Реферат: Міністерство освіти І науки україни житомирський державний технологічний університет



МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЖИТОМИРСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ


Дячек С.М.


ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ


Навчально-методичний посібник

для самостійного вивчення дисципліни

студентами економічних спеціальностей


Житомир

2008

ББК 65.290-93 Розповсюджувати та тиражувати

Д 99 без офіційного дозволу ЖДТУ забороняється


Автор

С.М. Дячек


Рецензент

І.Г. Лук’яненко , д.е.н., професор,

зав. кафедри фінансів,

Національний університет “Києво-Могилянська академія”


Дячек С.М. Фінансовий менеджмент. Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни. – 2-е вид.: перероб. і доп. – Житомир: ЖДТУ, 2008. – 168 с.


У навчально-методичному посібнику наведено типову програму для викладання відповідної дисципліни, методичні вказівки для самостійного її вивчення, плани семінарських занять та практичні завдання, методичні вказівки до виконання курсової роботи. Посібник також містить словник термінів.

Для працівників і викладачів, студентів вищих навчальних закладів економічних спеціальностей і факультетів, фінансових директорів, менеджерів підприємств та банківських працівників.

ББК 65.290-93


 С.М. Дячек, 2008

 ЖДТУ, 2008

ЗМІСТ


ПЕРЕДМОВА………………………………………………………………….... 4 ^ ТИПОВА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ “ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ”……........................................................................... 5 Навчально-тематичний план з курсу для студентів економічних спеціальностей………………………………………………………………… 10 Тема 1
Теоретичні та організаційні основи фінансового менеджменту…………………………………………………….
12 Тема 2
Система забезпечення фінансового менеджменту……
19 Тема 3
Управління грошовими потоками на підприємстві…..
30 Тема 4
Визначення вартості грошей у часі та її використання у фінансових розрахунках……………….
41 Тема 5
Управління прибутком………………………………………..
52 Тема 6
Управління активами………………………………………….
66 Тема 7
Вартість та оптимізація структури капіталу……………
78 Тема 8
Управління інвестиціями……………………………………..
87 Тема 9
Управління фінансовими ризиками………………………
99 Тема 10
Аналіз фінансових звітів……………………………………..
106 Тема 11
Внутрішньо фірмове фінансове прогнозування та планування……………………………………………………….
122 Тема 12
Антикризове фінансове управління підприємством….
128 МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ……………………………………………………………………... 139 ВИКОРИСТАНА ТА РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА………………… 157 ДОДАТКИ……………………………………………………………………….. 164

ПЕРЕДМОВА

Мета і завдання дисципліни,

її місце у навчальному процесі

В системі управління різними аспектами діяльності будь-якого підприємства в сучасних умовах найбільш складною і відповідальною ланкою є управління фінансами. В країнах з ринковою економікою принципи і методи цього управління ще на зламі ХІХ–ХХ ст. оформились в спеціалізовану область знань, що одержала назву “Фінансовий менеджмент”.

В нашій країні практика ефективного фінансового менеджменту знаходиться поки що лише на стадії становлення, зіштовхуючись з об’єктивними економічними складнощами перехідного періоду, недосконалістю нормативно-правової бази, недостатнім рівнем підготовки спеціалістів до роботи в кризових економічних умовах. Подальше просування країни по шляху ринкових реформ і подолання кризових економічних тенденцій дозволять в повній мірі використати теоретичний базис і практичний досвід фінансового менеджменту.

Мета даного учбового курсу: викласти в короткій і доступній формі основний зміст дисципліни “Фінансовий менеджмент”; розглянути систему сучасних методів фінансового управління; сприяти засвоєнню студентами нової фінансової ідеології господарювання, адекватної ринкової економіці; сформувати логіку прийняття управлінських рішень в сфері фінансової діяльності, ознайомити з сучасними фінансовими інструментами, що використовуються у вітчизняній практиці.

Завдання вивчення курсу. В результаті вивчення курсу студенти повинні знати:

методи, прийоми та принципи здійснення: загального фінансового аналізу та планування;

забезпечення підприємства фінансовими ресурсами (управління джерелами коштів);

розподілу фінансових ресурсів (інвестиційна політика та управління активами).

