Реферат: Юрій кобзенко матір мов 2


ЮРІЙ КОБЗЕНКО


МАТІР МОВ


2


ЗЕМЛЯ – ТІСНА МІСЦИНА


дніпропетровськ


2012

----------------------------------------------------

До другого тому увійшли слова й вирази інших мов і медицини, назви народів та географічні, те що стосується козацтва, юриспруденції, збочень, фєні, тощо. Як у народі кажуть: «Мох - трава…» і, гадаю, що й це буде цікавим. Ю. К.

____________________________________________


2.1. Тлумачення слів та імен інших країн, санскриту, а також назв фізичних явищ, абревіатур, тощо.



А 


АБАТ, священник. Батько? Від √ \аБ\ батько, основа. От тільки чому в жіночому роді, - я не зовсім розумію. «Т» у кінці слова, зазвичай, надає форми жіночого роду. Може через целібат? Адже й тут – те ж «Т».

В російських перекладах стрічаємо слово «авва», у Єв. Марка, 14:36. Справа в тому, що Б = В + В, і тлумачити слов’янам значення того слова через лат. аbbа – теж не зовсім притаманно. Це у фіно - угорській (чи угро – балтійській?) вимові чуємо: Tallinn, сумма, суббота, Россия тощо, а не русЬкій мові киян. Див. ханаанська мова, «Аве! Отче!».

Звернувшись до англійського видання Благовісту, побачимо тлумачення через – «daddy». Що нагадує наше «тато», та спонукає поміркувати над причинами переходу «В» в «Б», в «П», в «Ф», в «Т», в «Д», - бібл. ав, арб. баба, лат. папа, нім. фатер, укр. тато, анг. дедд у словах, котрі мають один зміст у різних народів.

АББА від давнього аbbа - отець. Так деякі сучасні християнські теологи намагаються розтлумачити вживаний поетами вираз: «Аве, Отче!», дцс. Але у мові Святого Письма, - це слово має одну «Б»... Див. авва, єралаш, конунг, Талін.

АВВА, так пишуть в синодальному перекладі Біблії. На жаль я естонської не вивчав, бо не був там. Чому вирішили, що в «языке великого и могучего еврея Пушкина» має бути подвоєне «В» замість одного «Б», - не зрозуміло й «рабин» там «раввин», і в «суботі», чомусь два «Б», хоч відомо, що √ ШБТ, з одним «Б». Див. субота.

Подвоєння у семітів другої літери може вказувати на зменшувальне значення: собака - собача, кішка - кошеня. Так і тут, батько - батченко. Є у мові Святого Письма слово, що ми чуємо, як «авів», - весна. Пора любові та заснування меншого. Розіклавши на два кореня те слово, маємо √ \аВ основа, √ ЙВ Бог, Й = і.

АВЕ ОТЧЕ! («Мимо эту чашу пронеси!») Так писав російський поет-шестидесятник, цитуючи слова Ісуса. На той час ці слова вважалися сміливими бо того, хто згадував Бога, вважали дикою, малоосвіченою людиною, або «хворою». Та й писали слово «бог» з маленької літери.

Що ж воно за «аве»? Католики так говорять, та й «Аве Марія» чуємо на хвилях радіо й ТБ, а іноді і на концертах. Захотілось прояснити про що йдеться, тож узяв Євангеліє написане мовою Мойсея і прочитав те місце: «Аве, Авіну! (ц - с. Отче! Отче наш!) Що ж тоді: - «Аве Отче»? «Аве Марія»? Як говорять інженери: «Схема не набирається». Є в Росії вираз: «Ради красного словца…»

Насправді ж, тут плутанина через нехтування мовою Святого Письма і потрібно говорити «Гава Отче, Гава Марія» (Пор. з Авель). Та для росіян воно буде ґава, навіть мій комп’ютер і той виправляє на «ґава». У рос. немає «г», а нас усіляко привчали говорити так, як у Москві вважають правильним. Навіть газети, книги вимагали писати словами найбільш наближеними до російських, а то й звичайна калька з російської вважалась правильним, аби тільки, - не якесь там «бандєровскоє, позорно - галіцкоє». Погортайте наші словники, подивіться, – скільки там усілякого сміття, або послухайте радіо, телебачення. Ми маємо «г» схоже з лат. «h», котре росіяни іноді «не чують», або сприймають за «х». А біблійне гава перекладається приблизно, як «ну ж бо», а то й благаю (йди, зроби, давай). У арабів схоже за змістом «йалла!» Останнє, мабуть те, що тлумачать, як «татарське бойове» - «ал-ла-а!». Нам же більш знайоме революційне: «Даёшь!!!»

АВРОРА, тут Га артикль імені, √ БРуРа ясна, сяюч, тож, Га-БРуРа, - Зіронька Ясная. Третій елемент трійці: князь, - красне сонечко; княгиня місяць ясний (для ночі); і дочка (не син!?) зоря - зоряниця? Зоря це ще й розсіваюче і, не лише сяйво, а й насіння. Сім’я. Чом тоді Київ - русь надавав переваги генам самиці? Адже у більшості народів, у природі і в Біблії перше місце за самцем. Я не знаю. А ви? Продовження ідеї єврейства по матері? Спитаєте: «З якого боку тут кияни?» Так, іще ж до хрещення, матір Володимира Хрестителя звали Малка, а це – королева, цариця. Див. дружина.

АБОРТ. Якщо взяти за початок артикль «Га», що чується, як «А» та √ БРР вибирати, вичищати – то маємо схожість. Є ще √ БРТ та √ ПРД розділяти на частки… Т = Д, П = Б. Та й √ \аБР член, може мати значення, - розчленити. А воно плід і виймають розчленовуючи.

^ АБХАЗЬКА МОВА. Шиплять вони і свистять, коли балакають.

