Реферат: 7 листопада 2003 року, 10



ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

7 листопада 2003 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:03:57

Зареєструвалося -385

У залі зареєстровано 385 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народних депутатів України Кальніченко Ігоря Вікторовича та Тягнибока Олега Ярославовича. Давайте разом привітаємо їх, побажаємо успіхів у роботі та міцного здоров'я.

Шановні колеги, ми маємо 30 хвилин для оголошення запитів, заяв, повідомлень, інформації від імені, власне народними депутатами України. Я прошу народних депутатів записатися для виголошення заяв, повідомлень, інформації, пропозицій. А я тим часом відповідно до нової процедури оголошу депутатські запити письмові, які надійшли, для того, щоб можна було їх направити адресатам. Немає заперечень?

Надійшли запити народних депутатів України. Андрія Шкіля до Прем'єр-міністра України щодо відшкодування Російською Федерацією витрат на фінансування проект захисту від розмивання острова Тузла і збитки України у наслідок будівництва дамби у Керченській протоці.

Івана Стойка до Прем'єр-міністра України з приводу незадоволення відповіддю на депутатський запит стосовно порушення законодавства України послом Російської Федерації Чорномирдіним.

Анатолія Оржаховського до Прем'єр-міністра України щодо проблем газифікації селищ Верхній, Рогачик Херсонської області.

Групи народних депутатів - Кравчук, Євдокімов, Король - всього одинадцять народних депутатів до Прем'єр-міністра України щодо пропозиції про відмову від талонів, попередження для водіїв транспортних засобів.

В'ячеслава Дубицького до Прем'єр-міністра України з приводу компенсаційних виплат громадянам заощаджень по вкладах до 1992 року.

Групи народних депутатів: Развадовський, Колоніарі, всього сім народних депутатів - до Прем'єр-міністра України з приводу невиконання керівництвом Міністерства внутрішніх справ України постанови Кабінету Міністрів України щодо членів колегії міністерств народних депутатів України.

Анатолія Оржаховського - до Прем'єр-міністра України щодо фінансової підтримки будівництва об'єктів соціально-культурного призначення населених пунктів Голопристанського району Херсонської області.

Володимира Оніщука - до віце-прем'єр-міністра України Дмитра Табачника щодо роз'яснення деяких положень законодавства України в частині встановлення надбавок до пенсій за особливі заслуги перед Україною.

Лілії Григорович та Юрія Ключковського - до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України стосовно повторного незаконного рішення сесії Сумської міської ради про приватизацію цілісного майнового комплексу з виробництва теплової та електричної енергії Сумського підприємства теплових мереж.

Юрія Кармазіна - до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, Міністра внутрішніх справ України щодо перевірки факту погроз і фізичної розправи над головою Львівського обласного осередку Партії захисників Вітчизни головним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Барнацьким за зайняття політичною діяльністю з боку начальника Головного аналітичного управління заступника Голови Адміністрації Президента України.

Валентини Семенюк - до Міністра палива і енергетики України щодо неналежного вивчення та неповного з'ясування обставин справи стосовно реалізації державного майна посадовими особами державного підприємства "Міжрегіональна державна компанія з реструктуризації підприємств вугільної та торф’яної промисловості".

Володимира Оніщука - до Міністра освіти і науки України щодо незаконних дій начальника Відділу освіти Ананіївської районної державної адміністрації Одеської області.

Юрія Павленка - до Міністра внутрішніх справ України щодо фактів бездіяльності працівників Міністерства внутрішніх справ Бабушкінського району міста Дніпропетровська при зверненні до них народного депутата України стосовно порушень законодавства.

Володимира Яворівського - до Міністра внутрішніх справ України з приводу відверто формальної відписки на депутатський запит стосовно бездіяльності Управління міністерства внутрішніх справ у Львівській області, боротьбі з контрабандою продуктів харчування та інших товарів, що підриває економічний стан держави.

Юрія Соломатіна до міністра палива і енергетики України щодо публікації преси про банкрутство паливно-енергетичного комплексу України.

Володимира Оніщука до голови Координаційного комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю при Президентові України щодо зловживання службовим становищем, про перевищення влади працівниками Одеської обласної прокуратури Київського районного відділу органів внутрішніх справ та Київського місцевого районного суду міста Одеси.

Володимира Пузакова до голови координаційного комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю при Президентові України з приводу зволікання слідства по розшуку безвісті пропалого мешканця міста Кіровограда.

