Реферат: Інтеграційне середовище україни. Одно- та багатовекторність інтеграційного розвитку андрій Длігач к е. н., доцент кафедри міжнародної економіки Київського національного університету імені Тараса Шевченка


ІНТЕГРАЦІЙНЕ СЕРЕДОВИЩЕ УКРАЇНИ.

ОДНО- ТА БАГАТОВЕКТОРНІСТЬ ІНТЕГРАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ


Андрій Длігач

к.е.н., доцент кафедри міжнародної економіки Київського національного університету імені Тараса Шевченка


У статті розглянуто історичні, політичні та економічні передумови формування багатовекторного інтеграційного середовища України, оцінено основні напрямки інтеграційного розвитку, проаналізовано їх переваги та недоліки. Визначено альтернативну концепцію інтеграційного розвитку України.


Внаслідок свого географічного розташування і розмірів Україна є країною, яка водночас належить до Центральноєвропейського, Чорноморського та Східноєвропейського регіонів, знаходячись, на перетині трьох надзвичайно потужних геополітичних масивів: Євроатлантичного, Євразійського та Ісламського. Внаслідок історичних і політичних реалій територія України є інтегруючою складовою стратегічних протистоянь „північ – південь” і більш яскраво вираженого „захід – схід”.

Таке розташування має свої переваги, однак не позбавлене й недоліків. На даному етапі розвитку перед Україною гостро постає питання самоідентифікації, вибору „центру тяжіння”, віднесення самої себе до однієї із згаданих геополітичних сил з урахуванням історичних традицій і, що більш важливо, майбутньої перспективи розвитку.

За інерцією політичного мислення Україну ще й досі відносять до пострадянського простору, в той час як країни колишнього соціалістичного табору вже давно стали невід’ємною частиною Центральної та Східної Європи. Розгалужена система економічних і політичних зв’язків, створених і керованих за часів СРСР єдиним центром, глибока інтеграція України у господарські процеси колишніх радянських республік змушує її рахуватися часом навіть з певною залежністю від останніх, вибудовуючи своє інтеграційне середовище.

Актуальність дослідження даної сфери зовнішньополітичного і економічного життя України зумовлюється необхідністю концептуального обґрунтування основних напрямків і цілей зовнішнього співробітництва України, визначення доцільних інструментів такої взаємодії по окремих важливих її напрямах з урахуванням потреб вітчизняної економіки.

У вітчизняній науковій літературі питання багатовекторності інтеграційного розвитку України, співробітництва з ЄС, Росією тощо, а також структурної реформи системи зовнішньоекономічної діяльності знайшли відображення в численних роботах О.Білоруса, В.Будкіна, І.Бураковського, В.Геєця, М.Дудченка, А.Кредісова, І.Лукінова, Д.Лук'яненка, О.Мозгового, В.Новицького, В.Онищенка, Є.Панченка, Ю.Пахомова, О.Плотнікова, А.Поручника, А.Румянцева, В.Степаненка, В.Супруна, В.Федосова, А.Філіпенка, С.Фоміна, А.Хахлюка та інших. В дослідженнях багатьох авторів далекого та ближнього зарубіжжя, зокрема з працях Б.Гурне, Д.Кауфмана, Е.Кочетова, Дж.Стігліца, Є.Кіш, Е.Сіскоса, У.Тіссена, Л.Якобсона та інших розглядаються принципові проблеми формування геополітичних та геоекономічних структур, вироблення міжнародних економічних стратегій на державному та мікроекономічному рівнях.

Однак, розгляд проблеми інтеграційного середовища України, на нашу думку, досі не носить комплексного характеру, який дозволив би оцінити всі переваги і недоліки векторів інтеграційного розвитку, а також можливості чи загрози для України.

Метою даної роботи стала всебічна оцінка векторів інтеграційного руху України з позицій зацікавлення, переваг і загроз для всіх учасників цього процесу.

Під концепцією багатовекторності інтеграційного розвитку, на нашу думку, слід розуміти синхронізацію розвитку відносин у всіх вимірах і напрямках зовнішніх відносин України: Євроатлантичному, Євроазіатському, Чорноморському тощо.

На даному етапі соціально-економічного розвитку України її інтеграційне середовище визначається наступними основними напрямками [8]:

Інтеграція до Європи.

