Реферат: Навчально-методичний комплекс з дисципліни банківське право для студентів навчально-наукового інституту права та психології



НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПСИХОЛОГІЇ


Кафедра економічних та фінансово-правових дисциплін


Навчально-методичний комплекс з дисципліни


БАНКІВСЬКЕ ПРАВО


для студентів навчально-наукового інституту

права та психології


київ – 2012

Кафедра економічних та фінансово-правових дисциплін факультету правового забезпечення підприємницької діяльності та психології

ННІПП НАВС


Навчально-методичний комплекс з дисципліни "Банківське право"

для студентів навчально-наукового інституту

права та психології


Укладачі:

кандидат юридичних наук, доцент кафедри економічних та фінансово-правових дисциплін Пожидаєва М.А.

кандидат економічних наук, доцент, начальник кафедри економіко-правових дисциплін Тараненко Ю.О.


Рецензенти:

кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри господарського права та процесу Нескороджена Л.Л.

кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри адміністративного та фінансового права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ващенко Ю.В.


Навчально-методичний комплекс з дисципліни "Банківське право" для студентів навчально-наукового інституту права та психології обговорено та схвалено на засіданні методичної ради Національної академії внутрішніх справ від "15" грудня 2010 року, протокол № 5 .
ЗМІСТ

ЗМІСТ…………………………………………………………………………………...3

1. ВСТУП……………………………………………………………………………….4

2. РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА……………………………………………6

2.1. Пояснювальна записка………………………………………………………....6

2.2. Тематичний план………………………………………………………………12

2.3. Зміст навчальної дисципліни…………………………………………………14

3. ТЕМАТИКА ТА ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНИХ, СЕМІНАРСЬКИХ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ, ЗАВДАНЬ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ, РЕФЕРАТІВ І ДОПОВІДЕЙ…………………………………………………… ……………………18

4. МЕТОДИКА ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ З ДИСЦИПЛІНИ…...70

4.1. Попередній контроль знань студентів………………………………………..70

4.2. Поточний контроль знань студентів та розрахунок рейтингової оцінки за змістовний модуль………………………………………………………………….70

4.3. Підсумковий контроль та розрахунок рейтингової підсумкової оцінки………………………………………………………………………………..84

5. ПИТАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ЗАЛІКУ…………………………………88

6. СПИСОК ДЖЕРЕЛ ДО ДИСЦИПЛІНИ……………………………………….91

6.1. Основний……………………………………………………………………….91

6.2. Додатковий……………………………………………………………………102
1. Вступ

У процесі побудови в Україні незалежної, демократичної, правової держави та розвитку ринкової економіки важливе значення має стабільне та надійне функціонування банківської системи держави. Для забезпечення високого рівня здійснення банками своєї діяльності необхідним є досконале правове її регулювання, вивченню якого присвячена дисципліна «Банківське право».

У період зберігання напруги в економіці та вирішення завдань подолання наслідків фінансової кризи актуальним лишатиметься вжиття заходів з фінансового оздоровлення банків та стабілізації їх роботи. Однією з причин нездатності банківських установ протистояти кризовим явищам можна вважати неефективне банківське регулювання, що потребує відповідного законодавчого удосконалення.

Комерційні банки виступають одними з основних фінансових посередників, діяльність яких пов’язана з отриманням та перерозподілом грошових коштів. На сьогодні важко уявити особу, яка б не користувалася банківськими послугами та відповідно не укладала б договори з банком. У зв’язку з цим знання банківського законодавства є важливим не тільки для юристів, а й для інших фахівців. Так, банківське право регулює суспільні відносини, які зачіпають інтереси кожного з нас, що безперечно підкреслює його актуальність.

