Реферат: Відповідь психологічної служби Канева на виклики ХХІ століття


Відповідь психологічної служби Канева на виклики ХХІ століття


ХХІ століття висуває до людини додаткові вимоги, створює нові екологічні, економічні, суспільно-політичні, інформаційні ризики.

На наш погляд, психологічна служба - це саме той ефективний освітній чинник, який забезпечує формування компетентної особистості, здорової, творчої, з великим потенціалом саморозвитку та самореалізації.

Випереджальне прогнозування, попередження негативних суспільних тенденцій та створення ґрунту для виникнення позитивних суспільних процесів – це основні завдання психологічної служби міста. А першочерговим є - створення в школі найбільш сприятливих умов для примноження життєвого потенціалу особистості, її життєвої компетентності.

Розпочала свою діяльність психологічна служба міста в 1991 році и першим психологом, в цьому же році, після закінчення Київського педагогічного інституту стала Алла Баштова, практичний психолог-методист школи-інтернату для дітей сиріт та позбавлених батьківського піклування. «Чого я тут, саме у цій школі і так багато років? Мабуть, щоб допомогти побудувати «світ, в якому дівчатка і хлопчики можуть насолоджуватись дитинством…, в якому їх люблять, поважають і цінують, в якому їхня безпека і благополуччя мають першочергове значення, і в якому вони можуть розвиватися у мирі, гідності та здоров’ї». …Так, дуже важливо усвідомити та прийняти велику відповідальність, коли хочеш переступити поріг закладу, який потребує багато твого власного часу, знань, душевних сил і енергії… Сьогодні – Алла Василівна головний консультант і порадник кожного новопризначеного спеціаліста, психолог-дослідник, неодноразовий лауреат міських і обласних виставок перспективного педагогічного досвіду. Щорічні «майстер-класи» для колег не втомлюють, а навпаки шліфують досконалість. Без знань вікових особливостей школярів працювати вчителем, а тем більш вихователем особливого навчального закладу (в 2001 році в школі-інтернаті перебувало 352 дитини!) - не допустимо. Тому и організувала разом з адміністрацією постійне активне психолого-педагогічне навчання колег через моделювання життєвих ситуацій, використання рольових ігор, спільне розв'язання проблем, відпрацювання умінь до професійного автоматизму, пошук відповіді на питання «Як навчити? Як створити умови?».

Через чотири роки міська психологічна служба нараховувала вже 5 спеціалістів в навчальних і дошкільних закладах.

Сьогодні організаційно-методична модель психологічної служби розглядається як дворівнева організаційна система, що включає наступні структурні одиниці: психологічна служба закладів, що забезпечені кадрами відповідно до нормативів, міська психолого-медико-педагогічна консультація та методист ММК, яки забезпечують надання ефективної психологічної допомоги всім учасникам навчально-виховного процесу в усіх закладах. Спектр завдань на різних рівнях функціонування цієї системи диференційований.

Не завжди освіта є вирішальним фактором в продуктивності роботи спеціаліста служби. Якщо ви спитаєте про це у завідуючої ДНЗ «Сонечко», то з багатозначним поглядом и посмішкою вона скаже: «Наталію Віталіївну Панченко ми знаємо не один рік, працює практичним психологом з 1995 року, не маючи спеціальної освіти. В неї добре, по справжньому «золоте серце». Про таких як вона говорять «Педагог від бога».

Психолог розвиває у дітей допитливість, навчає їх мислити, вільно спілкуватися та радіти життю. Кожній дитині приділяє максимум уваги, ніколи не втомлюється від дитячих запитань, на які завжди знайде відповідь. Без неї і в педколективі не комфортно.

Близькість до столиці, низька заробітна плата при великої завантаженості привели к досить високої текучості кадрів. Успішна діяльність молодого спеціаліста залежить не тільки від його професійної підготовки і особистих якостей, а й від того у який колектив він потрапить, які умови праці йому створять, яку надаватимуть методичну допомогу, як стимулюватимуть його ініціативність і творче начало… Тому наставництво спеціалістів з досвідом над новопризначеними є не формальним, а життєво необхідним разом зі постійно діючою, протягом семі останніх років, Школою молодого спеціаліста.

Коли Олена Гавриленко вперше з’явилася в дитячому садочку, працівники оцінююче дивилися на неї. Яка вона? Чи краще за нашу Наталію Анатоліївну, що пішла в декретну відпуску? Але молода, завзята, енергійна - Олена створить конкуренцію де кому зі спеціалістів зі стажем. Для неї психологія – це покликання душі і позов серця, дзеркальна світлина її характеру і темперамент, можливість пізнати ближнього і вибрати справжнього друга, розширення людського світогляду і безмежна людське спілкування..

