскільки наказ «Про затвердження Порядку акредитації науково-дослідних установ та організацій, яким надається право на проведення державних випробувань для встановлення біологічної ефективності та екологічної безпеки пестицидів і агрохімікатів» розроблено з власної ініціативи Мінприроди зважаючи на важливість проведення державних випробувань препаратів та сприятиме удосконаленню регуляторного середовища у сфері державних випробувань та державної реєстрації пестицидів і агрохімікатів.


^ 8. Показники результативності регуляторного акта.

Розмір надходжень до державного та місцевих бюджетів: додатково не передбачається.

Кількість суб’єктів господарювання, на які поширюється дія регуляторного акта: у 2011 році з метою здійснення державної реєстрації пестицидів і агрохімікатів до Мінприроди звернулося 105 суб’єктів господарювання.

Розмір коштів та час, що витрачатимуться суб’єктами господарювання під час реалізації вимог регуляторного акту: додаткова витрата часу не передбачається.

Рівень поінформованості: середній, оскільки зазначений проект наказу опублікований на офіційному веб-сайті Міністерства екології та природних ресурсів України (www.menr.gov.ua).


9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта.

Базове відстеження результативності здійснюватиметься до набрання чинності регуляторного акта шляхом аналізу статистичних даних. Повторне відстеження результативності регуляторного акту буде здійснюватися через рік після набрання його чинності шляхом аналізу статистичних даних.



Міністр

М.В.Злочевський
еще рефераты
Еще работы по разное