Реферат: Розділ IV. Переміщення та пропуск товарів через митний кордон україни розділ IV


РОЗДІЛ IV. ПЕРЕМІЩЕННЯ ТА ПРОПУСК ТОВАРІВ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ


РОЗДІЛ IV. ПЕРЕМІЩЕННЯ І ПРОПУСК ТОВАРІВ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ ТА МИТНІ ФОРМАЛЬНОСТІ ПРИ ПЕРЕМІЩЕННІ ТОВАРІВ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ РІЗНИМИ ВИДАМИ ТРАНСПОРТУ




ГЛАВА 19. Загальні положення

ГЛАВА 19. Загальні положення




Стаття 127. Засоби та способи переміщення товарів

Стаття 124. Засоби та способи переміщення товарів




1. Переміщення товарів через митний кордон України здійснюється засобами авіаційного, водного, автомобільного, залізничного, трубопровідного транспорту, а також лініями електропередачі.

Переміщення товарів через митний кордон України здійснюється засобами авіаційного, водного, автомобільного, залізничного, трубопровідного транспорту та лініями електропередачі, а також змішаними перевезеннями.

^ Можливо врахувати з редакційними правками.


Переміщення товарів через митний кордон України здійснюється засобами авіаційного, водного, автомобільного, залізничного, трубопровідного транспорту та лініями електропередачі, як в прямому, так і в змішаному сполученні.

2. Залежно від наявності перевізника, відправника, одержувача, а також договору на перевезення товари переміщуються у:

1) вантажних відправленнях;

2) супроводжуваному багажі;

3) несупроводжуваному багажі;

4) ручній поклажі;

5) міжнародних поштових відправленнях;

6) міжнародних експрес-відправленнях.

Залежно від наявності перевізника, відправника, одержувача, а також договору на перевезення товари переміщуються у:

1) вантажних відправленнях;

2) супроводжуваному багажі;

3) несупроводжуваному багажі;

4) ручній поклажі;

5) міжнародних поштових відправленнях;

6) міжнародних експрес-відправленнях.




Стаття 128. Митні формальності на транспорті

Стаття 125. Митні формальності на транспорті




1. Транспортні засоби, якими переміщуються пасажири та/або товари через митний кордон України, підлягають митному контролю та митному оформленню.

Транспортні засоби, якими переміщуються пасажири та/або товари через митний кордон України, підлягають митному контролю та митному оформленню.




2. Митні формальності, що здійснюються під час митного контролю та митного оформлення транспортних засобів, якими переміщуються пасажири та/або товари через митний кордон України, мають уніфікований характер і не залежать від країни реєстрації або країни – власника транспортного засобу, країни, з якої прибув цей транспортний засіб, або країни, куди він прямує, крім випадків, передбачених міжнародними договорами України, укладеними в установленому законом порядку, та відповідними міжнародними актами, в частині застосування санкцій та обмежень у торгівлі з окремими країнами.

Митні формальності, що здійснюються під час митного контролю та митного оформлення транспортних засобів, якими переміщуються пасажири та/або товари через митний кордон України, мають уніфікований характер і не залежать від країни реєстрації або країни – власника транспортного засобу, країни, з якої прибув цей транспортний засіб, або країни, куди він прямує, крім випадків, передбачених міжнародними договорами України, укладеними в установленому законом порядку, та відповідними міжнародними актами, в частині застосування санкцій та обмежень у торгівлі з окремими країнами.







Митні органи здійснюють митні формальності в зонах митного контролю, створених відповідно до положень Глави 11 цього Кодексу.

^ Можливо врахувати з редакційними правками.


Митні органи здійснюють митні формальності в зонах митного контролю, створених відповідно до положень Глави 11 цього Кодексу, якщо інше не передбачене цим Кодексом.

Стаття 129. Взаємодія в оформленні міжнародних перевезень товарів

...................



^ Враховувати недоцільно.

1. Митний контроль за міжнародними перевезеннями товарів здійснюється митними органами у взаємодії з іншими відповідними контрольними службами за спільними технологічними схемами з визначенням часу та послідовності виконання кожною службою своїх безпосередніх обов’язків.



...................



Затвердження спільних технологічних схем дозволяє синхронізувати діяльність різних контрольних служб, визначити часові нормативи, забезпечувати належну координацію дій тощо.