Студент повинен вміти:

правильно застосувати методичний інструментарій управління фінансами підприємства;

застосувати системний підхід до управління прибутком, інвестиціями, активами;

обґрунтувати необхідність та методику визначення вартості капіталу, оптимізацію його структури

правильно оцінити фінансові ризики та застосувати інструменти антикризового управління підприємством.

^ ТИПОВА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ


ТЕМА 1. ТЕОРЕТИЧНІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

Сутність фінансового менеджменту. Функції фінансового менеджменту та їх значення. Фінансовий менеджмент як система управління фінансами підприємства. Необхідність і умови ефективності фінансового менеджменту та умови її досягнення.

Мета фінансового менеджменту. Основні завдання фінансового менеджменту. Забезпечення максимізації прибутку і ринкової вартості підприємства в реалізації кінцевих інтересів його власників.

Стратегія і тактика фінансового менеджменту. Об'єкти і суб'єкти фінансового менеджменту. Завдання фінансового менеджменту.

Механізм фінансового менеджменту. Місце фінансового менеджменту в організаційній структурі підприємств. Методи і прийоми фінансового менеджменту.
^ ТЕМА 2. СИСТЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ
Методологічні основи побудови системи забезпечення фінансового менеджменту.

Організаційне забезпечення фінансового менеджменту. Характеристика моделі фінансової інфраструктури підприємства. Системи і методи внутрішнього фінансового контролю.

Інформаційне забезпечення фінансового менеджменту. Фінансова інформаційна база. Показники інформаційного забезпечення фінансового менеджменту. Зміст фінансової звітності. Загальні вимоги до інформаційної бази. Основні користувачі фінансової інформації.

^ ТЕМА 3. УПРАВЛІННЯ ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ
Поняття грошового потоку. Значення грошових потоків у діяльності підприємства. Оптимізація грошових потоків. Види грошових потоків та їх класифікація. Принципи управління грошовими потоками. Складання звіту про рух грошових коштів.

Вхідні грошові потоки та їх характеристика. Зміст і завдання управління вхідними грошовими потоками. Управління грошовими потоками, пов’язаними з операційною діяльністю. Управління грошовими потоками, пов’язаними з фінансовими операціями.

Управління вихідними грошовими потоками. Зміст і завдання управління вихідними грошовими потоками. Управління грошовими потоками: оплата рахунків суб’єктів господарювання, перерахування коштів у бюджет і цільові державні фонди, погашення зобов'язань по кредитах та інших боргових зобов’язаннях, витрати на оплату праці.

Планування надходження і використання грошових коштів. Розробка і застосування платіжного календаря.


^ ТЕМА 4. ВИЗНАЧЕННЯ ВАРТОСТІ ГРОШЕЙ У ЧАСІ

ТА ЇЇ ВИКОРИСТАННЯ У ФІНАНСОВИХ РОЗРАХУНКАХ

Необхідність і значення визначення вартості грошей у часі. Фактори, що впливають на зміну вартості грошей у часі. Вплив інфляції на зміну вартості грошей. Ризик та його вплив на зміну вартості грошей.

Нарахування простих і складних процентів.

Майбутня вартість грошей та її зміст. Поняття компаундирування. Розрахунок майбутньої вартості грошей з урахуванням ануїтетів. Використання процентного фактора у розрахунках майбутньої вартості грошей.

Теперішня вартість грошей та її зміст. Поняття дисконтування та сфери його застосування. Визначення суми дисконту. Визначення чистого дисконтного доходу. Розрахунок теперішньої вартості ануїтетів. Поточна вартість довічної ренти. Використання процентного фактора при розрахунках теперішньої вартості грошей.

Врахування фактора часу у розрахунках вартості облігацій та акцій.


^ ТЕМА 5. УПРАВЛІННЯ ПРИБУТКОМ

Зміст і завдання управління прибутком підприємства. Системний підхід до управління прибутком. Інформаційна база управління прибутком.

Управління прибутком від операційної діяльності. Формування прибутку від основної діяльності. Фактори, що впливають на формування прибутку. Зовнішні і внутрішні фактори Управління формуванням собівартості. Розрахунок граничної виручки і граничних витрат; Аналіз беззбитковості. Розробка цінової політики та її оптимізація на підприємстві. Політика максимізації прибутку підприємств. Операційний леверидж.

