Реферат: Навчально-методичний комплекс з дисципліни актуальні проблеми банківського права для студентів навчально-наукового інституту права та психології спеціальності «Правознавство»



МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ


НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

ФАКУЛЬТЕТ ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПСИХОЛОГІЇ


Кафедра економічних та фінансово-правових дисциплін


Навчально-методичний комплекс з дисципліни


АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ БАНКІВСЬКОГО ПРАВА


для студентів навчально-наукового інституту права та психології

спеціальності «Правознавство»

за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр»


київ – 2012

Кафедра економічних та фінансово-правових дисциплін факультету правового забезпечення підприємницької діяльності та психології

ННІПП НАВС


Навчально-методичний комплекс з дисципліни «Актуальні проблеми банківського права» для студентів навчально-наукового інституту права та психології

спеціальності «Правознавство» за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр»


Укладач:

кандидат юридичних наук, доцент кафедри економічних та фінансово-правових дисциплін Пожидаєва М.А.


Рецензенти:

кандидат економічних наук, завідувач кафедри економічних та фінансово-правових дисциплін Безрутченко С.М.

кандидат економічних наук, доцент, професор кафедри економічних та фінансово-правових дисциплін Тігова Т.М.


Навчально-методичний комплекс з дисципліни "Актуальні проблеми банківського права" для студентів навчально-наукового інституту права та психології спеціальності «Правознавство» за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр» обговорено та схвалено на засіданні кафедри економічних та фінансово-правових дисциплін Національної академії внутрішніх справ від " " 2011 року, протокол № .
ЗМІСТ

ЗМІСТ…………………………………………………………………………………...3

1. ВСТУП………………………………………………………………………………..4

2. РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА……………………………………………5

2.1. Пояснювальна записка……………………………………………………….....5

2.2. Тематичний план………………………………………………………………..8

2.3. Зміст навчальної дисципліни…………………………………………………...9

3. ТЕМАТИКА ТА ЗМІСТ СЕМІНАРСЬКИХ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ, ЗАВДАНЬ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ, РЕФЕРАТІВ І ДОПОВІДЕЙ…………………………………………………… ……………………12

4. МЕТОДИКА ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ З ДИСЦИПЛІНИ…...45

4.1. Вступний контроль знань студентів………………………………………….45

4.2. Поточний контроль ………………...…...…………………………………….45

4.3. Проміжний модульний контроль…………………………………………….47

4.4. Підсумковий контроль знань студентів ……………………………………..47

5. ПИТАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ЗАЛІКУ…………………………………50

6. СПИСОК ДЖЕРЕЛ ДО ДИСЦИПЛІНИ……………………………………….53

6.1. Основний……………………………………………………………………….53

6.2. Додатковий…………………………………………………………………….60
1. Вступ

У процесі побудови в Україні незалежної, демократичної, правової держави та розвитку ринкової економіки важливе значення має стабільне та надійне функціонування банківської системи держави. Для забезпечення високого рівня здійснення банками своєї діяльності необхідним є досконале правове її регулювання, вивченню якого присвячена дисципліна «Актуальні проблеми банківського права».

У період зберігання напруги в економіці та вирішення завдань подолання наслідків фінансової кризи актуальним лишатиметься вжиття заходів з фінансового оздоровлення банків та стабілізації їх роботи. Однією з причин нездатності банківських установ протистояти кризовим явищам можна вважати неефективне банківське регулювання, що потребує відповідного законодавчого удосконалення.

Комерційні банки виступають одними з основних фінансових посередників, діяльність яких пов’язана з отриманням та перерозподілом грошових коштів. На сьогодні важко уявити особу, яка б не користувалася банківськими послугами та відповідно не укладала б договори з банком. У зв’язку з цим знання банківського законодавства є важливим не тільки для юристів, а й для інших фахівців. Так, банківське право регулює суспільні відносини, які зачіпають інтереси кожного з нас, що безперечно підкреслює його актуальність.