2. Розклад руху транспортних засобів через митний кордон України затверджується центральним органом виконавчої влади в галузі транспорту за погодженням зі спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи та спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону України.



...................

3. Зазначені у частині першій цієї статті технологічні схеми розробляються на основі затверджених уповноваженими центральними органами виконавчої влади в галузі митної справи, охорони державного кордону та транспорту типових технологічних схем пропуску автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів через державний кордон України і затверджуються керівниками відповідних митних органів, органів охорони державного кордону України та органів центрального органу виконавчої влади в галузі транспорту або підприємств, що належать до сфери його управління, за погодженням з керівниками інших відповідних контрольних служб.



...................

^ Стаття 130. Сприяння посадовим особам митних органів у здійсненні митних формальностей

Стаття 127. Сприяння посадовим особам митних органів у здійсненні митних формальностей




З метою прискорення здійснення митних формальностей під час переміщення транспортних засобів через митний кордон України працівники водного, повітряного, автомобільного та залізничного транспорту сприяють посадовим особам митних органів у виконанні ними своїх службових обов’язків.

З метою прискорення здійснення митних формальностей під час переміщення транспортних засобів через митний кордон України працівники водного, повітряного, автомобільного та залізничного транспорту сприяють посадовим особам митних органів у виконанні ними своїх службових обов’язків.







Адміністрація автомобільних, морських і річкових портів, міжнародних аеропортів, прикордонних залізничних станцій або інших обладнаних місць, в межах яких є пункти пропуску, на договірних засадах забезпечує митні органи необхідними службовими приміщеннями, обладнанням, засобами зв’язку та створює належні умови для здійснення ними митних формальностей. (див. частину 1 статті 131)

^ Можливо врахувати




Перелік приміщень та вимоги до них визначаються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи і центральним органом виконавчої влади в галузі транспорту України відповідно до обсягу та характеру міжнародних перевезень.(див. частину 2 статті 131)







Райони розвантаження та завантаження транспортних засобів комерційного призначення, посадки та висадки пасажирів, а також місця стоянки для здійснення митного контролю визначаються адміністрацією місць, в межах яких є пункти пропуску, з урахуванням функціональної і технологічної діяльності та за поданням митного органу, погодженим з органом охорони державного кордону України.

^ Враховувати недоцільно

Визначення зон митного контролю та способів забезпечення їх режиму відноситься до компетенції митних органів. Запропонована норма має вирішуватися на договірних засадах, власне як це передбачено в частині другій цієї статті.

^ Стаття 131. Службові приміщення митних органів у портах, міжнародних аеропортах і на прикордонних залізничних станціях







1. Адміністрація морських і річкових портів, міжнародних аеропортів, прикордонних залізничних станцій на договірних засадах забезпечує митні органи необхідними службовими приміщеннями, обладнанням, засобами зв’язку та створює належні умови для здійснення ними митних формальностей. (див. частину 2 статті 127)







2. Перелік приміщень та вимоги до них визначаються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи і центральним органом виконавчої влади в галузі транспорту України відповідно до обсягу та характеру міжнародних перевезень. (див. частину 3 статті 127)







^ Стаття 132. Реєстрація транспортних засобів комерційного призначення, увезених на митну територію України

...................




Реєстрація транспортних засобів комерційного призначення, увезених на митну територію України, здійснюється відповідними реєстраційними органами лише на підставі належним чином оформлених документів, виданих митним органом, що здійснив пропуск цих транспортних засобів через митний кордон України.

...................

^ Враховувати недоцільно

Ця стаття визначає виключну компетенцію митних органів у частині контролю транспортних засобів комерційного призначення та не дозволятиме у подальшому здійснювати такий контроль іншими службами, збільшуючи таким чином час митного контролю.

^ Стаття 133. Пропуск спеціального обладнання, що ввозиться (вивозиться) разом з транспортними засобами комерційного призначення.

...................

Враховано в статті 132

Спеціальне обладнання, призначене для навантаження, вивантаження, захисту і зберігання вантажу, яке переміщується разом з транспортним засобом комерційного призначення через митний кордон України, підлягає пропуску у тому ж порядку, що і транспортний засіб, за умови використання такого обладнання за призначенням та зворотного вивезення (ввезення) разом з цим транспортним засобом.



...................

^ Стаття 134. Пропуск запасних частин та обладнання для ремонту транспортних засобів комерційного призначення

...................