Управління формуванням прибутку від іншої операційної діяльності. Формування прибутку від фінансових операцій.

Сутність і завдання управління розподілом прибутку. Фактори, що впливають на розподіл загального прибутку. Вплив на розподіл прибутку системи оподаткування підприємств.

Управління використанням чистого прибутку. Аналіз використання прибутку. Створення резервного фонду. Політика розвитку підприємства за використання прибутку. Дивідендна політика.


^ ТЕМА 6. УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ

Склад і структура активів підприємства. Оцінка активів.

Зміст і завдання управління оборотними активами. Управління виробничими запасами. Управління дебіторською заборгованістю. Визначення оптимальної структури дебіторської заборгованості. Забезпечення ефективного контролю за рухом і своєчасним поверненням дебіторської заборгованості. Методи інкасації дебіторської заборгованості. Методи рефінансування дебіторської заборгованості. Управління грошовими коштами. Оптимізація залишку грошових коштів підприємства.

Джерело формування оборотних активів підприємств та шляхи забезпечення їх оптимальної структури. Стратегія фінансування оборотних активів: агресивна модель, консервативна модель, компромісна модель.

Управління необоротними активами підприємства. Управління основними засобами, нематеріальними активами.


^ ТЕМА 7. ВАРТІСТЬ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ СТРУКТУРИ КАПІТАЛУ

Сутність капіталу підприємства. Класифікація капіталу. Визначення загальної потреби в капіталі. Фактори, що впливають на обсяг капіталу. Власний капітал та його формування. Статутний капітал. Пайовий капітал. Резервний капітал.

Нерозподілений прибуток. Управління формуванням власного капіталу.

Позичковий капітал. Довгострокові фінансові зобов'язання. Короткострокові фінансові зобов'язання. Кредиторська заборгованість. Управління позичковим капіталом. Управління кредиторською заборгованістю.

Вартість капіталу. Вартість капіталу як міра прибутковості. Норма капіталу. Базова концепція визначення вартості капіталу. Визначення вартості власного капіталу. Вартість акціонерного капіталу. Оцінка позичок. Оцінка загальної вартості капіталу. Інфляція та ринкова вартість капіталу. Розрахунок середньозваженої вартості капіталу. Фінансовий леверидж. Ефект фінансового левериджу.

Структура капіталу. Фактори, що впливають на структуру капіталу. Управління структурою капіталу. Оптимізація структурі капіталу. Політика підприємства щодо структури капіталу. Вплив структури капіталу на вартість підприємства.


^ ТЕМА 8. УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЯМИ

Сутність і класифікація інвестицій. Зміст і завдання управління інвестиціями. Види інвестицій. Формування інвестиційної політики.

Форми реальних інвестицій та особливості управління ними. Капітальні вкладення. Види інвестиційних проектів і вимоги до їх розробки. Методи оцінки ефективності інвестиційних проектів. Окупність капітальних вкладень та її розрахунок. Особливості управління інноваційними інвестиціями підприємств. Управління реалізацією реальних інвестиційних проектів. Порядок розробки бюджету капітальних вкладень.

Управління джерелами фінансування капітальних вкладень. Амортизаційна політика підприємства. Використання прибутку. Інструменти довготермінового фінансування інвестицій. Визначення оптимальної структури джерел фінансування капіталовкладень. Прогнозування джерел.

Фінансова інвестиційна діяльність підприємства. Управління фінансовими інвестиціями. Вкладення коштів у цінні папери. Розміщення коштів на депозитних рахунках. Портфель фінансових вкладень та принципи його формування. Методи оцінки інвестиційного портфеля з урахуванням ризику. Диверсифікація інвестиційного портфеля. Ризикові інвестиції (венчурний капітал).


^ ТЕМА 9. УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РИЗИКАМИ

Економічна сутність фінансових ризиків та їх класифікація.

Основні види фінансових ризиків: валютний, депозитний, і процентний, інфляційний, інвестиційний, кредитний. Фактори, які впливають на рівень фінансових ризиків. Визначення рівня ризику та його впливу на фінансовий стан підприємства і його прибутковість.

Зміст управління фінансовими ризиками. Процес їх прогнозування та нейтралізації в фінансовій діяльності підприємств.

