Реферат: Метод соціального проекту Підготовка учнів до роботи над проектом



Міністерство освіти і науки України

Головне управління

Дніпропетровської обласної державної адміністрації

Відділ освіти Томаківської районної державної адміністрації


Чумаківська

загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів





вул. Гагаріна,7

с.Чумаки,

53510

Томаківський район,

Дніпропетровська область

Тел./факс 0-0-5668-38-2-19





Відділ освіти

Томаківської районної державної адміністрації


Чумаківська

загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів





Соціальний проект


«Відродження

екосистеми парку»


Робота

заступника директора школи

з виховної роботи

вчителя І категорії

старшого учителя

Біличенко Наталі Іванівни


с.Чумаки

2011


Метод соціального проекту


Підготовка учнів до роботи над проектом.

Головне завдання: перевірка знань та умінь учнів, необхідних для соціально важливої діяльності; формування уявлення про сучасний етап та перспективи розвитку школи, села, району, міста, області.

У ході бесіди, організованої вчителем, актуалізуються знання учнів про структуру органів місцевої влади, проводиться аналіз сьогоднішньої ситуації на даній території (на скільки тут органи влади реалізують інтереси різноманітних категорій населення), розглядаються питання впливу громадськості, засобів масової інформації на вирішення актуальних проблем.

Підсумком роботи на даному етапі повинно бути чітко сформульоване уявлення учнів про діяльність різних гілок влади, сферах їхньої відповідальності, специфіку роботи та повноваження виконавчих органів; навички ділового спілкування, аналіз різноманітних матеріалів (статистики, ЗМІ, нормативних актів та ін.)


^ Вибір проблеми.

Учні повинні детально проаналізувати широкий спектр питань, важливих для даної території та потребуючих свого вирішення.

Умовно дану стадію можна порівняти з ромашкою, пелюстками котрої стануть актуальні проблеми школи, села, району, міста, області а учні, перебравши кожну з пелюсток (економічний розвиток, екологію, демографію, соціальну незахищеність різноманітних груп населення, благоустрій та інфраструктуру, освіту і т.п.) оберуть одну з них, котра стане об’єктом дослідження та розробкою варіанту його рішення.

З метою вироблення своїх уявлень про актуальні проблеми конкретної території, соціальної або вікової групи, можливе проведення соціологічного дослідження значного контингенту респондентів.

Чому саме дана проблема набула особливої актуальності? Який вплив вона виявляє на оточуюче соціальне середовище? Чому проблема, визнана особливо гострою, до даного часу не вирішена?

Для того, щоб відповісти на поставлені запитання, учні повинні застосувати аналітичні навички та конкретні знання. Успішність роботи на даному етапі багато у чому залежить від активної ролі вчителя, його здатності організувати колективну роботу, обережно і в той же час рішуче направляти діяльність школярів на оптимальний для вирішення поставленої проблеми напрямок.

Необхідно, щоб учні взялися за проблему, яка їм посильна, і рішення якої конституційне та реальне на даній території.

Підсумком роботи на даному етапі повинне стати чітке розуміння обраної проблеми, над якою буде працювати команда. Формується загальне уявлення про роботу над проектом, його етапами, учні відповідно розділяються на мікрогрупи, вирішують певні організаційні питання.


^ Збір інформації.

Члени команди повинні зібрати та проаналізувати різноманітну інформацію з проблеми, що їх зацікавила.

Одна група може провести соціологічне дослідження серед різних категорій населення з приводу їхньої точки зору на дану проблему – наскільки вона важлива та своєчасна для даної місцевості. Друга займається вивченням матеріалів засобів масової інформації з даної проблеми, як вони висвітлювали її протягом певного часу, яка була реакція влади та населення.

Ще одна група спілкується з компетентними спеціалістами (можливо, за допомогою адміністрації школи) для одержання аналітичної інформації про стан справ на території по даній конкретній проблемі, хто несе за неї відповідальність та який механізм прийняття конструктивного рішення.

Підсумком роботи повинна стати узагальнююча, доступна школярам інформація з даної проблеми, яка складатиме основу наступної роботи над проектом.


^ Підготовка власного варіанту вирішення проблеми.