Якось я замислився - чи не від вологи це? Бо щось маємо схоже у поляків, та в англійській, адже в Англії теж субтропіки, а √ ЛХ мокрий, вологий. Див. лях

^ АВАВ, циг. прибувати, і √ \аВо\ я прибуду. Див. Аве Отче, бути.

АҐОНІЯ. З цим √ АҐН шаплик, (рос. таз) пригадується й російське прислів’я: «Накрыться медным тазом…», по - нашому: «Гаплик!» (тут спостерігається перехід «h» «ейч», «аш» = «Г» в «Ш»). Відчуття неминучого повного розпаду Росії породжує агонію, вчинки, котрі й сусідам не дають життя. Мертвяки тягнуть живих. Див. ген Р1А1, Київ, Польське питання, розпад Росії, русь(- кий), Смоленськ.

АГРЕСІЯ. Психологи стверджують, що спроможність вбивати (психологічний бар’єр), притаманна лише 2% людей. Та й з тих, – один божевільний… Нормальні ж (А що таке норма?), просто лякають одне одного, щоби хтось, із них, утік. Є √ ГРШ розійтись, виганяти, Ш = С. Див. гроші. Щоправда й √ ГРС дрібнити, молоти (язиком нісенітниці, задля страху?) початкове «А», звичайний артикль «Га». Або ж √ КРС гнути(- ся) та живіт, К = Г. Всілякі наслідки агресії бувають…

АВГУСТІН. Багато зусиль доклав для ствердження католицької віри. Найбільшим досягненням було те, що він переконував прочан про походження євреїв від Каїна. А через те, що Юда зрадив Ісуса, - юдеїв треба нищити. Всі оті ідеологічні теревені здаються переконливими, через незнання мови Святого Письма, бо на той час латину вже вважали божественною мовою. Хоч Еліни говорили, що вона, - вульгарна (дика). Назва ж віри та ім’я Йегуди від одного √ ЙГД - вдячність, догодити. Окрім того замовчується, що й Ісус був з коліна Йегуди. Якщо ви не вважаєте себе євреєм, - то чом вас турбує зрада одного єврея іншим з попереднім цілуванням? Тут, доречі, якийсь натяк, бо слово поцілунок і зброя мають один √ НШК, але чому повинні страждати всі євреї від вашої неосвіченості? Або інший приклад плутанини, коли в «Отченаші» благаєте Бога, щоби не завів до спокуси, не замислюючись над тим, що право спокушати було надане Сатані. Про це і в «Посланні Якова» говориться. Бог же, - веде випробуваннями. Див. знак Каїна. Та ще в тому «Отченаші...» є «і» («ўаў» обернене), котре змінює минуле на майбутнє і навпаки, що в перекладі не враховують.

АВЕСТА. В Зороастризмі, - збірка Священних книг. Подейкують, що в них згадується планета Нібіру, час появи котрої (за розрахунками?) випадає на проміжок - з травня 2012 по 14 лютого 2013 року. Про 21. 12. 2012 вже й страшно згадувати, - на той день пророчать Апокаліпсис. Є √ \аВ основа, √ \еШ вогонь, світло. Див. Мардук, Сітчін, Церера.

^ АВОН, чуємо й пишемо ми. Від √ /аЎоН невиправний грішник? У романі Пікуля «Каторга» воно подається, як «Іван», - давня назва тих, про кого зараз чуємо, «урка», «вор в законє». Див. Долгорукій, злочин.

АВОСЬ. Цікаве рос. слово. В українській такого немає, а подібні до нього: може, може-таки, чи не, навмання, на щастя. Пошуки коренів дають декілька; √ /Ф пурхати, літати, гасати, Ф = В, √ /оШ квапитись, √ /оТ викривляти, псувати, Т = С, √ \аЎа палке, нестримне бажання, √ \аВ основа, √ \оЗЗ перевальцем (ходити). Розмаїття змісту у всьому наборі…

АВТАРА, снск. Сходження, явлення Господа на Землю. Маємо √ \аВ основа, підмурок, батько, √ ТРа Закон, вказівка, повчання, тоді \аВ-ТРа основа Закону. Тобто місце, звідки йде Закон, повчання Боже. Можливо що від цього і слово автор. Бо саме він початок написаного, від нього йде повчання. Це зараз ми маємо гори усілякої писанини, а от коли писалося на камені, іншому матеріалі, - то були вказівки, повчання, як і на трипільських глеках. Ще √ ТРа має значення попереджати, застерігати від гріха. Бо гріх - це, просто помилка, а в стародавні часи помилка, як ніколи, призводила до втрати самого життя. І в Мойсеєвому П’ятикнижжі маємо 613 попереджень; - 365 застережень і 248 порад.

АГАТ, коштовний камінь. Від √ \аКхаТ агат. Кх = Г?

^ АГЛЯЛЬ - КИТАБ. Іслам не відмовляється ні від Мойсея (Муси), а ні від Ісуса (Іса), визнаючи й Тору. Звичайно ж, - зі своїми зауваженнями, називаючи юдеїв та християн: «Агляль Китаб», - Люди Книги. Див. євреї за Мухаммада.

АД, Аїд, пекло, √ \аД пара, газ, дух. Ад, ампутація тіла. Залишається тільки дух. Фантомні болі. Див. падло, пекло, топити, Кіріл.

^ АДЕПТ, лат. надавати перевагу, а √ АДФ визнавати за краще, П = Ф.

АДЛЕР, в ідиш орел, біблійне,- √ \аД пара, √ \аЎіР повітря, простір. Є рос. парить, тобто ширяти у повітрі. Та √ ГДЛ вирощувати, виховувати. Вкупі, ГДЛ-\Р вихований повітряним простором? Орел.

