Реферат: Про хід виконання Програми розвитку інвестиційної діяльності в м



Інформація

про хід виконання Програми розвитку інвестиційної діяльності в м. Чернівцях на 2008 - 2011 роки, затвердженої рішенням 23 сесії Чернівецької міської ради V скликання від 27.12.2007 року № 492 та рішення 50 сесії міської ради V скликання «Про роботу відділу інвестицій міської ради» від 30.03.2010 року №1281.


В ході реалізації Програми розвитку інвестиційної діяльності м. Чернівцях на 2008-2011 роки робота виконавчих органів міської ради була спрямована на формування інвестиційно-привабливого іміджу та проведення комплексу заходів, спрямованих на поліпшення умов інвестиційної діяльності в місті. Як показує аналіз, інвестиційна діяльність відбувалася за рахунок різних джерел фінансування і була направлена на будівництво об’єктів соціальної сфери, реконструкцію, технічне переозброєння та відновлення потужностей діючих підприємств.

Залучення інвестицій в економіку є показником стабільності й успішності соціально-економічного розвитку певної територіальної громади. На сьогодні рівень інвестиційної діяльності у Чернівцях перебуває у безпосередній залежності від стану економіки в державі, функціонування фінансово-кредитної системи, прибуткової діяльності підприємств.

За статистичними даними загальний сукупний капітал нерезидентів в економіці міста на 01.01.2008 року становив 22,0 млн дол.США, а на початок 2011 року - 30,4 млн.дол.США. У січні-вересні поточного року в економіку міста іноземними інвесторами вкладено 1441,3 тис.дол.США прямих інвестицій. Це втричі більше відповідного показника 2010 року та вдвічі більше показника 2009 року, що є позитивним сигналом щодо відновлення притоку інвестицій.

Провідними галузями, які мають найбільші частки залучених прямих іноземних інвестицій, є сфера промисловості та сфери операції з нерухомим майном (28,5%), оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям (25,9%). Частка прямих іноземних інвестицій в сферу торгівлі зросла за відповідний період майже втричі, а в сфері будівництва з 2,1% до 10,8%.

Інвестиції надійшли з 34 країн світу, при цьому на 9 з них припадало 84,2% їхнього загального обсягу. До найбільших країн-інвесторів входили: Кіпр, Віргінські острови (Британські), Туреччина, Італія, США, Німеччина, Румунія, Велика Британія та Польща.

З метою та для ефективного використання існуючих ресурсів міста сформовано та постійно оновлюється реєстр пропозицій суб’єктів господарювання та інформація про інвестиційно-привабливі земельні ділянки, вільні приміщення виробничого призначення як комунальної, так і інших форм власності.

Наявність цього переліку дала можливість залучити інвестора на орендовані площі ВАТ «Кварц» - компанію «Сумітомо Електрик Вайрінг Системс (Юроп) Лімітед». Вивчалося питання розміщення виробництва взуття італійської фірми «Ехена» на виробничих площах «Акцент ЛТД». Крім того, компанії PEWAG (Чехія) та «Дельфі ГмбХ» (Німеччина) розглядали можливість розміщення виробництва ланцюгів проти ковзання та ременів для автомобільної промисловості на вільних виробничих площах у м. Чернівцях.

Разом з тим, необхідно зазначити, що впродовж 2010-2011 років спостерігалось зменшення звернень іноземних інвесторів щодо започаткування бізнесу в Чернівцях. Можливість інвестувати зараз, в умовах кризи і в умовах спаду економіки України, ставить під сумнів велику кількість інвестиційних проектів, якими могли би зацікавитись інвестори.

Станом на 01.10.2011 року 166 підприємств міста отримали іноземні інвестиції, серед яких ТОВ «Мавекс Буковина», ТОВ «Декор Україна», СП «Мітаче», ПП «Компанія Болена» тощо.