Василя Червонія до голови Координаційного комітету по боротьбі з організованою злочинністю при Президентові України, голови Державної податкової адміністрації, міністра внутрішніх справ України, виконуючого обов'язки Генерального прокурора України стосовно злочинів, скоєних працівниками Головного управління боротьби з організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ України, Податкової міліції України та Генеральної прокуратури з залученням місцевих правоохоронних органів Сумської області на кордоні України з Росією, а також на території Російської Федерації і України.

Юрія Павленка до міністра внутрішніх справ України щодо перевірки фактів недбалого ставлення до своїх службових обов'язків працівників Державної автомобільної інспекції міста Біла Церква, що призвели до збою у роботі автомобільного транспорту.

Володимира Яворівського до голови Державної митної служби України з приводу незадоволення відповіддю на депутатський запит щодо боротьби з незаконним ввезенням продуктів харчування через пропускні пункти Західної регіональної митниці.

Юрія Соломатіна до голови Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" з приводу тверджень преси про банкрутство Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом".

Сергія Слабенка до голови Волинської обласної державної адміністрації щодо газифікації селища міського типу Устилуг та міста Любомль.

Володимира Яворівського до голови Національної ради України з питань телебачення, радіомовлення з приводу перешкоджання прийому сигналу "Радіо-рокс", яка веде прямі трансляції пленарних засідань Верховної Ради України.

Володимира Пузакова до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Міністра з питань з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи стосовно повернення інваліду другої групи статусу учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Василя Червонія, Олексіюка, Поплавського до Прем'єр-міністра України щодо відсутності державної підтримки упродовж семи років опалювального сезону в селиці Побузьке Кіровоградської області.

Івана Миговича, Валерія Мішури до Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України депутатський запит у зв'язку із грубим втручанням Закарпатської обласної державної адміністрації у творчу діяльність обласної державної телерадіомовної компанії з метою фальсифікації тенденційного і необ'єктивного висвітлення ситуації в місті Мукачеві та регіоні.

Сергія Слабенка до Голови Волинської обласної державної адміністрації про зрив Волинською облдержадміністрацією заходів з виконання цільових програм.

Миколи Мельника до Прем'єр-міністра Януковича про роз'яснення порядку пролонгації до жовтня 2004 року кредиту, взятого сільгоспідприємствами для проведення весняно-польових робіт у 2003 році.

Михайла Радіонова, народного депутата Оніщука до Прем'єр-міністра України щодо неправомірних дій міністерства економіки стосовно майна державного підприємства "Одеса-зовніштранс".

Миколи Томенка до Міністра внутрішніх справ України, першого заступника Генерального прокурора України Винокурова щодо розслідування фактів використання фашистської символіки та розпалювання національної ворожнечі у Донецькій області.

Я оголосив всі депутатські запити. Як ви знаєте, голосування по них непотрібне відповідно до нового роз'яснення Конституційного Суду.

Шановні колеги, переходимо до виступів, заяв, повідомлень від народних депутатів. Прошу висвітлити на табло прізвища народних депутатів, які записалися на виступи.

Степан Богданович Гавриш - депутатська група "Демократичні ініціативи". Підготуватися Віталію Шипку.


10:13:23

^ ГАВРИШ С.Б.

Дякую, шановний пане Голово! Шановні колеги! Ми, як завжди, роблячи серйозні висновки у політиці, говоримо, що живемо у відповідний історичний час. Так і є. Сьогодні Україна знаходиться між двома епохами свого розвитку. У першу епоху, як ми пройшли від Радянського Союзу з особливою замкненою системою ідеології, практично завершена у своїй перехідній фазі, нова епоха ще не настала, і загострення нашого внутрішнього конфлікту у середині української політичної еліти досягло своєї межі.

Я хочу поставити питання перед всіма нами про відповідальність політичної еліти за українську націю, за українську державність, за її поступальний наступний європейський розвиток. Думаю, що це питання є головним, оскільки , як показують події останнього часу, і найперше в українському парламенті ми маємо конфлікт, який штучно провокується, найперше, ідеологією окремих політичних команд та їх лідерів, що фактично відповідає інтересам громадянського суспільства, яке зацікавлене у стабільній ситуації розвитку.