Щодо питання існування самостійної галузі банківського права, воно є дискусійним. На сьогодні неможливо якісно вирішити проблеми управління банківською системою і процесом її розвитку, обмежившись вивченням окремих питань організації діяльності центрального банку і комерційних банків у межах курсів конституційного, адміністративного, фінансового, кримінального, цивільного, господарського та міжнародного права, в яких правовідносини за участю банків розглядаються в аспекті, обумовленому специфікою предмета відповідної галузі права. Тому систематизоване та цілісне викладення банківського права в межах окремої дисципліни є необхідною умовою глибокого засвоєння студентами банківського законодавства та практики у сфері банківської діяльності.

Курс банківського права вивчається сьогодні у всіх вищих навчальних закладах, які готують юристів. Банківське право сприяє розвитку як фінансово-кредитної системи у цілому, так і розрахункових та валютних відносин в Україні, зокрема.

Банківське право як навчальна дисципліна – це систематизовані відповідно до типової програми знання щодо сукупності норм права, які регулюють організацію та діяльність банків України, їх взаємовідносини з клієнтами (юридичними і фізичними особами), які обслуговуються банками, а також порядок здійснення банківських операцій. Вивчення студентами основ банківського права дасть їм змогу опанувати інші фундаментальні дисципліни, сформувати економічне та правове мислення, потрібне для ефективної практичної діяльності в умовах сучасної ринкової економіки України.
^ 2. Робоча НАВЧАЛЬНА програма 2.1. Пояснювальна записка
Навчальна дисципліна "Банківське право" викладається на факультеті правового забезпечення підприємницької діяльності та психології і юридичному факультеті ННІПП для студентів-правознавців 4-го курсу освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» в обсязі 72 годин, відповідно до затверджених керівництвом університету навчальних, робочих та тематичних планів.

Предметом цієї навчальної дисципліни є банківське право у всіх своїх виявах: як комплексна галузь права національної системи права, як система законодавства, як наука, що вивчає банківське право.

Оскільки наука фінансового права має своїми основними завданнями пізнати відповідні явища та закономірності, а навчальний курс – дати набуті завдяки науковим дослідженням знання студентам, то навчальна дисципліна йде слідом за наукою, користується її даними. У той же час вона з об’єктивних причин не може охопити увесь комплекс проблем, які стосуються правового регулювання в умовах розвитку ринкової економіки, проведення реформ, фінансового оздоровлення банківської системи країни шляхом подолання кризових явищ.

Метою вивчення дисципліни є розв’язання:

а) пізнавальних завдань: за допомогою курсу студент повинен засвоїти зміст норм банківського права, що регулюють порядок організації та діяльності банків і здійснення ними банківських операцій, а також об’єктивні закономірності розвитку відповідних фінансово-правових категорій, інститутів;

б) практичних завдань: на підставі теоретичних положень і змісту банківського законодавства, здобутих навиків під час вирішення правових ситуацій, а також ознайомлення зі зразками банківських документів студент повинен розуміти застосування фінансово-правових норм до конкретних життєвих ситуацій.

Завдання банківського права як навчальної дисципліни полягає у передачі студентам-юристам комплексу знань про поняття, системи і ролі банківського права в сучасних умовах, визначення структури і функції банківської системи України, правового статусу Національного банку України та комерційних банків, а також у з’ясуванні теоретичних і практичних питань правового регулювання розрахункових, кредитних, депозитних і валютних відносин.

У результаті вивчення цієї навчальної дисципліни студенти повинні:

набути теоретичні знання у галузі банківського права;

розуміти закономірності, характер і тенденції розвитку банківського права;

засвоїти основні положення банківського законодавства;

сформувати уміння тлумачити баківське законодавство України та вільно орієнтуватися в його системі з метою обґрунтування і захисту своєї позиції з банківських питань;

виробити навички практичної роботи з нормативно-правовим матеріалом, зразками банківських документів, аналізу конкретних випадків з практики застосування банківського законодавства і змодельованих ситуацій;

використовувати знання з банківського права як підґрунття для набуття досвіду в сфері банківської справи.

Банківське право як навчальна дисципліна має певну систему.