1. Запасні частини та обладнання, призначені для використання в процесі ремонту чи технічного обслуговування транспортних засобів комерційного призначення, тимчасово ввезених на митну територію України або тимчасово вивезених з неї, можуть ввозитися (вивозитися) під зобов’язання про їх зворотне вивезення (ввезення) без справляння податків та без застосування до них заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Митний орган, що здійснює пропуск таких запасних частин та обладнання, може застосовувати заходи гарантування, передбачені цим Кодексом.



Див. статтю 132.

2. Замінені запасні частини та обладнання можуть не вивозитися за межі митної території України (не ввозитися на неї), а з дозволу митного органу:

1) бути пред’явлені митному органу та оформлені для вільного обігу на митній території України (за її межами);

або

2) бути знищені під контролем митного органу.



Див. статтю 132.

Стаття 135. Тимчасовий пропуск транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України

Стаття 132. Тимчасовий пропуск транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України




1. Транспортні засоби комерційного призначення, що використовуються для переміщення товарів та пасажирів через митний кордон України, можуть тимчасово ввозитися на митну територію України без справляння податків та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Транспортні засоби комерційного призначення, що використовуються для переміщення товарів та пасажирів через митний кордон України, можуть тимчасово ввозитися на митну територію України без справляння мит та податків та без застосування заходів торгівельної політики.




2. Тимчасово ввезені на митну територію України транспортні засоби комерційного призначення підлягають вивезенню без внесення в їх конструкцію будь-яких змін (без урахування природного зношення, витрати пально-мастильних матеріалів та необхідного ремонту).

Тимчасово ввезені на митну територію України транспортні засоби комерційного призначення підлягають вивезенню без внесення в їх конструкцію будь-яких змін (без урахування природного зношення, витрати пально-мастильних матеріалів та необхідного ремонту).




3. Тимчасове ввезення транспортних засобів комерційного призначення на територію України допускається за умови, що такі транспортні засоби не використовуватимуться для внутрішніх перевезень на митній території України,

Тимчасове ввезення транспортних засобів комерційного призначення на територію України допускається за умови, що такі транспортні засоби не використовуватимуться для внутрішніх перевезень на митній території України.







Запасні частини та обладнання, призначені для використання в процесі ремонту чи технічного обслуговування транспортних засобів комерційного призначення, тимчасово ввезених на митну територію України або тимчасово вивезених з неї, можуть ввозитися (вивозитися) під зобов’язання про їх зворотне вивезення (ввезення) без справляння мит та податків та без застосування до них заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Митний орган, що здійснює пропуск таких запасних частин та обладнання, може застосовувати заходи гарантування, передбачені цим Кодексом.







Замінені запасні частини та обладнання можуть не вивозитися за межі митної території України (не ввозитися на неї), а з дозволу митного органу:

бути пред’явлені митному органу та оформлені для вільного обігу на митній території України (за її межами);

бути знищені під контролем митного органу.








Спеціальне обладнання, призначене для навантаження, вивантаження, захисту і зберігання вантажу, яке переміщується разом з транспортним засобом комерційного призначення через митний кордон України, підлягає пропуску у тому ж порядку, що і транспортний засіб, за умови використання такого обладнання за призначенням та зворотного вивезення (ввезення).







Ввезення спеціального обладнання окремо від транспортного засобу комерційного призначення можливо на тих же умовах, тільки при підтвердженні, що дане обладнання належить конкретному транспортному засобу комерційного призначення, завезеному раніше.




Стаття 136. Товари, помилково ввезені на митну територію України

Стаття 133. Товари, помилково ввезені на митну територію України.




1. Товари можуть вважатися помилково ввезеними на митну територію України, якщо митний орган переконається в тому, що ввезення цих товарів не є результатом навмисних дій чи грубої недбалості.

Товари можуть вважатися помилково ввезеними на митну територію України, якщо митний орган переконається в тому, що ввезення цих товарів не є результатом навмисних дій. …..Митний орган не застосовує санкцій за помилкове ввезення товарів, якщо є переконливі докази тому, що така помилка не є навмисною та допущена не внаслідок умисного введення в оману.

Можливо врахувати у розділі XІХ цього Кодексу

2. Помилково ввезеними на митну територію України не можуть вважатися товари, умови та підстави ввезення яких були змінені після перетинання ними митного кордону України.

Помилково ввезеними на митну територію України не можуть вважатися товари, умови та підстави ввезення яких були змінені після перетинання ними митного кордону України.







