Реферат: Укра ї н а новоселицька районна рада






У К Р А Ї Н А

НОВОСЕЛИЦЬКА РАЙОННА РАДА
ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ



ІХ чергова сесія VІ скликання

РІШЕННЯ № 5 - 9/12

15 березня 2012 року м. Новоселиця



Про затвердження Стратегічного плану

економічного розвитку Новоселицького

району на 2012-2016 роки






Заслухавши та обговоривши доповідь начальника управління економіки та розвитку інфраструктури районної державної адміністрації Істратій Л.В. та співдоповідь голови постійної комісії районної ради з питань екологічної безпеки, транскордонного співробітництва та інвестиційної діяльності Бежана В.В. щодо необхідності затвердження Стратегічного плану економічного розвитку Новоселицького району на 2012-2016 роки, враховуючи висновки постійних комісій районної ради з питань планування бюджету, фінансів та управління об’єктами спільної власності територіальних громад району і з питань екологічної безпеки, транскордонного співробітництва та інвестиційної діяльності, керуючись пунктом 16 частини 1 статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, районна рада

ВИРІШИЛА:

1.Затвердити Стратегічний план економічного розвитку Новоселицького району на 2012-2016 роки, що додається.

2.Затвердити персональний склад Комітету з управління впровадження Стратегічного плану економічного розвитку Новоселицького району на 2012-2016 роки, що додається.

3.Рекомендувати міській та сільським радам розробити та затвердити Стратегічний план економічного розвитку на 2012-2016 роки відповідних територій.

4.Обсяг видатків на виконання заходів Стратегічного плану визначати рішенням сесії районної ради, виходячи із наявних бюджетних можливостей, а також за рахунок залучення приватного капіталу, інвестицій, коштів міжнародних фондів та донорських проектів, грантів тощо.

5.Районній державній адміністрації щорічно інформувати районну раду про виконання заходів Стратегічного плану та ефективність їх реалізації.

6.Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника голови районної державної адміністрації Топала Е.В., заступника голови районної ради Горбатюка В.Т. та постійну комісію районної ради з питань екологічної безпеки, транскордонного співробітництва та інвестиційної діяльності (Бежан В.В.).


^ Голова районної ради




Д.Шова


ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням ІХ чергової сесії районної

ради VІ скликання від 15 березня

2012 року № 5- 09/12


^ ПЕРСОНАЛЬНИЙ Склад

Комітету з управління впровадження Стратегічного плану економічного розвитку Новоселицького району на 2012-2016 роки


^ Співголови Комітету

Топала

Едуард Валентинович

Заступник голови районної державної адміністрації

Горбатюк

Василь Троянович

Заступник голови районної ради




^ Секретар Комітету




Мельник

Андрій Іванович

Заступник начальника управління економіки та розвитку інфраструктури районної державної адміністрації










^ Члени Комітету

Істратій

Людмила Володимирівна

Начальник управління економіки та розвитку інфраструктури районної державної адміністрації

Андріцький

Анатолій Федорович

Начальник управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації

Скоробогач

Валентин Васильович

Начальник відділу культури і туризму районної державної адміністрації

Дячук

Наталя Семенівна

Начальник фінансового управління районної державної адміністрації

Обершт

Микола Васильович

начальник відділу комунальної власності з питань розвитку територіальних громад та залучення інвестицій районної ради

Томулець

Аркадій Кузьмич

Голова постійної комісії районної ради з питань планування бюджету, фінансів та управління об’єктами спільної власності територіальних громад району

Нікітін

Олексій Васильович

Голова постійної комісії районної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, будівництва, житлово-комунального господарства та підприємницької діяльності

Бежан

В’ячеслав Васильович

Голова постійної комісії районної ради з питань екологічної безпеки, транскордонного співробітництва та інвестиційної діяльності

Говорнян

Семен Володимирович

Голова постійної комісії районної ради з питань культури , спорту та туризму

Ротар

Тодор Михайлович

Голова постійної комісії районної ради з питань з питань законності, захисту прав громадян та надзвичайних ситуацій



^ Керуючий справами районної ради І.Балацко


ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням ІХ чергової сесії

районної ради VІ скликання

від 15 березня 2012 року

№ 5 - 09/12




^ СТРАТЕГІЧНИЙ ПЛАН ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ НОВОСЕЛИЦЬКОГО РАЙОНУ

на 2012-2016 роки


2012 рік

Стратегічний план економічного розвитку Новоселицького району розроблений Стратегічним комітетом Новоселицького району у співпраці з експертами Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках реалізації Проекту «Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність» (ЛІНК).


