Реферат: Регуляторного впливу проекту рішення виконавчого комітету Синельниківської міської ради


Аналіз

регуляторного впливу проекту рішення виконавчого комітету Синельниківської міської ради «Про встановлення  тарифів на послуги з перевезення пасажирів у міському пасажирському автомобільному транспорті»


1. Визначення та аналіз проблеми, яку пропонується розв’язати шляхом державного регулювання

Послуги з перевезення пасажирів автобусами загального користування та маршрутними таксі на міських маршрутах у місті здійснює Відкрите акціонерне товариство «Автотранспортне підприємство – 11215».

На цей період підприємство надає послуги по перевезенню пасажирів, тому постає проблема безперервної діяльності підприємств, що має соціальне значення для всього міста.

Розрахунок діючої вартості проїзду пасажирів у міському транспорті  здійснювався у квітні 2010 року і був погоджений рішенням виконавчого комітету міської ради від 15 квітня 2010 року №86 «Про погодження тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту».

Діючий тариф становить 1,75 грн. для пасажирів загального користування і 2,0 грн. для пасажирів, які користуються послугами маршрутного таксі.

У 2010 році обсяг пасажироперевезень склав 369,7 тис.чол. на маршрутах у звичайному режимі і 1342,4 тис. чол. на маршрутах, які працюють у режимі маршрутного таксі.

Протяжність міських маршрутів складає 82,9 км, рухомий склад автобусного парку складається з 10 пасажирських автобусів, з яких: 3 одиниці працюють у звичайному режимі і 7 одиниць у режимі маршрутного таксі.

На підприємстві працює 29 чоловік, з них 14 водіїв, 5 інженерно-технічних працівників, та 10 інших працівників.

Середня заробітна плата складає 1619,98 грн., в тому числі водіїв 1687,7 грн.

Кількість пільговиків, які користуються послугами автотранспортного підприємства складає в середньому 1800 пасажирів за місяць.

За цей час значно змінилися умови виробничої діяльності та реалізації послуг, що не залежать від господарської діяльності перевізників, а саме: зросли ціни на паливно – мастильні матеріали: дизпаливо з 6,65 грн. до 9,74 грн. за 1 літр (+46, 5%), змінився рівень мінімальної заробітної плати (+72,8%), також зросли ціни та тарифи на запчастини, шини, акумуляторні батареї, послуги сторонніх організацій – в середньому на 77 %.

За 2010 рік доходи автопідприємства склали 1511,89 тис. грн., витрати на обслуговування міського пасажирського автобусного руху 1561,32 тис. грн.

Різниця в недоотриманні коштів підприємством становить 49,43 тис. грн. Це свідчить про те, що виникла різниця між економічно обґрунтованими витратами і діючими тарифами на автоперевезення пасажирів.

Таким чином, має місце проблема невідповідності рівня витрат на надання послуг з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування та в режимі маршрутного таксі з вартістю діючих на даний час тарифів, тобто витрати на надання зазначених послуг значно перевищують діючі на них тарифи.

Збереження існуючого стану, тобто без зміни діючих тарифів неможливо з ряду вказаних вище економічних причин.

Собівартість перевезення одного пасажира, в залежності від виду рухомого складу автобусного парку автопідприємства за квиток в нових розрахунках становить:

а) 3,15 грн. за проїзд в автобусі загального користування;

б) 3,48 грн. - в режимі маршрутного таксі.

Економічний розрахунок вартості нового тарифу на міські автобусні перевезення у звичайному режимі та в режимі маршрутного таксі, який відповідає стовідсотковому покриттю витрат, виконаний Відкритим акціонерним товариством «Автотранспортне підприємство – 11215» підтверджений Державною інспекцією з контролю за цінами в Дніпропетровській області (лист від 27.07.2011 року №4/4-5/1295).

Тариф (вартість квитка) на послуги з перевезення пасажирів у міському пасажирському автомобільному транспорті запропонований розробником в розмірі 3,0 грн. з одного пасажира.