Потрібно враховувати, що норми банківського права відображаються не тільки у законах, але і в нормативно-правових актах Національного банку України, яких на сьогодні – велика безліч. Також вони часто змінюються і мають великий обсяг інформації. Все це у цілому ускладнює їх сприйняття. Тому даний курс “Актуальні проблеми банківського права” покращить процес вивчення системи правових норм, що регулюють порядок організації та діяльності банків, а також надання банківських послуг.

Актуальні проблеми банківського права як навчальна дисципліна – це систематизовані відповідно до типової програми знання щодо сукупності норм права, які регулюють організацію та діяльність банків України, їх взаємовідносини з клієнтами (юридичними і фізичними особами), які обслуговуються банками, а також порядок здійснення банківських операцій. Вивчення студентами основ банківського права дасть їм змогу опанувати інші фундаментальні дисципліни, сформувати економічне та правове мислення, потрібне для ефективної практичної діяльності в умовах сучасної ринкової економіки України.

Курс “Актуальні проблеми банківського права” сприятиме всебічному повному та глибокому розумінню матеріалу з питань правового регулювання відносин, які виникають у сфері банківської діяльності.

У результаті вивчення цієї дисципліни студент оволодіє комплексними знаннями з банківського права, які можна використовувати як набуття досвіду в сфері банківської справи, що має важливе значення для майбутніх правників, як науковців, так і практиків.
^ 2. Робоча НАВЧАЛЬНА програма 2.1. Пояснювальна записка

Навчальна дисципліна «Актуальні проблеми банківського права» викладається з урахуванням того, що студенти на освітньо-кваліфікаційному рівні «бакалавр» засвоїли головні положення нормативної навчальної дисципліни «Банківське право», а також окремі питання банківської діяльності в дисциплінах професійного спрямування. Вона передбачає вивчення актуальних питань банківського права для конкретної галузі господарської, економічної та науково-дослідної діяльності з урахуванням особливостей майбутньої професійної діяльності випускників, а також досягнень у сфері електронних платіжних систем.

Загальний обсяг навчального часу для вивчення дисципліни «Актуальні проблеми банківського права» у навчальних планах підготовки студентів-правознавців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр» становить 108 академічних годин відповідно до затверджених керівництвом академії навчальних, робочих програм та тематичних планів.

В процесі побудови незалежної демократичної правової держави та становлення ринкової економіки важливе значення має вдосконалення функціонування банківської системи держави та ефективне правове регулювання банківської діяльності.

Метою курсу «Актуальні проблеми банківського права» є досягнення всебічного повного та глибокого розуміння студентами природи і сутності норм банківського права, що регулюють порядок організації та діяльності банків, а також порядок здійснення ними банківських операцій, надання банківських послуг, укладення договорів. Дисципліна «Актуальні проблеми банківського права» передбачає можливість ознайомлення зі зразками договорів, за допомогою яких здійснюються розрахункові, валютні та кредитні операції в Україні, а також операції з цінними паперами.

Завданням навчальної дисципліни «Актуальні проблеми банківського права» є вивчення студентами поняття, системи і ролі банківського права в сучасних умовах, визначення структури і функцій банківської системи України, висвітлення особливостей банківської діяльності як галузі господарювання, з’ясування підстав виникнення грошового зобов’язання у банківських правовідносинах, правової природи окремих договорів у банківській сфері, здійснення порівняльного аналізу норм Цивільного кодексу України, які регулюють банківські правовідносини, з нормами Господарського кодексу України, фінансового українського законодавства та зарубіжного законодавства.

