Реферат: Про хід виконання Програми розвитку малого підприємництва в місті Чернівцях за 2009-2010 роки



Інформація

про хід виконання Програми розвитку малого підприємництва в місті Чернівцях за 2009-2010 роки


Робота виконавчих органів міської ради упродовж 2009-2010 років спрямовувалася на виконання заходів з реалізації Програми розвитку малого підприємництва в м.Чернівцях, забезпечення стабільних умов для започаткування та ефективного впровадження підприємницької діяльності, удосконалення регуляторних процесів, спрощення процедури реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та забезпечення ефективності та прозорості процедур отримання документів дозвільного характеру.

Проведена робота сприяла зростанню кількісних показників розвитку малого підприємництва, їх частки у більшості галузей господарського комплексу міста та ролі у формуванні інфраструктури територіальної громади міста.

На початок дії Програми розвитку малого підприємництва в м.Чернівцях на 2009-2010 роки, станом на 01.01.2009 року, в місті функціонувало 2615 малих підприємств. Впродовж 2009 року кількість малих підприємств, що подають статистичні звіти про свою діяльність, зросла на 2,4% та станом на 01.01.2010 року становила 2679 підприємств. Малі підприємства міста складають 60,3 відсотка від загальної кількості малих підприємств області.

За результатами статистичного спостереження станом на 01.01.2010 року у розрахунку на 10 тис.осіб наявного населення в м. Чернівцях діяло 109 малих підприємств, що більше показника 2008 року на 15 підприємств або 16,0 % ( по Україні цей показник становить - 75 підприємств, по області - 50). Цей показник становить 95,6% від загальної кількості підприємств – суб’єктів підприємницької діяльності міста.


Кількість малих підприємств на 10 тис. населення

Кількість суб’єктів підприємницької діяльності міста, які внесені до Реєстру суб’єктів підприємницької діяльності ( до 01.07.2004р.) та Єдиного державного реєстру (з 01.07.2004р.), становить 32,9 тис.осіб. Упродовж 2009-2010 років зареєстровано 644 юридичної особи, з них 395 - суб’єктів малого бізнесу та 4711 фізичних осіб - підприємців.


Реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності за 2006-2010 роки



Простежуються позитивні тенденції щодо діяльності фізичних осіб - підприємців. За даними державної податкової інспекції у м.Чернівцях станом на 01.01.2011 року в м.Чернівцях діяло 30,3 тис. фізичних осіб-підприємців, або 45,4% від їх загальної кількості по області. Кількість фізичних осіб - підприємців у розрахунку на 10 тис. осіб наявного населення на початок 2011 року становила 1195, або зросла на 5,4 % до показника 2009 року ( по Україні цей показник становить - 1027, по області - 1205).

Статистичні дані дають можливість простежити певні тенденції щодо змін структури малого підприємництва за видами економічної діяльності. Як і в попередні роки, більше половини малих підприємств здійснювали свою діяльність в м.Чернівцях ( 60,3% від загальної кількості). За структурою сфери діяльності підприємств малого бізнесу кожне третє звітуюче мале підприємство здійснювало свою діяльність у сфері торгівлі, кожне п’яте – операцій з нерухомим майном, оренди, інжинірингу та надання послуг підприємцям, кожне сьоме – в промисловості.

Малими підприємствами міста було реалізовано продукції, виконано робіт та надано послуг ( за рахунок усіх видів економічної діяльності) на суму 2077,5 млн.грн., що становило 69,5% від загального обсягу реалізації малих підприємств області. Питома вага обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) малих підприємств становить 28,9% від загального обсягу реалізації підприємств – суб’єктів підприємницької діяльності міста.


Обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг) малими підприємствамиу діючих цінах обласних центрів Західного регіону

(млн.грн.)


У середньому одним працюючим малим підприємством міста реалізовано продукції ( робіт, послуг) на суму 762,7 тис. грн. ( по області - на суму 661,3 тис.грн.). Порівняно з попереднім роком змінилася структура витрат з реалізованої продукції (робіт, послуг): збільшилась частка матеріальних та операційних витрат, амортизаційних відрахувань, зменшилась частка вартості товарів та послуг, придбаних для перепродажу та реалізованих без додаткової обробки.

На початок 2010 року кількість зайнятих працівників на малих підприємствах міста становила 16,4 тис.осіб. Проти показника 2008 року загальна кількість зайнятих працівників на підприємствах малого бізнесу зменшилась на 4,3%. В середньому на одному малому підприємстві міста працювало 6 осіб.Найбільша чисельність працюючих була зайнята на підприємствах промисловості, в будівництві, у готельному та ресторанному господарствах, сфері надання комунальних та індивідуальних послуг.