Система курсу банківського права – це послідовний виклад змісту норм та інститутів банківського права, умовно об’єднаних у загальну та спеціальну частини. При цьому Загальна частина банківського права присвячена правовому регулюванню банківської системи, а Спеціальна – правовому регулюванню банківських операцій.

До Загальної частини банківського права належать норми, які регулюють:

предмет і метод банківського права;

принципи банківського права;

норми банківського права;

джерела банківського права;

банківська система;

правовий статус центрального банку;

правовий статус комерційних банків;

правове регулювання банківської діяльності;

правові засади банківського регулювання та банківського нагляду.

Спеціальна частина банківського права включає норми, що регулюють:

банківські розрахункові операції;

міжбанківські розрахунки;

банківські кредитні операції;

банківські вкладні (депозитні) операції;

валютні операції тощо.

Загальна та Спеціальна частини банківського права являють собою єдине ціле, що дає можливість найбільш правильно і ефективно застосовувати відповідні правові норми. З метою зручності викладання в одному курсі «Банківське право» об’єднуються фінансово-правові, цивільно-правові, господарсько-правові аспекти банківської діяльності.

Дисципліна "Банківське право" включає такі види занять як лекції, семінарські, практичні, індивідуальні заняття, самостійна робота та модульний контроль.

Вивчення банківського права рекомендується почати з ознайомлення з тематичним планом, який містить структуру курсу, з планами семінарських та практичних занять, завданнями для самостійної роботи та тематикою рефератів, доповідей. В результаті студент отримує уяву про завдання, що має виконати під час вивчення курсу «Банківське право», а також методичні рекомендації для самостійного опрацювання матеріалу та підготовки до занять з метою засвоєння основних, сформульованих на підставі сучасних досягнень науки, теоретичних положень і новітнього банківського законодавства України. Особливу увагу при цьому слід приділити тим темам, при вивченні яких не передбачена лекція.

^ Лекційні заняття з банківського права являють собою найбільш економічний спосіб передачі й засвоєння навчальної інформації, зокрема щодо розуміння найсуттєвіших чи проблемних питань теорії та чинного законодавства, вони проводяться переважно з використанням мультимедійного проектора, що підвищує ефективність засвоєння матеріалу, робить його доступнішим, сприяє активізації студентів.

На семінарські заняття виносяться найбільш складні проблеми, які націлюють студентів на всебічне і дискусійне обговорення тем.

Для повного оволодіння теоретичним і нормативним матеріалом з відповідного розділу (теми) необхідно опрацювати матеріали з банківського права, які публікуються в періодичних виданнях, з’являються на відповідних сайтах інтернету, та слідкувати за змінами у банківському законодавстві України. При підготовці до семінарських та практичних занять студенти можуть зкористатися консультацією науково-педагогічних працівників кафедри, які викладають банківське право під час їх чергування на кафедрі, згідно з відповідним графіком. Крім того, ознайомитися з кафедральними дидактичними матеріалами та методичними розробками, а також з навчальною та науковою літературою, яка є в наявності в бібліотеці університету та інших бібліотеках м. Києва.

До кожної теми семінарського заняття наведено ряд ключових понять, які слід законспектувати в окремому зошиті (або розділі робочого зошиту) у формі словника.

Сформульовані в навчально-методичному комплексі контрольні питання до кожного семінарського заняття доцільно постійно використовувати для самоконтролю стану готовності до рубіжного модульного контролю.

^ Практичні заняття мають на меті закріпити лекційний матеріал з банківського права у ході розв’язання практичних завдань, ситуацій, дискусій, вирішення фінансово-правових проблем. Тематика, коло питань, що висвітлюються на практичних заняттях приділена темам, що стали актуальними у зв’язку з євроінтеграційними процесами та змінами в законодавстві у галузі банківського права тощо.