Головним завданням даного етапу є опрацювання та систематизація одержаного матеріалу, а також розподіл його по відповідним розділам проекту. Під керівництвом вчителя учні компонують матеріал по розділам:

актуальність та важливість даної проблеми для школи, села, району, міста, області;

інформація про різноманітні підходи до вирішення даної проблеми;

програма дій котру обрала команда;

розробка варіанту реалізації своєї програми ( можливо, з елементами моделювання прийняття позитивного рішення конкретною владною структурою).

Це складний етап роботи, тому що учні повинні не лише теоретично обґрунтувати процес розробки проекту, але і прорахувати, яким чином можна зрушити «з мертвої точки» поки не вирішено проблему.


^ Реалізація плану дій команди учнів.

Даний етап передбачає спробу учнів повністю або частково реалізувати на практиці свій варіант вирішення проблеми. З даною метою можливі самі різноманітні акції учнів (письмове звернення до виконавчих органів, передача своїх пропозицій до ЗМІ, громадських організацій, підключення до даної роботи ресурсів комерційних структур та різноманітних фондів і т.п.).

З іншого боку, учні можуть здійснювати реалізацію проекту безпосередньо через свою практичну участь, шляхом проведення трудових акцій, збору коштів, організації фестивалів і т.д.

^ Підготовка до захисту проекту.

На даному етапі проводиться робота по оформленню презентаційного стенду у вигляді «розкладачки», який демонструє 2-5 стадії діяльності команди над проектом.

Презентаційний стенд може включати: фотографії, оригінальні малюнки, плакати, схеми, діаграми що дають можливість оточуючим образно та наглядно уявити суть даного проекту.

Паралельно ведеться робота по підготовці усного виступу команди з 5-6 чоловік, які використовуючи матеріали презентаційного стенду , а також, по можливості, відеоматеріали, представляють свій погляд на вирішення обраної проблеми.

Проводиться вибір матеріалу для усного виступу, організовуються тренувальні заняття з ораторського мистецтва, складаються сценарії виступу учнів, відпрацьовується вміння відповідати на самі каверзні запитання опонентів.

У той же час детально готовиться папка документів(порт фоліо) , у якій логіка роботи над проектом представлена більш повно та доказово, оскільки увесь матеріал складно розмістити на виносних стендах.


^ Презентація проекту.

Відбувається усний захист проекту , по формі схожий на процедуру слухання в структурах влади, де учні представляють та обґрунтовують логіку та ефективність свого проекту.

Дана частина роботи організовується у режимі конкурсу команд та оцінюється кваліфікованим журі.


^ Орієнтовні проблеми для соціальних проектів:

Приклади проблем місцевої громади.

Поблизу школи стоять рекламні щити з рекламою тютюнових виробів та алкогольних напоїв;

У місцевому дитячому будинку відчувається нестача підручників та канцелярського приладдя для навчання;

Люди похилого віку, які становлять більшість населення невеликого села, не мають повноцінного медичного обслуговування .


Приклади проблем школи та учнів.

Шкільна територія потребує впорядкування;

У школі відсутні комп’ютери чи інші сучасні засоби навчання;

Підвіз учнів сільської місцевості до школи;

Недостатнє забезпечення шкільної бібліотеки передплатними виданнями , навчальною чи художньою літературою;

Відсутність спортивного інвентаря , не облаштованість спортивного залу, не сприяють фізичному розвитку школярів;

Відсутні місця організації дозвілля молоді в позаурочний час.


Приклади екологічних проблем.

Місцеві підприємства забруднюють довкілля

Відсутнє озеленення окремих вулиць вашого села;

Проводиться невиправдане масове вирубування лісопосадок.






Огорнута тонким блакитним серпанком атмосфери, як коштовний діамант, сяє прекрасна планета Земля на фоні чорного вакууму Космосу.

Настав час кожній людині усвідомити, що ми живемо в мрійливому озоновому просторі, що наша Земля – унікальна небесна квітка. А ми знищуємо цю квітку, обгризаємо її оболонку, вириваємо, ніжні тичинки лісів, гаїв, садів.

Птахи і звірі, квіти і дерева звертаються до людини: «Збережи те, де стоїш, де живеш, - на відстані погляду й голосу, хоча б на відстані простягнутої руки».

Тому учні нашої школи вирішили розробити проект: «Відродження екосистеми парку», що знаходиться біля школи.