Одним із факторів, який свідчить про розвиток економіки міста, є рівень заробітної плати. У 2009 році середньомісячна заробітна плата одного працівника малого підприємства міста становила 939,84 грн., що на 4 % більше, ніж у 2008 році ( по області - 928,81 грн.). Найбільш високим він був у сфері фінансової діяльності - 1188,85 грн., найменшим - на підприємствах сільського господарства, мисливства та пов’язаних з ними послуг - 674,42 грн.

За результатами діяльності малих підприємств міста у 2009 році загальний фінансовий результат сформувався з 85,6 млн. грн. прибутку, отриманого 59,8% малих підприємств, та 251,6 млн. грн. збитку, отриманого рештою малих підприємств. Рівень збитковості малих підприємств становив 5 % проти 1,5% у 2008 році. На фінансово-господарську діяльність малих підприємств вплинуло стан розрахунків за різноманітними платежами. Станом на 01.01.2010 року в малих підприємствах міста накопичилося 1573,0 млн. грн. дебіторської заборгованості та 1242,8 млн. грн. кредиторської заборгованості.

Забезпечувалась прозора система планування та підготовки регуляторних актів. Щороку затверджується план реалізації державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності в м.Чернівцях. Упродовж 2009-2010 років міською радою прийнято 29 нормативних актів, що регулюють здійснення підприємницької діяльності в місті.

Продовжувалась співпраця з підприємницькими інституціями, діяльність яких направлена на підтримку підприємництва, надання консультативної, правової допомоги та захист суб’єктів малого підприємництва. За фінансової підтримки міської ради на базі Чернівецького міського Центру захисту приватних підприємців та підприємств малого бізнесу функціонує інформаційна «Гаряча лінія» з питань підприємництва. Упродовж дії Програми на «Гарячу лінію» звернулися із запитами 7,4 тис. суб’єктів підприємництва.

З метою надання допомоги підприємцям-початківцям у здійсненні підприємницької діяльності з березня 2009 року на базі Центру зорганізована робота постійно діючого бізнес-класу. Упродовж двох років навчанням охоплено 300 осіб.

На виконання заходів Програми Чернівецьким Бізнес-центром щороку проводилися дослідження бізнес-середовища в місті, які дали можливість відслідковувати як позитивні, так і негативні фактори впливу на розвиток підприємництва. Також проведено соціологічні дослідження стану ринку праці, організації суб’єктами підприємництва перевезень пасажирів на таксі, створення умов роботи для суб’єктів підприємництва на ринку «Центральний». За результатами проведеної роботи зорганізовано проведення прес-конференції із залученням засобів масової інформації.

З метою залучення суб’єктів підприємницької діяльності до участі у формуванні державної політики у сфері підприємництва у 2009 році створена галузева рада підприємців ринків та мікроринків міста, до складу якої увійшли 32 представника цього сектору малого бізнесу. Станом на 01.01.2011 проведено 13 засідань ради, на яких розглянуто актуальні питання щодо діяльності суб’єктів малого бізнесу на ринках міста.

Продовжується робота по виконанню вимог Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». З метою упорядкування видачі документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, стимулювання розвитку підприємництва в березні 2010 року відкрито «Дозвільний центр» з видачі документів дозвільного характеру і наданні адміністративних послуг. Станом на 01.01.2011 року працівниками «Дозвільного центру» міської ради прийнято 9275 заяв, видано 1843 документа дозвільного характеру, 4756 - про надання адміністративних послуг та надано 3871 консультація з різних питань. Для суб’єктів господарювання, які звертаються до «Дозвільного центру», за рахунок бюджетних коштів на підтримку розвитку підприємництва виготовлені інформаційні буклети щодо діючого порядку отримання документів дозвільного характеру та надання адміністративних послуг.

Відпрацьовуються питання щодо подальшого спрощення процедур отримання документів дозвільного характеру шляхом запровадження декларативного принципу одержання документів.

За результатами Всеукраїнського конкурсу на кращий «Дозвільний центр» 2010 року одним із переможцем визнано міський «Дозвільний центр», який за вагомий внесок у реформуванні національної економіки, розвитку підприємництва та формування ринкової інфраструктури в Україні нагороджений Грамотою Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.


Спрощена процедура започаткування власної справи та взяття на облік суб’єктів підприємницької діяльності, яка проводиться відділом державної реєстрації міської ради за принципом «єдиного вікна». Фізичні особи мають змогу отримувати свідоцтва про державну реєстрацію в день звернення. Також юридичні особи та фізичні особи - підприємці можуть здійснювати декілька реєстраційних дій одночасно. Удосконалено механізм обробки фінансової звітності шляхом введення електронного цифрового підпису.