^ 2. Обґрунтування необхідності державного регулювання

Проблема підвищення рівня тарифів на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування та в режимі маршрутного таксі не може бути розв’язана за допомогою ринкових механізмів у зв’язку з тим, що державою прийнята низка законів та інших нормативних документів, які регламентують діяльність виконавчих органів місцевого самоврядування в цьому напрямку, зокрема:

- відповідно до статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчі органи міських рад повинні встановлювати тарифи щодо оплати транспортних послуг;

- відповідно до статті 10 Закону України «Про автомобільний транспорт» реалізація єдиної тарифної політики передбачає затверджену центральним органом виконавчої влади з питань автомобільного транспорту методику розрахунку тарифів за видами перевезень;

- наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17.11.2009р. № 1175 затверджена «Методика розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту», яка визначає механізм формування тарифів на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування та є обов’язковою для застосування під час встановлення тарифів;

- договором про організацію перевезень пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування, укладеними з виконавчим комітетом Синельниківської міської ради та перевізником, передбачено, що перевізник не має права самостійно змінювати тарифи на проїзд. Розроблені економічно обґрунтовані тарифи направляються на розгляд до виконавчого комітету Синельниківської міської ради відповідно до вимог діючого законодавства.

^ 3. Визначення цілей державного регулювання

Основними цілями прийняття є:

- приведення тарифів до економічно - обґрунтованого рівня, забезпечення розвитку автомобільного транспорту в місті, придбання сучасних типів транспортних засобів перевізниками, збільшення можливостей суб’єктів господарювання щодо забезпечення потреб населення міста у послугах автомобільного транспорту.

^ 4. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення визначених цілей

Збереження існуючого стану

діючий тариф не відповідає сучасним умовам виробничої діяльності та реалізації послуг перевізників;

механізм формування та встановлення тарифів не відповідає вимогам діючого на даний час законодавства;

відповідно до статті 29 Закону України «Про автомобільний транспорт», у разі неприйняття нового тарифу на перевезення, виконавчий комітет міської ради зобов’язаний надати перевізнику компенсацію з міського бюджету. У міському бюджеті видатки на ці цілі не передбачені.

Внесення змін до існуючого регуляторного акта

09 липня 2010р. внесені зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування», які передбачають, що тарифи, не «погоджуються», а «встановлюються» органами місцевого самоврядування»;

наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17.11.2009р. №1175 затверджена нова «Методика розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту», яка передбачає Порядок розрахунку тарифу, що істотно відрізняється від раніше діючого.

Таким чином, внести зміни до діючого рішення виконавчого комітету Синельниківської міської ради від 15 квітня 2010 року №86 «Про погодження тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту» неможливо у зв’язку зі зміною:

- нормативних документів, які регламентують діяльність органів місцевого самоврядування з питань встановлення тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту,

- умов виробничої діяльності та реалізації послуг, що не залежать від господарської діяльності перевізників.

Прийняття цього регуляторного акта забезпечить досягнення встановлених цілей, починаючи з дня його прийняття, та допоможе вдосконалити відносини між виконавчими органами Синельниківської міської ради, суб’єктами господарювання та населенням міста, пов’язані з організацією транспортного обслуговування.

^ 5. Механізм та заходи, що пропонується для розв’язання проблеми

Проектом цього регуляторного акта передбачено прийняття проекту рішення «Про встановлення  тарифів на послуги з перевезення пасажирів у міському пасажирському автомобільному транспорті».

Дія цього регуляторного акта надасть змогу покращити якість обслуговування пасажирів, зайво не витрачати бюджетні кошти на надання компенсації суб’єктам господарювання, задовольнити підприємницький інтерес.

Для впровадження цього регуляторного акта необхідно здійснити організаційні заходи:

1. Забезпечити інформування громадськості про вимоги регуляторного акта шляхом його оприлюднення.

2. Винести зазначений регуляторний акт на розгляд виконавчого комітету Синельниківської міської ради.

