Реферат: Програма охорони навколишнього природного середовища Дергачівського району


ПРОЕКТ

Т


Програма охорони навколишнього

природного середовища

Дергачівського району

до 2016 року


Концепція сталого екологічного розвитку

(КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ)




м. Дергачі
ПАСПОРТ ПРОГРАМИ
Найменування Програми: Програма охорони навколишнього природного середовища Дергачівського району Харківської області на 2011-2016 роки (надалі - Програма).

Замовник Програми: Дергачівська районна рада.

Розробники Програми:

^ АВТОРСЬКИЙ КОЛЕКТИВ

З РОЗРОБКИ ПРОГРАМИ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА ДЕРГАЧІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ДО 2016 РОКУ

Керівник групи: Чеверда Павло Володимирович Президент ВГО «Еколого – Аудиторська Палата України»,провідний спеціаліст з економіки довкілля та використання природних ресурсів, екологічний аудитор Українського Національного Комітету Міжнародної Торгової Палати, аудитор систем управління навколишнім середовищем Української Асоціації Якості, академік Української Академії екологічних наук, академік МАНЕБ, Лауреат міжнародної премії ім.. М. Ломоносова.

^ Члени групи: Клименко Микола Олександрович - доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри екології національного університету водного господарства та природокористування, академік МАНЕБ, академік УЕАН, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат премії. В.І. Вернацького;

^ Шушляков Олександр Васильович – професор Харківської державної академії будівництва і архітектури, доктор технічних наук;


Вітвіцкий Володимир Валентинович – професор, доктор економічних наук, заслужений діяч науки і техніки України, дійсний член Української технологічної академії, академії інформатики України, член Координаційної Ради СНД з питань праці та міграції трудових ресурсів;

^ Лановий Петро Семенович – професор, доктор біологічних наук, заслужений діяч науки і техніки України;

Голоборотько Олександр Іванович – професор, доктор біологічних наук,член – кореспондент НАНУ, заслужений діяч науки і техніки України;

^ Орлик Петро Семенович – професор, доктор біологічних наук, заслужений діяч науки і техніки України, дійсний член академії аграрних наук України;

Топчий Антон Петрович – професор, доктор технічних наук, заслужений діяч науки і техніки України, дійсний член Української технологічної академії;

Звенигородський Володимир Петрович – професор,доктор біологічних наук , заслужений діяч науки і техніки України, дійсний член академії аграрних наук України;

Сольоний Володимир Петрович – екологічний аудитор України, доктор біологічних наук, заслужений діяч науки і техніки України, академік Академії аграрних наук України.

^ Виконавці Програми: виконавчі органи Дергачівської районної ради, організації, установи та підприємства району всіх форм власності.

Нормативно - правова база: Конституція України, Земельний Кодекс України, Водний Кодекс України, Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні", Закон України "Про охорону навколишнього природного середовища", Закон України "Про охорону атмосферного повітря", Закон України "Про відходи", постанова Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 р. №1147 “Про затвердження Переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів”, Статут територіальної громади Дергачівського району, який затверджено рішенням Дергачівської районної ради від ________ р. № _______ , Концепція сталого розвитку Дергачівського району до 2020 року, затвердженої рішенням V сесії районної ради VІ від 18 лютого 2011 року.


^ Основна ідея Програми: Основна ідея програми полягає у вдосконаленні правових основ регулювання сфери охорони навколишнього природного середовища району та забезпечення високого рівня екологічної безпеки на основі балансу екологічних та економічних інтересів громади Дергачівського району і правове забезпечення реалізації в нормах ПРОГРАМИ конституційного права громадян на сприятливе навколишнє середовище.

^ Мета Програми: полягає у кодифікації актів Дергачівської районної ради, що регулюють відносини у сфері охорони навколишнього природного середовища, переході від пооб’єктного до комплексного правового регулювання екологічних відносин у районі, заповненні прогалин, узгоджений розвиток та застосування законодавства України стосовно охорони навколишнього природного середовища, природо – ресурсного законодавства, цивільного, адміністративного та іншого законодавства, гармонізації з нормами міжнародного права у сфері охорони навколишнього природного середовища.

^ Завдання Програми: спрямування дій Дергачівської районної ради та її виконавчих органів, організацій, установ та підприємств всіх форм власності на реалізацію пріоритетних напрямів діяльності у сфері ефективного природокористування, дотримання вимог екологічної безпеки та охорони навколишнього природного середовища.

^ Терміни реалізації: 2011 - 2016 р. р.

Джерела фінансування: цільові кошти з районного бюджету та бюджетів вищого рівня, у тому числі кошти Фондів охорони навколишнього природного середовища всіх рівнів, власні кошти підприємств, залучені кошти з інших джерел.