Станом на 01.01.2011 року за спрощеною системою оподаткування працюють 12,6 тис. суб’єктів малого бізнесу, з них 1,5 тис. - юридичних осіб та 11,1 тис. - фізичних осіб - підприємців; за умов сплати фіксованого податку - 5,7 тис. суб’єктів підприємництва - фізичних осіб.

Вжиті комплексні заходи щодо легалізації тіньової зайнятості осіб з отриманням неофіційної оплати праці. За результатами перевірок донараховано податків з доходів фізичних осіб-підприємців на суму 1302,4 тис.грн., застосовано штрафні санкції на суму 2604,9 тис.грн., зареєстровано 2,5 тис. трудових договорів між фізичними особами-підприємцями та найманими працівниками.

Малі підприємства відіграють значну роль у наповненні бюджетів усіх рівнів, зокрема місцевих. За даними податкових органів упродовж 2010 року до бюджетів всіх рівнів забезпечено надходження податків і зборів на суму 805,2 млн. грн., в тому числі до місцевого бюджету - 469,1 млн.грн. Загальний обсяг надходжень до бюджету міста від здійснення підприємницької діяльності станом на 01.10.2010 року становив 46,2 млн. грн., або 18,4% від загального обсягу надходжень.

0З метою стимулювання організації власного бізнесу для безробітних, які планують розпочати підприємницьку діяльність, упродовж дії Програми міським центром зайнятості проведено 51 інформаційно-консультативний семінар з орієнтацією на самозайнятість, 40 «міні-ярмарок вакансій». Одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності отримали 13 осіб на суму 106,7 тис.грн. Для організації роботи в сфері малого бізнесу пройшли перепідготовку 124 незайнятих особи.

В закладах професійної та вищої освіти запроваджено навчання основам та практиці підприємництва, що становить 24,7 % до загальної кількості навчальних закладів міста. Основи підприємницької діяльності викладаються в шести загальноосвітніх школах у класах економічного профілю. Навчанням охоплено 156 учнів 10-11 класів.

Продовжується практика проведення Марафону робітничих професій, під час якого проводиться ознайомлення випускників загальноосвітніх навчальних закладів міста з професіями, які актуальні на ринку праці. На базі Чернівецького Бізнес-центру для безробітних осіб зорганізовано навчання на курсах цільового призначення за навчальною програмою «Основи підприємницької діяльності». Упродовж двох років навчанням та перенавчанням охоплено 1037 осіб.

За період дії Програми суб’єктам підприємництва передано в орендне користування 77 об’єктів комунальної власності територіальної громади міста площею 11,9 тис. кв. м., приватизовано 57 об’єктів загальною площею 4,1 тис. кв. м.

Постійно оновлюється база даних про наявність вільних приміщень виробничого призначення, які не відносяться до комунальної власності територіальної громади міста, і можуть бути запропоновані суб’єктам малого підприємництва для започаткування власного бізнесу. Станом на 01.11.2010 площа вільних приміщень становила 52,0 тис. кв. м.

Інвестиційна діяльність малих підприємств міста була спрямована, в основному, на оновлення виробничого капіталу. Станом на 01.01.2010 року обсяг валових інвестицій в основний капітал становив 133,4 млн. грн., що складає 61,3% від загального обсягу інвестицій, які здійснені малими підприємствами області. Більша частина всіх інвестицій ( 99,6 % ) спрямована в матеріальні активи, у тому числі на капітальне будівництво, модернізацію, реконструкцію тощо. Частка інвестицій малих підприємств у загальному обсязі інвестицій підприємств-суб’єктів підприємницької діяльності міста становила 31,7% ( у 2008 році – 24,5%).

За даними статистичного спостереження на технологічні інновації малими підприємствами міста витрачено 871,2 тис. грн., що склало 89,9% від загальної суми інноваційних витрат малих підприємств області.

Для подальшого розвитку ринків та мікроринків, проведення реконструкції та благоустрою упродовж 2009 - 2010 років інвестовано 24,9 млн. грн. коштів утримувачів ринків та суб’єктів малого підприємництва.

КП МТК «Калинівський ринок» виконані заходи Програми щодо проведення реконструкції торгового сектору № 1. Відповідно до проектно-кошторисної документації впорядковано торговельні ряди, в стадії завершення роботи по реконструкції мережі водовідведення торгового майданчику та влаштуванню бетонного покриття гравійного насипу. За рахунок коштів суб’єктів підприємництва облаштовано 1479 місць для розміщення власних пунктів продажу єдиного зразку з легких металевих конструкцій, укладено 1865 угод про надання в користування торговельних місць.

