Реферат: Використання альтернативної енергетики


ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ



ВИКОРИСТАННЯ МАЛОЇ ВІТРОЕНЕРГЕТИКИ


Основними перевагами «малої» вітроенергетики є:


- Здобуття енергетичної незалежності, мова йде про повну автономію або резервування;

- Екологічна чистота;

- Невичерпний запас електроенергії;

- Економічний ефект;

- Простота в експлуатації;

- Тривалий ресурс експлуатації (не менше 20-ти років);

- Відсутність необхідності долати «бар'єри», які властиві для великої вітроенергетики: дослідження в області підключення до мережі, економічне моделювання, підготовка ОВД та проведення громадських слухань, оформлення договорів на землю, проходження виснажливих дозвільних процедур, інші обставини та умови, які затягують реалізацію проектів на термін не менше 5-ти років;

- Єдиним регламентуючим документом з установки вітрогенераторів малої потужності (до 75 кВт), є вимоги, яких потрібно дотримуватися при установці МАФ (малі архітектурні форми);

- Відсутність необхідності фінансування в великих обсягах;

- Досить короткий шлях від ухвалення рішення на монтаж до отримання працюючого джерела електроенергії (для одиничних об'єктів - від десяти днів до трьох тижнів, для великих об'єктів - в залежності від постанови задачі).

- Відсутність жорстких вітрових і територіальних обмежень з їх розміщення та використання;

- Технічні характеристики вітроустановок дозволяють ефективно використовувати їх навіть в регіонах, де вітропотенціал не високий, так стартова швидкість вітру вітроустановок становить - 2,5 м/с, а вихід вітрогенератора на номінальну потужність настає вже при швидкості вітру - 8 м / с, при цьому ефективна робота вітроустановки починається при швидкостях вітру трохи більше 3-х м / с;

- Низький рівень шуму (до 55 дБА).


^ Сфери можливого застосування вітрогенераторів:


- Житлово-комунальне господарство - практично скрізь;

- Для енергозабезпечення газорозподільних станцій;

- Для енергозабезпечення теплопунктів;

- Для енергозабезпечення водоканалів або об'єктів обліку;

- Для забезпечення енергією засобів освітлення та охоронних систем;

- Для енергозабезпечення будинків, котеджів, дачних ділянок, окремо

розташованих споруд;

- Для енергозабезпечення невеликих підприємств;

- Для енергозабезпечення місць і об'єктів, віддалених від ліній електропередач;

- Для підігріву та освітлення теплиць, ферм, вівчарських та інших господарств,

пасік та об'єктів аграрного комплексу;

- Для перекачування води (в т.ч. з підтоплених територій);

- Для енергозабезпечення об'єктів нафтогазової промисловості;

- Для енергозабезпечення об'єктів мобільного зв'язку і охоронних систем.


Вітрогенератори вітчизняного виробництва потужністю від 0,8 кВт до 20 кВт можуть забезпечити потреби в електриці "середнього" котеджу. Незаперечною перевагою вітрогенераторів вітчизняного виробництва є те, що на відміну від більшості західних зразків, наші установки здатні працювати в екстремальних умовах: при дуже низькій температурі і великій швидкості вітру! Інтеграція вітрогенератора з дизель-генератором і фотоелектричними модулями дозволяє, по-перше, заощаджувати 50% палива дизель-генератора і, по-друге, досягти 100% надійного електропостачання Вашого будинку!


^ Типовий склад малої вітрової електростанції:


Система енергозабезпечення на базі ВЕУ, як правило, складається з таких компонентів:


- Вітроелектрична установка Електростанції (вітрогенератор, ВЕУ) - виробляє "грубу" електроенергію з нестабільними параметрами, залежними від швидкості вітру.


- Щогла - служить для установки ВЕУ на такій висоті, де вітровий потік не затіняється перешкодами і має достатню швидкість.


- Акумуляторна батарея (АБ) - є буфером, який узгоджує графіки вироблення і споживання енергії.


- Контролер заряду АБ - захищає АБ від перезарядження, обмежуючи зарядний струм і напругу. Вітроустановки комплектуються контролерами заряду (системами управління).


- Інвертор - перетворює постійну напругу в змінну ~ 220В


Зарядний пристрій - при необхідності заряджає АБ від зовнішньої мережі ~ 220В


- Мережева автоматика - стежить за станом мережі і, за заданим алгоритмом, підключає навантаження до мережі або до інвертору.




Принципова схема малої вітрової електростанції


2. Використання світлодіодних ламп та прожекторів для вуличного і фасадного освітлення.

Можуть встановлюватися для освітлення вулиць, прибудинкових територій, територій дитячих шкіл і дошкільних установ, клінічних установ, в будинках і на об'єктах комунальної та іншої форм власності. Після встановлення знижують в десятки разів електроспоживання, знижують надалі витрати на обслуговування при виїзді і заміні ламп. В масштабах району таке зниження електроспоживання дає можливість знизити витрати на будівництво нових електропідстанцій.

^ До основних технічних переваг світлодіодного освітлення відносяться :

- Низьке електроспоживання (наприклад, світлодіодна лампа 3000.5)

- Високі оптичні характеристики (до 120люмен/Вт), тобто в 10-15 разів вище, ніж у ламп розжарювання;

- Тривалий термін експлуатації (50 000 годин), тобто в 50 разів вище, ніж у ламп розжарювання;

- Працюють в екстремальних умовах експлуатації (ударні навантаження, вібрації, складні кліматичні умови, відхилення напруги живлення в діапазоні 85-260 вольт)

- Можливість виготовлення під будь-який стандартний цоколь, а також під низьковольтну мережу постійної напруги 12В, 24В, 36В, 48В для об'єктів підвищеної небезпеки;



^ ЗАСТОСУВАННЯ СИСТЕМ АВТОНОМНОГО (РЕЗЕРВНОГО)

ЕЛЕКТРОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ (сонячне випромінювання).