^ Очікувані результати: Прийняття Програми дозволить створити правові умови для підтримання сприятливого навколишнього природного середовища як основи сталого соціально – економічного розвитку та збереження здоров’я населення району, стимулювати економічними методами суб’єктів господарської діяльності та іншої діяльності до скорочення забруднення навколишнього природного середовища, впровадження прогресивних технологій, забезпечення зниження бюджетних витрат на ліквідацію збитків та соціальних втрат від наслідків техногенного впливу на навколишнє природне середовище. Реалізація програми дозволить в рамках району реалізувати державну програму заохочення розвитку підприємницької діяльності з випуску екологічно прийнятної продукції і надання екологічних послуг, дозволить створити нові робочі місця у районі, збільшити дохідну частину бюджету.

Програма забезпечить ефективність здійснення екологічної функції громади району на основі ідеї збереження життєзабезпечуючих функцій довкілля.

Дія Програми поширюється на всі органи держаної влади Дергачівського району, на органи місцевого самоврядування, на всі юридичні і фізичні особи, а також на громадян, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи.

Програма встановлює права та обов’язки у галузі охорони навколишнього природного середовища та екологічної безпеки, органів державної влади у районі, органів місцевого самоврядування, природокористувачів під час здійснення, відповідно до державного регулювання, господарської діяльності, права та обов’язки громадян.

Програма є системоутворюючим актом району стосовно сфери охорони навколишнього природного середовища. Всі акти районної ради стосовно охорони навколишнього природного середовища та екологічної безпеки, які будуть розроблятися та прийматися у майбутньому повинні враховувати положення Програми охорони навколишнього природного середовища Деркачівського району до 2016 року.


^ КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРОГРАМИ


Соціально-економічний розвиток району тісно і нерозривно пов’язаний з екологічним станом довкілля, наявністю екологічних проблем та ризиків у регіоні.

Значною мірою стан довкілля Дергачівського району обумовлюється методами ведення сільського та лісового господарства, впливом підприємств у таких розвинених галузях промисловості, як видобувна, хімічна та машинобудівна, впливом об’єктів муніципальної інфраструктури населених пунктів.

Оцінка стану довкілля у районі свідчить, що практично немає природних компонентів екосистеми, які б не зазнавали постійного негативного антропогенного впливу.

Серед екологічних проблем регіону, які підлягають вирішенню в перспективі, треба виділити:

наявність на території значної кількості непридатних і заборонених до застосування пестицидів, умови зберігання яких створюють загрозу для довкілля та здоров’я людей;

забруднення водного басейну недостатньо очищеними каналізаційними стоками;

відсутність ефективно діючих схем очищення населених пунктів від відходів;

недостатні обсяги утилізації відходів, відсутність обладнаних належним чином полігонів для захоронення відходів і, як наслідок, забруднення території (земель, лісів, водоохоронних зон водних об’єктів) різними промисловими та побутовими відходами;

виснажливе використання біоресурсів та деградація біорізноманіття;

незадовільний стан зеленого господарства в населених пунктах;

незадовільний стан лісозахисних насаджень, у т.ч. у водоохоронних зонах;

забруднення атмосферного повітря.


Загострення екологічних та соціально-економічних проблем обумовлює актуальність впровадження у районі принципів та засад сталого розвитку.

Першочергова увага до охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності населення – невід’ємна умова сталого розвитку регіону і, в цілому, країни. Саме тому на території району повинна здійснюватися політика, спрямована на досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи і, безпосередньо, на забезпечення раціонального використання, охорони і відтворення природних ресурсів.

Аналіз загального стану навколишнього природного середовища Дергачівського району показує, що з одного боку, екологічна ситуація у районі загалом задовільна, екологічні показники життєдіяльності кращі, ніж в більшості інших регіонів країни і значно кращі, ніж в середньому по Україні. Це обумовлює визначення району як досить сприятливого регіону для проживання та роботи. З іншого боку можна зазначити, що в районі наявні екологічні ризики і проблеми щодо стану повітряного басейну, поверхневих водних об’єктів та підземних вод, земель та лісів. Рівень забруднень навколишнього середовища у районі не є об’єктивно обумовленим, а наявні екологічні ризики і проблеми, при умові ефективної і цілеспрямованої роботи в цьому напрямку, можуть бути суттєво зменшені.

Стан довкілля обумовлюється впливом на нього усіх суб’єктів природокористування. Відповідно, інтегрований еколого-економічний ефект природоохоронних заходів у районі залежить від послідовності і результативності дій усіх суб’єктів господарської діяльності, а також від ефективності системи управління в цій сфері.

Необхідність вирішення екологічних проблем регіону є підґрунтям розроблення Програми охорони навколишнього природного середовища Деркачівського району до 2016 року.