Проект ЛІНК впроваджується консорціумом на чолі з компанією Chemonics International. В консорціум також входять компанії The Berman Group, Economic Integration Forum, ILS – Ukraine Ltd.


Погляди авторів, висловлені в даному документі, можуть не співпадати з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.







Агентство США з міжнародного розвитку

Регіональна Місія в Україні, Молдові и Білорусі


вул. Нижній Вал, 19

м. Київ 04071, Україна

тел.: +38 (044) 537-4600

факс: +38 (044) 537-4684

http://ukraine.usaid.gov

Проект «Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність»


вул. Ігорівська, 14-A, 2-й поверх

м. Київ 04655, Україна

т.: +38 (044) 425-4747, ф.: 425-7333

вул. Сергєєва-Ценського, 12/4, 3-й поверх

м. Сімферополь 95011 Україна

т.: +38 (0652) 248-081, ф.: 248-036

www.linc.com.ua



ВСТУП

Стратегічний план економічного розвитку Новоселицького району до 2016 року є базовим програмним документом, який відображає бачення розвитку району громадськістю на перспективу, ставить стратегічні цілі, закладає принципи їх досягнення та пропонує підхід до організації й управління процесом впровадження. Багато напрямків перспективного розвитку потребують значної мобілізації ресурсів для ефективного впровадження принципів і механізмів стратегічного управління розвитком району.

Мета Стратегічного плану полягає у досягненні економічного зростання, збільшенні добробуту, підвищенні конкурентоспроможності економіки району, комфорту життя населення та реалізації інтересів усіх секторів територіальної громади району.

Складовими Стратегічного плану визначені цілі, завдання, пріоритети, напрями та проекти, які сприятимуть досягненню основної мети. Розроблений план спрямований на економічний розвиток як процес стратегічного партнерства, який допомагає прискоренню зростання продуктивності місцевої економіки через стимулювання інвестицій у нові і існуючі підприємства з наявним потенціалом та створення умов для їх розвитку на тривалий період.

Стратегічний план зорієнтовано на залучення всіх верств громади до соціально-економічних процесів, забезпечення належних умов життя для всіх мешканців району та наближення стандартів життя до рівня провідних східноєвропейських міст.

Розвиток району на перспективу ґрунтується на засадах сталого розвитку, що дозволить передати майбутньому поколінню ресурсну базу, яка забезпечить подальше економічне зростання району.

Обґрунтування положень Стратегічного плану здійснено на основі результатів аналітичних досліджень і прогнозних розрахунків, чинних нормативно-правових актів України з урахуванням актів міжнародного права.

У процесі розробки Стратегічного плану фахівці Проекту «Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність» здійснювали методичне забезпечення, експертний аналіз даних і результатів досліджень, отриманих під час здійснення процесу планування, забезпечували надання консультаційних послуг з питань, які належать до всіх аспектів стратегічного планування.

Для розробки Стратегічного плану використано матеріали Міністерства економіки України, інших міністерств та відомств, науково-дослідних організацій, Державного комітету статистики України, Головного управління статистики в Чернівецькій області.

^ 1. МЕТОДОЛОГІЯ ТА ОПИС ПРОЦЕСУ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУВАННЯ

Робота з формування Стратегічного плану економічного розвитку Новоселицького районудо 2016 року почалася з формування консорціуму розробників, до складу якого увійшли експерти Проекту, члени Стратегічного комітету, сформованого із представників усіх основних секторів життєдіяльності району, робочі групи та фокус-групи із залученням депутатського корпусу районної ради,наукового потенціалу, експертів, підприємницьких інституцій та громадських діячів.