Генерують електроенергію, можуть встановлюватися для забезпечення електроенергією прибудинкових територій, територій дитячих шкіл і дошкільних установ, клінічних установ, в будівлях і на об'єктах комунальної та інших форм власності, або для електропостачання іншого обладнання. Після установки дають можливість знизити в десятки разів електроспоживання, або відмовитися від нього. В якості джерела генерації електроенергії дані системи використовують сонячні фотоелектричні модулі.


^ 4. ЗАСТОСУВАННЯ СИСТЕМ АВТОНОМНОГО (РЕЗЕРВНОГО) ГАРЯЧОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ (сонячне випромінювання).


Генерують тепло. Можуть встановлюватися для підігріву води (також можливо частково скидати теплову енергію в систему опалення) дитячих шкіл і дошкільних установ, клінічних установ, в будинках і на об'єктах комунальної та інших форм власності. Можливе встановлення систем підігріву басейнів і систем підігріву технологічних рідин. Після установки дають можливість знизити електричне та газове споживання, що використовується для нагріву води. В якості джерела генерації теплової енергії дані системи використовують вакуумні сонячні колектори з тепловою трубкою.


Варіанти застосування:

^ 1. Альтернативне освітлення вулиць

Система призначена для організації вуличного освітлення без використання електроенергії з міських мереж. Розрахунковий термін експлуатації (до заміни АКБ) не менше 10 років. Рівень освітленості дорівнює рівню освітлення світильника, заснованого на використанні лампи ДРЛ 250. Включення і час світіння програмується при монтажі системи, і може змінюватися під час експлуатації за бажанням замовника. Система повністю автономна, і не вимагає участі людини під час експлуатації. Система потребує профілактичного огляду та обслуговування не рідше, ніж два рази (зима-літо) на рік. Система монтується як на нові опори, так і на опори, які були встановлені раніше.


Для забезпечення освітлення території в нічний час, пропонуємо встановити таке обладнання:

1. Світильник LED 24 В DC (4350люм)

2. Фотомодуль

3. АКБ 12В 55 - 2 шт

4. Контролер заряду

5. Датчик-реле освітленості

Орієнтовна вартість комплекту обладнання - 14 000 грн.

Даний комплект обладнання розроблений для установки на штатних бетонних освітлювальних стовпах висотою 9 м.


2. Варіант застосування систем автономного (резервного) гарячого водопостачання з використанням альтернативного джерела енергії (сонячного випромінювання).

Для оптимальної організації опалення та гарячого водопостачання пропонуємо реалізувати наступну побудову теплової системи котельні:

Сонячні колектори встановлюються на покрівлі будівлі, підключаються групами через розподільні колектори для вирівнювання швидкості потоку теплоносія до роздавальної гребінці з циркуляційними насосами, що забезпечують передачу теплової енергії по різним контурам теплової системи будівлі.

Гарантія на вироблені роботи - 5 років.


^ 3. Варіант застосування системи автономного (резервного) електропостачання з використанням альтернативного джерела енергії (сонячного випромінювання).


Можливості:


- Освітлення прибудинкових територій, під'їздів, пунктів охорони і спостереження

Фотоелектрична система для об'єктів ЖКГ і підприємства з плоскою покрівлею.




На фото представлений варіант установки на даху будівлі.




На фото представлений варіант установки системи схід-захід




Використання площі покрівлі житлового будинку для розміщення сонячної -генеруючої установки з метою вироблення електроенергії для освітлення сходів і території двору.


У нашій країні є широкі можливості для подальшого розвитку роботи в галузі альтернативної та відновлювальної енергетики. Зокрема, чимало відкритих територій, де постійно дмуть вітри і велика кількість сонячних днів у році. Даний природний потенціал може служити важливим фактором забезпечення екологічно чистою енергією економічних галузей, територій, населення країни, а також зниження рівня забруднення навколишнього середовища та досягнення сталого розвитку.

^ 4. Заміщення використання природного газу на опалення

Екологічночисте опалювання – це використання індукційних котлів, системи «тепла підлога», електричних конвекторів.

Встановлення теплових насосів для бюджетних організацій вартістю 3,5 – 25 тис. євро забезпечить обігрів взимку, кондиціювання влітку, економію енергоресурсів.

Перевагою встановлення обладнання, що працює на пелетах, тирсі, торфі, є використання місцевих видів палива.

Установка сонячного гарячого водопостачання житлових та громадських будинків в міжопалювальний період року вартістю від 120 $ (6 трубок) до від 636 $ (30 трубок) не виробляє шкідливих викидів в навколишнє природне середовище. В умовах середніх широт для невеликого котеджу вистачить батареї з потужністю в 2 (3) кВт, яка може бути легко розміщена на даху, оскільки займає площу всього 20 (30) м2.

В залежності від зони, така батарея вироблятиме за рік 2200-2800 (3300-4200) кВт.год електрики, що задовольнить енергетичні потреби (без врахування теплопостачання) сім’ї з 3-4 чоловік. Термін експлуатації установки становить 25 років.
еще рефераты
Еще работы по разное