3.Забезпечити роботу перевізника за встановленими економічно – обґрунтованими тарифами.

^ 6. Можливість досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

На дію регуляторного акта можуть вплинути:

- зміни в чинному законодавстві. Вплив може носити як негативний так і позитивний характер. В такому випадку необхідно буде вносити відповідні зміни до регуляторного акта або скасувати його;

- економічна криза та значні темпи інфляції. Ці фактори негативно впливають на дію регуляторного акта.

- зміни демографічної ситуації в місті, що позитивно вплине на дію регуляторного акта, сприятиме розвитку транспортної інфраструктури міста та розширенню мережі міських автобусних маршрутів, зростанню кількості пасажирів, та відповідно, зниженню собівартості перевезення 1 пасажира.

Оцінка можливості впровадження та виконання вимог регуляторного акта

- простота положень даного акта;

- простота виконання вимог, встановлених актом;

- чітке регулювання прав та обов’язків перевізника, споживачів послуг.

У разі прийняття запропонованого регуляторного акта:

- тарифи на перевезення будуть приведені до економічно - обґрунтованого рівня;

- суб’єкт господарювання матиме прибуток, який забезпечить придбання ними сучасних типів транспортних засобів для задоволення потреб населення у послугах автомобільного транспорту;

- міський бюджет не понесе додаткових витрат на надання компенсації суб’єкту господарювання (перевізнику);

- громадяни міста змушені будуть платити за кожну поїздку більше, але, у разі неприйняття рішення, вони взагалі, можуть залишитись без транспортного обслуговування у зв’язку з нерентабельністю здійснення даного виду послуг.

^ Очікувані результати прийняття запропонованого проекту рішення:

Вигоди

Витрати

Сфера інтересів органів місцевого самоврядування

1.Реалізація державної політики в сфері автомобільного транспорту

Витрати міського бюджету на оприлюднення регуляторного акта в друкованих засобах масової інформації.



2. Покращення умов перевезення пасажирів

3. Збільшення інвестицій у розвиток автомобільного транспорту міста

4. Поліпшення бізнес-клімату в місті

5. Стимулювання конкуренції та появи нових суб’єктів господарювання, які належать до автомобільного транспорту

Сфера інтересів суб’єктів господарювання

1. Можливість здійснення перевезення пасажирів за економічно – обґрунтованими тарифами

Витрати на здійснення господарської діяльності з перевезення пасажирів

2. Можливість придбання сучасних типів транспортних засобів

3. Досягнення сталих економічних умов роботи

4. Задовільнення підприємницького інтересу

Сфера інтересів громадян

1. Покращення умов транспортного обслуговування населення

Збільшення цін на проїзд

2. Зростання кількості та якості послуг




3. Розвиток інфраструктури міста





^ 7. Обґрунтування строку дії регуляторного акта

Строк дії регуляторного акта встановлюється на необмежений термін, оскільки діючі законодавчі та нормативно-правові акти не передбачають обмеження повноважень органів місцевого самоврядування з питань організації пасажирських перевезень. Наступне рішення з цього питання може бути прийнятим лише після відповідного звернення перевізника.

^ 8. Визначення показників результативності регуляторного акта

Для відстеження результативності регуляторного акта обрано статистичні показники:

1. Кількість звернень перевізників з питань встановлення тарифів.

2. Кількість пасажирів, перевезених за встановленими тарифами.

^ 9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

Базове відстеження результативності здійснюватиметься через 1 рік з дати набрання чинності регуляторного акта.

Повторне відстеження результативності буде проведено не пізніше 2-х років з дати набрання чинності регуляторного акта.

З огляду на показники результативності, визначені у попередньому розділі аналізу регуляторного впливу, відстеження результативності цього регуляторного акта здійснюватиметься статистичним методом.


Начальник управління ЖКГ

та комунальної власності міської ради В.В. Вісіч


Мойса

4-90-20
еще рефераты
Еще работы по разное