Головна мета роботи консорціуму – представлення експертної та громадської думки щодо подальшого стратегічного розвитку району на обговорення громадськістю.

У 2011 роціНовоселицькою районною радою та Новоселицькою районною державною адміністрацієюприйнято рішення щодо розробки і впровадження Стратегічного плану розвитку району до 2016 року в рамках Проекту міжнародної технічної допомоги «Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність».

Стратегічний план розроблено у співпраці з проектом «Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), радники якого виконували функції консультантів Комітету.




Методологія роботи з розробки стратегічного плану включає в себе 5 логічних кроків:

Крок 1: Організація роботи (Створено Комітет стратегічного розвитку.Узгоджено графік розробки стратегії);

Крок 2: Аналіз (Проведено ретельний аналіз розвитку основних секторів економіки району.Складено Економічний профіль району.Проведено опитування думки підприємців та представників влади і громадськості.Розроблено SWOT - аналіз розвитку району);

Крок 3: Визначення бачення розвитку району та головних пріоритетів розвитку (Визначено пріоритети розвитку району (головні сектори та напрямки розвитку економіки).Визначено стратегічне бачення району та його місія);

Крок 4: Планування (Складено План дій у розрізі напрямків розвитку та головних секторів економіки району.Визначено перелік проектів та складено проектні листки);

Крок 5: Реалізація (План ухвалюється місцевою радою.Розроблено бюджет реалізації кожного проекту.Визначено органи, відповідальні за реалізацію стратегічного плану).

Дослідження місцевого середовища, що складалося з трьох базових компонентів, стало початком роботи. Економічний профіль району, який містить інформацію про демографічні тенденції, аналіз економічної бази та зайнятості, інфраструктуру та стан навколишнього середовища разом з іншими важливими факторами, є ключовим документом, у якому зібрано інформацію про стан розвитку району. (Додаток 1).


Було проведено два соціологічних дослідження (опитування) з роботодавцями в галузі виробництва та послуг, які працюють у районі, аби порівняти об’єктивні дані з суб’єктивними. Результати було проаналізовано з огляду на стан регіональної економіки та конкурентоспроможності і підготовлено звіт про опитування суб’єктів підприємництва (Додаток 2).

Аналітична частина процесу стратегічного планування завершилася складанням SWOT- аналізу. Водночас Комітет підготував стратегічне бачення і місію району.

Зібрана інформація дала можливість Комітету узгодити напрямки розвитку (критичні питання), які є сьогодні найважливішими для місцевої економіки і залишатимуться актуальними впродовж наступних років, а також визначитися з основними секторами (галузями) суспільного виробництва, що – уразі їх успішного розвитку - стануть ключовим чинником економічного розвитку. Отже, було визначено основні напрямки розвитку району:


^ Розвиток туризму

Розвиток агропромислового комплексу (розвиток села)

Розвиток малого та середнього бізнесу та залучення інвестицій


У розділі «План дій» подано обґрунтування саме такому вибору. Далі Комітет працював за визначеними напрямками розвитку (критичними питаннями) з метою оцінки сьогоднішнього стану та узгодження дій, які необхідно вжити органам місцевого самоврядування для вирішення нагальних проблем розвитку району. Було проведено ряд засідань Комітету з метою розробки планів дій, які складалися з стратегічних, оперативних цілей і окремих проектів, спрямованих на вирішення ключових проблемних питань економічного розвиту району.

Стратегічний план містить чітко встановлений перелік місцевих проектів, об’єднаних у стратегічні цілі, кожна з яких відіграє важливу роль у зміцненні економічного розвитку району та підвищенні якості життя. У багатьох випадках проекти мають взаємозв’язок між собою, а відтак, неможливо відокремити найбільш важливі.

Стратегічний план збудовано по двох напрямках ресурсного забезпечення: мобілізація внутрішніх ресурсів та залучення зовнішніх. Для першого необхідним є підвищення конкурентоспроможності сфери виробництва і послуг та регіонального туристичного продукту. Для залучення зовнішніх ресурсів - створення інвестиційних продуктів та активний систематичний цільовий маркетинг інвестиційних можливостей району.