Стратегічне партнерство зі США.

Стратегічне партнерство з Російською Федерацією.

Поглиблення зв’язків з країнами СНД.

Партнерство з країнами Південної та Південно-Східної Азії.

Співробітництво з країнами Північної Африки та Латинської Америки.

Почнемо оцінку напрямів з аналізу поточного портфелю ринків у зовнішній торгівлі Украіни. Ринки (країн або регіонів), що попадають в одну зону матриці, наданої в таблиці 1, ймовірно, відіграють схожу роль у портфелі ринків.

Таблиця 1. Зони матриці портфеля ринків.

«Бурхливе зростання».

Це зона стратегічного вектору зовнішньої торгівлі країни (орієнтация на найближче майбутнє)

«Новий вектор»

Зона визначає країни, зовнішня торгівля з якими не була пріоритетною у попередні роки, але становить перспективу та має потенціал для зростання

Високі

Темпи зростання обсягів зовнішньої торгівлі з країною (середина інтервалу – темпи зростання загального обсягу зовнішньої торгівлі) – поточний рік у порівнянні з попереднім

«Стабільність»

Зона визначає країни, що забезпечують поточну стабільність зовнішньої торгівлі країни

«Невизначеність»


Варіанти:

«Збір врожаю» - використання встановленних раніше зв’язків без встановлення нових

«Стагнація»

«Уход з ринку»

Низькі темпи зростання або падіння

Значна

Незначна




Доля обсягу зовнішньої торгівлі з країною у загальному обсязі зовнішньої торгівлі




Рисунок 1. Портфель ринків у зовнішній торгівлі України (2002 рік)





Рисунок 2. Портфель ринків у зовнішній торгівлі України (2003 рік суміщено з 2002)

На рис.1 та 2 наведено динаміку портфеля ринків у зовнішній торгівлі України. Відзначимо зміну ролей окремих ринків у портфелі поруч із стабільністю ролей інших ринків.

Ще одна характеристика ролі ринку у портфелі показана на рис.3.

Р
Зона імпортозалежності

Зона єкспортозалежності

исунок 3. Динаміка (2001-2004) долі експорту України та імпорту в/з окремих країн, макроекономічних угруповань та регіонів.

Стрілкою на рисунку вказано дрейф позиції ринку протягом 2001-2003 (а для Росії, СНД та Європи в цілому й 2004) років. Зауважимо, що протягом цих років роль окремих ринків у забезпеченні збалансованості екпорту та імпорту України не змінилася.


Пріоритетним для України виступає перший з зазначених вище напрямків, тобто повноправна інтеграція до Європейського Союзу. Визначеність у виборі курсу міжнародного розвитку позначилася підписанням у 1998 р. Указу Президента України “Про затвердження Стратегії інтеграції України до Європейського Союзу”. Згідно цього документа основні напрями інтеграційного процесу України до ЄС такі [5]:

Адаптація законодавства України до законодавства ЄС, забезпечення прав людини

Економічна інтеграція та розвиток торговельних відносин між Україною і ЄС

Інтеграція України до ЄС у контексті загальноєвропейської безпеки

Політична консолідація та зміцнення демократії

Адаптація соціальної політики України до стандартів ЄС

Культурно-освітня і науково-технічна інтеграція

Регіональна інтеграція України

Галузева співпраця

Співробітництво в галузі охорони довкілля

Успіх реформ, поглиблення політичного діалогу і розширення практичного співробітництва у правовій сфері, зовнішній політиці та безпеці покликані гарантувати прискорення інтеграційних процесів. Головним завданням сучасного етапу є створення належної бази для набуття Україною повноправного членства в Європейському Союзі та формування в суспільстві стійкої проєвропейської більшості.

Критеріями досягнення зазначеної стратегічної цілі згідно зазначеної програми є [6, 3]: прискорене набуття Україною членства в Світовій організації торгівлі налагодження співробітництва з Європейською асоціацією вільної торгівлі, започаткування переговорів з питань створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, визнання України країною з ринковою економікою.

