Реферат: Ьно педагогічних наукових знань І технологій навчання, досягнення сучасного наукового рівня викладання дисциплін у практичній діяльності педагогічного колективу


Н А К А З

22 червня 2009 р. № 60

с. Ромашки

Про підсумки методичної роботи

Методична робота в школі спрямована на розв’язання проблеми здобуття й використання загально педагогічних наукових знань і технологій навчання, досягнення сучасного наукового рівня викладання дисциплін у практичній діяльності педагогічного колективу. Головним в методичній роботі члени методичної ради вбачають надання реальної дієвої допомоги всім членам педколективу, і будують цю роботу так, щоб кожний учитель міг найбільш повно розкрити свої здібності і талант, набуті навички дослідницької діяльності, розвивати ініціативу та творчий пошук.

Методична робота навчального закладу спрямована на реалізацію науково-педагогічної проблеми школи «Удосконалення уроку як засіб розвитку творчої особистості вчителя і учня. Сприяння виробленню в учнів на основі загальнолюдських цінностей норм етики, формування їх моральних переконань».

На виконання закону України «Про загальну середню освіту» та відповідно до Положення про методичний кабінет середнього закладу освіти, затвердженого наказом МОН України №358 від 28.10.1997 року в школі створено методичний кабінет, який є об’єднуючим центром методичної роботи закладу. Тому концентрація всіх надбань і зусиль у роботі шкільного методкабінету допомагає вдосконаленню методичної роботи. Методкабінет став основною базою для проведення всіх видів методичної роботи та організаційних форм самоосвіти вчителів. У ньому зібрано обширний матеріал, представлений з допомогою стендів, постійних та змінних виставок, методичного бюлетеня з інформаціями про цікаві методичні прийоми. Методичний кабінет став своєрідною скарбничкою цінного педагогічного досвіду. В ньому вчитель має змогу ознайомитись із досвідом своїх колег, знайти літературу з методики викладання предметів та виховання школярів. У кабінеті зібрано методичну пресу, папки-скарбнички попредметно. Постійно поповнюється банк даних про вчителів школи.

Колективним громадським професійним органом, який об’єднує на добровільних засадах членів педколективу школи з метою здійснення керівництва методичної роботи є методична рада, створена на базі методичного кабінету. Її робота спрямована на вирішення проблеми набуття педагогічної майстерності. З цією метою проведено:

теоретичний семінар «Формування педагогічного колективу» ;

практичне засідання «Особливості професійної спрямованості особистості педагога. Індивідуальна комп’ютерна діагностика».

У школі склалася певна система методичної роботи з педагогами, яка включає як масові й групові, так і індивідуальні форми роботи, які взаємодіють, доповнюють одна одну.

Колективним обговоренням питань передує індивідуальна робота з кожним педагогом, зокрема з учителями, що проходять курсову перепідготовку, атестуються. В школі налагоджена робота з молодими вчителями. Її метою є створення умов праці, надання методичної допомоги, стимулювання ініціативи і творчого початку.

Основними формами роботи з молодими вчителями є наставництво, консультування, співбесіди, тиждень молодого вчителя, практичні заняття, спільні моделювання уроків, виховних заходів, відвідування уроків з детальним їх аналізом, допомога в організації самоосвітньої роботи та інші.

Колективним формам методичної роботи в школі притаманні постійний склад учасників, планування та періодичність роботи. В цілому зміст методичної роботи мав переважно навчально-методичний характер. Найбільшого поширення набули розгляд нормативно-правових документів щодо організації навчально-виховного процесу, актуальні проблеми.

Система методичної роботи спрямовувалась на інформаційне забезпечення учасників педпроцесу: проводились теоретичні семінари, методичні оперативні наради, методичні діалоги, усні повідомлення, бесіди з педагогами, які відчували труднощі нововведень, випускались методичні бюлетені, проводились бібліографічні огляди, практичні заняття з учителями тощо. Поновлено стенди методичного кабінету відповідно до нових вимог.

Всі вищеназвані форми роботи сприяли розвитку творчого потенціалу вчителів.

Домінуючою формою методичної роботи в школі є 4 циклові методичні об’єднання, до яких залучені всі педагогічні працівники. Крім того працює МО класних керівників.

Учителі школи вдосконалюють свою педагогічну майстерність шляхом самоосвіти.