^ Основні професійні компетенції

Засвоївши програму навчальної дисципліни «Актуальні проблеми банківського права» магістри за напрямом підготовки «Право» мають бути здатними вирішувати професійні завдання з урахуванням вимог правового регулювання банківської діяльності та володіти такими основними професійними компетенціями з банківського права:

у професійній діяльності:

- вміння тлумачити положення норм банківського права;

- знання у сфері надання банківських послуг;

- вільна орієнтація в системі банківського законодавства України, у тому числі у міжнародно-правових актах у цій сфері;

- розв’язання теоретичних і практичних завдань з банківської діяльності;

- використання знань з банківського права як підґрунтя для набуття досвіду в сфері банківської справи;

у науково-дослідній діяльності:

готовність застосовувати сучасні методи дослідження та аналізу обов’язкових економічних нормативів для банків, банківських ризиків ;

здатність поставити завдання та організувати наукові дослідження з правового визначення банківських послуг;

в організаційно-управлінській діяльності:

здатність та готовність до врахування положень нормативно-правових актів Національного банку України при виконанні управлінських функцій;

здатність до організації діяльності банківської установи з обов’язковим урахуванням вимог банківського законодавства;

управління діями щодо запобігання виникненню правопорушень у банківській сфері;

впровадження ефективного банківського регулювання та банківського нагляду;

у консультаційній діяльності:

надання допомоги та консультації працівників з практичних питань банківської справи;

готовність застосовувати зразки банківських договорів у практичній діяльності фінансово-кредитних установ.

у педагогічній діяльності:

розробка методичного забезпечення і проведення навчання та перевірки знань з питань правового регулювання банківської діяльності.

Дисципліна "Актуальні проблеми банківського права" включає такі види занять як лекції, семінарські, практичні, індивідуальні заняття, самостійна робота та модульний контроль.

Вивчення даного курсу рекомендується почати з ознайомлення з тематичним планом, який містить структуру курсу, з планами семінарських та практичних занять, завданнями для самостійної роботи та тематикою рефератів, доповідей. В результаті студент отримує уяву про завдання, що має виконати під час вивчення дисципліни «Актуальні проблеми банківського права», а також методичні рекомендації для самостійного опрацювання матеріалу та підготовки до занять з метою засвоєння основних, сформульованих на підставі сучасних досягнень науки, теоретичних положень і новітнього банківського законодавства України. Особливу увагу при цьому слід приділити тим темам, при вивченні яких не передбачена лекція.

^ Лекційні заняття з актуальних проблем банківського права являють собою найбільш економічний спосіб передачі й засвоєння навчальної інформації, зокрема щодо розуміння найсуттєвіших чи проблемних питань теорії та чинного законодавства, вони проводяться переважно з використанням мультимедійного проектора, що підвищує ефективність засвоєння матеріалу, робить його доступнішим, сприяє активізації студентів.

На семінарські заняття виносяться найбільш складні проблеми, які націлюють студентів на всебічне і дискусійне обговорення тем.

Для повного оволодіння теоретичним і нормативним матеріалом з відповідного розділу (теми) необхідно опрацювати матеріали з актуальних проблем банківського права, які публікуються в періодичних виданнях, з’являються на відповідних сайтах інтернету, та слідкувати за змінами у банківському законодавстві України. При підготовці до семінарських та практичних занять студенти можуть скористатися консультацією науково-педагогічних працівників кафедри, які викладають цей курс, під час їх чергування на кафедрі згідно з відповідним графіком. Крім того, ознайомитися з кафедральними дидактичними матеріалами та методичними розробками, а також з навчальною та науковою літературою, яка є в наявності в бібліотеці академії та інших бібліотеках м. Києва.

До кожної теми семінарського заняття наведено ряд ключових понять, які слід законспектувати в окремому зошиті (або розділі робочого зошиту) у формі словника.

Сформульовані в навчально-методичному комплексі контрольні питання до кожного семінарського заняття доцільно постійно використовувати для самоконтролю стану готовності до рубіжного модульного контролю.

^ Практичні заняття мають на меті закріпити лекційний матеріал з банківського права у ході розв’язання практичних завдань, ситуацій, дискусій, вирішення фінансово-правових проблем. Тематика, коло питань, що висвітлюються на практичних заняттях приділена темам, що стали актуальними у зв’язку з євроінтеграційними процесами та змінами в законодавстві у галузі банківського права тощо.