Методи розрахунку ризиків. Економіко-статистичні методи оцінки рівня ризиків. Експертні методи оцінки. Аналогові методи оцінки. Премія за ризик і порядок її визначення.

Способи уникнення та нейтралізації фінансових ризиків. Страхування ризиків. Використання механізмів диверсифікації.


^ ТЕМА 10. АНАЛІЗ ФІНАНСОВИХ ЗВІТІВ

Призначення і види фінансових звітів. Методи оцінки фінансових звітів. Склад, характеристика та зміст фінансової звітності підприємства відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку. Зміст і завдання аналізу фінансових звітів.

Бухгалтерський баланс і його значення для аналізу фінансового стану підприємства. Аналіз динаміки і структури активів і пасивів балансу.

Аналіз звіту про прибутки (збитки) підприємства. Аналіз звіту про рух грошових коштів. Критерії і методика оцінки незадовільної структури балансу підприємств.

Система показників фінансового стану підприємства та їх оцінки. Аналіз економічного потенціалу підприємства. Аналіз показників ліквідності і платоспроможності підприємства. Оцінка ліквідності балансу підприємства. Показники фінансової стійкості і стабільності підприємства та їх оцінка. Показники ринкової ділової активності підприємства.

Комплексний аналіз фінансового стану підприємства.


^ ТЕМА 11. ВНУТРШІНЬОФІРМОВЕ ФІНАНСОВЕ ПРОГНОЗУВАННЯ ТА ПЛАНУВАННЯ

Фінансове прогнозування і планування в системі фінансового менеджменту. Цілі та завдання внутрішньофірмового фінансового прогнозування та планування.

Методи фінансового прогнозування та планування. Бюджетування та його сутність. Види бюджетів. Складанні бюджетів (кошторисів). Методика розрахунку основних фінансових показників бюджетів.

Оперативне фінансове планування як основа внутрішньофірмового фінансового контролю.


^ ТЕМА 12. АНТИКРИЗОВЕ ФІНАНСОВЕ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

Зміст і завдання антикризового фінансового управління підприємством.

Методи прогнозування банкрутства підприємства. Система попереднього реагування на загрозу банкрутства і комплекс попереджувальних заходів.

Фінансова санація підприємства як елемент антикризового управління. Досудова санація. Санація за рішенням арбітражного суду. Менеджмент санації підприємства, його функції та завдання. Методи фінансування санації підприємства. Управління внутрішніми джерелами фінансування та залучення зовнішніх фінансових джерел.
^ Реструктуризація в системі антикризового фінансового управління підприємством. Організаційно-фінансове забезпечення реструктуризації підприємств.
Навчально-тематичний план

з курсу “Фінансовий менеджмент”

для студентів спеціальностей 7.050104 “Фінанси”,

8.050106 “Облік і аудит”

№ теми

Назва теми

Кількість годин

всього

в тому числі

аудиторних

самос-тійного вивчення

лекцій

практич-них

разом



Теоретичні та організаційні основи фінансового менеджменту

3,5

1

0.5

1.5

2



Система забезпечення фінансового менеджменту

3,5

1

0.5

1.5

2



Управління грошовими потоками на підприємстві

10

2

2

4

6



Визначення вартості грошей у часі та її використання у фінансових розрахунках

10



2

2

8



Управління прибутком

11

2

1

3

8



Управління активами

17

3

2

5

12



Вартість та оптимізація структури капіталу

10

2

2

4

6



Управління інвестиціями

10

2

2

4

6



Управління фінансовими ризиками

10

2

2

4

6



Аналіз фінансових звітів

6,5



0,5

0,5

6



Внутрішньофірмове фінансове прогнозування та планування

8

0,5

0,5

1

7



Антикризове фінансове управління підприємством

8,5

0,5

1

1,5

7

Всього

108

16

16

32

76


Навчально-тематичний план

з курсу “Фінансовий менеджмент”

для студентів спеціальностей 7.050107 “Економіка підприємства”,

8.050107 “Економіка підприємства”

№ теми

Назва теми

Кількість годин

всього

в тому числі

аудиторних

самос-тійного вивчення

лекцій

практич-них

разом

1.

Теоретичні та організаційні основи фінансового менеджменту

4

1

1

2

2

2.