У випадках повторення випадків помилкового ввезення товарів митний орган має право застосувати санкції згідно цього Кодексу та законодавства України.

Можливо врахувати у розділі XІХ цього Кодексу




Помилково ввезені на митну територію України товари вивозяться на підставі товаросупровідних документів із повідомленням митного органу

^ Враховувати недоцільно


Цим Кодексом передбачається єдиний порядок митного контролю й оформлення. Вивезення відбуватиметься в режимі реекспорту та з дозволу митного органу (випуск товарів).

^ РОЗДІЛ V. МИТНІ ФОРМАЛЬНОСТІ ПРИ ПЕРЕМІЩЕННІ ТОВАРІВ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ РІЗНИМИ ВИДАМИ ТРАНСПОРТУ

...................




^ ГЛАВА 20. Митні формальності на морському і річковому транспорті

ГЛАВА 20. Митні формальності на морському і річковому транспорті




Стаття 137. Місця здійснення митних формальностей


Стаття 137. Строк митного оформлення суден закордонного плавання (див.статті 139, 140)




Митні органи здійснюють митні формальності в зонах митного контролю на території морських та річкових портів, а також в акваторії портів, відкритих для міжнародних перевезень.


Судно закордонного плавання протягом усього часу стоянки в порту перебуває під митним контролем. Митний орган має право в цей період здійснювати огляд і переогляд судна, пломбування та накладання інших митних забезпечень на його окремі трюми і приміщення, де знаходяться товари, підстави для ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України чи транзит через територію України яких відсутні.







Залежно від водотоннажності і призначення суден закордонного плавання їх митне оформлення проводиться в строк, мінімально необхідний для здійснення всіх митних формальностей згідно міжнародних договорів України із мінімально необхідною кількістю документів для них.(див. частину 1 статті 140)







Митне оформлення суден закордонного плавання здійснюється цілодобово у такій черговості:

аварійні судна;

пасажирські судна;

вантажно-пасажирські судна;

лінійні судна;

танкерні судна;

інші судна у порядку їх прибуття.(див. частину 2 статті 140)




^ Стаття 138. Зони митного контролю в морських та річкових портах







Зони митного контролю в морських та річкових портах розташовуються в межах, відведених адміністрацією цих портів, територій та акваторій.







^ Стаття 139. Тривалість митного контролю ( див. статтю 137)

Стаття 139. Митний контроль у разі виникнення особливих обставин (Див. статтю 142)




Судно закордонного плавання протягом усього часу стоянки в порту перебуває під митним контролем. Митний орган має право в цей період здійснювати огляд і переогляд судна, пломбування та опечатування його окремих трюмів і приміщень, де знаходяться товари, підстави для ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України чи транзит через територію України яких відсутні.

Якщо судно закордонного плавання внаслідок аварії, стихійного лиха або інших обставин, що мають характер непереборної сили, не в змозі досягти одного з місць здійснення митного контролю на митній території України, вивантаження з нього товарів допускається в місцях, де немає митних органів. У таких випадках капітан судна повинен вжити всіх необхідних заходів для забезпечення зберігання цих товарів та пред'явлення їх найближчому митному органу.




^ Стаття 140. Строк митного оформлення суден закордонного плавання

Стаття 140. Митний контроль за вантажними операціями у водному сполученні (Див. статтю 143)




1. Залежно від водотоннажності і призначення суден закордонного плавання їх митне оформлення проводиться в строк, який визначається керівником митного органу за погодженням з керівником відповідного органу охорони державного кордону України та іншими контрольними службами.

Вивантаження товарів із суден закордонного плавання та завантаження товарів на зазначені судна здійснюються з дозволу митного органу та під його контролем згідно з документами, передбаченими законодавством України і достатніми для ідентифікації товарів та необхідними для прийняття рішення про можливість їх пропуску через митний кордон України.

^ Категорично залишити в редакції статті 143 проекту Митного кодексу

Обґрунтування:

Вивантаження товарів на склад тимчасового зберігання без контролю та обліку з боку митних органів однозначно спричинить можливість незаконного розпорядження цими товарами з боку насамперед власника СТЗ, оскільки відповідальність перевізника перед одержувачем закінчується після вивантаження товарів з борта судна. Випадки крадіжок товарів з контейнерів, знаходяться на території порту і не біли подані до митного оформлення неодноразово фіксувалися в Іллічівському, Одеському та інших морських портах. Якщо товар вивантажуватиметься з судна без контролю митного органу, зафіксувати факт переміщення товарів на митну територію України по за митним контролем буде проблематичним.