^ Самостійна робота є індивідуальним видом роботи кожного студента над першоджерелами та навчальними посібниками і оцінюється лектором або викладачем за результатами виступів на семінарах, конференціях та при проведенні практичних занять. Систематичне і в повному обсязі виконання завдань для самостійної роботи є обов'язковою умовою успішного засвоєння змісту основних інститутів банківського права. Студент має виходити з того, що контроль за виконанням завдань для самостійної роботи викладачем буде здійснюватися регулярно (під час опитування на заняттях, під час кожного рубіжного модульного контролю, у тому числі шляхом перевірки записів у робочих зошитах).

Студент матиме право, керуючись списком рекомендованих тем рефератів, що містить навчально-методичний комплекс, обрати одну з них та, після узгодження її з викладачем, підготувати тільки один реферат протягом всього періоду вивчення дисципліни. За написання та презентацію реферату студент може отримати до 10 балів (5 за текст, 5 за вміння тезово, чітко та в повному обсязі викласти зміст реферату за 3-4 хвилини).

Індивідуальна робота проводиться зі студентами з метою виявлення рівня їх підготовки, проблемних питань у навчанні та засвоєнні матеріалу, а також з метою виправлення незадовільних оцінок, отриманих під час семінарських і практичних занять.

^ Модульно рейтинговий контроль. Кожний студент, відповідно до програми курсу, після завершення вивчення кожного модуля зобов’язаний здати модульний контроль (в письмовій формі) і отримати певні бали. Підсумковий рейтинговий бал за дисципліну визначається в кінці курсу і служить основою для визначення підсумкової оцінки за дисципліну.

Студентам виділяється також час для консультацій з викладачами кафедри.



Курс

Характеристика дисципліни

Кількість залікових кредитів, відповідних ЕСТS: 2

Змістових модулів: 2

Загальна кількість годин: 72


Рік підготовки: 4-й

Семестр: 7

Лекції: 8 год.

Семінарські заняття: 6 год.

Практичні заняття: 12 год.

Самостійна робота: 42 год.

Індивідуальна робота: 4 год.

Поточний контроль: дві модульні контрольні роботи

Вид підсумкового контролю: залік




2.2. Тематичний план




з дисципліни «^ Банківське право» кафедри економічних та фінасово-правових дисциплін




для студентів навчально-наукового інституту права та психології


























































№ з/п

Номер змістовного модуля і назва тем

Всього годин

Всього годин з викладачем

З них:

Індивідуальна робота з викладачем

Самостійна робота

Види використовуємих

технічних засобів навчання

Взаємозв’язок тем з іншими темами та дисциплінами




Лекцій

Семінарських занять

Практичних занять + МК




 

^ Змістовий модуль І Банківське право та правові засади організації і діяльності банківської системи України




1

Тема 1.Банківське право та банківські правовідносини. Банківська система України, місце Національного банку України в цій системі.

18

6

2

2

2



12

^ Мультимедійний комплекс

Конституційне право, Адміністративне право,
Основи екон. теорії, Ринкова економіка,
Конституційне право, Адміністративне право,
Фінансове право




2

Тема 2. Порядок створення банків та припинення їх дільності в Україні.

14

4

2

2





10

Конституційне право, Адміністративне право,
Основи екон. теорії, Ринкова економіка,
Конституційне право, Адміністративне право,
Фінансове право




3

Модульний контроль

2

2

 

 

2

 




 

 




4

Індивідуальна робота з викладачем

2

 

 

 

 

2




 

 




 

Всього по змістовому

модулю 1

36

12

4

4

4

2

22

 

 




 

^ Змістовий модуль ІІ Правове регулювання проведення банківських операцій в Україні




5

Тема 3.Правовий режим розрахункових операцій в банківській діяльності. Порядок відкриття банківських рахунків.

8

4

2

2





4

^ Мультимедійний комплекс

Конституційне право, Адміністративне право, Податкове право,
Фінансове право, Цивільне право, Господарське право,

Основи екон. теорії, Судова бухгалтерія,
Основи бухгалтерського обліку та фінансового аналізу




6

Тема 4.Правові засади здійснення банками депозитних (вкладних) операцій.