Всі ці заходи, після реалізації, сприятимуть привабливості Новоселицького району, як району з комфортними умовами для проживання та ведення бізнесу, розвинутою туристичною інфраструктурою та сталим економічним добробутом.

^ 2. СТРАТЕГІЧНЕ БАЧЕННЯ ТА МІСІЯ РОЗВИТКУ НОВОСЕЛИЦЬКОГО РАЙОНУ

Засідання Комітету з розробки Стратегічного плану економічного розвитку Новоселицького районута визначення Стратегічного бачення, місії розвитку району, головних пріоритетів підвищення його конкурентоспроможності відбулось 11 вересня 2011 року. У засіданні брали участь 27 учасників КРСП Новоселицького району.


^ Стратегічне бачення:




Місія:





Стратегічне бачення – це спільне, погоджене на основі консенсусу, бачення того, як район має виглядати в майбутньому.

Зміст стратегічного бачення є достатньо конкретним для зосередження уваги і забезпечення напрямків для майбутніх дій, але, разом з цим, він є достатньо широким для врахування інноваційних проектів, які сприятимуть економічному зростанню.

Запропоноване бачення сформоване членами Комітету, як напрямок майбутнього розвиткуНовоселицького району.

Кінцевою метою, яка виплива зі сформульованого бачення, є створення для жителів району вищих стандартів життя, забезпечення можливості та бажання працювати, зростання заможності населення району.

^ 3. ХАРАКТЕРИСТИКА КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ ТА ОБМЕЖЕНЬ РОЗВИТКУ НОВОСЕЛИЦЬКОГО РАЙОНУ
Характеристика сильних та слабких сторін



Сильні сторони

Слабкі сторони

1. Природно-ресурсний потенціал

Вигідне географічне та геополітичне розташування ( прикордонне розташування, транзитна територія);

Сприятливі природні умови регіону;

Наявність привабливих рекреаційних ресурсів території;

Наявність достатніх запасів земельних ресурсів;

Близькість мінерально-сировинної бази для промислового виробництва.

Нераціональне використання наявних ресурсів у промисловому комплексі;

Відсутність підготовлених земельних ділянок для стратегічних інвесторів з забезпеченою інженерною інфраструктурою та транспортними розв’язками;

Відсутність належного благоустрою берегів річок та водоймищ.

^ 2. Економічний потенціал

Наявність умов для розвитку економіки та підприємництва;

Розвинута торгова інфраструктура;

Інвестиційний імідж району;

Розвиток житлового будівництва;

Близькість сировинної бази для харчової, деревообробної та будівельної промисловості;

Достатня мережа фінансових установ;

Налагоджена міжнародна співпраця району з зарубіжними партнерами;

Досвід співпраці з проектами міжнародної технічної допомоги;

Наявність сучасних комункаційних систем і мереж (Інтернет, зв’язок);

Стабільний кредитний рейтинг району.

Низька експортна орієнтація місцевої економіки;

Використання застрілих технологій у промисловому комплексі;

Наявність тіньового сектору економіки;

Недостатнє надходження зовнішніх фінансових ресурсів до місцевої економіки;

Високий ступінь зносу основних виробничих фондів;

Наявність у промисловому комплексі значної кількості незадіяних виробничих площ.

^ 3. Науково-технічний потенціал

Високий освітній рівень населення;

Наявність потужного науково-освітнього комплексу;

Традиційне прагнення громадян до здобуття освіти.

Низький рівень використання підприємствами інноваційних технологій;



^ 4. Стан навколишнього природного середовища

Сприятлива екологічна ситуація у регіоні;

Посилення природоохоронного контролю в екологічній сфері.

Незадовільний стан грунтів;

Брак сучаних водоочисних споруд та каналізації.




^ 5. Людський (трудовий) потенціал

Відносно стабільна демографічна ситуація;

Наявність кваліфікованих трудових ресурсів;

Потужний підприємницький потенціал;

Позитивна тенденціязменшення рівня незайнятого населення;

Працелюбність громадян району;

Загальна культура, толерантність населення, прагнення до демократичних відносин;

Повернення до України працівників з досвідом роботи в умовах західної економіки.