Крім визначених вище критеріїв, які Україна повинна виконати, щоб мати змогу вступити до ЄС, Європейський Союз встановлює також такі вимоги до країн - претенденток на вступ [1, 22]:

стабільність функціонування національних інститутів, що забезпечують демократію, верховенство закону, права людини і захист інтересів національних меншостей;

наявність сформованої і діючою ринкової економіки;

здатність конкурувати і витримати натиск ринкових сил на внутрішньому ринку Євросоюзу;

готовність прийняти на себе у повному обсязі зобов’язання, пов’язанні зі вступом у ЄС.

Насправді ж, приєднання до ЄС вимагає від країн поступок певної частини їх свобод і національних інтересів.

Адаптацію країн, які збираються приєдналися до ЄС, до нових умов ускладнює те, що Євросоюз схильний приєднувати нових членів виключно на своїх необговорюваних і нерівноправних умовах:

від претендентів вимагається стовідсоткове і безумовне виконання вимог ЄС, який отримує абсолютний пріоритет над їх національним правом аж до прямого втручання;

до існуючих претендентів застосовується єдиний і стандартний підхід, який не враховує їх національної специфіки;

Євросоюз залишає за собою право на обмеження у допуску визначених раніше країн до певних аспектів свої прав і свобод. Це, наприклад, стосується свободи пересування робочої сили.

З огляду на все це перспективи бути приєднаними до ЄС стають вже не такими безхмарними, як це здавалося раніше.

У цьому аспекті варто повною мірою оцінити геополітичні пріоритети і стратегію Євроатлантичного блоку сил. Так, основними геополітичними пріоритетами Заходу є:

збереження західної цивілізації і розширення співробітництва між її європейською, північноамериканською, тихоокеанською частинами; укріплення базових цінностей та інституцій цієї цивілізації; формування нової структуризації світу на принципах “геоекономіки”;

протидія створенню і зміцненню будь-якого геополітичного блоку чи стратегічної сили, які могли б протиставити себе західній цивілізації;

зміцнення НАТО і головних стратегічних осей Західного світу: США – Європа, США – Близький Схід, США – Південно-Східна Азія тощо;

обмеження впливу й експансії конфуціанських та ісламських держав, упередження виходу регіональних конфліктів на глобальний рівень;

збереження і зміцнення існуючої стратегічної переваги над колишніми і потенційними супротивниками, забезпечення можливості домінування у будь-яких регіональних чи глобальних конфліктах;

поширення НАТО на Схід і стимуляція розвитку Європейського Союзу і європейської культури в цілому;

розбудова і поширення впливу міжнародних інститутів, які відповідають західним цінностям;

економічна і соціокультурна експансія в інші країни, підтримка соціальних інституцій і груп, що орієнтуються на цінності Заходу.

Інтеграція України у європейські структури є процесом, який неможливо розглядати у відриві від розвитку зв’язків ЄС з Росією. Росія не може і не намагається бути інтегрованою у Європейський Союз, прагнучи залишитися самостійним центром сили. На сьогодні у російському суспільстві спостерігається оновлення тенденції до охолодження відносин з Західною Європою, яка замінила період відкритості назустріч Заходу, що наступив після краху ізоляціоністського комуністичного режиму. Для ЄС таке положення означає втрату того потенціалу, який притаманний процесу зближення.

ЄС може набути привабливості для Росії тільки тоді, коли він буде сприйматися Росією як дещо самостійне і цілісне, тобто при умові відстроювання від США. Росія бажає бути партнером, а не членом ЄС, тоді як метою української політики є повномасштабна інтеграція у Європу, життєва необхідність чого визначається прагненням повноцінного ствердження у світовому співтоваристві. Російський же уряд не готовий для делегування національного суверенітету на наднаціональний рівень, що є необхідною передумовою членства в Європейському Союзі [10, 79].

Основні напрями стратегії Російської Федерації зумовлені її геополітичними амбіціями і намаганнями повернути собі статус наддержави, який вона втратила після розпаду СРСР. Реальна політика Росії на міжнародній арені дозволяє дійти висновку, що її основними геополітичними пріоритетами є:

повернення статусу наддержави і формування нового євразійського блоку на теренах колишнього СРСР;

збирання “історичних російських земель”, інтеграція держав довкола Росії;

приєднання до “великої сімки” і активна протидія поширенню НАТО;

зміна стратегічного балансу між атлантичною спільнотою і Росією, орієнтація на формування нової стратегічної полярності;

формування нових стратегічних осей Євразії: Москва-Берлін, Москва-Тегеран, Москва-Токіо тощо;

геополітична декомпозиція України та повне приєднання Білорусі до складу Росії;

формування економічного і політичного домінування в державах Закавказзя і Середньої Азії;

економічна і соціокультурна експансія в усі незалежні країни колишнього СРСР, створення умов для політичного контролю і домінування.