Система забезпечення фінансового менеджменту

4

1

1

2

2

3.

Управління грошовими потоками на підприємстві

10

2

2

4

6

4.

Визначення вартості грошей у часі та її використання у фінансових розрахунках

10



2

2

8

5.

Управління прибутком

12

3

2

5

7

6.

Управління активами

18

4

2

6

12

7.

Вартість та оптимізація структури капіталу

10

2

2

4

6

8.

Управління інвестиціями

9

2

2

4

5

9.

Управління фінансовими ризиками

10

2

2

4

6

10.

Аналіз фінансових звітів

6,5



0,5

0,5

6

11.

Внутрішньофірмове фінансове прогнозування та планування

7

0,5

0,5

1

6

12.

Антикризове фінансове управління підприємством

7,5

0,5

1

1,5

6

Всього

108

18

18

36

72



^ Тема 1. Теоретичні та організаційні основи фінансового менеджменту



1.1. План лекційного заняття

Сутність фінансового менеджменту.

Об’єкт і суб’єкт фінансового менеджменту.

Мета, завдання та функції фінансового менеджменту

Механізм реалізації фінансового менеджменту.


1.2. План семінарського заняття

Еволюція фінансового менеджменту.

Сутність фінансового менеджменту.

Принципи фінансового менеджменту.

Мета і завдання фінансового менеджменту.

Функції фінансового менеджменту.

Концепції фінансового менеджменту.

Механізм забезпечення фінансового менеджменту.


1.3. Термінологічний словник

Механізм фінансового менеджменту – система основних елементів, які регулюють процес управління фінансовою діяльністю підприємства.

Оптимізація структури капіталу – процес визначення співвідношення власного та позикового капіталу, за якого забезпечуються оптимальні пропорції між рівнем рентабельності власного капіталу та рівнем фінансової стійкості, тобто максимізується ринкова вартість підприємства.

Самофінансування – фінансування розвитку підприємства за рахунок власних фінансових ресурсів.

Фінансова діяльність – цілеспрямована система заходів по забезпеченню залучення необхідного обсягу капіталу із зовнішніх джерел, своєчасне й повне виконання зобов’язань по його обслуговуванню та поверненню.

Фінансова стратегія – сформована система довгострокових цілей фінансової діяльності підприємства й найефективніших шляхів їх досягнення, які визначаються фінансовою ідеологією.

Фінансове становище – рівень збалансованості окремих структурних елементів активів і капіталу підприємства, а також рівень ефективності їх використання.

Фінанси підприємств – система економічних відносин окремих суб’єктів господарювання – юридичних осіб, пов’язаних з формуванням, розподілом і використанням грошових коштів у процесі здійснення ними господарської діяльності.

Фінансовий менеджмент – система принципів і методів розробки та реалізації управлінських рішень, пов’язаних з формуванням, розподілом і використанням фінансових ресурсів підприємства та оптимізацією обороту його грошових коштів.

Фінансові ресурси – сукупність грошових коштів, які формуються з метою фінансування операційної діяльності і розвитку підприємства.

Фінансування – напрями, форми, методи та періоди використання фінансових ресурсів з метою забезпечення економічного розвитку зростання ринкової вартості підприємства.


1.4. Навчальні завдання

1.4.1. Завдання та фінансові ситуації

Завдання 1.1

Дати відповіді на запитання:
^ Що розуміють під “управлінням фінансами”? Чи можна ототожнювати поняття “управління фінансами” та “фінансовий менеджмент”?
В чому суть основних принципів фінансового менеджменту?

Які передумови виникнення фінансового менеджменту як науки?

Які теорії та концепції покладені в основу фінансового менеджменту?

У чому полягає сутність:

теорії портфелю;

теорії структури капіталу;

теорії дивідендів?

Які фундаментальні категорії поєднує в собі поняття “фінансовий менеджмент”?

Які концепції теорії фінансів найбільш поширені і в чому полягає їх зміст?

Які підходи в теорії фінансів переважають у вітчизняній науковій думці?

Розкрийте сутність поняття фінансів підприємств та назвіть етапи їх розвитку в Україні.

Сутність категорії менеджменту.

Що є об’єктом фінансового менеджменту?

Хто є суб’єктами фінансового менеджменту?

Що є матеріальною основою фінансового менеджменту?