Нестабільна робота окремих підприємств;

Незабезпеченість робочими місцями випускників місцевих ВНЗ;

Незначне створення нових робочих місць у виробничій сфері.

Дефіцит кваліфікованих робочихкадрів;

Відсутність кадрових агенцій;

Дисбаланс між обсягами підготовки спеціалістів та потребамина ринку праці;

Високий рівень міграції висококваліфікованої робочої сили;

Низький рівень середньої заробітної плати.

^ 6. Туристичний (рекреаційний) потенціал

Потужний рекреаційний і туристичний потенціал;

Зручне розташування району в центрі туристичного регіону;

Національно-етнографічна особливість району;

Полікультурність;

Можливість розвитку спортивно-оздоровчого, культурно-пізнавального, ностальгічного, релігійного та інших видів туризму;

Близькість до гірськолижних курортів;

Реалізація культурно-мистецьких проектів;

Наявність мистецько-культурної еліти;

Наявність культурологічних національних громад;

Наявність багатонаціональних унікальних пам’яток архітектури, у тому числі світового значення;

Розвинута мережа культурних закладів;

Проведення значної кількості спортивних заходів міжнародного рівня.

Низький рівень розвитку рекреаційно-туристичної інфраструктури;

Недостатня популяризація Новоселицького району за межами України як туристичного центру;

Недостатньо якісних туристичних продуктів для різних цільових груп туристів;

Невідповідність якості послуг у сфері обслуговування рівню міжнародних стандартів;

Відсутність належного благоустрою берегів р.Прут для розвитку туристичної привабливості;

Недостатне транспортне сполучення.

^ 7. Розвиток інженерної та транспортної інфраструктури

Достатній рівень розвитку інженерно-транспортної інфраструктури району;

Налагоджена робота громадського транспорту;

Забезпеченість житлової забудови необхідною інфраструктурою;



Зношена інженерна інфраструктура;

Відсутність конкурентних засад у сфері надання комунальних послуг;

Технічний стан більшості будинків потребує покращення;

Недостатність фінансування для реконструкції інженерних мереж;

Відсутність нової техніки у розпорядженні комунальних підприємств;

Незадовільний фінансовий стан підприємств ЖКГ;

Недостатнє впровадження енергозберігаючих технологій;

Брак новітніх технологій у сфері ремонту доріг;

8. Бізнес-середовище

Партнерські відносини між бізнесом та владою;

Розвинута дозвільна система;

Наявна інфраструктура для бізнесу;

Висока підприємливість і ділова активність громадян;

Наявність вільних сегментів для ведення бізнесу;

Тенденція зростання кількості суб’єктів малого підприємництва;

Наявність вільних виробничих площ у промисловому комплексі;

Досвід проведення міських ярмарок, конкурсів, виставок тощо.

Висока вартість кредитних ресурсів;

Високий ступень інфляційних ризиків кредитування;

Нестабільність податкової законодавчої бази;

Наявність тіньового сектору у малому бізнесі;

Недостатній рівень конкурентоспроможності малих підприємств.



Аналіз співвідношення потенціалу району з зовнішнім середовищем


Характеристика можливостей та загроз



Можливості

Загрози

^ 1. Геоекономічне та геополітичне положення

Розвиток транспортної інфраструктуриза рахунок зовнішніх джерел фінансування;

Встановлення більш тісних економічних зв’язків між сусідніми регіонами.




Поглиблення міжнародної економічної кризи.

^ 2. Макроекономічна ситуація

Розвиток економіки країни;

Позитивний імідж України приваблюватиме іноземних інвесторів;

Диверсифікація джерел енергопостачання;

Зменшення процентних ставок банківських позик;

Відкриття програм пільгового кредитування виробництва;

Збільшення доходів населення і вища купівельна його спроможність;

Тенденція до повернення українців з-за кордону разом з поверненням коштів для внутрішнього інвестування;

Державна підтримка розвитку інноваційного виробництва;

Державна підтримка розвитку інфраструктури;

Стабільність національної валюти;

Ріст споживчого ринку в Україні.