Як бачимо, пріоритети і стратегії обох “векторних полюсів” інтеграційного простору України схожі, а часом навіть ідентичні. Це ставить Україну в умови жорсткого вибору, коли ці два головні напрями інтеграції є альтернативними, тобто один абсолютно виключає інший. Крім того, обидві зазначені геополітичні сили несуть у собі певну загрозу українському суверенітету.

Основними геополітичними та зовнішніми пріоритетами України є:

ствердження України як незалежної суверенної держави, зміцнення фундаментальних цінностей та інституцій, що забезпечують соціокультурний розвиток;

повернення України в європейський цивілізаційний простір, всебічна інтеграція до європейських та євроатлантичних політичних і соціальних структур;

поглиблення партнерства з НАТО, зміцнення стратегічного партнерства зі США;

підтримка і розвиток рівноправних і взаємовигідних відносин з Росією, зміцнення відносин зі стратегічно важливими сусідами;

протидія неконтрольованому іноземному економічному проникненню і всебічний захист економічного суверенітету;

блокування спроб односторонньої іноземної соціально-культурної та інформаційної експансії і домінування.

Реалізація визначеного пріоритетним напрямку євро інтеграції для України ускладнюється існуванням ряду проблем у відносинах з Росією, головними серед яких є:

енергетична та ресурсна залежність України від РФ;

заборгованість України перед РФ, непостачання енергоносіїв та маніпулювання цінами на них;

підпорядкування технологічної кооперації ВПК обох країн інтересам Росії;

намагання встановити контроль над життєво важливими інфраструктурними та енергетичними об’єктами в Україні;

нестабільна політика РФ щодо імпорту української продукції;

неузгодженість політики на ринках третіх країн, що призводить до обмеження та витіснення українського експорту на світовому ринку і т ін.

Існуючі проблеми в економічних відносинах Російської Федерації і України вимагають їхнього адекватного розв’язання, вироблення довгострокової стратегії взаємовигідного економічного співробітництва. Реальним кроком у цьому напрямку стала ратифікація угоди про Єдиний економічний простір Росією, Україною, Білоруссю та Казахстаном. Однак, незважаючи на позитивні риси цього проекту, при подальшому розвитку експансіоністських намірів Росії, напрямок тісної інтеграції з нею для України бачиться нам абсолютно безперспективним, більш того, таким, який загрожує національному і економічному суверенітету України.

Що стосується інтеграції України до ЄС, то перевагами у цьому напрямку є наступні:

1. Основні політичні переваги:

- гарантія політичної стабільності.

ЄС є стабільним політичним утворенням, яке за час свого існування нагромадило досвід ефективної координації співпраці держав – членів Співтовариства. Створено систему розмежування повноважень між урядами держав-членів і наднаціональними органами; забезпечується збереження національно-культурних особливостей держав – членів ЄС; розроблено спільну нормативно-правову базу. Створення валютного союзу посилює не тільки економічну, а й політичну цілісність ЄС.

- гарантія демократії.

Однією з умов інтеграції до ЄС є стабільність інституцій, що гарантують демократію, верховенство права, забезпечення захисту прав людини і національних меншин. Зближення з ЄС є гарантією, а виконання критеріїв вступу до ЄС – інструментом розбудови демократичних інституцій в Україні.

- гарантія безпеки.

ЄС визнає важливе значення України у системі європейської безпеки. ЄС та Україна поділяють зацікавленість у збереженні стабільності в Європі. Інтеграція до ЄС відкриває Україні шлях до більш широкої участі в структурах міжнародної безпеки, забезпечує можливість спільних дій України і ЄС щодо контролю за експортом і нерозповсюдженням зброї масового знищення, заборони використання протипіхотних мін та контролю за нелегальним розповсюдженням стрілецької зброї.

Основні економічні переваги:

- макроекономічна стабільність.