Що таке фінансовий механізм і яка його будова?

В чому полягає сутність фінансового забезпечення та фінансового регулювання?

Що таке фінансові інструменти і які важелі їх впливу?

Що входить до складу фінансових індикаторів?

В чому полягає мета фінансового менеджменту?

Які задачі фінансового менеджменту Ви знаєте?

Які основні функції фінансового менеджменту, їх зміст та характеристика.

Назвіть складові фінансової політики підприємства.

Які етапи реалізації фінансової політики підприємств Ви знаєте?

Яка структура фінансової служби підприємств?

Розкрийте місце стратегії та тактики у фінансовому менеджменті.


^ 1.4.2. Тестові завдання

1. Матеріальна основа фінансового менеджменту – це:

а) фінансові ресурси;

б) фінансові потреби;

в) реальний грошовий обіг;

г) фінансова діяльність підприємства.


^ 2. Фінансовий менеджмент спрямований на управління:

а) фінансовими ресурсами;

б) фінансовими відносинами;

в) фінансовими ресурсами і відносинами;

г) усіма ресурсами підприємства

д) ваш варіант відповіді.


^ 3. Фінансовий менеджмент виконує комплекс наступних функцій:

а) відтворна, розподільча, координуюча;

б) відтворна, розподільча, контрольна;

в) відтворна, регулююча, контрольна;

г) всі відповіді вірні;

д) вірних відповідей немає.


^ 4. Доповніть відповідь: “До принципів організації фінансового менеджменту належать”:

а) планування;

б) прогнозування;

в) регулювання;

г) координація;

д) ваш варіант відповіді.


^ 5. До фінансових важелів належить:

а) кредитування;

б) інвестування;

в) форми розрахунків;

г) страхування;

д) заставні операції;

е) прогнозування;

є) фондоутворення.


^ 6. Фінансове завдання – це:

а) вибір фінансових методів і важелів;

б) ефективне використання фінансових ресурсів;

в) вибір джерел фінансування;

г) визначення цілей використання капіталу;

д) ваш варіант відповіді.


^ 7. Об’єктом управління у фінансовому менеджменті є:

а) персонал;

б) фінансові ресурси;

в) організація фінансової роботи;

г) організація збуту продукції;

д) впровадження нових технологій;

е) ваш варіант відповіді.


^ 8. Найточнішим визначенням фінансового менеджменту є:

а) система методів, пов’язаних з формуванням і розподілом фінансових ресурсів підприємства;

б) система принципів, пов’язаних з використанням фінансових ресурсів підприємства;

в) організація обігу грошових коштів;

г) управління розподілом фінансових ресурсів підприємства;

д) управління фінансовою діяльністю підприємства;

е) ваш варіант відповіді.


^ 9. До принципів фінансового менеджменту належить:

а) динамізм управління;

б) ліквідність підприємства;

в) контроль за прийняттям рішень фінансового характеру;

г) мобілізація фінансових ресурсів.


^ 10.  Головною метою фінансового менеджменту є:

а) оптимізація грошового обороту підприємства;

б) забезпечення максимізації добробуту власників підприємства;

в) мінімізація ризиків;

г) підвищення фінансової стійкості підприємства;

д) максимізація прибутку підприємства.

^ 11. Теорія портфеля (за Г. Марковіцем) передбачає:

а) вкладення заданого обсягу інвестиційного капіталу в один об’єкт інвестицій є ризикованішим, ніж інвестування цієї ж суми в різні об’єкти;

б) рішення щодо фінансування та інвестування повинні прийматися узгоджено;

в) рівень заборгованості підприємства впливає на ціну залучення фінансових ресурсів;

г) інвестиційний портфель потрібно формувати за рахунок активів з мінімальним рівнем ризику.


^ 12. До функцій фінансового менеджменту, як управляючої системи, відносять:

а) управління активами;

б) управління капіталом;

в) розробка фінансової стратегії підприємства;

г) правильні відповіді а, б;

д) всі відповіді вірні;

е) вірних відповідей немає.


^ 13. Альтернативні витрати – це:

а) витрати, які понесло б підприємство при виборі іншого можливого варіанту вкладення коштів;

б) дохід, який одержало б підприємство при виборі іншого можливого варіанту вкладення коштів;

в) мінімальні витрати, які несе підприємство при виборі певного варіанту вкладення коштів;

г) максимальний дохід, який одержує підприємство при виборі певного варіанту вкладення коштів.