2. Митне оформлення суден закордонного плавання здійснюється цілодобово у такій черговості:

1) аварійні судна;

2) пасажирські судна;

3) вантажно-пасажирські судна;

4) лінійні судна;

5) танкерні судна;

6) інші судна у порядку їх прибуття.(див.частину 3 статті 137)

Вивантаження з судна закордонного плавання товарів для розміщення їх на склад тимчасового зберігання, який знаходиться в межах пункту пропуску, здійснюється без дозволу митного органу (крім товарів, зазначених в пункті 1 статті 121 цього Кодексу). Товари, вивантажені на склад тимчасового зберігання, знаходяться під митним контролем та вважаються такими, що не перетнули митний кордон. Пропуск через митний кордон здійснюється митним органом в установленому порядку.





Повернення за кордон товарів, вивантажених на тимчасове зберігання, (у разі транзиту в межах одного пункту пропуску, у разі відмови в пропуску через митний кордон товарів, що надійшли помилково), здійснюється перевізником за узгодженням з відправником товару і окремого дозволу митного органу не потребує. Здійснювати з вантажем будь-які інші дії без дозволу митного органу забороняється.







Власник складу тимчасового зберігання несе відповідальність за збереження, веде облік розміщеного вантажу та надає митному органу інформацію по кожному вивантаженню чи поверненню.







В цілях надання митним органам змоги оцінити ризики вантажу (товару), що прибуває на морських, річкових суднах, митному органу можуть надаватися відомості в електронному вигляді у форматі міжнародних стандартів обміну електронною інформацією.




^ Стаття 141. Розміщення об'єктів митного контролю у водному сполученні


Стаття 141. Митний контроль суден закордонного плавання, що прибувають на митну територію України на нетривалий час (див. статтю 144)




1. Райони розвантаження та завантаження суден закордонного плавання, посадки та висадки пасажирів цих суден, а також місця стоянки суден для здійснення митного контролю визначаються адміністрацією порту з урахуванням функціональної і технологічної діяльності порту та за поданням митного органу, погодженим з органом охорони державного кордону України.

Судно закордонного плавання, яке заходить у відкритий для міжнародних водних перевезень порт для поповнення запасів води, палива, продовольства, проведення термінових ремонтних робіт на строк до трьох діб, митному оформленню не підлягає, але перебуває під митним контролем до його відправлення.




2. Зміна місця стоянки суден визначається адміністрацією порту з повідомленням відповідного митного органу та органу охорони державного кордону України.

Товари, які завантажуються на це судно, підлягають митному оформленню на загальних підставах.




^ Стаття 142. Митний контроль у разі виникнення особливих обставин


Стаття 142. Митне оформлення рибної продукції, виробленої українськими суднами в межах Азово-Чорноморського басейну (див. статтю 145)




Якщо судно закордонного плавання внаслідок аварії, стихійного лиха або інших обставин, що мають характер непереборної сили, не в змозі досягти одного з місць здійснення митного контролю на митній території України, вивантаження з нього товарів допускається в місцях, де немає митних органів. У таких випадках капітан судна повинен вжити всіх необхідних заходів для забезпечення зберігання цих товарів та пред'явлення їх найближчому митному органу.

Митне оформлення рибної продукції, виробленої українськими суднами в межах Азово-Чорноморського басейну, здійснюється з поданням митної декларації. Оподаткування зазначеної продукції здійснюється відповідно до законів України.





^ Стаття 143. Митний контроль за вантажними операціями у водному сполученні

Стаття 143. Митне оформлення українських суден, побудованих чи придбаних за кордоном або проданих за кордон (див. статтю 146)





1. Вивантаження товарів із суден закордонного плавання та завантаження товарів на зазначені судна здійснюються з дозволу митного органу та під його контролем згідно з товаросупровідними документами, передбаченими законодавством України.

Митне оформлення придбаного або побудованого резидентом за межами митної території України судна здійснюється після набуття резидентом права власності на таке судно в режимі імпорту під час його першого заходу в один з українських портів




2. Товари, вивантажені з судна в зону митного контролю на території морського та річкового порту, для митних цілей, вважаються такими, що перебувають на складі тимчасового зберігання. При цьому, договір на зберігання товарів не вимагається.