АДОН, від √ ДН справедливий, розсудливий . Атуна – грц. Афіна. А хто Даная? Чому в Іспанії звертаються: «дон, донна»? Довше звернення обрали в Росії, Га артикль, √ СФа уста, мова, √ ДН справедливі. Люди шукали суду, справедливості. Га-СПа-ДН справедливі уста? Ф=П.

Таким чином \аДоН справедливий, розсудливий. Звідси ісп. дон. У Мойсея, - \аДоНаЙ - те, що у нашій мові зараз Господь. Слово начебто й зрозуміле слово, але неправильно вживане. Див. Адонай.

АЗ. Мабуть без тлумачення цього слова не обійтись, бо (на мою думку) воно входить до складу інших: Азов, казари, казак, кайсак, козак, касоги, осетини, Сектор Газа, Абхазія (Апсуа, абазиг), Ічкерія, черка(- е)си, ашкеназ, осавул, тощо і варте того, щоби йому приділили побільше уваги, бо маємо чимало спекуляцій на цю тему. Щоправда в ц - с. Аз, - я. Чом так, - не здогадуюсь. Перше, що спадає на думку «ЙА», де «Й» могло трансформуватися по схемі j =Ж=З, тоді читай навпаки, як на Сході, там √ /аЗ сила, могутнісь, велич, красота, міць, сміливість. Хороші епітети.

Маємо √ \В вожай, основа, батько, пращур, первісне, (а/З-\аВ) = Азов, а що означає, - скомпонуйте. Щоправда маємо арб. √ /аШаФ сильний вітер Ш = С = З, Ф = В. Та місцина цим славина, бо два моря, гори, степ. Абхаз – вже навпаки, \аБ-/аЗ, тут «айн» = ГХ. Осет може бути від √ /аЗ + √ \Д пара (дух?) Сильні духом? Є ще √ /еТ стрімголовий, нападати, накинутись, кривдити. Касог як і казак, кайсак, може мати конструкцію √ Ка, КЙ той що, \аЗ/аКа триво(- га, - жити). Осавул можемо скласти з √ /аЗ сила(- ч), √ \аЎЛ перший. Часто такого й ватагом обирали. А ще √ /аЗҐ гідний, породистий, статечний, шляхетний. Див. Черкас.

Чом сюди «приплів» Сектор Газа? Так назва ж арб., тільки жіночого роду √ /аЗа дороге, а «сектор» може бути від √ Зе це, З = С, та √ КТР духмяне, пахощі. Черкаси мають витоки назви у √ ШРа володарі, розпросторювачі, √ ЦРкХ гідний, Ц = Ч, √ ШРГ сплетений (зі слави?) Ш = Ч, Г = К.

Також зацікавила, друга назва Чечні, - Ічкерія. Беремо той же √ /З та додаємо арб. КРЙаН друг, поєднані, √ КРЙаТ селище. Поселення, поєднання, друзів - богатирів? А казар знаходимо у арб. √ КСР показувати зуби, вишкірятись, розбивати вщент.

АЗАРІ, прізвище посла Ізраїлю. Від √ /ЗР допомога, підтримка, порятунок. Наші вуха не розрізняють семітські звуки, тому вважаємо схожим з прізвищем калузького єврея, та й героїні к\ф «Гусарська балада» Азарової. Див. точка зору, Азаров, прізвища...

^ АЗЕФ, те що й Езоп? Від √ СФ кінець, закінчення. Кінечна інстанція? С = З, Ф = П. Є й √ \аСФ мудрість. Що ж тоді Езоп, реальне, чи легенда? Зібрана мудрість? Епос? Див. Бандера, ймення.

АЗИМУТ, ознака вірного напряму. Маємо √ /еЦМ предмет, √ \оТ знак, символ, диво. Вкупі /еЦМ -\оТ, Ц = З, О = У. Предмет - знак. Ним може бути й дерево, і маяк.

АЇЛ, аул. Приклад того, що Й = І = И = У. В арб. √ \аЎЛ\ основа, первинне. Від цього кореня й імена: Ольга, Уля, Юля. Див. аул, село, улус.

АЙАК, к - т. крок, рос. шаг, Й = Г = Ж = Ш, К = Г. Маємо – шаг. Хоч ми це слово й не стрічаємо ніде та, все ж цікаво порівняти його з родичами в інших мовах, √ ГаЛаКх ходіння. Маємо також арб. Йалла!, відповідне: Давай! Іди! Ну ж, бо!

АЙДАМАК, к - т. погонич, розбишака, розбійник. Від √ ЙД рука, √ МаК вдарити, Га-ЙД-МК рукоприкладник, Гайдамака?

АЙДИН, к - т. ясний, відкритий, √ /аДН насолода, млість, рай. День?

АЙ-ЙАРИК, к - т. світлий, місячне світло, де √ ЙРХ місяць. Також маємо схожість з рос ярок, яркий.

АЙН, сем. око. Назва сем. літери та північного народу в Японії, що на казахів схожі. Чомусь виникає бажання порівняти, і не лише їх, а й монгольське слово «а’йан» вельможа. Про Чингіз - хана кажуть, що його батько був самураєм - втікачем з Японії, котрий потім згуртував монгольських кочівників та повів їх на завоювання інших племен. Див. самурай.

У греків абетка починається з літери «альфа», котра нагадує, покладену набік, біблійну «айн». Теж петля. Часом не «Петля Оріона» це? Натяк Всесвіту нам, тутешнім? А ще «алеф» рукописний - це перекинута бугаяча голова. Тілець? Вимова «алефу» - пульсація. В той же час «айн» - це продавлювання звуку через стиснуте горло. Хоч «мукання» бугая, чимось і нагадує звучання «айн».