^ 14. Максимізація прибутку при заданому рівні фінансового ризику – це:

а) мета фінансового менеджменту;

б) завдання фінансового менеджменту;

в) принцип фінансового менеджменту;

г) концепція фінансового менеджменту.


^ 15. Етапами реалізації фінансової політики підприємства є:

а) розробка науково обґрунтованих цілей функціонування та розвитку фінансів підприємств;

б) побудова й використання відповідного фінансового механізму;

в) здійснення практичних дій, направлених на досягнення розроблених цілей та поставленої мети;

г) вірними є відповіді а, в;

д) всі відповіді вірні;

е) вірних відповідей немає.


1.5. Теми рефератів

1. Особливості фінансового менеджменту, пов’язані з формою власності і сферою здійснення бізнесу.

2 Місце фінансового менеджменту в організаційній структурі підприємства.

1.6. Питання для самостійного вивчення

Необхідність і сутність фінансового менеджменту.

Особливості фінансового менеджменту, пов’язані з формою власності і сферою здійснення бізнесу.

Об’єкт, мета та завдання фінансового менеджменту.

Стратегія і тактика фінансового менеджменту.

Функції та механізм фінансового менеджменту.

Суб’єкти фінансового менеджменту та їх характеристика.

Обов’язки фінансового менеджера.

Місце фінансового менеджменту в організаційній структурі підприємства.

Принципи фінансового менеджменту.

Загальна схема фінансового менеджменту.


1.7. Рекомендована література

Бандурка О.М., Коробов М.Я., Орлов П.І., Петрова К.Я. Фінансова діяльність підприємства: Підручник. – К.: Либідь, 1998. – 312 с.

Бланк И.А. Финансовый менеджмент: Учебный курс. – К.: Ника–Центр, Эльга, 2001. – 528 с. С. 9–21.

Брігхем Євген. Основи фінансового менеджменту: Пер. з англ. – Київ: Молодь, 1997. – 1000 с. С. 24–54.

Герасименко Р.А., Блажан І.Р. Особливості формування фінансових ресурсів акціонерних підприємств // Фінанси України. – 2004. - № 6. – С. 82

Давиденко Н.М. Фінансовий менеджмент підприємств // Фінанси України. – 2004. - № 6 – С. 90.

Ковалев В.В. Финансовый менеджмент: теория и практика. – М.: ТК Велби, Изд-во Проспект, 2006. – 1016 с.

Король В.А. Проблеми управління фінансами відкритих акціонерних товариств // Фінанси України. – 2007. № 2. – С. 113-119.

Лукіна Ю.В. Формування та реалізація стратегії управління фінансами підприємства // Фінанси України. – 2006. - №3. – С. 113.

Мочерний С.В., Ларіна Я.С., Плахотнюк О.Я. Сутність фінансів у контексті економічних відносин // Фінанси України. – 2005. - № 3. – С. 16.

Нікбахт Е., Гроппеллі А.А. Фінанси. – К.: “Основи”, 1993. – 382 с. С. 5–15.

Одрехівський М.В. Організація фінансової діяльності валеологічних інноваційних структур // Фінанси України. – 2007. - № 7. – С 85-97.

Рупняк М.Я. Фінанси акціонерних товариств // Фінанси України. – 2004. – № 5. – С. 105.

Рупняк М.Я. Фінансові методи регулювання діяльності акціонерних товариств // Фінанси України. – 2005. № 9. – С. 56.

Фінансова діяльність підприємства: Навчальний посібник / За ред. проф. Г.Г. Кірейцева. – Житомир: ЖІТІ, 2000. – С. 7-31.

Фінансове планування і управління на підприємствах. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 432 с.

Фінансовий менеджмент: Навчальний посібник: Курс лекцій/ За ред. проф. Г.Г. Кірейцева. – Житомир: ЖІТІ, 2001. – 432 с. С. 5–26.

Ястремська О.М., Гриньов А.В. Якість формування фінансової стратегії підприємства // Фінанси України. – 2006. - № 6. – С. 121.