Думаю, що ми також маємо зрозуміти, що розкачування човна української державності і незалежності - це цілком справа наших рук, рук людей тих, найперше, знаходяться тут, у сесійному залі, які сьогодні прийшли до активної політичної боротьби у змаганні за президентське крісло. І нам треба дуже уважно оцінити все, що відбувається, для того, щоб зберегти ту еволюцію, яку ми 12 років оберігали, яка засвідчила, що Україна, як державність, після семи століть руйнування всього українського, нарешті відбулася.

Тому сьогодні при блокуванні роботи Верховної Ради, продовження протистояння у сесійному залі ми декларуємо українське суспільство не спроби знайти ключ до майбутнього українського прогресу, до зміни системи влади, яка має забезпечити рівний доступ громадян до державних інститутів, до послуг, до створення влади по типу інституту цивільних послуг, ми сьогодні можемо зайти в тупик і замість цього добитися розколу саме громадянського суспільства.

Ініціація політичних скандалів у різних регіонах України може призвести до внутрішнього ментального конфлікту.

І є ще одна проблема, яка вимагає від нас надзвичайно серйозної внутрішньої самооцінки реакції. Ця проблема полягає в тому, що ми все частіше намагаємось вирішити власні питання не за рахунок внутрішньої політичної дискусії, а за рахунок звернення до зовнішнього світу. І зараз ми можемо мати ситуацію, коли вибори Президента України будуть проводити дипломати. Виборча компанія дипломатів може призвести до того, що наступна українська влада буде ніколи не самостійною.

Я хочу звернутись до всіх нас для того, щоб ми створили парламентську міжфракційну комісію, яка могла б відпрацювати модель нашої позиції на час виборчих перегонів боротьби за крісло Президента. Розуміючи чудово, що все буде залежати від того, чи ми проведемо конституційну реформу і знімемо ту напругу, яка сьогодні пов'язана із боротьбою за це особливе, надзвичайно складне і відповідальне крісло української влади, крісло Президента. Чи ми будемо продовжувати змагатись за ту владу, яка була вчора. Дякую вам!


ГОЛОВА.Так, народний депутат Ніколаєнко буде виступати замість народного депутата Шибка Віталія, будь ласка! І за себе тоді 6 хвилин.


10:17:12

^ НІКОЛАЄНКО С.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Я не хотів говорити з цього приводу, але дуже шановний народний депутат колега Гавриш тільки що зробив оцінку з точки зору більшості ситуації, яка склалась в Верховній Раді України. То я дещо від імені Соціалістичної партії хотів би сказати, що ми маємо дещо іншу точку зору на ці події. Поскільки ми вважаємо, що відбувається груба провокація збоку навіть не більшості, а збоку, скажімо, вулиці Банкова, яка сьогодні хоче дестабілізувати ситуацію в Верховній Раді України. Ми могли б сміливо, як це ми робили, я звертаюсь до всіх депутатів. Ми могли б сміливо заслухати звіти силовиків і вже цей тиждень повністю працювати, тому що в історії Верховної Ради України постійно було так, що силовики звітувалися, і це приблизно 30-й чи 40-й випадок. І ми вдруг на сороковому випадку почали шукати інші мотиви. І мені сьогодні абсолютно не зрозуміло, навіщо ми затіяли цю всю, як кажуть, політичну нерозбериху. Але я вийшов сьогодні сюди не ради цього.

Сьогодні 86-та річниця Великої Жовтневої Соціалістичної революції. Я вважаю, що це свято дійсно і ця подія має міжнародне значення. І я сьогодні, перш за все, вітаю всіх тих, хто святкує це свято, тих, хто визнає всесвітнє значення цієї події. І я вважаю, що у великій річниці, у цьому святі є дуже багато позитивного, і те, що і соціальний захист, і те, що повага до людей праці, і те, що навчили владу шанувати свій народ. Я думаю, що висновки зробили не тільки в Радянському Союзі, в бувшій Росії, а і в усьому світі. Тому я ще раз вітаю всіх громадян України із святом.

Тих, хто не шанує це свято, тих, хто не святкує його, я хотів би попросити, щоб вони зробили певні уроки. Людей не можна сьогодні і не слід доводити до такого принизливого стану, тому що людському терпінню може прийти завжди кінець. Те, що відбувається сьогодні в Україні, це якраз свідчення того, що ті олігархічно-кланові структури, які сьогодні фактично управляють в Україні, вони не зробили правильних висновків з уроків Жовтня. І тому те, що ми бачимо сьогодні в аграрному секторі і в промисловості, коли дві третини людей за межею бідності, це якраз свідчення того, що дехто дуже погано вчив історію Великого Жовтня. Не слід знущатися з людей, слід змінити ситуацію в Україні. І тому Соціалістична партія України послідовно відстоює ідею зміни політичної системи на користь людей, щоб людям жилося ліпше.