^ АЙСБЕРГ ІСТОРІЇ. Саме так треба називати нашу науку - хвойду історію. У словнику Яременка і Сліпушко «Айсберг – льодова гора, що відломилася від материкового льодовика». Отаку й історію нам подають, - 9/10 сховане у глибинах. Якщо сонячне світло нагріє його, верхівка розтане, - тоді можемо бачити дещицю, з масиву прихованого. Порівняй з √ СТР схов.

Та є й інша сила, - потепління. Те потепління наганяє смертельного жаху на мешканців Кремля. От вони й намагаються трішки випередити його, то в Катині навколішки падають та сльозу витирають, то раптом до Києва прибудуть і!.. кладуть квіти до меморіалу жертв Голодомору.

Та, чомусь, розбивається літак з керівною елітою Польщі на землі російській… Хто на черзі? Чи гадаєте, що це моя «тваринна невдячність»?

Просто замислився якось 15 травня, - у Кемеровській області жалоба, майже сотня шахтарів згоріла в забої, а у Москві в той день 65 000 «Нашистів» влаштували шабаш із, ні не спалюванням (все ж колишньому резиденту хазяйка не радила повторяти дії, що мали місце у них в 30-х роках минулого століття), а лише відправкою до Естонії, Грузії та України книг написаних російським авторами про своє бачення історії (фальсифікатори!). У нас теж є дурні, котрі палять. «Конотопська відьма» мститься за минуле… Див. казаки.

Усіляка демонстрація вимагає значних витрат. Усе можна й «на пальцях» підрахувати: 65 000 х 100$ = 6 мільйонів 500 тисяч баксів. Чимала сума і, розділена на сотню сімей постраждалим від аварії, була би в нагоді. Та прем’єр Росії вирішив, що те збіговисько, й «вилазка» з «нашистами» на озеро Селігер - країні потрібніше. І губернатор Кемеровської області – комуніст Аман Тулєєв, котрий доклав чималих зусиль, щоби не відродилися профспілки («Профспілки – школа комунізму!» - так нас переконували колись комуністи), - усіляко «затикав рота» незадоволених тим безперспективним життям. Див. фашизм.

^ АЙЯ ХУАСКЕ. Назва галюцогену, з котрого виготовляють напій для причастя, у бразильській секті, що поєднує в собі елементи католицизму та шаманізму, називаючи те Санта Дайме (Свята сльоза?..). Див. діма, євреї за Ісуса. Є близьке, - √ /аЙН око, √ ХЎа жит(- тя, - тєдайне), √ ШГа помилка, божевілля. Слово «санта» ми знаємо, як – святе, а √ ДЙМа сльоза.

Наше причастя, з плоду виноградної лози, - й те багатьох збило на манівці (якщо зловживати), а той наркотик у США вважається небезпечним. Прочани задоволені, стверджуючи, що напій дає змогу молитися всю ніч і вельми змінює свідомість та викликає стан, начебто безпосереднього спілкування з Богом. Ще єгипетські жерці нагадували, що занурення в глибини таїнознавства, призводить до поглинання тіла й душі. Воно й щирої віри достатньо задля досягнення екстатичного стану. Див. екстаз, євреї за Ісуса, оргазм.

^ АКВА, лат. вода, √ КауВа стікатись. Га-КуВа стікаюче, де Га артикль. Див. океан, Сухумі, акуа.

АКЕР. Двоголовий лев, божество Єгипту, що тримало на своїй спині Сонце. В арб. \КР орати. Див. Тутмос, украйн, Хафр.

АККА, Велика Матір. Див. Фестівський Диск.

АККО, місто в Ізраїлі. Див. Матір Велика.

АКСІОМА. Від √ /аКШ упертий? Ш = С.

АКСУМ, стародавня столиця Етіопії. Є √ КСМ чарівне, привабливе. Див. оксамит. Подейкують, що Менелік, син цариці Савської, украв Ковчег в Єрусалимі і переніс його в той Аксум. Див. Ганібал, Пушкін.

^ АКТОР. Є багато коренів, котрі пояснюють зміст цього слова. Бо й фах актора багатогранний. Один з них √ \оР світло, - воно супроводжує актора. Візьмемо √ \аГД поєднувати, зв’язувати, √ \аГДа билина, казка, легенда, Г = К, Д = Т. Або ж √ \акХ дійсно, √ \еЙкХ як…, √ То\Р описувати, образ, ГакХ! бий!, √ ГакХа тут, √ ХГ свято, коло, кружляти, Х = А, Г = К, √ ХуКх\ надсміхатись. Поєднання двох коренів, дає слово \аГД-То\Р, \ХуКх-То\Р. Див. театр.

^ АКШАМ, к - т. вечір, маємо подібне оксамит, √ КСМ чародійство, чари, чарівне, √ /еТ час, пора. Оксамит має схожість з вечором, присмерком, смерканням. Пор. присмерковий стан розуму (транс), та вечірня сукня. Га-КСМ-/еТ чаріва пора? «Га» артикль. У місячному сяйві всі дівчата чарівні.

АЛАГ, сем. сила, божок. Див. Аллаг.

АЛГУЙДАХ, магнітний полюс, начебто в Якутії - Саха, яка сьогодні ще в Росії, √ \аЛГЙ бож(- а, - е), √ ДкХ пригнічення (свідки підтверджують такий настрій, відвідавши ту місцину), √ ГоДа/а звістка, інформація, √ Д\Г літати, пурхати. Там таки частенько бачать НЛО. Є ще там якісь пагорби, начебто феромагнітної структури… Див. Мавринський майдан, Межиріч, Меру, Церера.

