Реферат: Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення виконавчого комітету Миколаївської міської ради “Про заходи з формування, ведення та використання страхового фонду документації м. Миколаєва”


АНАЛІЗ

регуляторного впливу до проекту рішення виконавчого комітету Миколаївської міської ради “Про заходи з формування, ведення та використання страхового фонду документації м. Миколаєва”


1. Визначення проблеми, яку передбачається розв'язати

шляхом державного регулювання.


На сучасному етапі розвитку держави в умовах світової фінансово-економічної кризи, мережевого тероризму, значної кількості локальних війн і конфліктів гостро постає питання забезпечення національної безпеки, вивчення та впровадження наукових підходів до реалізації заходів щодо її зміцнення, посилення ролі державного управління у цьому напрямку.

Серед основних функцій системи забезпечення національної безпеки вбачають:

– здійснення комплексу оперативних і довгочасних заходів щодо попередження та нейтралізації загроз;

– створення й підтримання в готовності сил і засобів забезпечення національної безпеки у повсякденних умовах або при надзвичайних ситуаціях;

– здійснення системи заходів щодо нормального функціонування об’єктів безпеки у регіонах, які постраждали в результаті виникнення надзвичайної ситуації.

Одним із пріоритетних національних інтересів згідно із Законом України “Про основи національної безпеки України” є збереження та зміцнення науково-технологічного потенціалу, утвердження інноваційної моделі розвитку. Вирішити це завдання неможливо без наявності страхового фонду документації. Його створення є найбільш ефективною формою надійного зберігання інформації, в тому числі з питань науково-технічної діяльності. Наявність СФД дає змогу в найкоротший термін відновити виробництво найважливіших видів промислової продукції, провести відбудову об’єктів господарського призначення, об’єктів і систем життєзабезпечення населення, впровадити найсучасніші досягнення науки і техніки, відновити пам’ятки, занесені до державних реєстрів, а також пам’ятки містобудування, архітектури та історії. При цьому слід ураховувати, що вартість створення СФД приблизно у 50 разів менша вартості повторної розробки документації на промислову продукцію і складає менше 2-х відсотків від первинної вартості розробки документації.

Документація, яка зберігається у традиційній формі (на паперових носіях), постійно піддається ризику бути утраченою внаслідок природних катастроф, техногенних аварій, пожеж тощо. Актуальною є проблема збереження документації. Електроні (комп’ютерні) носії не забезпечують тривалого зберігання інформації, вона може бути втрачена вже через 5-10 років, а за несприятливих умов – і через 2-3 роки. Крім того, доступність внесення змін не дозволяє визнавати інформацію, яка зберігається в електронній формі, юридично достовірною. Перелічені недоліки не властиві мікрофільму. Мікрофільм забезпечує збереження інформації, яка повністю відповідає оригіналу, протягом гарантійного строку.

Підтвердженням цьому є численні дослідження, які встановили переваги мікрофільмування перед оцифровуванням:

–мікрофільм як аналоговий носій інформації при необхідності може читатися без використання спеціального обладнання;

–наявність міжнародних стандартів у галузі мікрофільмування забезпечує доступ до мікрофільмів, виготовлених у будь-якій державі світу;

- мікрофільми економічні при виготовленні, тиражуванні, розповсюдженні та зберіганні;

- мікрофільм відноситься до довгострокових аналогових носіїв, чия доступність підтримується відносно дешевими ресурсами протягом тривалого періоду часу. За висновками фахівців, якісні мікрокопії можуть зберігатися до 500 років при дотримуванні необхідного режиму зберігання;

- технічна база мікрофільмування залишається незмінною, тоді як для підтримки довготривалого доступу до цифрової інформації потрібне оновлення цифрового носія для зчитування новими програмно-апаратними засобами, які нині міняються приблизно один раз на 18 місяців.