^ Самостійна робота є індивідуальним видом роботи кожного студента над першоджерелами та навчальними посібниками і оцінюється лектором або викладачем за результатами виступів на семінарах, конференціях та при проведенні практичних занять. Систематичне і в повному обсязі виконання завдань для самостійної роботи є обов'язковою умовою успішного засвоєння змісту основних інститутів банківського права. Студент має виходити з того, що контроль за виконанням завдань для самостійної роботи викладачем буде здійснюватися регулярно (під час опитування на заняттях, під час кожного рубіжного модульного контролю, у тому числі шляхом перевірки записів у робочих зошитах).

Студент матиме право, керуючись списком рекомендованих тем рефератів, що містить навчально-методичний комплекс, обрати одну з них та, після узгодження її з викладачем, підготувати тільки один реферат протягом всього періоду вивчення дисципліни. За написання та презентацію реферату студент може отримати до 10 балів (5 за текст, 5 за вміння тезово, чітко та в повному обсязі викласти зміст реферату за 3-4 хвилини).

Індивідуальна робота проводиться зі студентами з метою виявлення рівня їх підготовки, проблемних питань у навчанні та засвоєнні матеріалу, а також з метою виправлення незадовільних оцінок, отриманих під час семінарських і практичних занять.

^ Модульно рейтинговий контроль. Кожний студент, відповідно до програми курсу, після завершення вивчення кожного модуля зобов’язаний здати модульний контроль (в письмовій формі) і отримати певні бали. Підсумковий рейтинговий бал за дисципліну визначається в кінці курсу і служить основою для визначення підсумкової оцінки за дисципліну.

Студентам виділяється також час для консультацій з викладачами кафедри.


Курс

Характеристика дисципліни

Кількість залікових кредитів, відповідних ЕСТS: 2

Змістових модулів: 2

Загальна кількість годин: 108


Рік підготовки: 1-й

Семестр: 10

Лекції: 10 год.

Семінарські заняття: 18 год.

Практичні заняття: 8 год.

Самостійна робота: 68 год.

Індивідуальна робота: 4 год.

Поточний контроль: дві модульні контрольні роботи

Вид підсумкового контролю: залік



2.2. Тематичний план



^ Назва тем

Всього годин

З викл

З них на:

лекції

сем

практ

інд

сам

Змістовний модуль І. Сучасний стан та актуальні проблеми

банківського законодавства

Тема 1. Сучасний стан та перспективи розвитку банківського законодавства

16

4

2

2

-




12

Тема 2. Актуальні питання банківського регулювання та банківського нагляду

18

6

2

4

-




12

Тема 3. Діяльність банків щодо запобігання і протидії легалізації (відмивання) доходів, здобутих злочинним шляхом в умовах реформування банківського законодавства

20

8

2

4

2

2

10

^ Змістовний модуль ІІ. Актуальні питання регулювання базових

банківських операцій

Тема 4. Правовий режим міжбанківських розрахунків. Види платіжних систем.

18

6

2

2

2




12

Тема 5. Тенденції розвитку правового регулювання відносин у сфері банківського кредитування

18

6

2

2

2




12

Тема 6. Правовий режим валютних операцій та операцій з цінними паперами

18

6

-

4

2

2

10

Всього годин

108

36

10

18

8

4

68


2.3. Зміст навчальної дисципліни

Змістовий модуль І. Сучасний стан та актуальні проблеми

банківського законодавств


Тема 1. Сучасний стан та перспективи розвитку банківського законодавства


Поняття та система банківського законодавства. Виникнення та розвиток банківської справи як предмета правового регулювання. Регуляторні акти Національного банку України. Локальні акти фінансово-кредитних установ. Проблеми систематизації нормативно-правових актів у банківській сфері.

Роль конституційних норм у банківському праві. Взаємозв’язок банківського права з адміністративним правом. Банківські правовідносини, які регулюються нормами Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України. Банківське право як комплексний міжгалузевий правовий інститут.

Специфіка застосування санкцій у банківському праві. Відповідальність за порушення банківського законодавства.

Загальні положення банківського права ЄС. Принцип свободи установи. Прницип свободи надання послуг. Принцип взаємного визнання. Принцип контролю країни установи. Принцип єдиної ліцензії.