АЛЕФ - 1 (א), - перша літера абетки Святого Письма, (у скорописі нагадує «k»). В поєднанні з другою дає нам слово «алефбет» - алфавіт. Порівняйте, абетка (більш арабське, бо там навіть три: алиф, ба, та,..), з алф - вт, (б = в). Пишеться як «Х» (א) тільки у другої палички кінці загнуті, - у правої догори, у лівої донизу. Та ще й трошки зсунуті – права униз, а ліва уверх, тож нагадує свастику (א). І не треба на це порівняння «кидатися з вилами», свастика у сивій давнині була знаком початку всього живого, знаком сонця і тепла, а тому й життя. Це був хрест, - знак початку координат (потім ми дізнаємося, що це - Декартова система координат). Мала вона колір золотий, або ж червоний. Сонця й крові. Чорна ж, і загнута в інший бік, - то смерть.

Цікаве дослідження й висновки можна зробити з того що слово «алеф» - означає іще й сім’я, родина, а не лише число 1000. Тоді маємо при виході з Єгипту 622 родини. А це вже не 622000 чоловіків (здатних стати до лав захисників), що з жінками й дітьми дає нам кагал близько трьох мільйонів.

У грц. абетка починається з літери «альфа», котра нагадує перекинуту біблійну «айн». Теж петля. Чи не «Петля Оріона» це? Натяк Всесвіту нам тутешнім?

Рукописний «алеф» - перекинута бугаяча голова. Тілець? Вимова «алефу» - пульсація, вибух.

В той же час «айн» - продавлювання звуку через стиснуте горло. «Мукання» бугая, чимось і нагадує звучання «айн».

АЛЕФ - 2. Маємо √ \аЛФ бугай, віл. Вважають, що від цього й назва літери «алеф -», див. Бука.

АЛІ. Від √ а/Лі піднесений, здійнятий. Див. еліта, елют.

АЛМА. У «Книзі Мормона» - перший головний суддя і пророк серед Нефійців. Корінь цього слова бачимо і на початку багатьох Сур Корану. Є √ /аЛМ юнак, бути скритним, √ /ЛМа\ світло, також √ \аЛ сила, √ /аМ народ, √ \аЛМ мовчазний. Яке значення правильне, - вирішувати… мормонам. Див. Книга Мормона, Мормонський літопис.

^ АЛМАЗ. Маємо √ /аЛМа світ, світло, √ /аЗ міць, могутність, /аЛМа-/аЗ. Багато сур Священного Корану починається виразом «А’ЛМ». Іноді чуємо про кристал могутності, що згадується в єгипетських написах. Що воно таке? Гіпотези найрізноманітніші. А оце ось почув про піраміду на дні океану у «Бермудському трикутнику», котрій 50 літ... Теж кристал? А як він виготовляється, які параметри, чи можна зробити його маленьким, з якого матеріалу? Чи ту огранку роблять ювеліри? Може достатньо, - підправити природну і він тоді розкриє свої таємниці? Бачив якось по ТБ необроблений алмаз, так він мав форму двох пірамід (як у Єгипті) поєднаних підошвами. Та й декілька століть тому конкурентом алмазу був опал. Чому? Нагадує море, воду?.. Див. опал, Багами, вода.

АЛО… Перша частина складних слів (як про мене, так вони майже всі складні. Ю.К.), що відповідає поняттям: інший, сторонній, чужорідний. Напр. Алопластика. У мові Біблії √ Га це, √ Льо\ ні, не.

АЛФЬОРОВ, рос. прізвище, а укр. Олефір(- енко). Від √ \аЛФ вчитися? Також від цього кореня повчання, дресура, та багато інших значень: тисяча, генерал, початок (джерело), споконвічне, начальник, родина, осередок.

Друга частина слова √ Й\оР бог світла, боже світло. Тому тлумачення прізвища повністю, може бути і джерело божого світла, і боже світло сім’ї, і осередок світла, чи провідне світло (світоч, маяк, ватра) та, споконвічне світло. \аЛФ-Й\оР.

В ц - с. тьма тисяча – сила силенна. Але вираз «тьма света» не така вже й нісенітниця, бо рос. тьма пітьма. Філософи говорять, що пітьма – надконцентроване світло і маємо у фізиці вираз «абсолютно чорне тіло» (дцс), нагріваючи котре маємо увесь спектр. Див. прізвища…

АЛХІМІЯ. Можливо, що це слово означає те що і Біблійне – Елогім, Г = Х. Є √ \аЛГ сила, √ \аЛГіМ (те ж у множині) та + «- йа», - жін. рід, Г = Х. Якось по ТБ запевняли, що це слово від арб. артикля «аль -», та грц. хемія. Нащо схрещувати грецькі слова з іншомовними артиклями? Адже і в арб., і √ ХМЙ гарячий, нагрітий, та ще √ ХМа отрута. Воно - таки труїлися ті дослідники, бо нагрівали, не відаючи, що випари ртуті отруйні. Див. засуха, слов’яни.

АЛЬ - АКСА, цілеспрямований. Аль - артикль імені. Див Олексій.

АЛЬБАЦ, прізвище. Носій того прізвища наполягає, що воно від арб. √ БЗ сокіл. Я теж, коли шукав витоки свого прізвища (щоправда у мові Святого Письма), - то знайшов √ БЗ сокіл і… теревенити. Ну хто ж, про себе найкрасивішого та найрозумнішого скаже, що його ймення «Базіка»? А в перекладі з єврейської російською: «Не трепись!». Звичайно ж, - тільки «соколятник»... Навів приклад з французького кіна «Дон Сезар де БаЗаН». Та, коли розповів це одному носію такого прізвища – то він навів незаперечний доказ «істіннорусскості» євреїв - сибіряків… Щоправда «Перший Перепис… (дцс)», виявив 80 мільйонів українців у новоствореному СРСР. Помилку хутенько виправили і, коли запровадили паспорти, - то багатьом записали в «п’яту графу», - «русский», що відповідне за змістом єврейському слову - прокляттю «голя» розпорошувати, розсіяти. Перекотиполе. Див. єврей, Россія.