Митне оформлення придбаного нерезидентом на митній території України судна здійснюється в режимі експорту, якщо таке судно вивозиться за межі митної території України, або в режимі тимчасового ввезення, якщо таке судно використовується на митній території України.




3. У разі втрати товарів, що знаходяться в зоні митного контролю на території морського та річкового порту, або видачі їх без дозволу митних органів, відповідальність за сплату податків, установлених законом на імпорт цих товарів, несе адміністрація порту.







4. Пропуск через митний кордон України товарів, що перевозяться в міжнародному водному сполученні, здійснюється на підставі оформлених митних декларацій.







^ Стаття 144. Митний контроль суден закордонного плавання, що прибувають на митну територію України на нетривалий час (див. статтю 141)







1. Судно закордонного плавання, яке заходить у відкритий для міжнародних водних перевезень порт для поповнення запасів води, палива, продовольства, проведення термінових ремонтних робіт на строк до трьох діб, митному оформленню не підлягає, але перебуває під митним контролем до його відправлення.







2. Товари, які завантажуються на це судно, підлягають митному оформленню на загальних підставах.







^ Стаття 145. Митне оформлення рибної продукції, виробленої українськими суднами в межах Азово-Чорноморського басейну (див. статтю 142)







Митне оформлення рибної продукції, виробленої українськими суднами в межах Азово-Чорноморського басейну, здійснюється з поданням митної декларації. Оподаткування зазначеної продукції здійснюється відповідно до законів України.







^ Стаття 146. Митне оформлення українських суден, побудованих чи придбаних за кордоном або проданих за кордон (див. статтю 143)







1. Митне оформлення придбаного або побудованого резидентом за межами митної території України судна здійснюється після набуття резидентом права власності на таке судно в режимі імпорту під час його першого заходу в один з українських портів.







2. Митне оформлення придбаного нерезидентом на митній території України судна здійснюється в режимі експорту, якщо таке судно вивозиться за межі митної території України, або в режимі тимчасового ввезення, якщо таке судно використовується на митній території України.







^ Стаття 147. Дозвіл митного органу на відправлення судна закордонного плавання

Стаття 144. Дозвіл митного органу на відправлення судна закордонного плавання




1. Органи управління портом не дозволяють капітанові судна закордонного плавання виходити з акваторії порту без відмітки митного органу на відповідному судновому документі.

Органи управління портом не дозволяють капітанові судна закордонного плавання виходити з акваторії порту без відмітки митного органу на відповідному судновому документі.




2. Для тимчасового відходу судна із порту у зв'язку з дією непереборної сили, стихійним лихом, а також з метою рятування людей дозвіл митного органу не обов'язковий.

Для тимчасового відходу судна із порту у зв'язку з дією непереборної сили, стихійним лихом, а також з метою рятування людей дозвіл митного органу не обов'язковий.




^ Стаття 148. Митний контроль за переміщенням товарів через борти іноземних військових кораблів







Товари, що переміщуються через борти іноземних військових кораблів на митну територію України або у зворотному напрямку, підлягають митному контролю та митному оформленню.







ГЛАВА 21. Митні формальності на авіатранспорті

ГЛАВА 21. Митні формальності на авіатранспорті




Стаття 149. Місця здійснення митних формальностей


Стаття 147. Митний контроль за повітряним судном та за вантажними операціями (Див. статтю 150)




1. Митні органи здійснюють митні формальності в зонах митного контролю на території аеропортів (аеродромів), які відкриті для міжнародних польотів.

Командир повітряного судна зобов’язаний подати для здійснення митного контролю документи, передбачені Розділом 2 цього Кодексу.

^ Категорично залишити в редакції статті 150 проекту Митного кодексу

Обґрунтування:

Вивантаження товарів на склад тимчасового зберігання без контролю та обліку з боку митних органів однозначно спричинить можливість незаконного розпорядження цими товарами з боку насамперед власника СТЗ, оскільки відповідальність перевізника перед одержувачем закінчується після вивантаження товарів з борта судна. Якщо товар вивантажуватиметься з судна без контролю митного органу, зафіксувати факт переміщення товарів на митну територію України по за митним контролем буде проблематичним.

2. В окремих випадках, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, або у разі вимушеної посадки повітряного судна митні формальності можуть здійснюватись відповідно до законодавства в інших аеропортах та поза місцем розташування митних органів.