Підприємствами та організаціями Чернівців за рахунок усіх джерел фінансування у 2007 році освоєно 879,9 млн.грн. інвестицій в основний капітал, а у 2010 р. – 549,1 млн.грн. Спад інвестицій в основний капітал як в Україні, так і в Чернівцях, зумовлений скороченням усіх джерел фінансування.

Разом з тим, за січень-вересень поточного року підприємствами та організаціями за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 381,0 млн.грн. інвестицій в основний капітал, що на 3,8% більше порівняно з січнем-вереснем 2010 року (312,9 млн.грн.). Більше половини (50,1%) інвестицій в основний капітал освоєно за рахунок власних коштів підприємств, організацій та кредитів банків і інших позик. У місті освоєно 30,7% від усіх інвестицій у основний капітал по області.

Протягом звітного періоду виконавчі органи міської ради підготували ряд інвестиційних проектів, спрямованих на залучення інвестицій у пріоритетні напрямки, визначених Програмою.

З метою залучення інвестицій в розвиток Міжнародного аеропорту «Чернівці» підприємством спільно з відділом інвестицій міської ради підготовлено та надано для участі у конкурсному відборі інвестиційних проектів в реальному секторі економіки для їх державної підтримки за рахунок коштів Стабілізаційного фонду інвестиційні проекти «Реконструкція штучних покриттів аеродрому» та «Реконструкція світлосигнального обладнання Міжнародного аеропорту «Чернівці».

Підготовлена та надана в Національне агентство екологічних інвестицій України заява про розгляд проекту цільових екологічних (зелених) інвестицій і пропозицій щодо здійснення заходів, пов’язаних з реалізацією такого проекту і виконанням зобов’язань сторін Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату «Технічна рекультивація та активна дегазація полігону твердих побутових відходів м. Чернівців». Проект спрямований на покращання екологічної ситуації в районі розташування полігону твердих побутових відходів в місті. Мета проекту - скорочення викидів парникових газів в атмосферу -.1 етап, виробництво електроенергії - 2 етап, при чому частка фінансування з державного бюджету складає 15 440 000 гривень на першому етапі.

З метою визначення готовності м. Чернівців до реалізації національного проекту «Чисте місто» підготовлено презентацію щодо впровадження сучасних методів і технологій у сфері поводження з побутовими відходами та інформацію про стан санітарної очистки на участь у цьому проекті та надані в Державне агентство з управління національними проектами.

В рамках реалізації інвестиційного проекту, який підтримало Міністерство ЖКГ відбулася здача в експлуатацію нової котельні на вул. Кишинівській, 3-А. На його виконання із Стабілізаційного фонду Державного бюджету у грудні 2010 р. надійшло 1 066 тис. грн., а майже 1,3 млн. грн. – це кошти міського бюджету.

В звітному періоді Чернівецька міська рада стала переможцем чотирьох проектів, підготовлених виконавчими органами, у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку (2008-2010 роки). Загальна сума отриманих Державних грантів на впровадження передбачених Проектами заходів склала 1,8 млн. грн.

З метою покращання інвестиційного середовища в місті, стимулювання залучення інвестицій у пріоритетні галузі економіки міста та забезпечення відкритості, публічності процедури підготовки і проведення органами місцевого самоврядування інвестиційних конкурсів рішенням 32 сесії міської ради V скликання від 11.09.2008 № 692 затверджено «Положення про умови та порядок здійснення інвестиційної діяльності в м. Чернівцях». Для врегулювання порядку підготовки інвестиційних проектів, отримання суб’єктами господарювання прозорого механізму з підготовки та впровадження проектів рішенням 54 сесії V скликання Чернівецької міської ради від 24.06.2010 р. №1384 затверджено зміни до цього Положення.