Принагідно від імені фракції я хотів би сьогодні ще сказати кілька слів з приводу ставлення соціалістів до майбутнього нашої України, до проблем науки і освіти. Наша фракція провела детальний аналіз проекту закону про Державний бюджет на 2004 рік. Було проведено цілу низку зустрічей, обговорень із колективами навчальних закладів, батьками, студентами, викладачами, науковцями. Громадськість, профспілки, представники органів державної влади всіх рівнів висловили глибоке занепокоєння кризовим станом та відсутністю перспектив фінансування освіти і науки, ігноруванням відповідного законодавства України. Найгостріше те, що сьогодні фракція Соціалістичної партії України турбує це те, що діюча законодавча база в Законі про бюджет ігнорується. Добре, що Бюджетний комітет відмінив спроби уряду зупинити цілу низку статей. Але це ще не все.

Особливу стурбованість соціалістів викликає мізерний розмір заробітної плати освітян і науковців, відсутність тепла у приміщеннях, відміна харчування в школах, профтехучилищах і те, що багато студентів сьогодні просто не можуть себе утримувати.

В пропозиціях до проекту бюджету на 2004 рік наша фракція визначила мінімально необхідне фінансування галузей освіти і науки, навіть указала джерела покриття цих витрат. Я, як голова Комітету з науки і освіти, скажу, що й члени Комітету з науки і освіти підготували до уряду і до Бюджетного комітету конкретні пропозиції щодо поліпшення справ у галузі освіти. Так, у Державному бюджеті на 2004 рік фактичні видатки на освіту і науку залишилися майже незмінними проти минулому року. А по загальному фонду становлять лише 4,5 відсотки та 0,33 від внутрішнього валового продукту. І це при тому, що закон вимагає практично по галузі освіти майже 10 відсотків повинно бути витрачатися від національного доходу та 1,7 від внутрішнього валового продукту на науку. Мізерна заробітна плата, повторюю, голод, відміна харчування учнів і шкіл, профтехучилищ, вузів, деградація науки призведуть до знищення інтелектуального потенціалу нашої держави, інноваційного шляху розвитку держави.

У зв'язку з цим я наполягаю і наша фракція на виділенні пріоритетних завдань бюджету на 2004 рік у галузі науки і освіти. Перше. Необхідно довести видатки загального фонду зведеного бюджету на освіту до 8 відсотків від національного доходу і 1,7 відсотка ВВП на науку, як це передбачено чинним законодавством.

Ми наполягаємо на безумовному забезпеченні відновлення з 1 січня співвідношень у посадових окладах працівникам бюджетних установ, інакше при переході на 237 гривень працівники освіти і науки нічого не будуть мати.

Друге. Ми вимагаємо не допустити зменшення реальних фінансових ресурсів на освіту і науку. І обов'язково ввести положення про оплату комунальних послуг сільським педагогам і сільській інтелігенції.

Ми також вимагаємо збільшення коштів на фундаментальну науку і на всі наші академії. Без цього не буде майбутнього України. Дякую.


ГОЛОВА. Микола Шершун, депутатська фракції Аграрної партії України. Підготуватися Петру Цибенку.

Я нагадую, що Станіслав Ніколаєнко використав час Віталія Шибка і свій, тому він виступав 6 хвилин.


10:23:35

^ ШЕРШУН М.Х.

Прошу передати слово депутату Калінчуку Василю Антоновичу.


ГОЛОВА. Василь Калінчук, прошу вас. Підготуватися Петру Степановичу Цибенку.


10:23:47

^ КАЛІНЧУК В.А.

Калінчук, Одещина, фракція Аграрної партії України.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, дозвольте оголосити заяву депутатської фракції Аграрної партії України. Ми звертаємося до членів уряду, до народних депутатів.

Ще не вгамувалися пристрасті з приводу Дня уряду, де розглядалися проблеми професійно-технічної освіти, а на адресу фракції нескінченним потоком знову йдуть звернення від освітянських профспілок, працівників профтехосвіти, колективів навчальних закладів з усіх регіонів держави. В них людський крик душі та заклики про порятунок. Вже навіть не йдеться про підтримку чи допомогу. галузь опинилася на межі фізичного знищення.