^ Мета проекту: усвідомлення себе частинкою природи, вироблення навичок трудової діяльності, виховання працелюбності, відповідальності за свої дії в довкіллі, збереження екосистеми парку. Надання реальної допомоги хворій природі.

^ Учасники проекту : учні школи, батьки, вчителі, громадськість.

Проект є: соціальний, практичний.

Розрахований на: вересень – листопад 2008 року, та квітень – травень 2009 року.

^ Завдання проекту: формування в учнів екологічної культури, естетичного смаку, почуття відповідальності за природу, розвиток вміння раціонального природокористування та навичок благоустроювати парк власними силами.

^ План реалізації проекту:

План реалізації проекту складається з п’яти етапів:

І етап – Підготовчий

ІІ етап – Організаційний

ІІІ етап – Творчий

ІV етап - Практичний

V етап – Підсумковий

Підготовчий:

Учні об’єдналися в групи: художники, дослідники, проектувальники, і поставили перед собою завдання

1.Художники: Організували і провели конкурс малюнків «Мій парк».

Ось наші малюнки.


2.Дослідники: дослідили і описали екосистему парку та розробили рекомендації по відродженню екосистеми парку. Після нашого дослідження екосистеми парку ми встановили що:

Парк посаджений у році.

1. Грунт – чорнозем звичайний;

2. Потужність грунту 0,8 – 1 метр;

На території парку відсутні мурашники, виявлено 2 гнізда горлиці.

А також є 2 шпаківні, але вони не заселені. В одному дереві є дупло.

3. Рослинний світ: Рослинність типчакова, незначна, що пояснюється недостатньою кількістю світла. Ми вивчили рядовий склад парку. Тут знаходиться

91 дерево: 72 клена, 1 туя, 3 тополі. 1 тополя засохла її потрібно спиляти з неї можна зробити стільчики.

Також на території парку знаходиться 22 куща - паростки пеньків.

Серед трав кульбаба, спориш, полинь, тисячолистник, лобода, сокирки, амброзія, але переважає тонконіг.

Дерева потребують обрізки та омолодження, амброзію потрібно знищити.

На дерева потрібно почепити годівнички, щоб привернути увагу птахів.


3.Проектувальники: Ми проаналізували результати роботи художників і дослідників та розробили кілька планів– проектів благоустрою парку. Серед них вибрали кращий проект, який будемо втілювати у життя.

Кожне дерево, кожна квітка, травинка – це частинка природи, частинка рідної землі. Не дарма народна мудрість каже: « Нема ліпшої краси, ніж гаї та ліси».

Слідуючий етап нашого проекту

Організаційний: Ми вирішили організувати та провести акцію під назвою: «Парк моєї школи»

- визначили окрему територію кожному класу;

- привели свою територію до порядку: очистили від опалого листя та сміття, обрубали сухі гілки, обрізали кущі;

- розчистили доріжки.

Пісня (Песня про воробья)

Птахи – це пісня і політ;

Птахи – діти повітря.

Птахи – діти веселки;

Птахи – несуть радість.

Птахи – вірні наші помічники;

Багато птахів відлітає у теплі краї. Тяжко пташкам без їжі і житла.

Тому ми вирішили допомогти пернатим друзям, провели операцію під назвою: «Турбота про птахів».

Разом з батьками зробили годівнички для пташок, а тепер їх підгодовуємо.

Горобчиків – насінням споришу;

Голубів – насінням подорожника;

Синички полюбляють насіння льону, гарбузяче.

Снігурів – кленовим, ясеновим.

У прислів’ї говориться « Підгодуй птахів у зимку, вони віддячать тобі в літку».

Слідуючий етап проекту: « Творчий».

Ми включились у колективну творчу справу: «Зроби своїми руками»

- Розробили дизайн своїх територій підготували посадковий та будівельний матеріал;

- Написали листи – звернення до спонсорів, батьків, щоб допомогли придбати будівельні матеріали: цемент, пісок.

- Крім того випустили 10 листівок-звернень до мешканців села підтримувати чистоту та порядок у парку.

- А ми барвінчата заготовили для клумб насіння квітів, трав.

Робота над проектом буде продовжуватися до травня місяця, в квітні на учнів чекає наступний етап проекту.

Практичний:

1.Проведення «чистих четвергів»

2.Оформлення територій.

Клумб;

Бордюрів;

Посадка квітів;

Посадка дерев.

3.Встановлення місць для відпочинку.

