Реферат: Аналіз регуляторного впливу проекту тарифів на послуги централізованого водопостачання, які надає кп «Терпіннівське»


Аналіз регуляторного впливу

проекту тарифів на послуги централізованого водопостачання, які надає

КП «Терпіннівське»


1. Визначення проблеми та її аналіз з введенням даного регуляторного акту


Комунальне підприємство «Терпіннівське» Терпіннівської сільської ради» (далі КП «Терпіннівське») надає послуги постачання питної води населенню, бюджетним організаціям, підприємствам с. Терпіння, с. Зарічне, с. Федорівна, згідно затвердженого графіку подачі води та у відповідності до санітарних норм і в необхідних обсягах.

Проблема складається в необхідності перегляду тарифів на послуги водопостачання в результаті інфляційних процесів і для забезпечення беззбиткової діяльності постачальника послуг – КП «Терпіннівське».

Так з січня 2008 року по лютий 2011 року вартість електроенергії зросла на 83,75 %, тариф по електроенергії в січні 2008 р. становив 0,4116 грн. (без ПДВ) за 1 кВт/год., у лютому 2011 року тариф по електроенергії склав 0,7563 грн. (без ПДВ) за 1 кВт/год.

Вартість дизпалива зросла на 57,05 %. У березні 2008 року вартість дизпалива становила 4,54 грн. (без ПДВ) за 1літр, а в березні 2011 р. вартість дизпалива склала 7,13 грн. (без ПДВ) за 1 літр. Вартість бензину А-92 зросла на 71,94 %, лютому 2008 р. становила з 4,17 грн. (без ПДВ) за 1 літр, а в березні 2011 р. склала 7,17 грн. (без ПДВ) за 1 літр. Зросла ціна на хлорне вапно на 50 %, на початку 2008 року ціна на хлорне вапно становила 5,00 грн/кг, а в листопаді 2011 р. ціна склала 10,00 грн./кг Зросли ціни і на інші матеріали, збільшилися платежі в бюджет згідно чинного законодавства України та ЗУ «Про Держбюджет на 2011 рік».

Підвищився розмір мінімальної заробітної плати, згідно Закону України № 2857-VI від 23.12.2010 «Про Державний бюджет на 2011 рік» на 82,72 %. У січні 2008 р. становила 515 грн. /місяць, у січні 2011 року – 941 грн./місяць.

Хоча підприємством і розробляються та впроваджуються заходи з економії матеріальних ресурсів, підвищення продуктивності праці та таке інше, але це не може в повній мірі перекрити зріст цін на експлуатаційні витрати, що призвело в свою чергу до збитків від надання послуг з водопостачання у 2010 р. – на 73,886 грн.

Ускладнюється фінансове положення підприємства достатньо великою, як дебіторською заборгованістю (на 01.01.11 склала 102,713 тис. грн.), так і кредиторською заборгованістю (на 01.01.11 склала 32,617 тис. грн.).

Отже, при такому фінансовому стані підприємство не має нагоди виконувати необхідні планово-запобіжні і профілактичні ремонти.

Базові тарифи по водопостачанню на 2008 р. з обліком прибутку й ПДВ склали для населення – 7,76 грн. за 1 м3, для бюджетних підприємств – 13,15 грн. за 1 м3, для інших підприємств та організацій – 13,92 грн. за 1 м3 при плановому обсязі реалізації води – 127015 м3.

Згідно Закону України «Про житлово-комунальні послуги» і «Порядку формування тарифів на послуги централізованого водопостачання й водовідведення» з останніми змінами та доповненнями, затвердженого Постановою КМУ від 12.07.2006 р. № 959 – базові тарифи на 2011 рік з урахуванням об’єктивної зміни цін і підтверджені Висновком Державної інспекції по контролі за цінами в АРК від 30.03.2011 р. (исх. В 52-01-15-893) з обліком прибутку й ПДВ становлять для населення – 10,80 грн. за 1 м3, для бюджетних підприємств – 12,34 грн. за 1 м3, для інших підприємств та організацій – 16,09 грн. за 1 м3 при плановому обсязі реалізації води – 120469 м3.

Враховуючи викладене, виникла необхідність встановлення тарифів на послуги з водопостачання на рівні собівартості та з урахуванням рівня рентабельності до 3 %, за умови Постанови Кабінету Міністрів України від 12.07.06 № 959 граничний рівень рентабельності передбачено до 12 %.


^ 2. Мета державного регулювання.


Основною метою державного регулювання є дотримання норм чинного законодавства (Закону України «Про житлово-комунальні послуги») у частині поетапного введення тарифів для всіх категорій споживачів.

Також, із введенням даного регуляторного акту досягається фінансова стабільність функціонування життя-необхідного підприємства КП «Терпіннівське», що забезпечує створення ефективного економічного механізму для своєчасного рішення проблем у сфері водопостачання.

З метою забезпечення своєчасних і в повному обсязі розрахунків за енергоносії, обов’язкові платежі, як обов’язкової умови для виконання основного Статутного завдання – безперебійного і якісного надання послуг водопостачання, підприємство розрахувало нові тарифи на послуги централізованого водопостачання для населення, бюджетних установ та інших підприємств та організацій.

У зв’язку з тим, що діяльність КРП «Терпіннівське», як спеціалізованого підприємства по забезпеченню водопостачанням споживачів сіл Терпіння, Федорівна, Зарічне, цілком залежить від тарифної політики, що забезпечується органами місцевого самоврядування, проект зазначених тарифів надається на розгляд у виконавчий комітет сільської ради.


^ 3. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення зазначених цілей.


Запропонований регуляторний акт відповідає вимогам чинного законодавства, після оприлюднення, одержання пропозицій і зауважень підлягає узгодженню виконавчим комітетом сільської ради.