Програма охорони навколишнього природного середовища Деркачівського району до 2016 року – це система принципів, пріоритетних напрямків та конкретних заходів у сфері охорони навколишнього природного середовища.


^ Об’єкти, на які спрямована дія Програми:

навколишнє середовище регіону в цілому;

окремі природні компоненти довкілля (атмосферне повітря, підземні і поверхневі води, земельні ресурси і надра, ліси тощо);

окремі природні об’єкти та території (об’єкти природно-заповідного фонду тощо);

екологічні аспекти виробничої діяльності підприємств різних галузей, муніципальної інфраструктури населених пунктів і, в цілому, життєдіяльності населення.



^ Суб’єкти Програми:

органи місцевого самоврядування і державної влади, установи управління і фінансового забезпечення життєдіяльності регіону;

місцеві громади та, зокрема, громадяни, які проживають в районі;

підприємства всіх форм власності, що здійснюють виробничу діяльність та надають послуги в різних галузях на території району.

У Програмі визначаються напрямки природоохоронної діяльності щодо стабілізації та поліпшення стану навколишнього природного середовища району чи окремих його складових (повітряного басейну, водних ресурсів тощо), які мають організаційно-технічне обґрунтування, фінансове підґрунтя, а також визначаються часовими межами.

Програма охорони навколишнього природного середовища Дергачівського району до 2016 року передбачає формування і реалізацію екологічної політики. Екологічна політика є інтегрованим чинником соціально-економічного розвитку держави та району зокрема.

Метою районної екологічної політики є врівноважений розвиток району і, який передбачає узгодженість економічного, соціального та екологічного аспектів розвитку.


Районна екологічна політика повинна бути спрямована на:

реалізацію державної політики України в сфері охорони навколишнього природного середовища на регіональному рівні;

формування та впровадження екологічно і економічно збалансованої системи природокористування;

збереження і підтримку цілісності природних систем та їх функцій життєзабезпечення;

поліпшення стану навколишнього природного середовища та запобігання його забруднення;

реалізацію в районі міжнародних угод та зобов’язань, що ратифіковані в Україні.


Районна екологічна політика повинна ґрунтуватися на таких принципах:


дотримання загальнонаціональних пріоритетів у галузі охорони довкілля і використання природних ресурсів;

взаємозв'язку довгострокових стратегій, програм і планів регіонального та місцевого розвитку;

поєднання державного управління із самоврядним управлінням;

ефективне розмежування повноважень між органами виконавчої влади;

співпраці та узгодженості дій між органами державної влади та місцевого самоврядування, суб'єктами господарювання та об'єднаннями громадян в процесі прийняття рішень;

врахування міжрегіональних та міждержавних екологічних інтересів;

забезпечення ефективного і послідовного фінансового забезпечення природоохоронної діяльності в області.

Районна екологічна політика має реалізовуватися через відповідні місцеві програми та галузеві плани дій.

Витрати на реалізацію природоохоронних програм і заходів потребують значних коштів. Сьогодні спостерігається значна обмеженість району та країни, в цілому, у коштах, необхідних для поліпшення стану навколишнього природного середовища, збереження та раціонального використання природних ресурсів. Це вимагає чіткого визначення пріоритетних напрямів та проблем з метою відпрацювання реалістичних, ефективних та економічно прийнятних рішень. З цією метою, виходячи з реального екологічного стану території району, пріоритети екологічної політики слід визначати з урахуванням таких критеріїв і чинників:

погіршення стану або загроза завдати непоправної шкоди біологічному та ландшафтному різноманіттю;

погіршення здоров’я людей через значну забрудненість довкілля;

втрата природними ресурсами якісних характеристик, зменшення їх кількості, що призводить до зниження продуктивності виробничо-господарської діяльності;

обсяг споживання природних ресурсів;

еколого-економічна ефективність природоохоронних заходів.


Також на пріоритетність напрямків екологічної політики впливають фактори адміністративно-територіального та ландшафтно-басейнового поділу території району.

^ Пріоритети районної екологічної політики

1) очищення території району від небезпечних відходів, а саме: непридатних і заборонених до застосування пестицидів;

зменшення забруднення водних об’єктів та підземних вод;

вирішення проблеми твердих побутових відходів;

невиснажливе використання біоресурсів та подолання тенденції деградації біорізноманіття;

міжгалузева, міжвідомча координація при вирішенні завдань екологічного спрямування та впровадження інтегрованого управління природокористування.