8

4

2



2



4

Адміністративне право, Фінансове право, Податкове право,

Цивільне право, Господарське право, Основи екон. теорії, Біржове право, Основи бухгалтерського обліку та фінансового аналізу,
Ринкова економіка




7

Тема 5. Правове регулювання кредитних операцій банків.

8

2





2



6

Адміністративне право, Фінансове право, Податкове право,

Цивільне право, Господарське право, Основи екон. теорії, Біржове право, Основи бухгалтерського обліку та фінансового аналізу,
Ринкова економіка




8

Тема 6. Правовий режим валютних операцій банків.

8

2





2



6

Адміністративне право, Фінансове право, Податкове право,

Цивільне право, Господарське право, Основи екон. теорії, Біржове право, Основи бухгалтерського обліку та фінансового аналізу,
Ринкова економіка




9

Модульний контроль

2

2

 

 

2

 




 




10

Індивідуальна робота з викладачем

2

 

 

 

 

2




 




 

Всього по змістовому

модулю 2

36

14

4

2

8

2

20

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




^ Всього годин по дисципліні

72

26

8

6

12

4

42

 

 




Форма контролю: залік






2.3. Зміст навчальної дисципліни


Змістовий модуль 1. Банківське право та правові засади організації

і діяльності банківської системи України


Тема 1. Банківське право та банківські правовідносини. Банківська система України, місце Національного банку України в цій системі


Поняття, предмет та метод банківського права. Система банківського права. Правові проблеми виділення банківського права в окрему галузь права. Місце банківського права в системі права України. Поняття банківської діяльності. Співвідношення понять «банківські операції», «банківські угоди» та «банківські послуги». Загальні та спеціальні принципи банківського права: поняття та зміст.

Джерела банківського права. Роль конституційних норм у банківському праві. Правова характеристика Закону України «Про банки і банківську діяльність». Нормативно-правові акти Національного банку України. Поняття та види норм банківського права. Пруденційні норми банківського права. Основні напрями розвитку банківського законодавства.

Поняття, склад та види банківських правовідносин. Суб’єкти банківських правовідносин. Суб’єктивні права та обов’язки учасників банківських правовідносин. Об’єкт та предмет банківських правовідносин.

Система фінансових установ та банківська система України. Поняття фінансової установи та критерії віднесення юридичних осіб до фінансових установ. Поняття, функції та структура банківської системи України. Історичні аспекти банківської системи України. Сучасна банківська система: тенденції розвитку та подолання наслідків світової фінансової кризи. Поняття та види банківських об’єднань. Особливості правового статсу системоутворюючих банків.

Місце центрального банку у системі розподілу влади. Ступінь незалежності центрального банку від держави. Правовий статус Національного банку України. Функції Національного банку України за чинним законодавством. Керівні органи Національного банку України. Організаційно-функціональна структура Національного банку України. Операції Національного банку України.

Поняття та методи банківського регулювання. Поняття та зміст банківського нагляду. Напрями вдосконалення системи банківського нагляду. Інспектування комерційних банків в Україні.


^ Тема 2. Порядок створення банків та припинення їх діяльності в Україні


Поняття банку. Організаційно-правова форма банку. Класифікація комерційних банків. Вимоги до діяльності банків. Підстави припинення банківської діяльності. Організаційно-функціональна структура банку.

Порядок надання дозволів та ліцензій на здійснення банківських операцій. Правові засади забезпечення фінансової стійкості банківських установ. Поняття та значення обов’язкових економічних нормативів. Поняття та види банківських ризиків. Завдання банківського аудиту.

Порядок створення, державної реєстрації комерційних банків. Особливості створення банків з іноземним капіталом. Правовий режим банківської таємниці. Порядок розкриття банківської таємниці. Повноваження банків як суб’єктів первинного фінансового моніторингу. Правовий статус філій, відділень і представництв банку та порядок їх відкриття.