Макроекономічна стабільність є однією з передумов вступу до ЄС. Завершення бюджетної реформи, забезпечення незалежності Національного банку, створення системи ефективного нагляду за фінансовим сектором дозволять Україні наблизитися до виконання зазначеної умови, використовуючи досвід, фінансову та технічну допомогу ЄС. Розширення кола членів Європейського валютного союзу збільшить макроекономічну стабільність ЄС, що матиме позитивний вплив на Україну.

- збільшення продуктивності економіки.

Вільний рух товарів, послуг та капіталів між Україною та ЄС, участь України у спільному європейському ринку матиме наслідком підвищення конкурентоспроможності української продукції та збільшення продуктивності виробництва. Джерелом збільшення продуктивності має стати вільний доступ до капіталу і новітніх технологій, а запровадження європейських стандартів у економічній діяльності стимулюватиме надходження прямих інвестицій, що матиме позитивний вплив на внутрішній споживчий ринок.

- збільшення обсягів торгівлі між Україною та ЄС.

Розширення ЄС зі збільшенням його населення до 500 млн. споживачів призведе до створення найбільшого споживчого ринку в Європі. Висока платоспроможність споживачів ЄС, швидкі темпи економічного розвитку країн ЄС неухильно підвищуватимуть роль ЄС як торгового партнера України.

- вільне пересування робочої сили в межах ЄС.

Інтеграція до ЄС сприятиме обміну досвідом і вмінням між українськими і європейськими працівниками. Внаслідок чого зростатиме продуктивність праці в Україні, збільшуватиметься реальна заробітна платня.

Основні соціальні переваги:

- захист прав працівників.

У процесі інтеграції до ЄС Україна має приєднатися до Хартії основних соціальних прав працівників, яка передбачає: право на вільне працевлаштування, адекватну оплату праці і гарантії соціального забезпечення, покращення умов життя і праці працівників, охорону здоров’я і безпеку праці.

- реформа соціальної сфери.

Співробітництво з ЄС сприятиме успішному реформуванню системи охорони здоров’я, освіти, культури, соціального захисту і соціального страхування, наближенню їх до європейських стандартів.

- охорона навколишнього середовища.

Співпраця з ЄС у сфері охорони навколишнього середовища, в якій ЄС надається важливе значення, призведе до запобігання і боротьби з локальними і регіональними забрудненнями та впровадження в Україні європейської системи експертизи навколишнього середовища.

Залучення України до європейських процесів шляхом інтеграції, а не лише через партнерство та співробітництво, зміцнить внутрішню та зовнішню безпеку Європи, її економічний та інтелектуальний потенціал, посилить європейську ідентичність, а отже – відповідатиме ключовим інтересам самого Європейського Союзу.

Тому розширення ЄС ставить перед Європою питання про гарантування послідовності і незворотності євроінтеграційних процесів, запобігання появі нових ліній поділу на континенті. НДП впевнена, що зупинка розширення Євросоюзу на західному кордоні України не відповідала б духу і змісту концепції об’єднаної Європи.

Проаналізувавши обидва потенційні напрямки інтеграційного середовища України, маємо змогу виділити ряд переваг та недоліків безумовно пріоритетного (вступ до ЄС) напрямку (Табл. 1).


Таблиця 2. ^ Переваги та недоліки Євроатлантичної інтеграції України

Переваги

Недоліки

Соціально-економічні:
- високий рівень соціального забезпечення та захисту населення;
- нові ринки збуту для українських товарів;
- додаткові інвестиції в українську економіку;
- нові транспортні можливості;
- ефективна регіональна політика;
- розвиток малого та середнього бізнесу;
- розвиток високих технологій;
- стандарти ЄС у виробництві (екологічні тощо);
- нові рекреаційні можливості;
- прискорення формування середнього класу.

Економічні:

втрата конкурентоспроможності частиною товарів;

використання України в якості сировинної бази;

переміщення до України шкідливих виробництв;

скорочення АПК;

складність переходу на європейський рівень цін;

проблема перекваліфікації та зникнення певних галузей промисловості;

обмеження досліджень;

протекціонізм європейських товарів

Політичні:
- зростання політичного статусу держави;
- стабільність політичної системи;
- розвинене громадянське суспільство;
- ефективний захист прав людини в інституціях ЄС.