Зарубіжне законодавство з питань регулювання банківської системи. Міжнародні договори України у банківській сфері. Сучасна вітчизняна банківська система: тенденції та шляхи її розвитку. Основні напрями реформування банківського законодавства України.


^ Тема 2. Актуальні питання банківського регулювання

та банківського нагляду


Поняття та методи банківського регулювання. Сутність, принципи банківського нагляду. Напрями вдосконалення системи банківського нагляду.

Організація дистанційного нагляду за діяльністю банків України. Правовий статус державних банків. Особливості відкриття філій, відділень та представництв іноземних банків. Порядок надання дозволів та ліцензій на здійснення банківських операцій. Інспектування комерційних банків в Україні.

Правовий режим використання рейтингової оцінки українських банків за системою CAMELS. Правові засади забезпечення фінансової стійкості банківських установ. Теоретичні та практичні проблеми неплатоспроможності банків. Система страхування вкладів в Україні. Правовий статус Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Заходи впливу, що застосовуються до банків за порушення ними банківського законодавства. Порядок реорганізації банку. Правові засади введення процедури тимчасової адміністрації банку та результати її діяльності. Особливості санації (фінансового оздоровлення) банку. Підстави та особливості ліквідаційної процедури комерційних банків. Підготовчі заходи щодо задоволення вимог кредиторів до банку.


^ Тема 3. Діяльність банків щодо запобігання і протидії легалізації (відмиванню) доходів, здобутих злочинним шляхом,

в умовах реформування банківського законодавства


Основні вимоги FATF і організація боротьби з легалізацією «брудних грошей» у банківському секторі економіки. Поняття та система фінансового моніторингу. Фінансові операції, які підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу. Права та обов’язки банків як суб’єктів первинного фінансового моніторингу. Завдання, фукції та права Державної служби фінансового моніторингу України. Відповідальність за порушення вимог Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму».

Правовий режим банківської та професійної таємниці. Порядок розкриття банківської таємниці. Співвідношення понять: банківська таємниця та інформація про фінансову операцію, що підлягає обов’язковому фінансовому моніторингу. Використання систем віддаленого доступу до банківських рахунків.


^ Змістовний модуль ІІ. Актуальні питання регулювання базових

банківських операцій


Тема 4. Правовий режим міжбанківських розрахунків.

Види платіжних систем


Поняття та види платіжних систем. Принципи функціонування системно важливих платіжних систем. Правове регулювання переказу коштів в Україні. Розрахунки із використанням спеціальних платіжних засобів. Організація функціонування системи електронних платежів (СЕП) НБУ. Регулювання участі банків України у міжнародних платіжних системах. Національна система масових електронних платежів населення. Платіжна система виконання бюжетів.

Організація міжбанківських розрахунків в Україні. Порядок відкриття кореспондентських рахунків комерційними банками в інших банках. Порядок здійснення контролю за кореспондентськими рахунками банків.

Грошове зобов’язання у банківських правовідносинах. Правова природа банківських процентів. Особливості розрахунків в іноземній валюті.


^ Тема 5. Тенденції розвитку правового регулювання

відносин у сфері банківського кредитування


Законодавчі вимоги до банку для надання ним кредиту. Овердрафт як короткостроковий кредит у межах встановленого ліміту. Порядок укладення кредитного договору. Документи, що є необхідними для отримання кредиту. Порядок погашення кредиту. Поняття та зміст кредитної історії.

Банківська гарантія як односторонній правочин. Договір факторингу. Договір фінансового лізингу. Іпотечне кредитування.

Причини і значення рефінансування комерційних банків центральним банком держави. Порядок надання окремих кредитів овернайт. Кредитування комерційних банків Національним банком України.