Формування страхового фонду документації є не тільки елементом інформаційної складової національної безпеки нашої держави, а й основою нашої впевненості у завтрашньому дні, особливо в умовах НС, техногенних катастроф. Це питання сталого, стабільного прогнозованого розвитку країни, її економіки й культури. Від того, наскільки професійно та вчасно ми сформуємо стабільно працюючу державну систему СФД, багато в чому залежатиме майбутнє країни та її здатність до швидкого самовідродження в екстремальних умовах.




^ 2. Визначення цілей державного регулювання.


Головною метою програми є реалізація державної політики у сфері формування, ведення та використання страхового фонду документації, забезпечення формування страхового фонду документації м. Миколаєва, з метою довгострокового і надійного зберігання документів страхового фонду для забезпечення користувачів (органів місцевого самоврядування комунальних підприємств та інших підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та підпорядкування – постачальників документації) повно розмірними паперовими їх копіями у випадку відсутності, втрати, псування або недоступності оригіналів документації для проведення відбудовчих, аварійно-рятувальних та аварійно - відновлювальних робіт під час ліквідації надзвичайних ситуацій та в особливий період.

Досягнення цілі здійснюється шляхом створення СФД, який передбачає підготовку та постачання документації для виготовлення мікрофільмів у Південному регіональному центрі СФД (м. Одеса) в обсязі, необхідному та достатньому для відбудови об'єктів і споруд, у тому числі об’єктів життєзабезпечення, культурної спадщини, збереження змісту рідкісних книг, які зберігаються в бібліотеках м. Миколаєва, і проводиться планово, методом реалізації Програми створення страхового фонду документації м. Миколаєва на 2011-2015 роки.

З метою відновлення оригіналів обліково-фондової, архівної та фондової документації у випадку їх втрати або пошкодження під час надзвичайних ситуацій, аварій, стихійного лиха чи втрати інформації від згасання тексту (зображення) на них або внаслідок їх старіння передбачається довгочасне захищене зберігання мікрофільмів.


^ 3. Альтернативні способи досягнення цілей

державного регулювання


Альтернативи- немає.


4. Механізм, який пропонується застосувати для

розв'язання проблеми і відповідні заходи.


Головним принципом запропонованого проекту рішення є дотримання прав та законних інтересів громадян міста, суб'єктів господарювання.

Згідно з пунктом 18 Постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 року № 320 "Про затвердження Положення про формування, ведення та використання обласного (регіонального) страхового фонду документації" джерелами фінансування робіт з формування, ведення та використання обласного (регіонального) СФД є місцеві бюджети, власні кошти постачальників документів в межах, передбачених обласними (регіональними) програмами створення СФД, та інші джерела, передбачені законодавством.

Вартість виготовлення документів страхового фонду визначена відповідно до вимог наказу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій, Міністерства фінансів України і Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 9 листопада 2004 року №157/697/380 "Про затвердження Порядку та умов надання платних послуг бюджетними установами державної системи страхового фонду документації у сфері створення, формування, ведення і використання страхового фонду документації", нормативних документів системи СФД СОУ 75.2-00010103-004:2004 "Нормативи трудомісткості технологічних операцій виготовлення мікрофільмів страхового фонду" і СОУ 75.2-00010103-003:2004 "Нормативи витрат матеріалів у мікрографії".

Головні розпорядники коштів міського бюджету щорічно під час складання бюджетного запиту на плановий рік передбачають видатки на реалізацію даної Програми в межах коштів, виділених на фінансування галузі.

Обсяги фінансування Програми встановлюються під час затвердження міського бюджету на відповідний рік з урахуванням конкретних завдань та реальних можливостей бюджету.

Запропонований механізм дії даного проекту регуляторного акта відповідає принципам державної регуляторної політики, а саме: доцільності, адекватності, ефективності, прозорості, передбачуваності.


^ 5. Можливість досягнення визначених цілей

у разі прийняття регуляторного акта.