Судіть самі. На сьогодні більшість профтехучилищ не опалюється, в окремих випадках вони взагалі відключені від водопостачання та електроенергії. Ліміти, виділені на комунальні послуги, не відповідають розрахунковим нормам і становлять, в кращому випадку, третину від потреби.

Велике занепокоєння викликає незадовільний стан харчування учнів. Згідно санітарно-гігієнічних вимог грошова вартість харчування повинна бути не меншою 10-12 гривень на добу. А реально вона зараз складає ледь 3 з половиною гривні.

Не менш болючим для галузі є питання відсутності коштів для фінансування капітального ремонту приміщень та іншого нерухомого майна. Так, наприклад, в Запорізькій області в поточному 2003 році на ці потреби необхідно було виділити 3,5 млн.грн., а бюджетом передбачили лише 150 тис.грн. Профінансовано ж на сьогодні лише 48 тис.грн.

Приблизно така ж ситуація спостерігається в Одеській та інших регіонах, про що виборці повідомляють в своїх листах.

Звичайно, значну частину вище означених проблем можна було б подолати вже наступного року, передбачивши в проекті державного бюджету на 2004 рік відповідні видатки.

Однак, всупереч Конституції України пропонується в цій сфері зупинити на 2004 рік дію положень цілого ряду законів, інших норм соціального характеру.

У зв'язку із критичною ситуацією, що сталася в цій галузі, народні депутати, члені фракції Аграрної партії України пропонують Кабінету Міністрів в першочерговому порядку вжити невідкладних заходів для погашення боргів закладів профтехосвіти по комунальним послугам за минулі роки, збільшення норми харчування учнів-сиріт та учнів з малозабезпечених сімей і забезпечити харчуванням всіх учнів, забезпечення заробітної плати педагогічних працівників на рівні середньої зарплати в промисловості, виділення коштів на розвиток матеріально-технічної бази навчальних закладів, фінансування капітального ремонту нерухомого майна.

Фракція Аграрної партії України не може допустити, щоб при прийнятті державного бюджету України були зупинені норми соціального характеру, гарантії та законні права працівників освіти, науки, студентів, учнів.

В бюджеті 2004 року мають бути заплановані видатки на фінансування освіти в обсягах, передбачених законом України про освіту, в тому числі і кошти для виконання законодавчих положень стосовно рівня заробітної плати, педагогічного навантаження, житлово-побутових гарантій педагога.

І ми, народні депутати фракції Аграрної партії, вимагаємо того від уряду та бюджетного комітету. Просимо розглядати цю заяву як депутатський запит. Дякую за увагу.


ГОЛОВА. Петро Цибенко, фракція комуністів. Підготуватися Грязєву.


10:27:21

^ ЦИБЕНКО П.С.

Петро Цибенко, фракція комуністів, Голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Секретар Центрального комітету Компартії України.

Шановні колеги, шановні громадяни України!

Сьогодні, 7 листопада, виповнюється вісімдесят шоста річниця Великої Жовтневої соціалістичної революції знаменної події в історії людства.

Навряд чи є в історії планети Земля ще одна дата, яка відіграла б настільки визначальну роль в його історії. Ця подія стала в значній мірі переломним етапом для всіх народів земної кулі, причому, не лише для тих, хто обрав соціалістичний шлях розвитку, хоча для них, звичайно, в першу чергу, але і для людства в цілому.

Хто як би не ставився до цієї події, до цієї дати - це сторінка нашої біографії, це сторінка нашої історії і уже навіть зважаючи на це, ми зобов'язані її поважати.

Від імені фракції комуністів, від імені президії центрального комітету Компартії України від імені комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, я щиро вітаю всіх, для кого ця подія є святом - 86-ю річницею Великої Жовтневої соціалістичної революції.

Щастя, здоров'я, благополуччя, всіляких гараздів вам і вашим близьким друзям і знайомим. А тим, хто сьогодні, саме сьогодні ставиться до цього свята інакше, хотів би нагадати, що вони свого часу сповна скористалися результатами великого жовтня, отримавши від радянської влади безкоштовну освіту, безоплатне медичне обслуговування, впевненість у завтрашньому дні, всілякі звання, ступені, нагороди і посади.