Заходи впливу, що застосовуються до комерційних банків за порушення ними банківського законодавства. Порядок призначення тимчасової адміністрації банку. Порядок реорганізації банку. Правові наслідки введення мораторію на задоволення вимог кредиторів. Поняття санації (фінансового оздоровлення) банку. Поняття санаційного банку. Загальна характеристика ліквідаційної процедури комерційних банків. Черговість та порядок задоволення вимог до банку у разі його ліквідації.


Змістовий модуль 2. Правове регулювання проведення

банківських операцій в Україні


Тема 3. Правовий режим розрахункових операцій в банківській діяльності.

^ Порядок відкриття банківських рахунків


Правова природа розрахункових відносин. Поняття, принципи і способи розрахунків. Співвідношення понять «розрахунки» і «безготівкові розрахунки». Поняття та види банківських рахунків. Порядок відкриття та закриття поточних банківських рахунків. Поняття, зміст, особливості та сторони договору банківського рахунку. Відповідальність за порушення зобов’язань за договором банківського рахунку.

Форми та способи безготівкових розрахунків, які використовуються в господарському обороті України. Розрахунки із застосуванням платіжних доручень. Розрахунки за акредитивом. Розрахунки за інкасовими дорученнями. Розрахунки із застосуванням розрахункових чеків. Безспірне списання коштів з рахунків у банках.

Правове регулювання касових операцій в установах банків. Правила ведення касових операцій клієнтів банків. Ліміт касової готівки. Фінансова відповідальність за правопорушення в сфері готівкових розрахунків.

Поняття та види платіжних систем. Організація міжбанківських розрахунків в Україні. Правова природа кореспондентських рахунків.


^ Тема 4. Правові засади здійснення банками депозитних

(вкладних) операцій


Поняття депозитних (вкладних) операцій. Види депозитних (вкладних) операцій. Порядок та умови здійснення депозитних операцій комерційного банку. Види депозитних рахунків. Правова характеристика договору банківського вкладу. Види банківських вкладів. Система гарантування вкладів в Україні. Правовий статус Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Порядок спадкування вкладу (депозиту).

Депозитні операції Національного банку України з комерційними банками.


^ Тема 5. Правове регулювання кредитних операцій банків


Правове регулювання банківських кредитних відносин. Організація кредитного процесу. Законодавчі вимоги до банку для надання ним кредиту. Поняття, призначення і види кредиту. Кредитування комерційних банків Національним банком України. Порядок укладання кредитного договору. Документи, що є необхідними для отримання кредиту. Правовий статус бюро кредитних історій.


^ Тема 6. Правовий режим валютних операцій банків


Правовий режим валютних операцій банків. Поняття валюти, валютних цінностей, валютних операцій. Порядок ліцензування валютних операцій. Особливості розрахунків в іноземній валюті. Правовий режим валютних рахунків резидентів і нерезидентів.

Повноваження Національного банку України у сфері валютного регулю­вання. Система валютного контролю. Відповідальність за порушення валютного законодавства.

^ 3. ТЕМАТИКА ТА ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНИХ, СЕМІНАРСЬКИХ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ, ЗАВДАНЬ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ, РЕФЕРАТІВ І ДОПОВІДЕЙ

Змістовий модуль 1. Банківське право та правові засади орагнізації і діяльності банківської системи україни


Тема 1. Банківське право та банківські правовідносини. Банківська система України, місце Національного банку України в цій системі


^ Лекційне заняття – 2 год.

Семінарське заняття – 2 год.

Практичне заняття – 2 год.

Самостійна робота – 12 год.


План лекції

Поняття, предмет і система банківського права.

Норми банківського права та їх класифікація.

Принципи і джерела банківського права.

Банківські правовідносини: поняття, склад та їх види.

Поняття, функції та структура банківської системи України.

