Реферат: Перевірка фінансово-господарської діяльності філії


Перевірка фінансово-господарської діяльності філії

«Ірванцівський торфозавод» державного підприємства «Чернігівторф»

В січні-березні поточного року Новгород-Сіверською міжрайонною державною фінансовою інспекцією проведено ревізією фінансово-господарської діяльності філії «Ірванцівський торфозавод» державного підприємства «Чернігівторф» якою встановлено, що основною продукцією, яка виробляється Філією була і залишається торф’яні брикети паливні, водночас останнім часом все частіше від покупців надходять замовлення на торф для пиловидного спалювання, який використовується як для опалювання, так і використовується в технології виробництва металів.

Для видобутку торфу Філія забезпечена корисними копалинами, загальні запаси яких складають близько 2 900 тис. тон., що достатньо для виготовлення торфопродукції майже на 50 років. Головне й те, що на сучасному етапі розвитку країни це одна з пріоритетних галузей паливно-енергетичного комплексу, оскільки дає можливість забезпечити населення та промисловість відносно дешевим вітчизняним паливом.

Для виготовлення торф’яних брикетів Філія забезпечена потужностями брикетного цеху по виробництву готової продукції в обсязі до 30 тис. тон на рік.

Проте висновки проведеного контрольного заходу виявились не такі оптимістичні як хотілося. Так фактично потужності брикетного цеху впродовж 2011 року використовувались лише в межах 32%, а за результатами діяльності минулого року Філія отримала збитки на загальну суму 368 тис. грн. і це при тому що в країні постійно зростає попит на дешеве паливо, як альтернативу природному газу.

Причиною негативного фінансового результату є ряд чинників одним з яких є понесені Філією збитки від утримання житлового фонду, що використовується менше ніж на 50%, так річний збиток лише від об’єктів ЖКГ склав 54,6 тис. грн.

Також значний влив на збитковість Філії мав несвоєчасний перегляд (збільшення) ДП «Чернігівторф» реалізаційних цін на торфобрикети та приведення їх до рівня економічно обґрунтованих. Так за попередній рік збитки від реалізації готової продукції за цінами які були нижчі від фактичної собівартості склали на суму 42,58 тис. грн.

Тягарем для Філії є і досить значна питома вага адміністративних витрат, тобто відрахування на утримання головного підприємства, які склали майже 40% від собівартості реалізованої продукції. Водночас незважаючи на великий відсоток відрахувань встановлений головним підприємством, ревізорами було встановлено перевищення таких витрат на 11 тис. грн.

Потребує покращення і робота зі збутом продукції, адже лише незначна частина промисловості та населення області використовує для опалення торфобрикети, що і вплинуло на невиконання планів по виготовленню та реалізації готової продукції.

Загалом за результатами проведеної ревізії виявлено майже на 454 тис. грн. різних видів порушень фінансової дисципліни.

За допущені порушення посадових осіб філії «Ірванцівський торфозавод» притягнуто до адміністративної відповідальності, а в адресу ДП «Чернігівторф» надіслано відповідні вимоги щодо усунення порушень та недоліків.
еще рефераты
Еще работы по разное