Всеж перевірив наполягання пані Альбац на предмет арабського походження її прізвища. Таки є в арб. √ Ба’аЗ сокіл, хоч вживаніше, - √ СаКР. Але є й арб. √ БЗЗ, де ЗЗ = Ц (див. приклад з Лейпцигом), так там знайшов інші значення: брехати, завести в оману, видурювати гроші… Не знаю, чи пасують такі епітети редактору «истиннорусской газеты», - «Зе нью таймс»?.. Судячи по її вихвалянням на каналі «Еха Москви», щодо польотів до США, - у грошах вона нестачу не дуже відчуває…

АЛЬБІНОС, лат. альтус білий. Та й √ ЛВН біле, світле, √ Зе це. В = Б, Га-ЛВН-Зе світле це.

^ АЛЬФА - ДОГ, альфа - самець, альфа - змій… Див. Русь-матушка.

АМА, бог догонів. Часом, не √ \аМ матір, материк?

АМАЛЬГАМА. У слім подають як, - суміш різноманітних складових, а √ \М основа, √ /аЛь на, √ ГМа\ папірус (гладенька поверхня?). Щоправда й «суміш» знаків має місце на ньому. Може й етруски були тим же, а ми намагаємось зібрати те докупи? Див. етруски.

^ АМБАР, арб. анбар трюм, склад, укр. комора. А є √ Б\аР яма, ємність. Див. камера, комора.

АМВОН. Маємо √ \аМ материк, основа, √ БНа збудоване (підвищення) де читається Тора. Б = В, \аМ-БН підвищення над людом? У повсякденні, - грц. сцена.

АМРА, герой епосу нартів. Перекази кавказьких народів. Від √ \аМ основа, материк, √ \оР світло, Сонце? Сонцесяйний? Див. нарти.

^ АМРІТА, - богиня з Рігвед і однойменний напій, після вживання котрого створюється відчуття неможливості смерті. Є √ \аМР\аГ злет (душі? Так це й після кефіру і пива, буває…) Основний же √ МР\ здійматись, маяти, майоріти, стан душі, видіння, мара. Коротше, - маячня… Див. Мурашкін, Немрі.

АНАЛІЗ. Від √ Га артикль, √ НЛіЗ відхилення, неправильне. Зазвичай в лікарнях задля цього й здаємо їх. З цього приводу пригадалось, як після отруєння кавуном лежав у лікарні в Сухумі та забігла до нас місцева жіночка з гепатитом та почала лементувати на солдатика, що теж тут лежав: «Нащо ти украв мій кал!?» Хоч якось розвеселила хворих… А тому хлопцеві те знадобилося, щоби подовше не повертатися до казарми.

АНАНЕРБЕ. Спадок пращурiв, нiм. Див. аненербе, ген Р1А1, сварга.

^ АНБАР. Є √ /аНБаР бурштин, (рос. янтарь), √ /аНаВ ягода, √ БР жито, зерно (золотавого кольору), √ Б\аР яма. У нас бурштин добувають у копальнях. А ще, в ямах зберігали харч: капусту, буряки, тощо.

^ АНДРІЇВСЬКИЙ ХРЕСТ. На мою думку – це схема координат тривимірного простору. Третя вісь – тіло розіп’ятого: голова – живіт... Див. тор. Цетром слугує саме живіт, бо √ КхРС живіт. Життя?

Але інколи зустрічаємо натяки на те, що Ісус був посаджений на палю, за допомоги пристосування з двох інших, до котрих прив’язували: 1. права рука, - ліва нога; 2. ліва рука, - права нога. Така конструкція створювала ілюзію звільнення від тортур, - підтягнувши ногу, як на ходулях, але механіки унеможливлювали те і жертва поверталась до попереднього стану. Див. крус, Ставрополь.

^ АНДРОННИЙ КОЛАЙДЕР. В історії розвитку цивілізації, його значну роль можемо порівняти, - хіба що з винаходом самогонного апарату. Див. колайдер андронний, ЦЕРН.

АНЕНЕРБЕ. Як би там фашисти не наполягали, що та назва означає: «спадок пращурів» - та не варто забувати й корені мови Святого Письма, де √ \аНН скорбота, √ РБ багато. Див. ген Р1А1, сварга, Толе.

АНКЛАВ, так обізвали Україну, «луб’янські академіки», у ВТССУМ, а у циг. анклав виходити.

АНКОР, анкер, якір. Знаємо √ \Н частина, √ КРН ріг. Див. корінь. До кореня, рогу камінь додали – от вам і якір.

АНТЕНИ міжгалактичного зв’язку. Стверджують, що це – піраміди, степові могили, тощо. Див. Мавринський майдан, ом-ом-кі.

АНТИСЕМІТ. Спочатку, у мові Святого Письма такого слова немає, а люди чубляться, починаючи з Каїна. Потім цар Амалек з’являється, - той таки не любив синів Ізраїля. В переказах зустрічав вираз √ СоНе - √ ЙГуДіМ ненависть до юдеїв. Але це стосувалось арабомовних, бо у них слова «єврей» немає. Хоч корінь слова є, але той корінь вживають при назві мови, а людей розрізняють по вірі.

Чув, як гуржії називають «амалек» - те, що у нас чуємо, як антисеміт. Це доказ того, що вони не ашкеназійці? Запроваджене ж у сучасному івриті антішеміют - звичайна калька з європейської вимови, котру запропонував у Європі в 1879 році Вільгельм Марр. Та й слово анти від √ НеГеД проти = лат. анти. Тоді єврейською правильно буде, негедшеміют? Є й √ МаР жовч.