Погіршення загальної економічної ситуації в країні;

Збільшення частки літнього населення, зростання видатків на соціальне забезпечення та охорону здоров‘я;

Відтік молодих освічених людей з району;

Погіршення кон’юнктури національного ринку;

Нестабільність національної валюти та інфляція;

Ревальвація гривні вплине на зовнішню торгівлю та інвестиції в Україні;

Встановлення світових цін на енергоносії підвищить собівартість продукції.

^ 3. Зовнішньоекономічна та зовнішньополітична ситуація

Проведення чемпіонату Європи з футболу у 2012 році;

Позитивні наслідки підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом;

Покращення кон’юктури світового ринку;

Покращення іміджу України та рівня поінформованості світу про країну;

Зростання супутніх галузей для існуючих підприємств з іноземними інвестиціями;

Активізація потоків іноземних інвестицій.

Прихід на ринок великих компаній та глобалізація у сфері торгівлі і послуг;

Збільшення ймовірності домінування транснаціональних компаній на місцевому ринку України - глобалізація економіки;

Низька конкурентоспроможність продукції вітчизняних товаровиробників;

Негативні зміни зовнішньоекономічного курсу України;

Погіршення кон’юнктури світового ринку.



^ 4. ПЛАН ДІЙ

Стратегічний план є програмним документом, розробленим на основі досягнення консенсусу між влладою та громадою району. В основу плану покладено принцип зосередження зусиль щодо визначення пріоритетних напрямівекономічного розвиткуНовоселицького району.


^ Пріоритети економічного розвитку та підвищення конкурентоспроможності Новоселицького району:


Створення умов для підтримки і розвитку існуючих, заохочення нових бізнесів, залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій;

Розвиток села;

Розвиток туризму.


Три головні напрямки економічної діяльності району були вибрані як вирішальні чинники для подальшого розвитку місцевої економіки. Для кожного з цих питань були складені окремі плани дій щодо їх подальшого впровадження. Плани дій розроблялися членами Комітету, а також за допомогою представників громади, які мають професійні знання та досвід у відповідних сферах, або до службової компетенції яких входять відповідні питання.


^ А. Створення умов для підтримки і розвитку існуючих, заохочення нових бізнесів, залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій



Розвиток бізнесу залежить від великої кількості різноманітних факторів. Одними із найважливіших факторів, що впливають на розвиток бізнесу, є місцевий бізнес-клімат та інфраструктура бізнесу. Інфраструктура бізнесу складається з чинників, що сприяють зміцненню місцевого бізнес-клімату і забезпечують підприємствам доступ до капіталу й технічної допомоги. В основі успішної стратегії економічного розвитку району лежить такий бізнес-клімат, який не тільки сприяє залученню інвестицій, що створюють нові робочі місця, але й утримує в районі існуючі підприємства, заохочує появу нових підприємців.

Місцевий бізнес клімат – це результат співпраці між місцевою владою та підприємницькими колами. Бізнес- клімат покращується за допомогою ефективного зв’язку та обміну інформацією між міською владою та приватним сектором, забезпечення ділового спілкування та впровадження сучасних інформаційних систем. Така робота може передбачати створення тривимірної моделі розвитку, яка міститиме усю необхідну інформацію про земельні ділянки, інфраструктуру, дозволи, права власності тощо.

Перегляд діючих нормативних актів, які регулюють діяльність підприємств (дозвільні процедури, система оподаткування і ліцензування),сприятиме зростанню ефективності і результативності діяльності малого бізнесу тапокращенню бізнес- клімату.

У наш час надзвичайної ваги набувають зовнішні інвестиції. Вони не тільки забезпечують необхідними фінансовими ресурсами місцеву економіку, а й залучають високоосвічених фахівців, новітні технології та інновації, відкривають нові ринки, надають малим і середнім підприємствам можливості для подальшого розвитку. Водночас, залучення інвестицій є справою надзвичайно конкурентною. Під час цього змагання країни, району, регіони пропонують розмаїття можливостей новим інвесторам.