У разі прийняття регуляторного акта, будуть досягнуті поставлені цілі щодо збереження матеріальних цінностей, завдяки конкретизації дій та комплексного розв'язання проблеми у суспільстві.

Можливість досягнення визначених цілей:

визначення порядку врегулювання питань щодо виконання Програми страхового фонду документації;

забезпечення координації, організації заходів та контролю за реалізацією Програми міською робочою групою з питань формування, ведення та використання СФД;

довгострокове і надійне зберігання документів страхового фонду для забезпечення користувачів (органів місцевого самоврядування комунальних підприємств та інших підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та підпорядкування – постачальників документації) повно розмірними паперовими їх копіями у випадку відсутності, втрати, псування або недоступності оригіналів документації для проведення відбудовчих, аварійно-рятувальних та аварійно - відновлювальних робіт під час ліквідації надзвичайних ситуацій та в особливий період;


Впровадження та виконання вимог акта передбачається ефективним.


^ 6. Очікуванні результати прийняття акта.


Правовою основою для визначення завдань і заходів Програми є Конституція України, чинне законодавство у сфері цивільного захисту та інші акти законодавства.

У разі виконання Програми створення СФД буде забезпечено розвиток функціонування Миколаївської міської ланки Миколаївської територіальної підсистеми єдиної державної системи попередження та реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру , зменшення витрат на розробку нової проектної документації для проведення аварійно-рятувальних та відбудовчих робіт.

Виконання запропонованих заходів дасть змогу:

- своєчасно забезпечити органи влади та сили при ліквідації наслідків аварій та катастроф документами, необхідними для проведення аварійно-рятувальних робіт;

- у найкоротші терміни провести будівельні та відбудовчі роботи на підприємствах, об’єктах систем життєзабезпечення населення, транспортних зв’язків, потенційно небезпечних об’єктах, об’єктах культурної спадщини, розташованих на території міста;

-зберегти зміст архівних матеріалів, документів і рідкісних книг музеїв та бібліотек.

- підвищити ефективність реалізації завдань органів місцевого самоврядування у сфері попередження надзвичайних ситуацій та збитків від них;

- покращити діяльність органів місцевого самоврядування в напрямку вирішення актуальних проблем захисту населення, об’єктів і територій від небезпечних факторів різного характеру;

- поліпшити якість необхідних управлінських рішень щодо запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

забезпечити необхідний рівень безпеки проживання громадян.




^ 7. Строк дії акта.


Виконання запропонованих заходів планується здійснити впродовж 2011-2015 років.

У разі виникнення потреби, за підсумками аналізу відстеження його результативності, вноситимуться зміни до запропонованого регуляторного акта.


^ 8. Показники результативності акта


Показники очікуваних результатів:

- економічні - у випадку надзвичайної ситуації при руйнуванні будівель, споруд, мереж комунальних підприємств і потенційно небезпечних об'єктів значно скорочуються термін та витрати на проведення аварійно-рятувальних і проектно-відновлювальних робіт.

- соціальні - на випадок терористичного акту скорочує термін прийняття рішень спец. підрозділами при орієнтуванні в приміщеннях та мережах.

- інші - охорона і збереження об’єктів культурної спадщини, їх реставрація та відновлення у випадках їх руйнування або пошкодження під час надзвичайної ситуації.


^ 9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватись

відстеження результативності акта.


Базове відстеження результативності регуляторного акта проведено на етапі його підготовки та здійснюється щорічно. Виконавці заходів надають інформацію на адресу управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту м. Миколаєва для узагальнення. Контроль та щоквартальне відстеження за коригуванням передбачено рішенням виконкому міської ради, а у разі необхідності вжиття заходів.

При проведені такого відстеження планується використання даних, отриманих за результатами аналізу кількості звернень суб'єктів господарювання з питань, визначених положеннями регуляторного акта.


Начальник управління О.А.Герасіменя
еще рефераты
Еще работы по разное