Реферат: Аналіз ситуації щодо проблеми над якою працює рого «Комітет виборців України» в рамках реалізації проекту «Шляхи покращення стану жгк. Пропозиції громадськості»


Аналіз

ситуації щодо проблеми над якою працює РОГО «Комітет виборців України» в рамках реалізації проекту «Шляхи покращення стану ЖГК. Пропозиції громадськості»


Проект, який ми реалізуємо, спрямований на створення у Рівному комфортних умов для проживання людей у багатоквартирних житлових будинках міста, які нині обслуговують ЖКП.


Реформування житлово-комунального господарства впродовж уже більше як 6 років є серед державних пріоритетів. В Україні по суті продовжено дію Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства. Свого часу ця програма приймалася на 2004-2010 роки, але, через невиконання, термін її реалізації було продовжено на 2009-2014 роки.

Невиконанню зазначеної програми в частині, яка стосується системи утримання житла, сприяло, крім іншого, і повне не сприйняття більшістю пересічних громадян запропонованих шляхів вирішення проблем. Як і попередньо, державна позиція стосовно реформ у відповідній сфері є не змінною: пропонується функції по утриманню житла від ЖЕКів по максимуму передати об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (зазначене додатково підтверджується, якщо ознайомитись із книгою нинішнього заступника міністра Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Ю. Хиврича «Реформа ЖКХ от А до Я»). Люди, особливо мешканці старих будинків, таку політику влади і сьогодні сприймають вкрай вороже. Але, як і раніше, влада на місцях не намагається дослухатись до громадян і їх позиції щодо проведення реформ у відповідному напрямку. Це знову ж таки в подальшому може призвести до невиконання відповідної програми реформ. Разом із тим, органи влади на всеукраїнському рівні врахували свої помилки і нині діюча, із внесеними змінами, програма передбачає залучення громадськості до процесів реформ. Так, у пункті 6 додатку 2 до Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки одним із заходів, який має виконуватись у межах її реалізації в період із 2009 по 2011 рік включно, є розроблення та впровадження місцевих програм залучення громадськості до формування житлової політики та реформування житлово-комунального господарства. На практиці в Рівному програма в цій частині не реалізується.

Щодо ситуації на місцевому рівні, то на сьогодні розроблений проект Програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства міста Рівного на 2010-2014 роки. Зазначений проект розміщений на офіційному сайті Рівнеради. От тільки є два проблемні моменти: у 2010 році програму не було прийнято і вона включена до плану роботи міської ради лише на 1-й квартал 2011 року (не факт, що в першій половині 2011 її взагалі приймуть); програма в частині, що стосується системи утримання житла, по суті націлена на передачу більшості багатоквартирних житлових будинків від ЖЕКів в управління ОСББ. На сьогодні ж ситуація із ОСББ в місті є такою, що лише 5 % багатоквартирних житлових будинків міста обслуговують ОСББ. І це не дивлячись на те, що в першій половині 2010 року місцева влада ухвалила програму підтримки створення ОСББ. Про інші альтернативні варіанти вирішення проблеми мова у ній взагалі не йде. Змістовно програма дублює загальнодержавну, не передбачаючи якихось альтернативних ініціатив та шляхів вирішення проблеми.


Аналіз

заходів та ініціатив, які проводилися /ться для вирішення проблеми над якою працює РОГО «Комітет виборців України» в рамках реалізації проекту «Шляхи покращення стану ЖГК. Пропозиції громадськості»


У місті Рівному в попередні роки проводились кілька засідань діалогових груп з приводу реформування ЖКГ. Однак, до участі в них, крім представників влади і окремих НПО, у більшості були залучені представники ОСББ, ЗМІ та експерти у сфері енергозбереження. Водночас на створенні у Рівному комфортних умов для проживання людей у багатоквартирних житлових будинках міста, які нині обслуговують ЖКП (покращення стану дахів, під’їздів, аварійності стану фасадів, відсутність дитячих майданчиків тощо), увага не акцентувалась.

На даний час, виходячи із попереднього аналізу, можна констатувати, що, наприклад, проблема відсутності дитячих майданчиків у місті вирішується шляхом залучення спонсорів, які за власні кошти їх встановлюють. Однак, це буває вкрай рідко, як правило перед виборами. Відповідно системно на вирішення проблеми це не впливає.

На Рівненщині мали місце лише окремі випадки, коли задля економії використовуваних на опалення ресурсів за підтримки міжнародних донорів здійснювалось встановлення пластикових вікон. Та це здійснювалось не у житлових будинках, а за підтримки програми ПРООН в школах.

В окремих випадках громадяни самі ремонтували за власний кошт під’їзди, фасади і дахи будинків. Але витрачені ними на це кошти ЖКП не завжди враховували у рахунок плати за утримання житла.

Альтернативні підходи, які б сприяли системним змінам у відповідній сфері в місті, не застосовувались. Так само ніхто в Рівному по суті комплексно не вивчав існуючої ситуації з станом обслуговуваного ЖЕКами житла, не аналізував ефективності шляхів усунення проблем.

Унікальність нашого проекту полягає по суті в тому, що ми вперше у місті взялись проаналізувати застосовувані місцевою владою Рівного нині і заплановані до застосування в найближчі роки підходи у вирішенні проблем, які безпосередньо впливають на створення комфортних умов проживання людей у багатоквартирних житлових будинках міста, які обслуговуються ЖЕКами. Після того як буде проаналізовано ситуацію і важливим буде донести відповідну інформацію до широкої громадськості, яка на сьогодні не поінформована про реальний стан справ.

На основі здійсненого аналізу ми плануємо виробити та запропонувати до впровадження місцевій владі Рівного проект рішення, яке передбачатиме альтернативні існуючому підходи до розв’язання проблем, які безпосередньо впливають на створення комфортних умов проживання людей у багатоквартирних житлових будинках міста, які обслуговуються ЖЕКами.

Саме до вироблення альтернативних шляхів вирішення проблеми і планується залучення до цього процесу широкої громадськості.



еще рефераты
Еще работы по разное