Поняття та види банківських об’єднань.

Правовий статус Національного банку України:

Функції центрального банку згідно з національним законодавством. Банківське регулювання і банківський нагляд.

Керівні органи Національного банку України та їх взаємовідносини з вищими органами держави.

Організаційно-функціональна структура Національного банку України.


Рекомендовані джерела інформації до лекційного заняття за темою №1

Основні: 1, 5, 6, 19, 20, 22, 33, 35, 41, 44-46, 59, 68, 75-79, 81, 84, 87,88, 90, 93, 94, 96, 98, 100-104, 106.

Додаткові: 3-7, 11, 14, 15, 21, 25-27, 33, 35, 40.


Питання для обговорення на семінарському занятті до Теми 1:

Поняття, предмет і система банківського права.

Норми банківського права та їх класифікація.

Принципи та джерела банківського права.

Банківські правовідносини: поняття, склад, види та особливості.


Перелік ключових понять теми:

Банківське право, принципи банківського права, предмет та метод банківського права, банківська діяльність, банківські операції, банківські угоди, банківські послуги, пасивні банківські операції, активні банківські операції, комісійні банківські операції, джерела банківського права, банківське законодавство, норма банківського права, банківські правовідносини.


Теми рефератів і доповідей:

Банківське право в системі правових наук.

Значення банківського права для сучасного юриста.

Банківське законодавство та його роль у становленні ринкової економіки України.

Шляхи подолання наслідків фінансової кризи в Україні та роль в цьому банківської системи.

Місце нормативно-правових актів Національного банку України у регулюванні банківських відносин.

Особливості банківських правовідносин.


Питання для самоконтролю:

Що означає поняття "банківське право"?

Які суспільні відносини регулює банківське право?

Охарактеризуйте предмет банківського права.

Охарактеризуйте метод банківського права.

Що таке банківська діяльність?

Які операції у сукупності можуть здійснювати лише банки?

Розкрийте співвідношення понять «банківські операції», «банківські угоди» та «банківські послуги».

Що означає поняття "активні" та "пасивні" операції банків?

Назвіть загальні та спеціальні принципи банківського права.

Наведіть класифікацію джерел банківського права.

Визначте поняття "банківське законодавство" та його роль.

Які норми Конституції України стосуються банківської діяльності в Україні?

Яке місце норм, які регулюють банківську діяльність, в системі права України?

Назвіть нормативні акти, що регулюють діяльність комерційних банків в Україні.

Що слід розуміти під банківськими правовідносинами?

Які види банківських правовідносин можете визначити?

У чому полягає різниця між суб’єктами банківського права та суб’єктами банківських правовідносин?


Завдання для самостійної роботи:

1. Виділіть у робочому зошиті окремий розділ під назвою «Словник ключових понять з банківського права» та внесіть до нього вказані вище ключові поняття до теми з відповідними визначеннями, знайденими у рекомендованих підручниках, посібниках, фахових словниках, а також у нормативно-правових актах.

2. У робочому зошиті письмово поясність особливості та зв’язок банківського права з іншими галузями права.

3. У робочому зошиті на підставі вивчення рекомендованих джерел чинного національного законодавства наведіть приклади (перелічить) джерела банківського права у формі законів, указів, постанов, наказів, інструкцій, правил.

4. Письмово наведіть приклади матеріальних і процесуальних норм банківського права.

5. Чи можуть банки надавати послуги, пов’язані зі страховою діяльністю? Дайте обґрунтовану відповідь на підставі аналізу норм Закону України «Про банки та банківську діяльність».

6. Письмово поясніть значення та суть пруденційних норм банківського права.

7. Ситуаційне завдання:

Студент при відповіді на запитання про специфіку норм банківського права сказав, що ці норми регулюють відносини в сфері банківської діяльності:

вони мають імперативний характер;

санкції норм банківського права мають грошове вираження.