^ Тема 6. Правовий режим валютних операцій та операцій з цінними паперами

Валютні рахунки. Ліцензування валютних операцій банків. Види ліцензій та вимоги до їх надання. Кореспондентські відносини банків, розрахунки іноземною валютою на території України. Характеристика „ЛОРО” – рахунків та „НОСТРО” – рахунків. Правове регулювання операцій купівлі-продажу іноземної валюти. Вимоги щодо організації роботи обмінних пунктів іноземної валюти. Операції з міжнародних торгівельних розрахунків. Відповідальність за порушення валютного законодавства. Роль правоохоронних органів у боротьбі зі злочинністю у цій сфері.

Цінні папери: сутність та види. Характеристика окремих операцій банків з цінними паперами. Порядок здійснення банками випуску (емісії) цінних паперів (акцій, облігацій, векселів). Обов’язкова реєстрація банком цінних паперів (акцій, облігацій). Використання цінних паперів у якості застави в процесі кредитування, визначення ступеня їх ліквідності. Купівля-продаж банком цінних паперів через фондову біржу за дорученням клієнта. Відносини між фінансовою установою і банком-депозитарієм стосовно операцій з цінними паперами. Зміст депозитарного договору. Відповідальність за правопорушення на ринку цінних паперів, роль правоохоронних органів в процесі виявлення та запобігання таких правопорушень.


^ 3. ТЕМАТИКА ТА ЗМІСТ СЕМІНАРСЬКИХ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ, ЗАВДАНЬ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ, РЕФЕРАТІВ І ДОПОВІДЕЙ

Змістовий модуль І. Сучасний стан та актуальні проблеми

банківського законодавств


^ Тема 1. Сучасний стан та перспективи розвитку

банківського законодавства


Лекційне заняття – 2 год.

Семінарське заняття – 2 год.

Самостійна робота – 12 год.


Питання для обговорення на семінарському занятті до Теми 1:

Поняття та система банківського законодавства, основні напрями його реформування.

Виникнення та розвиток банківської справи як предмета правового регулювання.

Відповідальність за порушення банківського законодавства.

Міжнародні договори України у банківській сфері.

Загальні положення банківського права ЄС.


Перелік ключових понять теми:

Банківські правовідносини, банківське право, банківська система, банк, афілійована особа банку, центральний банк, облікова ставка Національного банку України, банківське законодавство, банківська справа, регуляторні акти Національного банку України, локальні акти фінансово-кредитних установ, інструкція, положення, міжнародні договори України у банківській сфері, банківське право ЄС.


Теми рефератів і доповідей:

Банківське право в системі правових наук.

Банківське законодавство та його роль у становленні ринкової економіки України.

Місце нормативно-правових актів Національного банку України у регулюванні банківських відносин.

Особливості банківських правовідносин.

Банківські системи зарубіжних країн: порівняльно-правовий аспект.

Правові засади застосування відповідальності за порушення банківського законодавства.


Питання для самоконтролю:

Що означає поняття "банківське право"?

Що таке банківська діяльність?

Які операції у сукупності можуть здійснювати лише банки?

Розкрийте співвідношення понять «банківські операції», «банківські угоди» та «банківські послуги».

Що означає поняття "активні" та "пасивні" операції банків?

У чому полягають особливості формування джерел банківського законодавства?

Визначте поняття "банківське законодавство" та його роль.

Які норми Конституції України стосуються банківської діяльності в Україні?

Яке місце норм, які регулюють банківську діяльність, в системі права України?

Назвіть нормативні акти, що регулюють діяльність комерційних банків в Україні.

Оцініть ефективність застосування санкцій у банківському праві.

Що слід розуміти під банківськими правовідносинами?

Які види банківських правовідносин можете визначити?

Назвіть етапи еволюції банківської справи в Україні.

Які структурні елементи банківської системи можете назвати?

Визначіть основні тенденції розвитку сучасної банківської системи України.

Що означає «санаційний банк»? Чи діє такий банк в Україні?

Яку відповідальність несуть банки та клієнти за порушення банківського законодавства?

У чому полягає суть банківської діяльності в зарубіжних країнах?

Розкрийте основні принципи банківського права ЄС.


