Реферат: Динамічний аналіз господарюючих одиниць та секторів економічної І промислової діяльності анотація





Хомяков В.І., д.т.н., професор, Кошеленко С.В., к.е.н., доц.,

Черкаський державний технологічний університет, Україна

ДИНАМІЧНИЙ АНАЛІЗ ГОСПОДАРЮЮЧИХ ОДИНИЦЬ ТА СЕКТОРІВ ЕКОНОМІЧНОЇ І ПРОМИСЛОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Анотація.

Встановлені основні залежності між продуктивністю праці та розмірами підприємства.

Khomyakov V.I., Dr.Sci.Tech., professor,

Koshelenko S.V., Cand.Econ.Sci.,

Cherkasy state technological university, Ukraine

^ THE DYNAMIC ANALYSIS OF MANAGING UNITS AND SECTORS OF ECONOMIC AND INDUSTRIAL ACTIVITY

Summary. The main dependences between labor productivity and the sizes of the enterprise and company are defined in this work.


В вітчизняній економіці класифікація підприємств за критерієм масштабу діяльності або розміром тільки формується відповідно до європейських стандартів. До 2009 року в Україні всі підприємства поділяли на малі (з чисельністю осіб до 50 чоловік ) і великі (з чисельністю осіб більше 50 чоловік) [1]. Лише з 2009 року змінені критерії віднесення підприємств за розміром, при цьому виділяють малі, середні і великі [3].

В економіці господарюючими одиницями визначено «фірми», «підприємства», «компанії», при цьому їхні параметри різні. За американськими статистичними матеріалами кількість підприємств і кількість фірм співпадає до кількості зайнятих 10 осіб, в компанії, в якій чисельність зайнятих до 50 осіб налічується 1-3 підприємства, а з чисельністю понад 10000 осіб налічується в сердньому більше 500 підприємств, при цьому в будівництві їх кількість найменша – 73 підприємства, а найбільша в сфері роздрібної торгівлі та зв’язку -1053 і 1375 підприємства відповідно.

Враховуючи рівень статистичного забезпечення державного управління, а також менеджменту підприємств в роботі використані прямі і непрямі методи динамічного аналізу.

Відповідно до прямого методу аналізу коефіцієнт перевищення продуктивності праці одного зайнятого на великих підприємствах, порівняно з малими такий:

, де

- додана вартість на великих, малих підприємствах відповідно;

- кількість зайнятих на великих, малих підприємствах відповідно.

Відповідно до непрямого методу аналізу коефіцієнт перевищення продуктивності праці одного зайнятого на великих підприємствах, порівняно з малими такий: , де - частка малих підприємств у виробництві продукції, - частка малих підприємств у кількості зайнятих. Результати розрахунків зведені в таблицю.

Таблиця

^ Перевищення продуктивності праці одного зайнятого

на великих підприємствах у порівнянні з малими




Україна

США

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2008

Вся економіка

2,02

2,70

3,25

3,74

4,52

4,19

1,33

1,41

1,65

1,28

Проми-

словість

3,06

3,48

3,75

4,27

4,62

4,46

2,21

2,28

2,54

1,55

Результати розрахунків доводять, що сьогодні по продуктивності праці найбільші підприємства втратили свої колишні переваги. Раніше вважали, що чим більше підприємство за розмірами, тим ефективніше воно працює. Але сьогодні такого ефекту від великих підприємств українська економіка не отримує.

Доведено, що в економіці України почав формуватися малий бізнес завдяки сферам оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автомобілів, операціям з нерухомим майном, орендою, інжинірингом тощо. В промисловості ще не сформувався стабільний ринок малого підприємництва.

Доведено, що приріст загального обсягу виробництва відбувається не за рахунок збільшення кількості підприємств і їх розміру, а лише за рахунок зміни продуктивності праці.

Встановлені основні залежності перевищення продуктивності праці одного зайнятого на великих підприємствах, порівняно з малими для різних видів економічної і промислововї діяльності.


Література:

Господарський кодекс України. №436-VI від 16.01.2003 [Електроний ресурс]. – Режим доступу до стор.: http//www. zakon.rada.gov.ua.

Державний комітет статистики [Електроний ресурс]. – Режим доступу до стор.: http//www. ukrstat.gov.ua.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання підприємницької діяльності» від 18.09.2008р. №523-VI .



еще рефераты
Еще работы по разное