За пропозиціями управлінь і департаментів міської ради, районних у місті рад постійно формується та оновлюється перелік інвестиційних проектів. Протягом звітного періоду експертний комітет з відбору інвестиційних пропозицій розглянув 28 інвестиційних пропозицій. За результатами розгляду інвестиційних пропозицій сесія міської ради затвердила перелік об’єктів інвестування. Відповідно до цих об’єктів відділом інвестицій міської ради здійснено заходи з підготовки та проведення інвестиційних конкурсів, передбачених Положенням про умови та порядок здійснення інвестиційної діяльності в м. Чернівцях.

Відділом інвестицій постійно проводився моніторинг щодо стану інвестиційно-привабливих проектів щодо пріоритетних напрямів залучення інвестицій на 2008-2011 роки.

За рахунок коштів міського бюджету здійснено інвестування об’єктів з пріоритетних напрямків, а саме: на реконструкцію об’єктів міського КП «Міжнародний аеропорт «Чернівці». Так, в 2009 році в розвиток аеропорта вкладено власних коштів підприємства понад 1,5 млн.грн., в 2010 році - власних коштів підприємства 2,85 млн. грн., коштів з міського бюджету - 398,692 тис.грн. З початку 2011 року вкладено і освоєно з міського бюджету 6 млн. 699,9 тис. грн. Ці кошти були спрямовані на реконструкцію злітної смуги та світлосигнального обладнання.

Продовжується забудова території, обмеженої вулицями Червоноармійською, Рівненською, Сторожинецькою та проспектом Незалежності. ТОВ «Галактика-3» здали першу чергу в експлуатацію, ведеться будівництво другої черги.

Масив індивідуальної житлової забудови, обмежений вулицями Таджицькою, О.Пархоменка та провул. Смотрицького, налічує 53 земельних ділянки. На сьогодні громадянам, що перебувають на обліку індивідуальних забудовників, виділено 52 земельні ділянки. Розпочато будівництво індивідуальних житлових будинків.

МКП «Містопроект» розроблено детальний план забудови на вул. А. Литвинчука. Проведено комісійне обстеження забудови мікрорайону «Заводський», за результатами якого визначено недоцільним проводити його забудову в зв’язку зі складними інженерно-геологічними умовами (високий рівень грунтових вод).


В звітному періоді продовжувалося будівництво інженерних мереж для нового житлового кварталу, обмеженого вулицями Червоноармійською, Сторожинецькою, Рівненською та проспектом Незалежності. Будівництво інженерних мереж здійснювалось за рахунок коштів забудовників, які перераховували в міський бюджет, коштів пайової участі у розвитку інфраструктури міста. Прокладено 210,0 м побутової каналізації, 486,0 м дощової каналізації, 1186,0 м газопроводу, 485,0 м водопроводу.

На забезпечення покращання дорожньої та інженерної інфраструктури м. Чернівців у поточному році було спрямовано на реконструкцію, капітальний і поточний ремонти, утримання доріг 21,0 млн.грн.

З початку року відремонтовано дорожнього покриття площею понад 55 тис.кв.м, влаштовано поверхневу обробку покриття доріг - 44,4 тис.кв.м.

Товариством з обмеженою відповідальністю «Прегорія Україна» на аукціоні викуплено право оренди земельної ділянки площею 4,0164 га для будівництва та обслуговування торгового центру на вул. Червоноармійській, 111. На сьогодні виготовлюється проектно-кошторисна документація на будівництво об'єкта містобудування.

Через відсутність власних коштів інвестором призупинено будівництво гіпермаркету «Фуршет» на вул. Галицький шлях. На сьогодні інвестор працює над пошуком джерел фінансування на цей об’єкт.

В зв’язку зі зміною черговості будівництва приватним підприємством «МЗМ» розробляється проектно-кошторисна документація будівництва І черги на перехресті вул. І. Стасюка та проспекту Незалежності.

Будівництво Палацу Спорту з льодовим майданчиком не розпочато у зв'язку з відсутністю коштів.