Політичні:
- часткова втрата суверенітету;

- перетворення в буфер між Сходом і Заходом;

- втрата особливого геополітичного положення;
- ускладнення відносин з Росією і Білоруссю.

Культурні:
- поширення української культури в країнах ЄС;
- акумуляція європейських культурних цінностей.

Соціальні:
- ставлення до Українців, як до європейців другого сорту;
- проблема взаємодії культур;
- поглиблення конфлікту поколінь;
- проблема міграції;
- ускладнення візового режиму зі східними сусідами;
- зміни в системі освіти;
- проблема церков.

^ Переваги військової безпеки:

- мирне співіснування;
- європейська колективна безпека.

Незважаючи на декларативне визначення пріоритетним вектора євро інтеграції, до 2005 року більш реальні та серйозні кроки Україна робила у шляху до більш тісної взаємодії з Росією (див. рис. 2 – дрейф Росії з позиції «Стабільність» до «Бурхливе зростання»). Свідченням цьому є вже згадуваний Єдиний економічний простір, а також відмова від прямого використання нафтопроводу “Одеса-Броди” на користь російській стороні. Все це значною мірою ускладнювало подальший поступ України на шляху до Європи.

Поруч з цим, роль України в портфелі ринків Росії суттєво відрізняється від ролі Росії в українському портфелі (рис. 4)

Р
исунок 4. Порівняння місця України в портфелі ринків зовнішьої торгівлі Росії та місця Росії в портфелі ринків зовнішній торгівлі України

На нашу думку, варто виділити третій, не менш важливий вектор інтеграційного поля України. Йдеться про чорноморське співробітництво та подальший розвиток взаємовідносин з країнами Азії. Інституціоналізація Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС) бачиться важливою ланкою інтеграції чорноморських держав до ЄС, виходу на нові потенційні ринки Центральної Азії та Кавказу.


Р
исунок 5. Балансування експорто- та імпортозалежності в портфелі країн зовнішньої торгівлі України.






Рисунок 6. Досягнення балансу зовнішної торгівлі України за рахунок багатовекторності зовнішньої торгівлі.


На рис. 5 та рис. 6 показано як сумарний вектор зовнішньої торгівлі України стає близьким за напрямом до вектора збалансованості зовнішньої торгівлі (при якому досягається нульове сальдо зовнішньоторговельного балансу).

З огляду на все вище сказане, можливо, ідеї деяких політологів, що Україні потрібно не прямувати до Європи, а будувати її у себе [9, 86], здаються не такими й зухвалими.


Література:

Иванов И. Расширение Евросоюза: сценарий, проблемы, последствия / Мировая экономика и международные отношения, 1998, № 9, стр. 22-33.

Колодко Г. Глобализация и сближение уровней экономического развития: от спада к росту в странах с переходной экономикой/ Вопросы экономики, 2000, № 10, с. 4-26.

Литвин В. Зовнішня політика України: 1990-2000./Віче, 2000, № 12 (105), стор. 13-66.

Павловський М. Вступление во ВТО: кому – выгода, кому – угроза / Голос Украины, 26 липня 2001 р., № 131(2631), стор. 3.

Про затвердження Стратегії інтеграції України до Європейського Союзу. Указ Президента України від 11.06.1998 р. №615/98.

Програма діяльності Кабінету Міністрів України “Реформи заради добробуту”/ Урядовий Кур’єр, 2000, 15 березня (№ 47), стор. 3-6.

Стратегічні аспекти економічного співробітництва країн Балто-Чорноморського регіону (Матеріали круглого столу, проведеного Інститутом трансформації суспільства та Польським Інститутом у Києві 1 грудня 2000 року)/Економічний часопис, 2001, № 2, стор. 3-18.

Стратегія економічного і Соціального розвитку України на 2004-2015 рр. “Шляхом європейської інтеграції” / Авт. кол.: А.С.Гальчинський, В.М. Геєць та ін. – К.: ІВЦ Держкомстату України, 2004. – 416 с.

Шнайдер-Детерс В. Европейская перспектива Украины: полноправное членство или добрососедство?/ Політична думка, 2000, № 2 (19), стор. 77-87.

Шнайдер-Детерс В. К конкретизации концепции “Большой Европы”/ Політична думка, 2000, № 3-4 (20), стор. 78-87.

Звіти Держкомстату України.
еще рефераты
Еще работы по разное