Дозвіл митного органу на вивантаження товарів з повітряного судна або завантаження товарів на нього надається після перевірки поданих документів та встановлення їх відповідності вимогам цього Кодексу, крім вивантаження товарів з повітряного судна на склад тимчасового зберігання, який знаходиться в межах пункту пропуску.




Вивантаження з повітряного судна товарів для розміщення на склад тимчасового зберігання, який знаходиться в межах пункту пропуску, здійснюється без дозволу митного органу (крім товарів, зазначених в пункті 1 статті 121 цього Кодексу). Товари, вивантажені на склад тимчасового зберігання знаходяться під митним контролем та вважаються такими, що не перетнули митний кордон. Пропуск через митний кордон здійснюється митним органом в установленому порядку.




Повернення за кордон товарів, вивантажених на тимчасове зберігання, (у разі транзиту в межах одного пункту пропуску, у разі відмови в пропуску через митний кордон, товарів, що надійшли помилково), здійснюється перевізником за узгодженням з відправником товару і окремого дозволу митного органу не потребує. Здійснювати з вантажем будь-які інші дії без дозволу митного органу забороняється




Власник складу тимчасового зберігання несе відповідальність за збереження, веде облік розміщеного вантажу та надає митному органу інформацію по кожному вивантаженню чи поверненню.







.В цілях надання митним органам змоги оцінити ризики вантажу (товару), що прибуває на повітряних суднах, митному органу можуть надаватися відомості в електронному вигляді у форматі міжнародних стандартів обміну електронною інформацією.




^ Стаття 150. Документи для контролю за повітряним судном







1. Командир повітряного судна зобов’язаний подати для здійснення митного контролю такі документи:

1) генеральну декларацію;

2) документи про поштові відправлення, товари та товаросупровідні документи;

3) інші документи, передбачені цим Кодексом, іншими законами України, а також міжнародними договорами України, укладеними в установленому законом порядку.







2. Дозвіл митного органу на вивантаження товарів з повітряного судна або завантаження товарів на нього надається після перевірки поданих документів та встановлення їх відповідності вимогам цього Кодексу.







Стаття 151. Вимушена посадка

Стаття 148. Вимушена посадка




1. Командир повітряного судна, який здійснив вимушену посадку за межами міжнародного аеропорту, зобов’язаний вжити необхідних заходів для забезпечення збереження товарів, які підлягають митному контролю, та протягом доби повідомити найближчий міжнародний аеропорт про місце посадки судна.

Командир повітряного судна, який здійснив вимушену посадку за межами міжнародного аеропорту, зобов’язаний вжити необхідних заходів для забезпечення збереження товарів, які підлягають митному контролю, та протягом доби повідомити найближчий міжнародний аеропорт про місце посадки судна.




2. Адміністрація міжнародного аеропорту після одержання такого повідомлення зобов’язана забезпечити перевезення посадових осіб митного органу до місця посадки судна або доставити пасажирів, екіпаж, а також товари, що підлягають митному контролю, до митного органу.

Адміністрація міжнародного аеропорту після одержання такого повідомлення зобов’язана забезпечити перевезення посадових осіб митного органу до місця посадки судна або доставити пасажирів, екіпаж, а також товари, що підлягають митному контролю, до митного органу.




^ Стаття 152. Пропуск товарів, що перевозяться транзитними авіапасажирами

...................



Враховувати недоцільно.

Товари, що перевозяться транзитними авіапасажирами (за винятком товарів, заборонених до транзиту), не підлягають обкладенню податками та безперешкодно переміщуються в межах зони митного контролю міжнародного аеропорту.

...................



На законодавчому рівні визначається можливість вільного транзиту товарів, крім заборонених, що переміщуються громадянами

^ Стаття 153. Взаємодія в оформленні міжнародних авіаперевезень

...................



Враховувати недоцільно.

1. Митний контроль за міжнародними авіаперевезеннями здійснюється митним органом міжнародного аеропорту у взаємодії з контрольними та іншими службами, що беруть участь в оформленні міжнародних повітряних суден та їх екіпажів, вантажів, пасажирів та багажу.



...................



Затвердження спільних технологічних схем дозволяє синхронізувати діяльність різних контрольних служб, визначити часові нормативи, забезпечувати належну координацію дій тощо.


2. Спільн
еще рефераты
Еще работы по разное