Від Сима, сина Ноя, багацько народів пішло. Вони семіти. А от перші євреї - Аврамові нащадки і то не всі, а ті що від Якова. Вони зберегли цю назву інші ж - ногами й руками відбиваються (правило10 :90), або намагаються на цьому мати зиск, котрий і відніс оте значення слова «антисеміт» до нащадків роду Леві. Адже й по Біблії у них немає свого уділу, а жити треба. Звідси й постійна готовність до дії, запоруки успіху, котра дає наслідки. Якщо це успіх – то неодмінна заздрість оточення. Між заздрістю й ненавистю дуже хистка межа, а то і вкупі вони йдуть.

Вирішення проблеми багатьом ввижається не у змаганні, а у дошкулянні, або й знищенні (найперший приклад - Каїн). Стати на шлях здорової конкуренції, або лінь, або тями не вистачає, це й породжує так званий «антисемітизм побутовий». Нажаль його не позбутися допоки буде заздрість, що б там не декларували на різних рівнях, та не запевняли у своїй цивілізованості. Що цікавого я запримітив у житті, так це те, що бажаючим зробити кар’єру – обов’язково треба одружуватися з єврейкою. Вона вже «спуску» не дасть, - «штовхатиме» вперед щосили, аргументовано і, пропонуючи безліч варіантів, для досягнення мети. Українські жінки – більш приземлені, їхній менталітет у відповідності до змісту слова «украйн» осілий. Щоправда й це - не аксіома, риба шукає – де глибше…

Не завадить знати, що в Швейцарії законом заборонено надавати громадянство євреям. А підчас війни, порушників кордону, повертали гестапівцям. Цивілізація… Див. антисемітизм.

АНТИСЕМІТИЗМ. Виявляється, що у гітлерівців його не було, а був – антиюдаїзм. За Гітлера воювало близько 450 000 мусульман. А воно ж – і араб Мухаммад був семітом. Муфтій Хадж - Амін Аль -Хусейні, лідер ісламо - нацистів співпрацював з Гітлером і в Дрездені діяла школа мул «Муллакурсе», котру очолював імам Г. Ідрісі. Дивізії ісламонацистів спочатку розташували в місті Сталіно (Донецьк, зараз там ісламський університет), але через Кавказький хребет вони так і не змогли перейти, бо на заваді був кубанський козачий корпус генерала Кириченка, тому їх відправили до Тунісу, а там пошарпані вояки здалися британцям.

Щоправда чимало люду зметикувало, що й на своєму єврействі можна заробити, будь - що видаючи за антисемітизм. Хай кинуть у мене каменем, якщо брешу, (Йой! Скільки полетіло все ж…), бо і ця книга не побачила б світла, якби мудрі люде не лякали американських євреїв - мільйонерів розгулом антисемітизму в Росії, СРСР, СНД, та не «витягли» з них грошенят на «активну боротьбу», створюючи навчальні заклади. А що? Половина – більше цілого… Ділись! Я в захваті, від тих метикуватих «прохачів».

Аргументи у «прохачів» були - «залізні». Та й прикладів удосталь, адже до печей Освєнціму йшли одним кагалом і злидарі, і повії, і генії, й багатії.

Наші ж, теперішні, нахапалися, та все по островах ховають. Нові Монте - Крісти? Див. антисеміт, Берзон, Йорданія, Марр, Царфаті.

^ АНТИСЕМІТИЗМ - ЗАРОБОК. Життя різноманітне, - чого тільки не побачиш… Дехто має бізнес не лише на чужих смертях, а й на смерти своїх дітей. Вже й не второпаєш, - чи й справді душу крає втрата дитини, чи в голові тієї людини одна думка, - урвати у оточуючих побільше благ для себе, безперервно «штрикаючи в очі» їм своїм горем… На цю думку навів мене епізод з фільму про одесита Беню Крика, коли той торгувався, призначаючи відступні для матері, у котрої випадково, чи з дурної голови, застрелили сина підчас «нальоту». Слово «заробок» від √ РБа примноження. Котре перегукується √ ГаРЎаХ заробляти гроші. Б = В = Ў. Натяк?

Хто заперечуватиме, що чимало люду намагається мати зиск і зі свого єврейського походження, чи простого запитання: «- Ти єврей?». Скажете: «- Та вони такі!!!» А мені пригадалася Єрусалимка, район у Віннці, де колись мешкали євреї. Був там на екскурсії з делегацію інституту Клурман, де і я навчався їдишкайту. Часи були скрутні для багатьох, а тут підійшла до нас жіночка, що перебралася туди з Росії, та почала нарікати на тяжке життя, благаючи про допомогу. Звичайно ж грошову…

От тільки «в простоте душевной» вона почала вихвалятися своїм померлим чоловіком, офіцером - вертухаєм, котрий служив у радянських концтаборах та, як їй з ним добре жилось... Про те, як він, ударом залізного лома в голови «доходяг», вирішував продовольчу програму табору, - не згадала. Але ж, у кожного з присутніх євреїв там загинула рідня…

Згодом відвідали й музей Пирогова, де гід захоплено розповідаючи про воскові фігури, як зрозуміле й без коментарів відзначила, що у лікаря був помічник Йосип, «хоч і єврей, а хороша людина». Збоку відвідувачів – ніякої реакції, а ні в ту мить, а ні після. Звикли? Набридло реагувати? Чом же ми так не говоримо про Пушкіна, Лєніна, Дорошенка, Нечуя - Левицького. Бо останнього Іваном звали?.. Але ж, ЛЕВИцький… Чи може те прізвище пращур - українець отримав через левів, що на його городі кублились поміж гарбузами? Див. украйн, Гад, Геродот, Леві, Марр, Реувен, Жуляни, Правило, Царфаті.

АНТИЮДАЇЗМ, - антисемітизм гітлерівців. Чи був Гітлер антисемітом? Див. антисемітизм.