У школі забезпечено наставництво вчителя історії Одрини В.Г. за вчителем історії Красовською М.С., вчителя української мови та літератури Калитюк В.С. за вчителем української мови та літератури Чорненькою Н.М., вчителя математики Саєнко Л.М. за вчителем фізики Куциком В.Д. Заступником з НВР проведено 5 засідань з молодими вчителями. З 09 по 13.03 проведено тиждень молодого спеціаліста.

У 2008-2009 н. р. план проходження курсів підвищення кваліфікації виконано. За планом на курси направлялися директор школи Кононенко Т.Р., учитель Історії Красовська М.С. У наступному році будуть направлені на курси 5 вчителів.

Черговій атестації педпрацівників в минулому навчальному році підлягало 1 вчитель, 2 атестувались позачергово.

Успішно пройшли атестацію:

Шосталь О.З., учитель початкових класів, на підтвердження кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії» та присвоєння звання «старший учитель».

Волосажир І.М., учитель початкових класів, на встановлення кваліфікаційної категорії “спеціаліст ІІ категорії”;

Клочан О.О., учитель географії, на встановлення кваліфікаційної категорії “спеціаліст ІІ категорії”.

Управління виховною роботою закладу здійснювали заступник директора з ВР Поляк Н.І., педагог-організатор Ткаченко Л.А., практичний психолог Іваненко В.І.

Педагогічний колектив школи працював над реалізацією проблемного питання району «Забезпечення системно-цільового підходу до управління виховним процесом» та школи «Сприяння вироблення в учнів на основі загальнолюдських цінностей норм етики, формування їх моральних переконань».

Головна увага приділялася формуванню особистості учня, розвитку його здібностей і обдарувань, забезпеченню результативності та якості навчально-виховного процесу, вихованню свідомого ставлення до здоров’я як найголовнішої соціальної цінності, формуванню гігієнічних навичок і засад здорового способу життя, збереженню і зміцненню фізичного та психічного здоров’я учнів.

Створена система виховної роботи «Здорова дитина, здорова сім’я, здорова нація».

Питання виховної роботи розглядалися на нарадах при директорі, засіданнях ради школи, загальношкільних учнівських зборах, батьківських зборах, засіданнях МО класних керівників, вчителів-предметників, проводились оперативні наради класних керівників.

Працюючи над реалізацією проблемного питання школи «Сприяння виробленню в учнів на основі загальнолюдських цінностей норм етики, формування їх моральних переконань», педагогічний колектив організовував і проводив операцію «Милосердя» ( до Дня ветеранів), операцію «Допоможи бабусі» ( до Міжнародного дня людей похилого віку), благодійну акцію «Діти – дітям» ( до Міжнародного дня інваліда).

Головним із напрямків виховної роботи з учнями є громадянське виховання. З цього питання у школі проведено години спілкування «Символи моєї держави», акцію «Колосок пам’яті» та тематичні лінійки до Дня пам’яті жертв голодомору, до Дня Соборності України; виховну годину-спогад до Дня Чорнобильської трагедії «Чорнобиль… Трагедія… Пам’ять…», місячник правових знань.

Головним завданням родинного виховання є гармонійний всебічний розвиток дитини, підготовка її до життя, формування моральних цінностей. На наш погляд, заслуговує на увагу робота класних керівників Шосталь О.З., Давидич Л.В., Красовської М.С., Калитюк В.С. Кропітка робота їх з батьківською громадськістю дає позитивні результати. Робота класних колективів має головне – вихованість учнів, дотримання учнями встановлених закладом правил та вимог.

Серед заходів військово-патріотичного виховання слід відзначити конкурс «Нумо, хлопці» ( до Дня Збройних Сил України), свято-конкурс «Козацькі забави» ( до Дня Захисника Вітчизни) та мітинг «Тих днів не змовкне слава…» ( до Дня Перемоги).

Педагогічний колектив закладу приділяв художньо-естетичному вихованню належне місце. Серед цих заходів слід відзначити свято народної пісні, свято «Прощавай, початкова школо!», «Міні-міс -2009».