І тому я хотів би сказати громадянам України, що для фракції комуністів, як і для більшості громадян України, це свято залишиться подією і святом назавжди. А тим колегам, які сьогодні з трибуни Верховної Ради заявляють про те, що хтось заважає їм працювати, я хотів би сказати таке. Є компромісна пропозиція Голови Верховної Ради України, голосуйте за неї і працюємо далі. Але проблема полягає в іншому. Кайдани їм одягнули не в цьому залі і не опозиція, а кайдани їм одягнули по вул.Банковій - ось в чому правда. Дякую.


ГОЛОВА. Іван Сидорович Бокий, фракція Соціалістичної партії України має слово, яке йому передає його колега Грязєв.


10:30:04

^ БОКИЙ І.С.

Шановні колеги і виборці. Тут один із депутатів, котрий цими днями на весь світ заявив, що без нього Президент України обраний не буде. Раптом став розколихувати зал змаганнями за президентське крісло і звинувачувати опозицію у тому, що у боротьбі за це крісло блокується робота Верховної Ради. Але правдою є те, що сьогодні ніхто в цьому залі за крісло Президента не бореться, нового Бродського у залі немає, і хай воно стоїть собі спокійно, ніхто на нього не посягає і сідати не буде. У кожному разі ми, соціалісти, про це можемо заявити впевнено.

Опозиція бореться не за крісло, а за те, щоб Україною правила не банда, а це події у Донецьку показали з усією очевидністю. Виборці повинні знати, роботу Верховної Ради блокує команда Президента Кучми, яка маніпулює більшістю і диктує їй свою волю. І не треба обманювати щодо цього людей. Більшість несе відповідальність за те, що зупинено законотворчий процес. І коли вас обманюють, що блокує її опозиція, то це якраз тому, що режим боїться втратити президентське крісло. І вас обманюватимуть і далі.

А пресі, яка несе слово правди, уже сьогодні затикають рот. Банкова спустила на місця команду будь що гальмувати і забороняти передплату наймасовішої газети України "Сільські вісті". З Черкащини, Полтавщини і інших, та, власне, всіх областей ідуть сигнали, що пошта не хоче передплачувати "Сільські вісті" селянам і городянам, і листоношам дано команду замінювати уже передплачену газету іншими виданнями.

Тобто в іншій формі повторюється дикунство 200 року, коли на три тижні за командою Кучми було зупинено випуск "Сільських вістей" і тільки завдяки втручанню міжнародної громадськості і протесту, в тому числі і Верховної Ради, це дикунство було відмінено.

Я думаю, що цей режим нас не красить і не може красити, але зрозуміло, що будь-які совіщанія тут не допоможуть, мова йде про те, що все-таки бандитський режим опускається до найнижчих методів боротьби з опозицією. Він затикає, по суті, рот не опозиції, він затикає народу, але народ мовчати не буде. І я думаю, що люди на місцях розуміють, що діється в державі і куди ми йдемо. Дякую за увагу!


ГОЛОВА. Микола Томенко, фракція "Наша Україна". Далі, замість Карнауха, буде виступати Микола Павловський.


10:33:01

^ ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, погано, коли дипломати обирають Президента України, але ще гірше, коли Президента України за згодою більшості Верховної Ради призначає Адміністрація Президента. Тому, блок Віктора Ющенка "Наша Україна" сьогодні розпочинає загальнонаціональну акцію, яка називається "Україні народного Президента!". Акція має на меті гарантувати, забезпечити права громадян на обрання Президента шляхом прямих і загальних, таємних виборів. Це невід'ємне історичне право людей, за яке вони боролися в цій країні і ми повинні зробити все, щоб це право було збережено.