До складових конкурентоспроможності міст або регіонів належать інженерна інфраструктура, наявність споруд та якісно підготовлених майданчиків для нових підприємств, наявність робочої сили, сприятливе підприємницьке середовище, позитивний імідж та високоякісні послуги. Здатність залучати новий капітал у місцеву економіку також безпосередньо залежить від якісного маркетингу та стратегії промоції, які повинні знайти підтримку на усіх відповідних щаблях управління.


^ Блок-схема плану дій у розрізі основного напрямку розвитку А



Стратегічна ціль A.1. Планування розбудови району та збереження історико-культурної спадщини.


Оперативна ціль A.1.2. Проведення інвентаризації землі району.


Оперативна ціль А.1.3. Впровадження заходів щодо збереження об’єктів історико-культурної спадщини


Стратегічна ціль A.2. Розвиток та створення нових інноваційно-інвестиційних продуктів.

Оперативна ціль A.2.1. Сприяння розвитку інвестиційно-промислових, інноваційно-технологічних та наукових парків.

Оперативна ціль A.2.2. Забезпечення розробки нових інвестиційних проектів та сприяння впровадженню інноваційних технологій.

Оперативна ціль A.2.3. Створення логістичного центру на території району.

Розширити інфраструктуру для розвитку спеціалізованих складських та логістичних підприємств у регіоні.

Створити належні умови надання складських послуг для підприємств, що здійснюють діяльність на території району.

Оперативна ціль A.2.4. Сприяння реалізації інвестиційних проектів на базі вільних виробничих площ підприємств району.


Оперативна ціль A.2.5. Сприяння інвесторам у галузях, що позитивно вплинуть на розвиток економіки, зайнятість, бюджет, конкурентоспроможність.


Стратегічна ціль A.3. Інформаційно-маркетингова підтримка бізнесу.


Оперативна ціль A.3.1. Забезпечення спрощення дозвільно-погоджувальної системи.

Проводити постійний моніторинг дозвільно-погоджувальних процедур.

Проаналізувати порядок надання дозвільно-погоджувальних документів.

Вжити заходи щодо запровадження декларативного принципу видачі документів дозвільного характеру та наданні адміністративних послуг.

Чітко прописати дозвільні процедури, спростити і скоротити кількість необхідних погоджень.

Створити умови і поетапно впроваджувати спрощену систему отримання дозволів і погоджень для покращення обслуговування представників бізнесу.

Впровадити сучасні технології взаємодії: електронний документообіг, он-лайн відстеження документів, зрозумілі та зручні інформаційні ресурси.



Оперативна ціль A.3.2. Оптимізація системи надання бізнес-послуг.

Сприяти підприємницьким інституціям у формуванні інформаційно - комунікативного середовища підтримки підприємництва.

Забезпечити обмін інформацією, розширення спектру послуг бізнес-сервісу та міжрегіональних зв’язків між бізнесовими структурами з використанням Інтернет-ресурсів.

Сприяти функціонуванню інформаційних «гарячих ліній» з питань підприємництва.



Оперативна ціль A.3.3. Сприяння налагодженню міжнародних зв’зків у галузі інвестиційної діяльності.

Активізувати діяльність у напрямку залучення потужних іноземних партнерів у розвиток промислового комплексу району.

Налагодити співпрацю з торговельними місіями та посольствами іноземних країн шляхом розсилання інформаційно-презентаційних матеріалів про район.

Підтримувати налагоджені зв’язки з регіонами-побратимами та поширити співпрацю у напрямку залучення потенційних інвесторів у розвиток галузей економіки.


Оперативна ціль A.3.4. Створення позитивного інвестиційно-привабливого іміджу району та просування його в інші регіони України та за її межі.

Районна адміністрація, районна рада розробляють інформаційний пакет документів про інвестиційну привабливість району, його потенціал та забезпечують про моціювання матеріалів на міжнародних форумах, семінарах, виставках в Україні і за кордоном, розміщують інформацію про район із залученням Інтренет-ресурсів.

^ Оперативна ціль A.3.5. Залучення коштів міжнародної технічної допомоги та реалізація прое
еще рефераты
Еще работы по разное