Моральне виховання спрямоване на прищеплення та розвиток почуття моралі, міцних переконань, постійно перебувати в центрі уваги колективу. Класні керівники та адміністрація школи провели з цього напрямку певну роботу, а саме: загальношкільні учнівські збори № 1 «Вибір є завжди у кожного із нас», брейн-ринг «Підліток і право», тематичну лінійку до Дня пам’яті героїв Крут, загальношкільні учнівські збори № 2 «Культура поведінки», семінар-практикум засідання МО класних керівників, на якому розглядалося питання духовно-морального виховання особистості.

Серед основних заходів трудового виховання, спрямованого на формування творчої працелюбної особистості, проведено операцію «Чистодвір», трудову операцію «Ми тут господарі», взяли участь у весняних акціях «Благоустрій села», «Збережемо нашу Землю зеленою і квітучою», «Посади дерево і збережи його».

Екологічне виховання покликане забезпечити молоде покоління науковими знаннями про взаємозв’язок природи і суспільства. Протягом навчального року учні нашої школи брали участь у районних природоохоронних акціях. В школі проводилася операція «Допоможи птахам» ( виготовлення та розвішування годівничок), двомісячник з благоустрою села.

Мета напрямку «Формування здорового способу життя» - забезпечення повноцінного розвитку дітей, охорони та зміцнення їх здоров’я, формування фізичних здібностей особистості. Педагогічним колективом здійснено таку роботу: спортивне свято до Дня фізкультури та спорту «Спорт. Покоління та сьогодення», рейд-перевірки «Школа –територія, вільна від тютюну і наркотиків», лінійку до Всесвітнього дня боротьби зі Снідом, спортивну вікторину до Дня здоров’я. Команда нашої школи взяла участь у районних змаганнях з велосипедного туризму серед учнівської молоді.

Особлива увага приділялася превентивному вихованню, яке передбачає попередження злочинів і злочинності серед неповнолітніх. На особливому контролі школи за станом дисципліни перебувало 9 учні. Класні колективи 7, 11-Б класів не мали порушень дисципліни, тому класні керівники Красовська М.С., Калитюк В.С., заслуговують подяки.

Рівень спеціалізації випускників школи за підсумками профорієнтаційної роботи і працевлаштуванням на роботу дозволяє зробити такі висновки: профорієнтаційна робота в школі поставлена на високий рівень, 100% випускників визначилися і продовжують навчання або працевлаштовані.

Забезпечення єдності фізичного, духовного та інтелектуального розвитку особистості є особливим завданням виховної роботи класних керівників, виховної роботи педагогічного колективу вцілому. Певних успіхів у цій роботі досягли такі класні колективи, як 3 клас, класовод Давидич Л.В., 7 клас, класний керівник Красовська М.С..

Однак поряд з позитивними результатами варто зазначити найбільш суттєві негативні явища в організації методичної роботи: слабка навчально-матеріальна база, недостатність сучасних технічних засобів навчання, недостатнє забезпечення комп’ютерними програмами з предметів; незначні зміни у забезпеченні навчально-виховного процесу необхідними наочними посібниками, роздатковим, дидактичним матеріалом; недостатня увага до організації експериментальної, дослідницької роботи.

Усунути ці та інші недоліки, вдосконалити методичну роботу допоможе концентрація зусиль і надбань як методичних структур, так і всього педагогічного колективу.

Виходячи з вищезазначеного

н а к а з у ю:

Учителям-предметникам поліпшити роботу з обдарованими дітьми щодо якісної підготовки їх до участі в олімпіадах, турнірах, конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН.

Класоводам та класним керівникам продовжити роботу над реалізацією виховної проблеми школи та району, над оволодінням прийомами і засобами педагогічної техніки, вмінням встановлювати педагогічно доцільні взаємовідносини з окремими учнями, учнівським колективом, батьками, вчителями, аналізувати свою діяльність, результати роботи, над створенням необхідних умов для фізичного розвитку школярів, збереження та зміцнення їхнього здоров’я.

Заступнику директора з НВР Антоконенко С.А.:

3.1.залучати вчителів до участі у конкурсі “Учитель року”, “Класний керівник року”, семінарах-практикумах, інших методичних заходах;

3.2.повторно опрацювати критерії оцінювання навчальних досягнень учнів на засіданнях МО;

3.3.посилити контроль за позакласною роботою вчителів-предметників.

Відповідальність за виконання даного наказу покласти на Антоконенко С.А.



Директор школи Т.Р.Кононенко


З наказом ознайомлена: С.А.Антоконенко
еще рефераты
Еще работы по разное