Значною мірою ефективність роботи служби залежить від умов праці самих спеціалістів: наявності окремих кабінетів, їх естетичного вигляду, оснащеності комп’ютерами, аудіо, відеотехнікою. Позитивним є те, що сьогодні тільки 2 практичних психолога мають суміщені приміщення, зросла методична та матеріальна наповнюваність кабінетів, хоча їх площа не завжди дозволяє ефективно організувати групову роботу з учнями.

Як бачимо з діаграми кількість звернень до спеціалістів психологічної служби з боку учнів, педагогів, батьків, інших зацікавлених осіб збільшується з року в рік, а консультативна робота стає найактуальнішою.

Психологічне консультування скоріш мистецтвом, ніж наукою. Психолог-консультант має справу з найскладнішим та найважливішим об’єктом – людською психікою. Консультування шкільного психолога має свою специфіку. Воно починається тоді, коли відчиняються двері кабінету й на порозі з’являється збентежений клієнт, а закінчується тоді, коли він радісний востаннє зачиняє ці двері й робить упевнений крок у «нове життя». Скільки при цьому пройде часу, наперед ніхто не скаже: можливо 2-3 зустрічі, а можливо і всі 10…

Необхідність психологічного консультування в школі викликана тим, щоб допомогти клієнту (учневі, батькові, вчителю) виявити своє істинне «Я» і знайти в собі мужність стати цим «Я».

Тому, вважає Сьомка Лариса, практичний психолог спеціалізованої школи, не дарма обрала даний напрямок у своїй практичній роботі ведучим: «Отримую задоволення від того, коли мені вдається робити сцену життя клієнта більш освітленою».

Робота з батьками – один із пріоритетних напрямків діяльності соціального педагога Ірини Прудченко. Вона пропагує спілкування дорослих і дітей по принципу «рівний-рівному», пропонуючи зняття бар’єрів, які розділяють колектив педагогів, батьків і дітей. Університет батьківських знань, спілкування батьків і дітей на природі, аукціон мудрих і ввічливих слів і багато іншого – ось калейдоскоп форм і методів роботи соціального педагога, який нестандартно підходить до своєї роботи і розуміє важливість співпраці з сім’єю – першим соціальним мікросередовищем, звідки починається пізнавання світу дитиною.

Відсутність державної підготовки соціальних педагогів у вищих навчальних закладах в другої половині 90-х років, призвело до призначення на посаду осіб без фахової підготовки. Сьогодні вони мусять отримувати другу вищу освіту.

«Життя – найвища цінність» - тема виступу соціального педагога гімназії Юлії Якубової, члена творчої лабораторії Гуманної Педагогіки на серпневої конференції. В повної тиші із замірянням серця, зі сльозами на очах переглядали педагоги підготовлену нею мультимедійну сповідь шістнадцятирічної дівчини, яка стоїть на порозі власного життя

Успішна діяльність соціального педагога, на наш погляд, багато в чому залежить від рівня довірливих стосунків з дитиною. Кому можуть і хочуть довіряти сучасні діти? Людям відповідальним, впевненим у собі і у своїх уміннях досягти успіху, людям, які настільки поважають себе, що не переходять межу щирості.... Така є Людмила Анатоліївна Гриценко, соціальний педагог школи-інтернату. Вона впевнена, що модульний підхід є найбільш ефективним способом для реалізації завдань профорієнтації, дозволяє найповніше вирішувати питання часової перспективи і професійного становлення особистості.

Протягом двадцяти років функціональні можливості психологічної служби міста змінювалися. Якщо головною професійною установкою методиста 1994-2004 років було: сприяти забезпеченню максимального покриття освітніх закладів соціально-психологічними послугами, то в період 2005-2008 років – забезпечення якісного функціонування, налагодження ефективної взаємодії соціального педагога і практичного психолога школи. На сьогодні - це конструктивне функціонування усієї психологічної служби міста.

Удосконалення професійної компетентності соціальних педагогів і практичних психологів організовується на ґрунті сильних сторін і потреб її спеціалістів.

Такий підхід дозволяє конструктивно організувати методичне навчання спеціалістів служби, надавати адресну допомогу, сприяти обміну і поширенню ефективної психологічної роботи.

Практика роботи дозволила окреслити найбільш ефективні форми методичного навчання спеціалістів психологічної служби:

Три методичних об’єднання практичних психологів і соціальних педагогів

Наставництво

Школа молодого психолога

Семінари та семінари-практикуми

Тренінги

«Майстер-клас»: «Я це роблю так…»

«Інтервізійна група»

«Інформаційний кейс»

Динамічна група

До того ж проведено 2 тренінг-курса: «Робота з сім’ями, що знаходяться в кризовій ситуації». Всі спеціалісти служби навчальних закладів мають добре сформовану комп’ютерну компетенцію.

Практика довела, що ефективність діяльності психологічної служби є тільки тоді, коли є грамотно, на перспективу спланована, систематична робота з усіма учасниками навчально-виховного процесу: з педагогами, батьками, дітьми, керівними кадрами і самими спеціалістами служби.