Реконструкція плавального басейну СОУ «Буковина» не проведена у зв'язку з тим, що інвестор розірвав договір концесії.

Будівництво аквапарку по вул.Донбасівській розпочав ТОВ «Глобус-2020», якому в 2007 році була надана земельна ділянка площею 1,0 га для будівництва цього об’єкта. Інвестором розроблена проектно-кошторисна документація та виконано 30%-40% проектних робіт. Разом з тим, через відсутність власних коштів будівництво аквапарку було призупинено. На сьогодні інвестор працює над пошуком джерел фінансування на цей об’єкт.


У рамках реалізації інвестиційного проекту продовжувалася робота суб’єктами господарювання з благоустрою території та розвитку в парку «Жовтневий». Проведені роботи з влаштування комплексу атракціонів з боулінг-клубом та введено в експлуатацію автодром для картингу. Разом з тим, окремими інвесторами – переможцями інвестиційних конкурсів умови укладених договорів про співпрацю не виконуються.

Інвестиційний проект з реконструкції внутрішніх нежилих приміщень з реставрацією фасадів пам’яток архітектури на вул. О. Кобилянської, 51,53 здійснює ТОВ «Ренесанс». Відповідно до інвестиційного договору, інвестор зобов’язувався здійснити реконструкцію в два етапи. Після завершення реконструкції приміщень та введення їх в експлуатацію, приміщення повинні передаватися ТОВ «Ренесанс» в довгострокову оренду. В 2008 році було завершено 1 етап робіт, а саме: реставрацію фасаду першого поверху цієї історичної споруди, відкрито кафе «Карінтія» та здійснено благоустрій внутрішнього дворику, облаштований та спроектований літній майданчик, закінчений ремонт офісного приміщення на вул. О. Кобилянської, 51, проведений демонтаж і монтаж водовідних труб у приміщенні підвалу.

На сьогодні другий етап реставраційних робіт, передбачений інвестиційним договором та календарним планом інвестиційних зобов’язань, інвестором не виконується. В зв’язку з чим, інвестора письмово поінформовано (лист від 27.10.2011р. №14/18-1084) про дострокове розірвання договору, укладеного між Чернівецькою міською радою та ТОВ «Ренесанс», на реалізацію інвестиційного проекту за №2261/1-юр. від 11 січня 2008 року.

В результаті проведених заходів щодо реалізації інвестиційного проекту з будівництва багатоповерхового готелю з підземним паркінгом на вул. І. Франка, 24 рішенням 56 сесії міської ради V скликання затверджено проект відведення земельної ділянки та надано ТОВ «7 Днів» в оренду вказану вище земельну ділянку. На сьогодні підприємством ведеться робота щодо розробки проектно-кошторисної документації та збору вихідних даних, зокрема, технічних умов на підключення до інженерних мереж міста.

Чернівецькою міською радою в 2007 році проведено конкурс з залучення інвестицій на будівництво сміттєсортувального заводу в м. Чернівцях. Переможцем конкурсу визначено ТОВ «ЕКО БАЛАНС СЕРВІС», яким запропоновано будівництво сміттєсортувального заводу на ділянці 1,5 га потужністю від 50 до 140 тис. тон на рік з вкладанням 100% власних інвестицій (орієнтовно 18 млн. грн. в цінах 2007р.). На разі у жовтні 2011 р., на території міського полігону твердих побутових відходів відбулося відкриття сміттєсортувального заводу, який сортуватиме та перероблятиме до 120 тисяч тонн сміття на рік. Вартість першого етапу даного проекту – будівництво сміттєсортувального комплексу з обслуговуючою інфраструктурою – близько 27 мільйонів гривень, з яких 21 мільйон гривень покривається за рахунок статутного капіталу та оборотних коштів підприємства, а 6 мільйонів – за рахунок кредитних коштів, період окупності проекту – 4 роки.