Перешкодами якісної реалізації державної екологічної політики на районному рівні є:

недостатнє інформаційне забезпечення при управлінні навколишнім середовищем;

недостатнє фінансове забезпечення реалізації природоохоронних заходів;

недоліки в місцевій нормативній базі щодо реалізації екологічної політики та застосування стимулів природоохоронної діяльності;

міжвідомча неузгодженість і непослідовність управлінських дій;

недостатньо ефективна робота із громадськістю (відсутність систематичних і послідовних дій по формуванню громадської думки та пропаганди дбайливого ставлення до природи, недоліки у врахуванні громадської думки та пропозицій мешканців при прийнятті управлінських рішень);

недостатня екологічна освіченість населення.


Проект

З М І С Т

ВСТУП…………………………………………………………………………….


І ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ………………………………………………


ІІ МЕХАНІЗМ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ……………………………….

2.1 Організаційне забезпечення……………………………………………

2.2 Управління навколишнім природним середовищем

і природокористуванням………………………………………………

2.3 Система екологічного аудиту …………………………………………

2.4 Економічні і фінансові умови реалізації програми………………….

2.5 Екологічний моніторинг та інформаційне забезпечення……………

2.6 Наукове забезпечення…………………………………………………

2.7 Екологічне виховання та освіта………………………………………

2.8 Міжнародне співробітництво…………………………………………


ІІІ НАПРЯМКИ ТА ЗАХОДИ З ПОЛІПШЕННЯ СТАНУ

ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА……………………………………….

3.1 Розробка та впровадження районної системи екологічного

аудиту………………………………………………………………

3.2 Проведення екологічного аудиту території………………………

3.2.1 Проведення екологічного аудиту підприємств району………….

3.2.2 Визначення та поліпшення стану атмосферного повітря……….

3.2.3 Визначення та поліпшення стану водних ресурсів……………...

3.2.4 Визначення та поліпшення стану земельних ресурсів………….

3.2.5 Визначення стану лісового, рибного господарств, озеленення

населених пунктів………………………………………………….

3.2.6 Збереження біологічного різноманіття та розвиток природно

заповідного фонду…………………………………………………

3.2.7 Збереження надр…………………………………………………..

3.3 Розробка та впровадження в районі системи поводження з земельними ресурсами………………………………………………

3.3.1 Розробка та впровадження в районі правил використання

та охорони земель сільськогосподарського призначення………...

3.4 Розробка та впровадження в районі системи

поводження з відходами……………………………………………

3.4.1 Розробка та впровадження системи комплексної

інвентаризації промислових відходів на підприємствах

в організаціях та установах району…………………………….......

3.5 Розробка та впровадження системи екологічної паспортизації

території, підприємств та організацій району……………………..

3.6 Розробка стратегії сталого екологічного розвитку району………..

3.6.1 Оцінка екосистемного потенціалу району……………………….

3.6.2 Розвиток природоресурсного потенціалу району………………..

3.6.3 Розробка екологічної карти району………………………………...

3.6.4 Розвиток та вдосконалення системи екологічного

моніторингу району…………………………………………………

3.6.5 Розробка заходів з поліпшення стану природного

середовища району………………………………………………….

ІV ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ……...

4.1 Розвиток екологічно зорієнтованого бізнесу……………………..

4.2 Розвиток економічного механізму природоохоронної

діяльності та природокористування……………………………….


^ V ПОКРАЩЕННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ……………………………


5.1 Екологічні пріоритети охорони здоров’я …………………………

5.2 Напрямки реалізації заходів з охорони здоров’я…………………


^ VI ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ТА РАЦІОНАЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ

ПАЛИВНО – ЕНЕРГЕТИЧНИХ РЕСУРСІВ………………………..

6.1 Розробка та впровадження в районі системи енергозбереження

та енергоаудиту……………………………………………………

^ VII НЕУРЯДОВІ ТА ГРОМАДСЬКІ ЕКОЛОГІЧНІ ОРГАНІЗАЦІЇ:

ПОСИЛЕННЯ ПАРТНЕРСЬКОЇ ВЗАЄМОДІЇ,

ЗАОХОЧЕННЯ ТА РОЗВИТОК……………………………………..

7.1 Проведення конференцій, семінарів, круглих столів з питань

екологічної безпеки та охорони навколишнього природного

середовища……………………………………………………………

7.2 Екологічне виховання та освіта……………………………………..

7.3 Участь громадськості…………………………………………………

7.4 Екологічні ініціативи місцевої громади…………………………….

7.5 Механізми реалізації екологічних ініціатив громади………………

7.6 Шляхи впровадження ініціатив місцевої громади………………….

7.8 Реалізація ініціатив місцевої громади ( на прикладі

водного господарства району)………………………………………..

VIII МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО……………………………..


IX НОРМАТИВНО – ПРАВОВІ ЗАСАДИ РОЗРОБКИ ПРОГРАМИ.

еще рефераты
Еще работы по разное