В рамках реалізації проекту Чернівецької міської ради «Розробка та впровадження інноваційних підходів забезпечення соціального партнерства Громади-Влади-Бізнесу» за участю суб’єктів малого підприємництва продовжувалася робота щодо впровадження інвестиційних проектів з проведення благоустрою території та розвитку інфраструктури в парку «Жовтневий», реконструкції внутрішніх нежилих приміщень з реставрацією фасадів пам’яток архітектури на вул. О.Кобилянської, 51-53. За участю бізнесових кіл міста відремонтовані фасади будівель та проведені опоряджувальні роботи з благоустрою прилеглих територій.

За кошти суб’єктів малого підприємництва облаштовано льодовий майданчик, зали більярду, боулінгу і скелелазіння в спортивно-розважальному комплексі «Панорама», роледрому та залу настільного тенісу в торговельно-розважальному центрі «DEPOt». Відкрито 2 приватних тренажерних зали, введено в експлуатацію мотобольне поле на трасі «Суперкрос», ведеться будівництво спортивного залу на вул. Південно-Кільцевій, «Аква-Парку» на вул. Донбасівській.

Суб’єкти малого підприємництва сприяють створенню соціальної стабільності у сфері охорони здоров’я в місті. Відкрито приватні діагностичні лабораторії, які оснащені сучасним обладнанням, більшість аптечних закладів проводять відпуск ліків зі знижками для соціально-незахищених верств населення, безкоштовно проведено низку профілактичних та діагностичних акцій.

На конкурсних засадах до обслуговування автобусних маршрутів загального користування залучено 13 юридичних осіб та 21 фізична особа-підприємець.

Підприємства малого та середнього бізнесу домінують у напрямку розвитку мережі об’єктів торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг. В місті функціонують 1627 об’єктів торгівлі, 639 закладів ресторанного господарства та 991 – сфери послуг. Суб’єктами малого підприємництва організовано робочі місця на 25 ринках та мікроринках міста.

Упродовж дії Програми проведено 9 засідань міської Координаційної ради з питань розвитку підприємництва, на яких розглядалися актуальні питання розвитку малого підприємництва міста.

Продовжується робота по виконанню Календарного плану завдань Стратегії підвищення конкурентоспроможності м. Чернівців. В рамках реалізації проекту Агентства США з міжнародного розвитку «Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність» підписано протокол про наміри щодо розробки і впровадження Стратегічного плану підвищення конкурентоспроможності туристичної сфери Буковинсько-Подільського регіону. З метою покращання умов ведення малого та середнього бізнесу з 2009 року спільно з Німецьким бюро технічного співробітництва GTZ реалізується проект у напряму розвитку туристичної інфраструктури.

Суб’єкти малого підприємництва є активними учасниками міського свята «Петрівський ярмарок». Щорічно приймають участь у місцевих спеціалізованих виставках та ярмарках, які організовує Чернівецька торгово-промислова палата. Також представники суб’єктів малого підприємництва є постійними учасниками міжнародних та регіональних фестивалей кулінарного та кондитерського мистецтва, туристичних ярмарок, конкурсів перукарської майстерності тощо.

Щорічно з міського бюджету виділяються кошти на підтримку розвитку малого підприємництва в місті в сумі 50,0 тис. грн., які спрямовувалися на організацію та проведення міських ярмарок, конкурсів за участю суб’єктів малого підприємництва, святкування Дня підприємця, виготовлення інформаційних матеріалів з дозвільних та реєстраційних процедур, фінансування участі суб’єктів малого підприємництва у галузевих регіональних та міжнародних конкурсах, проведення досліджень стану розвитку підприємництва, семінарів, тренінгів тощо.


Аналіз виконання Програми на 2009-2010 роки засвідчив, що заходи, в основному, виконано. Станом на 01.01.2011 року цільові орієнтири щодо кількісних показників розвитку малого підприємництва досягнуто.

Однак, незважаючи на певні досягнення, у розвитку малого підприємництва залишається ще багато проблем. Так, значна кількість зареєстрованих малих підприємств та фізичних осіб-підприємців припиняють господарську діяльність, недостатніми темпами розвиваються малі підприємства у виробничій та інноваційній сферах, має місце збитковий фінансовий результат діяльності окремих малих підприємств міста, особливо у виробничій сфері, суттєво зменшено рівень зайнятості на малих підприємствах та у фізичних осіб-підприємців, незначна інвестиційна та інноваційна діяльність.

На вирішення існуючих проблем та подальший розвиток малого підприємництва направлені заходи з реалізації Програми розвитку малого підприємництва в місті Чернівцях на 2011-2012 роки.


Заступник директора, начальник управління

соціально-економічного розвитку

департаменту економіки міської ради В.Пулинець


Голова постійної комісії міської ради

з питань економіки, підприємництва та

туризму В.Кедь

еще рефераты
Еще работы по разное