У ході виконання Програми розвитку інвестиційної діяльності в м. Чернівцях робота виконавчих органів міської ради була спрямована на формування інвестиційно-привабливого іміджу м. Чернівців та проведення комплексу заходів, спрямованих на поліпшення умов інвестиційної діяльності в місті. Активізувалась робота у сфері висвітлення інвестиційного потенціалу міста на семінарах, конференціях, виставках, форумах.

Презентація інвестиційної привабливості Чернівців, інвестиційних пропозицій міста відбулася у рамках конференцій проекту USAID «Економічний розвиток міст», міжнародної конференції «Стале самоуправління багатоквартирних будинків», Міжнародного інвестиційного форуму Буковини, Міжнародного трейд-клубу в Чернівецькій області, круглого столу засідання Секції з питань економічного розвитку територіальних громад. з обговорення Стратегії захисту прав та представлення інтересів органів місцевого самоврядування тощо.

В рамках співпраці з проектом Агентства США з міжнародного розвитку «Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність» (ЛІНК) опублікована інформація про місто українською та англійською мовами на Українському Інвестиційному Порталі, у реєстр інвестиційних проектів порталу подано інвестиційні пропозиції міста.

Постійно проводиться моніторинг кращих практик, тенденцій розвитку інвестиційної діяльності та організаційна і підготовча робота щодо промоції міста. В результаті місто займає високі місця у всеукраїнських рейтингах, визначених журналом «Фокус», «Українською Інвестиційною Газетою» та рейтинговим агентством «Кредит-рейтинг».

З метою створення позитивного іміджу підприємництва, поширення передового досвіду ефективної реалізації виробництва та управління, перспективних економічних, інвестиційних програм та проектів Чернівецькою міською радою започатковано проведення акції вшанування лідерів економічного розвитку м. Чернівців «Визнання». В березні 2008 року акція вперше відбулась у Чернівцях та виявила неабияку зацікавленість з боку підприємців, підприємств, організацій, банківських структур та чернівчан. Щорічна відзнака Чернівецької міської ради кращих підприємств є стимулом до нових творчих та професійних звершень задля процвітання майбутнього міста.

Одним із головних завдань відділу інвестицій є сприяння налагодженню міжнародних зв’язків міської ради в галузі інвестиційної діяльності, пропаганда інвестиційної привабливості міста, цільовий пошук та встановлення контактів з потенційними інвесторами, представниками зовнішніх джерел фінансування.

З метою покращання економічного стану комунальних підприємств міста реалізовано проект залучення грантових коштів від Німецького банку розвитку KfW, за фінансової підтримки спеціального фонду Німецького уряду, в сумі 500 тис. євро на оплату консультаційних послуг наданих Чернівецькій міській раді в рамках оцінки поточної ситуації та поетапного плану модернізації системи водопостачання м. Чернівців. Попередня версія техніко-економічного обґрунтування проекту «Водопостачання м. Чернівців» представлена іноземними фахівцями у липні 2010 р. Експертизу проекту Німецький банк розвитку KfW провів у жовтні 2010 року. У жовтні поточного року між Консультантом, банком KfW та міською радою завершено погодження остаточної версії техніко-економічного обґрунтування проекту «Водопостачання м. Чернівців». На сьогодні розглядається питання фінансування проекту.

Крім того, Чернівці із 112 міст України було обрано одним із 34 міст-учасників проекту «Реформа міського теплозабезпечення». Основними завданнями цього проекту є аудит та аналіз системи теплопостачання, які допоможуть у визначенні втрат МКП «Чернівцітеплокомуненерго», покращать теплопостачання та його енергоефективність шляхом впровадження новітніх технологій. Підписано відповідний Меморандум про співпрацю. За кошти та підтримки проекту проведено енергетичний аудит 15 будівель міської комунальної власності та підготовлений проект Муніципального енергетичного плану.