Основними формами методичної роботи, що запроваджують спеціалісти служби в роботі з педагогами є:

психолого-педагогічний семінар

педагогічна рада на психологічну тематику

психолого-педагогічний консиліум

«балінтовська група»

психологічний тренінг

професійна студія

педагогічний діалог

Практика роботи в цьому напрямку дозволила побачити дієві переваги активного навчання, викликала інтерес постійно апробувати нові техніки, методи, ініціювала до створення авторських активних вправ роботи з дорослими.

Оптимізації навчально-виховного процесу школи сприяють різноманітні напрямки діяльності психологічної служби з дітьми: просвітницька, корекційно-розвивальна, діагностична, навчальна, консультаційна.

^ Психологічний моніторинг готовності до школи, рівня адаптації до середньої школи, негативних явищ в учнівському середовищі, на нашу думку, дуже важливих аспектів освітнього процесу – це той ґрунт, на якому будується систематична просвітницька, консультаційна робота з батьками, педагогами, дітьми міста останні роки.

Альтернативним способом вирішення просвітницької проблеми стали години спілкування спеціаліста психологічної служби, які введені в позаурочні плани роботи зі школярами.

Цікавим та змістовним способом популяризації психологічних знань є організація і проведення «Тижнів психології», шкільних і міської олімпіади з психології, фестивалю соціально-психологічних театрів, випуск флайерів, постерів, лифлетів, наявність куточків психолога та соціального педагога в навчальних закладах.

За п’ять останніх років проведено 26 загальноміських: семінарів; 7 тренінгів; 2 «майстер-класа»; 4 консиліума та психолого-педагогічна конференція для різних верст педагогів. Крім цього проведено 69 активних форм роботи в межах навчальних закладів для вчителів, класних керівників, батьків, членів адміністрації під час фахових методичних об’єднань.

Професійні зміни: успіхи і недоліки, які відбуваються в психологічних службах навчальних закладів, відслідковуються через щорічні звіти, моніторинг діяльності, якій розпочато ще в 2005 році і в основу покладено технологію педагогічного аналізу та контрольно-методичні дні відділу освіти.

Професійними досягненнями психологічної служби міста є: розширення психологічних послуг для дітей та працівників дошкільних дитячих установ через створення двох логопедичних груп в дошкільних навчальних закладах; забезпечення психологічного обґрунтування інноваційних педагогічних технологій.

В цьому році завершено науковий експеримент «Школа вчинку-школа майбутнього» в гімназії ім. Івана Франка та його психологічний супровід.

Досвіди роботи психолога школи-інтернату Баштової А.В. та соціального педагога ЗОШ № 1 Прудченко І.В. визнано кращими і занесено до «Анатованого каталогу інноваційного педагогічного досвіду працівників психологічної служби системи освіти України» (2008)

Забезпечення супроводу педагогів та батьків відбувається через підготовку психологічних рекомендацій, випуск 17 «Методичних вісників» та методичних посібників.

З метою пропаганди здорового способу життя психологічна служба загальноосвітньої І-ІІІ ступенів школи № 3 розробила експериментальну освітньо-виховну програму з профілактики негативних явищ у дитячому та підлітковому середовищі “Моє життя – мій вибір” (автор Іваненко Н.А.). Ідея програми полягала в тому, щоб донести до дітей та батьків шкідливість наркотиків через активні форми спілкування: тренінги, перегляд відеофільмів, театралізованих вистав, анонімне анкетування. Програма «Моє життя – мій вибір» вдало й успішно реалізується в навчально-виховному процесі школи.

Спеціалісти служби щороку беруть участь в міській, а потім в обласній виставки перспективного досвіду. Її дипломантами стали:

Прудченко І.В.(2006),

Іваненко Н.А.(2007),

Гриценко Л.А.(2007, 2010)

Баштова А.В. (2004 - нагороджена премією ім. О.А. Захаренка, 2005, 2009, 2010)

Євтушевська Т.С. (2005, 2006, 2007, 2008, 2010)

Панченко Н.В. (2010)

Сьомка Л.І. (2010)

Мартинович В.В. (2010)

Спеціалісти служби постійно проводять спільно з органами державної виконавчої влади, підвідомчими установами заходи, спрямовані на організацію соціально-правового захисту дітей, зменшення кількості асоціальних проявів у поведінці дітей, попередження дитячої безпритульності та бездоглядності, своєчасне виявлення неблагополучних сімей, проведення з ними необхідної корекційної роботи. Вони беруть участь у роботі шкільних рад профілактики, щомісячних днях профілактики правопорушень, займаються індивідуальною роботою з дітьми, які потребують підвищеної педагогічної уваги.

Таковою є відповідь психологічної служби Канева на виклики ХХІ століття, бо в основі усього стоїть людина!
еще рефераты
Еще работы по разное