Із сьогоднішнього дня розпочинається збір підписів по всій країні і ми переконані, що внутрішня наша міліція, правоохоронні органи зроблять все, щоб забезпечити конституційне право громадян України на мирні збори, на можливість висловити свою політичну думку і думаємо, що історія з Донецьком на території інших регіонів не повториться. І громадяни України матимуть можливість абсолютно спокійно і впевнено поставити свій підпис і сказати, що вони не хочуть, щоб це право в них забрали. Ви знаєте, за результатами соціологічних досліджень, на сьогоднішній день 85-90 відсотків громадян категорично проти того, щоб Парламент обирав Президента, вважаючи це їхнім невід'ємним правом. В зв'язку з цим я хотів сказати про те, що фракція "Наша Україна" стурбована тим, що в Україні продовжується низка заходів, які підтверджують наші сумніви і сумніви українських громадян про те, що вибори Президента в Україні можуть відбутися шляхом нечесних, недемократичних фальсифікованих дій. Тому в зв'язку з цим ми пропонуємо і зареєстрували відповідну постанову Верховної Ради і будемо звертатися до Президента України, щоб зняти ці застереження, що Адміністрація Президента спільно з Центральною виборчою комісією готує масові фальсифікації президентських виборів, сформувати Центральну виборчу комісію в той спосіб, як це передбачено в усіх цивілізованих країнах, і забезпечити право опозиційним фракціям делегувати членів Центральної виборчої комісії хоча би в пропорції сім членів Центральної виборчої комісії від фракцій більшості і п'ять від фракцій опозиції. Це дасть можливість зняти питання стосовно того, що фальсифікації можливі, і також забезпечити і гарантувати нашим громадянам впевненість в тому, що президентські вибори 31 жовтня 2004 року ніхто не збирається переносити і ніхто не збирається фальсифікувати. Ми переконані, що президентські вибори, як це передбачено Конституцією, будуть прямими і відбудуться в терміни, які передбачені Конституцією. На цих виборах громадяни матимуть право вільно і демократично голосувати. І акція блоку Віктора Ющенка "Україні народного Президента" дасть можливість зберегти це право українських громадян. Дякую. (Оплески)


ГОЛОВА. Михайло Павловський замість народного депутата Карнауха бере слово. Підготуватися Кендзьору замість Тарасюка.


10:36:09

^ ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.

Павловський, фракція блоку Юлії Тимошенко, Хмельниччина.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні наші виборці! Я від імені фракції сьогодні хочу говорити про ті проблеми, які хвилюють весь український народ і які не хвилюють наших олігархів. Питання йде про підвищення цін на хліб, а хліб за собою тягне підвищення всіх продуктів харчування, це зрозуміло, підіть на базар. Отже, в цілому, а якщо врахувати підвищення цін на комунальні послуги, то життєвий рівень нашого населення відразу знижиться на 30-40 відсотків. І те, що уряд заявляє, що в бюджеті закладені механізми підвищення соціального захисту, нічого не дає.

І тому, Володимире Михайловичу, я прошу, фракція наша наполягає, щоб негайно в зал винести для обговорення підтриманий Комітетом економічної політики закон зміни і доповнення про ціни і цінотворення, закон Юлії Тимошенко і Мороза про мораторій на заборону на підвищення плати за комунальні послуги до тих пір, поки мінімальна заплата не буде підвищена до прожиткового мінімуму. Але я хотів би сказати, що прожитковий мінімум 360 гривень сьогодні уже не відповідає тим реаліям, які є в розрахунковому кошику. Тому що якщо ціни зростають на продукти харчування на 40 відсотків, то на стільки треба і збільшити автоматично оцей прожитковий мінімум. Він уже сьогодні 500 гривень. То хоча би оцей неточний, до неточного розрахункового мінімуму потрібно підняти мінімальну зарплати.

А де взяти гроші? Задає уряд. У мене виникає питання. А чому не скористатися з тими двома лишніми мільярдами гривень, які є в Національному банку, і які він хоче віддати чомусь достроково як проценти Міжнародному валютному фонду. Ніхто ж не просить. Замість того, щоб вкласти ці два мільярди гривень в наукоємні технології, і тоді буде віддача. На рівні 10-20 мільярдів гривень до бюджету. Всі соціальні проблеми вирішуються, мінімальну зарплату можна навіть зробити більше, як розрахунковий кошик. Але одне потрібно - ........... стратегію, потрібно турбуватися про народ, про його умови життя і перспективи, а не думати, як задовольнити потреби, примхи кримінальних олігархів.

Тому наше завдання сьогодні - відстоювати національні інтереси, і потрібно негайно підтримати, ще раз наголошую, законопроект Тимошенко і Мороза про мораторій на комунальні послуги. Дякую за увагу.


ГОЛОВА. Ярослав Кендзьор, фракція "Наша Україна". Підготуватися Степану Бульбі замість народного депутата Цушко.


10:39:33

^ КЕНДЗЬОР Я.М.