4.Відкриття парку . Свято «Я в спільному домі, ім’я якому – планета Земля»

5.Публікація статті в районній газеті «Наш край»

А сподівання наші такі:

Створений власними силами парк для відпочинку та дозвілля школярів;

Сформоване вміння раціонального природокористування;

Бережливе відношення до природних ресурсів;

Вироблення навичок трудової діяльності;

Розвиток життєтворчості учнів.

Друзі, ми закликаємо вас, будьте уважні до природи;

Не нівечте її.

Зупиніть тих, хто забруднює річки ,

засмічує парки,

Знищує живу природу!


Світ же прекрасний навколо тебе –

Сонце ясне і синєє небо,

Птахи і звірі, гори і ріки –

Нехай він буде таким на віки

Нехай людина добро приносить –

Бо світ навколо любові просить!


Ї




^ Дерева

Ясень. В нашому парочку панівним деревом є ясен.

Проговоріть ласкаво і протяжно я-я-се-е-н і ви відразу відчуєте, що це навіть не назва, а зосередження ніжності, поезії і тонкої спостережливості нашого народу.

Ясен – дерево у якого рідке листя і багато просвіту. Чого-чого, а «просвіту» в кроні ясена вистачає. Вона у нього взагалі ажурна, легка, і все для того, щоб дереву більше сонця дісталось. На це розрахований і кожен окремий, некомпактний і дуже рухливий під вітром листок.

Квітне ясен в квітні – травні, до розпускання листків. Темно-бурі суцвіття позбавлені аромату. Запилюється ясен вітром. Нектару в його квітах немає, але пилку багато.

Плід схожий на однолопатевий пропелер. Падаючи він обертається навколо своєї поздовжньої осі і відлітає далеко від дерева. Чим далі, тим краще: ясен рослина світлолюбна. Дозрівають крилатки в жовтні – листопаді, але на землю опадають тільки взимку, або ранньою весною.

Для птахів у парку – одне задоволення – їжа на виду.

Тополя. Одна з груцьких легенд розповідає про те, як з’явились на землі перші тополі. У бога Сонця Геліоса підростало від Клімени – дочки морської богині Федіти – невгамовне і чадо, син Фаетон. Один із родичів насміхаючись над юнаком, сказав, що він, мовляв, син не божественного Геліоса, а просто смертного. Почервонівши від злості, Фаетон кинувся до батька і попросив на доказ того, що він дійсно син богів, дозволити йому проїхатись в батьківській колісниці по небу. Геліос намагався заспокоїти юнака, посилюючись на те, що сам Зевс не міг справитись з упряжкою. Та Фаетон противився. Змітаючи все на своєму шляху, коні понесли його з небес на землю. «О, Зевс!- занепокоїлась богиня Землі. – Не дай загинути всьому живому!» Зевс послав блискавку в колісницю і розбив її, а Фаетон упав і потонув у хвилях ріки. Геліос так сумував за загиблим сином, що в той день зовсім не світило сонце. Не менше за батька сумували його численні сестри – Геліади. Зжалились, дивлячись на дівчат, боги і , щоб позбавити їх від страждань, перетворили всіх в стрункі, священні для греків дерева.

Тополі досить високі (15-30 м), прямостовбурні, з різними за будовою листками дерева. Стовбури у них покриті знизу чорновато –сірою зморшкуватою корою. Вище вона стає гладкою і набуває сірувато-зеленого забарвлення. Квіти у тополі в повислих сережках. Дрібне волосисте насіння упаковане в коробочки. Деревина світла, м’яка, без’ядерна.

Спільним для всіх тополь є легкість вегетативного розмноження, порівняно недовгий вік (80-120 років), світлолюбність, вимогливість до ґрунтів і швидкий ріст, за що гарячий прихильник цих дерев професор Н.К. Вехов назвав їх «евкаліптами Півночі». Швидкість росту тополі така, що кращі її насадження до 20 років можуть наростить на гектарі стільки деревини, стільки дубові або соснові насадження дадуть тільки до 100 років.

Деревина відрізняється особливою міцністю.

Дуб. Що не кажіть, а найбільшої пошани у нашого народу впродовж його багатовікової історії зажив дуб. Щедро оспіваний у піснях і думах, казках та легендах, він і сьогодні залишається символом незламності народного духу, невмирущості його душі.