Одним з основних пріоритетів розвитку міста Чернівців є залучення іноземних інвестицій, використовуючи чинник транскордонного співробітництва. Географічне розташування Чернівецької області, її близькість до кордонів з країнами Європейського Союзу зумовили необхідність участі міста у програмах розвитку транскордонного співробітництва ЄС. З 2008 року Чернівецька міська рада є постійним учасником конкурсів у межах програм, які розповсюджуються на територію області.

Так, у 2008 році міською радою було підписано грантовий контракт з Європейською комісією на виконання проекту за бюджетною лінією TACIS «Популяризація спільної культурної спадщини в транскордонному регіоні Чернівці - Сучава». В межах даного проекту, який реалізовувався в рамках пріоритету міжкультурної співпраці «Від людини до людини» було профінансовано 258,2 тис.євро.

У 2011 році в межах Спільної Операційної Програми «Румунія-Україна-Республіка Молдова» Чернівецька міська рада підписала контракт з Міністерством регіонального розвитку та туризму Румунії на виконання проекту транскордонного співробітництва «Розвиток мережі подієвого туризму на Буковині». Проект передбачає посилення подієвої складової туризму в Чернівцях, створення нових і популяризацію вже існуючих подій та традицій в місті.

Завдяки реалізації вказаних вище проектів транскордонного співробітництва міська рада в 2008-2011 рр. залучила в бюджет міста 414,5 тис. євро грантових коштів. Інформація про заходи проектів отримала національне визнання, події проектів були висвітлені на загальнонаціональних каналах Інтер та УТ-1. Створено низку нових традицій, які значно покращили туристичну привабливість міста. Брендовими заходами для Чернівців стали День міста, Міжнародний фольклорний фестиваль «Буковинські зустрічі» та Петрівський ярмарок, зростає інтерес та відвідуваність цих подій з боку іноземних і вітчизняних туристів.

На сьогодні розробляється низка проектів для участі в інших програмах Євросоюзу. Так, в 2011 році Чернівецька область увійшла до зони прийнятності Програми транскордонного співробітництва «Угорщина- Словаччина-Румунія-Україна». В межах ІІІ конкурсу проектів цієї програми буде розроблено два проекти в таких пріоритетах:

економічно-соціальний розвиток (захід «Гармонійний розвиток туризму»);

підтримка міжлюдської співпраці (фонд малих проектів «Від людини до людини»).

Також планується подання до Контрактного органу проекту муніципального розвитку з будівництва соціального комплексу для вразливих верств населення на вул. І. Карбулицького в межах конкурсу Програми ЄС «Неурядові структури та органи місцевого самоврядування в розвитку». Подача цих проектів запланована на 2012 рік.

Проведено переговори з представниками муніципалітету м. Бельци (Республіка Молдова) щодо підготовки спільного проекту, направленого на управління стічними водами та покращання надання послуг у сфері водопостачання та каналізації. Даний проект буде подано в межах ІІ конкурсу проектів Спільної Операційної Програми «Румунія-Україна-Республіка Молдова», оголошення якого очікується в 2012 році.

З метою більшої поінформованості про інвестиційний потенціал міста для потенційних інвесторів створено ефективну багатомовну презентацію в мережі Інтернеті щодо можливостей інвестування в Чернівці - інвестиційний паспорт; буклет про інвестиційну привабливість міста; диск з електронною версією зазначених матеріалів.

Основними перспективними заходами щодо росту надходження інвестицій в економіку міста залишаються створення позитивного інвестиційно-привабливого іміджу міста та просування його у інші регіони України і за її межі, активізація співпраці з міжнародними громадськими і фінансовими організаціями, установами тощо.

Для реалізації такого масштабного завдання як формування сприятливого інвестиційного клімату потрібно прикласти ще багато зусиль.


Директор департаменту

економіки міської ради С. Хімійчук


Голова постійної комісії міської

ради з питань економіки,

підприємництва та туризму В. Кедь

еще рефераты
Еще работы по разное