Проаналізуйте відповідь студента. Які помилки були допущені при відповіді?

8. Ситуаційне завдання.

Національним банком України проведена перевірка діяльності комерційного банку, за результатами якої складена довідка та видано припис про усунення виявлених у діяльності банку порушень, зокрема про припинення укладення банком угод про надання платних послуг щодо реєстрації юридичних осіб та надання послуг щодо абонентського обслуговування.

Наскільки є правомірним надання комерційним банком зазначених послуг?

9. Опрацюйте самостійно тестові завдання до семінарського заняття теми 1.

Тестові завдання:

Яке коло питань регулюється нормами банківського права:

а) порядок укладення господарських угод;

б) діяльність пов’язана з формуванням державних доходів;

в) порядок надання кредитними установами послуг клієнтам.


2. Яке з наведених нормативних актів належить до джерел банківського права:

а)Бюджетний кодекс України;

б)Указ Президента України “Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки” (1999р.);

в)Конституція України.


3.У взаємовідносинах банку та клієнтів використовується метод:

а)владних приписів;

б)цивільно-правовий;

в)кредитно-фінансовий.


4. Банківське право це:

а) самостійна галузь права;

б) підгалузь фінансового права;

в) міжгалузевий комплексний правовий інститут.


5. Загальна частина системи банківського права містить:

а)норми, що закріплюють правове становище НБУ та комерційних банків;

б)норми, що регулюють інститут банківського кредитування;

в)норми, що регулюють інститут охорони банківської таємниці.


6. До спеціальних принципів банківського права належить:

а)принцип комерційного розрахунку та власного комерційного ризику;

б)принцип самостійного здійснення зовнішньоекономічної діяльності;

в)принцип добровільності взаємовідносин і взаємної заінтересованості банківських установ та їх клієнтів.

7. До функцій банківської системи слід віднести:

а)функцію регулювання грошової маси;

б)функцію засобу платежу;

в) функцію нагромадження.


8. За функціональною спрямованістю норми банківського права можна поділити на:

а)регулятивні та охоронні;

б)зобов”язуючі та уповноважуючі;

в) норми принципи та норми дефініції.


9. За призначенням норми банківського права поділяються на:

а)матеріальні та процесуальні;

б)загальні та пруденційні;

в)зобов’язуючі та забороняючі.


Рекомендовані джерела інформації до семінарського заняття за темою №1

Основні: 1, 5, 6, 19, 20, 41, 45, 75, 77, 78, 80, 81, 84, 87, 88, 93, 96, 97, 98, 104, 106.

Додаткові: 1-7, 11, 14, 15, 18, 26, 27, 36, 39, 40.


Питання для обговорення на практичному занятті до Теми 1:

Поняття, функції та структура банківської системи України.

Поняття та види банківських об’єднань.

Правовий статус Національного банку України:

3.1. Функції центрального банку згідно з національним законодавством. Банківське регулювання і банківський нагляд.

Керівні органи Національного банку України та їх взаємовідносини з вищими органами держави.

Організаційно-функціональна структура Національного банку України.


^ Перелік ключових понять теми:

Банківська система, фінансові установи, кредитні установи, банки, банк з іноземним капіталом, системоутворюючий банк, банківська корпорація, банківська холдингова група, фінансова холдингова група, банківські спілки (асоціації), Національний банк України, система Національного банку України, грошово-кредитна політика, Рада Національного банку України, Правління Національного банку України, територіальні управління Національного банку України, банківське регулювання, банківський нагляд, система банківського нагляду, методи банківського нагляду.


Теми рефератів і доповідей:

Історичні етапи становлення банківської системи України та напрями її реформування.

Кредитно-фінансові установи небанківського типу.

Проблеми правового регулювання банківської системи України в умовах сучасної фінансової кризи.

Правовий статус системоутворюючих банків в Україні.

Правовий статус Національного банку України.

Національний банк України – фінансовий аг
еще рефераты
Еще работы по разное