Реферат: Бізнес-план Вирощування кролів для задоволення потреб ринку та отримання прибутку


Міністерство агарної політики та продовольства України

Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького


Бізнес-план


Вирощування кролів для задоволення потреб ринку

та отримання прибутку




Львів-2012 р

Зміст

Резюме.

Аналіз ринку.

Характеристика підприємницької діяльності.

Управління і власність.

Планування діяльності.

Фінансове планування.

Оцінка можливих ризиків.

Резюме.

В цьому бізнес-плані зроблено обгрунтування на започаткування підприємницької діяльності щодо вирощування кролів.

Однією з важливих галузей скороспілого і плодючого тваринництва є кролівництво. М’ясо кролів є високопоживне, добре перетравлюється і засвоюється організмом людини. Одержане після забою тварин у віці 4-5 місяців, воно має дієтично-лікувальні властивості, практично не містить холестерину, в ньому відсутні продукти атомного розпаду, гербіциди, пестициди та інші шкідливі хімічні речовини.

Кролівництво цінується не тільки високопоживним м’ясом, воно також є важливим джерелом виробництва і заготівель цінної сировини для хутрообробної, трикотажної і фетрової промисловості. З пуху виготовляють різний трикотажний одяг. За якостями кролячий пух не поступається кращим сортам тонкої овечої вовни.

Кролів також можна використовувати як лабораторних тварин у медицині, ветеринарії та біології, при виготовленні лікувальних препаратів, вакцин і сироваток. Використовувати можна також відходи основних видів продукції.

^ 2. Аналіз ринку.

Розводити кроликів можна не тільки в сільській місцевості, а й у передмісті досить великих міст, а також в садово-городніх товариствах.

Розведення кроликів дає можливість одержувати з них коштовну й різноманітну продукцію, але насамперед- це дієтичне м’ясо. По засвоюваності кролятина займає одне з перших місць, тому що організм людини засвоює її на 90%, а яловичину – тільки на 62%. Кроляче м’ясо має чудові кулінарні властивості, з нього готують значно більше страв, ніж з м’яса птахів.

Крім того, кролятина добре сполучається з іншими видами м’яса й різноманітними продуктами, добре зберігає свої смакові й живильні якості у свіжому, засоленому, копченому й консервованому вигляді.

На споживчий ринок кролики надходять тушками без субпродуктів (нутрощів), за винятком печінки, нирок, голови, обробленої по першому шийному хребцю, лапок – по зап’ястному й скакальному суглобу.

З погляду споживача особливе значення мають смак, колір, запах і ніжність м’яса. По кольору м’ясо кроликів біле з невеликим рожевим відтінком, майже без присмаку, м’яке й щільне по консистенції, не жирне, з тонковолокнистими м’язами, тонкими кістками, не значним вмістом холестерину й пуринових заснувань, що має високу здатність зв’язувати воду. У добре вгодованих кроликів є невеликі міжм’язові жирові прошарки, що обумовлюють ніжну консистенцію м’яса. Сприятливе співвідношення м’яса й костей у тушці. Питома вага костей – 15-17%, у той час як у великої рогатої худоби їх 20-25%.

М’язева тканина – основна частина м’яса, що має найбільшу живильну цінність. Тому, чим більше м’язевої тканини в тушці, тем вище її живильна цінність. У середньому в кролячій тушці міститься 84-85% м’язевої тканини, що значно більше, ніж у коней (60-65%), великої рогатої худоби (57-62%), овець (50-60%), свиней (40-52%) і курчат-бройлерів (51-53%).

М’ясо молодих кроликів містить менше сполучної тканини й має більш тонкі волокна, тому воно м’якше й ніжніше. Підвищений вміст сполучної тканини, що складається з неповноцінних білків колагену, еластину й інших, знижує харчову цінність м’яса, кулінарні властивості й засвоюваність.