З огляду на вищевикладене, пропонується розглянути три альтернативи:


Альтернатива 1.

Збереження існуючого стану, тобто без зміни чинних тарифів є неприйнятною альтернативою, оскільки в цьому випадку підприємство не зможе оплачувати в повному обсязі за електроенергію, обов’язкові платежі в бюджет, заробітну плату та інші платежі. Більше того цей варіант веде до прямих, не виправданим збиткам і банкрутству підприємства.

Альтернатива 2.

Збереження існуючих тарифів на послуги для населення, бюджетних установ та інших підприємств та організацій при компенсації частки збільшення витрат КП «Терпіннівське» з сільського бюджету не може бути прийнята через відсутність відповідних коштів у сільському бюджеті.

Альтернатива 3.

Установлення тарифу на послуги централізованого водопостачання для населення, бюджетних установ та інших підприємств та організацій на рівні, що відповідає 100% відшкодуванню витрат на виробництво послуг водопостачання з урахуванням рівня рентабельності до 12 %, за рахунок якої передбачається здійснення заходів, пов’язаних з удосконаленням технології, автоматизацією, ресурсозбереженням і надійності роботи систем водопостачання.

У найбільшому наближенні зазначеним раніше цілям відповідає Альтернатива 3. Вона забезпечує досягнення в цілому збалансованості доходів і витрат комунального підприємства «Терпіннівське», проведенню своєчасних розрахунків за енергоносії, підтриманню працездатності системи водопостачання сіл.


^ 4. Механізм вирішення проблеми.


Для рішення проблеми пропонується розробити регуляторний акт, яким установити розмір тарифів на централізоване водопостачання для населення, бюджетних установ та інших підприємств та організацій сіл Терпіння, Зарічне, Федорівка, які надає КП «Терпіннівське»

Даний проект регуляторного акту затвердити рішенням Терпіннівської сільської ради до ^ 30 квітня 2011 року й увести в дію з 1-го травня 2011 року.

Можливість досягнення поставлених цілей у випадку прийняття запропонованого регуляторного акту й оцінка впливу зовнішніх факторів на дію регуляторного акту

Вплив може мати позитивний, так і негативний характер.

Позитивно на дію регуляторного акту може впливати своєчасна оплата за спожиті послуги, зниження кількості втрат води.

Негативно на дію регуляторного акту може впливати підвищення вартості енергоносіїв, невиконання своїх зобов’язань споживачам послуг водопостачання.


На дію регуляторного акту можуть також впливати зміни в чинному законодавстві України.


^ 5. Очікувані результати прийнятого регуляторного акту.


У разі прийняття запропонованого регуляторного акту Терпіннівською сільською радою будуть вирішені питання:

У сфері інтересів Терпіннівської сільської влади й комунального підприємства «Терпіннівське»:

- підвищення надійності роботи об’єктів комунального підприємства;

- одержання доходів в обсязі, достатньому для своєчасних розрахунків за енергоносії й беззбиткову роботу підприємства;

- поліпшення якості послуг водопостачання;

У сфері інтересів населення, бюджетних установ та інших підприємств та організацій:

- забезпечення надійності надаваних послуг;

- можливість більшій кількості споживачів скористатися правом одержання житлових субсидій.

- забезпечення безперебійного надання послуг централізованого водопостачання.


^ 6. Строк дії регуляторного акта.


Строк дії цього регуляторного акта постійний до внесення змін у законодавчі акти або зміни розміру складових тарифу.


^ 7. Заходи за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності


Відстеження результативності регуляторного акту – споживання послуг централізованого водопостачання й оплата за них відповідно тарифам, затвердженим рішенням виконавчого комітету Терпіннівської сільської ради відповідно до запропонованого нижче проектом.

У результаті проведення відстеження будуть вивчатися такі показники:

1. Рівень відшкодування витрат на послуги водопостачання.

2. Показник погашення кредиторської заборгованості за електроенергію.

3. Показник якості надання послуг.

4. Показник прибутковості або збитковості комунального підприємства.

Пропозиції й зауваження необхідно направити в терміні одного місяця від дня опублікування

за адресою: с. Терпіння, вул. Леніна, 86

КП «Терпіннівське»

контактний телефон 443-2-19


Проект рішення

виконавчого комітету Терпіннівської сільської ради


«Про узгодження тарифів на послуги централізованого водопостачання для населення, бюджетних установ та інших підприємств та організацій, які надає

КП «Терпіннівське»


Розглянувши розрахунки тарифів на послуги водопостачання КП «Терпіннівське» (додається) та згідно висновку державної інспекції контролю за цінами в Запорізькій області за № В 52-01-15-893 від 30 березня 2011 р. (додається), в якому зазначено, що представлені КП «Терпіннівське» розрахунки витрат на послуги з централізованого водопостачання є економічно обґрунтованими, керуючись ст. 28 п. 2 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280/97, ст. 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 р. № 1875-IV та Постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2006 р. № 959 «Про затвердження порядку формування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення», сесія Терпіннівської сільської ради


вирішила:


1. Затвердити тарифи на послуги водопостачання питної води, які надає КП «Терпіннівське» за 1 м3 з ПДВ з __________ р. в розмірі:


- для населення – 10,80 грн. за 1 куб. м з урахуванням ПДВ

- для бюджетних

організацій та установ – 12,34 грн. за 1 куб. м з урахуванням ПДВ

- для інших підприємств

та юридичних осіб – 16,09 грн. за 1 куб. м з урахуванням ПДВ


2. Вважати таким, що втратив чинність Рішення № 2 від 24.03.2008 р. «Про узгодження тарифів на послуги водопостачання»


Сільський голова __________________ Ступар В. П.
еще рефераты
Еще работы по разное