Завдання для самостійної роботи:

1. Виділіть у робочому зошиті окремий розділ під назвою «Словник ключових понять з актуальних проблем банківського права» та внесіть до нього вказані вище ключові поняття до теми з відповідними визначеннями, знайденими у рекомендованих підручниках, посібниках, фахових словниках, а також у нормативно-правових актах.

2. У робочому зошиті письмово поясність особливості та зв’язок банківського права з іншими галузями права.

3. У робочому зошиті на підставі вивчення рекомендованих джерел чинного національного законодавства наведіть приклади (перелічить) джерела банківського законодавства у формі законів, указів, постанов, наказів, інструкцій, положень, правил тощо.

4. Письмово охарактеризуйте банківську справу як предмет правового регулювання.

5. Ситуаційне завдання.

Київська обласна державна адміністрація прийняла рішення про створення комунального банку з метою ефективного використання бюджетних коштів області.

Чи має право Київська обласна державна адміністрація приймати дане рішення?

6. Ситуаційне завдання.

Національним банком України проведена перевірка діяльності комерційного банку, за результатами якої складена довідка та видано припис про усунення виявлених у діяльності банку порушень, зокрема про припинення укладення банком угод про надання платних послуг щодо реєстрації юридичних осіб та надання послуг щодо абонентського обслуговування.

Наскільки є правомірним надання комерційним банком зазначених послуг?

7. Господарюючий суб’єкт звернувся до господарського суду з заявою про визнання частково недійсним нормативного акту Національного банку України.

Суд першої інстанції відмовив у відкритті провадження у справі, оскільки даний спір не належить до розгляду господарським судом.

До суду якої юрисдикції потрібно оскаржувати нормативні акти Національного банку України?

8. Банк звернувся до суду з клопотанням про припинення дії постанови Національного банку України про призначення тимчасової адміністрації як заходу попередження банкрутству банку. Суд задовольнив таке клопотання банку.

Чи буде законним таке рішення суду? Відповідь обґрунтуйте на підставі чинного банківського законодавства.

9. Декілька громадян утворили фінансовий кооператив для надання допомоги один одному. Коли коштів не стало, вони вирішили залучити кошти своїх друзів в якості вкладів.

Чи можуть фінансові кооперативи здійснювати зазначені вище операції? Як називаються такі операції та які установи мають право їх здійснювати?

10. Опрацюйте самостійно тестові завдання до семінарського заняття теми 1.

Тестові завдання:


Який центральний банк краще виконує своє головне завдання:

а) який знаходиться в підпорядкуванні уряду;

б) який знаходиться в підпорядкуванні президента;

в) незалежний від органів законодавчої та виконавчої влади;

г) підпорядкований парламенту.


2. Елементами банківської системи України є:

а) Кабінет Міністрів України;

б) Міністерство фінансів України;

в) Національний банк України;

г) Рахункова палата України;

д) комерційні банки України.


3. До основних факторів глобального впливу на банківську систему України належать:

а) посилення конкуренції в банківській справі;

б) комп’ютеризація банківської діяльності;

в) збільшення “банківської письменності” клієнтів;

г) широке застосування інформаційних технологій (Інтернету).


4. Зазначте, чи є банківська система складовою кредитної системи держави:

а) так;

б) ні, це окремі поняття;

в) навпаки, кредитна система є складовою банківської системи.


5. Банк набуває статусу банку з іноземним капіталом за умови, коли частка

статутного капіталу банку, що належить іноземному інвестору, становить:

а) не менше10 відсотків;

б) не більше 50 відсотків;

в) не менше 5 відсотків.


6. Учасниками банку можуть бути:

а) об’єднання громадян;

б) резиденти та нерезиденти;

в) благодійні організації;

г) політичні партії.


Рекомендовані джерела інформації до занять теми № 1

Основні: 1-8, 14, 16, 21-30, 36, 43, 51, 52, 69, 74, 78-81, 83, 84, 90, 91, 93, 99, 100-103, 107, 109, 110.

Додаткові: 3-6, 11, 14-16, 18, 21, 25, 26, 28, 29, 32, 36, 41, 42, 45, 46.