По хімічному складу м’ясо кролика вигідно відрізняється від м’яса інших сільськогосподарських тварин значною кількістю білка, помірною кількістю жиру, а незначний вміст холестерину та пуринових заснувань робить його коштовним у дієтичному і лікувально-профілактичному харчуванні. У м’ясі кроликів міститься повноцінний білок, жир, мінеральні речовини й вітаміни. Поряд з курятиною й телятиною, воно відноситься до так званого білого м’яса й відрізняється високим вмістом повноцінного білка, важко засвоюваних колагенів і еластину в ньому порівняно мало. У середньому в кролятині міститься 21,5% білка. У баранині його – 16,4%, м’ясній свинині – 16,5%, телятині, конині й курячому м’ясі – 20%; яловичині – 20,5%. У білку м’яса кроликів виявлено 19 амінокислот, включаючи всі незамінні. Коштовним є те, що теплова обробка не змінює якісного складу амінокислот м’яса, а впливає тільки на їхню кількість.

По вмісту вітамінів м’ясо кроликів перевершує м’ясо свиней і інших тварин. Воно багате вітаміном РР, С, В6, В12 і, внаслідок цього кролятина незамінна в дієтичному харчуванні. Кролячий жир цілющий, його використовують як лікувальний засіб. При бронхіті його приймають внутрішньо, при сильному кашлеві розтирають їм груди, при жорсткості шкіри рук утирають у шкіру. Жир використовують як у чистому вигляді, так і в суміші з медом. Суміш готують у співвідношенні: 2:1, тобто на дві - три частини жиру одну частину меду. Така суміш має велику цілющу силою, діє швидко й радикально, повністю засвоюється організмом. Із кролятини можна приготувати набагато більший асортимент блюд, ніж з курей-бройлерів і індичок.

Враховуючи високу біологічну цінність, м’ясо кроликів рекомендують включати в меню людям будь-якого віку, а також широко використовувати в лікувальному харчуванні.

Таким чином, вирощування кролів забезпечить населення високопоживним м’ясом, хутром, пухом, а підприємцю дасть можливість отримати прибуток.

^ Характеристика підприємницької діяльності.

Для того, щоб отримувати постійний прибуток суб’єкт підприємницької діяльності буде реалізовувати високопоживне м’ясо, пух, кролячі шкурки, з яких шитимуть теплі і гарні хутрові вироби: жіночі й дитячі пальта, безрукавки, шапки, рукавиці тощо.

Крім цього, догляд за кролями не вимагає великих затрат часу та використання складних технологій. При цьому слід врахувати, що кролям необхідна періодична вакцинація та огляд лікаря ветеринарної медицини.

^ Управління і власність.

Суб’єкту підприємницької діяльності – фізичній особі доцільно зареєструватись в органах державної реєстрації як приватний підприємець, це дасть йому можливість офіційно займатись підприємницькою діяльністю і приймати участь у державних програмах, якщо такі будуть.

^ 5. Планування діяльності.

Для зменшення капітальних витрат ми проведемо розрахунок для створення маленької кролеферми на 30 самок і 2 самці. Для цього необхідно придбати три самки (3*150) і одного самця (1*250) “каліфорнійської породи”, загальна вартість 700 грн; 15 кліток (15*1,5) – вартістю 22,5 тис грн; 3000 кг комбікорму (3000*3,2) – загальною вартістю 9600 грн.

^ 6. Фінансове планування.

При правильній організації роботи на кінець року ми отримаєм 30 самок, 2 самці, 242 голови відгодованого і реалізованого молодняка вагою 2,6 кг, 126 голів у віці до трьох місяців, 108 голів до двох місяців та 108 голів віком до місячного віку.

Для утримання і годівлі даного поголів’я необхідно: кормів – 3000 кг, що становить 9600 грн, інші витрати – 2400 грн.

Капітальні вкладення на приміщення розміром 10Х10 становитимуть 75 тис грн. У цьому приміщенні можна буде розмістити 50 кліток.

Отриманий дохід від підприємницької діяльності становитиме 18876 грн (242 (голови) * 2,6 (вага) * 0,6 (вихід м’яса) * 50 (1 кг кроля))

7. Оцінка можливих ризиків.

Під ризиком в бізнес-плані розуміють можливу небезпеку втрати інвестованих коштів внаслідок специфічних явищ природи або тих чи інших видів діяльності людини.
еще рефераты
Еще работы по разное