Шановний Голово, шановні колеги народні депутати. Із цієї трибуни сьогодні прозвучало декілька вітань з приводу так званого свята - роковин Великої Жовтневої Соціалістичної революції, а точніше, більшовицького перевороту у Петрограді.

Я хочу сьогодні у великій жалобі схилити голову перед тими мільйонами жертв, які стали можливими внаслідок уже відомого перевороту більшовицького у 1917 році. І сьогодні є великим святотацтвом говорити про якісь великі блага і так дальше, коли уже кожен, здається, знає про ті мільйони знищених - і засобом голодомору, і засобом Сибіру - мільйонів-мільйонів українських співвітчизників. І, мабуть, немає у світі іншого народу, який би за історію панування комуністичного режиму поніс такі колосальні жертви.

Але це не тільки ми, українці, повинні у жалобі схиляти голови перед жертвами тоталітарного комуністичного режиму. Згадайте, шановні друзі, пройдіться так, подумки, по всіх континентах, де була спроба утвердитися режимам на зразок комуністичного російського режиму: це і Латинська Америка, це і Азія, це Європа. Скрізь це утвердження супроводжувалося масовими знищеннями, розстрілами мільйонів-мільйонів людей на тих континентах.

І сьогодні, коли ми говоримо про сучасну Україну, про 12 років незалежності Української держави, ми також можемо з сумом констатувати, що в силу певних історичних суспільних трансформацій колишня партійна державна номенклатура, яка уже 12 років керує Україною, трансформувавшись у кримінальний режим, так само добиває український народ і Українську державу. Зокрема, одним таким дуже яскравим, з моєї точки зору, прикладом є оця постійна зміна Генеральних прокурорів. Варто було б, ніхто не обожнює і не ідеалізує Генерального прокурора Піскуна, але подивіться, тільки-но появилася інформація про те, що Генеральна прокуратура вийшла вже конкретно на розкриття справи Гонгадзе, варто було пану Піскуну на зустрічі із фракцією "Наша Україна" сказати, що по Одесі по контрабандному цукру-сирцю треба відкривати кримінальну справу по Григорію Суркісу, - тут же появились відповідні дії Президента щодо зміщення Генерального прокурора. Дякую.


ГОЛОВА. Дякую.

Степан Бульба має слово, фракція Соціалістичної партії України. Останній виступ.


10:42:59

^ БУЛЬБА С.С.

Шановний Голово, колеги, шановні радіослухачі!

Щодня на адресу фракції Соціалістичної партії України надходять листи від ветеранів, пенсіонерів Збройних Сил України. Їх автори піднімають проблеми соціального захисту військовослужбовців. А саме: чому військовослужбовці, звільнені в запас, роками змушені чекати виплати встановленої законом грошової допомоги і компенсації? На якій підставі військові-пенсіонери і члени їх сімей позбавляються передбачених законами пільг щодо оплати комунальних послуг і отримання медичної допомоги? Чому при обчислюванні пенсій не враховуються надбавки за вчені звання, інші доплати? Чому не вирішується житлова проблема?

Нарешті, особливе обурення військовослужбовців і колишніх військовослужбовців - нинішніх пенсіонерів викликає створена за останні роки диспропорція у розмірах пенсій в залежності від термінів звільнення із Збройних Сил.

З такими питаннями пенсіонери звертаються до Верховної Ради, до Президента як гаранта Конституції.

Так от, шановні ветерани Збройних Сил України, саме завдяки указам Президента створена ця диспропорція, а, по суті, здійснюється дискримінація в пенсійному забезпеченні військовослужбовців. Так указом від 14 липня 1999 року було введено 40-відсоткові надбавки, що призвело до підвищення пенсій, але лише тим, хто звільнювався з вересня 1999 року.

Ще одним указом від 23 лютого 2002 року була введена стовідсоткова надбавка, але лише для тих, хто звільнювався в запас з 2003 року. Ось чому полковник, командир полку після 32-х років служби звільнений в запас до вересня 1999 року сьогодні отримує пенсію меншу, ніж прапорщик-старшина роти, звільнений у 2003 році. І це при тому, що Верховна Рада приймала закон щодо ліквідації цих диспропорцій. Але досі проблема не вирішується. Відповідь одна - не вистачає коштів. Так буде, доки не змінимо систему влади. Так буде, доки влада не стане політично відповідальною.

Фракція СПУ підтримує пропозицію Комітету з питань національної безпеки і оборони щодо проведення на
еще рефераты
Еще работы по разное