Велике значення має дуб звичайний. При особливо сприятливих умовах він досягає висоти 40-50 і діаметра 1-1,5м. У більшості випадків він диве 500, а іноді й 2000 років. 120-200 перших років життя росте у висоту, а в товщину – весь час, хоча після 100-120 років приріст у діаметрі дуже уповільнюється.

Дуб росте на родючих ґрунтах, але може й на бідних супіщаних. Хоча він і світлолюбний, проте в суборах і судібровах непогано почувається й під покровом сосни. До 8 років дерево росте повільно. В цей час воно розвиває могутню кореневу систему. Уже за перший рік життя коріння дуба проникає на глибину 1 м і більше.

Дуб цвіте після розпускання листя і запилюється вітром. У нього два типи квіток – чоловічі та жіночі.

Дуб, вирощений з жолудя, має один, а порослевий – кілька стовбурів, які зростають з того місця де колись був пень.

З літописів відомо, що на Україні дуб садили вже у часи Київської Русі.

Туя. Є в нашому парку і інтродуценти – рослини переселені за межі їхнього природного ареалу і адаптовані до нових умов існування.

Це туя - рід рослин родини кипарисових. Хвойне однодомне дерево. В нашому випадку трохи вище 3 м. Листки супротивні, лускоподібні, розміщені в одній площині чоловічі шишки, дрібні, кулясті, жіночі – більші, довгасті. Насіння дрібне з прилатками. Деревина легка, стійка проти гниття.

Культивують цю рослину у парках і ботанічних садах по всій Україні.

^ Кущі

Бузина – кущ з родини жимолостевих з розгалуженим стовбуром, ясно-сірою потрісканою корою, на молодих гілках зелено-сірою. Листки крупні, яйцеподібні або довгасто – яйцеподібні. Дрібні, із специфічним запахом жовтувато-білі квітки зібрані в багатоквіткові рівні щитки. Плід - ягода чорного кольору з червоним соком, має солодкий смак.

Бузина цвіте з травня до червня. Збирають переважно цвіт, рідко плоди, іноді листки. Квіти збирають після цвітіння, коли суцвіття трохи прив’януть, зрізуючи все суцвіття. Молоді листочки збирають рано навесні, плоди - у період їх повної стиглості, сушать у печах або в добре провітрюваних приміщеннях.

Шипшина – високий розгалужений кущ з родини розоцвітих, вкритий твердими, гострими, серповиднозігнутими шипами. Ароматні блідо-рожеві квітки поодинокі або згруповані в рідкі розвилки. Плід – червона м’яка ягода.

Цвіте в травні-червні. Заготовляють плоди при повній її стиглості, до настання морозів, оскільки приморожені ягоди втрачають понад 50% вітамінів. Плоди містять багато вітаміну С, цукру, кислот, дубильні речовини, барвники та ін.

Глід – дуже розгалужений кущ з родини розових, з колючками і черешковими листками, пластинки яких пилчасті, різної форми: прості, яйцеподібні або округлі. Дрібні білі або рожеві квітки мають неприємний запах, зібрані в щитки. Плід - довгаста, червона, несправжня кістянка, де в твердій м’якоті є дві кісточки, на смак приємні кислувато-солодкі.



^ Трав’янисті рослини

Валеріана лікарська – багаторічна трав’яниста рослина з родини валеріанових. Кореневище товсте, коротке, густо вкрите численними бурувато-жовтими коренями. Стебло пряме, борознисте, всередині порожнє, в верхній частині розгалужене. Листки супротивні, непарно - пірчастоскладні з численними ребрами. Квітки дрібні, рожевуваті, іноді майже білі, пахучі. Плід – дрібна довгастояйцеподібна сім’янка.

Конвалія травнева – добре відома лікарська рослина з родини лілійних. Цвіте ранньою весною білими квітками, які полюбляють за приємний запах. Квітки дзвоникуваті, звислі. Листки довгасто-еліптичні, яскраво-зелені. Плоди кулясті, червоні, отруйні.

Деревій – рослина, що походить з родини айстрових. Стебло пряме, у верхній частині дуже розгалужене. Стебло і листки опущені. Білі, іноді рожеві, дрібні квіткові кошики зібрані на верхівці стебла у великі щитковидні суцвіття.