^ Тема 2. Система забезпечення фінансового менеджменту



2.1. План лекційного заняття

Організаційне забезпечення системи управління фінансами.

Інформаційне забезпечення процесу управління фінансами.

Поняття фінансової звітності та її значення в ринковій економіці.


2.2. План семінарського заняття

Підприємство як підсистема національного господарства.

Фінансовий механізм підприємства та його забезпечення.

Теорії організації бізнесу.

Рівні та задачі фінансової роботи.

Фінансова служба: структура, функції і завдання.

Інформація: сутність і класифікація.

Поняття та значення фінансової звітності.

Вимоги до фінансової звітності.

Класифікація та склад фінансової звітності.



2.3. Термінологічний словник

Внутрішній фінансовий контроль – процес перевірки досягнення і рівня реалізації управлінських рішень з управління фінансами, який організовується самим підприємством.

Система інформаційного забезпечення фінансового менеджменту – безперервний і цілеспрямований добір інформаційних показників, необхідних для підготовки управлінських рішень з різних аспектів управління фінансами підприємства.

Система організаційного забезпечення фінансового менеджменту – взаємопов’язана сукупність внутрішніх структурних служб і підрозділів, що забезпечують підготовку і прийняття рішень з управління фінансами підприємства.

Фінансовий аналіз – процес дослідження фінансового стану та основних результатів фінансової діяльності підприємства з метою виявлення резервів підвищення його ринкової вартості та забезпечення ефективного розвитку.

Фінансовий контролінг – система, що забезпечує концентрацію контролюючих дій по основних напрямах управління фінансами підприємства, виявлення відхилень фактичних значень контрольних показників від нормативних (планових) і вжиття оперативних заходів з нормалізації процесу управління фінансами.

Центр відповідальності – структурний підрозділ підприємства, який повністю контролює ті чи інші напрями фінансової діяльності , його керівник самостійно приймає управлінські рішення у рамках цих напрямів і несе повну відповідальність за виконання доведених його нормативних (планових) фінансових показників.


2.4. Навчальні завдання

^ 2.4.1. Завдання та фінансові ситуації

Завдання 2.1

Дати відповіді на запитання:

Дайте визначення поняття “підприємство”?

Охарактеризуйте взаємозв’язки підприємства із зовнішнім середовищем.

Охарактеризуйте підприємство як підсистему національного господарства.

Дотримання яких інтересів забезпечує успішне функціонування підприємства?

Виконання яких завдань забезпечує досягнення мети управління фінансами?

Що таке фінансовий механізм? Охарактеризуйте шляхи його забезпечення.

Охарактеризуйте підходи щодо мети існування підприємства. Яка теорія набула розповсюдження в останні роки?

З яких процедур складається фінансова робота?

Що таке організаційний механізм господарювання? Яким емпіричним правилам він підпорядковується?

Що розуміють під фінансовою службою підприємства? Від чого залежить її структура і чисельність?

Яка відмінність в структурі фінансового відділу існує на малих підприємствах і в акціонерних товариствах?

Які основні напрямки удосконалення фінансової роботи на підприємстві?

Охарактеризуйте структуру фінансового відділу. Назвіть можливі недоліки його роботи.

Назвіть основну мету і функціональні обов’язки фінансової служби підприємства

За яких умов створюється на підприємстві фінансова дирекція? З яких підрозділів вона складається?

Назвіть основні функції фінансової дирекції.

Назвіть завдання і обов’язки фінансового персоналу.

Обгрунтуйте роль фінансового менеджера в управлінні фінансами підприємства.

У чому полягає сутність ієрархічної та функціональної ознак побудови фінансових служб управління підприємством?

Назвіть центри фінансової відповідальності та дайте їм характеристику.

Який документ регулює роботу фінансового відділу на підприємстві?

Які дані містить фінансова інформація?

Що є причиною появи асиметрії фінансової інформації?

Що розуміють під інформаційним забезпеченням процесу управління фінансами?

Що таке фінансова база і які відомості входять до її складу?

Які джерела інформації використовують фінансові менеджери в своїй роботі?

Наведіть класифікацію інформації.

Що таке фінансова звітність?

Яка мета ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності?

Хто є користувачами фінансової звітності?

Назвіть основ
еще рефераты
Еще работы по разное