АНТУ, дружина шумерського бога Ану. Її дочка Іна, є √ \іНа часточка. Звідси український суфікс «- ен» у прізвищ? Е = І.

АНУ. Шумерський Бог Неба й Землі. Є √ \аНУ ми. Та є й значення – спричиняти, траплятися. А якщо у корені літера «айн» тоді матимемо √ /Н свідчити, проголошувати, відповісти, задовольнити прохання. Божі риси…
БАГАЖ, арб. Ба/аШ посилати, відправити. Тут літеру «айн» чуємо як «ГХ», а закінчення шипляче, Ш = Ж.

БАГЕТ. Маємо √ БГТ алебастр, гіпс. З гіпсу й роблять багетові рами для картин.

^ БАГІРА, √ БГР прояснити, просвітлення, світла пляма. Блискуча? Те ж значення і грз. чагара сивина, сяяти, світитись. Див. Багратіон.

БАЙИР, к - т. схил, круча, укр. байрак, √ Ба в ній, √ ГР круча? Г = Й. Круча, яр, балка так у нас називають довгі природні заглиблення в землі.

БАКАЛАВР. Є √ БКа плакати, √ /аЛ про, за (рос. об), √ /аВаР минуле, пройдене.

БАКТЕРІЇ. Наука виявила нанобактерії, котрі менші розміром за ДНК, але мають значний вплив на наше існування сприяючи нашому старінню й смерті. Знайшли їх навіть в метеориті, котрий прилетів з планети Марс. Існує гіпотеза, що вони мають колективний розум і не гинуть від антибіотиків та, навіть від жорсткого випромінювання.

Маємо √ БК/ пробивати дорогу, розривати, терзати, √ БКК спустошувати, √ ТРа застерігати, попереджати, але є ще √ ТРЙ два. На що воно натякає, які корені – основа того слова? Двійник, близнюк, чи дублер Бога? Адже фізики давно вже дійшли висновку, що у Всесвіті «найбільше» та «найменше», - влаштовані за однією схемою.

^ БАКШИШ, від √ БКШ прохання, бажання, вимога? Додавання другого «Ш» вказує на зменшувальне, лагідне значення слова, приниження.

БАПТИЗО, грц. хрещення, окроплення, а мовою Святого Письмя, та дія називається √ ТуВаЛ занурення (тубілець?). Є ще √ ББ\а вхід, Б = П, √ ТЦ\а джерело, Ц = З.

БАРБОС. Чомусь це слово до пса прилипло, а циг. барбосо бородатий. Див. барбоша.

^ БАРИН. Слово начебто російське, але ніхто не може до пуття пояснити, розтлумачити. У циг. рай барин. Що ж воно таке? Є √ БаРі\ здоровий, гладкий, + закінчення «н», котре маємо при утворені іменників від дієслова. Чи від √ ПР бик, П = Р. Самець - домінант? Пригадується: «Э - эх! Купить бы деревеньку, да портить девок потихеньку!..» Див. барон, імператор.

^ БАРИШНЯ, слово хоч і не наше, а от √ Ба в ній, √ РіШоНа первинність, Ба-РШНа первістка? Хоч Мойсей називав первістку – бетула, де √ БТ дочка, дівчинка, √ \уЛа перша, первинна. Див. уля.

БАТАТ. У багатьох народів – це картопля (дцс), а є √ БТ дочка, √ \Т заступ, лопата. Див. заступ. Є ще √ БТа пустище (піщаний грунт?). Таки в Білорусі, на піщаних ґрунтах вона добре й росте.

^ БАТЯ. Воно схоже на √ БЙТ дім, народ, родина. Див. БЮТ, батько.

БАХИД, ім’я фіналістки сьомої «Битви екстрасенсів» на ТБ. Див. Новосьолова, Похабов. Причину появи своїх здібностей вбачає у потрясінні, яке сталося під час пожежі сусідського будинку, коли вона заворожено дивилася на полум’я. Є √ ПХД лякатися, боятися, П = Б.

^ БАХЧА, рос. Є й бахчевая культура. та у к - т. бахча сад. Наука посилає до тюркської групи мов, але і √ БХШ змішане, Ш = Ч, √ /еЦ дерево, √ БаГ в ній, Г = Х, √ /еЦ дерево, Ц = Ч, √ ПК/ брунька, бутон, П = Б, √ ПаХ пахтіти, + √ /Ц. Кавун - таки ягода, а не овоч.

БАШМАК, к - т. басмак тиснути. Територія вважається твоєю, якщо там відбитки: черевика, сандалії, чобота загарбника з твого народу. Росіяни те називають «ісконнорусскіє зємлі», якщо їм там добряче не дали під зад, або не обдурили дурнів, попередньо напоївши «шмурдяком». Приклади маємо: Польща, Китай, Каліфорнія, Аляска… Тому й теревенять, начебто біля нинішньої Башмачки, що на Дніпропетровщині, цариця Катерина, у захваті від «Потёмкінських дєрєвєнь», так дригала ногами, що загубила черевика. А де черевика залишила, - там і земля її. Є ще √ БСМ задоволення, √ Кха твоє, тобі, БСМ-Кх твоє задоволення, бути приємним, С = Ш. Див. Башмачка.

БГАРАТА, снск. Хоч і не наше слово, та пор. його з √ БГР блискуче, світле. ^ Сяйво, святе? Див. Арджуна, бахур.

БЕЙДЖИК, бітака, пайцза, піца, п’ятак (відбиток п’яти), √ ПТК записка (клаптик), √ БТК відрубати, відсікти.

БЕРІЯ, «Сын за отца». Таку книгу надрукував син Л. Берії, сумнозвісного ката СРСР. Якось нащадок того ката хотів похвалитися нею перед сусідом у номері готелю та схилити до
еще рефераты
Еще работы по разное