Дзвоники круглолисті – входить у родину дзвоникових. Кореневище тонке, гіллясте, має кілька стебел. Прикореневі листки ростуть на не квітучих пагонах, вони серцевояйцеподібні, на довгих черешках, а стеблові на квітконосних пагонах – лінійні або ланцетно-лінійні, чергові. Квітки світло-лідово-голубі, на тонких довгих квітконіжках, пониклі, зібрані в рідку волоть. Плід – коробочка.

Первоцвіт весняний – родина первоцвіт. Кореневище коротке, косе. З прикореневої розетки виростають яйцеподібні, коротко опушені листки, що утворюють на землі ніби корону. Квітки великі, оранжево-жовті, запашні, зібрані в однобічне зонтикоподібне суцвіття. Плід бура коробочка.

Пижмо звичайне – родина айстрових. Стебло пряме, жорстке, вгорі галузисте. Листки чергові, довгасті, пірчасторозсічені, зверху темно-зелені. Квітки дрібні, золотисто – жовті, зібрані в напівкулястий кошичок, на верхівках стебла утворюють велике яскраве щитковидне суцвіття. Плід – сім’янка.

Чебрець повзучий - низький запашний повзучий напівкущ з родини губоцвітих. Стебло шлеться по землі. Листки дрібні, супротивні, еліптичні, зісподу усіяні малопомітними крапковими залозками, що містять ефірну олію. Квітки рожево-лілові, дрібні, дуже ароматні, зібрані на верхівках стебел головчастим суцвіттям.





Основні мешканці парку – птахи, комахи, мурашки.

Мурашки

Маленька працьовита мурашка важить усього кілька міліграмів, але збудовані нею мурашники іноді сягають людського зросту і вражають своєю складністю. Від гнізда відходять численні дороги, і рух на них такий жвавий, як на найбільших автострадах. Недарма інколи великі перенаселені міста називають людськими мурашниками.

Мурашка може нести здобич, що небагато перевищує її масу. Та головна сила мурашок не в цьому. На відміну від інших комах, вони належать до тих небагатьох мешканців нашої планети, які не лише присовуються до навколишнього середовища, а й можуть відбудовувати його відповідно до своїх потреб. Це можливо завдяки об’єднанню багатьох особин у велику сім’ю, де кожен намагається приносити користь усім.

Зупиніться біля мурашника і ви побачите цілий світ, дивовижний і неповторний, світ, який вражає різноманітністю і складністю. Мурашки працюють, відпочивають, ростять потомство, ходять один до одного в гості, оволодівають різними професіями. Причому все це вони роблять інстинктивно, хоча інколи їх діяльність нагадує поведінку розумних істот.

Птахи

Синиця велика.

Спина зелена, надхвістя сіре. На голові чорна «Шапочка». Білі «Щоки» облямовані чорним. Низ жовтий, із широкою чорною смогою посередині. Крила й хвіст блакотно-сірі з бурим. Поширена по всій Україні. Гніздиться в дуплах або в шпаківнях, іноді в норах, щилинах будівель, старих гніздах великих птахів. Гніздо містить з корівнців травинок, моху, вистиляючи шерстю та пірям. Живиться комахами, павуками, взимку насінням. Восени і взимку збирається в табунці і маендрує разом з іншими ви дами синиць.

Шпак

Поширений по всій Україні. Прилітає в середині березня. Гніздо, вимощене травинками, влаштовує в шпаківнях, дуплах дерев, норах по берегових кручах і щилинах скель. За літо буває дві кладки. Кладка з 5-6 блакитних яєць, наприкінці квітня. Через два тижні вилуплюються пташенята, які через три тижні вилітають з гнізда. Деякі шпаки зимують неподалік від населених пунктів. Живляться різноманітною їжею, переважно комахами.

Великий строкатий дятел

Середніх розмірів дятел. Верх тіла чорний з двома великими симетричними білими плямами на плечах. На крилах та крайніх перах хвоста поперечні білі смужки. Чорні «вуса», що починаються від дзьоба, роздвоюються, зєднуються з чорним забарвленням шиї, окреслюючи білу «щоку». Верх голови в длорослих птахів чорний, у самців на потилиці є поперечна червона смуга. У молодих птахів на голові червона «шапочка». Поширений по всій Україні. Кладка в травні з 5-6 білих яєць , у дуплі. Живеться переважно комахами, взимку насінням хвойних дерев.
еще рефераты
Еще работы по разное