Реферат: Альтернативна енергія для вашої оселі – обходимо підводні рифи


Альтернативна енергія для вашої оселі – обходимо підводні рифи

Термін «альтернативна енергетика» вже давно перестав бути для нас чимось незрозумілим та несправжнім, і бажаючих покуштувати такої «ікри заморської баклажанної» стає дедалі більше. А й справді, ціна на газ и інші палива дорожчає, ціна на електроенергію теж на місці не стоїть (таке враження, що наші числені атомні та гідроелектростанції працюють саме на газі), тому чом би й не почати виробляти самому енергію, потрібну для твого дому чи хазяйства. Це ж така економія щомісячних витрат!

Коли ви звернетеся у компанію, яка займається продажем установок, що видобувають струм з альтернативних джерел, то вам ретельно прорахують и пояснять всі переваги, що ви отримаете від цієї угоди. Але як казали наші мудрі предки: дешева рибка – та погана юшка (хоча рибка між тим і зовсім не дешева, в середньому за всю систему ви віддасте від 10 до 20 тисяч доларів США). Тому перед тим, як купувати обладнання для видобутку електроенергії у себе вдома, треба тричі ретельно прорахувати всі можливі варіанті розвитку подій, щоб потім не хапатися за голову и не лаяти себе за так недоцільно витрачені заощадження (або навіть, не дай бог, кошті взяті в кредит). Але ті ж самі мудрі предки мали ще й таке прислів’я: якби знав, де впадеш, то й соломки підстелив би.

Ітак, любі друзі, давайте зараз и підстелимо таку необхідну нам з вами соломку, и поговоримо про вади енергетичних установок, що видобувають електроенергію з альтернативних джерел.

По-перше, купуючи таку установку, ви маєте ретельно продумати і прорахувати всі свої енерговитрати, бажано включно з потенційним ростом вашого споживання в майбутньому. Тому що власна енергетична установка, це не об’єднана мережа електроенергії України, у якій завжди до ваших послуг мільйони кіловат вільної електроенергії. Потенційна потужність домашньої установки незмінна. Якщо ви купили систему із розрахунком на ваші щоденні потреби в звичайній ситуації, то раптово початий ремонт може залишити вас геть без струму, бо потужні електроінструменті просто «з’їдять» заряд ваших акумуляторних батарей.

По-друге, будь-який вид енергетичних установок має свої певні недоліки, з якими вам доведеться миритись все життя. Так вітрогенератори генерують на разі досить багато шуму (під баштою досить потужного вітрогенератору рівень шуму десь близько 10-12 дБл, а це майже дорівнює рівню шуму реактивного літака), тому встановлювати їх треба не ближче ніж за 100м від вашої оселі. А фото батареї малопотужні і їх потрібна велика кількість для повного забезпечення струмом пересічного будинку з об’ємом споживання електроенергії 400-500 кВт на місяць. До того ж фото батареї не виносять перегріву, и коли фото елемент нагрівається більше ніж на 250С, то його потужність падає в декілька разів.

По-третє, чи знаєте ви, що, згідно із законами України, ваша приватизована ділянка землі належить вам лише до 30м вниз и 15м вверх над землею. Повітря вище 15м та земля і грунтові води нижче 30м належать державі, і ви маєте сплачувати податок за користування державним майном. Тому геотермальна установка на вашій ділянці не може бути глибшою за 30 м, а вітряк не вищим за 15м. На щастя, існуючі вітрогенераторні установки (навіть найпотужніші з них) не перевищують відмітки в 15м.

По-четверте, перед тим, як купувати і встановлювати генераторну установку з альтернативного джерела енергії, вам треба провести справжнє наукове дослідження, на предмет достатньої кількості присутності біля вашої оселі того природного явища, з якого ви плануєте видобувати енергію.

Так, плануючи купівлю вітрогенератору, замовте (або зробіть самотужки) дослідження сили та напрямків вітру на вашій ділянці протягом року. Адже при силі вітру менше за 5 та більше за 15 м/с вітряк не працює. Цілий рік 4 рази на добу треба вимірювати силу и напрям вітру. А через рік підрахувати коли і в якій кількості гуляє вітер по вашому подвір’ї.

А якщо ви думаєте про фото батарею, підрахуйте кількість сонячних днів у вас протягом року. Із цієї кількості відніміть ті дні, коли температура повітря піднімається вище за 250С, і подумайте – а чи достатньо цього світла для фото генераторної установки.

Для геліотермального генератору вам потрібно підрахувати кількість тепла в Джоулях, яку отримує земля біля вашого будинку протягом року.

Перед купівлею геотермального генератору не лишнім буде дізнатися, як глибоко під землею знаходяться грунтові води. Погодьтеся, буде не дуже смішно, коли підземну частину вашого геотермального генератору заллє вода, і він просто згорить.

І на кінець для видобутку електроенергії за допомогою спалювання біогазу треба підрахувати, чи достатню кількість сировини для біогазу продукує ваша домашня худоба, адже біогаз – це метан, що вивільняється при бродінні різних видів відходів.

Ми з вами досить детально розібрали технічну сторону питання використовування альтернативних джерел енергії. Але існує ще одна – нормативно-правова складова доцільності придбання енергетичної установки такого типу. Адже в нашій країні бюрократична машина працює якнайкраще, і може звести на нівець будь-яку, навіть найкращу ідею.

Перше питання, яке виникає у потенційного покупця генераторної установки для видобутку енергії з альтернативного джерела – чи потрібна якась ліцензія або дозвіл для користування такою установкою.

Такий дозвіл дійсно існує. І видається він «органами виконавчої влади у встановленому законодавством порядку», як вказано у статті 6 розділу ІІ Закону України про альтернативні джерела енергії № 555-IV  від 20 лютого 2003 року. Крім того, в цій статті зазначено, що вам потрібно буде «надання підприємствами електричних мереж (енергопостачальних компаній) в установленому законодавством порядку дозволів, за погодженими технічними умовами, на підключення об'єктів усіх форм власності, що виробляють енергію з альтернативних джерел, до об'єднаної енергетичної системи України.»

Крім того, до виробників альтернативної енергії будуть приходити з перевірками пожежні інспектори, представники об’єднаної електроенергетичної системі України, і не тільки…

«Так що ж робити? Я ж потону в морі штрафів і рахунків від всіх цих організацій», - скажете ви і будете праві. Але… В цьому питанні є одне велике АЛЕ, яке вирішує все на вашу користь. І ліцензія, і дозвіл, і весь цей контроль з боку числених державних та місцевих органів самоврядування вам потрібен лише в тому випадку, коли ви вирішите продавати видобуту вашою установкою енергію прямим споживачам (читай сусідам), або в об’єднану енергетичну систему України. Ну не може наша держава втратити свою монополію на видобутку и продаж електроенергії! Тому навіть нещодавно прийнятий закон про «зелений тариф» на купівлю енергії отриманої з альтернативного джерела енергії навряд чи зможе заохотити підприємців займатися продукуванням альтернативної енергії в промислових масштабах.

А що стосується безпосередньо вас и вашої маленької альтернативної енергетичної установки, яка працює лише на ваші потреби, ніякі ліцензії и дозволи не потрібні. Якщо ваша генераторна установка не перетинає меж вашої приватної власності (вищезгаданих 30м вглиб и 15м в висоту), то ви маєте повне право навіть на подвір’я не пустити представників пожежної охорони, електромережі чи місцевої влади, що прийдуть до вас з перевіркою. Це ваше право приватної власності.
еще рефераты
Еще работы по разное