Тема 2. Актуальні питання банківського регулювання

та банківського нагляду


Лекційне заняття – 2 год.

Семінарське заняття – 4 год.

Самостійна робота – 12 год.


Питання для обговорення на першому семінарському занятті:

Поняття та методи банківського регулювання.

Сутність, принципи та напрями вдосконалення системи банківського нагляду.

Організація дистанційного нагляду за діяльністю банків України.

Інспектування комерційних банків в Україні.




Питання для обговорення на другому семінарському занятті:

1. Теоретичні та практичні проблеми неплатоспроможності банків.

2. Особливості санації (фінансового оздоровлення) банку.

3. Підстави та особливості ліквідаційної процедури банків.

4. Підготовчі заходи щодо задоволення вимог кредиторів до банку.


Перелік ключових понять теми:

Банківське регулювання, банківський нагляд, система банківського нагляду, служба внутрішнього аудиту банку, банківський контроль, державний банк, філія іноземного банку, представництво іноземного банку, ліцензія на здійснення банківських операцій; інспекційна перевірка банку, система CAMELS, неплатоспроможність банку, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, реорганізація банку, тимчасова адміністрація банку, санація банку, ліквідація банку.


^ Теми рефератів і доповідей:

Національний банк України – фінансовий агент уряду: обслуговування внутрішнього і зовнішнього державного боргу.

Правове регулювання відносин Національного банку України та комерційних банків.

Банківський контроль та його суб’єкти.

Правова сутність та основні завдання банківського нагляду.

Загальна характеристика управління банком.

Правові засади запровадження тимчасової адміністрації в банках.

Правові підстави ліквідації комерційних банків.

Правова характеристика примусової реорганізації проблемних банків.

Правовий режим санації (фінансового оздоровлення) проблемних банків.


Питання для самоконтролю:

Охарактеризуйте правовий статус державних банків.

У чому полягає сутність банківського регулювання?

Визначте поняття та мету банківського нагляду.

Які основні принципи банківського нагляду?

Назвіть складові елементи системи банківського нагляду.

Чому банківський нагляд є багаторівневим?

У чому полягає звітність банків?

Які види перевірок закріплені нормативними актами Національного банку України?

Який порядок інспектування комерційних банків в Україні?

Які завдання виконує банківський аудит?

Як регламентовані відносини між органами банківського нагляду та зовнішніми аудиторами банків?

Яку інформацію має містити аудиторський висновок?

У чому полягає суть системи CAMELS?

Який порядок ліцензування банків?

Назвіть способи реорганізації комерційних банків.

Які заходи впливу застосовує НБУ до банків за порушення банківського законодавства?

Які підстави відкликання ліцензій на здійснення банківських операцій?

Що таке мораторій на задоволення вимог кредиторів?

Назвіть підстави та порядок призначення тимчасової адміністрації банку.

Які вимоги до тимчасового адміністратора передбачені банківським законодавством?

Який порядок ліквідації комерційних банків?

Хто може бути призначений ліквідатором комерційного банку?

Визначіть черговість та порядок задоволення вимог до банку, що ліквідовується.


Завдання для самостійної роботи:

1. Виділіть у робочому зошиті окремий розділ під назвою «Словник ключових понять з актуальних проблем банківського права» та внесіть до нього вказані вище ключові поняття до теми з відповідними визначеннями, знайденими у рекомендованих підручниках, посібниках, фахових словниках, а також у нормативно-правових актах.

2. У робочому зошиті розкрийте порядок застосування в Україні комплексної рейтингової оцінки банків за системою CAMELS?

3.Письмово визначіть особливості нагляду НБУ за діяльністю проблемних банків.

4. Зобразіть графічно схему ліквідації банку, виділивши її основні етапи, їх зміст і терміни.

5. Ситуаційне завдання:

До Національного банку України надійшов лист від громадянина А, в якому він, безпосередньо звертаючись до голови правління НБУ і співробітників Деп
еще рефераты
Еще работы по разное